- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darvinya
titán
Nézd a mai világban nincs olyan, hogy fix hívatás, szakma biztos öregségig kitart.
Hobbi, tanulás mindig kell.
A többi meg csak a megélhetésről szól.
Szerintem itteni fórumozó között sokan hobbi szinten foglalkozik már a tanult szakmájával.
Nem azért teszi ezt, mert kiábrándult/nem ért hozzá, hanem az élet szól közbe.pl: én nem azért hagytam abba a villanyszerelést, mert komolyabb problémák eltántorított, hanem egészségi okok miatt beláttam ezt már csak hobbi lehet.
Állj pozitívan mindenhez.
-
-
Lompos48
nagyúr
Emlékszem arra, amit írsz.
Egyébként csak annyit fűznék hozzá, hogy ezt a dolgot tárgyald meg pedagógussal, pszihológussal stb. (nem hülyéskedek, nagyon komolyan gondolom). Kevesen vannak, aki képesek húsz sort helyesen fogalmazni meg helyesen le is írni. A fejed rendben van, csak még kissé nagy benne a rendetlenség, mégha hülyén hangzik is. Keress valaki közelit, aki tanácsot tud adni!
Nem lehet 20 évesen csődöt jelenteni. -
Lompos48
nagyúr
A döntést ne a továbbtanulni vagy nem "fronton" vidd dűlőre. Sajnos nemcsak egy technikai karrier igényli a matematikát meg fizikát. Ezek megkerülhetetlenek és nélkülük az egyetemi évek végigtaposása is csődbe torkollik.
Gondolkozz, hátha mehetnél más irányba!
Nem muszáj a villanyszerelő szakma folytatását keresni/követni. Az a vonal maradhat hobbinak, másodműszaknak.
Tanulni pedig kell. Mégha Lenin mondta is ezt. -
darvinya
titán
Ha összerakó vagy akkor nem vészes.
Viszont tervezni, építeni matek nélkül nem megy.Magolás itt nem vezet mindig jó eredményhez.
villanyszerelői szint
Ez alatt mit értesz?
Mert én ált.villanyszerelőnek tanultam, és mit ne mondjak évente át kellene olvasnom mindent, mert nagyon sok minden homályba süllyedt a nem használat miatt.
pl: induktivítások, dielektrikumok, vezeték mértezés, akkumulátorok, stb -
-
Kernel
nagyúr
Meg lehet oldani, de nem tudom, honnan jött a 150 mA, nem az a lényeg, vagy majd kiderül, mennyi kell neki. A menetszám növelésével csökken az áramigény, ugyanakkor az ellenállás miatt csökken az áram is, tehát el kell játszani vele, hogy mikor jó.
Például van itt nekem egy jókora Reed-relé, 5 mm átmérőjű. Rátekertem 20 menetet a "bányászdrótnak" becézett vezetékből (valójában bontott telefonkábel).
Fogtam egy Ni-Cd cellát, ami a csavarhúzómban volt, de már legyengült, vagyis mindegy neki egy kis zárlat. Simán kattintgatta a relét, persze a tekercs máris melegedett az áramtól.
Forrás: [link]
-
Batman2
őstag
Teljesen jól működött a TN-120-as is, nekem semmi bajom nem volt vele.
Most is azt vettem volna, mert olcsóbb, mint a Positive-20-as, de nem lehetett kapni sajna.
És mondom, azt a lakkot még 2007-ben vettem (de 2006-ban gyártották)és még mindíg lehet vele ilyet, csak kicsit csomós már, ami kijön belőle, meg már alig van nyomás a palackban, így inkább csak kevésbé érzékeny, vastagabb rajzolatokhoz használom el a maradékot.
Üdv.
-
kisi
aktív tag
Nekem a táphoz 2N3055 lesz, ahhoz én a hűtést egy 40x40 mm keresztmetszetű 2mm falvastagságú alumínium zártszelvénnyel akarom elkészíteni. A falára lesz felcsavarozva a tranzisztor, és a többi melegedő dolog a tápból, az egyik végén pedig egy 40 mm-es ventillátor fogja átfújni a levegőt a jobb hűtés végett.
A szerelhetőség miatt a tranzisztorok túloldalán vágok rá egy ablakot.
Ha mint ötlet kivitelezhető, pesten egy darabot tudok adni belőle.
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
A 90W elég soknak tűnik. A 2N3055 egy 115W-os tranzisztor, amit 45W disszipációhoz jól kell hűteni.
Csak gyors megközelítésnek:
Ahhoz, hogy a borda (mondjuk hátlap
) "csak" 50°C-re melegedjen a standardnak számító 25°C-os környezetéhez képest a 90W-tól, az 90W/(50-25)°C=1.8W/°C termikus ellenállást jelent (Rth).
Megnézve az alábbi grafikonon ez kb. 90in^2, azaz 580cm^2 alufelület kell 1/8 in, azaz kb 3mm vastag Alu lemezből, ami nem kevés. Ezen az értéken még ront a felület egyenetlensége, paszta, csillám.
Tehát átgondolandó!Ha ez a max. teljesítmény csak ritkán és rövid időre jelenik meg, akkor lehet a felülettel takarékoskodni.
-
Lompos48
nagyúr
akkor is kellene drótozni a trafók mellett/közt, az előlapra a potikat, banánhüvelyeket, fesz/árammérő műszert...
Ha már annyira hajszálhasogatunk, akkor a potmétereket kábelezd árnyékolt kábellel, banánhüvelyeket, műszereket már nem fog befolyásolni a "szórt tér".
...vagy ezzel sikeresen meg is sütném?
Ez attól függ, mekkora teljesíményt szándékozol maximálisan elfűteni a tranzisztorokkal (egyenirányított feszültség mínusz minimális kimeneti feszültség és az egész szorozva a maximális árammal). Amikor bordát írtam, nem képzeltem feltétlenül valami rettenetre, hanem bármire, amire a tranzisztorok szerelve vannak. Figyelj a tranzisztorok szigetelésére, ha a tokok nincsenek a földpotenciálon (valószínű nincsenek, ekkor kell a csillámszigetelő alátét), sima felületre kell szerelni és rendesen pasztázni.
-
Lompos48
nagyúr
Nincs akkora veszély a szórt térrel. Ha ragaszkodsz hozzá, költöztesd az elektronikát a hátlap mellé, ahova a tranzisztorokat teszed a bordára és hozd a trafó(kat) előre az előlaphoz. Így csak a hálózati táplálást kell előrehozni a trafó(k)nak, ami mindenképp muszáj, ha lesz az előlapon kapcsoló is.
-
Lompos48
nagyúr
A kora nem válik előnyére, de mivel puffer, ami után következik a stabilizátor, a tápot pedig ritkán használjuk maximális kimeneti feszültségen, én személyesen (másik híján) kipróbálnám. Ha nem túl bonyplult a bekötése, ideiglenes szerelés után kell rajta mérni terheléssel egy brummot.
-
sörösló
aktív tag
"az efféle tudálékoskodás távol álljék tőlem!"
Úgy legyen. És sok sikert a továbbiakban is.
Kedves Moha! Pont arról beszéltem hogy a kölykök nem tehetnek a felnőttek hülyeségeiről. Gyakorlati képzés meg egyáltalán nincs, ha én megpusztulok akkor az eddigi tapasztalataim mennek velem együtt a gödörbe. Lehet hogy nem kár érte, de ki tudja...
-
moha21
veterán
Ja nem mellékesen gratulálok a 7. helyhez is. Nekem a gyakorlatom lett jó vizsgán 94% épületvillamosság 98% ipari blabla ( Y-D áatalakító ).
Az épületvillamossági elméletem meg csupán 75 % lett, pedig az egyik kedvenc tételemet húztam ( világítás ) csak a vizsgáztató tényleg nem volt tiszta.
Villamos gépek és Ipari elosztó berendezések szerelése elméletből transzformátor alállomás vezető voltam, ami ugye elég fura az MSZ1585 miatt. :-)
-
sörösló
aktív tag
Ez nagyon szép dolog, de gyakorlati szakemberként csak azt tudom mondani, hogy a Te fajtádat szoktam szidni a leggyakrabban. Kitanul a főisin vagy az egyetemen, főokos, mindenhez ért (ha tényleg ért az még jó), aztán ossza az eszet. Ha normális akkor odafigyel azokra akik tényleg értik, ha nem akkor kártékonykodik addig amíg fel nem bomlik a karbantartócsapat, aztán elmenekül amikor rádől az egész kóceráj. Ilyen NE legyél!
-
sörösló
aktív tag
Nekem alapképzettségem "rádióműszerész". Voltam már orvosi műszerész, járművillamossági szerelő, akkumulátortöltő, kb. 30 éve ipari elektronikával foglalkozom. Úgy hozta a sors hogy szükségem lett "erősáramú berendezésszerelő" végzettségre is a papír miatt, nosza beiratkoztam a szakmunkásképzőbe. Bejártam vizsgázni, minden jól ment egészen a szakmunkásvizsgáig! Régi katonacimborám volt a tanműhelyvezető, neki köszönhetem hogy egyáltalán átmentem a gyakorlati vizsgán. Kaptam egy kegyelemkettest. A cimbora utólag megjegyezte: -Nem gondoltam hogy te ennyire gyenge vagy. Erre én azt mondtam neki : Ha az én többévtizedes ipari gyakorlatom itt csak ennyit ér, akkor a helyedben elgondolkodnék, hogy mit is taníttok ti itt ezeknek a kölyköknek.
-
tornas
őstag
Basszus...
de hát akkor meg minek kell olyan konnektor, ami gyakorlatilag használhatatlan.?!
A legtöbb ember a vonatokon laptoppal, mobillal és tablet-tel utazik, amiket kapcsolóüzemű táppal töltenek. Mást nemigen használnak azokon kívül.
Nem értem a MÁV-ot sem: eleve nem jól építik ki (nehogy véletlenül minőségi munka szülessen), aztán jönnek a panaszok és akkor egy vállrándítással (piktogram) elintézik. Nem ám a probléma megoldása fekszik nekik... Ezért áll a csőd szélén...
Mindegy... A 3. generációs IC kocsikon is hangoztatják, hogy van Wifi. Hát, én még nem tudtam rendesen használni (csak egyszer, de az is bűn lassú volt), pedig már utaztam vele jó párszor...
Grat a versenyhez!
-
-
sörösló
aktív tag
Elméletileg működhet, de kérdés hogy mekkora a szórása a 6 db 20 W-os fojtónak. Ha nagy akkor a kisebb induktivitásún nagyobb áram folyik, esetleg leéghet bár nem valószínű.Egyenként is "rövidzárlatra" vannak méretezve, mert a cső melegen, begyújtva rövidzár. Nem nagy veszély kipróbálni, ha egy alomból valók akkor nemigen lehet nagy gond. Pláne hogy nem napokon keresztül használod egyfolytában. Azért egy 4-6 A-es kismegszakítót javasolnék előtétnek legalább a próbaüzemre.
-
Lompos48
nagyúr
A p-n-p-n magyarázat nagyon durva, mert a felső p-n-p végülis egy tranzisztorként viselkedik, ami rendesen kinyitva keveset ejt. Az értéket ellenben az adatlapból idéztem.
Az erre vonatkozó görbe így néz ki:
Lehet túl nagy tirisztort választottál.
...az óráidban nem csináltál hozzá töltésszabályzót, tehát azok is állandóan kapják a töltést?
Egy teljes ellenállást kapnak sorbakötve a hálózati táp kimenetéről. Értéket most nem tudok, mert azt a táp szűrt feszültségértékéhez igazítottam, de a töltőáram miliamper nagyságrendű.
-
Lompos48
nagyúr
...begyújtott tirisztoron (TIC106) gondolom nem normális jelenség, hogy 2V esik A-K között.
Adatlapja szerint 1.7V. A tirisztor egy p-n-p-n félvezető struktúra , tehát 3 p-n átmenettel.
...ha az áramkörbe fixen bekötöm az akkumulátort (9V 100mAh Ni-Cd), a folyamatos töltőáram (~1-5mA) hatására nem fog túltöltődni, és felrobbanni?
Nem valószínű. Nekem minimum 6-7 éve van saját készítésű 3 db digitális órában egyenként 4 db, hogy rövid áramkieséseket "észrevétlenné" tegyenek. Soha semmi gondom nem volt velük.
-
Lompos48
nagyúr
BÚÉK neked is.
Nem fogom teljesen végignézni és végigmesélni a rajzot, de kiemelek egy pár magyarázatot:
- az 1. lábnál valahogy a RESET gomb kötődik,
- a 2. és 3. lábaknál úgy nézem a D1 és D2 dióda van a hátlapra forrasztva,
- a 4-5 lábak közé a kristály jön klasszikus tokozásban az alkatrészoldalon vagy a forroldalon SMD tokban.... -
And
veterán
Valószínűleg a szokásos 50Hz-es erőteret látod, ami a mérőfej / szkóp bemenetének magas impedanciája miatt megjelenik a bemeneten. Ha GND-hez, vagy más alacsony forrásimpedanciájú jelhez érinted a mérőcsúcsot, el kell tűnnie.
A jel megállítási problémáját a szinkronizálás (trigger) hibája okozza: a trigger kapcsolója rossz állásban van, vagy a triggerelési szint nem megfelelően van beállítva. Mindenképpen lehet korrigálni. -
Lompos48
nagyúr
Ez egy nagyon "gyanús" áramkör. Egyáltalán nem ajánlom. Ellenben majdnem az alaktrészek áráért kapsz kész 15V/1A-es hálózati adaptert. Még a leválasztással se lenne semmi gondod.
-
zka67
őstag
Nem-nem!
Ezt már megcsináljuk, lesz-ami-lesz
Ahogy Lompos is mondta, amelyik tranyó meleg volt, azt szépen kiforrasztod egy csípőfogóval. Ha nincs otthon másik tranyód, akkor kiveszed az utolsó led tranyóját és azzal próbálod. Ha kérhetem a kapcsrajzot ismét, ne kelljen állandóan keresgélnem... Aztán mérünk, ha nem működik.
-
zka67
őstag
Az összes tranyó fordítva van bekötve
Nem vetted figyelembe a nyák tervezésnél, hogy a forrasztási oldal a valóságban tükörkép lesz.
Vagy áthajtod a bázist a másik oldalra és úgy forrasztod vissza őket, vagy veszel pl. BC639-eseket, amiknél lábkiosztás fordítva van: 1E 2B 3C
-
-
PHM
addikt
A 10K a 470K-nak bő 2%-a. Olyan, mintha 96 és 98% közt
szabályoznád a fényerőt. Nem csoda, hogy nem látsz változást.
Lehetőleg műanyag tengelyű, legalább 1/4W-os potit vegyél.Más:
Szükségem lenne egy kétpólusú áramgenerátorra.
Lehetőleg olyanra, amely megelégszik 5-6 V maradék feszültséggel.
Van valakinek erre kész kapcsolása?
Az áram olyan 10-20 mA lenne. -
zka67
őstag
Pedig akár úgy is lehet. Egy 4u7 vagy 10u-os kondival.
De ha tisztességes megoldást akarsz, akkor beteszel egy műveleti erősítőt, a + bemenetére kötöd egy kondin keresztül a jelet, a kimenetét pedig összekötöd a - bemenetével. A kimenetéről természetesen szintén kondival mész tovább. A + bemenetét egy-egy 100K-s ellenállással rákötöd a tápra és a földre. Táp a műveleti erősítőtől függően 12V-36V között bármekkora lehet.
-
sörösló
aktív tag
"350m-ként kell a TN-C-S hálózat PEN vezetőjét földelni, valamint minden egyes leágazásnál(!), és a hálózat végpontjainál."
A hálózat kiinduló végpontját persze hogy lekötik a nagyfesz alállomáson, de egy körvezetékes, több betáppontú hálózatnak ugyan hol is van a másik vége?
Minden egyes leágazásnál? Ugyan már!
"kivétel a fürdőszobai EPH csomópontot, azt tilos összekötni a "házi" EPH-val!"
Akkor mi a fenével is kötöd össze? Az anyám tyúkjával?
"FI-relére nem igen szokás "alapozni", lévén az továbbra sem alap, hanem csak kiegészítő védelem, és csak erősen javasolt, nem kötelező a beépítése."
Akkor is az a magánvéleményem hogy az FI relé az egyetlen védelmi eszköz amelyik aktívan véd. Lehet hogy az a 30 mA keményen megrúg, de 0,2 mp múlva kikapcsol. Zeng az agyad egy darabig, de megmaradsz.
A fürdőszoba szabványa egyébként egy vicc. Veszélyességi zónák, hova nem tehetsz elektromos készüléket, stb. Nagyon szigorú és nagyon biztonságos. De nem magyarországon lennél ha nem lennének kivételek. A fürdőkád alatt még a védőföld vezetéket sem kötheted, csak átvezetheted megszakítás nélkül. Viszont gond nélkül elhelyezheted a legszigorúbb biztonsági zónában (a fürdőkád alatt 30 cm-re) a hidromasszázs kád 230 V-os szivattyúját és szintén 230 V-os mágnesszelepeit. Mert azok olyanok, hogy lehet!
IP 236,5 védelmi szint.
A gyártó garantálja (made by China)!
Szóval hagyjuk.
-
hNp88
aktív tag
kezdem feladni.
holnap lehet veszek ebből a "klasszikus" ónból, amit mondtok, ha azzal se lesz jó, akkor szerzek valahonnan egy Weller-t jóárasítva
ha meg azzal se boldogulok akkor inkább beletörődök, hogy mezei villanyreszelő(tanonc
)ként meg kell maradnom az épületvillamosságnál
-
-
dudika10
veterán
Félállás alatt nem lehet vele semmit csinálni, úgy 3/4 állásnál lehet már vele dolgozni rendesen, ha teljesen feltekered, akkor viszont elszenesíti a végét.
Első körben alaposan kapargasd meg a hegyet, majd próbáld az egészet befuttatni ónnal (tekerd maxra hozzá nyugodtan).
Ha nem sikerül, akkor a betétet cserélni kell (a hegyet néha megkapargatva, az remekül bírja).
Nem tudom milyen vastag hegy van benne, de próbáld ki a legvékonyabbat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest