- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Mobilhasználat külföldön
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Külföldi SIM-ek itthon
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
moha21
veterán
Talán szerdán fogok személyesen kimenni, addig max hétfőn tudom kollégám megkérdezni.
A legnagyobb gond a vezetékelléssel, hogy nagyon sok a bővítés rajta és a 75%-át nem is én csináltam.
Itt válaszolnék fero villanybojleres kérdésére is. Az alsó szinten nem is tudom mi minden van, de csak dzsakuzzi van 2-3, több klíma miegymás.
Minden ajtó mellett egy tablet, amiről a páratartalomtól kezdve minden szar szabályozható a lakásban. Ráadásul egy rakás minden szünetmentesre is van kötve.
Van vagy 30 ablak, mind elektromos redőny + biztonsági rendszer amit szintén külön csapat csinált..
Egyszerűen nem tudom hol kellene kezdeni...
Tényleg annyira zsúfoltak az elosztók is, hogy borzasztó. :-)"A vezetékeknél nincs kavarodás ? (1-ről kapja a fázist, de a 2-ből kapja a földet. "
Mivel kizárni nem tudom akár lehet is, de viszonylag ritkák a leoldások és teljesen szimultán módon mennek.
-
cekkk
veterán
Köszi!
(#38140) Kernel
Két ismerősöm van aki megtudná csinálni, így, hogy elmagyaráztam, hogy mit szeretnék. Bár nem is jutott eszembe őket megkérdezni.
Nálam van egy htpc, tv és az erősítő.
az a baj a master slave elosztókkal, hogy 1 mater van benne a többi slave. ha lenne rajta 1 mindentől független a TV részére, 1 master a htpc-nek és egy slave a erősítőnek az lenne a tökéletes nekem.De ilyet nem találtam most hirtelen.
-
Des1gnR
őstag
Nem próbáltam, igyekszem keríteni egy kis fém dobozt
Közben HE fórumon ezt a választ kaptam:
"Mint minden rádió vevő, hasznos jel hiányában a kimenetén zaj van. Ezt jelzi a LED is. A hasznos jel kiválasztásához valamilyen inteligens áramkört kell használnod. PL. kóder/dekóder párost."Ettől függetlenül sztm nem okés ez az állandó jel.
-
colker
tag
Nem látok csipogót mint a másik most kapott álló házban(ez egy fekvő dell gép).
Olvasom a leírását a gépnek és elöl van egy speaker csati egy nyomtatott áramkörön viszont nincs bele dugva semmi majd holnap átszerelem az állóházból a csipogót.Hátúl a vga csati mellett van 4db led a leírás szerint ezeknek kéne világítania ha valami baja van különböző formációkban.Mivel egyik sem világít így nem lehet proci és ram mert azt világítással jeleznie kéne!
Bár ki tudja lehet a ledek rosszak
Van "Beep codes" majd holnap ha beszerelem a csipogót meghallgatom.
Az alaplapi elemet megmértem 3.2V,biost töröltem.
Köszönöm a javaslatokat! -
-
-
törölt tag
Ez biztos, hogy fólia? Elkóban is van unipoláris és sokkal olcsóbb, mint a fólia.
BTW a "fólia" kivitel is tönkre tud menni, ha a nagy áramoknak/impulzusoknak köszönhetően lekorhad a felgőzölt vezetőréteg a dielektrikumról. Az öngyógyulás csak abban segít, hogy a dielektrikum maga nem válik vezetővé, de a fémréteg nem épül vissza (tudtommal).
szabifotos:
A 15V-os még elmegy, ott csak 3V x Akármennyi Ampert kell elfűtened egy könyen megépíthető lineáris táp esetén.
De szerintem inkább vegyél hozzávaló tápot, az a legfájdalommentesebb megoldás, ált."B" verzió, hogy itt nem olyan rég előkerültek a "kínai" DC-DC konverterek, amik lefedik ezt a feszültségsávot. Az olcsó, meg kb minden készen van hozzá. A megbízhatóságáról nincs infóm, de műszakilag könnyű velük egy 12V-os led-csíkot hajtani 15...19V-ról, ami nem igényel áramgenerátoros táplálást
-
Gyula84
veterán
Na most megkaptam
ezt pár éve vezethették be csak legalábbis én azóta látom, hogy ott el van gyengítve és általában nem a szál ég el hanem ott lejjebb, de ha nem megy egy izzó mégis mit lehet vele csinálni? semmit... na jó régen mikor a szál égett el én szoktam vele játszani még össze nem tudom érintetni és akkor még ment egy darabig -
Matthew
őstag
Szerintem ebben új korában sem volt ilyen lassító kenőcs.
Sejtem mire gondolsz, a hifi tornyok tekerőjének tényleg volt valami ellenállása de ebben vannak pici fokozatok amikkel jól szabályozható a hangerő.
Egyébként azt vettem észre, hogy ha kifelé húzom a potit és úgy tekerem akkor javul a helyzet. -
Matthew
őstag
-
Lompos48
nagyúr
Ez addig igaz, amíg az áram el nem éri az IFSM értéket. Akkor nyuff a diódának, fázisszámtól függetlenül.
A háromfázisú (kétutas) egyenirányítás esetében ami előny, hogy ugyanakkora hegesztőáramnál egy-egy diódára kevesebb áram jut. Na meg, hogy a "szűrés is meg van oldva 92%-ban minden simítókondenzátor nélkül. -
Kernel
nagyúr
Miről beszélünk, pontatlan fogalmazás... a pontatlan fogalmazás nem itt kezdődik, az én fogalmaim szerint. Nekem ez inkább csak belemagyarázásnak tűnik.
Ebben a topikban volt már ilyen is, ezek itt egymást követő hozzászólások:
Láthatóan nem mindenkinek egyforma az ingerküszöbe. Pedig szerintem lehet azt érzékelni, hogy hol vannak a határok.
-
-
Lompos48
nagyúr
Azért ez a terület akkor sem volt a mesék/viccek terepe. Olyan feltételek mellett nem kapcsolható össze a 2 hálózat. Ugyanakkor ha össze lettek kötve és valamelyik oldalon a hálózat nem bírja a "ritmust", akkor automatikusan szétkapcsolják. Tény, hogy a '80-as évek végefelé nálunk pl. nem volt ritka a 47.5-48Hz-es hálózati frekvencia sem, de akkor nem voltunk hozzákötve az európai gerinchálózatoz.
-
Lompos48
nagyúr
Valami hasonló az igazság. Tulajdonképpen a LEDen átfolyó áram és fényerő viszonya nem egy liiáris függvény.
Iskolapéldája a LED kijelzős digitális óra, ahol a karakterek scanning üzemmódban vannak vezérelve. Ez azt jelenti, hogy a 4 karakter egyetlen szegmense sincs "egyidejőleg" meghajtva. Nagyon durva megközelítésben: ha négyből egy számjegyre az idő 25%-ban "jut" áram, de ez az áramerősség csak duplája annak, mint amit 100%-os vezérlésben alkalmaznánk, nagyjából ugyanolyan fényerőt érünk el.
Hármas előny: kisebb fogyasztás, kevesebb alkatrész, egyszerűbb kábelezés. -
-
Batman2
őstag
Ahogy nézem a görbéket, a max. potenciál feléig közel lineáris a fesz esés !
Ráadásul ezt is figyelembe kell venni, hogy itt egy ohmos fogyasztó volt rátéve, aminek folyamatosan csökken az áramfelvétele, ahogy csökken a kondi potenciálja (töltése), ebből is, vagy csak ebből adódik az exponenciális lefutás.Ha viszont egy step up konvertert teszek rá, ami egy stabil, magasabb feszt állít elő, akkor az egyre több áramot kér, ahogy csökken a fesz. így lineáris lesz szerintem a görbe, lehet, hogy erre utalt a szöveg, amit olvastam.
Mindenképpen mindebből levonható az a következtetés, hogy a kondi feszültsége nem úgy csökken, mint egy elemé, vagy akkué, így tényéleg kell valami stabilizálás hozzá, különben nem sok töltést lehet belőle elhasználni.
Köszi az infót !
Üdv.
-
PH-User
addikt
Most vettem le a kis fémlemezt az LCD pereméről, így már alálátni.
1db sárga LED-et véltem felfedezni az LCD alatt. Kicsit meg tudtam feszíteni, hogy alálássak.
A műszerem rövidzár/dióda állásában végignéztem az SMD LED-eket is, amik a nyomógombokhoz tartoznak, mind világított halványan, mikor rájuk mértem és 1.65-1.69V körüli értéket jelzett a műszer.
Arra is rámértem, ami az LCD alatt van, az pedig egyáltalán nem világított és 1.39V-ot írt.
Ahhoz, hogy kicseréljem, 25 lábat kellene kiforrasztanom, szóval találomra nem fognék hozzá.
Van még valami módszer amivel ki tudom deríteni, hogy elfáradt a LED? -
rostiron
őstag
-
Lompos48
nagyúr
Kicsit pontosabban: áramgenerátoros módban mér, felhasználva az egész feszültégtartalékot, amit az elem ad és nem fal fel az áramgenerátor. A nyitóirányú mért érték az általad leírt határok között van általában. A pontos érték különbözhet, mert nem minden műszertípus használ pont ugyanakkora mérőáramot (általában 1 mA).
-
rostiron
őstag
-
Lompos48
nagyúr
Még a néhány száz is túlzás a gyakorlatban. Mint az alábbi ábra is mutatja, 49 "komponensből" már szenzációs akár egy négyszögimpulzus rekonstrukciója is. Elképzelhető, hogy egy pár százalékos hullámformatorzítás a hálózati feszültség esetében nem fog értékelhető Fourier komponenseket produkálni a 20-30-ik után.
-
-
Köszi a gyors választ!
Ezek szerint, hiába van rajta terhelés, ha úgy kapcsolom be, hogy nincs meg a 230V a bemeneten, akkor sem adja ki a 230-at a kimeneten? Mert ebben az esetben a keringetőszivattyús ötlet is csak akkor működhet, ha a bekapcsolás pillanatában megvan a 230V a bemeneten.
De akkor is furcsa, mert jópár helyen láttam már, pl bolhapiacon is, hogy szünetmentesről nyomatják az apróbb fogyasztókat.
-
Lompos48
nagyúr
Pohár, konyhasó, 2 csupasz drót. Ha igazak a fizika törvényei, akkor az anódon (+) gázbuborékok kellene megjelenjenek, ha rákapcsolod a feszültséget a két vízbe merített csupasz drótra. Lásd: elektrolízis.
Szóval az adapterkábel jelölt szála vagy a jelöletlen a pozitív?
Jelölni a pluszt szokták, de kérdés mennyire volt fáradt, részeg, figyelmetlen a kis kínai, aki szerelte.
-
Batman2
őstag
Nekem ennél sokkal tartósabb volt, a saját készítésű LEDes helyzetfény ízzóm !
Kb. egy évig volt benne a lámpában, és még akkor is változatlan fényerővel, hibátlanul világított, csak a műszaki miatt kellett kivennem, meg azért sajnos gyengébb is volt, mint a rendes 4W-os ízzó, meg idétlen lilás fehér fénye volt, azért is áldoztam fel azokat oda, nem kár értük, ha tönkremennek, de nem akartak.
Meleg fehér fényűt akarok beszerelni, ami valóban úgy nézki, mint egy ízzó, csak kicsit fehérebb, de ízzónak megfelelő fényűt akarok összehozni, abba nem köthenek bele műszakin sem, mert észre sem fogják venni, hogy nem ízzók vannak benne.
Előszőr SMD LEDre gondoltam, de lehet, hogy inkább ezt is huzallábassal csinálom, mint a korábbit, így tartósnak bizonyult !Üdv.
-
Dr.Zoo
őstag
Hát
Az Alkotója eléggé beletette amit kell, nettó 1.4 m2 hangfelület nem hazudik... Viccet félretéve: még semmit sem hallottam így szólni, mint ezt a profin kivitelezett planárt. Többek között ezért adtam el a két B&W hangfalam, mert ahhoz képest siralmas hangképe volt. Tudom hogy sose lesz olyan hangja egy membránosnak, mint egy planár hangfalnak, de kutatom az erősítőhöz legjobban illő hangfalakat.
A héten eljön hozzám, és rámérünk szkóppal a hálózatomra, hogy mit mutat.
Ha így sem lesz eredmény, akkor elhozom a cégtől a felharmonikus mérő műszert,mert már nem tudok mire gondolni.
Ha nála is brümmögne, akkor rendben nem lett jól kivitelezve a trafó.
De nála csöndben van. -
Félre értés ne essék de azt mindenkinek saját magának kell bejáratni
Az esetleges szállítás közben ért elektromos és fizikai behatások?Az összetekert huzalnál a "kanyar belső felén"össze nyomódnak a részecskék
Az elektromos szmog meg minden gondos bejáratást gallyra vágHülyeségeket irkálni szerintem mindenki tud van aki véletlen és van aki szándékosan.Én azért ahol tudtam próbáltam támogatni azokat akik kísérleteznek új dolgokkal mert abból születnek a találmányok.Lehet nem szólt jól a SAL és csak megakarta kicsit tuningolni.
-
Írja is az egyik kommentelő: "Ajánlom mindenki figyelmébe az 53. másodpercet, ahol a "feltaláló" hozzáér az elosztó bal oldalához és ezáltal az elmozdul. Meglepő módon azonban nem félretolja a mozdulattal az elosztót ahogy várnánk, hanem a kapcsoló helyzetére eső forgásponton elfordítja
Sajnos az alulról kifúrt elosztóba érkező tápvezeték ezt idézi elő, ezért mozgatni nem szabadott volna mert így kész a bukta
"
Gondolom a problémámra (#31878) nincs ötlet.. asszem,akkor marad az, hogy veszek egy IMAX B6-ot, átalakítom kicsit az akkupakkot, és arról fogom töltögetni, amikor nagy ritkán kell..
-
törölt tag
Már a kicsomagolásnál elakadt a processz, így azt sem tudom, mi van benne. Az ellen meg nem nagyon véd semmi, ha rákattintok vmire, amiről azt hiszem, hogy egy kicsomagolandó állomány, aztán közben meg más. Végülis nem tudom, hogy ettől rosált-e be, csak gyanús...
A szándékáról nem tudok nyilatkozni, de ha eleve gáz, akkor szerintem le kéne pucoltatni a hsz.t egy arra képes emberrel a PH-n.
Mondjuk ez már darvinyának szól inkább. -
sörösló
aktív tag
Szerintem kizárt, beöntött szerelés, ha bent mozogni tud valami akkor már régen rossz. A zajokról, cicergésekről: ha valami gyanús hangot hallok akkor előveszek egy kis vékony csavarhúzót, a végét jól beletolom a fülembe, a hegyét meg hozzáérintem ehhez-ahhoz. A csapágyzajokat jól kihozza, a kapcsolós tápok trafójának a zaja is jól hallható pedig az én fülem már sajnos nem egy Hi-Fi minőség. Egyik ismerősöm egy orvosi sztetoszkópot használ ehhez, igaz nem a dobszerű membránnal, hanem csak a cső végével .Azt szokta mondani, hogy ezzel még az elektronok áramlásának surranó zaját is hallani lehet.
Persze ő tudja, én nem hallok semmi effélét.
-
Lompos48
nagyúr
Ezen már vitatkoztunk egyszer PHM-mel. Nekem ez elképzelhetetlennek tűnik egy pár tényből kiindulva:
- a szilícium nem mutat piezoelektromos tulajdonságokat,
- a tranz. 3 elektródája (mindegy, hogy bipoláris vagy FET) egy monoblokk szilíciumdarabba van kiképezve, ami egy téglatest és egyik lapja a rácsra (frame - ami toktól függően más és más kialakítású) van "forrasztva" (kissé másabb azlrt annál, amit itt forrasztásnak nevezünk)
- tranzisztor esetén általában a kollektor, ICknél ma szubsztrát van közvetlenül a rácson termikus meggondolásból. A fennmaradó 2 vagy több láb régebb arany, aztán ezüst majd alumínium szállal (hosszuk max. milliméer lehet) van a lábakra (ezúttal - bár ez se a klasszikus folyamat) hegesztve.
- itt azt mondhatnánk, hogy igen, a levegőben lógó "kábelek/kötések" rezeghetnek. De nem lehet, mert az epoxygyantás tokot úgy öntik rá matricákban, ahogy a kolbászra a zsírt a befőttesüvegekben. Tehát minden rögzítve van.Egyedül hibridáramköröknél tudom/tudnám elképzelni a jelenséget a hosszabb szálak miatt, de ott is nehezen.
-
darvinya
titán
Pont a vájtfülűek háklisak a aztán a tetejét meg levágod-ra, mert így az összhatás lesz torz, és nem ott ahol kell lennie kell.
(#31367) CPT.Pirk
Erre a kapcsolásra kíváncsi lenne, megköszönöm ha megosztotanád.
(#31366) Lompos48
Igen, mit nevezünk tisztának.
Mert még Mozart, stb-ben is fellelhető torzítot hangok.
Mert így az összhatás kellemes.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged