Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tornas
őstag
válasz
venember83 #35530 üzenetére
Ha fordítva kötöd a feszt a PC ventire, akkor az egyszerűen nem indul el.
-
sketchifun
senior tag
válasz
venember83 #35527 üzenetére
Én mondjuk egy gép ventillátorával próbálkoznék, hogy hogyan indul el róla. Abból már egész jól levehető, hogy melyik a pozitív ág.
-
Kernel
nagyúr
válasz
venember83 #35523 üzenetére
Több szempontból is laikus, és egyébként elterjedt felfogásról árulkodik ez a hozzászólás, de ez nagyon nem így működik.
Nyalogatni persze nem érdemes, de nem a 12 V miatt, ami az életben soha nem fog megrázni. Egyébként a váltóáram ráz, egyenáram üt. (Ismerem őket, régi haverok, hülye vicceik vannak.) De ahhoz feszültség is kell. Utána kell még az áram is.
Az is lényegtelen, hogy plusz vagy mínusz, a kettőnek kell záródni, például a nyelveden keresztül, de abból nem érzed a polaritást.
De a fő gond, hogy soha nem szabad ilyen szinten bizalmaskodni egy hálózathoz csatlakozó szerkezettel, lehet benne átvezetés, sőt zavarszűrő kondenzátor, ami direkt ráküldheti az élményt a nyelvedre, záródhat az áramkör a földön keresztül is, ilyenkor nagy szerepe van a cipőtalp szigetelésének stb.
Ezt csak az érdekesség kedvéért.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
venember83 #35523 üzenetére
...nyelvvel meg nem szívesen próbálkoznék 12 volt és 1,6 amper kombinációjánál.
A 12V nem csíp olyan rettenetesen, az 1,6A pedig lehet akár ezer is, akkor is ugyanolyan a hatása. Én ellenben nem tudom nyelvvel megállapítani a polaritást.
Most próbáltam 9V-tal és mindkét pólusnál ugyangy "csíp". Ha te szelektívebb vagy, próbálhatod. Mégcsak kellemetlen se lesz, nemhogy veszélyes.
-
mezis
félisten
válasz
venember83 #35521 üzenetére
LED-el lehet polaritást "összehasonlítani". Pl. lehet kapni 12 V-ra villogó LED-et. először pl.autó akkuról, aztán tápegységről. A többi LED-nek általában kell előtét ellenállás is. Lehetne még izzóval, hasonló feszültségű teleppel, mikor világít sokkal fényesebben.
(A mai világban rengeteg elemet használ egy háztartás. Sokszor jó, ha van kéznél egy olcsó digitális kéziműszer.)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
venember83 #35521 üzenetére
Egy dióda meg kis izzó nem kerül valahol?
-
mezis
félisten
válasz
venember83 #35519 üzenetére
Jobb lenne műszerrel ellenőrizni. Általában a tápegység dugó közepe a + , a külseje pedig -.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- DJI topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Autós topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- DUNE médialejátszók topicja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- TUF Gaming F15 FX506HE 15.6" FHD IPS i5-11400H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Legion 5 15ACH6H 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- MSI Prestige 15 i5-1240P/ 8gb ram/512ssd FHD IPS/RTX3050Ti
- Szuper áron DELL XPS 13 9380 /i7-/16 GB Ram/512 GB SSD 4K Touch/IPS/
- Apple Watch Ultra S1 49mm 1év garancia.
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" i7-1265U 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- Xbox Ultimate előfizetések
- PS4 Slim 11.00 GoldHEN 500GB - Telepített játékokkal
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3043, 94% Akkumulátor
- Ritkaság! Hibátlan! Intel Core I9 13900KS Processzor!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest