-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csak ne hogy akkor érjen a meglepi amikor S-PDIF-re akarod kötni és az sem működik csak világít.Ma már "csak" ilyenek a gyártók.
Más.Tegnap a nejem egy kicsit nagyobb lendülettel csukta be az Indesit mosógépünk elől töltős ajtaját és eltört egy kis 2x2mm-es kis pöcök ami tartotta a zár tengelyét,ragasztásra esély sem volt de megragasztottam és kábel kötegelővel 2 furat fúrása után oda szorítottam összegezve kókányoltam mert tudtam,hogy esély nincs rá,hogy az 5 éves körül mosógépünkre "kapok" egy fél ajtót.Ez van sajnos.Egy kis relax zene a gyártók mitti bosszankodások után. -
CD játékosoknál szoktak olyat csinálni,hogy a füles kimenet előtt van egy kis erősítő de ezt egy TV esetében egyszerűbben szokták megoldani(a hang kimenetre kötnek egy ellenállást) és arról megy tovább a hang a füles kimenetre.Ilyenkor van az,hogy legjobb lenne átnézni a TV rajzát mit is csesztek el benne gyárilag.A nem "túl" fontos funkciókra nem mindig szoktak hangsúlyt fektetni.
Ha úgy nézzük akkor meg a gyár az előírt funciónak(fejhallgató csatlakozásnak) a lehetőségét kiképezte és a fejhallgatóval jól is dolgozik(az már mellékes,hogy valami hiba akkor is becsúszott) -
cashback
őstag
Elméletben 2óra a felfűtési ideje... papíron.
Én úgy vettem észre a jelzőjén (4skála)... 2óra alatt 3-ig megy fel. Az mondjuk már elégséges. Illetve sokáig tartja. Így heti 2alkalommal bekapcsolva (amikor épp molyolás van ott) bőven elég.
Szóval a molyolás elején bekapcsolom (ha ez most felezte akkor legyen 4óra)... mire végzek addigra pont megfelelő a dolog. -
cashback
őstag
Már most 10perce fut...
Hosszabbítót kaptam szét és iktattam belem. Illetve épületen kívül van... szóval ha gond van vele akkor ott pukkanhat (valamint a hűtés most meg is van oldva).
Első nyári kánikulára már csak beszerzek egy használható izét. Ideiglenesen pedig megteszi ez... természetesen kellő körültekintéssel és odafigyeléssel.
-
Tomi_Sci
őstag
Nekem egy ledsor van, ami ha nem tévedek nagyot, a hőelem feszültségét jelzi vissza, nem a poti ellenállását. De mindegy is, mert rámértem a hőelemre és 24°C-os szobában 300°C-ra állított állomással 12 mV-ot mutat a műszer, ez még szerintem tűréshatáron belül van. Tehát a fűtőbetét fűt, csak ez a hő az ónig tartó úton elveszik.
-
Tomi_Sci
őstag
Igen, annyit vettem észre, hogy a hegy utolsó 5mm-ére fut fel az ón amikor megónozom a hegyet, és utána van egy centi ami elég hamar megfeketedett. (barnult)
Most kipróbáltam, és 360 foknál olvaszotta meg az óntSzerk.: A hőmérsékletvisszajelző világít, tehát ahol a hőelem van, ott a hőmérséklet jó. Szerintem a hegy lesz a ludas. Sajnos ahol vettem, nem volt raktáron, de akkor beszerzek párat.
-
cashback
őstag
Szóval akkor egy ilyet beiktatok a fázisra: [link]... és felezi a felvételt?
6A-es kismegszakító van előtte, szóval nem hiszem hogy többet venne fel.
Lompos48 - 80liter 1200W (ha már fele annyira megy is jó...) - Termosztát akkor kilőve... meleg van mindig... akkor soha nem lesz meleg víz.
-
Jó reggelt!
Több ízben találkoztam olyan gonddal,hogy az IC közelében lennie kell egy 50uF alatti/50V-os elkónak ami fontos szerepet játszik a DC fesz "szaggatásában".(csere után már indult is esetek 80-90%-ában)
Gondolom az IC-vel alkotnak valami féle multivibrátort de nagyon nem mélyedtem bele a PSU primer vezérlő IC-k birodalmába
Ha az általam említett kondi már kezd fáradni akkor olyan jelenséggel is találkoztam már több ízben,hogy üresen megy a táp pl. a 19V-os szépen ki adja a 19V-ot és 1-200mA terhelésnél jól dolgozik de 1-2A-es terhelésnél összeomlik és vagy 0V lesz a kimeneten vagy 3-5V környéke. -
Lompos48
nagyúr
Kissé pesszimista vagyok az esélyeiddel kapcsolatosan. Nagyon valószínű, hogy amit keresel egy belső "házi gyártmány" a volt Hewlett Packard birodalomból (szétbombázták: HP, Avago Technologies és Agilent szeletekre). Nagyon fejlett félvezető/komponens iparral/kutatással rendelkeztek/rendelkeznek. A névből az iniciálék meg a gép gyártója is erre utal(hat). Esetleg keresgélj az Avago-nál.
-
Batman2
őstag
Pl.
Ebben igazad lehet, bár fogalmam sincs, hány darab step dow, esetleg step up konvertere van, az biztos, hogy a laptop egységek többnyire csak +5V-ot igényelnek (vagy kevesebbet).
Ebben az esetben az utóbbiak az indokok, a szabványosítás és az akku max. töltő feszültsége + az áramkörökön eső feszültség (esetemben mindenképpen).Üdv.
-
Batman2
őstag
Szevasz
Gondolom azért kell ilyen magas feszültségű táp, hogy garantáltan, minden körülmények stabilan tudja tartani a feszültséget a gép a kül. alkatrészei számára !
Bár a én laptopom, és még sok hasonló laptop 14,8V-os akku csomagjának töltési végfeszültsége 16,8V, ami mér csak szűk 2V-ra van a masina tápfeszültségétől, tehát ez is lehet indok, pláne mivel a stabilizátor áramkörökön is rendszerint esik 1,5-2V, tehát már meg is van a helye annak a plusz feszültségnek !És mivel ez a 19V körüli feszültség egy standardnak látszik, ami szabványosítja, csökkenti a változatok számát a masinákhoz szükséges adapternek, így ezzel is indokolható, hogy a 10,8V-os akku pakkal rendelkező gép tápfeszültsége is 19V !
Üdv.
-
A noti alaplapján ott van még egy kontrollált táp ami a noti működésért és az aksi töltéséért felel.Pl. a DELL notiknál még az aksi kapacitását is látja a noti BIOS-a.Magyarán sem merült aksival sem kisebb kapacitású töltővel nem enged BIOS-t frissíteni(ja és a töltőjének is van egy kommunikációs portja)
-
Batman2
őstag
Szevasz
Az enyémen, ahogy írtam is, 0,33C a max. áram, amit ír az akku felirata.
Az igazából a kérdés, hogy ezt folymatos, hosszú idejű töltésre érti, de rövid távon, pár percig lehet jóval többel tölteni, vagy minden körülmények között ez a max. ?Ha ez a max. akkor valszeg más akku után kell nézzek, ami bír többet is, vagy maximálni kell a töltőáramot és a kifejthető terhelést.
Ez utóbbi azért rosszabb, mert ha bírom hajtani akkor aenergiával, hogy több áramot produkál, mint amit az akku elvisel, akkor rövidebb idő alatt is fel tudnám tölteni adott értékre.Gondoltam arra is, hogy egy autó indító akkut használok fel hozzá, annak van elég nagy kapacítása és kapacitásánál fogva eleve nagyobb töltőáramot is elvisel, csak abból nincs kettő darabom, nem tudom sorba kötni őket, hogy 24V legyen, tehát úgy meg a 19,2V előállítása a macerásabb.
Üdv.
-
föccer
nagyúr
70-80 cm hosszú elég lenne. A feszítést úgy szándékoznám megoldani, hogy a huzal egyik vége rögzítve van, míg a másik végén egy függő súly lenne akasztva. Ez ~2 kg-os lenne. Ami feszítést ez ad, annak elégnek kell lennie. Max lassabban vágok vele.
mod: jobban belegondolva még ilyen hosszú sem kell elég lenne egy 15 cm-es darab, de akkor függőlegesen kell a forró huzat tennem és nem vízszintesen, mint ahogy eredetileg terveztem. Igen, elég lenne egy 15, max 20 cm-es szakasz.
üdv, föccer
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyenlőre az is jó lenne, ha valaki megmondaná, hogy a 200VA elég-e.
Ágoston könyv ezt írja: " Az űltalános toroid trafók nem alkalmasak audiofil erősítőkben, mert ezeket igencsak a határteljesítményükre méretezik, nincs tartalékuk és bizony ezért a szórásuk is nagyobb. ... -> brumm."
A könyvben azt írják, 2x-es túlméretezés kell toroidnál Ez nálam 250VA érték lenne.
-
Lompos48
nagyúr
Igen, valószínű igazad van, de felületfüggő. Ha csak az esztétika miatt csinálod és a kábelágy nincs súllyal terhelve, akkor sokáig a helyén maradhat. Van olyan hely a lakásomban, ahol huszonéve áll felragasztva (igaz csempére és csak rejt) ilyesmi, és áll. Ugyanakkor a tipli szent, ez tény.
-
And
veterán
(Szerintem nem kalkulál ez lópikulát sem. Egyszerűen ad valamekkora - a vezetékek keresztmetszete és a töltő mérete alapján nem túl nagy értékű - limitált töltőáramot, aztán jónapot. Az akku meg töltődik, bár a 100 Ah-s gondolom eléggé lassan, a nagyobb kapacitású típusokhoz inkább csak szinten tartásra való.)
-
Lompos48
nagyúr
A 0.001 értékű kondenzátorok mikroF értékek, vagyis 1 nF-osak ?
Igen, 1nF.
Az induktivitások gondolom zavarszűrés céljából vannak, nem kell 800 MHz-es ferritet keresnem.
Nagyfrekvenciás fojtótekercsek, bármilyen kis ferritgyűrű jó lesz, gondolom
Az egyes "csatornákat" külön cellákaba gondoltam zárni, úgy mint hajdanában az UHF konvertereket készítettük. Van is egy ilyen elfekvőben.
Jó ötlet.
Keresgéltem diódákat. Az SFH203, BPW43 fotodiódák. Lehetne fénnyel is kapcsolni és akkor nem kellenének a zavarszűrő elemek ? (VHF-re még akad dióda, de UHF-re már igen ritka. )
Tulajdonképpen az 1N4154 is jó kellene legyen, habár kissé nagy a parazita kapacitása. A PIN dióda ebben kitűnő. Talán BA 243/244 az 1,8pF-dal nem megvetendő. Valamikor nagyon divatos volt és pont TV tunerekben csatorna"kapcsolgatáshoz" használták a VHF/UHF váltós készülékekben.
Az SFH203, BPW43-nél nem vettem észre, hogy fotódiódák, sietségemben megelégedtem a PIN struktúrájukkal. De befizetnék egy fénykapcsolgatásra már csak kihívásként is.
-
Peter789
senior tag
előljáróban: ha hagyományos analóg légi vagy kábeltévét nézel, annak a hangja nem szokott kimenni az SPDIF kimenetre! DVB-T, HDMI-n érkező és belső digit forrás (USB-ről lejátszás) esetén szokott kimenni ott!
ha még így is érdekel, akkor valami ilyesmire lesz szükséged:
http://www.dealextreme.com/p/digital-to-analog-audio-converter-73589
vagy
http://www.dealextreme.com/p/5-1-channel-dts-ac-3-home-theater-audio-decoder-71817 -
erikke17
őstag
Ááá nem viszem vissza, vagyis vissza küldeni kellene mert websopból van, de legyintek rá egyet ha nem lesz nagyon jobb, annyi hercehurcát nem ér. Nem kell hogy nekem egy órán át vigye gépet
Meg lassan jönnek megint a záporok nem akarok működőképes akku nélkül maradni.
Lámakérdés: egyszerű akkutöltővel lehet ilyen akkukat tölteni?
-
Lompos48
nagyúr
-
hakos1987
őstag
-
sörösló
aktív tag
Nem rossz az ötlet! Egyszerűbb egy 24V-os trafó primer körét macerálni, mint egy néhány A-es DC tápot szabályozni. Ezt a fajta terhelést meg nemigen érdekli, hogy mitől van melege. Persze én azért valami varisztort csak tennék a dologba, mert egy ilyen megszaggatott táplálásról a trafó lórúgásszerű visszajelzést adhat!
Ezek a dimmerek meg alapvetően ohmos terhelésre készülnek, nincsenek felkészítve az induktív terhelés "visszapofázására".
-
-
Lompos48
nagyúr
Mindkettőnknek igazunk van. A "piszok kapitalisták" embargó alatt tartottak minden modernebb technológiát. Ahol pedig ideiglenesen tartózkodtak a szovjetek, oda ömlött a CCCP termékek özöne. Egyébként a BC család a franciákon keresztül már 1971-ben bejutott a lágerbe, mint technológia, pontosabban Romániába.
-
Lompos48
nagyúr
Nem tudom kihagyni:
Akkor még nem voltak 400-as bétájú tranzisztorok meg FET-ek sem ...
1970 körül már "feltalálták" a BC107, 108, 109 családot. Ezeknek a C változatát - alias BC109C például - a gyártó 450-1050-es betával válogatta, hogy betartsa a katalógusban szereplő 500-1000-es értéksávot.
-
And
veterán
Észrevételem szerint egyes kis fogyasztású, hálózatról működő (de trafót nem tartalmazó) eszközök meghibásodásának egyik leggyakoribb oka ezen RC-osztóként funkcionáló nagyobb feszültségű kondik kapacitásvesztése. Eddig fogyasztásmérővel és fali szobatermosztáttal találkoztam, amelyek ezt produkálták, és kondicsere után meggyógyultak. A kapac azoknál az eredeti érték 1/5..1/4 részére csökkent, ezért a tipp legyen rendre 20 és 32 nF.
-
zozz12
tag
-
veze
őstag
A hivatalos neve földelőszonda, villamossági kereskedésekben lehet venni. horganyzott kivitel két méter és olyan 12-es vastagságú kb
a levezetendő áram erősségének függvénnyében változik a keresztmetszete, e szerint kell meghatározni milyen vastag kell, minimum 16mm2 nek kell lennie ( 16 amperhez)
pl itt
nem kell hatméteres kettö három böven elég és kalapáccsal is le lehet ütni, én is csináltam már ilyet -
sörösló
aktív tag
"Ajánlom a helyi földelés elkészítését !" Ezt én is, igen melegen.
A többi furcsa. Az alállomáson a zárlatvédelem ilyen esetben gyorsan leold. Persze megpróbál visszakapcsolni, de hacsak nincs megszakadva valahol a nullavezető, az általad leírt jelenség nehezen érthető. Való igaz, hogy az áramszolgáltatók elérték valahogyan a szabványügyiseknél, hogy ne kelljen minden oszlopon földelni. Ez különösen attól szép hogy az újfajta gyors kapcsolóberendezések a hálózaton akkora feszugrásokat csinálnak hogy ihaj! Valószínűbb, hogy ugyanaz lehetett a gond mint pár éve itt Nyíregyházán. Az emberek egy javítás után felcserélték a nullát egy fázisvezetővel, ezért a hálózat egyes helyein 230V helyett 400V-ot kaptak a fogyasztók. Bírta ami bírta, a többi meg kuka. Szó nélkül fizettek, és azóta mély csend. -
sörösló
aktív tag
Ja,ja én sem erőszakolnék egy ilyen kétlábas akármit. Sokszor egyszerűbb és biztonságosabb a meglévő lábakhoz forrasztani. Ha IC-t kell kiszedni, akkor a legbiztonságosabb a tokról lecsipkedni az összes lábat, aztán egyenként kiforrasztani. A lyukgalván paneleknél jól használható az injekcióstű. Saválló anyagból van, nem tapad hozzá a forraszanyag. A megfelelő átmérőt haszálva tökéletesen tiszta a lyukgalván furat.
Ami meg a ragasztót illeti: a japán cuccok természetes tartozéka évtizedek óta a szilikongumi rögzítés. Odafogja mint atom, ha nem kell, levágható. Bocsi, az ősidőkben még méhviaszt használtak.
-
Lompos48
nagyúr
Kis problémákat látok a felvetésedben:
Én mostanában mértem 3 eres MTK kábelt (0.75 - 1 mm2) kábel kapacitását. Kb. 1 nF 10 méterenként.
A rádiófrekvenciás koax kábelek leg"rosszabbikának" a kapacitása 30 pF/ft. Itt kb. kijön az 1 nF a 10 méterhez. Lehet ott van valahol az MTK is. A mérőműszer belső ellenállása ellenben tényleg érdekes dolgokat tud produkálni váltóáramnál.
Azért mértem, mert a 2 W-os LED fényforrásom kikapcsolt állapotban is kibocsájt egy kevés fényt. Ennek oka a vezeték kapacitása.
Ezt azért furcsálom, mert szabály szerint a fázis a fali kapcsolóhoz megy, utána a fogyasztóhoz. Akkor honnan kap fázist, akár kapacitívan is? Lehet fordítva van bekötve a fázis/null.
Egyébként minden OK. Még annyit, hogy a kapcsolóba épített ködfénylámpa legalább 1mA-t eszik. Az pedig már 2kWh, ami majdnem hihetetlenek túnik.
-
sörösló
aktív tag
Ja, ja. Aztán amikor megkeményedik a gumi, akkor már az első szétszedés után reménytelen az eset. Dörzsöltem már radírral, üvegszálas ceruzával stb... Hozzájön még az összefogó műanyagfülek állapota és még néhány apróság. A végeredmény: lapul szanaszét vagy 3-4 ilyen gépezet. Pont akkor nem működik amikor kéne, egyébként mindig jó! Párezerért kapsz újat, aztán amikor bedöglik, akkor kuka. Már eleve eldobhatónak gyártják! Ha valaki mindenáron küzdeni akar vele, akkor rajta. Részemről egyetértek Churchill-el: No sport!
-
Jancsi
aktív tag
A kimenő feszültség annyira függ a bemenőtől, hogy kell min 1,2-1,4V differenciának lenni közöttük. Ezt leszámítva leginkább semennyire, mivel a kimenten feszültség visszacsatolás van, R1 R2 ellenállásosztóval.
Ez a kalkulátor aránylag jó, annyi a szépséghibája, hogy a Vsat-ot és a VF-et nem lehet megadni ( tranzisztoron és diódán eső feszülstség) [link] 10. oldal táblázat, az alapján szépen ki lehet számolni az értékeket egy táblázatkezelőben.Wannacoke
Ez a legegyszerűbb medoldás talán [link] de közel sem biztos, hogy a legolcsóbb. 13-14k-ért már lehet kapni 15"-os használt komplett monitort, esetleg lehet próbálkozni kijezőhibás 15"-os monitorból bontott elektronikával, azoknak is ekkora szokott lenni a felbontásuk.
-
And
veterán
"De a Li-ion akksik töltése nem túl egyszerű ám, úgyhogy az a kérdés az mennyibe kerülne még hozzá."
Lehet kapni 5V-ról (direkt USB-ről) működő Li-ion töltő célkontrollereket, ilyen például a MAX1811 (kapható a RET-nél, sos-nél). Egyébként a Li-ion akkuk töltése - úgy érzem - kissé túl van misztifikálva. Pedig az elvi töltési módszer nagyon hasonló a zárt ólomakkuk töltéséhez: első szakaszban áramlimitált (áramgenerátoros) töltés, a maximális töltőáramot a kapacitás határozza meg. Majd a töltési végfeszültséget - ami típustól függően 4,1V (névleg 3,6V-os fajták) vagy 4,2V (3,7V-osak) - elérve átváltunk feszültséggenerátoros módba, innentől kezdve a töltőáram szépen lassan nulla közelébe csökken, ekkor fejeződik be a töltés. Természetesen több fontos dologra is figyelni kell Li-ionok esetén úgy általában: a mélykisütés ártalmas (kb. 2,8V az ajánlott kisütési határ, de valamelyest ez is cella- és kisütőáram-függő), ill. a töltési végfeszültséget, 4,1 v. 4,2V-ot is szigorúan tartani kell. A cellába (pl. mobiltelefonoknál) beépített pici áramkör nem töltő, csak alapszintű védelmet ad a fentiek, ill. a túláram, rövidzár, fordított polarítású használat ellen.
#10755: Az atesss által linkelt akku egyrészt nem AA-méretű, hanem annál nagyobb, másrészt Li-ion. Így az IPC-1L nem fogja se tölteni, se a kapacitását mérni. -
Lompos48
nagyúr
A szkópo nem tüskéket láttam, hanem szabályos fűrészfogakat hosszú tömött sorban.
Egyedüli kérdés a tömött sorokban érkező fűrészfogak frekvenciája. Ha 100 Hz, akkor a szűréssel van a gond és legjobb a bemeneti elkó értékének a növelése. Ha (jóval) nagyobb, akkor gerjedés, amin elkó nem segít, hanem csak a kerámia kondenzátorok, mint már PHM említette, minél közelebb az IC-hez, ideális egyenesen a lábaira forrasztani úgy, hogy a kondi lábai is a lehető legrövidebbek legyenek. Elkó semmiképp, mert tekercselt a szerkezete, reziduális induktivitással.
-
PHM
addikt
"A katalógusban ákár 10 mikroF is megengedett védő dióda nélkül."
A 10 mikróval nincs gond, de az eredeti kapcsolásban 2200 mikró volt.
A védő dióda nem feltétlenül szükséges, csak ha elképzelhető
a bemeneti feszültség megszűnése, például zárlat miatt.
A fűrészfogakat viszont lehet, hogy csökkentené
a korábban említett 2 db 100 nanós kondi. -
sörösló
aktív tag
Az elkó a stabilizátor lényegét semmisíti meg. Az áramkör (akármilyen) megpróbálja a beállított szinten tartani a kimeneti feszültséget. Ha azt látja hogy csökken akkor növeli, ha nő akkor csökkenti. Ha erre a szabályozási folyamatra, aminek vannak időállandói stb. (nagyon gyors a folyamat!) ráteszel egy elkót akkor szegény teljesen meghülyül. Ha nő a fesz, elkó nélkül beavatkozik és visszaveszi. Ha rajta az elkó akkor hiába veszi vissza a fesz marad. Szegény kétségbeesetten próbál beavatkozni, csak szabályoz lefelé mint a bolond. Elfogy az elkóból a töltés, a szabályzó kétségbeesetten észleli hogy eltúlozta a beavatkozást, növeli a feszt. Az elkó által meghatározott időállandó miatt megint azt hiszi hogy kevés a beavatkozás, mire észleli a valós helyzetet, már megint túlszabályozott. Nem véletlenül szerepel az adatlapokon az a max. 100 nF kondenzátor! Ha ennek ellenére "tűket" találsz az oszcilloszkópon az nem a szabályzó hibája!
-
PHM
addikt
A gerjedés ellen mit sem ér, sőt, okozója is lehet, a stabilitást
nem igazán javítja, viszont ha megszűnik a tápfeszültség a bemeneten,
akkor a kimeneti elkó az IC-n keresztül fog kisülni.
Azt pedig nem szeretik a stabilizátorok.
Ezt elkerülendő szokták ajánlani egy védő dióda beépítését az IC
be- és kimenete közé, záróirányban bekötve. -
törölt tag
az a vicc hogy 380-ról lett átkötve 220-ra a bemenete, de nem vettük észre hogy egy másik vezeték is megy be, és azon meg 380-at kapott. volt látható füst is, szerencsére nem vészesen. biztosíték rendben van, imádkozás azért megy minden este, mert a klinikánk röntgenjében van a történet, és most állt kb 1 évet, mert a gyártó nem jött rá a hibára
-
And
veterán
"Én az elmúlt pár évtizedből emlékszem, hogy olvastam olyan konstrukciós megoldást, amikor egy zeneszerkezet annak megfelelő hangot adott ki, hogy milyen mozgásokat végzett egy ember a közelében."
Teremin: [link]. A Csodák Palotájában ki is próbálható. -
Lompos48
nagyúr
Az ijesztő csak arra vonatkozott, hogy az egy bonyolultabb ügy.
...annak megfelelő hangot adott ki, hogy milyen mozgásokat végzett egy ember a közelében.
Ez egy jópofa megoldás lehetett. Kíváncsi lennék rá milyen különbségeket tudott más-más képpen érzékelni. Valmi rémlik, de halványan az Ezermester vagy RT kapcsán.
A fémkeresők rádióhullámokkal működnek, csak ott a kincs egy helyben van, a tekercsantennát kell mozgatni.
Lehet azt fordítva is, csak nem sok az értelme, ha a kincs már megkerült.
De megteszi egy-két csípőprotézis is, bár morbid. -
tzsolesz
nagyúr
Így már értem.
(#10334) Lompos48 Mindkettőtök szerint ki kell kötnöm az 5,6KOHM-os ellenállást. Így fogok tenni.
A potira visszatérve pedig, otthon megnézem, de én 50KB-re emlékszem. Tehát ezzel sem tudtunkj meg semmit, a szabványok keveredése miatt.
A bekötésem: (nem tudtam hogyan jelöljem a sarkait, így így neveztem el őket....)
szerk: Milyen kondit?
-
Jancsi
aktív tag
Összeszerelésnél nem gond, ha csak egyik lábát tudod melegíteni egyszerre, kiszedésnél annál inkább.
Megkened folyasztószerrel a pad-et, oda illeszted az alkatérsz, majd egyik lábát odaforrasztod, fontosabb hogy az ón legyen vékony mint a hegy. A gyári heggyel gond nélkül lehet dolgozni 1206-os alkatrészekkel. Csinálhatod úgy is, hogy előre megónozod a pad-et, akkor ónnal már nem kell vacakolni, csak odateszed az alkatrészt a csipesszel és megmelegíted a pad-et.PH-User
Ha csak otthonra kell, és még kezdő vagy elég egy [SMA 050]. Ha van egy felesleges notebook töltőd akkor elég magát a pákát megvenni kb 2k-ért, 19V-ról használható.
A forrasztó mellé mindenféleképpen vegyél folyasztószert és ónszívó szalagot. Nagyon hasznosak tudnak lenni, ha összeragad két láb, vagy le kell tisztítani a felületet.
A vékony hegy mellé célszerű beszerezni egy ilyet is [link], ha IC-t kellene beforrasztani, vagy durvább munkákra. SMD-zni végülis megteszi a gyári hegye is alkalomszerűen 0805-ig, de egy hegyesebb jól jön, ha több alaktrészt kell beültetni. -
Lompos48
nagyúr
Tulajdonképpen az SMD alkatrészeket a gyártási folyamatban nem pákával, vagy hasonló szerszámmal forrasztják. Ellenben alkatrészek kiszereléséhez, újnak a beforrasztásához már legtöbbször elfogadható. A "3D" geometria, mint eredmény talán nem mindig tragédia. Na, mondjuk: nem szép. De vannak kissé nagyobb teljesítményű cuccok, amiktől a hőt bizony a NYÁK vezeti el (lásd tranzisztorok, IC-k stb). Itt ellenben egy rossz forrasztás már fatális lehet. Ez csak egy példa. Ide jön aztán a profi forrasztó "station", ami (nagyon) forró levegővel, folyékonyító (??!) pasztákkal stb operálnak. Ezek nem feltétlenül szükségesek egy alkalomszerű javításhoz, de mindennemű hozzápiszkálást elűbb alaposan végig kell gondolni.
-
Lompos48
nagyúr
Nem egyedülálló eset. Nekem van egy Logitech 880-as távirányítóm. Talán 16 cuccot képes vezérelni, bármilyen kombinációban programozható internetről (50000+ készülékből lehet válogatni). Egyetlen dologra képtelen vagyok rávenni: hogy oltsa le a Panasonic TV-t. Mást mindent elvégez.
-
atesss
addikt
Nem a fűtés vezérléséhez gondoltam igazából ezeket figyelembevenni.
Hanem ahhoz, hogy pl. adott hőmérséklet-beállítás mellett mennyit is fogyasztott a fűtés.
Meg pl. milyen a gyakorlatban a kazánod, a hőszigetelésed, az egész lakásod energetikai hatásfoka (bár ezt a modern rendszereknél eléggé pontosan lehet már számolni).
Mivel ugye a külső körülmények nem állandóak, így ez meghamisíthatja a mérést.
Persze elöször egy függvényt kell felírni, hogy pl. hogyan változik (fix belső hőmérséklet-beállítás mellett) a fogyasztás 1C külső hőmérséklet csökkenésre.
Vagy szélnél ugyanígy.Bár amúgy az időjáráskövető vezérlők is kezdenek terjedni, valószinűleg nem véletlenül. De ez gondolom csak hőmérsékletet figyel álltalában.
-
Geryson
addikt
Magával az MMG-vel semmi gondom nem lenne, csak elkészült a cserépkályhánk és ennek köszönhetően a nappaliban olyan laza 22-28 fok van (attól függően, hogy megy-e effektíve a kályha) és a hát többi részén meg lefagyunk, olyan hideg lett. Mondjuk a kinézete azért nem egy őrület, azt meg kell hagyni...
Na, ellenben egy kis játék után megvan az a két szál, amit át kellett kötnöm az új termosztátba (vagyis inkább vevőbe) és tökéletesen megy minden, ha feltolom a hőmérsékletet, akkor kapcsol a kazán, ha letolom, akkor leáll - szóval ezzel már nincs gond. Tápot kellett még bekötnöm az új vevőbe, de ez is megvan már. Amúgy egy 4 éves elég komoly Vaillant kazánt szabályoz, pont ennyi idős a ház is. Szerintem az óccsóság miatt raktak be a házba egy ilyen sz@ros termosztátot, komolyan mondom nagyapám házában komolyabb termosztát van.
sörösló: köszi a tippet, figyelembe fogom venni! Elvileg van ezen a termosztáton egy gyári program, de azt egy kicsit azért át fogom állítani.
-
Lompos48
nagyúr
Igen, azaz nem!
A teljesítménytranzisztorok oldalán az alumínium "oldal" egy darabban van a tranzisztorok alattival marógépen megmunkálva. Ez a jobb oldalap felfekszik az erősítő hátán végigfutó bordás hűtőre. A két végén egy-egy ilyen modullal. A dobozban a kettő között van a többi elektronika.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest