- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- OnePlus 8 Pro - a túlgondolt
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Netfone
Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
OFF
Sorry ezért a hsz-ért, de elszállt az utolsó hsz-em, s szeretném ha ez a topic benne lenne
ON -
kolam
csendes tag
Hali!
DC kliens Linux-hoz tobbféle is van tudomásom szerint. Én a ''dcgui'' -t használom, tökéletesen működik ( UHU 1.0 alatt, 1.1-el még nem próbáltam) .
És fordítani se kell ha nem muszáj, ugyanis elég sok program UHU-s csomagja elérhető ( pl. [L]http://ubk.uhulinux.hu[/L] )
a dcgui-hoz két csomag kell: először fel kell rakni a ''dclib'' csomagot majd magát a ''dcgui'' csomagot, célszerű ha a verzió számuk megegyezik.
Én most pl. a 0.2.19 verziókat használom, de van már 0.2.20 is úgy láttam. Emlékeim szerint (már vagy fél éve raktam fel) néhány már meglévő csomagot mintha frissíteni kellett volna hozzájuk, de ezt ha pl. a ''Kpackage''-val rakod fel ki fogja írni, és akkor nyilván először azokat kell frissíteni újabb verziókra, és utána tudod felrakni a dcgui-hoz szükséges csomagokat.
üdv.
[Szerkesztve] -
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
Előbb utóbb mindenképp bele fogsz ütközni a program fordítás nehézségébe (ami annyira nem is vészes). Ettől függetlenül nem mondom azt, hogy maradj az UHU-nál (már csak azért sem, mert állítólag a most kijött rc7-et, ami lényegében azonos a végleges 1.1-el, sikerült megint elrontani :()
-
-
-
ráadásul a linuxforumon se tudok hozászólni már vagy 3 napja.
valaki nagyon nem akarja, hogy linuxos legyek.
/biztos a szemüveges krapek keze van a dologban/ -
lehet fel kéne raknom egy másik linuxot.
-
válasz
dr_strange #120 üzenetére
hello!
én is mindent igy csináltam. a 10. pont kivételével./ez mi?/
a hibaüzeneteket hol lehet visszaolvasni? logolja valahol? -
dr_strange
senior tag
na jó, dcgui-qt telepítése forrásból, linux alá:
1. ellátogatni ide: http://dc.berlios.de vagy dc.ketelhot.de
2. download menüpont -> select your OS -> source -> source -> dc-0.2.21.tar.gz letölt
3. megjegyezni, hova töltötte az állományt
4. kilépés X-ből, vagy terminál nyitása (konsole/xterm/aterm/gnome-terminal)
5. cd oda, ahol a letöltött állomány van
6. tar zxpvf dc-0.2.21.tar.gz
7. kapsz két könyvtárat benne a forrásokkal, egyik dcgui-qt, másik dclib néven
8. először a dclibet kell lefordítani, ezek az osztott könyvtárak ( á la .dll)
9. cd dclib-0.2.21
10. su / jelszó
11. ./configure
12. make
13. make install
14. cd ..
15. cd dcgui-qt-0.2.21
16. ./configure
17. make
18. make install
19. exit
Ha minden lefutott hiba nélkül, akkor az /usr/bin könyvtárban keletkeznie kell egy futtatható dcgui-qt binárisnak. Ezután a program dcgui-qt paranccsal indítható konzolból, ill. csinálhtsz nek ikont stb.
Ha valahol hiba van a folyamatban, kéretik a PONTOS hibaüzenetet kiírni/kikopizni és ide beírni, mert a ''lefutott egy csomó szöveg, aztán nemtom mi volt'' típusú leírásokkal senki sem tud kezdeni semmit.
Feltételezem, hogy kde van a gépeden, akkor pedig QT is van, mivel ez előfeltétele a dcgui-qt működésének. -
escie
őstag
én próbálkoztam, még az 1.0 idején dc++-szal, már nem emlékszem melyik klienssel, de talán ezzel...
most a nemrégiben, 1.1 alatt megint kellett volna, fel is telepítettem, de valami gond volt, valószínüleg csak nem én tudtam használni...
szóval próbálkozz csak tovább, mert működnie kell!
olvasgasd sokat a dokumentációkat, nálam ez segített. :)
amúgy mikor írja ezeket ki?
a configure futása közben?
mert ha igen akkor valszeg függőségi gondok lehetnek...
[Szerkesztve] -
a dc++ linuxos megfelelőjét használja valaki uhu-linux-al?
ez valami dctc vagy mi a dcgui csak az x-es kezelő felülete.
én csak itt sóvárgok utána.
lefut egy rakás sor: yes, no pass,...
néha látni error-al kezdődő sort is.
fingom nincs, hogy hogyan tovább. -
Cathfaern
nagyúr
Viszont ha már itt vagyunk, lenne egy-két kérdésem:
Megpedig, hogy hogyan lehet linux alatt telepített programot uninstallálni? Ha a disztrib csomagkezelőjéből csinálom, akkor OK, nincs gond. Ellenben ha másként, akkor igen: Ugyanis ha .rpm-ből telepítek, akkor elméletileg az rpm -u (vagy vmi hasonló) kapcsolóval lehetne kiadni az uninstall parancsot, gyakorlatilag nálam ez sose működött, mert mindig az mondta, hogy ez az .rpm nincs felrakva (persze ha ezután rpm -i nyomtam, akkor meg azt mondta, hogy a csomag már telepítve van :D).
Ha meg magam fordítom, akkor meg végképp lövésem sincs, hogy mint és hogyan kéne :( -
ééééééés, MX500-as patkány Back-Forward gombját, hogy lehetne aktiválni?
drivert nem találtam hozzá. -
a következő bajom: ékezetes betük helyett jelek vannak.
elindul a linux.
mennek lentről fel a sorok..
itt még minden rendesen van kiirva.
elindul az x. és ha nyomok egy ctrl+alt+f1-et, bejelentkezek, ésakkor már bajok vannak az ékezetekkel.
lehet, hogy az nvidia driver miatt van? egyszer már ujraraktam ez miatt az egészet. -
Veron
addikt
meg annyi hogy elfelejtettem hogy hova tette fel az operat (melyik konyvtarba :D ) nem tudnátok vmi kozelitot mondani, hogy kb hol van?
-
Veron
addikt
Még valami: Hát igy linux alatt elég szarul neznek ki a betuk operaban, és nem tudja valaki hogy a fontokat vagy ilyesmit hol lehet beallitani hogy normailsabban nézzen ki, mint pl win alatt?
-
Veron
addikt
Ohh, baz en voltam lama :D
Már rég feltettem csak nem találtam meg a file-t amivel el lehet inditani.
azert thx Polesz -
Veron
addikt
up :D
-
.ape-hez nem tudtok valamit?
-
_Volkovy_
nagyúr
Köszi!
Ezt így nem biztos hogy megtaláltam volna :D
Ugyanúgy csak be kell másolni ezt a file-t,igaz?
[Szerkesztve] -
biker
nagyúr
ugyanaz van fent a neten, mint régen
fejlesztés folyamatban, forrás letölthető, tesztelhető, fejleszthető :D -
glett
tag
Én még nem ismerem az ilyen kiterjeszésű zenefájlokat... Ha rootként kiadsz egy ''updatedb'' parancsot, akkor utána a ''locate xmms'' parancs megmutatja, ohgy a könyvtárstruktúrádban (szép szó) hol van az xmms karaktersorozat. (~fájlkeresés) Így az input -plugin könyvtárba solva elvileg mennie kéne.
Ciao
glett -
bizonyára ismeritek az .ape fájlokat. /zene/
azt szeretném, hogy az xmms le tudja játszani őket.
de sajna nem találok codecet hozzá. illetve egy valamit találtam, de az csupán 3 db fájl kiterjesztés nélkül.
esetleg be kell másolni valahova őket?? -
glett
tag
válasz
HeartBeat #59 üzenetére
Ugye SuSE Linux?
Az nForce2 hangkártyártyához (is) tartozó kernel-modul neve: snd-intel8x0. Ha kiadod az lemod parancsot, akkor ez ott van a listán? Az is lehet, hogy minden ok, csak el van nemitva a hangkimenet (default). Ekkor pl. az alsamixer nevu programmal állíthatod a hangerőt, ahogy akarod. Szerintem ezt nézd meg először.
Úgy tudom, hogy a SuSE-hez alapból nem jó a mezei kernel, amit letöltesz a kernel.org -ról, hanem szüksége van spec peccsekre... De én utoljára 7.3-as SuSE-t használtam, és akkor még sokkal kevesebb tapasztalatom volt...
Ciao
glett -
HeartBeat
csendes tag
Ok!! nvidia driver szinte megoldva.....
''XF86Config(-4) fájlban a videokattya drivernél azt kell irni, hogy nvidia.''
hol indítom ezt el?
És a kernel verziót lehet frissíteni?Csak azt,mert 56kmodemmel elég húzós az egész suse-t:(
A .run kiterjesztést nekem is sikerült elindítani, de a glx??? et kell frissítenem azt írta ki.Letöltöttem a fájlt,de mit kezdjek vele.
A hang(nforce2)továbbra is ?jel..... -
glett
tag
??? Még 1 hozzászólás, amit nem hiszem, hogy rajtad kívül bárki pontosan ért. Érdemes visszaolvasni, ohgy miket írsz, még mielőtt elküldöd. De lehet, ohgy vicces, csak nincs humorérzékem... :DD
Mindeyg. Ha jól értem azért: over van klokkolva a hardvered, ugye? Hát ez az a dolog, ami nem biztos, ohgy szerencsés. Legalább a telepítés idejére vedd vissza gyári órajelre (max 5-6 perc különbség (vagy külömbség)) De ez szerintem a win. telepítésre is igaz...
_Volkovy_ :
az a baj, hogy sosem láttam az UHU telepítőjét, de általában megkérdezi, ohgy hova telepítsen (legalábbis elvárható lenne :) ) És akkor azt kell választanod, hogy /dev/sda1 (1. SCSI winyó, egy partíció az egész) Sajnos bővebben nem tudok segíteni. Mindenesettre a www.uhulinux.hu-n körülnézhetsz, hátha vol már valakinek hasonló gondja...
Ciao
glett -
erhas01
tag
válasz
_Volkovy_ #53 üzenetére
udv:
en tenyleg ma is kezdo vagyok, mar 4 eve. ok ok es kesz .szotarbol nezem az angolt, teszt tesz hatan. mivel nem ment fel a particiora, egypar csomagot toroltem, is ekkor engedett tovabb. ha lejon az uhu vegre ma - ujra kell raknom, mert elhasalt- , holnap leirom itt. rc5 javitasok kellenek.
azt hiszem ott lehet a gond, hogy 6.5ghz megy a celeron....
udv: erhas01 -
_Volkovy_
nagyúr
Valaki segítsen plz:)
UHU 1.0-t hogy kell felrakni méglévő WinXp mellé(ha az XP és a Linux két külön vinyón van)?
Valaki szájbarágósan el tudná mondani hogy a telepítéskor mit kell nyomni?Mert nem akar összejönni.. -
erhas01
tag
udv:
kosz.
1.7gb plus swap van most.
flashget 096 tal lejon az uhu rc5? 28 percet irt ki.
mozillaval mar 2szer leallt 250gbnel? 4gb hddre a cd letoltes eleg nehez.
jelenleg az 1 . 0 uhu van fenn. torolnom kell , boot dossal, del grub mbr... aztan ujra fel image rc5. jol gondolom?
a 2gb ben benne a tuzfal, vagy kulon kell letolteni- az uhulinux fooldalon levo linkre gondolok- . a tuzfal megfelelo beallitasahoz meg jelenkezem.
erhas01
tag
udv:
mennyi helyet foglal el nalad a normal telepitesu uhu? plusz swap.
válasz
dr_strange #43 üzenetére
hát ez nem jo
-
Zoltán
őstag
Aki ért egy kicsit a Linuxhoz, átnézne a ''Windows-szerű linux?'' c. topicoba is? Köszi!
-
válasz
loszerafin #38 üzenetére
valami történt. most már full szar a böngészőm.
csak nagy betük vannak. és tele vannak a szövegek irásjelekkel. :( -
válasz
Terrorista #39 üzenetére
de ne felejtsük el, hogy a readme-ben nincs benne, hogy control alt f1, meg init 3...
na erre lenne jo ez a topic.
elkezdtem olvasni a szabilinux-ot./ a linux betüi nem tetszenek. rendesen megfájdul a szemem, ha a linuxot használom./ na ott olvasok olvasok, és semmi. :) mindjárt kérdezek
[Szerkesztve] -
eddie303
őstag
Nem tudom, miért bonyolítjátok agyon :) .run fájloknak chmod 777 akarmi.run, aztán ha feltelepítetted, SuSE alatt annyit csinálsz, hogy init 3; sax2 : Ez elindít egy vagány graf. konfigurációs felületet az X-nek. Ha nincs képed CTRL+ALT+szürke - bill. ezze3l lennebb veszed a felbontást, jártam már meg egy TFT-vel, hogy nem szerette DPMI infó nyomán. SaX2-ben kipipálod a 3D-t, s el van intézve. 5 perces munka az egész.
-
Terrorista
senior tag
''még annyit, hogy README-t kell olvasni.''
Pont az a helyzet hogy a héten vettük a kernel fordítást illetve egyéb letöltött program lefordítását, és a tanárunk kifejezetten felhívta a figyelmünket arra, hogy a README-t mindig olvassuk el előtte!!! :)
Tehát az ott leírtakat követve meg lehet csinálni!! Ennyi...:)) -
még annyit, hogy README-t kell olvasni.
és nem is annyira gáz, mint az elsöre látszik.
következő project:
truetype betütipusok integrálása :)) -
nVIDIA install:
1. töltsd le az nvidia oldaláról a megfelelö drivert.
pl. : linux IA32-es driver: NVIDIA-Linux-x86-1.0-5336-pkg1.run
2.jelentkezz ki.
3. nyomja egy Ctrl+Alt+F1-et.
4. jelentkezz be root-al. / login: root , enter , password :)/
5.valahogy tallózz a letöltött driveredhez. /pl midnight commanderrel: mc enter/
6. init 3 . a linux ilyenkor 3-mas futási szintenre vált vagy indul el és ez alatt nincs X felület!!
7. ird be: ''sh letöltöttNVIDIAdriver.run''
8. nyomsz egy pár okét
9. elmész az /etc/x11 könyvtárba. itt megkeresed az XF86Config fájl, majd megnyitod szerkesztésre.
10.keresel egy ilyen sort:
Driver ''nv''
(vagy Driver ''vesa'')
és átirod:
Driver ''nvidia'' -ra.
a Modul oszlopba leellenőrzöd, hogy van-e
Load ''glx'' sorod.
Majd kitörlöd szintén a Module oszlopbol a következőket/ha vannak/:
Load ''dri''
Load ''Glcore''
11. mented az átszerkesztett fájlt.
12.én itt nyomtam egy ''reboot''-ot
:C
[Szerkesztve] -
válasz
Terrorista #34 üzenetére
köszi. ez bejött.:)
az installer lefutott.
most a readme-t olvasom,mert valamit rosszul csináltam benne, és a monitor lekapcsol. -
Terrorista
senior tag
Nem kell semmiféle folyamatot kilőni!!!!!! Nem olyan buta az a Linux!!!
Elég ha belépesz egy másik karakteres terminálba #rootként és beírod az init 3
parancsot!
Ugyanis ilyenkor 3-mas futási szintenre vált vagy indul el és ez alatt nincs X felület!! Ha volt
akkor meg leállítja és ezt mindet maga csinálja nem pedig kill-el megölöd a folyamatot!!
Egyszerűen mikor elindítod a Linuxot akkor ne lépj be grafikus felületre hanem egyből válts át
valamelyik karakteresre és rootként be és parancs kiad! És utána próbáld meg telepíten i amit
akartál.
Ennyi az egész!
Ez a jel | az ALTGR-W vel érhető el... Ez ún. pipejel ami parancsok összefűzésére szolgál...
Sok sikert! -
BaLinux
tag
Le kellene előbb állítani az X felületet.
Ha az uhu valamennyire debian-szerű, akkor próbáld ki ezeket:
/etc/init.d/xdm stop
/etc/init.d/gdm stop
/etc/init.d/kdm stop
attól függően, hogy melyik van feltelepítve.
Ezután elvileg leáll az X. Ha nem akkor bocsi, nem értek uhu-hoz :) -
nem igaz, hogy senki nincs aki tudna segiteni.
-
ezt kapom:
ERROR: You appear to be running an X server; please exit X before installing.
For further details, please see the section INSTALLING THE NVIDIA DRIVER
in the README available on the Linux driver download page at
www.nvidia.com.
ERROR: Installation has failed. Please see the file
'/var/log/nvidia-installer.log' for details. You may find suggestions
on fixing installation problems in the README available on the Linux
driver download page at www.nvidia.com. -
glett
tag
#ps -aux | grep X
erre kiír max 3-4 sort, kiválasztod azt, ami a leginkább hasonlít az enyémre:
root 6889 2.5 15.8 95564 81600 ? SL 09:08 3:21 /etc/X11/X -quiet
utána amegölöd:
#kill -9 6889
6889 persze csak az én esetemben, neked vmi más lesz, valószínű.
Ciao
glett
ui: sajna most el kell mennem, (nem röhög) de este még benézek. Szerintem lesz itt más kisdobos is, aki ahol tud, segít! -
nyomtam egy ctrl+alt+f1-et. root ként beléptem
beirtam, hogy
sh valami.run
erre elindult a telepités /?/.
de kiirta hogy állitsam le az X-et.
na ezt hogy kell? -
_Volkovy_
nagyúr
Kicsit off leszek,de lécci nézzétek el..
Ha már uhuval foglalkoztok..
szóval.
van egy működő winxp-m egy vinyón,mellette 4 másik ide vinyó,és egy scsi kártyán 2db régi scsi hdd.
na most én azt szeretném megoldani,hogy az uhu fusson a scsi-ról,és lehessen választani a linux és winxp közül bootoláskor.
telepítéskor mindent úgy csinálok ahogy mondja,de a végén a betöltő(grub)telepítésekor elcseszek valamit.van ugye az a lehetőség hogy a grubot tetszőleges vinyóra tegyük,van az,hogy flopira,meg az hogy a linux partíció boot szektorába.
na most amikor az xp-s vinyóra tettem a loadert összedőlt az egész rendszer,mikor a linux bootsectorba raktam,ment a grub,de a linux többet nem indult el,csak a win:F
hogy csináljam hogy menjen? -
Terrorista
senior tag
''Kb. 2 hete próbálok linux alatt képet(3D)csiholni a Gf4Ti4200as ba,meg hangot az alaplapra integr. hangkártyámba(nforce2)pontosabban,A7N8X.
.rpm,pkg,tar.gz,sorolhatnám a végtelenségig...''
Üdv!
Én is nforce-os alaplapi hangot használok és alapból müxik a SuSE 8.2 alatt...
Asszem csak a hálókártyát nem akarta használni pedig felismerte, de leszedtem az nVidia honlapjáról egy .rpm-et. Föltettem és müxik már az is..:D
Egyébként abit NF7-S v2.0 alaplapon van, de gondolom ez nem befolyásol semmit, ugyanaz az MCP hangvezérlő van a lapon, vagy tévedek?:F
A videókarihoz nem tudok mit mondani, de majd megkérdem hétfőn a Linux-ot tanító tanáromat mi a teendő ez esetben.. Ő nagyon ért hozzá..:))
És ha tud valamit segíteni majd beröffentek ide egy pár sort.
Jó lenne mert akkor Én is kisérleteznék az ATI 9600XT-mel.. :)) -
azt hiszem haladok.
már nem indul az X.
holnap rakom az egész cuccot ujra, mert lehet rossz driver ment fel.
az nvidia oldalán volt egy pár variácio.
elöször az linuxai32 drivert töltöttem le. ez egy .run fájl volt. semmit nem tudtam vele kezdeni.
ezután a linuxai64 drivert szedtem le. na itt már volt 2 tar.gz. még anno amikor csináltam a telepitést, akkor is két ilyen fájl kellett.
gondoltam jo lesz ez. kicsomagolom..make instal- make install.
aztán azota csak probál elindulni.
lehet, hogy jol csináltam, de lehet, hogy nem. van valami x11 fájl is. meg kéne keresni. szerkesztésre.
csak elöször azt mondjátok meg, hogy mi az a linuxAI32 ill. a linuxAI64 ? -
glett
tag
Háát, a kérdés az, hogy mennyire spec. kernelt használ az UHU . A SuSE úgy emlékszem nem a mezei kernelt használja, hanem peccseli sok saját cuccal. Ha az UHU semmi különöset nem igényel, akkor a 2.6-os kernelt javaslok, abban van az nForce2-es lapokhoz hang és hálókártyavezérlés is, tuti. A 3D támogatáshoz az kell, hogy az XF86Config(-4) fájlban a videokattya drivernél azt kell irni, hogy nvidia. Ez az alap, ettol meg lehet, ohgy nem megy, de jobb lesz, mint a mesa driverrel.
Ciao
glett -
HeartBeat
csendes tag
Kösszzzzz!
mail-re is jöhet!! -
HeartBeat
csendes tag
Jaj de jó hogy van ilyen téma!!!!!
Kb. 2 hete próbálok linux alatt képet(3D)csiholni a Gf4Ti4200as ba,meg hangot az alaplapra integr. hangkártyámba(nforce2)pontosabban,A7N8X.
.rpm,pkg,tar.gz,sorolhatnám a végtelenségig....De semmi,vgahoz a glxmeg kernel izé is letöltve,de nem csinál vele semmit,szal' nem csinál vele a linux(suse 8.2) semmit.:(:(
Pedig nagyon bejönne!!!!
Valaki segítsen!!!:F -
válasz
loszerafin #2 üzenetére
kösz, de összejött. :DD
pár topiccal arrébb.
de ne csöggedj, fogsz még ebbe a topicban látni eleget:)
most már az operával nyomom./ de sajnos a betütipus még mindig gusztustalan. pl a 6-ost és a 8-ast nem lehet megkülönböztetni./
és végül a .tar.gz fájl ment fel
[Szerkesztve] -
loszerafin
senior tag
Elárulod milyen hibát ír ki vagy találgassak.
Egyébként talán a deb lesz a legjobb.
Utána meg
dpkg -i opera........deb
(ha egyáltalán van az uhunak dpkg-je.)
KL -
hi!
én jelenleg az operával küszködök.
uhu-linux-al probálkozok, immáron rengetegszerre. :(
leszedtem egy rpm.et, egy tar.gz-t és egy deb csomagot. ez a 3 fájl elvileg mind az operát
tartalmazza. csak azért huztam le, mert dunsztom sincs, hogy az uhunak melyik a jo.
nos, eddig valamennyire sikerült elinditani a telepitést, de mind a 3x hibát irt ki a gép :)))
van valakinek ötlete?
jah, az uhu telepitésénél minden csomagot felrakattam, ugyhogy függöségi baja már csak nem
lesz az installálásnak.
/ami még érdekel: ha kattintgatok a csomagokon, és azok mindig csinálnak valamit, de
valoszinüleg rosszul. ilyenkor nem szemetel a winyora az éppen aktuális /telepitési/folyamat?/
Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 0,03ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest