- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #59255 üzenetére
Az nem tárolódik teljes egészében, mert az akku és az áramkörök melegedésére is elmegy valamennyi.
Másrészt az 5 V-os szakaszon az Ah csak akkor azonos az akkuba tett Ah töltéssel, ha disszipatív töltésszabályzót alkalmazunk (mint a TP4056).
Kapcsolóüzemű átalakítónál a transzformációs elv érvényesül, noha az átalakítónak is van egy kis hővesztesége, a hatásfokból adódóan.
Ezért Ah töltés helyett Wh energiamennyiséggel kell számolni, vagy Wh mérésére alkalmas eszközt használni:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_57386-57386.html
-
szabifotos
senior tag
válasz
szabifotos #59127 üzenetére
Bocsi, valószínű poti hiba lesz...
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #58587 üzenetére
1000 μF ahhoz elég, hogy kipróbáld. Esetleg gyengén búghat, nyugalmi áramtól függően, de szólnia kellene. Rendes terheléshez kevésnek számít, gyári készülékekben is több 1000 μ található, de nem árt 10 000 sem, extra igények esetén még több.
(#58586) gyenesmartin
Gerjedésgátlót illik általában használni, vagy attól függ, ez kiderül egy oszcilloszkópos vizsgálattal.
-
PHM
addikt
válasz
szabifotos #58575 üzenetére
Pufferelni kéne az egyenirányított feszültséget.
Így rögtön ugyanazt fogod mérni mindkét esetben,
viszont az a kb 33V már sok lesz az erősítőnek. -
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #57825 üzenetére
Ferritgyűrű nem erre való, az jóval a hallható tartomány felett fejti ki a hatását.
A földhurokleválasztó szükségessége abból is érzékelhető, hogy az erősítő bemenetét leválasztva a földhurok megszűnik. De ez még nem garantálja, hogy leválasztóval jó is lesz.
Ha a két egységet külön tápra kötöd és a zavar megszűnik, az már jelent valamit. Ez lehet egy másik akku, vagy bármilyen független tápegység, próbára.
A PAM8610-nek van egyébként olyan változata, ami kihasználja a differenciális bemenet előnyét is:
http://www.ebay.com/itm/401054606429
Tehát ki van vezetve mind a négy bemenet pont. Nem mindegyik ilyen sajnos. Pedig ezt nem csak autóban, számítógépnél stb. is ki lehet használni:
Annyi a lényeg, hogy a bemeneteket a jelforrás kimenetéhez kell testelni, így a végfok azt tekinti referenciának, ahhoz képest fog erősíteni. A földhurok hatása pedig semlegesítődik, mert az azon folyó áramok nem szólnak bele a hasznos jelbe.
A modul sajátossága még, hogy egy mono potmétert tartalmaz, ami az IC hangerőszabályzó lábára csatlakozik. Erre is van ellenpélda, ahol egy sztereó potméter látszik némelyik modulon. Lehet, hogy ez jobb minőségű, mint az elektronikus szabályzó, de ezen a szinten valószínűleg fel sem tűnik a különbség.
(#57826) bandi0000
Erről szól a rajzolvasási készség, ami idővel fejlődik, minél többet nézegeted.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #57338 üzenetére
Az inverterek bekötése egyszerű, van egy GND, tápfesz, on/off (5V / 0V), dimmer. Utóbbi lehet PWM vagy analóg jel.
Ha működik, akkor jobb megtartani a gyárit, ami az adott fénycsövekhez való.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #57155 üzenetére
Az azonos bemeneti és kimeneti pontokat össze lehet kötni, de ettől nem lesz több áram, ha a napelem túl keveset ad, beesik 5 V alá a feszültség.
Dugasztápról azért ment jobban, mert az jobban tartotta az 5V-ot.
Tönkremehet attól is, ha terhelés nélkül marad, emiatt a napelem feszültsége feljebb szalad, de nem tudom, annál mennyi a terheletlen feszültség.
Másik a túlmelegedés, amire szintén érzékeny.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #57141 üzenetére
Azzal az ellenállással lehet beállítani az IC töltőáramát, a 122 jelzésű vagyis 1,2 kΩ értékkel a maximális 1 A áramra beállítva forgalmazzák ezeket a panelokat.
Nagyobb értékre nem szabad, egyébként is könnyen tönkre lehet tenni, és a bemeneti feszültséggel is vigyázni kell. 8 V-nál több nem lehet, de az is áramfüggő, hogy mennyit bír, számolni kell a disszipációval is.
A napelem feszültsége nem stabil, azt sem szabadna rákötni, legalább egy Zener-diódás korlátozó kellene a bemenetre.
A TP4056 párhuzamosításával lehet növelni az áramot egyébként.
-
sketchifun
senior tag
válasz
szabifotos #57141 üzenetére
R3 szerintem nem áramkorlátozónak van beépítve, hiszen az IC két lába közé van téve.
-
tsu
tag
válasz
szabifotos #56646 üzenetére
Szia!
Nekem egy LG 37LC46 tévében lévő LC370WX3 panel szerencsére elsőre ment egy LC220WXE-hez tartozó firmware-rel. A tunere analóg, sok mindenre nem jó, de nekem csak a HDMI kellett mert beltérire van kötve. A hang is működik HDMI-n, és a tv eredeti infra vevője is jó, a hozzá adottat nem is kellett használni. Az LCD panel kábelét félbevágtam, és egy 2mm-es kiosztású precidip csatira forrasztottam rá a neten talált kiosztások alapján. Szerintem megért 10$-t és kb. 3-4 órát, hogy ne kelljen kidobni a régi tv-t. -
válasz
szabifotos #56639 üzenetére
Itt nezelodj, alapozonak nagyon jo oldal.
Nem pont ez a board, de a lepesek ugyanazok.Jobb also sarokba a ''forditas'' gombra nyomva magyarul olvashato.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #56438 üzenetére
A rákötés időbeni sorrendje nem számítana elvileg, mert az ellen védett, a véletlen felcserélés már veszélyesebb.
Rá lehet mérni esetleg a diódákra, meg amire tudsz, az ágak feszültségét is ellenőrizni, hogy biztosan eljut-e a panelig, mást nem nagyon tudsz csinálni.
A nagy IC típusa a tiéden sem látszik egyébként?
-
Barret001
addikt
válasz
szabifotos #56368 üzenetére
Még egy jó tanács: Szerezz be valamilyen folyasztószert,pl gyantát! Te gyakorlatilag gyanta nélkül forrasztasz!
A szép forrasztás (folyasztószerrel) mindig fényes,és összeugrik az ón gömbölyűre. Inkább kaparom a felesleges gyantát,de tudom hogy tökéletes lesz a forrasztásKevesebb melegítés,kevesebb felvitt anyag.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #56365 üzenetére
Két szál vezeték elég, ha megnézed az alkatrész felőli oldalt, kettő eleve közös. Tehát ennyi erővel elég a két szélső pontra kötni.
A potméternél is két pontot hasonlóan össze lehet kötni. Ha nincs sehol zárlat, emiatt nem mehet tönkre a dióda, valami más oka lehet.
-
válasz
szabifotos #56365 üzenetére
A diodacsere utan ha jo lesz, hagyd igy a poti bekotest.
Ha forditva szabalyoz es neked igy nem tetszik, a potin a ket szelso labra meno drotot csereld meg. -
válasz
szabifotos #56360 üzenetére
Pisztoly pillanatforrasztot hasznaltal,
ha igen az hajlamos kinyirni erzekenyebb felvezetoket. -
Barret001
addikt
válasz
Minek vetted ki a saját potiját? Az nem kell kivenni,csak eltekerni szélső állásba! Hátuljára kell forrasztani a külsőt.
Ahogy a forrasztásodat elnézem,símán benne van hogy kinyírtál valamit... -
Barret001
addikt
válasz
Az ic felett van egy schottky Barrier dióda! Azt mérd ki,az a védelme!
Én is elküldtem már egyet,szerencsére több panelom van
Egy jóból pótoltam,és nem ment más tönkre,megvédte az áramkört. -
Barret001
addikt
válasz
Én ugyan ezt csináltam,de nekem csak 2 pólust kellett a háromból bekötni.
-
GZoli7
senior tag
válasz
szabifotos #56132 üzenetére
Az utóbbi, de, ha rövid ideig kell, akkor kinyerhető is lehet. Vannak akár 20A és afölötti terhelhetőségű akkuk is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #56058 üzenetére
A TP4056 jelzi is, valamint termináló funkciójával meg is szakítja az áramot.
A trimmeres CC/CV modulok csak jeleznek, már amelyiken van 3. LED is, ami a 10% áramot mutatja.
– Egy lehetőség, amit valaki felvetett, hogy amikor ez a bizonyos 3. LED jelez, hozzá lehetne kombinálni egy relét is, ami megszakít.
– Vagy eleve kisebbre állítani a feszültséget, tehát cellánként 4,1 vagy 4.0 V-ra, úgy már nehéz túltölteni.
– Vagy egyébként sem olyan vészes, ha rajta marad a 4,2 V-on, illetve elvileg nehéz olyan sokáig úgy felejteni, hogy gond legyen ebből.A linkelt LED-kijelző ezt nem oldja meg. Ha csak jelezni kell, ezen is van 3 LED, ami mindent jelez (CC / CV / 10%):
http://www.ebay.com/itm/401089099019
Vagy a másik fajtája:
http://mysku.ru/blog/aliexpress/32986.html
A cellavédő modul sem erre való, az csak 4.255V ± 0.05V felett szakít meg, a töltőt mindig kevesebbre kell állítani.
-
Barret001
addikt
válasz
szabifotos #56008 üzenetére
8,4V-tal nem fogja felvenni az általad kívánt Ampert...(Azt bele kell nyomni)
Nem így működik a töltés. Annyira kell beállítani a feszültséget,hogy mellette meglegyen a kívánt amper felvétele! Persze figyelni kell töltés közben,lehetőleg ne menjen 8,4V fölé az akkupakk feszültsége.
Az Ampert meg nem fogja túllépni,mert az folyamatosan CSÖKKEN,ahogy növekszik a cellák feszültsége. -
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #56008 üzenetére
Az áramot a töltőáramkör kimenetének rövidre zárt állapotában kell belőni. Ez gyakorlatilag a max. áramkorlát (áramgenerátoros üzemmód).
Ehhez célszerű letekerni a trimmert óramutatóval visszafelé irányba, ampermérőt rákötni, utána áram alá helyezni, korlátot beállítani. Ha előbb kap tápot, akkor a kimeneten a feltöltött pufferek szikráznak a zárlattól. Műszer a 10-20 A-os méréshatárban legyen.
Töltés közben az áram csökken, olyankor már nem tudod beállítani az indulóáramot.
Esetleg, ha teljesen le van merülve az akku, először még a max. áramot veszi fel, akkor még tudod szabályozgatni.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
szabifotos #55818 üzenetére
egy 60 ledes szalag olyan 5W+ fele fogyaszt
szerintem több lesz az, vagy nem -
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #55516 üzenetére
Zárlat nem, esetleg elhasználódás miatt a belsőellenállás nőhet meg, ami miatt esne a feszültség, de azt terhelés közben kell mérni, illetve jelezné szoftveresen is.
-
darvinya
titán
válasz
szabifotos #55516 üzenetére
Nem biztos, mert lehet RAM hiba, töltő elektronika, stb.
Kellene egy monitorozó, ami hibákat menti. -
Barret001
addikt
válasz
szabifotos #55317 üzenetére
Én sima táppal szoktam tölteni,időkapcsoló védelme mellett.
Eddig semmi gond nem volt,három sorbakötött akksit töltök így. -
gyenesmartin
őstag
válasz
szabifotos #55317 üzenetére
Igen, laptop táp jó lesz. Egy ideig nekem is azzal volt használva (csak be volt állítva rajta 32V).
A nagy áramú 18650-eseket általában lehet 4A-al tölteni, a gyártó is általában ekkora töltőáramnál adja meg az élettartamát jobb esetben. -
gyenesmartin
őstag
válasz
szabifotos #55315 üzenetére
Ilyennel érdemes. A lényeg, hogy a bemeneten legyen legalább 15V, kimenetet pedig be tudod állítani 12.6V-ra illetve max 2A-a (elvileg 5A, de ahhoz már valahogy meg kéne oldani a hűtését is).
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #54058 üzenetére
Kiépítve az USB egységet, rá lehet kötni egy vezetéket villásdugóval és úgy tesztelni.
Az egyébként irreális, ha arra gondoltál, hogy 230 V-ot leterhelné 175 V-ra, ilyen nincs. Ha közben lenne egy szakadozó érintkezés, akkor viszont nem áll be stabilan, hanem ingadozna.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #54056 üzenetére
Párhuzamos konnektornak semmi köze hozzá, az párhuzamosan kapja ugyanazt a 230 V-ot, normális esetben.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #52633 üzenetére
Relé tekercsének ellenállását megmérni, abból kiszámítható, hogy 5V-ról mennyi áramot vesz fel.
Valószínűleg egy BC182 (200 mA) elegendő, ami egy általános felhasználású tranzisztor.
Nagyobb áramra mondjuk a BC337 (800 mA). Utóbbinál más a bekötés, nem középen van a bázis.
-
mezis
félisten
válasz
szabifotos #52633 üzenetére
Nincs egy donor TV, videolejátszó, rádió,... ?
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #52471 üzenetére
Tranzisztorra szükség van, a linkelt relémodulon van is, de az fordítva működik, ha jól emlékszem.
A pozitív ágban van egy PNP-tranzisztor, aminek a bázisát GND-re kell húzni egy ellenálláson keresztül (az is rajta van a panelon természetesen), akkor húz meg a relé.
Ezt le is tudod követni, de könnyen ellenőrizhető is. Ha lekötöd a relémodul bemenetét (üresen marad) akkor elenged a relé. Ha lezárod GND-re, akkor húz meg elvileg.
Neked viszont egy NPN, földelt emitteres megoldás kellene:
Vagy közbe kell iktatni még egy tranzisztort.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
szabifotos #52196 üzenetére
Nem a hangfalnak, hanem az IC-nek kell bírnia. Ha megkeresed az adatlapját, ott részletezve van mekkora táppal, milyen impedanciájú hangszóróval mire képes. Szerintem a megoldás egy rendes hűtőborda lehet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #52193 üzenetére
Tápfeszültséget kellene mérni magán az erősítőn, tápkondin. Lehet, hogy "elfogy" mire odaér, akár a táp gyengesége miatt, vagy vezeték, csatlakozás átmeneti ellenállása miatt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
szabifotos #52193 üzenetére
És ha a belső védelme "lövi le"?
-
And
veterán
válasz
szabifotos #52171 üzenetére
Annyit lehetne esetleg kideríteni, hogy a 80C32 kontroller órajele megvan-e. A 18-19-es pin-ek között egy rezgőkvarcnak kell lennie, ez a fotón nem is nagyon látszódik. Oszcilloszkóppal látható lenne a jele, vagy annak hiányában egy RH / URH rádióval a kvarc frekvenciájának felharmonikusai környékén meg lehet találni a vivőt, ott elcsendesedik a rádió, és egyértelmű kapcsolatba lehet hozni a készülék ki- és bekapcsolásával. Ha jól látom, belső programtárolója ennek a régi kontrollernek nincs, csak RAM-ja, az sem túl sok. A program a fotón is látható, szigetelőszalaggal letakart kvarcablakos EPROM-ban lehet, de hogy az sérült-e, azt nehéz kideríteni: ahhoz ki kellene olvasni a tartalmát és összehasonlítani az eredetivel, ha valahol hozzáférhető.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
szabifotos #52171 üzenetére
A P80C32 egy mikroszáítógép, ami mindenért felel. Egy bizonyos programot futtat, ami belső ROMjába van égetve. Ebból kiindulva lehet programhiba, de talán még egyszerűbb oka lehet a processzort vezérlő órajelgenerátor hibája a külső kvarcoszcillátort is beleértve.
-
kjani18
őstag
válasz
szabifotos #52106 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #51762 üzenetére
Nem a feszültséget kell nézni, ebben az esetben lényegtelen.
5x20 mm a szokványos biztosíték, ami 250 V-ot is meg tud szakítani.
Itt van hozzá tok:
http://www.ebay.com/itm/191828540226
Késes biztosítékhoz is van:
http://www.ebay.com/itm/401053359557
Maga a biztosíték kapható az üzletekben is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #51537 üzenetére
Adatlapját meg kell nézni, alábbi csak egy példa, ami nekem is van.
Töltésvédelem egy dolog, de a fogyasztót is úgy kell bekötni, hogy a védelem közben legyen, tehát ne tudja túlmeríteni. Ezt csak az egyértelműsítés kedvéért teszem hozzá, mert nem tudhatom, hogyan gondoltad.
(#51536) Ereshkigal
Javítottam már ilyet, csak egy ellenállás lába volt gyárilag rosszul beforrasztva, emiatt bizonytalankodott néha. Így kaptam valakitől, évekig félre volt téve, míg egyszer alaposabban belenéztem, de azóta hibátlan.
Mivel tág hely van a belsejében, nemrég beleépítettem 2 db telefonakkut, soros kötésben. Nem sikerült még lemeríteni.
-
szabifotos
senior tag
válasz
szabifotos #51310 üzenetére
Most, hogy itt a jó idő ténylegesen nekiállok világítást eszkábálni a ház elé... Napelem fog tölteni egy 18650 akku pakkot, töltésvezérlővel. Kérdésem, hogy szerintetek az akksiknak mennyire lenne baj, ha az egész cumót a villanyórába tenném egy dobozba? Télen pl. mennyire lenne bajuk a celláknak? (falba süllyesztett a villanyóra szekrény, szóval valamennyire védett) Védelem nélküli bontott cellák, de a töltőáramkörön van protection IC. De gondoltam rákérdezek, nem akarom, hogy kigyulladjon a ház.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Az csak vezérlőjelet ad, ami nem terhelhető, csak pár mA-rel. Egy BISS0001 IC van rajta.
Nem fontos egyébként relé, tranzisztorral is lehet LED-et kapcsolni, a rajz alján mindenesetre hiányzik az áramkorlátozó ellenállás, ahol az optocsatoló LED-jét működteti (hacsak nincs integrálva az is).
Ez egy gyakorlati megvalósítás, a relé mellett alig látszik, de ott van egy tranzisztor is (egyszer ezt majdnem benéztem, először nem tűnt fel a tranzisztor, így nem értettem, hogy mi van ilyenkor):
-
PHM
addikt
válasz
A relét, vagy a nagy áramú kapcsoló tranzisztort nem úszod meg,
ez az elektronika csak kis áramok kapcsolására alkalmas.
A power ledeket pedig közvetlenül a lítium akkuról hajtanám meg,
1-1 kis értékű ellenállás sorbakötésével.
Így látszana a ledek fényén, ha az akku lemerülőben van. -
Barret001
addikt
válasz
szabifotos #51234 üzenetére
Én építettem pár modult,de nem éri meg!!!
De működnek azóta is,udvari éjszakai világítás megy róluk.
12V-os lúgos akksit töltök róluk,töltésvezérlő sem kell,mert soha
nem fordult elő túltöltés,még nyáron sem -
Tubi2
senior tag
válasz
szabifotos #51234 üzenetére
Én elgondolkoztam, de sokkal többe kerülne a rendszer, mint a megtermelt áramot megvenni.
vagy rosszul gondoltam? Én is 12V-os céloztam volna, kezdésnek laptopot tölteni, a monitoromat hajtani.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #50947 üzenetére
Az XL6009 minimális inputja 5V az adatlap szerint, így 4,2V-ról nem is kötelessége működni. Lehet, hogy amikor terhelésre kicsit lejjebb esik az akku, amiatt omlik össze.
Lehetne két akkut párhuzamosan kötni, ha úgysem bírja, akkor inkább sorba és step down átalakítóval. Ez csökkenti a cella áramterhelését, mivel nagyobb feszültségből kevesebb áram kell, ugyanannyi teljesítményhez.
Viszont akkor el kell látni cellavédelemmel is, a túlmerülés kivédésére.
-
kjani18
őstag
válasz
szabifotos #50947 üzenetére
"alap 3,2V' ?? milyen az a li cella?
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #50141 üzenetére
A 103 a lényeg. Az utolsó számjegy mindig a nullák száma:
10 + 3 db nulla = 10 000 ohm.
SMD-kódolás, illetve egyéb kisméretű alkatrészek miatt elterjed kódolás (kis helyet igényel).
Természetesen attól még lehet műszerrel is ellenőrizni, kétség esetén, de ez például egyértelmű, illetve magam is találkoztam ilyenekkel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #49981 üzenetére
A LED-szalagok szabályzója PWM, de sima egyenfeszültséget igényel a bemenetén.
A diszkólámpában nincs simítás (pufferkondi), így nem fog menni elvileg.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #49979 üzenetére
Az alaplap USB-csatlakozói is az 5V-ról mennek, csak be van iktatva mindegyiknél egy PTC biztosíték, ami 500 mA felett korlátoz.
De barkácsolt szerkezetnél megfelel az olvadóbiztosíték is, ami megvéd az esetleges zárlatok ellen.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #49947 üzenetére
Ha jelenleg nincs az áramkörben puffer, akkor a PWM-panel rákötése azzal egyenlő, mintha egy pufferkondit kötnél az egyenirányítóra.
Nem látom innen, hogy miből áll a LED-es kör, de ha puffer nélkül kapja az egyenirányított feszültséget, akkor az ilyen:
100 Hz-en vibrál a LED. Fényereje a hullám átlagának felel meg. Ilyen hullámzó feszültséggel a PWM-szabályzó sem tudna normálisan működni, de megoldja magának, mert van rajta kondenzátor, ami elvileg a bemenetre kapcsolódik.
De ahogy rákötöd, a puffer feltolja csúcsra LED-ek tápját is, ami túláramot okozhat. Vibrálás, stroboszkóphatás is megszűnik, ami egy diszkólámpánál nem feltétlen előny.
Vagy be kell tenni egy másik hidat is, ami függetleníti a két részt. De ha fix fordulatot akarsz, legegyszerűbb soros diódákkal lassítani.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #49930 üzenetére
Sorba kötött diódákkal is lehetne csökkenteni a fordulatát. Potméter nem a legjobb, mert nagyobb teljesítményű huzalpotméter kellene, melegedne. Értékét és teljesítményét méréssel (motor áramfelvétele) és ellenálláspróbákkal lehetne megállapítani.
PWM-szabályzót lehet használni, de azzal is kalkulálni kell, hogy az áramkör bemenetén lévő puffer felnyomja az egyenirányított feszültséget csúcsértékre. Ez lehet akár 20V körül is, terheletlenül.
Nem látok a képen egyéb puffert, így viszont a LED-ek is több feszültséget kapnának.
Vagy kellene egy külön Graetz-híd, ami csak a PWM-áramkört táplálja, így elválasztódna egymástól a két áramkör.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #49860 üzenetére
Belső termikus védelemmel rendelkezik az LM4881, túlmelegedés esetén leszabályozza magát.
300 mW kimenő teljesítmény érhető el 2 x 8 ohmon, de ekkor már 10 % torzításnál tartunk.
B-osztályú végfok elméleti hatásfoka 78,5 %, de az egyszerűség kedvéért számoljunk 75 %-kal. Ez azt jelenti, hogy 400 mW-ot venne fel 5V-ról, 300 mW leadásához. Ez csak 80 mA.
Mivel ez AB-osztály, ehhez jön még a nyugalmi áram okozta veszteség, ami itt mindössze 3,5mA x 5V.
Mivel áteresztő stabilizátort tartalmaz, áramfelvétel ugyanannyi lesz 24V-ról is, viszont a különbözeti teljesítmény elfűtése növeli a panel hőfokát.
Letölthető egyébként a rajza, leírása: [link]
-
PHM
addikt
válasz
szabifotos #49860 üzenetére
- Egy 9-12V-os táp szerencsésebb lenne. 1A bőven elég.
A fölösleget szerintem egy áteresztő stabilizátor fűti el a tápbemenetnél,
maga az erősítő valószínűleg 5V-ról megy.
- Amíg a fej/fülhallgatók eredő ellenállása nem kevesebb, mint 8 ohm,
többet is rá lehet kötni a kimenetre.
32 ohmos fejhallgatóból például négyet. -
Lompos48
nagyúr
válasz
szabifotos #49435 üzenetére
Rá kell kötni a kimenetére 2 sorbakötött 12V-os izzót és megfigyelni, hogy azzal is megszakad-e a kimenet. Azért könnyű, mert nincs benne vasmagos trafó, kapcsolóözemű táp.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #48795 üzenetére
Meg kell mérni pontosan az ellenálláson a feszültséget, de a példa kedvéért, ha 1,5V marad rajta, akkor:
Az véletlenül pont 1,5W tehát belefér.
Attól nem kell félni, hogy túl forró, egy 2 W-os ellenállásnak az a dolga, hogy 2 W-ot elfűtsön, arra van tervezve, persze nem zárt térre, hanem némi természetes légáramlást feltételezve.
-
törölt tag
válasz
szabifotos #48792 üzenetére
Részletek?
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #48352 üzenetére
Cellánként 2,5 V alá nem is szabad kisütni, de mivel a cellák különböző állapotúak lehetnek, csak elektronikával lehet kivédeni a leggyengébb cella túlmerítését.
Egyébként a konverter minden bizonnyal folytatja a működést 10 V input alatt is, csak úgy már nem tudja teljesíteni a specifikált 150 W kimenőteljesítményt, mivel a bemenőáram legfeljebb 16 A lehet. De így is már 10 A felett jobb hűtést javasol a leírás.
10 X 16 = 160 W, még veszteségekkel is számolni kell.
Ha még működőképes, tegyük fel 6 V-ról, akkor 6 x 16 = 96 W betápot még feldolgozhatna, de ez a gyakorlatban derül ki.
-
mezis
félisten
válasz
szabifotos #48349 üzenetére
Valamennyit fog tölteni, de a laptoban kb 8 db van az ilyen akkuból. Vagyis ha veszteség nélkül menne a töltés, akkor 50 %-ra tudnád tölteni.
(Milyen állapotúak a celláid (hány mAh a kapacitásuk jelenleg ?) -
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #48248 üzenetére
Harmadik ér ezeknél az energiatakarékos funkció szokott lenni, a tápegység készenléti melegedésének kivédésére.
Amikor a laptop nem kér áramot, a vezérlőszálon átkapcsolja a tápegységet burst-módba (szakaszos PWM-csomagok), amit halkan esetleg lehet is hallani, a táp kattogó hangjából.
A burst-mód épp csak arra elég, hogy a készenléthez szükséges feszültség előálljon, az üzemi terhelést nem bírja el. Viszont a villanyórát sem bírja megmozdítani, még hosszabb távon sem okoz költséget.
Ezt a megoldást TV-tápoknál is alkalmazzák, ahol nincs külön standby-trafós tápkör, hanem a főtápot használják a készenlét biztosítására is. De csak a fejlettebb tápvezérlő IC-k tudnak ilyen üzemmódot.
A laptopban a feszültség további konvertálásra és stabilizálásra kerül, ezért a bemenő táp kisebb eltérése elvileg nem sokat számít vagy semmit. Amellett, hogy terhelve érdemes mérni, noha már az is stabilizált, de a vezeték ellenállása is számíthat.
-
fero02
nagyúr
válasz
szabifotos #48249 üzenetére
Gondolom terhelés nélkül mérted ezt az értéket...azért magasabb.
-
szabifotos
senior tag
válasz
szabifotos #48248 üzenetére
Lejárt a szerk. idő....
Pontosan 19.5V mérhető a csatlakozón. Akkor az az 1V már nem jelent gondot ezek szerint? Ha az nx6325 működik akkor a 625 is fog?
Ilyenkor mindig eléggé fosok, ezért inkább kérdezek... azért mégiscsak egy laptop.
-
kjani18
őstag
válasz
szabifotos #47992 üzenetére
Ilyenekkel meg tudnád csinálni!
-
PHM
addikt
válasz
szabifotos #47992 üzenetére
Akkor a led és a vezérlő polaritás szempontjából passzol.
Ettől függetlenül a ledek párhuzamosan voltak kötve, ami a halálukat okozta.
Ráadásul, ha mindhárom színt a névleges árammal hajtod meg,
nagyon hamar túlmelegszik a led azon a kis csillagon.
A probléma az, hogy minden egyes RGB ledhez 3db 30-33 ohm,
5W-os előtét ellenállás kellene. Vagy 5V-os RGB kontroller.
Sorba kötni nem tudod a ledeket, hiszen tokonként közösítve
van az anódjuk. -
PHM
addikt
válasz
szabifotos #47985 üzenetére
Ezen kívül lehet, hogy van még egy probléma:
A led driver közös kimenete a "+", míg a ledek közös pontja lehet,
hogy a "-" pólusra kívánkozik.
Ez esetben csak mókolással lesz jó a vezérlő a ledekhez.
Tudsz adatlapot linkelni a ledekről? -
PHM
addikt
válasz
szabifotos #47987 üzenetére
Nem sorba kötötted a ledeket, hanem párhuzamosan.
Az, hogy a + ággal is kötöttél sorba egy ellenállást, nem baj.
Ezt a meghajtót nem ismerem. Mennyi tápot adtál neki?
Milyen? Áram, vagy feszültség generátoros? -
dudika10
veterán
válasz
szabifotos #47987 üzenetére
Mekkora áramnak kéne folynia az egyes ágakon?
Mekkora feszültség esik a fenti áram mellett az ellenállásokon?
Mekkora teljesítményt kéne elfűteniük azoknak az ellenállásoknak?
Mekkora azon ellenállások névleges teljesítménye? -
mezis
félisten
válasz
szabifotos #47985 üzenetére
Hány Volt-ot kapcsoltál rá ? (Mérted is vagy csak annyi van ráírva ?)
Polaritás rendben ? (LED-eknél)
-
Atapi
senior tag
válasz
szabifotos #47913 üzenetére
egyébként hogyan próbáltad bekötni a ledeket? színenként párhuzamosan, ledenként sorba? mert még ha használsz is előtét ellenállást, színenként az eltérő nyitófeszültségek miatt különböző értékűt kellene választanod, hogy hasonló fényáramot kapj. illetve bizonyos teljesítmény fölött a modulok hűtéséről is gondoskodnod kell, ezzel számoltál?
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #47910 üzenetére
Egy olyan Power LED-en átlagban 3,5 V esik, 300 mA áram esetén, így nem csoda, hogy sorosan négy elmegy 12 V-on.
Ezt ki is szokták használni a COB LED-eknél, amikor négy chipet kötnek 12 V-ra. Ellenállás meg annyi van, amit a belső hozzávezetések képeznek, illetve nem tudni pontosan, mert belemérni nem lehet.
Egy 3528 LED-en például 20 mA áramon kb. 3 V esik, a LED-szalagnál mégsem lehet megtenni, hogy négyet sorosan kötünk 12 V-ra, mert annyira határértékre kerülne, hogy egy kis eltérés is végzetes lehet, hőmegfutás lépne fel. Vagyis a melegedés hatására csökken a nyitófesz, amitől még jobban melegszik és így tovább.
Ezért ebből csak 3 db-ot szabad sorosan kötni, plusz egy ellenállást, ami a rugalmas áramkorlátot képezi, az ilyen szempontból igencsak "rugalmatlan" LED-ek mellett.
Hogy konkrétan milyen LED-eket kötöttél, azt így nem is tudjuk, de valami biztosan nem állt össze.
(#47911) mezis
Ezt egy gépkocsivezető katonatársam is megcsinálta KamAZ-akkuval, akku oldala kirobbant, ruháját szétlyuggatta a sav, neki nem lett baja szerencsére.
-
mezis
félisten
válasz
szabifotos #47910 üzenetére
Egy jó állapotban lévő 12 V-os autó indító akkumulátora könnyedén lead akár 100 Ampert is, pár másodpercig.
Amikor egy dióda, LED akkora feszültséget kap, hogy elkezdi vezetni az áramot, az ellenállása gyakorlatilag 0. NULLA ! (A feszültség - áram grafikont azért nem rajzolják tovább, mert ott már füst formátumot vesz föl, véget ér a dióda volta.)
Vagyis megfelelő ellenállás beiktatása nélkül az áramot csak a vezetékek átmérője korlátozza. Aztán a füst.
Ne tévesszen meg az, hogy kis pici elemekkel ellenállás nélkül készítenek kis világítós öngyújtót, gyerek játékot. Ebben az esetben az elem igen csekély áramot képes leadni.
Akkumulátor: Egyszer egy autóbusz indító akkumulátorára ráejtettek egy nagy villáskulcsot. Megolvadt, már villáskulcsnak sem volt jó. Szerencse volt, hogy más bajt (sérülést, tüzet) nem okozott.
Ne felejtsd ki a megfelelő biztosítékokat, mert a kábelek végén egy véletlen zárlat következtében bármi előfordulhat (égési sérülés, tűz) !
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #47906 üzenetére
Legalább egy áramkorlátozó ellenállás kellett volna, akkor legfeljebb csak nem világítanak egyformán, a különböző nyitófeszültség miatt.
Leegyszerűsítve, ha a nyitófeszültségek összege mondjuk 10 V-ra jön ki, de 12 V-ot adsz neki, akkor zárlatba nyit és tönkremegy.
De ezt csak a példa kedvéért írtam és nagyon leegyszerűsítve, a közérthetőség kedvéért.
(#47902) dave0825
Egyik adatlapon sem láttam még definiálva, hogy számítana a 2-7 lábra kötött feszültség időtartama.
Itt látszik a folyamatábra:
Kétféle változata is van, de csak annyi a különbség, hogy a másodiknál a reset helyett inkább beépítettek még egy váltóérintkezőt. Ennek megfelelően ott hiányzik a resetimpulzus is.
Egyébként, ha tudsz keríteni lépcsőházi automatát, az is lényegében így működik.
-
mezis
félisten
válasz
Igen, KELL az áram korlátozása !
Különben az áramforrás belső ellenállása korlátozza. (A LED-ed meg tudja, hogy mennyit kell kibírnia....)
-
kjani18
őstag
válasz
A különböző színü ledeknek más - más az árama, nyitófeszültsége, Színenként kell meghajtani!
-
mezis
félisten
válasz
szabifotos #47788 üzenetére
Kapcsolj sorba amennyit csak tudsz. A 0,3A-ert bizonyára elbírják a vezeték szálak. (Akár 10 db-ot is, de akkor már 40 V körüli feszültség kell.)
-
Black-core
aktív tag
válasz
szabifotos #47711 üzenetére
Nekem is van legalább 20 működő cella. Nitecore I4 mivel tud többet azon kívül hogy 4 is belefér egyszerre? Még egy olyan kérdésem lenne hogy mennyi cellát szabad összekötni maximum? Most 8db van összekötve kimértem és 13 V van benne.
-
mezis
félisten
válasz
szabifotos #47699 üzenetére
"Zár milyen kellene? Gondolom az már nehezen és/vagy drágán oldható meg, hogy kulccsal is nyitható legyen."
Ha az elektromágnest a kapu keretébe szereled úgy, hogy az reteszeli a kulccsal bezárt zárnyelvet, akkor talán még "hangolhatod" is a zárszerkezetet: ha kétszer fordítod a kulcsot, akkor már elektronikusan nem nyitható a kapu.
-
darvinya
titán
válasz
szabifotos #47625 üzenetére
Esetleg ezek [link]
-
mezis
félisten
válasz
Sehogy.
A LED-ek spektruma igen szűk. Ha színes fóliát teszel elé, az annyira lecsökkenti a fényerőt, mintha a lila LED-et használnád.Illetve nem LED-el. Valamelyest nagyobb lesz a villanyszámla, de legalább lesz fényerő is.....
-
darvinya
titán
válasz
Mint régebben fejlámpáknál, fóliával.
Háttérnek fehér LED(SMD is) elé fólia. -
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #47554 üzenetére
Ha egyszerre csak egy van összedugva, akkor nem kell kapcsoló. Lényegében a dugaszolás helyettesíti a választókapcsolót.
Az sem kizárt, hogy egyszerre több ágon haladjon a jel, amennyiben az illesztés, terhelés, szintcsökkenés az adott célra megfelelő.
-
szabifotos
senior tag
válasz
szabifotos #47321 üzenetére
Értem. Majd ha újra megáll belenézek ismét részletesebben. Egyelőre megy.
Visszatérve az RGB izzóra. Lehet hülye kérdés.... Az sem lehet esetleg gond, hogy 2 foglalatban van 1-1 izzó, egy kapcsolóra kötve? Forgás közben indukál valami zavart a másik számára vagy stb... ilyesmire gondolok. Mert a legelső ami be lett tekerve azóta is megy. A második hal be mindig. De lehet hogy csak mázli....
-
Kernel
nagyúr
válasz
Én úgy látom, a védődióda párhuzamosan van, anód a GND-re, katód a pozitívra. Fordított polaritás ellen úgy véd, hogy zárlatos lesz. Ez jobb megoldás olyan szempontból is, hogy normál üzemnél nem esik rajta feszültség.
Viszont úgy tűnik, mintha lenne ott egy hajszálrepedés, sárga nyíllal jelöltem:
Ilyen repedés könnyen kialakulhat a csatlakozó mozgatása miatt, alátámasztaná azt is, hogy amikor összeért, szikrázott.
-
PHM
addikt
válasz
Az egy dióda és a tápfeszültséggel lehetett sorba kötve,
a fordított polaritású táplálást megelőzendő.
Valószínűleg elengedett a forrasztása, ezért nem érintkezett.
Normális pákával és némi gyakorlattal könnyen újra forrasztható.
A másik lehetőség, hogy a dióda megszakadt, és a műszerrel
sikerült rövidre zárni. Ez esetben a dióda cseréje, vagy gyakorlat híján
a diódára egy másik, megfelelő dióda ráforrasztása a megoldás. -
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #47319 üzenetére
Külső hatás elvileg nem játszik szerepet, múltkor az is kiderült, hogy áramgenerátort tartalmaz, ami normális esetben gondoskodik arról, hogy túláram miatt a LED-ek ne menjenek tönkre.
Elképzelhető az is, hogy a LED nem elég tartós, gyenge minőségű. De ezt pontos hibafeltárás után lehetne jobban megmondani, mérések, vizsgálatok alapján. Esetleg alkatrészmódosítással csökkenteni a LED-ek áramát, de ha tényleg azzal sorosan van a motor, akkor esetleg nem bír elindulni.
-
kjani18
őstag
válasz
szabifotos #47245 üzenetére
-
mezis
félisten
válasz
szabifotos #47247 üzenetére
Egy zárt műanyag dobozból elég nehéz kicsempészni a meleget.
Alumínium esetén a "hőcserélő" adott..... -
Lompos48
nagyúr
válasz
szabifotos #47247 üzenetére
Dobozhoz nincs ötletem, csak a LEDek hűtésére szándékoztam figyelmeztetni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
szabifotos #47245 üzenetére
Ha a LEDek a dobozba kerülnének, akkor nagyon elgondolkoznék a szellőzésükön/hűtésükön. Zárt doboz nem sokat segít az élettartamuknak.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
szabifotos #46838 üzenetére
Gyenge hűtés miatt kezd kimúlni. Nem kevés feladat 12W disszipálását megoldani ekkorka tokban.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #46762 üzenetére
Ha nem elég érzékeny, esetleg érzékenyebb mikrofont lehetne belepróbálni, de ez vagy sikerül, vagy nem.
Ha jól látom, a Q1-Q2 tranzisztorok képezik a mikrofonerősítőt, annak lerajzolása után esetleg ki lehetne találni, hogy melyik alkatrész módosításával növelhető az erősítés, aminek persze lehet hátulütője is, gerjedés, zaj.
Vagy teljesen kiiktatni, a mikrofonnal együtt, és egy önálló fokozattal rácsatlakozni az IC bemenetére.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #46699 üzenetére
Egy képet találtam róla, ez alapján úgy néz ki, hogy egy áramgenerátor van benne, a motor pedig valószínűleg sorosan kapcsolódik a LED-ekkel. De ezt te látod jobban.
Az áramgenerátor általában tartalmaz hálózati oldalon egy puffert, ha az kiszárad, okozhat búgó hangot a motoron.
Egyébként az áramgenerátornak illene sima egyenáramot szolgáltatni, bár elképzelhető, hogy ez új korában sem teljesül maradéktalanul, a kondenzátoron történő spórolás miatt. Ugyanakkor az áramstabilizáló kör azon dolgozik, hogy az egyenetlenséget kiszabályozza, normális esetben. Tehát ennek lehetne vizsgálatokkal utána nézni, hogy itt mi a helyzet.
-
darvinya
titán
válasz
szabifotos #46699 üzenetére
Kevés a kraft.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #46550 üzenetére
Később jutott eszembe, hogy lehetne éppen kísérletezni a D-osztályú PAM8403 módosításával is. Ez alapból hídkapcsolású:
Belsejét így kell elképzelni, a két kimenet ellenfázisban dolgozik:
Elvileg meg lehetne tenni, hogy a kimenetekre fejhallgatót kötni, földelt rendszerben:
Az ellenütemű pár másik kimenete maradhatna levegőben, esetleg ha gerjedne, egy kis műterheléssel ellátni, vagy arra másik fejhallgatót kötni.
Az nem lényeges, hogy a másik ellenfázisban megy, csak egy-egy fejhallgató legyen azonos fázison.
Nem tudom most kipróbálni, hogy fejhallgatóval mennyire zajos stb., mert ami nekem volt, beépítettem egy végfokhibás LCD TV-be, de ilyet már 1 dollárért lehet kapni:
Főleg az USB 5V táplálású hangszórókhoz lett kitalálva elvileg.
-
kjani18
őstag
válasz
szabifotos #46550 üzenetére
Elvileg igen, de arra figyelj, hogy ezek differenciál ( + / - ) bemenetesek, és smd -t kell forrasztani!
Viszont tényleg jó minőségü, legalábbis az eddigieknél sokkal jobb. -
kjani18
őstag
válasz
szabifotos #46544 üzenetére
Ez talán ugyanannyiért komolyabb LINK
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #46544 üzenetére
Az ART HeadAMP 4 12V-os tápegységről működik, minden bizonnyal további konverzió nélkül, közvetlen erről megy a végfok.
Elvileg kb. ugyanannyi teljesítmény hozható egy TDA2822M végfokból is, ha azt is DC 12V-ról járatod és ugyanannyi eredő impedanciával terheled, mint a másikat. (A linkelt panelon AC betáp is lehetséges, de a pufferelt DC a lényeg).
Kisebb minőségi különbségek lehetnek a végfokok között, hogy melyik éri el hamarabb a 10 % harmonikus torzítást (amire a max. teljesítményt definiálni szokás), de a kivezérelhetőséget alapvetően a tápfeszültség határolja be.
Áramterhelhetőség szempontjából annyi a lényeg, hogy előbbi 8 ohmmal terhelhető, utóbbi 4 ohmmal is.
A HeadAMP 4 esetében:
Maximum Input Level: +14dBV
Maximum Output Level: 20dB per channel
Output Impedance: 51 Ohms per channel
Power: 12V DC (Adapter included)A megadott 20 dB elvileg értelmetlenség (mihez képest 20 dB?), gondolom 20 dBV akar lenni, ami 10 V RMS-nek felel meg (1V referencia szorozva 10-zel), annak legalább van értelme, mert 12 V tápból reálisan kihozható 10 V RMS.
Eszerint 10 V RMS-ről beszélünk, amit terhelhetsz 32 ohmmal vagy 4 x 32 ohmmal is, ez már mindegy, de egy fejhallgató szétszakítására bőven elegendő.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #46541 üzenetére
4 db sztereó végfok és párhuzamosítva kétféle csatlakozó:
Négy potméterrel külön szabályozhatók.
Vannak potméteres fejhallgatók is, azt leutánozva lehet bekötni potmétert a kimenet és a fejhallgató közé, ami High End igényeknek ugyan nem felel meg, mert növekszik a forrásimpedancia, de a gyakorlatban működik.
Csak meg kell találni az optimális ellenállású potmétert, mert ha túl nagy, akkor nem fog rendesen szabályozni (például csak végállásban szól), ha meg túl kicsi, akkor növeli a végfok terhelését.
100 Ω alatt lehet próbálkozni, de nem mindegy a fejhallgató impedanciája sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Hardcore café
- Torrent meghívó kunyeráló
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- SSD kibeszélő
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Apple asztali gépek
- Csökkentik a fogyasztást a Google AI-adatközpontok, hogy ne legyen áramszünet
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- ROG Zephyrus G14 GA403UV 14" 3K OLED Ryzen 9 8945HS RTX 4060 16GB 1TB NVMe IR kam gar
- T14 Gen2i 14" FHD IPS i5-1135G7 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- X1 Carbon 12th 14" FHD+ IPS Ultra 5 135U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- T14 Gen1 14" FHD IPS i5-10210U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Eladó vadonatúj, Sovol SV06 Plus 3D nyomtató
- iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3113
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB Zalman N4 EVGA 450W
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD (ELKELT)
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest