- Mindenki Z Fold7-et akar
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Redmi Note 8T - mélyvíz
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Magisk
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zetecR
addikt
válasz
CPT.Pirk #15897 üzenetére
Ha esetleg vennétek a fáradtságot, ezen a linken elég tüzetesen meg tudnátok vizsgálni az elektronikáját.
Ez alapján lehet konkrét tanácsot adni, hogy mit, mivel, hogyan, merre?
-
-
moha21
veterán
válasz
CPT.Pirk #15826 üzenetére
Ráadásul a fent említett mosógépet először látta szerelő és azt mondta programkapcsoló baja van. Mondtam anyáméknak, hogy szétszedem én is.
Végigforgattam a programkapcsolót és mértem, hogy megvan -e a rövidzár a kapcsok közt, közben néztem, hogy mit is zár rövidre. ( Ugye pl, ha centrizik akkor a motornak azon részeit zárja rövidre "amit kell" ). Ott nem volt baj.Fűtőszálat, motort, mágneskapcsolót ki is lehet próbálni. Van egy 10 A-es gyors automatával felvértezett hosszabbítóm meg egy kapcsoló van utána kötve. ( Fázist figyelve szoktam bedugni konnektorba ugye ha fordítva dugom be akkor a nullát szakítja meg ).
De ezt sem kötelező, mert lehet mérni motort is, fűtőszálat is. ( mágneskapcsolót azt nem hiszem lehet ilyen egyszerűen nézni ).
Szóval hálózati áram nélkül ki lehet szűrni a hiba nagy részét, bár egy fél napom ráment.
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #15789 üzenetére
Ilyenkor van az, hogy be kell állítani a nyugalmi áramot, vagy annak nincs köze ehhez?
Hát, lehet egyszer egy ilyen is megépítésre kerül majd, de nem most.
Lompos48: Ja, hát ha sok pénzem lenne én is csövest építenék...de nincs.
Első körben elég lesz ez nekem, kicsi szintlépés a mostani cucchoz képest is szerintem. Vagy legalábbis remélem...majd kiderül, talán hétvégén lesz már belőle valami.
Számomra (és most biztos sokan megköveztek majd), az ic megoldások szimpatikusabbak. Könnyebb őket "használni" az áramkörben és vannak benne kényelmi funkciók. pl lm1875 alatt hővédelem, tudom lehet ilyen építeni is, de ha már benne van?
Amiket eddig hallottam erősítőket, pár tranyós, néhány ic-s. Eddig azt tapasztaltam, hogy lehet jót építeni ic-ből is. Nehezebb, de lehet. -
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #15787 üzenetére
Nem az alkatrészek határozzák meg azt, hogy most A/B/AB/D stb osztályú lesz egy erősítő?
Legalábbis, írták ic-knél is, hogy AB vagy D osztályú, de ez ritka, főképp kész kapcsolásoknál látom.
Lehet, hogy most akkor egy kis fogalomzavar van nálam.Akkor szerinted valami AB osztályú tranyó lenne jó sub-nak?
A frontokon már nem fogok variálni. -
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #15781 üzenetére
A JHL-t anno kitárgyaltuk, oda az Ágoston könyv, csatornánként (!!) 150VA-s trafót ír. Hol van nekem erre pénzem?
Számomra azért jó ezzel szenvedni, mert egyszerű. Mind a hűtése, mind a trafó része. Sz*rból várat effekt. Ezek a tranyók nem tudom mennyit égetnek el, de gondolom, hogy nem keveset...
Lompos48: Igen, csak nem mindegy hogy elégeti a teljesítmény 60%-át vagy csak a 20%át. Több marad a hasznos teljesítmény. -
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #15778 üzenetére
A gond az, hogy az alsó határfrekije (-3dB-s pont) 50Hz-en van, így igazából alkalmatlan sub láda meghajtására, arról nem is beszélve, hogy 50Hz körül már igen derék torzítása van.
Ezeket az IC-ket 1kHz körüli működésre tervezték, beszédhang, gyak. rádió erősítésére.A torzítást mondjuk, hogy (inkább) nem kommentálom. Ellenben az alsó határfrekvenciát annál inkább. Minden IC-nél egy bizonyos áramkörhöz adják meg a frekvenciagörbéket, amik az egészet jellemzik. Nem fejtegetem tovább, inkább egy példáddal élek: pár órával korábban ajánlottál egy 7805 és 2030-cal megépített tápot. Ott az erősítő 0Hz-en teszi a dolgát!
@Speedfire:
Esetleg ha találok megfelelő D osztályú ic-t
D osztály ide vagy oda a termodinamika törvényei érvényesek maradnak.
Ahhoz, hogy teljesítmény ki, kell teljesítmény be. És több kell. -
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #15778 üzenetére
Na, akkor továbbra is kutatok a megfelelő ic megtalálásában.
Mondjuk nagyon nem is találok olyan mélynyomot (kommersz, értsd SAL, Magnat stb) ami 50hz alatt megindulna. A legtöbb 50-70hz körül indul ami nekem kicsit fura, pedig konkrétan mélytányérokat kerestem.
*Az a DC-Dc konverteres dolog meg felejtős. Eljön az a pillanat, mikor rá fogsz jönni, hogy erősítőt diszkrét alkatrészekből építünk, nem ilyen kommersz IC-kből.
Diszkrét félvezetős?Na, igen. De azok nem is kerülnek fillérekbe.
Egy jó tranyós, csöves erősítő nem pár ezer ft-ot kiadást jelent.
Lompos48: A primer oldalon azért elég vékony a drót, de majd kiderül. Ezt a 37VA-t is csak azért írtam, mert ez van a készülék hátulján.
Nagyon akkor nem tudok ezzel mit kezdeni, ebből a DC20V-ból kell gazdálkodnom, ami kb 20W-ot ha leadna jó lenne.
Esetleg ha találok megfelelő D osztályú ic-t akkor 2-t hídba kapcsolva. De ezzel sem biztos, hogy sokat nyernék. Ugye ekkor maradna a fesz. mint konstans és ha valóban 37VA-s akkor maradna még áram egy másik csatornának. -
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #15766 üzenetére
Gondolom nem akarják a vevő kört elriasztani ezekkel a rosszul felépített tápokkal, így inkább raknak bele pár plusz alkatrészt.
Kis teljesítménynél (office, net) úgysem fogja senki sem leégetni nagy valószínűséggel. Csak ugye ott van az, hogy...
Inkább kiadok +1-2k-t egy fsp tápért, vagy használtan ugyan annyiért veszem meg.
Régebben mindig spóroltam rajta, hogy ugye minek olyan táp, meg miért kerül annyiba. Aztán ahol gyűjti az embere a tapasztalatokat, meg olvas rájön, hogy miért is annyi egy jobb táp. -
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #15737 üzenetére
Hol van ebben a szűrés? Se több, se kevesebb, mint amit egy akármilyen stabilizátor "legyalul" az egyenirányított feszültség tetejéről (lefölözi azt
) addig, amíg erre elég a feszültségtartalék.
@Speedfire: Nem tudom mi legyen, de ha jót tesz a hangnak akkor be KELL építenem valamit oda.
Itt semmi se tesz jót a hangnak, esetleg nem "bántja", azaz nem hoz egy 100Hz-es búgást. Erre pedig, mint írtam bőven elég a 10.000uF. Állítom én.
Ráadásul nem dobigálunk csak úgy meleg formájában ki az ablakon wattokat a táp tartalékából.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #15731 üzenetére
Ez igaz, bármilyen műveleti erősítővel megépíthető (a 2030 is használható műveletinek bizonyos határok között, mert AZ), ha a nagy áramot van ami biztosítsa (a tokon belül vagy külső elemekkel, pl. tranzisztorokkal). A 3.5A-t csak akkor tudja leadni, ha az a trafó és egyenirányító is le tudja adni. A bemenő és kimenő feszültségek különbségét itt az IC végtranzisztorai fűtik el. Elméletileg levágja a brummot is, addig, amíg a végtranzisztorok nem érik el a telítettséget (szaturációt). A 7805-nek sok értelme nincsen, csak egy 5V-os referencia feszültséget "gyárt". Egyetlen pici 5.1V-os termokompenzált diódával és egy ellenállással ugyanazt meg lehet csinálni.
Ha egy soros ellenállás vagy tekercs nem "fér" be feszültségszűke miatt, akkor ott hagynám magára 2 nagy szűrőkondenzátort. A pici maradó hullámzást szerintem az erősítő közös módusú elnyomása észlelhetetlenné teszi/tenné. Ellenben utána kellene számolni, hogy az a 10000uF indításkor mekkora áramot szopik a hídtól, az kibírja-e. Ez pedig függ a szekundertekercs ohmikus ellenállásától.
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #15722 üzenetére
Hmm.
A trafó ugye 29.5V 2.5A, ezután megy 2 puffer 4700uf/50V párhuzamosan. Az erősítő kb *17-18Wattot fog leadni 42V egyennel számolva + 2*10Wattot fűt el.
Ezek a watt értékek nem 100%-osak, csak körülbelüli értékek.
Ezek után a P=56W ami a 42V-al számolva olyan 1.33A.
Lehet, hogy most sok hülyeséget írtam, de tudjátok be annak, hogy ilyet még nem csináltam. -
-
moha21
veterán
válasz
CPT.Pirk #15705 üzenetére
Ebben van ugyan nem látszik 2 IC, de tényleg azok vannak rajta, anno a gány topicba versenyeztem eme remek képekkel. EZ a tökéletesen igénytelen PC.
(#15706) Speeedfire : Mondjuk maga a feszültség önmagában nem veszélyes, gondolj csak egy motor indítótrafójára. Azt meghajtod valami 555-el, lazán kiad 15-30 kV-ot mégis lehet fogdosni.
/ fasza villanypásztort lehet építeni vele
/
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #15660 üzenetére
Lekapartam most mind a 2 oldalon mérhető ellenállás. A 2 pirosnál 1.2ohm, a sárga-barna résznél olyan 60ohm.
Rákötöttem a 220-ra a sárga-barna részt és 0V volt a kimeneteken. Megcsináltam ugyan ezt fordítva is, áramszünet lett.
De még mindig van ellenállás a 2-2 plusnál, szóval életben van csak áram valami miatt nem akar még kijönni belőle. Kicsit még visszafejtem a kábeleket jobban megkaparom...hátha akkor...
totya694: Tisztában vagyok vele, 600ft volt. Sokat nem vártam el tőle, ellenben elég jó eredményeket adott. Ellenállásoknál, feszültségeknél.
Maxwell-re nem volt keretem. -
Speeedfire
félisten
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #15588 üzenetére
Nem tudom, lehet sokáig volt a gyorsmaróban.
_ATi_1: Ezt nem tudom, anno a somogyiban vettem 1300HUF volt, 2 oldalas és olyan 2*A4-es méretű. Más nem is volt ott akkor.
totya694: Én is olvastam, hogy ilyen, olyan de eddig kb 4x martam, mind a 4 szép lett.
Pedig még a vasaló hőfokát sem mértem, csak vasaltam olyan 4 percig oldalanként. A forrasztását nem merem megmutatni, mert az 1000HUF-os somogyi páka valami gyalázatos munkát végzett (velem együtt). -
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #15503 üzenetére
Nem tamáskodásból, de megkommentálnám.
Nagyon régen volt, teszteltük, hogy egy 2N3055 mekkora teljesítményt bír disszipálni csak úgy magára. Nem nagyon bírta 1W fölött. Onnan már egy lavinafolyamat indul: melegszik, növekednek a reziduális áramok, mégjobban melegszik stb, amíg tönkremegy. Ha képzeletben összehasonlítod mekkora felülettel érintkezik a környező levegővel egy 2N3055 (TO3 tok) és egy TDA 2030 (Pentawatt tok), akkor az utóbbi nagyon veszít, még azzal a csavarral, alátéttel, anyákkal együtt is.
Most ide beszúrok egy grafikont a Pentawatt (Heptawatt) tokról, ami a termikus ellenállást mutatja a disszipált teljesítmény függvényében:A felső görbéből kiindulva (free air) spekulálhatunk. 5W-ból kiindulva, ahol az Rth értéke olyan 95C/W, ami kapásból 475 fokra melegítené. 10W-nál már 850 fok lenne. Ez nonszensz, persze. Ellenkező irányba (a görbe baloldali végén) 1W-nál kb 115 fok.
Ezeket összevetve a következő képpel:
kiderül, hogy halkan hallgathattátok, márcsak azért is, mert az IC melegedéskor önmagát is "lelövi".
-
malwy
senior tag
válasz
CPT.Pirk #15503 üzenetére
Azt hiszem ezt egy picit túlteljesítettem
Viszont nem tetszik az erősítőn, hogy a rendelt bekapcsológomb olyan keményen kattan, hogy kétkezes meló, ráadásul tető nélkül behajlik az előlap (műanyag).
Legalább világít a sötétben, hogy ne tudjak aludni (vagy felhívja a figyelmet, hogy kapcsoljam ki).Mondjuk úgyis észreveszem ha gond van a hűtéssel, a csere/toldás/átépítés nem egy nagy feladat.
Meg még morgok egy sort a szigetelőszalag miatt: praktikerben vettem több gurigát egyben, olcsón, de másnapra a kb. 6x körbefuttatás letekerődik... Kínai cellux 6x megbízhatóbb...
-
-
Lompos48
nagyúr
-
Speeedfire
félisten
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #15418 üzenetére
Jójó! De ha már úgy kezdjük, hogy vegyünk a gombhoz kabátot, akkor más kompromisszumba is belemehetünk. Aztán később lehet gombot cserélni.
@Speeedfire: Jó hogy emlékeztettél az LM3886-ra. Azt hiszem legalább tíz éve elfekszik a szekrényben belőle egy pár. Illene valamit kezdeni vele. Csak én nem az erősítővel meg trafóval vagyok soha elakadva, hanem az előerősítővel. Sokkal bonyolultabb feladatnak tartom.
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #15416 üzenetére
Ezaz, hogy nincs keret túlméretezésre.
Sz*rból várat a mottó jelenleg. Én is építenék 500VA-s trafóval lm3886-os gainclone-t, de az ára erősen a keret felett van.Semmi 1000bpm-es cucc nincs. Lágy basszusok vannak hip-hop/rap zenénél. Mondjuk ha igen jóra sikeredik a cucc, akkor lehet építek még egy csatornát egy ládikónak a mélyekhez, de ez még a jövő zenéje...ezért kérdeztem múltkor a trafó teljesítményt, mert a padláson van még egy csak semmi sincs ráírva.
Lompos48: Mondjuk a hangerő tekerésénél elvileg úgyis érzékelni fogom, hogy pl 50-70% felett már nem szól szépen. De akkor marad minden a régiben. Ma is sokat tanultam. -
-
válasz
CPT.Pirk #15386 üzenetére
Amíg nem hallom a saját fülemmel a tápzajt "addig nem zavar"
A srácnak egy T-Amp-hoz kell a 9V-os táp mert egy falidugaszos kapcsoló üzeműt adtak a nem is olcsó cucc mellé.Valamikor CB tápokba alkalmaztuk a 7812-őt 3db dióda a középső láb alá és már meg is volt a 13,8V ami ráment egy 2N3055-re....
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #15360 üzenetére
Érdekes és hasznos egy áramkör. Nincs a 2 osztóban semmi mágikus. A biztonságos működéshez az kell, hogy a tápfesz.-csökkenés érzékelése és a Reset között maradjon ideje a µP-nak a szükséges mentési műveleteket elvégezni. A lényeg az, hogy a PFI bemeneten érzékelt csökkenés hatása hamarabb következzen be, mint az LLin-é. Az előbbi a PFO kimenettel utasítja a µP-t, hogy "lépjen", mert eltűnhet a tápfesz, míg az LLin Reset-et generál. Ezért a 2 osztó feszültsége - mivel mindkét bemenet egy 1.3V-os referenciafeszültséggel van összehasonlítva - úgy van kiszámolva, hogy valamivel nagyobb az R1-R2 középpontja, mint az R3-R4-é. Itt közbejön egy kis bonyodalom: a különbséget valószínű (szerintem) a tápfeszültség (stabilizátor előtti?) csökkenési sebessége (fogyasztás függvényében) és a processzor időigénye dönti el. Elméleti szinten lehet nem annyira fontos. Amit figyelembe kell venni: nagy ellenállások esetén lehet nagyobb a zajveszély, mert a 2 bemenet (PFI/LLin) nagyon kis áramor fogyaszt az osztóktól (max (25/50nA), túl kicsik esetén plusz fogyasztást jelenthetnek.
Most a sok okoskodás után egy ajánlat: olyan max 10k körüli osztóértékek, a PFI 1.4V-ra az LLin pedig 1.3V-ra számolva.
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #15270 üzenetére
Ezzel tisztában vagyok, anno írtam is, hogy kb ezt a szintet hozza a mostani hangfalam (logi z-4e) is.
Ezért lenne jobb kicsit "szintet lépni". Ugye a hangfalak és a trafó a régi lemezjátszóból (tesla nzc431) lennének. Agyaltam a javításán is, nem lenne sok kb 1k. De nem tudom, hogy milyen a hangminősége. Gyerek voltam még mikor utoljára használtam. Nagyon hangos volt arra emlékszem (2*15w).
PH-User: Ez egy fém szerű izémizé, amit az ic és a hűtő közé kell tenni, igaz? -
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #15266 üzenetére
2db 3-as csatit látok rajta, akkor az elvileg sztereo lenne vagy tévedek?
Írtam neki egy levelet, remélem pár napon belül reagál rá.A linkelt oldalon lévő tda2030, elvileg az lm1875 nagyságrendekkel szebben szól legjobb tudomásom szerint.
Watt terén még mindig a 2*15-20watt ami jó lenne nekem. Nem kell, hogy szétessen a ház.Sajnos még mindig kis pénzből gazdálkodok és hiába nézem a kapcsolásokat hónapok óta, még mindig nem tudom mi lenne a legjobb...
Ic, tranyó, fet, OTL-es cső. Mindezt persze 0 ft-ól, a már meglévő kis trafómhoz igazítva.
Lompos48: Csillám alatt mit értesz? Hővezető paszta? -
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #15215 üzenetére
Nagyon izgalmas téma! Csodálatos vezérléseket enged meg robotikában, automatizálásban.
Most megint memento:
Képzelj el 10 koncentrikus kört és 120 (3 fokonkénti) felosztást, ami 1200 egyéni pozíciót jelent. Egy kétkarú forgó valamivel ennyi osztályba válogattuk a varicap diódákat, amik több pontban mért kapacitásuk szerint voltak csoportosítva. A karok pozícióját, vezérlését egy ilyen (Heidenhahn) enkóderrel oldottuk meg, indulásnál gyorsítással, majd a cél közelében lassítással közelítve.
Mondd meg a tanárodnak, hogy gratula egy öreg "motorostól". -
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #15198 üzenetére
Rotary encoder converter circuit
This circuit used convert signal from Rotary encoder (A,B) to
two pulse signal
- Y for CCW direction
- X for CW (clockwise) direction
Two pulse signal is easy for microcontroller programing
The circuit used two D-type flip-flop(74HC74D) for the judgement.Nagyon nagy az irodalma, 2 neves gyártónál keresgélnék (Hewlett Packard, Heidenhahn) incremental shaft encoder application címen.
-
zka67
őstag
válasz
CPT.Pirk #15154 üzenetére
Nekem egy 380V-os, mágneskapcsolós, motoros környezetbe kellett csinálnom egy mikrokontrolleres vezérlést. Úgy sikerült kiküszöbölni a zavarokat, hogy a mikrokontroller tetejére és a nyák aljára (szigetelve) tettem egy--egy rézlemezt árnyékolásnak, a GND-re kötve. Évek óta megy kifogástalanul.
-
válasz
CPT.Pirk #15139 üzenetére
Egy barátom kísérletezésre vett meg tőlem egy notit amibe nem tudtam se hol invertert venni.A "nagy vízen túl" lett volna de 18000Ft-ba ért volna haza....
Ő mondta,hogy LED szalagot fűz bele és saját használatra had szaladjon.Mivel nem voltam annyira kíváncsi a végeredményre így nem is kérdeztem sikerült-e. -
válasz
CPT.Pirk #15058 üzenetére
A ruszki rádiókba lévő azért szólt nagyot mert az nem volt kikönnyítve mint a más országokból származó kondik.Itt lehet látni melyik típusú elkóra gondolok.:-)
Az alján valami epoxigyanta szerűvel volt kiöntve így aztán jól le volt fojtva. -
-
PHM
addikt
válasz
CPT.Pirk #15029 üzenetére
Jelen esetben nincs túl nagy jelentősége az ellenállásoknak,
mivel ekkora eltérés a kondenzátorok között valószínűtlen.
De például, amikor a 230 V-os hálózati feszültséget szűrik
(egyenirányítás után persze) 2db 200 V-os kondival,
ott igenis fontos a szerepük.
Arról sem árt megfeledkezni, hogy az ellenállások egyúttal
kikapcsolás után kisütik a kondikat. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #15016 üzenetére
Na végre megtaláltam a logikáját a dolognak, belső állapot jelző szignálokkal egy impulzust csak egyszer számol meg a cucc, és nem annyiszor, ahány órajel impulzus bejön a külső impulzus alatt. Furcsa h. mennyire nehéz volt megtalálni, bár így végiggondolva baromi logikus a megoldás.
entity udcounter is
generic ( WIDTH : integer := 8);
port (CLK, UP, DOWN, RESET : in std_logic;
Q : out unsigned(WIDTH-1 downto 0) );
end entity udcounter;
architecture udcounter_a of udcounter is
signal cnt : unsigned(WIDTH-1 downto 0);
signal up1, dw1 : std_logic;
begin
process(RESET, CLK)
begin
if RESET = '1' then
cnt <= (others => '0');
elsif rising_edge(CLK) then
if (UP='1' and up1='0' and DOWN='0') then
cnt <= cnt + 1;
elsif (DOWN='1' and dw1='0' and UP='0') then
cnt <= cnt - 1;
--else leave cnt unchanged
end if;
up1 <= UP;
dw1 <= DOWN;
end if;
end process;
Q <= cnt;
end architecture udcounter_a;Már csak át kell alakítanom a saját céljaimra.
-
moha21
veterán
válasz
CPT.Pirk #14945 üzenetére
Csak lomex-et néztem meg net-en, ott
250uF 400V 35x30 B43504S9257Q (EPC) RoHS SNAP-IN 60 db 458 db 224.70 Ft
280uF 385V 30x45 RM10.0 20% ..° SNAP-IN B43502S3287Q3 (EPC) RoHS 80 db 790 db 208.95 Ft
330uF 400V 30x50 RM10.0 20% ..° SNAP-IN B43503S9337M2 (EPC) RoHS 80 db 0 195.30 Ft
380uF 400V 30x45 B43504S9387M1 (EPC) RoHS SNAP-IN COMPACT 105°C 80 db 706 db 161.70 Ft
PC tápba kell? Mert ott az ESR érték sem mindegy.
-
válasz
CPT.Pirk #14945 üzenetére
Már így is oda van neki tekerve.No mindegy majd fény derül 1x csak a turpisságra.
(kondik).Itt Szeged környékén is ilyesmi árban vannak az általad említett kondik.Legolcsóbban használtba,PC tápokban lelhető fel (de ott is csak kevésbe alkalmaznak 1db "nagyfesz" kondit)Itt is láttam még a napokban új 330u/400V-osakat(ha jól emlékszem)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14918 üzenetére
A linkelt szövegben sok okos dolgot fogsz találni, remélem.
Egyetlen emlékem maradt meg határozottan a múltból, ami fojtótekercset is tartalmaz: még középiskolában, az elektronika körön - mikor talán tranzisztorról még nem is lehetett hallani - a körvezető tanár (neki köszönhetem, hogy a mesterségem és hobbim az, ami
) meggyőzte a körtagokat, hogy anódpótlót kell építeni. Az pedig nem más, mint egy elektroncsövekhez használható táp, 6.3V~ és 250V= kimenetekkel. Akkor még (nagyon) forgalomban volt a 50uF+50uF-os kondi. Tehát CLC szűrés lett belőle, kiszámolva (?). Azóta a backup-omból mindig az jön elő, hogy a fojtótekercs úgy kb. feleakkora, mint a hálózati trafó.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14908 üzenetére
A CRC szűrésedben mekkora volt az ellenállás? Mekkora a maximális áram, amit az anódtáptól kérsz?
Most a CLC-ben a tekercs egy fali dugasztáp primer tekercse, 430ohm ellenállással.
Nekem kapásból egy nagyságrenddel nagyobbnak tűnik egy szokásos pár-tíz ohmos értéknél. A fojtótekercs legtöbbször légréses maggal készül. A dugasztáp primer tekercse minden, csak nem légréses.
De hogy nem beszéljek a levegőbe és te se unatkozz a következő pár órádban, nézegesd át ezt, sokminden megvilágosul(hat). -
moha21
veterán
válasz
CPT.Pirk #14881 üzenetére
Ebből a 4cm a középen levő oszlop mérete?
Ahol a teljes fluxus van. (Elvileg ) innen ágazik ketté? Ehhez tartozó másik dimenzió sem ártana. Gondolom a 8 cm az 78mm akar lenni.Pl: a/h 78/26 (mm) esetén Pr = ~51 VA , n= 5,8 menet / V, áramsűrűség = ~ 3,9 x 10^ -6 A/mm^2
-
válasz
Én szoktam egy picit csalni is
230/xV-os trafót szétkapom letekerem a szekundert(természetesen előtte megmérem mekkora feszültséget ad ki pontosan) és utána elosztom a menetszámot a feszültséggel és már meg is van,hogy hány menet esik 1V-ra.Természetesen a huzal átmérőt is figyelembe kell venni(de általában közel azonos méretet szoktam alkalmazni) -
mezis
félisten
válasz
Üdv.!
Régebbi Rádiótechnikákban volt pontos méretezési leírás minden fajta vasmagra.
Ha kéred, előkereshetem.
(Tapasztalatom: több mágneses fluxust nem érdemes a vasmagba tervezni, mint amennyi a táblázat alapján belefér a vaskeresztmetszetbe, mert a többlet úgyis kívül marad !)
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Garanciális (2027.10.08) AMD 7700 processzor
- 0 perces RYZEN laptop, eredeti Win10! FullHD IPS / 12GB DDR4 / 1TB M.2 SSD! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- ASUS ROG STRIX 850W Gold Aura Edition RGB Moduláris Tápegység PCIE 5 ATX 3 2x 12VHPWR
- Corsair RM850i 850W Gold Moduláris Tápegység
- Corsair RM750X 750W Gold Moduláris Tápegység
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia - HUN
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook X360 830 G8 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest