- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- LTE frekvenciák
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Magisk
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Gyula84 #67646 üzenetére
LOW állásban világít HIGH-ban pedig nem. Pont fordítva kellene működnie. De azt hiszem találtam rá magyarázatot.
-
fero02
nagyúr
-
-
didyman
őstag
válasz
Gyula84 #64456 üzenetére
A három dióda a teljes, kivehető áramerősség harmadát kaphatja meg üzemszerű, időben átlagolt maximum terhelésként. Nyugodtabb lennék, ha egy átlagosan 50-60 A terhelhetőségű dióda kerülne oda, a 35 A nagyon éppenhogy érték. Például ez: linkjeim
Célszerű (bár nem követelmény) mindet cserélni egy körben. -
-
darvinya
titán
válasz
Gyula84 #63207 üzenetére
Ez kell neki, mint WayteQ 95CX-nek is van.utolsó bejegyzés
-
-
-
-
-
Attix70
aktív tag
válasz
Gyula84 #63030 üzenetére
Többet is használtam fel, szuper cuccnak tartom. Ez a verzió abban jobb az általad linkeltnél, hogy a nagy IC körüli ellenállásokkal lehet (jumperolni) beállítani a méréshatárokat (10A, 50A, stb). Így egy univerzális műszert kapsz amit olyan méréshatárra állítasz be amit akarsz (amiket gyártanak) és alapba tartalmazza a 10A-es söntöt is.
-
batman.
senior tag
válasz
Gyula84 #62707 üzenetére
Mivel univerzális nincs felsorolva semmilyen lcd típus, csak annyi hogy Applicable Models: 10″-24″LVDS Display Panel (not all). Konkréten erről lenne szó. De ez nem is annyira érdekel, van itthon más méretű panelem is, ha azzal nem menne. Az lenne továbbra is a kérdésem, hogy van e jelentősége, hogy 1 vagy 2 csatornás e a kábel? Nem igazán vágom ezt az LVDS dolgot.
-
-
Kernel
nagyúr
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
Gyula84 #58873 üzenetére
Minél kisebb trafó, annál nagyobb belső ellenállást képvisel, mint feszültségforrás. Ez most így zavarosnak tűnhet, de minden természetes feszültségforrásnak van ugyebár valamennyi belső ellenállása (az ideálisnak nincs, de az csak elméletben létezik).
Persze az is igaz, hogy egy kisebb trafónak kisebb a névleges terhelése is, így végül nagyjából hasonló arányok jönnek ki. De ebbe beleszólhat még a nyugalmi primeráram is (vasmag nyugalmi gerjesztésének nagysága).
Tehát ez így működik, nem is lehetne hibás, mert ha menetzárlatos lenne, akkor lejjebb esne a feszültség és kórosan melegedne. Ha szakadt lenne, akkor meg semmit nem adna le.
Ez egy egyszerű szerkezet, van egy konkrét áttétele, felszabályozni nem tudja magát.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Gyula84 #57840 üzenetére
Ha nem zárlatos, akkor 99,9 %-ra mondanám, hogy jó. A maradék azon ritka esetek, ami áram alatt, illetve bemelegedés hatására megbízhatatlanul viselkedik.
Nagy terhelésre igénybe vett, nagy hőmérsékleten üzemelő Schottky-diódáknál fordul elő ilyen, hogy idővel belefárad az impulzusokba és időszakos leállást produkálhat.
Amellett szoktam nézni a nyitóirányú feszültségesést is, de az csak informális jellegű, amiből kiderül, hogy Schottky- vagy normál dióda. Másra nem lehet következtetni belőle.
-
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
Gyula84 #52716 üzenetére
Régi katonai fejhallgató (vagy telefonközpontos?), nagyimpedanciás (200-2000 Ω vagy ilyesmi), acélmembrános, ami láthatóan hiányzik is belőle.
Tartozott hozzá nagy fekete habszivacs korong is valamikor (vagy inkább gumiszerű habosított valami).
Gyerekkoromban ilyet kötöttem a "detektoros" (vagyis már germánium-diódák voltak akkoriban) rádióra, ami épp nagyimpedanciás terhelést igényelt.
(#52717) draco31
Olyan univerzális előprogramozott távszabályzót láttam eBay-en, ami légkondik kódjait tartalmazza, talán azzal lehetne próbálkozni, hátha ilyet is tud. De nem hinném, hogy egy bizonytalan próbára megérné rendelni.
Ennek hiányában csak az segítene elvileg, ha lenne valaki, akiéről le lehetne másolni egy tanítható távba.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
Gyula84 #52228 üzenetére
nézz körül, ha van benne még egy vezeték, valószínő a hővédelem lesz. Sima PTC vagy valami.
De valóban, 3 fázis+föld.Lompos48 : a fülke földelt kell legyen, de ettől független nem lesz kalitka, ha megszakad, akkor az aknában sincs térerő
de legtöbbször van, a vészjelzők jó része is már gsm kapcsolattal működik, és csak a fülketetőre van kivezetve az antenna, ahol nincs térerő az aknában, ott van gond. -
Kernel
nagyúr
válasz
Gyula84 #52205 üzenetére
Háromfázisú motornak nem kell a nulla, akár csillag, akár delta kapcsolásról van szó. Utóbbi esetben nincs is hová kötni, csillagpontra meg nem fontos, mert ott bekötés nélkül is kb. 0V alakul ki.
Már amennyiben kék vezeték alatt a nullát érted, mert arra sem szabad mérget venni. Az van rajta, amit rákötött valaki.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Gyula84 #52189 üzenetére
Az a gond, hogy csökkenő frekvenciával a tekercs impedanciája csökken, egyre inkább közelít a DC-ellenálláshoz. Ha a motor nem ilyen célra készült, nem feltétlenül alkalmas, illetve kompenzálni kell, hogy ne nőjön az áram.
Meg az sem mindegy, hogy milyen motor, más a nyomatékgörbéje egy soros gerjesztésű motornak, vagy aszinkron motornak például.
-
soldi3r
veterán
válasz
Gyula84 #52189 üzenetére
A teljesitmeny = nyomatek x szogsebesseg.
A nyomatekod (egy bizonyos mertekig) allando, ezert ha a fordulatszamod csokkented, akkor a teljesitmeny is csokken. -
Kernel
nagyúr
válasz
Gyula84 #51980 üzenetére
A sávszélességgel lehet probléma:
Tehát először volt a mono, amihez csak hangfrekvenciát kellett átvinni. Arra rákombinálták a sztereót (de úgy, hogy kompatibilis legyen a régi, mono rádiókkal is).
Utána ezt még tovább bővítették, az RDS már 57 kHz segédvivőt használ. Ha a demodulátor ilyen magasabb frekvenciákat nem tud kellő szinten átadni, akkor gond lehet.
-
-
hzsolee
őstag
válasz
Gyula84 #51365 üzenetére
Lehet, nem bontottam szét. Egy videóban, egy fószer mintha desztvizet töltött volna bele.
-
Batman2
őstag
válasz
Gyula84 #50742 üzenetére
Igen, az már jó érték.
A régi laptopom 8 cellás akku pakkjában vannak 2200-es 18650-es cellák, 4db kettessével párhuzamosan kapcsolt cella és jól telhesített.
A pót akkum, amit a géphez vettem, szintén Ebay-en , az elvileg 4800mAh-ás szwmben a gyári 4400-ával, de a gyakorlatban csak ugyanúgy teljesít, mint az eredeti újkorában, de ez már jónak számit.
Volt még hozzá 5200-as is, de az már drágább volt, de elvilrh még az is reális kapacitás lehet.Üdv.
-
SAJ-NOS
csendes tag
válasz
Gyula84 #50140 üzenetére
A litiumos akkuknál vagy van kisütés/rövidzár védelem, vagy nincs. Utóbbiaknál pillanatszerűen véget-érhet az akku működése! Tapasztaltam. Nem egyforma mindegyik kapható akku-cella!
A gyári határ-adatok csak ugyanazon gyár azonos termékeire igazak(!)
általában nem érdemes kockáztatni! A kinai fejlámpáknál a töltő 5,2V feszültségig nyomta fel töltéskor, mire zöld jelzést adott,
érthető, hogy a 10. töltés után közel nulla kapacitású lett, 18650-est tettem bele, de a chipet nem tudom beállítani legalább 4,4V-ra, azaz kiegészítő védelmet kellene beépítenem. Most előbb állí
A laptop akkuk egyik gyakori pusztulása a túlzott lemerülés, gyanítom hogy erre nem terveztek minden gépbe védelmet, mert a PC sikít, ha lemerül, de nem mindegyik kapcsolja le a gépet!
De a Power Banknál remélem ez mindig megoldott. Ott erre nem kell talán figyelni. -
And
veterán
válasz
Gyula84 #50140 üzenetére
Ha az adatlap tartalmaz erre vonatkozó adatot, akkor az az irányadó érték. Néhány tizedvolt eltérés lehet, a 2,75..2,8V gyakori érték (a belső védőáramkör - ha az adott cella protected kivitelű - ennél is pár tizedvolttal kisebb értéknél reteszel), de némileg áramfüggő is lehet, illetve nincs túl nagy jelentősége, mert hasonlóan a NiMH-akkukhoz, a lítium-ion cellák feszültsége is letörik, erősen csökken a teljes kisütéshez közeli állapotban.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Gyula84 #49789 üzenetére
Amiatt nem, a biztosítékot soha nem méretezik határértékre, a bekapcsolási impulzust is el kell viselnie. Plusz még az évek során ismétlődő kapcsolások anyagfárasztó hatását is.
Mindamellett az sem teljesen mindegy, hogy 50 W vagy 50 VA. De még ha egy rossznak számító cos ϕ = 0,5 teljesítménytényezővel kalkulálnánk, akkor is beleférne:
100VA x 0,5 = 50W
-
Kernel
nagyúr
válasz
Gyula84 #49576 üzenetére
Kapcsolástechnika kérdése, de én abból indultam, hogy adott egy gyári készülék, aminek úgy kell lenni, ahogy van. Ha már módosítani kell rajta, akkor vagy nem illeszkedik egymáshoz az inverter és a fénycső, vagy hibás, elöregedett.
Van példa a soros csatolóra is, de az inkább valamivel nagyobb kapacitással. 10 pF kicsit kevésnek tűnt ehhez, azt inkább párhuzamosan lehetne elképzelni.
Egyik rajzon például két fénycső két, ellenfázisban meghajtott trafó között hídba van kapcsolva, soros csatolókkal egymástól is elválasztva.
De a kondenzátor arra is jó, hogy a fénycsőre káros DC-komponenst, amitől az egyik katód anyaga hamarabb "elfogyhat", kiszűri. (Fénycsőnél katódnak szokták nevezni mindkét végét, mert a váltakozóáram miatt folyamatosan cserélődik az anód és katód szerepe).
Másik rajzon egy trafó egy fénycsövet működtet, de még sokféle elrendezés szokott lenni.
-
-
yohnsee
tag
válasz
Gyula84 #49551 üzenetére
Igaz, melyiket mire használja az ember. Viszont én beruháztam anno egy ilyen MP4 lejátszó méretű DSO-ba, amit linkeltél, ezen tanultam meg a szkóp alapvető használatát. Mivel kapcsolóüzemű tápokat illetve nagyfrekvenciás eszközöket nem kell javítanom, még a mai napig bőven kiszolgál és szeretem is, mert terepre magammal tudom vinni.
Most már elkezdhettek dobálni paradicsommal -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest