- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
robi-k
őstag
válasz
gordonfreemN #70773 üzenetére
Gratulálok! Igényes és szép munka
De máris javasolnék is egy kis kényelmet javító korszerűsítést: a hangerő szabályozót én lecserélném egy távirányítós hangerő szabályozó szettre motoros ALPS-es ellenállással.
Én pl. nagyon lusta ember vagyok, és engem idegesítene, ha a hangerő változtatáshoz mindig fel kellene állnom és oda kellene mennem az erősítőhöz -
-igu-
veterán
válasz
gordonfreemN #70773 üzenetére
Ha megunod tűrni, szólj, segítek.
-
-igu-
veterán
válasz
gordonfreemN #70764 üzenetére
Ha ezt egy üzletben látom, körbenyalogatonám, és nem mondanám meg, hogy DIY cucc.
Nagy gratula hozzá! -
zoltanz
nagyúr
válasz
Nagyon profi munka, igényes kialakítás, minőségi alkatrészekből. (fa burkolat nagyon feldobja)Hanga referencia hangerőn?Pioneer M-22 egy V8-as kialakítás.
30 watts per channel into 8Ω (stereo), 22 KG -
Tamoo
nagyúr
válasz
Én hagytam volna a plexit, de így is nagyon ott van.
Büszkén viheted diy találkozókra! -
Dorian
félisten
válasz
Hűűűű, nagyon atom ahogy kinéz!
Hangja?
-
Ear001
addikt
válasz
gordonfreemN #70449 üzenetére
Hát ez előfordul. Ezért van az, hogy a csöves erősítőket gyártó cégek a saját készülékükre gyakran adnak hosszú 5-10 éves garit, de magára az elektroncsőre csak 3-6 hónapot. Hiába teszteled, méred, válogatod, lehet benne olyan gyártási hiba, ami akkor nem bukik ki, de használat közben hamar meghal a cső. Amúgy ahogy elnézem, ebben nem éppen horror árú orosz csövek vannak, ki kell cserélni egy újra.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
gordonfreemN #70449 üzenetére
Ha lenne 5-600e Ft-om sztereó erősítőre, egészen biztosan nem ilyen ismeretlen gyártótól vásárolnék.
Ezért is vagyok én sznob (?).
-
fehér_ember
addikt
válasz
gordonfreemN #70445 üzenetére
Mit gyárt? Milyen termékét nézted?
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
gordonfreemN #70445 üzenetére
Nem hallottam még.
De mutatós lámpásai vannak.
-
blattida
nagyúr
válasz
gordonfreemN #70292 üzenetére
Az nem egy hagyományos potenciométer, hiszen forgatható körbe-körbe, mindkét irányba...ettől függetlenül persze, hogy erről van szó, ezt írtam korábban is, csak más megközelítésben...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gordonfreemN #70272 üzenetére
Ellenüteműre is érvényes, amit írtam. Ott is a páptól a nulla felé folyi a nyugalmi áram, csak ezúttal 2 végerősítő alkatrészen keresztül. A nagysága az "előfeszítés" függvénye, azaz szuperdiódával, diódákkal, áramgenerátoros kapcsolással stb. tartom nyitva a tranzisztorokat (vagy egyebeket). Nyugalmi állapotban nincs amerre menjen az áram, csak a soros elemeken keresztül.
Ezzel is kezdődött a beszélgetés, az együtemű nem tudom honnan keveredett ide...
Csak az egyszerűbb magyarázat érdekében. Mert én állítom, hogy ellenütemű kapcsolás nem lehet kizárólag A-osztályú. Lehet AB vagy, mint a Quad405 esetében kisjelszintnél A majd egy bizonyos szint felett B.
Nem muszáj velem egyetérteni.
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
gordonfreemN #70273 üzenetére
Nagyon minimális különbséget vettem/vettünk észre a 826/c8 között,mélyben (a 826 talán egy “gondolatnyit” mélyebbre ment,de “mennyiségben” nem volt több/kevesebb,viszont magasban jobb volt a c8 (finomabb/részletesebb) külön-külön már hallottam mindegyiket,de igy egymás mellett (ezen a) saját cuccon most lett összemérve először.
(megjegyezném: a c8 24 órát ment a teszt előtt folyamatosan + letoltuk rajt a “bejárató cd-t”,de azért még igy is bejáratósnak mondanám,meglátjuk késöbb változik-e még valamit)
cappa72:
Irj rám összehozzuk. + még hátha jelentkezik valaki. -
robi-k
őstag
válasz
gordonfreemN #70275 üzenetére
Pedig már megadtam: XTZ ClassA100D3. Kapcsolási rajz az nincs (pedig sokat vadásztam SM-re, de mindhiába), de vannak fent fotók a belseléről a neten. Már nem gyártják.
-
robi-k
őstag
válasz
gordonfreemN #70262 üzenetére
Mire is?
Kapcsolási rajzra, netes cikkekre, vagy valami egyébre? Amúgy nagyon sok fajta kapcsolás létezik "A" osztályra, pl. itt találsz néhányat leírással.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gordonfreemN #70263 üzenetére
Lecsupaszítva az ügyet:
A nyugalmi áram a táptól a nulla felé folyik a végfokozaton keresztül (feltételezzünk egyetlen tranzisztort az egyszerűség kedvéért). Az értéke állandó jel nélkül, ami konstrukcióban adott vagy be lett állítva. Ha jelt kap, akkor a pozitív félhullám idején azzal egyidőben növekszik a csúcsig majd csökken a jelnélküli értékig a nullaátmenetnél. Amikor a jel átmegy a negatív félhullámba, azzal egyszerre csökken a negatív csúcsig és ismét nő a nullátmenetig.
akkor a negativ periódusban lèvő nyugalmi negativ előjelű lesz?
Ha a negatív félhullámnak megfelelő áram a csúcsnál nagyobb a nyugalmi áramnál, egyetlen táp alkalmazása esetén nem tud a nullánál alább szállni, tehát levágja a jel csúcsait.
Ekkor nulla az átlagértéke a nyugalminak?
A nyugalmi átlagértéke jellel, jel nélkül ugyanaz, addig, amíg valamelyik pozitív vagy negatív csúcsnál nem jelenik meg a jel vágása (clipping). Az már eltolhatja, de amúgy is alapos torzítással jár.
Ezt az egész nyugalmi áram és hasznos jel ügyet úgy kell elképzelni, mint egy konstans értékkel "eltolt" színuszgörbét, csak itt nem feszültségekben, hanem áramokban kell gondolkozni.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
gordonfreemN #70213 üzenetére
Robi-k
Azóta is csak várok kicsit türelmetlenül. -
Lompos48
nagyúr
válasz
gordonfreemN #70221 üzenetére
"Mekkora lesz az átlagértéke az áramnak a pozitív és negatív félperiódusban együtt?"
Minden pillanatban más az áram értéke, ha hasznos jelünk van. Nem tudom értelmezni a negatív és pozitív félperiódus együttes áramát. Ha jelnek színuszt feltételezünk, akkor egy periódusra értelmezve az átlagérték a nyugalmi áram értéke lesz.
-
Ribi
nagyúr
válasz
gordonfreemN #70213 üzenetére
Az egész megfogalmazás kérdése.
Van akik számára nem létezik AB erősítő. Van A meg van B. A lehet egy- vagy ellenütemű és van a B aminek megemelheted a nyugalmi áramát. Persze addig emeled amíg A nem lesz. De van akinél így van a besorolás.
Így az ő erősítője is úgy megy A-ba ha eléggé fel van emelve a nyugalmi áram és godolom lentebb véve a fesz. Attól hogy ellenütemű még lehet Class A. Leírásában van, hogy vagy 50W class A vagy 180W class AB. -
Lompos48
nagyúr
válasz
gordonfreemN #70196 üzenetére
Beszéljünk erròl a komplementer végfokról, mely teljes kivezérlésnél is A-osztályúként üzemel.
Nehéz lesz. Ha valami komplementer, akkor az ellenütemű, mert 2 elem végzi a végfok munkáját, még ha ellenkező polaritásúak is. Hol az egyik, hol a másik. Tehát innen kezdve nem A-osztályú, hanem B vagy AB.
Lehet spekulálni. Induljunk ki a 480VA-ból és A-osztályból (nehéz eset!):
8 ohmos terhelésnél ez 7.75A-es effektív áramot, ami a csúcson 11A-t jelentene. A-osztálynál a nyugalmi áram ennél valamennyivel nagyobb kellene legyen, hogy a negatív félhullám csúcsait ne vágja le. Nehezen kivitelezhető, forró ügy lenne.
Mekkora lesz az átlagértéke az áramnak a pozitív és negatív félperiódusban együtt?
Együtt nem tárgyalható. Az áram egy pillanatnyi érték, A nyugalmi áram mindig folyik, kivezérléssel vagy anélkül és mindig ugyanannyi.
-
robi-k
őstag
válasz
gordonfreemN #70197 üzenetére
Azt feltételezem Robi-k erősítője ellenütemű komplementer végfok. Feltételezésem oka a nagy kimeneti teljesitmènye (480VA). Beszéljünk erròl a komplementer végfokról, mely teljes kivezérlésnél is A-osztályúként üzemel. - nem, nekem teljesen klasszikus felépítésű "A" osztályú erősítőm van, FET-es tranzisztorokkal a kimenetben.
Jól gondolod, a kombinált A-AB erősítőknél addig, amíg a kivezérelt kimenő teljesítményhez tartozó végtranzisztorok árama nem éri el a beállított nyugalmi áram értéket (tipikusan 50mA, gy van beállítva pl. az Arcam erősítőknél, ami 10W körüli kimeneti teljesítménynek felel meg), addig "A" osztályúként működik. Amint tövább nő a kivezérelt végteljesítmény, onnan kezdve kezd változni (nölni) a tranzisztorok által vezetett áramérték is (tehát pl. az Arcamnál 50mA-tól a maximumig).
Ezért is szeretik sokan az ilyen kombinált A-AB erősítőket, mert kis hangerőn (teljesítményen), A osztályban működve, nagyon kis torzítás mellett működve nagyon jó hangminőséget tudnak biztosítani. -
Lompos48
nagyúr
válasz
gordonfreemN #70194 üzenetére
Ha nem változik a nyugalmi áram, akkor a feszültség változik A osztályban és amikor B osztályra vált akkor meg már az áram is váltakozik?
A osztály esetén az egyetlen végtranzisztor, cső stb. állandóan vezet. A váltakozó jel a nyugalmi áramra tevődik rá. Tehát pozitív félperiódusban nagyobb, negatívban kisebb, mint a nyugalmi áram. Ellenben az átlagértéke megegyezik a nyugalmi árammal. Ezért bármekkora a kimeneti teljesítmény a fogyasztása és a hőtermelése a végfoknak ugyanaz.
B osztálynál nincs nyugalmi áram, az ellenütemű végfoknak hol az egyik, hol a másik eleme vezet és ezúttal annyira, amennyit a kivezérlés diktál. Fogyasztása és a hőtermelése a végfoknak ezúttal a jel függvényei.
AB osztálynál, amit a nullátmeneti (crossover) torzítás kiküszöbölésére találtak ki, létezik egy minimális nyugalmi áram, ami miatt a B osztályra jellemző jelfüggő fogyasztáshoz és a hőtermeléshez hozzáadódik egy állandó, ezáltal a nyugalmi áram által termelt állandó mennyiség.A feszültség változása a jelnek megfelelő minden pillanatban.
-
robi-k
őstag
válasz
gordonfreemN #70190 üzenetére
Hasznos olvasmány: Class A Amplifier, Amplifier Classes, Erősítő - Wikipédia
-
fehér_ember
addikt
válasz
gordonfreemN #70151 üzenetére
Valóban. Igazad van.
De azt nem saját rendszben, és akkor még ráadásul egy nem megfelelően bejáratott készülék összekötővel rendelkező friss szerzemény Impact Twinnel hasonlítva. Viszont aggályaimat már úgyis kifejtettem
Láttam, azóta más dac-cal összevetve te is találtál benne hibákat. -
krichd1
addikt
válasz
gordonfreemN #70139 üzenetére
Dehogy kell hozzá optikai kimenet, egy jó USB->S/PDIF transzportra van szükséged.
Amúgy ma hallgattam a Denont DA-30 egyelőre gyári táppal, értem miért lett közönség kedvenc, de...
Holnap kipróbálom egy Abascoval is. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz
gordonfreemN #70139 üzenetére
Nahát, nincs rajta USB ? ...
Az is igaz, hogy kb. 3x annyiba került mint most a DA300. És még a bemenete is "hiányos"...
De akkor, miért nem Meridianhoz hasonlítottad a Sanskritet?
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
gordonfreemN #70137 üzenetére
Gyári táp van hozzá?
Ha igen, gondolj hozzá még egy "kicsit" a lineárissal.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
gordonfreemN #70098 üzenetére
Azert reszletessegben is jobb most igy hallgatva. De azert nincs jelentossege annyira a heti tapasztalatoknak mert dog faradt voltam vegig, nem aludtam jol. Es ilyenkor nem tudok ugy figyelni/lazulni.
Kulonben igy ennyibol zokszo nelkul lecserelnem. Egyet furcsalok. Sehol senkinel nem jott meg at ugy a zene hogy elore/hatra kulonosebben erzekeljem a teret. Szelessege valtozik eszkozoktol fuggoen de a melysege annyira nem. Talan e denonnal a leginkabb de nagyon nem az a hatalmas. Lehet az en hibam persze... -
fehér_ember
addikt
válasz
gordonfreemN #70098 üzenetére
"A denon igy elsore a sanskrithoz: kevesebb mely es nagyobb ter."
A kevesebb mély a bejáratlan készülék összekötő kábel miatt van. Ha visszatennéd a másikat, akkor ez egyből kiderülne. -
norvik
aktív tag
válasz
gordonfreemN #70083 üzenetére
Mi beleszólása van a hangba a világító kijelzőnek? Nem tudom, de van. Az erősítőmön van lámpa oltás, sajnos a többi cuccomon nincs. Talán az, hogy nem vonzza oda a tekintetet, jobban tudsz a zenére figyelni. Teljesen szubjektív. De bármennyire is az, sokkal szebben szól a zene, ha nem világítanak a fények. És nem én vagyok az egyetlen, aki úgy gondolja, vagy méginkább így érzi, különben nem ilyenre konstruáltak volna sok gépet. Egyébként nagyon szívesen olvasnék a VDC-s ezüstös tapasztalatodról.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
gordonfreemN #70062 üzenetére
A tiédet biztos beengedném. Nagyon is jól néz ki, már amennyire fotóról meg tudtam ítélni.
(#70060) bajnokpityu: Elhiszem neked, hogy nem tetszett. Annál is inkább, mert láthatóan utálod azt a Nad-ot és én nem tudok mit mondani erre, mert 315-öt alig hallottam, így inkább nem mondok semmit róla.
Egyébként én meg a Denon erősítőket nem szívlelem túlzottan, de biztos bennem van a hiba.
-
s4tch
veterán
válasz
gordonfreemN #69999 üzenetére
Gyere bármikor. Privátban írok telefonszámot.
-
s4tch
veterán
válasz
gordonfreemN #69994 üzenetére
Van nekem is DA300. Gyöngyösön lakom. Ha eljössz érte, és vissza is hozod, szívesen kölcsönadom.
-
Dorian
félisten
válasz
gordonfreemN #69994 üzenetére
Én a felajánlást úgy gondoltam, h ha vki eljön érte és pénteken visszahozza akkor kölcsön tudom adni ezeket. Postázni vagy szállítani (vagy egyáltalán foglalkozni vele) nem szeretném.
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
gordonfreemN #69983 üzenetére
Kínában is gyártanak gagyit és jó minőséget is, de szerintem az "utóbbi eset" sem indokolja az árkülönbséget, a "jól hangzó" felirat megléte avagy hiánya között. (és itt nem arról van szó a legtöbb esetben, hogy a sok kicsi kínai lekoppintotta a "komoly nagynevű gyártó" termékét, hanem inkább arról, hogy még nem került a kábelre a "drága" logó és felirat.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
gordonfreemN #69975 üzenetére
Ha nem hittél volna, most lehet, hogy egy nagyon rossz "hangú" IC kábeled lenne, ami jócskán "fékezné" az erősítődet. Persze lehet, hogy most a VDC fogja vissza, de ezt csak akkor tudod meg, ha majd elkezdesz kábeleket tesztelgetni, cserélgetni. Szerintem nem gondolod, hogy mennyit ront egy rossz kábel. Javítani ugyanis nem tud, csak elvenni, vagy módosítani, de jobbá tenni semmiképpen sem.
"Falivezetéket" próbáld ki, "megéri" a hecc kedvéért...
(#69977) Nemir Ombe: Egyetértek. De az ritkább itt, hogy "párszázezres" kábeleket használnának a többségében idejárók. Persze, akadnak olyanok is...
-
Ivy.4.Ever
őstag
válasz
gordonfreemN #69911 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm! Sikerült egy RFT b3010 hifit jackre átkötni
-
Mikisys
őstag
válasz
gordonfreemN #69809 üzenetére
Placebo, de egyeseknek jól fizet.
Az a DC-komponens amit egy hajszárító okozhat, jelentéktelen mértékű, mert az elektromos hálózatnak tulajdonképpen majdnem nulla a belső ellenállása, azon pedig, igen-igen alacsony DC-szint alakulhat ki.
Ha mégis valamekkora, mérhető(!) nagyságú ez a DC-szint, akkor ott valami nem megfelelően működik, vagy hibás a műszer, amivel mérnek. Szóval nem kell ettől a DC-mizériától félni.A sok sallang, meg kiegészítő kütyük, megy egyebek helyett, egyel magasabb minőségi osztályú terméket kell venni, az valóban szólhat szebben, jobban.
Üdv!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
gordonfreemN #69812 üzenetére
Ez az ábra elmondja a DC komponens lényegét. Azt nem, hogy az egyenáramú összetevőt elfűti a transzformátortekercs ohmikus ellenállása. Ha sok neki, akkor melegszik vagy/és leég. Addig teszi a dolgát, mint transzformátor. Egyenirányítás után a 2 félhullám ennyivel különbözik amplitúdóban, de a pufferkondenzátor simítja, ráadásul könnyebben, mint az egyébként jelenlevő "szakadékot", ami ab-ovo ott van a nullátmenetek környékén.
-
.DLL
veterán
válasz
Én csak józan paraszti eszemmel azt tudom elképzelni, hogy egy ilyen eszköz, mindig csak az egyik félhullámot terheli (teszem azt a negatívat), míg a pozitívat nem, mert ott a dióda lezár, és nem folyik terhelő áram. Ha bírná a rendszer, akkor egy brutál diódával akár direktbe rá lehetne kapcsolódni, ekkor az egyik félhullámot gyakorlatilag madjnem 0-ra csökkentené, míg a másik félhullám ott pulzálna vígan, (erős túlzások közepette), nem tudom ez mennyire helytálló a gyakorlatban.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
A doboz 24e Ft, a csillagpontos földelés meg többszázezer (ha utólag kell implementálni). Persze elég, ha nem akkor szárítasz hajat, amikor a HiFi-t hallgatod
-
Mikisys
őstag
válasz
gordonfreemN #69769 üzenetére
A zavarszűrő a hálózati feszültségen megjelenő zavarokat szűri ki, ha az jól van méretezve, mint már elébb írtam erről.
-
Egyébként egy valamire való HIFI készüléknek nincs szüksége semmilyen külső zavarszűrőre, ettől nem fog jobban, szebben szólni.Üdv!
-
Ribi
nagyúr
válasz
gordonfreemN #69767 üzenetére
Túláramtól rendszerint a MOV véd, nem egy szűrő.
DC blockerről kis értekezés.
A villámtól meg a villámhárító, de az se mindig.
Szerencsére nem sűrűn van DC a hálózaton, így DC blocker ritkán kell.
Valamint leginkább az A-s erősítőket érinti ahol konstans nagy áramot szív a trafó.
Átlag felhasználóknál ez megint nem annyira jellemző. Illetve aki használ úgyis többszörösen túlméretezett trafót használ és akkor megint csak csökkentve jelentkezik a hatása. -
lajthabalazs
senior tag
válasz
gordonfreemN #69767 üzenetére
Mittudomén. Villámkár
Meg elektromigráció. Na az tényleg árt a berendezéseknek. Cserébe viszont a használat velejárója. De lefogadom, hogy el lehetne adni eszközt, ami ez ellen védi a HiFi-t. Még szabadalmaztatni is lehetne az eljárást, mert a szabadalomnak nem feladata bebizonyítani, hogy a találmány működik, csak azt, hogy újszerű.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
gordonfreemN #69765 üzenetére
Én úgy értettem, hogy a berendezés élettartamát szeretné megnövelni azzal, hogy megvédi. Az, hogy mitől szeretné megvédeni, "a hálózati szennytől". Tehát olyan eszköz kell neki, amin nem megy át például a Borsonline.hu, vagy a hír24.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
gordonfreemN #69761 üzenetére
Mivel A kérdező célja, hogy megvédje az eszközeit, és nem a jobb hangminőség, ezt nehéz kipróbálni
A DC komponens kicsit jobban fűti a trafót, de ha jól sejtem, át már nem megy rajta, így a továbbiakat már nem károsítja.
(#69757) Ribi
Remek a hasonlat. Fél Kalmopyrin minden este, minden baj ellen. Egy generáció nőtt fel ilyen szemléletben. A HiFi meg legalább annyira ezotérikus, mint az egészségmegőrzés. Megvan minden fő komponens. "Szakemberek", árulnak mérések és klinikai tesztek valamint megalapozott hatásmechanizmus nélkül termékeket, amiket aztán fanatikus követők vesznek meg szemérmetlen áron, és győzködik a környezetüket, mert validációra van szükségük. Közben néhány egyszerű alapelv betartása után a különbség nagyrészét a placebo-hatás adja. És mindkét iparág előszeretettel használ ezüstöt és aranyat.
-
PrinceHerceg
őstag
válasz
gordonfreemN #69744 üzenetére
Hááát ez nekem most magas labda volt...
Ezt pontosan mitől függ és hogy lehet kimazsolázni?
-
batagy
őstag
válasz
gordonfreemN #69739 üzenetére
Az a "Z" cikk-cakkos az a BFA típusú csatlakozó.
A sima az a hagyományos banán. -
batagy
őstag
válasz
gordonfreemN #69736 üzenetére
Nekem is furcsa volt ez a fogalom, de a Kácsa használja ennél a típusnál . Azt hívják ők monoblokkos banánnak, ahol egyben, 1 db rézből van legyártva a dugó "cső" maga és a vezeték fogadó rész. Az olcsóbb típusnál ez nem egyben van, hanem 2 darabból áll, így elvileg nagyobb az ellenállása.
Ti hogyan hívjátok ezt a kialakítást?
-
gordonfreemN
addikt
válasz
gordonfreemN #69693 üzenetére
Bekötöttem a DAC-ot meghallgatásra. Nekem egy élmény, lefőzi a sanskritot, mondjuk nem is egy kategória.
Nagyon szép a mélytartomány, nem az a kis erőlködős puffogós, nagyon jól szeparálja a hangszereket, olyan telinek és kereknek éreztem a zenét, kiegyenlitetteb frekimenettel.
Mire kitaláltam hogyan kössem be...
HDMI a nagy TV-be abban meg van optikai -
Mikisys
őstag
válasz
gordonfreemN #69674 üzenetére
Azok a kondenzátorok nem csak a kijutó nagyfrekvenciás zavarok ellen vannak, hanem az erősítőt is védik a hangsugárzó vezetékén bejutó zavarok ellen. Nem szabad kihagyni, ha gyárilag benne van, mert gerjedésveszély léphet fel.
Mert a hosszabb hangsugárzó vezeték antennaként összeszedhet bármilyen külső forrásból eredő zavarjelet, ezt is megfogják azok a kerámia kondenzátorok a végfok kimenetén. Vannak hangsugárzók, melyek bemenetén is vannak hasonló célú kondenzátorok, vagy soros RC-tagok, a vezeték által összeszedett zavarok csökkentése érdekében.
Nem keverendő össze a végfok kimenetében lévő soros RC-taggal, amit Zobel-tagnak neveznek és az a végfok része.Üdv!
-
krichd1
addikt
válasz
gordonfreemN #69678 üzenetére
Azt akkor tudod meg, ha használsz rossz minőségű csatlakozót is.
-
blattida
nagyúr
válasz
Ezt általában nem egy kondival szokták megtenni, hanem az említett zobel taggal, amit a bemenetre és a kimenetre is illik fölrakni.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Szerintem az ilyet nem érdemes megjegyezni
Előzőzből kimaradt, Zobel tagra gondoltam. -
Ribi
nagyúr
válasz
gordonfreemN #69671 üzenetére
Hangfalat jó esetben csak kikapcsolt állapotban csatlakoztatsz.
blattida: Alul áteresztőt szoktak hangfal kimenetre rakni, de az rendszerint nagyobb értékü és RC, nem csak C.
-
blattida
nagyúr
válasz
gordonfreemN #69671 üzenetére
Ezek a kis kerámiakondik nagyfrekin csillapítanak, a csatakoztatáskor jelentkező apróbb csattanó-pattanó hangok ellen semmit sem érnek, ellenben, amit Ribi írt, a nagyfrekis védelemről, az helyes, csak ez a fajta megvalósítás annyira nem szerencsés hangi szempontból, mert a felharmonikusokat is írtja, így zenei szempontból annyira nem szerencsés...
-
Gabor970
addikt
válasz
gordonfreemN #69664 üzenetére
az nem kondi, az konnektor.
-
Gabor970
addikt
válasz
gordonfreemN #69658 üzenetére
Igen, nekem is rögtön az jutott eszemben, hogy DIY erősítőkben nincs ilyesmi baki.
Meg fogom próbálni a kondik nélkül kivezetni, meglátom mit mutat. 4700pF kerámia van a négy kimenettel párhuzamosan, illetve egy-egy 0.022 mikroFarádos kerámia a testelésről sorosan a " - " hangszórócsatlakozókhoz. -
lemmy9
őstag
válasz
gordonfreemN #69637 üzenetére
Liszinek van egy jó napja ma
-
Dorian
félisten
válasz
gordonfreemN #69641 üzenetére
Pedig a pálinka simán károsabb szer.
-
Mathiask
senior tag
válasz
Szerintem a pihentségi fok, hangulat, stressz szintje, környezet, stb , stb mind hozzájárul hogy egy adott időben mennyire jön át a zene. Szerintem minél jobb egy rendszer annál rosszabb körülmények(pl rossz kedv) között is képes belevonni a zenébe.
-
robi-k
őstag
válasz
Próbáld ki egy-két kupica pálinka után is
-
gordonfreemN
addikt
válasz
gordonfreemN #69626 üzenetére
Elkezdtem keresgélni, mi a kinálat csövesekből. Bakker ez elég impozáns és ügyes:
2*3W/8Ohm -
lajthabalazs
senior tag
válasz
gordonfreemN #69623 üzenetére
A kérdésben benne volt egy 100-150e Ft-os árhatár is. Azon belül is meg lehet találni a 2x40W-ot?
-
kpykpy
tag
válasz
gordonfreemN #69616 üzenetére
szia,
köszi a választ!
Első körben én is az 50-60e-s használt erősítőket néztem, lassan már minden második cambride, onkyo stb hivox "tuningos" és nem tudtam, h egy ilyen kategória megfelelő lenne-e egy audio monitor silverhez.
Avx-en néztem még h hetente feltűnnek 100-140e között csöves erősítők is. Jól gondolom h ahhoz még ennél is komolyabb hangfalakat kéne társítani?
-
blattida
nagyúr
válasz
gordonfreemN #69521 üzenetére
Tudom, mire elég 16 watt, de azt is tudom, hogy mire nem, azért is kérdeztem.
Zárt rendszer esetén 1,2-1,3 bar az ajánlott üzemi nyomás.
Az a baj, hogy a legtöbb helyen van mosógép, így a bebüdösödést csak úgy lehet elkerülni, ha felül töltős gépet használunk, mert a rap zene mindig alulról jön, így elkerülhető a keveredés, ergo, nem lesznek büdösek a ruhák. Próbáld ki. Az említett rózsavíz a bűz ellen is hatékony. -
blattida
nagyúr
válasz
gordonfreemN #69518 üzenetére
Lassan eldöntöd, hogy a 2x8 watt kevés?
A gravitációs vizesek tényleg jók, mert zajtalanok, viszont nagyon precízen kell beállítania csövek esését, hogy a keringés fennmaradjon. Érdemes rózsavizet használni, mert gátolja a korróziót és némi finom illatot is ad.
-
blattida
nagyúr
válasz
gordonfreemN #69516 üzenetére
Van olyan irányzata a hifi-nek, amiben a víz a vezető közeg. Ugyan nem a legkisebb az ellenállása, tehát nem a legjobba vezetőképessége, viszont nyugtatólag hat az elektronok energia áramlására és természetesebbé és simábbá teszi a hangot.
Miért nem eloxáltattad vagy festetted feketére a hűtőbordákat? Jobb lenne a hőleadása...
-
Bobrooney
senior tag
válasz
gordonfreemN #69514 üzenetére
Jól beleillik a radiátorba
-
gordonfreemN
addikt
válasz
gordonfreemN #69512 üzenetére
-
blattida
nagyúr
válasz
gordonfreemN #69512 üzenetére
Hol vannak banánok?
Én csak a fehéregyensúly hiányát látom... -
Mikisys
őstag
válasz
gordonfreemN #69485 üzenetére
Végigpróbáltam azonos kimeneti feszültségű és teljesítményű transzformátorokat, ezekből a toroid a legjobb, majd ez a "R-magos" következik, majd az M-magos, és a végére marad a Hipersil és az E-I magos. A Hipersilnél nálam még 25cm-ről is bejelzett a műszer, a többinél már nem.
Ez lett nálam tehát, a "szórási sorrend", kezdve a legkisebbel. Ellenőrzésképpen egy elektro-mágneses térerőmérővel 10cm-távolságból körbemértem a transzformátorokat, miközben azok a névleges terhelésen dolgoztak. (Üresjárásban is a Hipersil volt a leggyengébb, pedig precíz, gyári trafó volt.)
Amelyik kivitelnél megoldható, ott érdemes egy réz-szalaggal körbevenni a vasmagot kívűlről, a tekerccsel együtt, minél közelebb rászorítva a vasra és a tekercstestre, persze szigetelten! Ezt a rövidzár-szalagot pedig a testpontra kötjük a tápegységnél.Üdv!
-
PrinceHerceg
őstag
válasz
gordonfreemN #69485 üzenetére
A zajtalanságnak ára van, így hát megfelelően árnyékolni kell és cs!
-
Polllen
félisten
válasz
gordonfreemN #69418 üzenetére
Songo.hu Nem mindenből van flac, mert eleinte csak mp3-ban utaztak. Szerintem az áraik nem vészesek.
dalok.hu Itt csak magyar előadók vannak, az áraik többnyire kedvezőek.
Egyébként szerintem megfontolandó a Tidal előfizetés is. 3k és flac. Ha az ember nem windows alól hallgatja, akkor nem nagyon hallani különbséget egy cd rip és a stream között.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
gordonfreemN #69405 üzenetére
Lesznek komoly gondjaid a hallásoddal, ha nem szoksz le erről...
Komolyan mondom.
Bár semmi közöm hozzá.
(#69408) fehér_ember: Azt hittem, a JPW1010 már rég gazdára talált..
-
Dorian
félisten
válasz
gordonfreemN #69402 üzenetére
Szomszédaidat kérdezd
-
Polllen
félisten
válasz
Nekem nem.
De a fülünk amúgy adaptálódik a hangerőhöz is. Hallásfáradásnak hívják, amikor hangos hosszabb zaj/zene után rosszabbul hallunk. Munkahelyeken a 85 db vagy afeletti tartós hangerőre mondják, h biztosan káros.
Mondjuk engem ennél lényeges kisebb hangerő is már zavar. Hangosított koncerteken sem tudok nagyon a színpad közelébe menni.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Erre az Orr Fül Gégészeten adnak neked szakszerű választ.
De, mi az hogy hangos? Mert ez is elég tág fogalom.
-
sixer66
senior tag
válasz
gordonfreemN #69398 üzenetére
A PC egy HTPC, tehát a film is arról megy, de normál esetben AQ HDMI kábelen keresztül.
Gondolkodtam komolyabb hangkártyán is, de amit már érdemes lenne venni, közelít a DAC (CA Dac) árához, de ez már másik téma. -
Mikisys
őstag
válasz
gordonfreemN #69331 üzenetére
Ezt nem ismerem, az OPA2134-et viszont igen, hangerősítőben és műszerben is igen jól bevált, hangzásra az egyik legjobb, az olcsóbbak közül, nem csak szerintem, hanem a tengeren túliak is ezt írják, a nyugati parton.
-
Ismerni kellene a kapcsolást amiben működni fog, mert akárhová betenni, "próbálgatni" nem jó kiindulás semelyik OPA sem.Üdv!
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
gordonfreemN #69337 üzenetére
Kimaradt a link valahogy mobilról.
Szóval ezt: [link]
-
fehér_ember
addikt
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
gordonfreemN #69335 üzenetére
Én ezt szoktam ajánlani,ha valaki dugózni akar,ez legalább abból van amit odaírtak (én nem szeretem mert minek még egy “valami” pluszban a jel utjába,de ez csak szerintem) az ebajon vigyázz mert nagyon sok a “kinai réz” ami valami nagyon ismeretlen fémből van.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
gordonfreemN #69313 üzenetére
Egy darabig én is így hallgattam zenét, dac teteje fel sem volt rakva.... Essenceben lehetett variálni bőven.(#69311) fehér_ember: Az hogy valaki produktív, erősítőt épít az egy tök jó dolog. Opa ide-oda cserélgetés majd a vélt/valós különbségek keresése .... mazohizmus.
Én nem élveztem egy percig sem. Elpazarolt idő volt.
-
fehér_ember
addikt
válasz
gordonfreemN #69309 üzenetére
Nem tudom most milyen és hány darab műveleti erősítő van az smsl-ben, de első körben (már ha nem túl drága) megpróbálkozhatnál ezek cseréjével, hátha tisztább hangzást kapsz.
Pl.: a dac-os, a hangkártyás vagy a xonar essence-es fórumon is visszakereshetsz az "opa" vagy "műveleti erősítő" szóra vagy kérhetsz tanácsot akár beszerzési forrásokra, akár a már bevált párosításokra is.
És próbáld ki nyugodtan az alaplapidat is, biztos nem lesz annyira szörnyű és legalább le tudod szűrni hogy mennyiben más az smsl.U.I.: Nekem szerencsére a "szétvágott" készülék összekötő kábel bejáratásával javult a mélytartomány.
(#69312) Tamoo
Szerintem attól aki erősítőt épít magának, nem állnak távol az ilyen dolgok. Kitudja, lehet hogy más még örömét is leli az ilyen foglalatosságokban. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz
gordonfreemN #69309 üzenetére
Hi!
Szerintem gyűjtögess még kicsit.
A jelenlegi rendszeredhez elkelne egy "minőségibb" dac.
A "Suzuki" csak példálózás volt múltkor, ne vedd a szívedre.
-
krichd1
addikt
válasz
gordonfreemN #69261 üzenetére
Hangdoboz tesztelési célból érdemes általában valamivel jobb elektronikákat használni, hogy jobban kijöjjenek a különbségek. A Focal Chorusokhoz lehetne használni egy Naim rendszert, persze nem a legdrágábbat, maradhatunk a NAIT típusoknál és a DAC-nál (ami elég drága, de legalább jó), szerintem MA Silvehez is beválna. Audio-gd Master lánc vagy olcsóbban egy régebbi Reference DAC és Precision 2 is megfelelne, vagy egy Hegel rendszerrel is lehetne próbálkozni, és persze még rengeteg mindennel az Audio Note-tól a nagy Yamaha típusokig. Régebbi, használt, magasabb szériás erősítőkből is bőven lehet válogatni.
Aztán egy pár kiegyensúlyozottabb hangú középkategóriás hangdobozt is jó, ha belevesz az ember a tesztbe viszonyításképp, ez lehetne a Tannoy Revolution XT 6F vagy XT 8F, bár ezeknek is van egy kis magas kiemelésük.Jut eszembe, aki keres újabb erősítőt a B8 VW-hez, nem túl drágán, az próbálja ki hozzá az Arcam FMJ A19-et.
-
blattida
nagyúr
válasz
gordonfreemN #69265 üzenetére
Biztos, hogy nem viccelt, sajnos az írásai alapján ez egyértelmű.
-
nebulo5
senior tag
válasz
gordonfreemN #69256 üzenetére
Szerintem, felesleges lenne belemélyedned nobeige bölcsületének válaszába. Bizonyára, csak viccnek szánta! Majd ma következik a "csattanója".
ha érdekelné a dolog, már régen utána olvashatott volna -
krichd1
addikt
válasz
gordonfreemN #69249 üzenetére
Én még nem hallottam a Silver 6-ot, de Silver 1-et és Silver 10-et már igen. Ezek alapján a feltételezésem szerint a Silver 6 a magas hangok más tartományában emel ki, másképp csal, mint a Chorus B8 VW. A Silver fémesebben, szikárabban, a Focal lágyabban (az érdesség inkább elektronikai gyengeség), légiesebben, művészibben. Mindkettő világos, fényes hang, csak másképp
rossz, ezért írtam, hogy azért nincsenek olyan messze egymástól.
Meg kéne hallgatni egymás mellett egy pár C8 VW-t és egy pár Silver 6-ot vagy Silver 8-at, egy normális rendszeren, úgy lehetne okosabb az ember. -
gordonfreemN
addikt
válasz
gordonfreemN #69252 üzenetére
Ketutemu=ellenutemu
(a motoros multambocs elirtam)...
-
nobeige
tag
válasz
gordonfreemN #69252 üzenetére
Biztos elmondod nekem.
De ezt miért kérdezed? -
Mikisys
őstag
válasz
gordonfreemN #69231 üzenetére
Én a hangsugárzó vezetékét lecserélném merev, azaz, egy eres 4mm2-es vezetékre.
A közép és közép-mély tisztasága sokat javulhatna, stabilabb sztereó színpad lenne hallható.
Jó zenehallgatást!Üdv!
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Helló.
Gratulálok. Okozzon sok örömteli órát...
-
válasz
gordonfreemN #69234 üzenetére
Gratula!
Szép. Na és ha még pont a füledhez illesztették, akkor meg főnyeremény. -
Tamoo
nagyúr
válasz
Úgy látom türelmetlen voltál.
Na és milyen? Ehhez a szériához sajnos még nem volt szerencsém. -
válasz
szépek a monitor audio hangsugárzók
-
válasz
gordonfreemN #69147 üzenetére
Esetleg - viccen kívül - azon a részen jobban porosodik a kijelző, vagy az burkolat (plexi).
-
Mikisys
őstag
válasz
gordonfreemN #69120 üzenetére
Működik? Melyik verzió? (Van az EL34-es, újabb keletű csöves és a 6L6-os csövekkel működő.)
Egyébként egész jó hangja van, újrakondizva, nagyobb kapacitású csatolókkal sok neves csövest lever hangminőségben.
Ha meghirdeted, akár 40EFt-ot is adnak érte, vagy többet, működőképes állapotban.Üdv!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Spórolós topik
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple asztali gépek
- Azonnali fotós kérdések órája
- Linux kezdőknek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Eladó ÚJ csak bontott állapotban lévő Xiaomi Redmi 13C 4/128GB / 12 hó jótállás
- Lenovo X1 Yoga G6 i7-1185G7 32/512GB SSD FHD IPS Touch Win11 (lízingelt)
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest