-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sörösló
aktív tag
válasz
moha21 #30896 üzenetére
Az a fék szerintem is csak egy hintőpor, de ha idegennek csinálod, akkor meggondolandó kiiktatni. Ha valami baleset történne akkor rögtön megtalálnak. Persze ha nem adsz számlát akkor nehéz bizonyítani hogy egyáltalán láttad a szerkentyűt.
Csapágyak, tisztaság (Darvinyának egy külön gratula!), éles bicska. Ha tekercs lenne akkor már sztem büdösödne mint a döglött hal. Általában metálpapír kondik szoktak benne lenni, ezek meg a lepadlózás előtti fázisban gyakran átütve "elgőzölik" a kapacitásuk jó részét. Volt már nálam olyan egyébként "teljesen jó" kondi is aminek a gyári 42 mikrós kapacitásából mindössze 2-3 mikró maradt!
Ami az egészben a legszebb: - A kedves tulaj az utolsó őszi nyírás után belöki a gépezetet a legsötétebb sarokba, aztán amikor már szügyig ér a fű a kertben, akkor tegnapra kell a javítás!
-
mezis
félisten
válasz
moha21 #30354 üzenetére
"......A fénysebesség is konstans,..."
"A fénytörés oka az, hogy a két közegben eltérő a fény terjedési sebessége. Mérésekkel és a jobb oldali rajz alapján elméleti úton is igazolható[2], hogy a törésmutató ugyanakkora, mint a két közegben mérhető terjedési sebességek hányadosa, illetve a két közegben mérhető hullámhosszak hányadosa."
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #30354 üzenetére
Nincs nekem semmi bajom sem veled sem a tantervekkel. De azért próbálok "védekezni.
Ok, akkor ennyi erővel nem kellene erőltetni ezt +-90 fokos -os késést sem a középsulis/technikus karokon reaktanciáknál, mert mindegyik ideális modellre épül és csak közelítőleg ok
Ha ideálisnak a CSAK valós értékű impedanciát (
) nevezed, akkor az állítás elfogadható. Egyébként nem.
Arról nem is beszélve, hogy a topicban is sokszor látott szinuszgörbe-vel is úgy számolunk, mint mintha igazi szinusz lenne, pedig látjuk nem az.
Csak azért mert kényelmesebb így meg még azért, mert nincs (nem is lehet) egy állandó igaz matematikai képünk a reális hálózatról. Eltekintünk tőle, mert (majdnem) mind tudjuk, hogy nem követünk el akkora hibát, ami fejre állítana egyéb eredményeket.
A Rutherford, Planck, Bohr, Sommerfeld, Schrödinger példák azért nem hasonlíthatók (szerintem), mert alapvető problémájuk volt a közvetett eszközök hiánya, amit közvetettekkel pótoltak, zsenialitással, inventivitással és matematikával.
Még mindig nem értem, hogy miért fizika ellenes?
Szerintem az. Az általánosítást visszavonom. A fajlagos izéket pedig meghagynám anyagállandóknak, mindaddig, amíg van egyebet mit tanítani és rengeteg!
Most ne térjünk vissza oda, ahonnan a vita indult. -
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #30345 üzenetére
Nekem is kellett izzóban wolfram hőmérsékletet meghatároznom úgy, hogy az rákapcsolt feszültséget, az átfolyom áramot, meg ezekből ellenállást tudtam/mértem. Ebből meg tudtam határozni a hőmérsékletét.
Hinnye! Ezt azért kíváncsiságból megismételtetném veled...
Majd összevetném egy optikai pirométer mérésével.
...de azért egy villamos szakembernek szerintem illik tudni számolni is.
Ez így elméletben nagyon szép. De annyi mindent jobb/kellene tudni számolni. Nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon sok év alatt se vitt rá a szükség vagy kényszer, hogy fajlagos vezetőképességet számoljak.
-
PHM
addikt
válasz
moha21 #30309 üzenetére
Ezek alapján nekem a legközelebbi rokonnak a magneto-optical disk tűnik.
Nem tűnt rossznak, csak a CD térhódításával eltűnt a süllyesztőben,
sok más társával egyetemben. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moha21 #30321 üzenetére
Wheatstone-t tanítják és még mértünk is vele, de azon kívül se 1, se 3 fázist nem számoltunk (nem is tanították), pedig szakirányú szakközépben tanultam és még technikusnak is maradtam ott.
Tranzisztor, meg dióda felépítéseket viszont alaposan tanultunk, meg az erősítés folyamatát is levezetették rendesen, de persze leginkább csak elméleti rajzokon. Volt még egy adag tápegység elmélet, ellenállás hálók, stb. számolgatása, de ezzel kifújt, pedig igen sok "elektró" óránk volt.
1 és 3 fázis csak villmérnökin jött elő, de ott azért alaposan ment. Én mondjuk másik szakirányra mentem, mert nem nagyon érdekelt a "durungáram".
-
Rivaul
addikt
válasz
moha21 #30310 üzenetére
Igen digitális. Ilyen. Az összeállítás meg van inkább az érdekelne hogy pontosan a mérés részét hogyan is. Kiválasztok egy tüskét a 8-ból s addig teszem a másik tűt tovább a többi tüskén míg a kívánt feszt kapom? Ha jól gondolom akkor így van csak nem szívesen zárnám le a boxot mert azt nem tudom javítani.
-
Reggie0
félisten
válasz
moha21 #30226 üzenetére
Lehet, csak kerdes, hogy mennyire huznak le. En inkabb valami jo kis Li-t raknek bele, mert annal nem kell arra figyelni, hogy elegge le legyen meritve toltes elott, ill. ket hasznalat kozott batran toltore lehet dugni, stb. .
NiCd-t mamar nem is arulnak furokhoz/csavarbehajtokhoz, mivel a Cd elegge mergezo es veszelyes anyag. Helyette NiMH van.
(#30225) vodkaboy22 Azert az Li akkuk altalaban jobban teljesitenek. Akar a fajlagos kapacitast, akar a fajlagos teljesitmenyt nezzuk.
-
-
darvinya
titán
válasz
moha21 #30137 üzenetére
Nem a szekunder oldalának földelt csillagpontja az üzemi földelés vagy ami a mérőhelyen van telepítve?
Ha le földeled akkor testzárlat lesz, mivel földet a testre kötöd.Nem a Földelő szondának hívják ott az amihez a PEN vezető hozzá van kötve. A földelő szondát nem földelési impedancia mérésénél használjuk?
Külön nulla védővezető ami el van különítve a földtől így rajta nem tudsz mérni földelési impedanciát.(#30138) moha21
De itt hálózatról írsz és nem magáról a létesítményről.
Az két különböző dolog. -
-
sörösló
aktív tag
válasz
moha21 #30107 üzenetére
Ha van FI reléje akkor annak. Persze ha száraz gumipapucsban készült borotválkozni, akkor csak csíp ha nincs 30 mA.
Egyébként meg tényleg kettős szigetelésű a készülék. Nem véletlenül találták ki rá a "malacfarka" vezetéket. Sima vezetékkel ha nem direkt ilyen állandóan tekergetős célra találták ki, ilyen bizony előfordulhat.
-
darvinya
titán
válasz
moha21 #30052 üzenetére
Én is ez volt az első gondolatom.
Köszönöm a megerősítést.
Akkor marad két lehetőségem.
1. 12V-os Li-Ion aksihoz veszek 12V-os töltőt
2. 12V-os NiCd aksit, vagy 1.5V-os cellákból veszek 8db-ot ami most is benne van.(#30050) Zsianett
Kérdés ott van, ami az írásodból lejött.
Hogy 15Hz-es felül áteresztő van és 80Hz-es alul áteresztő.Akárhogy is nézem, a két filter alul áteresztő.
A felül áteresztő dolga az lenne, hogy a mély hangokat vágja le és csak a magast engedje tovább.
Ezt 15Hz-en nem valósul meg. -
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #30040 üzenetére
Találtam egy ilyen mondatot: It is difficult, if not impossible, to slow-charge a NiMH battery. At a C‑rate of 0.1 to 0.3C, the voltage and temperature profiles fail to exhibit defined characteristics to measure the full-charge state accurately and the charger must depend on a timer. Harmful overcharge will occur if a fixed timer controls the charge. This is especially apparent when charging partially or fully charged batteries.
De olvasd végig!Szerintem veszély nincs egyáltalán, de a töltési időt át kell számítani egyszerű hármasszabállyal.
A 95 mA-es töltés 0.086C-s, a 150 mA-s töltés pedig 0.136C-s áramot jelent.
Utánaszámoltam: ha a kisebb értékkel 15 órát kell tölteni, akkor a naggyal olyan 10 óra jön ki. Azért nem ártana egy reális töltőáramot mérni.
-
PHM
addikt
válasz
moha21 #30040 üzenetére
Szerintem simán bírniuk kell a celláknak a 150 mA-t is.
Csak arra kell odafigyelni, hogy ne melegedjenek.
(Nem hinném, hogy fognak.)
Ezen kívül hamarabb fognak feltöltődni.(#30039) Lompos48: A Philips Gogear Mixben 120 mAH-ás akku van,
és 10 órás üzemidőt ad meg a gyártó rá.
Ezt átlagos fülhallgatóval, normális hangerőn tudja is.
Igazából szerintem ennek az erősítőnek a 32 ohmnál nagyobb ellenállású
fülhallgatóknál van értelme. Ott pedig hozza egy átlagos lejátszó üzemidejét. -
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #29897 üzenetére
Vektorszkóp. Általában videó meg audió monitorizálására használják. Sajnos nem nagyon alakítható át egy mezei oszcilloszkóppá.
-
sörösló
aktív tag
válasz
moha21 #29897 üzenetére
Nekem valami nagyon speciális célműszernek tűnik. Video vagy esetleg kábelhálózatok mérése? Semmiképpen sem nézem olyan eszköznek amit a hétköznapi életben bármire is használni lehetne. Ha meg a gépkönyve sincs meg akkor teljesen esélytelen a dolog. Sok ilyen szűk körben használt és ismert célműszer létezik, amiknek a használatát esetleg azok is elfeledték már, akik anno profik voltak benne. Lehet hogy maga a technológia sem létezik már amit valaha mértek vele.
-
darvinya
titán
válasz
moha21 #29872 üzenetére
Pickup impedanciáját.
Gondolom ez alapján kell méretezni Hangzás kondit, hogy nem fogjak be semmilyen rádiót.Ahogy most van az standard kondenzátorok, de a pickup nem az eredeti.
Újabb, de nem én vettem.(#29874) vodkaboy22
Akkor jól gondoltam, hogy impedanciát ezekkel érdekes mulatság lenne mérni.
Kérdés, hogy 68pF-et cseréljem le 680pF-re?
-
Reggie0
félisten
válasz
moha21 #29771 üzenetére
Lehet, hogy azert mert, nem szoroznak vele, hanem osztanak
Amugy ennek az is lehet az oka, hogy altalaban nem a motor teljesitmenyevel meretezunk, hanem a maximalis aramaval es a nevleges feszultsegevel. Ugyanis egyaltalan nem garantalt, hogy a nevleges feszultsegnel fogja felvenni a maximalis aramot. (Inditoarammal csak akkor kell foglalkozni, ha nem VFD-vel vagy lagyinditoval tortenik az inditas. Ez gyakorlatilag csak aszinkron motornal szamit, szinkron motort nem lehet csak ugy ravagni a halora, egyenaramunal pedig nincs ilyen gond.)
-
tornas
őstag
válasz
moha21 #29753 üzenetére
Az biztos, hogy a leírt kísérletek eredményeit illetően lehet is jóslatokba bocsátkozni.
Mindig is óvatosan kezelem az ilyen a "semmiből is energiát állítok elő" embereket. Tisztán a "semmi" és a "nem kézzel és ésszel fel nem fogható valami" között is van némi különbség.
De azért érdemes néha pillantásokat rájuk vetni, mert végül az ember nem tudhatja, hogy mi az amivel érdemes lehet(ne) foglalkozni, próbálkozni!
-
Reggie0
félisten
válasz
moha21 #29575 üzenetére
Arra gondoltam, hogy regebbi hazban vagy videken nem nehez a szabvanyoktol eltero foldelest talalni, gyakorlatilag barmi elofordulhat. Meg olyat is lattam, hogy a nagyokos szerelo nem volt tisztaban azza, hogy regen piros szinnel jeloltek a vedofoldet, igy batran be is kotott ra egy fazist. Persze egy masik szobaban az volt a foldeles, igy egy szoba a fazison lebeget... Szoval jobb a kalyhatol indulni, mert barmi elofordulhat.
-
-
tigerscorpio
aktív tag
-
tigerscorpio
aktív tag
válasz
moha21 #29540 üzenetére
hamarosan mutatom a szétszedett elméletileg túlfeszvédelmes elosztómat...
Kérem a szakosodott kollégákat, hogy homályosítsanak fel, mi micsoda, és a kapcsoló mellett ami elméletileg az áramkör megszakítására lenne hivatott kis megszakítókapcsoló folytonosságát néztem, és ahogy nyomtam, vagy elengedtem ugyanúgy adott ki hangjelzést a műszer, tehát mindenképpen összeköttetés volt a két láb között... kérdem én, hogy akkor minek is bele?
, hogy komolyabbnak tűnjön a cucc? -
darvinya
titán
válasz
moha21 #29368 üzenetére
Csak azért írtam, mert én évek óta nem nem használom sehol.
Azért 2-3% ad pluszba, azaz 33°-ról 30°-ra.
A sok macera meg nem ér annyit.Extrém hőmérsékletnél meg nem ér semmit attól még tönkre meg a hőtől az eszköz.
Egy jó borda, és aminek a felületét ahol érintkezik, 2000 papirral megsikálva többet ér hőelvezetésben.
(#29372) totya694
Én is csinálnék ilyen csővest a gitárhoz, de nem olcsó mulatság.
Így marad álom.
-
didyman
őstag
válasz
moha21 #29368 üzenetére
A szükséges mennyiség egy minél vékonyabb, inkább filmszerű bevonat. Egy paszta sem jobb hővezető a natúr réz/alu anyagnál, ezért a jelenléte csak a szükséges mennyiségben kívánatos, ahogy a kolléga írja, a felületi egyenetlenségeket feltölteni. Erre akár a legvackabb zsír is nagyságrenddel jobb, mint a levegő.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #29347 üzenetére
Ha csak a számértéket nézem, akkor nem sok. De azért gondolom van még fontos dolog, pl. hogy viselkedik huzamosabb idő alatt. Meg mekkora a felvitt réteg vastagsága.
Én utoljára 100A-es IGBT alá tettem egy HY-410 nevű pasztát jó éve, azóta nem volt gond vele. PCbe pedig évek óta nem pasztáztam újra, mert nem voltak problémáim.
Esetleg kerül valaki, akinek részletesebb ismeretet/tanácsai vannak. -
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #29335 üzenetére
Gyengének néz ki ha összehasonlítod egy elég használt, de nem különleges típussal (ARCTIC MX-4), aminél ez a paraméter 8.5W/mK a te 0.765-öddel szemben.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #29241 üzenetére
Ugyan nem próbáltam, de lehet hogy a 2 változatban másképp világít. Mivel az RMS definíciója - ugye - pont a hőhatáson alapszik, akkor a különbség csak amiatt lehet, hogy bár a termelt hőmennyiség ugyazaz egy periódus alatt, a fénye nem, mert az már nem a hullámforma szerint változik. El lehetne spekulálgatni rajta, csak sok értelmét nem látom. Inkább tudomásul veszem.
-
tornas
őstag
válasz
moha21 #29241 üzenetére
Én azt tapasztaltam hogy az egyenfeszültséggel (48 x 0,9 V) hajtott porszívómotor jóval gyorsabban forog, mint váltófeszültségnél (48 V).
A négyszög-jel viselkedését így írnám le:
- A kvázi-szinusos UPS által szolgáltatott négyszögjel "úgy néz ki", hogy a két pólusváltás között "hosszabb" idő telik el, így lényegében fix feszültségű egyenfeszültséget ad, csak ütemesen és szaggatva változtatja a polaritását. Nincs fel- és lefutás, csak polaritásváltás. -
A szinusz jel meg ugyebár szépen felfut, lefut és polaritást vált, majd megint "lefut,felfut" és megint polaritást vált, és így tovább. Lényegében a generátor forgómozgása miatt van ez. Három fázisnál a 120 fokos eltolások szintén emiatt vannak, mert a generátorban is a tekercspárok 120 fokos szögben helyezkednek el (3x120 fok).
Lényegében az effektív 230 V váltófeszültség csúcsértéke 320 V. Ha folyamatosan a csúcsérték 320 V-ot kapnánk, akkor a 230 V-ra méretezett cuccok túlterhelődnének. Négyszögjelnél a csúcsérték hosszabb ideig tart és ez okozhatja a túlterhelődést. Elméletem szerint...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest