- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pedig ez a tunet tipikus a pc tapoknal is, zarlat vagy tulterheles eseten. Leall es addig nem indul el amig aramtalanitva nincs egy idore.
Csak talalgatok hatha sikerul valamit kiokoskodni.
Az a baj hogy erosen vizualis vagyok, keprol nem tudok azonosulni csak ha elottem a panel es kezbe foghatom, forgathatom mi hova is megy es mi micsoda rajta. -
Dr. Szilikát
őstag
Alaplaphiba nem ritka egyébként, legyen az Samsung, LG, hogy némelyik hulladék Sony alaplapról ne is beszéljünk.
Viszont sok ilyen készülék vagy annak részegysége, alaplapja könnyen elindítható / tesztelhető DC-tápról is. Annál a Sony típusnál nem próbáltam ugyan, de elképzelhető, hogy az AC_DET optocsatolójának tranzisztorát is át kellene kötni, amit figyel az alaplap, egyfajta "Sony-hóbortként" (felesleges túlbonyolítás ez is szerintem, legtöbb TV-ben nincs ilyen trükközés).
-
Mivel jóformán semmire nem mentél a segítségemmel, én köszi hogy te köszi
Esetleg a konkrét rajz birtokába.
Ha nincs olyan durva hiba mint miket a fórumtárs leírt, fet, diód hiba, akkor a pfc vezérlés környékén kellene keresgélni, van-e valami osztó amiről kapja a referenciát hogy mennyi is a pufferfeszültség. Vagy valami távolról esetleg képes-e tiltani, pl. a háttérled zárlata, vagy valami túláram, és ezért nem indul.
Vagy lehet hogy a standby állapotba nem is működik, mert annak elég a kisebb fesz. és így takarékosabb, viszont valamiért nem kapja meg az on jelet.
Esetleg a mainboardon van valami hiba, elindul, de mivel nem kap visszajelzést, le is áll.
Szerk, most olvasom hogy külső táppal se megy, és standby sincs.
Hát passzolok sajnos. -
Dr. Szilikát
őstag
Abban a körben valamelyik alkatrész hibájától értelemszerűen, akár az IC, a feszültséget mérő osztó, kondenzátor, bármi. De nem mondom, hogy az összes hibához képest gyakori lenne az aktív PFC meghibásodása.
Esetedben még szóba sem jöhet, hiszen előbb a 12 V-os tápegységnek kell elindulni, ez adja a készenléti tápot.
Csak utána tudod bekapcsolni a készüléket, akkor indul a PFC és a háttérvilágítás 120 V-os tápegysége, ezeket egy közös IC vezérli, annál a konstrukciónál.
Teljesen elkülönül a 12 V-os tápkör és trafója, amit egy másik IC vezérel. Viszont ez is ugyanazon pufferről kapja a 325 V-ot, ami indulás után felszalad 380 V körüli értékre.
Múltkor nem írtam, de készenlétben azért sem dolgozik az aktív PFC, mert az is némi energiát igényelne, ami ellentmondana a készenléti áramfelvétel minimalizálásának.
-
Sajnos csak nagyon felszínes ismereteim vannak a működéséről, vagyis a működését tudom de a kivitelezés és a konkrét ármköri megoldásban már tudatlan vagyok.
A lényege hogy a bejövő színusznak a teljes tejedelmét felhasználja, akár a színusz elejéből, pl 10 voltról is képes felnyomni a puffert. Így a hagyományos kapcsis tápokkal ellentétben, amik szinte csak a színusz felső negyedét hasznosítják, sokkalta tranziensmentesebb a terhelése a hálózatra nézve.
És amelyik készülékek ezzel mennek, azok nem imdulnak ek a szokásos 320v körüli puffer feszültségről, csak ha megy a pfc és megvan a 400-410V.
De hogy nálad miért nem indul be arról sajnos fogalmam sincs. -
Dr. Szilikát
őstag
Annyi baja szokott lenni (mármint az aktív PFC-nek), hogy pl. nem indul el (nem nyomja fel a feszültséget) és emiatt a készülék is visszaáll készenlétbe. Vagy már a készenlétből indulni sem próbál, mert nem jelenik meg a feszültség.
Ez attól függ, hogy terhelésre automatikusan induló fajta, vagy nem.
Vagy zárlatba megy a MOSFET, esetleg a dióda, akkor meg semmi nincs, mert kinyomta a biztosítékot.
-
c64fanhun
tag
-
-
Szerintem a sonoff relére gondolt. Ahhoz nem kell semmi varázslás, csak az APPja (mármint a relének, és nem a kérdezőnek
)
A gördülékeny távoli eléréshez viszont valóban én is jobban preferálom az RDP-t (amihez kell port forward). TeamViewer, AnyDesk nagyon jó távsegítségre, de előbb utóbb belefut az ember zavaró dolgokba, míg RDP-n valóban elérhető a "gépem előtt ülök" feeling.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Készenlétben nem dolgozik az aktív PFC, egyik TV-ben sem, nincs is rá szükség. Ahogy utaltam is rá előzőleg:
325 V körül kell lenni készenlétben, azt nyomja fel az aktív PFC, amikor ráindítasz.
Aktív PFC-re sincs mindig szükség, csak a nagyobb teljesítményű tápegységekben alkalmazzák, kb. 80-100 W felett. Bár ez nem is pont azon múlik, a hálózat zavartatását vizsgálja a forgalmazást engedélyező hatóság, szinusztorzítás, felharmonikusok, ilyesmi. Többi már a gyártó dolga, hogy mit tud teljesíteni aktív PFC-vel vagy anélkül.
12 V-ot a betápforrásra kell kötni (ahonnan minden ered), ahogy itt a képen is mutattam, nem a csatlakozóra, vagy nem tudom, mire gondoltál.
-
Dr. Szilikát
őstag
Amit linkeltem, a Tanyáról származik. Ha nem is pontosan az adott típushoz való, de a semmihez képest nagy segítség tud lenni. Noha szeretnek módosítgatni a gyártók, de gazdasági okból ugyanazon PCB-n képesek rengeteget sakkozni, ilyenkor az alapok változatlanok.
Készenlétben a 12 V nem is juthat az alaplapra, mert annak két MOSFET-kapcsoló állja útját. Csak a 12 V-ból konvertált 3,3 V megy tovább ilyenkor. Bekapcsolni meg bizonyára az AC_DET hiánya miatt nem engedi, bár arra is lenne megoldás valószínűleg.
De csak pontosan 12 V-ot szabad ráadni, ami áramban is korlátozott, jelen esetben 5-6 A körül. PC-táppal annyi gond lehet, hogy túl erős, probléma esetén szénné égethet akármit, illetve terhelés nélkül nem mindegyik áll be pont 12 V-ra.
-
Dr. Szilikát
őstag
Sok táprajzot átnéztem már, de olyan védelem nem szokott lenni, a 3,3 V pedig nem lehet hamarabb, ha a 12 V-ból áll elő minden. Hibavillogás sem feltétel, bizonyos esetekben a hiba jellege is kizárja (pl. nem kap tápot a hibát villogó processzor, akkor nem lehetséges).
Egyébként több más típus is van, ami rendesen elindul labortápról, ez tapasztalat. Ennél mondjuk elképzelhető egy akadály, amit a végére már elfelejtettem (pedig rögtön az elején feltűnt, az optocsatolók sorát tekintve), hogy van egy AC_OFF_DET jelzés is az alaplap felé. Az is lehet, hogy kiiktatható lenne egy átkötéssel.
Mellesleg ez megint olyan dolog, hogy legtöbb TV-nél nem szokás ilyen trükköket alkalmazni, csak ezt feleslegesen túlbonyolították, több szempontból is.
Ami érdekes, láttam már olyan kínai tápot / rajzot is, hogy öröm volt nézni, annyira célszerűen és praktikusan felépítve, csak a valóban szükséges alkatrészekkel (aktív PFC-vel is). De most nem olyanról beszélek, ami már gányolás, illetve szélhámos trükk, hanem ami teljesen vállalható, letisztult technikák.
Újabb hibák a rajzon:
CXA3809 gyári adatlap:
-
törölt tag
Th típus alapján szobahőmérsékleten 15 ohm, szóval az jó. Az egyik kondi az opto körében van a másik meg az ic segédtáp része, szóval bármi lehet, kapacitást minimum mernék rajtuk vagy csere. Egy ehhez kísértetiesen hasonló tápegységgel kínlódtam pár éve, ott az ic tápellátásáért felelős pár mikros kondi volt kapacitásvesztett, de mire arra rájöttem...
hátha itt is csak annyi. (kb. ugyanezeket a tüneteket produkálta.)
-
Dr. Szilikát
őstag
TV-ben nem szokott lenni a feszültséget ellenőrző másodlagos védelmi lépcső, legfeljebb Panasonic plazma tápegységében találkoztam ilyen áramkörrel.
Az is inkább csak szívatott, míg rá nem jöttem, hogy egy referenciahiba miatt, valójában ok nélkül tiltotta a hibátlan tápegységet, saját plazmámban mellesleg.
A PC-tápokban persze nem csak ez a Power Good lényege, hogy figyeli a feszültségek helyességét, hanem bekapcsolás után jelez is az alaplap felé, hogy most már felállt minden, lehet terhelni.
De ezt az ATX-szabvány írja elő, TV-ben ilyen dolgok nincsenek.
-
Dr. Szilikát
őstag
Az képtelenség elvileg, mert a 325 V a Graetz-hídról a PFC tekercsen, majd a diódán keresztül jut a C6110-6113-ra. Az igaz, hogy a diódán visszafelé nem tudna menni, de más úton nem is juthat oda.
A PFC-tekercs alapvetően a step up konverter energiatároló induktivitása, lényegileg két kivezetés. De itt van rajta még egy csatolótekercs is (egyfajta szekunder), aminek jelét a vezérlő ZCD bemenete figyeli (Zero Cross Detection). A nullátmeneti indítás lényeges a félvezetők kímélése szempontjából.
Egyébként annak olyan szinten kellene működni 12 V-ról (ha a tápod stabil és teherbíró), hogy rendesen indulnia kell, csak háttérvilágítás nélkül.
#77111 tordaitibi
Az nem olyan puffer, csak 2 x 1 μF, CLC szűrőként kötve. A 100 Hz hullámzáson az nem képes simítani, viszont a kapcsolófrekvenciás zavarok visszajutását gátolja a hálózatra.
-
Ritka pillanatok egyikét élem át, a "fojtó" végre nem elypszilonnal íródott.
Thanks!
Nekem ez a rajz olyan érdekes, amit a Tanyáról letöltöttem.
Vagy én öregszek.
Hagyományos pfc nem így néz ki hanem így:
A graetz után nincs puffer.
Ha a tekercs utáni pufferen csak 300v van akkor nem megy a pfc, 400V felett kéne mérni a pufferen.
Ilyenkor nem indul el táp. Vagy a pfc vezérlése nem megy.
Csak mitől, ez a kérdés.
Sajnos ennyire nem vagyok benne profi, egy hagyományos pc tápba még elvakarózok valamennyire.
Van még mit tanulnom. -
Dr. Szilikát
őstag
Azt néztem, de ezt sok esetben nem úgy kell felfogni, hogy hajszálra pontosan egyezik, hiszen kapásból láttam, hogy már a fotóval sem teljesen egyezik. Inkább csak támpontnak kell tekinteni, miután a gyártók szokása, hogy módosítgatnak.
Más esetben gyakoribb egyébként, hogy pl. 24 V tápról megy a háttérvilágítás, amit step up áramgenerátor illeszt a LED-sor nagyobb feszültségéhez.
Itt úgy oldották meg, hogy a 120 V-os táp nem is fix feszültségű, hanem áramgenerátoros vezérlésű, a Main FB jelű optocsatolón keresztül van visszaszabályozva a primerre.
Az IC6601 duál műveleti erősítő egyik fele a feszültséget határolja be, hogy a LED-sor szakadása esetén se pörögjön túl a táp. Másik fele a LED-áramot korlátozza az R6613-on figyelt feszültségesés segítségével. Az alaplapról jön még egy PWM dimmerjel, ami az így beszabályzott áramot megszaggatja (Q6604 --> Q6601), a háttér fényerejét beállítva.
-
Dr. Szilikát
őstag
De 12 V-ból lesz a 3,3 V is. Itt egyetlen tápforrás van csak (mármint az alaplaphoz):
Azt most ne nézd, hogy a trafó tekercsei hülyeséget ábrázolnak, ilyen bakit láttam már más rajzon is. A valóságot figyeld a panelon. Meg ebben is akad még hiba:
Az optocsatoló kollektora nem csinál semmit, ez így vicc. A hálózati pufferen pedig egyértelműen kevés az a feszültség, annyiból nem nagyon villanhatna semmi, elvileg.
Lehet, hogy csak a kisülő kondira mértél rá, egyébként életszerűtlen is, mert ott vagy van valami (gyilkos nagyságú), vagy semmi. Kettő között van a kisülési állapot (folyamatosan csökkenő, esetleg visszamaradó / megálló töltöttség). De itt a PFC-feszültség stabilizálása céljából van egy mérőosztó, amin keresztül lassan kisül.
325 V körül kell lenni készenlétben, azt nyomja fel az aktív PFC, amikor ráindítasz.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Ilyen trafók a TV-kben nem nagyon szoktak meghibásodni, gyakorlatilag mondhatjuk, hogy egyáltalán nem. Főbb alkatrészek zárlata pedig kizárja, hogy pillanatra is elindulna.
TV-tápoknál többféle felépítést alkalmaznak, ennél például láthatunk egy trafót, ami 12 V / 5,5 A tápot képez, ezt használják készenlétiként, illetve az alaplap üzemi tápjaként is.
Van egy másik trafó, amivel pedig 120 V-ot állítanak elő a LED-driver céljára. Próbáld először indítani, a háttérvilágítás csatlakozóját lehúzva, hogy akkor mi történik.
A készülék elindítható egyébként labortápról is, ha 12 V-ot kötsz direktben a megfelelő pontra. Nyilván így nem megy a háttérvilágítás, de ettől eltekintve szokott működni a többi része.
-
biker
nagyúr
bejön a jel a digi modembe, innen jön ki a koax.
Ez felmegy a padlásra, földhurok leválasztó, onnan 3-as elosztó, és megy a 3 TV-hez. ezen volt kb 61db jelszint, kicsit kockás
Kivettek mindent, beraktak egy T elosztót a modembe, innen felment a jel 2 TV-hez a régi rendszerre, és direktben egy méteres kábelen a TV-be, lett 70 feletti a jelszint, és még szarabb a jel, tehát teljesen kizárt a kábelhiba. -
darvinya
titán
Hát nem tudom.
Pl: Tv tápba való chip került 25eFt-ba(lutriba, hogy működni fog), mikor újabb kicsivel jobb paraméterrel rendelkező készülék 33eFt-ba kerül.
Szerviz díjat ekkor nem számolom, mert én csinálnám, de akkor is időm menne rá, s lutris chip miatt…
Ha szerviz díj is lenne, akkor már chip többe kerülne, mint az új.
És ez egyre több helyen van így. -
darvinya
titán
És tordaitibi
Én is szeretek megjavítani mindent.
De amikor direkt olyan alkatrésszel gyárják le, aminek az ára többe kerül, mint egy új, akkor max. élvezet szempontjából lehet megjavítani.
Vagy egyáltalán nincs olyan alkatrész, s egészet újjá kell építeni.Autóm 22 éves, tavaly vettem, s nem azért vettem ilyet, mert újabbra nem tellett, hanem ennél még utcán is javítható legtöbbje.
Ráadásul hülyét kapok már, mikor tamagoccsit játszik az autó, és falnak akar vinni.
Egyedül szervót viselem el, mert nem az a szuper könnyítet rásegítéses.
Klíma nincs.
Egyedül nyáron első elektromos ablakot építettem be, mert nem.szeretem a közvetlen huzatot, így anyós ablakot engedem le.
Ami nem egyszerű manuálisan, főleg haladás közben.Erről jut eszembe, hogy ma kicsit kehesen tudta indítani az akku(feszt nem mértem).
Holnap remélem fel tudom rakni töltőre.
Szerintetek, ez az aksi szombati -10°C végleg kinyírná AzMeister akkut 50Ah? -
törölt tag
Hát, ha rákötök egy 3.5 hdd-t, akkor rögtön 12.2V lesz. Egyéb külső perifériám nincs ami 12v-ot akar és tesztelhetném vele.
De szerencsére pontosan 5.15V marad mindig amit a potival beállítottam a tápon. Azt tartja mindenképp. Kell is, mert az 5V-ra kényes a gép.
(Gyári tápban a hivatalosan 5V feszültség igazából 5.25V-ot bizonyos tervezési okok miatt és így lesz a gépben 5V. Én picit változtattam rajta és elég az 5.15V most már)Köszi mindenkinek a megerősítést. Marad akkor így.
-
törölt tag
Ez egy régi Commodore Amiga számítógép, de van több típus is belőle. De úgy látom alapvetően ezekben a gépben csak az audio részben lévő LF347 vagy TL084 használja a +/-12V-ot. (schematic pdf) Viszont ezek meg nagyon toleránsak a feszültséggel, ha jól nézem 18V sem probléma nekik.
Illetve ami még érintett lehet némelyik gépnél a floppy meghajtó, de nem mindegyik használja a 12V-ot csak az 5V-ot.
Ha jól látom még port csatlakozókon jelenik meg ez a feszültség. Video kimenet (például ezt használtam anno scart-ra kapcsolásnál), soros port, külső floppy, ilyesmi.Akkor gondolom nem kell vacakolnom vele, ez még belefér, ha jól értem.
-
törölt tag
-
Pontosan nem tudom hogy zöldséget írok, vagy valóban jót.
A szolenoid ha adsz neki bizonyos gerjesztést, akkor gondolom kiugrik a mozgó része valamelyik irányba.
A vasmagot nem lehet valamilyen módon mágnessel középen tartani?
Ha igen, akkor már meg is van a nyugalmi középső állapot amihez képest mozogni fog ide-oda.
Ha ezt valahogyan tekercsekkel valósítod meg, akkor kész is az érzékenység szabályzás, azaz az előgerjesztéssel lehet amplitúdó érzékenységet állítani.
Mintegy munkapontba hozni az egészet. Lágyabb vagy feszesebb legyen a működés.
Csak hangosan morfondíroztam. -
Kisebb macera, hogy van itthon 1-2 szolenoid, azt kéne úgy meghajtani, hogy ne koppanjon ki végállásba.
Én tippem ha tudsz betenni 2 rugót, ami középen tartja a szolenoid vasmagot, akkor van egy alaphelyzet.
Amire vissza rud állni, és ami egy állandó nulla pont.
Mint a hangszórónál. Csak ott ezt a pille csinálja.
Így sokkalta könnyebb a vezérlés és kisebb eséllyel koppanna fel végeken.
Csak ha túlhajtod akkor de akkor is lágyan mert a végálláshoz közekedve egyre keményebb a rugó.
Enélkül a vezérlésnek kell mindent csinálni. Biztosan így is kivitelezhető.
Ha nincs középállás, akkor mindent a vezérlésnek kell csinálni, pl. egy állandó kitérítést így nem is lehet realizálni, pl. mozduljon a szolenoid 1 mm-t kifelé. Mivel nincs középállás és visszatérítés, a legkisebb vezérlőáram ami már képes megmozdítani a magot, az el is viszi koppanásig.
Mint pl. egy hangszórót megszabadítasz a pillétól, membrántól, csak bedugod a tekercset a mágnesbe. A legkisebb impulzusra kiugrik belőle, nem tudod szabályozni.
Ha van rugó akkor meg kényelmesen szabályozható a konkrét helyzete.
Máshogyan nem tudom elképzelni, aktív visszacsatolás nélkül ami tudatja a vezérléssel, hol is van pontosan a mozgó rész.
Deprez műszer valóban lassú, az általad elgondolt visszatérítés nem ismeretlen, nagyon régen csináltam ilyen elven működő meghajtást.
Olyan fürge lett a műszer hogy csak csodálkoztam.
De lehet így is lassú lenne neked. -
"Mint írtam, óra lenne a cél"
Wazzz... szerinem a szövegértésemmel nincs de a memóriámmal már baj van, ezt el is felejtettem.
Szrintem csak valamilyen mágnes-tekercs megoldás lesz jó, annak elég gyorsnak kéne lennie.
És a pozicionálás is jó, írták itt a HDD fejmozgatót, ha valami akkor az gyors és mikron pontos.
Viszont annak meghajtásáról lövésem sincs hogy lehetne kivitelezni. -
Kb. 20 éve.
Vettem egy 500 forintos akkor nagyon menő lézerpointert, hangszóróra tükröt ragasztottam, ferdén rávilágítva a lézerrel, a zene ütemére ugrált a fénycsóva. Néha egészen széles vonalat sikerült kirajzolni.
Érthetően 1 tengely volt, csak vonalat rajzolt, térben 2D-hez is gondolkodtam de nem valósítottam meg.Elgondolásom,
2 hangszóró, a membránok közepéról két ráragasztott fapálcika találkozik egy pontba, a másik felfüggesztés ettől pár centire és erre a tükör.
Így a két kis végfokot külön szabályozva és szinuszgenerátorral meghajtva, vonal, kör, ellipszis, Lissajous ábra stb. megvalósrható, a fantázia és a meghajtás függvényében a lehetőségek tárháza a végtelenhez közelít.
Elvileg
Az egyikre színuszt mint alap moduláció, a másikra a zene mélyeit kapcsolva, a zene ütemére változó ábrák keletkeznek.
Mondom, szerintem, és elvileg.
De ezt nem építettem meg.A hangszóró jó ötlet szerintem, pofonegyszerúen meghajtható, gyors, képes visszafelé is működni azaz nem kell tökörészni az amplitúdóval meg a félszínusz meghajtással mint egy rugós visszaállásnál ami mindig fix erővel húz vissza.
Elég robosztus a kísérletekhez.
A többi kézügyeség és fantázia kérdése.
Hogy hangos, hát egy házibulin ez nem mérvadó.Ha egy vinyó fejmozgató egységet meghajtasz 100-500 hertzzel, annak is lesz hangja.
-
Dr.Szilícium
csendes tag
Pedig a CH341 programok lényegéhez tartozik elvileg, hogy a teljes funkcionalitást kezelje, ne csak részeket. Vagy csak én nem láttam még ilyen furcsa félmegoldást.
De ha látnám a programot, talán ellenőrizni is tudnám a saját hardveremmel.
Jól lett bedugva az IC, a megfelelő helyre? -
Starchm
őstag
Esetleg a neoprogrammer?
-
v.tom
őstag
Ja hogy azok magasabb feszültségen mennek, bocsi (őszintén szólva ezt nem néztem meg).
Ha jól gondolom, gyakorlatilag bármelyik 12V-os hálózati adapter megfelelő lesz, és mivel csak ventit akarok róla hajtani, ezért elég kicsi teljesítménnyel is beérem.
Most találtam itthon egy 12V / 1,5A-es tápot, ez talán jó is lenne. Igazából csak a kábel végére kéne kötnöm egy 4 pines molex csatit?Az 5V ág (amit előző kommentemben linkelt tápegység gyárilag tud) lehet, hogy hiányozni fog a ventivezérlőnek, ha esetleg használja.
-
0 ohm, közel jár hozzá ezért mezei multival nem lehet korrekten megmérni.
Vagy a 4 vezetékes megoldás, vagy induktivitásmérés.
Nem jellemző a motorok menetzárlata, elég vastag a tekercshuzal, ennek ellenére előfordulhat ez a hiba is.
Motorba még nagyon ritkán elmozdul valamelyik hall szenzor, elenged a ragasztás ha ragasztott és hibás pozíciót ad. Esélye szinte nulla.
Akkor vezérlő hiba lesz, hogy mi azt így távolról nem tudom csak saccolni.
Amit elkövethetsz, a 3 H híd fetek mérése, passzívan ellenállásmérés de zárlatos fet nem valószínű mert akkor valami biztosíték kiolvadna ha az ellenpárja rányit.
Aktív méréshez kevés a multi, egy minimum 1MHz szkóp kellene a PWM négyszögjelek miatt és ezzel nézni a meghajtást a gate lábakon és utána a kimeneteken.
Ha 2 csatornás az a hab a tortán, akkor az esetleges egybenyitást is lehet látni ami általában nem vagy nagyon nehezen javítható és vezérlési hiba.
Én a motorhibát kizárnám de tévedhetek és ugye ez csak távtippelés. -
Batman2
őstag
-
Igen lehet
Nem tudsz valahonnan 5 voltot keriteni, akar a deszka vezerlojebol is jo.
Rakotod valahogy a motor megfelelo kapcsaira, akar repulovezetekkel es lassan forgatva mersz a 3 kimeneten.
Itt a motor forgoresz allasatol fuggoen valtakozo negyszogjelet mersz, ez ertelemszeruen mindharom kimeneten megcsinalod.
Ha valamelyik hall kimenet nem valtozik akkor megvan a hiba, ha viszont jok akkor nem kell uj motort venni hanem lehet a vezerlobe keresgelni de ez nem olyan egyszeru -
1 FET szakadása=egy tekercs szakadása=1 hall jeladó hibája
Ugyanaz a tünet mivel hiányzik 1 vagy "fél" fázis a háromból.
Ugyanezzel egyenértékű a vezérlés egyik csatornájának hibája.
Mindegy mitől marad ki az egyik fázis az eredmény ez.
Zárlatos FET az nem, az biztosíték kiolvadással vagy nyák égéssel párosul.
A kimeneti tripla H híd is letesztelhető csak ahhoz meg vagy jó 3 hall jeladó vagy a vezérlő bemeneti feszültségének ismerete és manuális 3 kapcsoló és 3 digitális voltmérő kell és ajánlott az akkufeszültségnek megfelelő előterhelés, pl. 3 darab 24V fényszóróizzó . -
-
törölt tag
Én tekercset mondanék hirtelen, azt ki tudod mérni egyszerűen, a három kivezetés között mindig ugyanazt kell mérni, bármelyiket méred bármelyikhez. De simán lehet jeladó is!
Ami biztosnak tűnik, hogy a motor a ludas.
@zodo: sorban vannak így csak 500mA! Tehát ennek az akkunak amit linkeltem minimum 3x-os kapacitása van.
-
-
törölt tag
A +5 V szerintem a szenzorok tápja, a FÖLD megint adott és a kimenetek is ki vannak vezetve. Nem is kell szétszedni a motort. A 5V és a kimenet közé kell a 2.2 Kohm ellenállás ahogy a lábkiosztásos képen is írja, és ha forgatod a forgórészt úgy kell változnia a feszültségnek is a kimenetükön.
@zodo: Miért nem használsz li-ion cellát? Abból egy is elég.
-
zodo
nagyúr
Sajnos sorba vannak.
Panelről nem tudok közelebbit leolvasni ami segíthetne. -
Nem lesz egyszerű mérkőzésed.
Ha a kolléga által mellékelt rajz szerinti, akkor van a motorba 3 tekercs (brushless DC motor) és van 3 Hall szenzor, ez utóbbiak aktívak mert 5V Dc a tápjuk.
Azért ciripel és gyenge vagy bizonyos pozíciókban nem indul mert vagy leszakadt valamelyik hall jeladó, vagy meghibásodott és nem tudja a vezérlő hogy hol van éppen a forgórész pozíciója.Az 5 voltot rá kéne adni és lassan forgatva mérni a 3 hall kimenetet.
Testhez és a pozitívhoz is.
Ezen 0-5V körül, vagy ha nem is ennyi de határozott néhány V négyzögjelnek kell lennie forgatáskor.
99% hogy ez vagy az összekötő vezetékben van a hiba. -
-
darvinya
titán
-
And
veterán
Nem túl bonyolult kontrollerek szoktak az ilyen cuccokban lenni, de azért természetesen nem úgy megy, hogy majd akármilyen távirányítóval elindul (akkor sem, ha a vivőfrekvencia stimmel). Sokat segítene a dolgon, ha megnéznéd, hogy a vevő oldalon, vagyis az autóban miféle integrált áramkör - ha egyáltalán - található, ami köré az egész épül.
-
törölt tag
Király vagy
Nem igazán értem miről beszélsz, én már öreg vagyok ehhez (is).A tudásom kimerült eeprom tartalmak kiolvasásában ponyprog-al, jelszavak miatt, de ezt is régen csináltam már, nem biztos, hogy nekiállnék megint. Meg most már tudom kihez kell fordulnom ilyen ügyben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Home server / házi szerver építése
- Kuponkunyeráló
- Battlefield 3
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Óra topik
- Autós kamerák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Sony DSC-HX300 digitális fényképező + 3 extra akksi + 8GB memóriakártya + Hama Star 700 állvány
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO LOQ 15APH8 15 notebook - R7 7840HS 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 6GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A15 FA507NV 15 notebook - R7 7735HS 32GB DDR5 512GB SSD 1TB SSD RTX 4060 6GB W
- BESZÁMÍTÁS! HP 15S-FQ1045NH 15 FHD notebook - i5 1035G1 16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics WIN10
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24B1XHS 60Hz FHD IPS 7ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Apple Air Pad 5.generácio / 32GB / Wi-fi / 12Hó garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3025
- Epson Expression 12000 XL A3 síkágyas fotószkenner
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Eladó szép állapotban levő Samsung S22 8/128GB / 12 hó jótállással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest