-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
fpeter84
senior tag
Igen, ha nincsen USB port a vason akkor még stabilizált 5V se kell belül, akkor a legnagyobb I/O fesz max 3-3.3V lehet vagy még annyi se, annak meg még a 4.5V is elég lehet bemenő fesznek
Ha valóban semmi nem használja közvetlenül a bemenő tápfeszt, akkor még külső feszstab se kell > 9V AC tápra egy graetz híd vagy 4 dióda, egy kövérebb elkó és annyi, mehet rá, majd ő csinál belőle olyan feszeket amiket kér belseje... De még az se lehetetlen hogy van benne egyenirányítás, többek között ezért kérdeztem a típusát (alverzió is fontos lehet persze!)
-
Erről azt olvastam, hogy villámcsapás esetén a másodlagos hatásra van hatással (nem tudom jobban kifejezni magam), hogy a keletkezett feszültség kifelé (szolgálató felé) indul el, mert befelé nincs földkapcsolat a galvanikus leválasztás miatt. Ez így igaz?
Illetve ezek mind egyformák (pl ez is: [link]), mert Debrecen nem épp itt van, viszont Budapesten lenne aki el tudná hozni.
-
And
veterán
(Ez 'csak' egy galvanikus leválasztó, soros kondenzátorokkal, túlfeszültségvédelmet, szupresszorokat nem tartalmaz. Vagyis a földhuroktól és a statikus feszültségtől - amíg a kondenzátorok bírják - megvédhet ugyan, de pl. a szekunder villámhatásból eredő impulzusszerű beütéseket nem tünteti el. Mod: bár a leírása utal erre, a blokkvázlata nem annyira, nem tudom, hogy önmagukban a soros, nagy feszültségtűrésű kapacitások mennyire lennének erre alkalmasak.)
-
CheGhost
aktív tag
vagy valamelyik program lefoglalta magának billentyűkombinációnak.
(#46028) raja61:
Ha volt abban az időben programtelepítés, akkor érdemes azt/azokat a programokat megnézni.
Régebben a Catalyst, vagy valamelyik hasonló program viccelt meg engem. Egy kis időbe beletelt, mire kiderítettem, azóta figyelek erre, és a gyorsbillentyűket letiltom, ahol nincs rá szükségem. -
Kernel
nagyúr
Tűcsapágyon fekszik fel a tengely két vége, amennyire emlékszem, aminek már alapból gyakorlatilag súrlódásmentesen kell működnie. Ha feltételezzük, hogy esetleg kopás miatt meglazulna, lötyögne a végpontja, az meg valószínűleg inkább rontaná a futást, alulszámlázna végül.
-
-
-
repvez
addikt
Köszönöm az értékes hozzászólást, hogyha nem segitesz akkor belekötsz a megfogalmazásba.
Gondolom jobban eset volna ha azt irom, hogy az anód és katód áramvezetőszálat láttam vagy valami ilyesmit, de ez a problémámhoz semmi köze. a lényeg, hogy a kamera nem látja megfelelően a fényét
Ugy birom mikor csak azért hogy hozzászóljanak valamihez probálnak belekötni a megfogalmazásba a lényegi probléma helyett ,mert ahhoz meg nem ért többnyire.Én felválalom , hogy nem értek hozzá ezért kérdezem meg hozzáértőktől, hogy ha elvileg mindent jól csinálok akkor miért nem müködik megfelelően?
-
Dany007
veterán
Igen, de az komplikáltabb, több beavatkozást igényel és nagyobb valószínűséggel több lyukat a falba, vagy akadályt a légáram elé.
Ez azért fontos, mert a későbbiekben itt kell aludnunk a ventitől ~ 3-4 méterre.
Mondjuk elég jó a cucc, mert minimum fordulaton (akkorán, ahol már el se indul alapból) még mindig van érezhető huzata - kb mint egy Swif2-esnek 1000-es fordulaton - viszont hangja 10cm-nél távolabbról szó szerint nincs.
A bowdenes megoldás egyébként pont ezért tetszett. És ütöm a fejem hogy nem jutott eszembe magamtól. Viszont a két fecskendős megoldás szimpatikusabb. : ) Egyszerűen talán a komplikáltsága illetve a mechanizmusa miatt jobban tetszik. Így ha sikerül ezzel próbálom megoldani.@darvinya:
Lehet hogy az étolaj a sűrűsége miatt jobb. De szerintem még sima levegővel is működni fog - igazából nincs komolyabb erő vagy erőhatás -. Egy 5mm-es PVC lemezt képzeltem el ajtónak, amire ragasztok 2cm XPS hőszigetelést meg a csatlakozó szélekre ilyen gumipárnás szigetelőcsíkot. Mindez 15x15cm-en, egy pici mágnescsíkos rögzítéssel, hogy tényleg "odatapadjon" és rendesen zárjon. Tehát súlya kb nulla. Fagyálló is szimpatikusnak tűnik, hogy a kültéri rész se fagyjon meg télen.
Egyébként imádom a legót. Abból aztán tényleg bármit meglehet építeni. Mindjárt meg is nézem az előbb linkelt oldalt... Akár pár ezer forintos móka sem okoz problémát.
Mivel a hasonló tulajdonságokkal rendelkező direkt szellőztetőventillátorként árult venti közel 30-40k huf. Mármint többet tud persze, mert páraérzékelős meg időzíthető meg távirányító meg minden... De az is kb ezt a légszállítást tudja hasonló hangerővel. Csak 35-40k + posta + ~ 30W-os fogyasztás.
Az én általam használt Noctua viszont alig fogyaszt 1-2W-ot. -
Dany007
veterán
Kár hogy nincs itt olyan szmájli, amit most tennék erre.
Egy szellőző ventilátornak a kültéri záró ajtaját szeretném nyitni-zárni természetesen belülről. Ezért kéne valami olyan megoldás, ami nem hagy lyukat a falon (mert ugye a szilikoncsöves ötletem pont betömné a lyukat) és nem árt neki az eső vagy a hideg.@Kernel:
Áh, alapesetben okés. De jelen helyzetben fölöslegesen komplikált. Plusz áramforrás, plusz fogyasztó.
Egy ilyen kis egyszerű szigetelt ajtóról van szó:
Ha jól tippelem, akkor a zárás részt még a gravitáció is megoldja majd magától... A nyitást meg ilyen esetekben pillangószeleppel oldják meg... Ami rendben is van. Csakhogy ahhoz állandó teljesítmény kell. Nálam meg épp az a lényeg, hogy az adott ventilátor tudjon folyamatosan kis fordulattal működni. Úgy meg nem lenne akkora ereje, hogy nyisson egy pillangószelepet.
-
Dany007
veterán
Nem fog?... Voltak / vannak kétségeim nekem is. Nem véletlenül kérdeztem rá.
De nem komplikált ez. Kicsiben már próbáltam ilyesmit, de lehet vízzel.
Elsődlegesen ott látom a problémát, hogy a két szilikon felület szépen összetapad majd. De igazából érdemi súlyt vagy terhelést nem kell elviselnie.
Csak szimplán "távolról" akarok nyitni-zárni egy kis 15cm-es műanyag ajtószerűséget elektronika nélkül. De legalábbis motorok / fogaskerekek szerelgetése nélkül.
Még ilyen sima zsinóros húzkodós megoldást tudnék elképzelni, mint egy reluxánál / redőnynél szokás. De az nem túl "elegáns". -
Kispotter
tag
-
the_blu36
tag
Úgy nézne ki, hogy 2 sonus faber front + 1 szintén SF center, 1 rel acoustics powered sub + 2 mezei rear. Nyilván az életben nem hajtanám ki ezekkel, mindössze attól tartok nehogy valamiért megszaladjon a teljesítményfelvétel, ami magával rántaná a konvertert, ha kisebbet pakolok elé. A trafóról semmi de semmi infóm nincs (nyilván ez alapján már tudtam volna számolni, mekkora konverter kellhet hozzá). Annyit tudok h a bk electronics gyártotta.
*szerk: nem a bk electronics gyártotta, az a subban van.
-
the_blu36
tag
Az lesz, ha lesz rá időm. A supportot meg tényleg hanyagolom... A vicc az, hogy ez elvileg közvetlen szervizes support, nem a mezei "nem találom a hangerőszabályzót" részleg. A párhuzamosról sorosra átpakolás egy szubládánál gyönyörűen működött, ott nem spóroltak.
Köszi mindenkinek a segítséget
-
Lompos48
nagyúr
Van külső traduceres is. Nem biztos, hogy attól sebességbajnok lenne.
-
-
Kernel
nagyúr
1-es láb az analóg dimming, de ez attól függ, hogy a fényerőt analóg vagy burst üzemmódban vezérlik, az IC mindkettőre alkalmas.
Az engedélyező feszültség 5 V szokott lenni általában, az adatlap a küszöbértéket adja meg (2V felett kapcsol be).
A hibajelenség utalhat a fénycső elhasználódására, ha túl nagy áramot vesz fel, letilt az IC. Ez csőteszterrel lehet megállapítani, vagy másik fénycső rárakásával, csak az a gond, hogy az IC túl nagy, vagy túl alacsony áramon is letilt, ezért még az sem mindegy, hogy próbára mit teszel rá.
Vagy utalhat az impulzustrafó szekunder menetzárlatára is. Ezt úgy lehet mérni, ha van egy jó példány is, összehasonlítani az ellenállást.
Vagy inkább LED-esre érdemes átalakítani, amit az 5V engedélyező feszültség kapcsol be-ki.
-
Igen. Mondjuk van egy 3,3-as is, ami sima 680uH-s van, azzal pont nincs gond. Ami eltérés, hogy a 3,3-as mögött 150uH-s toroid van, mert az volt normál méretben, viszont a az 5 V-osokhoz csak batár mérteben mett volna, így ahhoz rendeltem Ebayről, Európából radiálisakat. Lehet, hogy azok szívatnak?
Lomoos, igen, 12-ről mennek.
-
boneyard
tag
Köszi!
Otthon megpróbálom összeszámolgatni.
Az erősítőm egyébként ilyen: Sony STR-DE485E
Az írják, h 5x80W, 400W a teljesítménye, de nekem csak két front Videoton 3 utas hangfal meg 1 center van rákötve. -
sörösló
aktív tag
Igen, ez tényleg jó mindenfajta vezetékhez, csak az ára is húzós, ráadásul méretben legalább kétszerese a sima bedugósnak. Akkorácska mint kb. egy dobókocka. Ahány vezeték, annyi ilyen kell. Helyhiány esetén marad a forrasztás, vagy az érvégezés. Ezzel a csupasz érvéges módszerrel még ellenálláshuzalt is meg lehet javítani. Jónéhány hőlégfúvó és fűtőventilátor köszönheti az életét ennek a módszernek!
-
törölt tag
-
törölt tag
-
törölt tag
Ez sem kettősköpenyű. Tudtommal készülékházon kívűl csak azzal lehet megoldani. (bár a kéteres MZS-szerű, amivel pl a magnók vannak táplálva, látszólag az sem duplaköpenyes, legalábbis a régebbi tipusok. Amit "mostanában" árulnak lámpavezeéket az meg ezzel szemben az...
)
Lehet hogy a 230VAC-os részre veszek külön, nagyobb e.láncot és problem solved. -
Drótszamár
őstag
mezis, Jim Tonic, And: köszönöm.
3 elem ára azért már elég húzós, 15.000 Ft
Van esetleg olyan verzió ami elmegy a 2 - 3,6V-tal is? Vagy akkor túl kicsi a különbség a bemenő, és kimenő feszültség között?
Talán 5V is jó kimenőnek, usb port felől is lehet táplálni.
A kiskínai ráír bármit az ebay adatlapra. Sajnos nem tudom eldönteni mi a hihető, és mi a kamu.
-
Ribi
nagyúr
Engem is rendszeresen megcsípett az autónk. Nem tudom, hogy itt úgymond az autó csíp, vagy én csípem az autót. Szerintem ahogy az ülésben mocorog az ember, feltöltődik viszonylag magas feszültségre, de ugye elhanyagolható árammal. És ezt az autó vezeti el amikor hozzáérsz. Fordítva nem tudom miért töltődne fel az autó és főleg honnan "szerezne" magas feszt ami áthúz.
-
Speeedfire
félisten
Ennyit nem fogok rá áldozni.
Jim Tonic: Fényerőt szeretnék állítani vele. 6db 40cm-es ledsor van, amiknek a vége össze van kötve párhuzamosan, ide szeretnék kötni egy potit, amivel a fényét tudom állítani, mert ez a kék kiégeti a retinámat.
kjani18: Valami alternatíva?
Kernel: Ez nem tűnik rossznak. -
Kernel
nagyúr
Kondenzátornak, PTC-nek,,... sok minden másnak gondoltam volna, csak nem biztosítéknak.
Az a vicc, hogy ehhez képest PTC-biztosíték, illetve annak is nevezik. Találkozni lehet vele például minden alaplapon, az USB-csatlakozók 5V kimenetét védi a zárlattól.
(#43611) csabyka666
A passzív PFC az, amikor egy nagy batár tekercs van a tápra kötve, igaz?
Igen.
-
sörösló
aktív tag
Ha jól emlékszem, az a lényege hogy egy bizonyos hőmérsékletet elérve nagyon meredeken nő az ellenállása (gyakorlatilag szakadás). Ezzel lecsökken az eszköz áramfelvétele, és ha közben megszűnt a probléma, akkor lehűl és újra vezet. Tulajdonképpen ezt kéne tenni minden kisméretű trafós dugasztáp trafójába, nem azt a vacakot ami ha egyszer kiállt akkor kuka! Motorokba is szokták tenni igényesebb tekercseléseknél.
-
Én csak egy izzóval próbáltam ki, működött, és így szemre nem is volt különbség, hogy mikor kapta a szinuszt, mikor a négyszöget. Jó, az közel sem motor, csak egy próba erejéig néztem meg.
Én nem is akarok itt napokat áthidalni, csak tényleg azt a fél órát ha kiszolgálja, már elég. Annyi idő alatt annyira el tudjuk rendezni a kazánt, hogy elég benne a tüzelőanyag, és max fázunk, de legalább nem füstöljük tele a házat, és nem robban fel a rendszer sem.
-
-
-
törölt tag
-
törölt tag
Természetesn megtisztítottam mindkét fejet is. Igen látszik. Bár nem kopott sokat, de azért van egy kis perem.
Arra gondoltam, hogy a fej kábelén összekötném óvatosan a bal és jobb csatornát egy próba erejéig csak azért, hogy kiderüljön tényleg fej gond vagy elektronika. Arra számítanék, hogy fej gond esetén összekötve egyforma lenne mindkét oldal, míg elektronikai gond esetén különböző maradna. Ez használható ötlet lehet esetleg? -
törölt tag
Nem csak arra hasznalnam. Amolyan retro feeling miatt vettem es idonkent szeretnem arrol hallgatni a gyermekkorom zeneit. Emiatt jo volna, ha birna meg egy darabig a pioneer ct-506. Amugy meg lehet vele valami elektronikusan is, mert halkabb lesz a felvetel teljesen uj kazira is, mint amit a kivezerlesjelzo felvetelkor mutat.
-
Kernel
nagyúr
Fordítva.
Internet a TV-frekvenciák alatt, valahol a VHF-sáv környékén szokott menni, oda-vissza irányban. TV meg legfeljebb a 69-es csatornáig, ami még 900 MHz alatt van.
Paraboláról jön 1000 MHz felett a jel, az is már egy lekevert jel, ami a fejegységben lévő oszcillátor és a műholdfrekvencia különbségi frekvenciája.
-
jolti05
őstag
Az internet nem koaxon jön be.
Az nekem fura, hogy 10 méter koaxon és a felénél egy legegyszerűbb 2way splitterrel ennyire lecsökken a jel.Anno, amikor ezt így megoldottam, azt az infót kaptam, hogy ekkora távolságoknál még minden oké, de ezekszerint mégsem.
Az F csatlakozó kisebbet csillapít?
Jól sejtem, hogy minél kevesebb kábelmennyiséggel oldom meg a csatlakozást, annál "jobb vagyok". Jelenleg nagyjából 2 méterre van édesanyám TV-je a fali koax csatlakozótól, mégis egy 5 méteres kábel van ott "gyárilag". Ezt mondjuk le lehetne csökkenteni.
Hozzám kell az az 5 méter, nincs mese, de ami hozzám jön kábel, annak a teljes átmérője 0,5cm. Ez mennyire gáz? -
Kernel
nagyúr
Csomagismétlés nincs, de azért a digitális technika ide is betette a "lábát", vannak hibajavító bitek és van védelmi intervallum, csak mindkettő az átvihető hasznos adat rovására megy, ezért rendszere válogatja, hogy mennyivel tudnak / akarnak gazdálkodni.
Vannak országok, ahol másképp beállított adásparaméterekkel stabilabb vételt tudnak biztosítani, gyengébb antennával például, illetve jobb városi vételt szobaantennával, illetve jobb távolsági vételt. (Anélkül persze, hogy teljesítményt kellene növelni, az egy másik lehetőség.)
Hogy be tud zavarni egy kismotor, annak meg elég sok oka lehet, de inkább bele se mennék, a MinDigTV-topikban is többször volt szó ilyen témákról.
-
darvinya
titán
Jelszínt/jelerősség nem mérvadó, mert a jelminőség a fontosabb.
Arról nem beszélve, hogy jó minőségű coax kell.
Min. 3x-os szigetelésű réz vezetős(nem acél rézbevobatos).
Az antenna sem elhanyagolható.(#42591) DonThomasino
Ha kábel jó, és csatlakozó is jó, akkor max. 0.3dB a jelveszteség.
Mint fentebb írtam. -
mr_ricsi
veterán
"80 V-ot mértem a kimeneti csatlakozó külső hüvelye (-) és a védőföldelés között."
Meg kellene nézni azt a tápot, mert valószínűleg a primer kapcsolóFET nincs rendesen elszigetelve a hűtőbordájától, és a szekunder oldalra átjut a primerfesz egy része.Én egyszer ilyen esetben dróttal összezártam a (-) kapcsot és a védőföldet, és kicsapta a laptoptáp biztijét. (Amit nem lenne szabad.) Javítás után már csak pár tized mV potenciálkülönbség maradt a (-) és a védőföld között.
-
atesss
addikt
Nem elemteszter kell, hanem multiméter !
A használatot meg fogják tanulni, ezzel nem lesz gond.
Csak arra kérdeztem rá, hogy hogyan működik ez az elemteszter funkció a multimétereken, illetve mennyi értelme van.
Szakadásvizsgálat: mint amit egy mezei multi tud, annál nem kell több. Kis távolságra alapvetően. -
Kernel
nagyúr
Egyáltalán nem bonyolult, házilag összerakni egy ilyet, forgalmazni viszont bizonyára nem éri meg, nem lát benne senki fantáziát.
Az előbb linkelt ST3PF egyébként szabályozható időzítésű, de arra is vonatkozik, hogy én például valószínűleg nem rendelnék ilyet, megoldanám valami házilag kikísérletezett megoldással.
Vannak például master-slave áramkörök, ami mondjuk az izzó áramát érzékelné, ennek hatására kapcsolná a ventilátort. Master-slave switch rajz többféle is található a neten, csak ki kellene egészíteni késleltetéssel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SkyShowtime
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nintendo Switch
- Black Myth: Wukong
- Autós topik
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Milyen autót vegyek?
- Stellar Blade
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RTX 5070Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest