-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20441 üzenetére
Inkább éveknek.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20439 üzenetére
Csak pár mp volt
Félvezetőkben a folyamatok μs vagy egyenesen ns nagyságrendű idők alatt játszódnak le.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20436 üzenetére
Olyan, mintha rövidzár lenne a helyében. Ilyennel ellenben nem szórakozunk, mert, ha a kondi egy egyenáramú elválasztást is végez, ezzel megszünteted és oda juttatsz egy feszültséget, ahol bajt okozhat.
-
klambi
addikt
válasz
Speeedfire #20431 üzenetére
esetleg neked valami valami tipped a fenti linken 1-2 dologra?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20392 üzenetére
Annyira egyszerű, alig van benne alkatrész, hogy érdemes akár előre az asztalon összedrótozva kipróbálni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20388 üzenetére
Nem hülyeség.
Illetve ez DC ellen is véd?
Igen. Bekapcsoláskor késve kapcsolja a hangszórókat a kimenetre, amikor az már "elhelyezkedett" a fél feszültségre.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20386 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20383 üzenetére
Mit nevezel DC védelem/lágyindító-nak? Tudomásom szerint a lágyindítás nagy villanymotorok vezérlésénél ajánlott. De lehet, hogy nem csak.
bemeneti fesze nem fix és mehet rá +/- fesz és 0/+ fesz is
Ez is kis magyarázatra szorulna (nekem).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20378 üzenetére
Nem feleződik a feszültség, egyszerűen csak annyi történik, hogy egy kondenzátort csak egy fél periódus fog tölteni, így valamivel nagyobb puffer kondikat kell alkalmazni.
Tehát a pozitív félperiódus mindig az egyik kondit, a negatív meg mindig a másikat tölti fel a szinusz csúcsáig, ami 16.7V
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20371 üzenetére
Egy szimpla, 12V AC szekunderű trafóból lehet csinálni + - 16V DC tápot, arra már lehet tervezni erősítőt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20369 üzenetére
Miért nem? Nézted már hány ampert kér egy erősebb autós erősítő, ami 12V-s?
-
válasz
Speeedfire #20347 üzenetére
Üdv
Nekem van egy 600W-os 12V-os(50A) lemezelt trafóm és amikor kerestem a gyártót akkor bukkantam a típusszám alapján rá,hogy anno reptéri "valamilyen" világítás üzemeltetésére gyártották.12kg-ot nyom a "kicsike" sajnos csak 1db van belőle. -
mezis
félisten
válasz
Speeedfire #20347 üzenetére
Lehet, hogy egy 0 véletlenül becsúszott a 75 után.
-
válasz
Speeedfire #20329 üzenetére
Ez már izmosabb
Én csak kézivel szoktam tekergetni és inkább csak magamnak. -
válasz
Speeedfire #20326 üzenetére
Így tekerik a toroidot
kézzel elég nehéz mert füzigélni kell a kábelt és az "macskásodik is" -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20326 üzenetére
A toroid általában előnyösebb tulajdonságokkal rendelkezik. De tekercselni sokkal nehezebb (legalábbis házilag). Próbáld virtuálisan elképzelni a több száz menetet egy "gyűrűre" felhorgolni...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20322 üzenetére
Mint totya694.
Arra figyelemmel kell lenni, hogy mivel (mintha
) 15+ kHz-en dolgozik, ezért ferritmagos. Az egyik tekercse (nagyon) nagyfeszültségű. Sem tékercsként, sem vasmagnak vagy trafónak nem tudod használni a mindennapi audió alkalmazásokban.
-
válasz
Speeedfire #20322 üzenetére
CRT(képcsöves) TV-k,monitorokba találhat trafó.
mint a fotón -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20319 üzenetére
Hibrid csövesnek van értelme, de csak ha az előfok a tranyós rész, a végfok meg csöves. Jellemzően ilyen kialakításnál Push-Pull (kvázi mint az AB), hogy odarúgjon.
-
válasz
Speeedfire #20316 üzenetére
Én egy hibrid fejhallgató erősítőt építettem meg(csöves erősítés ami FET-ekre ment) ráadásul 12V-ról ment tehát cső anód feszültségétől messze állt a készülék üzemi feszültsége és hidd el,hogy kellő képen hitvány is volt az egész(régebben itt is tárgyaltunk róla)
Nem rég volt egy 24V-os hibrid hasonló kapcsolással 2000Ft-ért vettem meg de leginkább a benne lévő cső miatt(nos annak is pont olyan hitvány volt a hangja mint a 12V-os változatnak)
Ezek voltak a bravo vagy milyen néven futó kínai 18.000Ft-os csöves hibridek másolatai. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20313 üzenetére
NEM! És ezt muszáj volt nagybetűsen írnom. Az IC-kben minden egyetlen szilíciumtömbbe van "ágyazva". Ezt ne képzeld szerelésnek. Bizonyos geometriát követve ilyen/olyan atomokat (!!!) juttatnak be egy szabályos kristályrácsba. Majd még egy csomó minden, aminek mesélésére sem idő sem hely nem nagyon kerül itt.
Csak illusztrációként:
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20313 üzenetére
A csöves előfok ebben a formában kerülendő. Önmagában egy trióda nem hozza létre az "igazi" csöves hangzást, viszont kellően bevisz csőre jellemző torzításokat tranyós rendszerbe. Ágoston könyv óva int ilyesmitől, mert könnyen kiemelhető mindkét rendszer hátránya.
Visszatérve a JLH-ra, nézd neg az átviteli karakterisztikáját. Na ez egy jó erősítő karakterisztika, ezért javaslom általában az A osztályt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20308 üzenetére
Egyik sem. Hibridnek hívják, diszkrét alketrészekből van összerakva, majd tömbbe öntve.
Egyébként nem volt egy rossz ötlet. Nem kellett a alkatrészek elhelyezésével tökölődni.
-
válasz
Speeedfire #20308 üzenetére
-
válasz
Speeedfire #20305 üzenetére
STK-k közt is vannak nagyon jó hangú példányok,azokon még nem gondolkoztál?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20302 üzenetére
Ez a csőszerű hang ez tetszik, azt maximum egy DSP-vel lehet elérni. Aki csőszerű hangot akar, az építsen csövest.
A 100kHz tényleg komoly, egy erősítőt ekkora határfrekvenciára kell tervezni, ebből még általában lejön valamennyi a nyák kialakítása miatt. (parazita kapacitások, induktivitások, áthallások, stb.)
Egészen pontosan azt tanította a hifi klubbot működtető tanárom az egyetemen, hogy bár nem hallunk 20kHz felett, de érzékeljük, felfogjuk a magas frekvenciát is, és így a kialakult zenei összképet befolyásolja bennünk.
Ha 20kHz-re tervezed a kapcsolást, abból a végén a nyák miatt jóval kevesebb lesz.Egyszer említettem a Quad405-öt. Tervezők összedobták az asztalon egy drótkupacba, megvolt a 100kHz átvitel. Aztán ugyanaz nyákon már csak 60kHz-et tudott.
totya694: azon én is gondolkodtam, de ha megvan a mérés szerint a megfelelő átvitel, akkor oké, meg az eredeti JLH-ban is ott van, ugyanilyen értékkel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20298 üzenetére
Ha már egyszerűséget szeretnél és remek hangzást, érdemes lenne visszatérni a korábban említett jlh kapcsolás 2000-es verziójára. Kicsit nagyobb tápfesszel 15W is kijön belőle, és sima olcsó tranyókból van: [link]
A megépített kapcsolás felső határfrekije 100kHz, egy normális erősítőt így is kell megtervezni. Tuti én is fogok építeni ilyet, bár azt nem tudom, hogy mire fogom használni őket, mert így is van 3 fölös erősítőm a szobában, de jlh az kell.
zka67: lehetne kicsit nagyobb a doboz terhelhetősége, így javaslom ne küld meg nagyon. Amúgy szabadtéri hangosítást vagy diszkót csinálsz?
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #20297 üzenetére
Én megrendeltem ezt az erősítőt két hangfallal, remélem hétvégére megjön. Természetesen elmondom majd milyen.
Ezt ha megküldöm, nem hiszem hogy a torzítása lesz a legnagyobb gondom
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #20297 üzenetére
A VF3 viszont egyszerűbbnek tűnik, gondolom hangzásban nem annyira jó, mint az általad linkelt. Illetve érdekes lehet még ez a HTA-30 is.
-
válasz
Speeedfire #20295 üzenetére
Szia!
Ezt kell megépíteni összességében nem a legolcsóbb de elhiheted,hogy ezt az erősítőt nem csak én dicsérem.Több infó és ha egyből hallgatni szeretnéd akkor vihető az enyém is.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #20294 üzenetére
Ez a kapcsolás is igen tetszetős számomra. A cikk írója nagyon dicséri.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20292 üzenetére
Érdemes bizományikban körülnézni, szoktak jó cuccok lenni.
Esetleg te tervezed (programmal a Tie-Small paraméterek alapján) és építed meg a hangfalat kommersz cuccokból, bár egész olcsón össze lehet hozni, de a végeredmény nagyon valószínű, hogy nem lesz jó. Valamint csak kb. 70%-ban lehet egy hangfalat tervezni, a többi az ezotéria.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20283 üzenetére
A Tesla melyik típusát használod?
Könnyen megeshet, hogy egy jobb hatásfokú hangszóró alkalmazásával előrébb lennél, mert egyébként egy 3dB-s hangnyomásszint növeléshez, ami a füllel már megkülönböztethető kategória, meg kell duplázni a betáplált teljesítményt. 6dB-hez meg már 4x teljesítmény kellene.
Értelemszerűen ennek meg erősítő és hangfal téren is korlátai vannak, így visszaugrás javasolt a bekezdés elejére.Annyi kvázi biztos, hogy valószínűleg jobban fog szólni egy tranyós AB, mint az IC-s gainclone.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20274 üzenetére
Egyszerűbb kapcsolástechnikával max A osztályút találsz. Amennyiben nem házibulit hangosítasz, a 2*10-20W-ot sem fogsz kivenni egy erősítőből, mert nem viselnéd el a keletkezett hangerőt.
Amúgy a kihajtással nem tudom mi a gond, max nagyon a vége felé növekedhet meg a torzítás. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20274 üzenetére
Civilizált, klasszikus AB erősítő a linkelt. Közel 30 éve működőképes állapotban van egy nagyon hasonló kapcsolású példányom. Semmi kifogásom nem volt/nincs/nem is lesz vele kapcsolatban. És lehet azt nyugodtam futtatni ±30V-ról is. Nincs oka "haragudni". És az anyagigénye sem nagy/drága.
-
válasz
Speeedfire #20204 üzenetére
Ha érdekel van pár db rádiós erősítőből bontott végfokom trafóstól 2x30W körüliek...
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #20202 üzenetére
Egyszerűen válaszolva : lehet. Második mondatra még ennyire sem tudok érdemben reagálni . :_)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20151 üzenetére
Bocsáss meg! Mellékattintottam.
-
dudika10
veterán
válasz
Hasonló gépben, hasonló táppal (talán ugyan az a bele, de erre most nem mernék fogadni), ugyan ezt a ventit én egy Arctic Cooling F12TC-vel helyettesítettem.
Halkan végzi a dolgát, még magát is szabályozza, így melegebb levegő jön ki hátul, de ennél a fogyasztásnál ez nem sokat számít (így sem túl meleg). Kb 1 éve így használom.Ennek 74CFM a légszállítása.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nézd, a géped fogyasztása még a 100W-t is csak akkor lépi túl, ha egyszerre terheled procit és vidkarit. Ergó igazából tökéletesen mindegy, milyen ventit raksz be, ha pörög.
Egyébként persze, hogy nem ajánlhatnak mást, mint a szervizt. Mégis csak ténylegesen életveszélyes megbontani a tápot, nem tudhatják, hogy kivel állnak szemben.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20147 üzenetére
Forrassz egy 680 ohmos ellenállást az izzó foglalatára. Mérj rajta feszültséget az izzó 2 állapotának megfelelő helyzetban (védelem/resetelt). Ez megmondja, hogy a vezérlése rendben van-e. Ugyanakkor mérj egy feszültséget a T8 emitterében a táp mínusz kimenetéhez képest. Kb. 10V-ot kellene találj.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20147 üzenetére
Brutális légszállítási értékek. Ha az adatlapodon lévő gépről van szó, akkor nem értem, miért kell ekkora légszállítás.
Vehetnél olyan ventit, ami gyárilag 1200 körül forog. Vagy ezt a pörgős ventit kösd fixen 5V-re, ha esetleg nem akar indulni, akkor egy stabilizátor után 6-7V-re.
Nálam egy 12cm-es venti van a tápra szerelve kívülről, és fixen 3.3V-ról jár ez a nagy venti. Minden esetben el is indul.
-
Latency
senior tag
válasz
Speeedfire #20090 üzenetére
Weller TCP-S. KÉP A képen levő heggyel csináltam, simán sikerült lábanként beforrasztani, csak kicsit sok lett az ón (azért első SMD alkatrésznek elmegy), THT alkatrészekhez képest éppen csak hozzá kell érinteni, pedig 0.5mm-es forrasztóónt használtam. Amúgy én ajánlom a 0.5mm körüli ónt, sokkal finomabban lehet adagolni.
Ellenállást és kondit forrasztani meg nem nagy játék. Teszel ónt az egyik forrpadra berakod a cuccot és újra felmelegíted az ónt. Ez után már tart annyira, hogy a másik lábát is simán be tudod forrasztani. -
Latency
senior tag
válasz
Speeedfire #20086 üzenetére
Én pont ma forrasztottam be az első SMD IC-et. Igaz, csak egy SO8 tokú EEPROM amit egy kicsi adapter nyákra tettem, hogy a próbapanelbe tudjam dugni, de akkor is
-
válasz
Speeedfire #20083 üzenetére
Ha munka állomás akkor páka+trafó egyben.Ha páka akkor csak magában a páka+vezeték.
-
válasz
Speeedfire #20079 üzenetére
Weller-re szavazok én is.
Csak a pákát vedd meg és hozzá egy olcsó 24V-os trafót. -
dudika10
veterán
válasz
Speeedfire #20076 üzenetére
Hőmérsékletszabályozás nagyon kezdetleges. Nehéz mindig ugyan azt / az éppen szükséges hőmérsékletet kiválasztani.
A trafó, ha nincs maxon, akkor zúg, ami elég idegesítő hosszútávon szerintem. Bár ez egyben szerencse is, mert ha maxra tekered és úgy hagyod, akkor egy idő után feltűnik, hogy nem zúg a trafó és eszedbe jut letekerni, mielőtt megsüti magát. Nagyon gyorsan elszenesíti a hegyet, amit folyton kapargatni kell.
Nem a hegy a legmelegebb, eléggé küzdeni kell ahhoz, hogy ott tartsa az ember azt az egy csepp ónt, amit éppen használni akar.
Ha nagyon sokat használja az ember megszokja, de ha csak néha elő-előveszi, akkor nagyon sokat fog káromkodni.Használtam, sőt most is használok ilyet, de egy Weller közelébe sem ér.
Hegyet olcsón lehet hozzá venni, bár ha lekaparod a szenet a végéről, akkor a világvégéig lehet használni egy hegyet (csak picit szenvedni kell azzal, hogy újra rendesen beónozd az
egész hegyet.
Lehet ezzel is szépen dolgozni, gyakorlás kérdése...Ha sokat használod, akkor megéri drágábbat venni, ha meg keveset, akkor meg pénzkidobás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20076 üzenetére
A piros Fahrenheit egy ipari hulladék sajnos. Nekem is volt, szét is égett a francba.
A fehér, 10k fölötti Fahrenheit 28003 viszont teljesen korrekt.
-
dudika10
veterán
válasz
Speeedfire #20073 üzenetére
Használható a fahrenheit, de nagyon sok gondja van.
Inkább keress olcsób használt wellert ha nem akarsz sokat kínlódni. -
DonThomasino
veterán
válasz
Speeedfire #20073 üzenetére
Nem rég láttam vaterán egy csomó használt wellert, ha szóba jöhet....
-
kjani18
őstag
válasz
Speeedfire #20014 üzenetére
Ha Veszprémbe jársz, adok neked egy pici beültethető kapcsolót.
-
dudika10
veterán
válasz
Speeedfire #20023 üzenetére
-
dudika10
veterán
válasz
Speeedfire #20018 üzenetére
Hát feltételezem, hogy a záró itt azt jelenti, hogy úgy marad, de nem tudom, hogy ez konkrétan kapcsoló-e, de hát 50 forintért egy próbát biztos megér.
A képen láthatóból nekem is van itthon. -
dudika10
veterán
válasz
Speeedfire #20016 üzenetére
Jajj hát pont a lényeget felejtettem el leírni. Nyomókapcsoló néven keresd.
Olcsó PC hangszórók bekapcsoló gombja ilyen gyakran például, olyanom is van itthon, de a mosógép tetején is ilyen van itthon. -
dudika10
veterán
válasz
Speeedfire #20014 üzenetére
Létezik ki-be kapcsoló "nyomógomb" is. Annál egyszerűbb "kapcsolás" nincs. Az nem jó?
szerk.: én csak nyákra ültethetőt használok. Egy 5*5*5mm-es kis kapcsoló. Benyomod úgy marad, megint benyomod kikapcsol.
Kb 50 forintért szoktam venni. De azt hiszem találkoztam már becsavarhatóval is, de az rég volt. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20011 üzenetére
Ez egy bistabil áramkört pont azért, hogy működhessen egy egyszerű nyomógombbal (amilyen a pc reset gombja). Ha kapcsolót használsz, nem kell elektronika.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20011 üzenetére
Csinálj egy relés öntartó kapcsolást. Két nyomógomb kell hozzá, meg egy relé mindössze.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #19961 üzenetére
A Tietze Schenk könyv 348-349 oldalán van egy feszültség vezérelt áramgenerátor, de szerintem neked inkább egy feszültséggel vezérelhető PWM generátor kell, mint itt a rajzon: [link]
Felteszem az a célod, hogy a venti minden körülmények között elinduljon, de lehessen szabályozni a fordulatszámát.
Én egyszerűen csak azt szoktam csinálni, hogy beteszek egy fesz szabályzót, amit PTC ellenállás "irányít", azt meg be lehet állítani, hány foknál kezdjen el forogni, az érzékelőt meg rá szoktam rögzíteni a kisfesz oldali hűtőbordára.
kjani18: hány A-t jelent a terhelhetőség?
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #19961 üzenetére
Nem teljesen értem mit akarsz? A ventillátor fordulatszámát akarod szabályozni?
Azt mondod, hogy most van egy feszed ami 0 és 12V között változik és ennek függvényében kellene a venti fordulatszámát is változtatni? Ez a 12V nem bírja el a ventit?
Ha nem bírja el, akkor egy földelt kollektoros kapcsolással meg tudod oldani:
+12V -----o---------
|
B|/ C
Vin ----| NPN
|\__________o
E Venti
GND ----------------oOlyan nincs, hogy feszültséggel csak áramerősséget szabályozz egy ellenálláson, mivel a venti is egy ellenállásként működik és a kettő szorosan összefügg egymással.
Van még egy másik megoldás, a PWM, ezt meg egy 555-el és egy tranyóval tudod megcsinálni.
-
Latency
senior tag
válasz
Speeedfire #19959 üzenetére
Esetleg valami 555+tranyós kapcsolás?
-
PHM
addikt
válasz
Speeedfire #19955 üzenetére
Veszély csak akkor van, ha megáll a ventillátor, mert akkor túlmelegedhet.
Az elejét én sem igazán értem... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #19955 üzenetére
Nem teljesen tiszta. Az biztos, hogy a nyákról csak egyen jön le, ezt javítsd ki a terveidben.
A második kérdésesre nem tudom, vagy túlmelegszik, vagy nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #19867 üzenetére
Ehhez nem kell feláldozni a molexet, csak bontsd meg a szigetelését, aztán oda lehet forrasztani. Vagy szerzel egy Y elosztót, aztán azt bontod meg...
-
mezis
félisten
válasz
Speeedfire #19864 üzenetére
A ventilátorod "ellenállása" 40 Ohm. Ha beteszel elé még 40 Ohmot, akkor kb 6 V fog rá jutni a 12-ből. Talán. mert bizonyára állandó mágnessel működő aszinkron motor, aminek elektronika állítja elő a megfelelő frekvenciájú váltóáramot. Vagy váltóáramokat.
Szóval kísérletezned kell...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #19864 üzenetére
22-24ohm / 2,1+ W. Célszerűbb lenne egy 5V-s stabilizátor, mint pl. az olcsó 7805-ös, kapni bármelyik elektrós boltban.
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #19558 üzenetére
Nézd, én 15 éves koromban vettem utoljára használt dolgot. Egy tesla lemezjátszó volt és két orion hangfal. De akkoriban még bátran megvettem, mert nem kellett attól tartanom, hogy hazafelé menet széthullik, mert vigyáztak az emberek a dolgaikra. A mai világban viszont nem veszek semmit, se hangfalat, se tévét, se számítógép alkatrészt, semmit. Csak újat, és akkor tudom, hogy én vigyáztam rá. El sem adok semmit, el szoktam ajándékozni, ami nem kell már.
De visszatérve a témára, nem látom be, hogy miért lenne nekem jobb egy 16-20 centis mélynyomó egy 30 centisnél? Ezek a hangfalak, amiket kinéztem, elméletileg 30Hz-től szólnak, annak meg már jónak kell lennie.
És van még egy kritérium: ezeknek már életem végéig ki kell szolgálniuk.
Azt a két orion hangfalat bánom már, hogy odaadtam öcsémnek...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #19546 üzenetére
Utolsó koncerten amin voltam, a színpad előtt középen 105dB-re lőtték be a hangnyomást. Hogy ezt egy bóvli, 90W/db/m érzékenységű hangszórót használva elérd, mindössze 24W teljesítményre van szükség. És akkor ez az a zajszint, ami mellett garantáltan nem lehet beszélgetni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #19546 üzenetére
lm1875
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #19543 üzenetére
Igazából még ahhoz is felesleges ekkora kakaó. Nem hangzik soknak a 4*40W, pedig az.
-
PH-User
addikt
válasz
Speeedfire #19540 üzenetére
Jól látod, 12V-ról is már jó hangja van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #19540 üzenetére
Igen. Ilyen felállásban tipikus gettórobbantó lesz belőle, semmi több.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #19513 üzenetére
A 9V után az az egyenfesz jele. Ha váltó lenne, akkor " ~ " lenne ott. Ezek az egyszerű fali dugasztápok kimenő fesz terén nem szoktak túl egyformák lenni, jellemzően szeret pár voltot felfelé elmászni a fesz, főleg ha nincsenek leterhelve. Szóval könnyen megölheted, ha az amúgy sem oda illő 12V-s adapert kicsit többet kiad magából, mint kellene.
Az viszont simán szokott menni, hogy 6-8V körüli adapterről járasd. Valamint az AC tápot igénylő roputerek mennek DC tápról is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #17502 üzenetére
Ok. A te projekted. Ha gondolod amikor készen lesz egy teljes rajzod, szívesen átnézem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #17500 üzenetére
Valószínű nem hallanám ki, de mennyivel rosszabb egy relés megoldás kérdem én?
A rajzod alapján bonyolultabb, mint egy IC. Drágább, mint írod. Azt írtad csak 44V-os reléid vannak. Azért írtam a 44V-ös szaggatásokat. Torzítás (szerintem továbbra is) elhanyagolható.
Kövezzetek meg de nem úgy van, hogy alkatrészenként 3dB-vel csökken a jel erőssége? Én valami ilyesmiről tudok.
Durva leszek: ez hülyeség.
Illetve a torzítások összeadódnak ha jól tudom.
Nagyjából.
Ha a mellékelt rajzot akarod megépíteni vigyázz, hogy a 7812 bemenetére ne kerülhessen semmiképp 37V-nál több, mert akkor az meghal, utána a 7805, majd a többi is.
A LED a legkevesebb, esetleg hasznos is lehet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #17495 üzenetére
Nem akarlak megdumálni. Úgyis hónapok/évek múlva már építeni fogod az új erősítődet, akkor visszatérhetsz a témára. Ha a pga2311 0.0004%-os, az LM1875 0.015%-os torzításait hasonlítod a zka67 kiszámolt 0,025%-jével, első látásra rettenetesnek is tűnik, ezek mind olyan kis értékek, hogy mérőmikrofon-fülek és spektrumanalizátor-agy hiányában csak számok maradnak. Csúnya hasonlat: szájüregünk és emésztőrendszerünk is milliószámra tartalmaznak rettenetes baktériumokat és mégse vagyunk betegek. Több kell belőlük, ahogy torzításból is több kell ahhoz, hogy zavarjon. Összehasonlításként: egy tökéletes négyszögjel THD-ja 33% míg a hálózati rettentően piszkos, ipari szemetes színusz is 3% körül van.
Sebaj! Csak fel a fejjel és jó munkát a választott konstrukcióhoz!
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #17491 üzenetére
Úgy emlékszem, TDA2030-assal csináltad, nem? Mondtam, hogy 12V-ról a torzítása 0,005%. Ez nem torzítás. Nincs a földön olyan végfok, aminek ennél kisebb lenne a torzítása.
De nekem mindegy, ha gányolni akarsz, akkor csak gányoljál nyugodtan. Én többet nem szólok bele, mint mondtam, csak jót akartam neked.
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #17487 üzenetére
Jelen eset alatt azt értem, hogy a végfokod bemeneti ellenállása ~20k (potitól függ). A 4066-os kapcsolónak pedig durván 100 és 105 ohm közötti +/-1V-os jelszintnél 5V-os tápnál. Ebből már ki is tudod számolni az általa okozott torzítást, ami 5/20000*100 = 0,025%, ami gyakorlatilag egyenlő a nullával. A végfokodnak ennél 10-20x nagyobb a torzítása. 12V-os tápról pedig ennek az ötöde.
Amit te akarsz az mi is? Relével elveszed a jelet a végfoktól, majd ráadsz egy másikat egy másik relén keresztül. Gondolkodj, mivel jár ez. Úgy fog durrogni a hangfalad, hogy idáig fog hallatszani.
Ha netán meggyőztelek, akkor elmondom a bekötését: a bemenetekre az ic tápja és nullájáról teszel egy-egy 100k-s osztót, hogy a táp fele legyen a bemeneteken. Erre kondin keresztül adod a jeleket. A kimeneteket összekötöd és kondin keresztül kötöd rá a hangerőszabályzó potira.
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #17484 üzenetére
Mivel a FET jelen esetben egy kapcsolt ellenállásként működik, 0%-os torzítással.
Triak: Nem ajánlották? Ki nem ajánlotta? Olyan ember, aki még életében nem használt triakot, mert az ráz?
Tápszűrés? Minek kellene tápszűrés egy nullátmenetnél kapcsolt triakhoz? Ez nem fényerőszabályzó lámpához, tesó!Nem, ez nem cinizmus amit mondok, hanem tudásnak hívják. Csak neked akarok jót, hogy ne csinálj feleslegesen szart.
Ha csak egy kicsit is tudsz logikusan gondolkodni, akkor belátod, hogy igazam van, ha meg nem, akkor magadra hagylak és azt csinálsz, amit akarsz.
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #17480 üzenetére
Baszod, ott van a 4066-os IC bruttó 60 ruppóért.
Csak nem hallgatsz rám a triakos megoldással
De ha neked megfelel, hogy koppanás helyett a relék csattogását hallgasd... a te bajod.
Plusz alkatrész... Selecting the Right CMOS Analog Switch Hallottál már olyanról, hogy FET? Vagy leragadtál a reléknél, mint kapcsoló...
-
PHM
addikt
válasz
Speeedfire #17480 üzenetére
A bemeneteknél lehet, hogy érdemes lenne elgondolkodni
az analóg kapcsolók, esetleg multiplexer alkalmazásán.
Bonyolultabb, de elegánsabb megoldás. -
PHM
addikt
válasz
Speeedfire #17478 üzenetére
Jesszus, mire kell az a sok relé?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #17476 üzenetére
Nem gányolás. Egyetlen szép kis ellenállás. Úgyis kell(het) még egy dióda is, ha elegáns akarsz lenni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #17471 üzenetére
Vagy előtét ellenállással okés lehet?
Igen. Megméred a tekercs ellenállását és kb. ugyanakkora vagy (picivel - 10%-kal) kisebb ellenállást kötsz a tekerccsel sorba.
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #17462 üzenetére
Hülye válasz: igen, de csak elengedett állapotban!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #17454 üzenetére
Akkor legalább szerezz egy próbára egy másik hangszórót.
-
Batman2
őstag
válasz
Speeedfire #17423 üzenetére
A csatlakozókat alaposan nézdd át, és minden vezetéket, ami az árnyékolt dobozon kívül van !
És a dobozban is vigyél árnyékolt kábeleket, ha a trafót is beletetted, mivel a doboz annak a zavarait nem árnyékolja az áramkörtől !
Üdv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #17437 üzenetére
Kellene szerezned / venned egy mondjuk TDA2030-as kitet, gyak. nem kerül 1000Ft-ba sem: [link]
Így nagyon sok kérdésre választ kaphatnál. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #17437 üzenetére
Ok, látszik rendesen. Melléfogtam a gyanúmmal. Továbbra is tanácstalan maradok.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #17435 üzenetére
Nem mutatnál egy kábelvéget kibontva fotón? Ne haragudj a cseszegetésért!
Mi van azokkal a kis kondikkal meg "sínnel"? Hol van ez a kapcsolásban?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #17427 üzenetére
Csak én nem látok a bemenetre kötött árnyékolt kábeleket?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #17429 üzenetére
Először is tedd át a trafót a doboz legtávolabbi sarkába. Aztán ebben a kivitelben a hálózati védőföldet kellene a burkolatra kötni (ÉV szempontok miatt), nem a belső GND-t. A két "föld" ne érintkezzen sehol.
A trafót követő két puffer kondi lábain ott vannak a pici kerámia kondik?Egyébként próbálkozhatsz a trafó 90 fokos elforgatásával több irányba, hogy másfelé menjen a szórt tere.
Lompos48: oké hagyjuk!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
A fém ház 1 vezetékkel 1 pontton hozzá van kötve az áramköröd GND-jéhez? Máshol nem érintkezik? (ha igen, szüntesd meg, hogy csak egy pontban érintkezzen)
moha21: Az nem tekinthető tömör vezetőnek, ebben a formában Faraday kalitka.
Csak érdekességképpen, de a skalár hullám vagy mi, az bemegy a Faraday kalitkába, tök érdekes. [link]
-
moha21
veterán
válasz
Az interferencia az más. Fémdoboz azért "véd az elektrosztatikus hatások ellen, mert a vezető belsejében a villamos térerősség mindig nulla.
-
Batman2
őstag
válasz
Speeedfire #17405 üzenetére
...és mit súg Neked az erősítő ??
Viccet félretéve az árnyékolásokat nagyon tüzetesen nézdd át, nem is gondolnánk, milyen apró árnyékolás hiány is susogást, zajt okoz !
Így voltam én is egy TDA 2040-es, saját gyártású erősítővel.
A jack aljzatnál volt vagy két centis szabad jelvezeték és a potmétert nem terveztem rá a nyákra előszőr, így két pár centis drótdarabbal kötöttem a nyákhoz és ezen keresztül már eszméletlen sok zajt szedett fel én meg azt hidtem hogy a jelforrásból jön a zaj, epdig mint utólag kiderült nem.
Aztán a jack aljzatot körül borkoltam alufóliával, a poti vezetékeket pedig 1cm-re lerövidítettem, így szinte teljesen csendes, ha éppen nem jön jel a forrásból, ami egy egy mobiltelefon rádiója !Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #17409 üzenetére
Hogy milyen pontokon azonosítható az a zaj, hátha abból lehetne következtetni valamire.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
A felsorolt 3 ok miatt egyik se áll meg. Az első kettő brummogna inkább, a harmadik pedig nem lehetséges. Lassan csak az ICk maradnak vagy ha meg tudnád nézni egy oszcilloszkóppal, lehet az "mondana" valamit.
A CPT.Pirk mobilos ötlete (szerintem) nem fog semmire rámutatni, sajnos. Cirpelni fog. 900 vagy 1800MHz-en már egy nyitott áramkörön más szabályok szerint közlekednek a jelek, abszolút mindenhol be fognak "hatolni", ráadásul egy közel tartott telefon nagy jelet ad ám. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Hmm, egy mobillal kezdeményezz hívást, és menj az áramköröd, jelvezetékek felé, kivi vagyok, mennyire lesz erre érzékeny.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #17403 üzenetére
Valamilyen módon rögzíteni kellene ezt a súgást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #17401 üzenetére
Igen, az 1 ohm, 0.22uF a gyári ajánlás szerint kell oda. Meg kell a másik elkó is.
Ami nálad nincs bent, az az 1Mohm a bemeneti csatoló kondi előtt. Bár csak a netes rajzok felében van ott, szerintem tedd be.
Meg picit eltérnek az elkóid, kondijaid is a gyári ajánlástól, de nem hiszem, hogy a gondot ez jelentene.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #17398 üzenetére
R9, C7, C8, ezeket mutatta feleslegesnek a Tina az erősítődben. Feltettem újra a képet:
A DAC-nál az IC 15-ös és 16-os lábára, vagyis az 1uF-es kondik elé csatlakozz be, onnan vidd a jelet az erősítőre, az Lout meg kösd le.
Ezt próbáld ki a DAC-nál:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ROG Maximus Z790 Dark Hero
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Macbook Pro 14" (2024) - M4 - 16GB/512GB (mw2u3sl/a) Asztrofekete - Garancia - 18 Ciklus
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged