- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Nem nyílnak a Foldok?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Íme az új Android Auto!
- Yettel topik
- Ultrafényes Pixel karórák érkeznek
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
orbano #116618 üzenetére
Teljesen belsôelektronika függô, töklutri, de zömében azt tippelném, nem. A firmware sem kezeli le, hiába még ha elektronikusan meg is oldod.
Inkább az aux-ot hoznám fel minôségire, például amivel abba megyek.. ha elôlapi, adott a dolog.. ha mint nálam, gyári fejegység és az aux a kesztyûtartóban lévô 2.5" jack input, akkor az idáig vezetô kábelt lehetne még jobban árnyékoltra cserélni esetleg, amit meg beledugok, mondjuk egy BT 5.2-es adapter, ott bent hagyni és kész. Az analóg aux-okon valamit lehet faragni, sokat nem. Digi inputot tenni ezekre meg elég nagy malôr, már csak maga a bemenetválasztás is.
Módosítom korábbi kijelentésem "nem nagyon"-ra.
Én elengedném. -
törölt tag
-
-
törölt tag
válasz
orbano #116474 üzenetére
Egy éve hallgatok egy Wharfedale Linton Heritage-et, nagyon szeretem a hangját. Érdemes próbálgatni a helyét, illetve cserélgetni a tükörszimmetrikus hangdobozokat. De ha van még kérdés, írj nyugodtan, ha tudok, segítek. (Tavaly nem tudtam itthon megvenni, az enyém az audiomonkey.ro boltból jött. Ők is emeltek, de még mindig legalább 100 ezerrel olcsóbbak, mint itthon. Használtan nem nagyon lehet kifogni.)
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
orbano #116554 üzenetére
[link] 13/15el beferek? kb nekem ez realis is, rendesen enkodolt mp3-256nal szokott lenni a hatarom ugyanazt a mastert feltetelezve.
moddolt (DSD cserelt + muses02 opamp roll) xonar one + fidelio X3.
Ba cy lus: mas tag moderaciojara tudod nem reagalhatok. engedd el, lehet moderatorkent maskepp latjuk egy user teljes tevekenyseget a forumon.
-
nLali
őstag
válasz
orbano #116548 üzenetére
Igen, részben. Okkal, mert Ő tartja szent Grállként a szoftverét.
A munkahelyemen a mérőeszközöket rendszeresen kalibráltatjuk. De legalább hitelesíttetjük. Partneink pedig minden supercontroll alkalmával epekedve várják, hogy dokumentumokkal bizonyítsuk egy-egy műszer hitelességét. Az nem elég, ha azt mondom, hogy mértük és hiteles.
Nem az a lényeg, hogy a két fél között még nagyobb legyen a szakadék. Ne kérjen egyik fél hiteles méréseket, ha a maga állítását nem tudja hitelesíteni. Szerintem.
Nem állásfoglalás akar ez lenni részemről, legalábbis nem elsősorban. De korrektség megköveteli, hogy kicsit az ún. mérések piszkáva legyenek. -
Ba cy lus
addikt
válasz
orbano #116508 üzenetére
Ez egy rendes hifi topik volt, míg ketté nem osztották. Jóval hamarabb kezdtem ide írni (még az előző regemmel, amit én magam töröltem, de ugyanilyen névvel), mint itt a többség, jóval hamarabb.
Egyszerűen kiutálták innen azokat, akik nem mérnöki szemmel közelítenek a hifizéshez. Na ez az ovis szint. -
denesdr
addikt
válasz
orbano #116449 üzenetére
Ez jó kérdés, én még nem találtam eddig ilyet.
Egyébként az összes mai autós fejegységben is digitális hangerószabályzás van, ha már így szóbahoztad, hogy azok milyen jók.
Szerintem (és a rendelkezésre álló adatok alapján) az analóg hangerőszabályzás nem ér fel a digitális szabályzás precíziójához. -
-
válasz
orbano #116417 üzenetére
Az egy Denon teszt volt, emlékszem rá. Valami kétszámjegyű THD-vel szólalt meg, azonnal tépte a füleket, de tényleg hibás volt, nem is kicsit. Kaptak újat, teszteltek újra, és kiderült, hogy remek darab. Azt nem szabad mondani, hogy a Denon csalt, és jót küldött, mert az elsőt is ők küldték.
A tudományos vonal rendre sokkal jobban elégedett, leginkább azért, mert egy szakértővel összerakott DSP felér azzal, mintha 10-szeresét költötted volna a rendszerednek, és mivel kevesen tudnak hozzányúlni, nem kap el a kütyüzési inger sem. Az is fontos, hogy miután nem keressük a nem létezőt, nem találunk hibát rendszeresen olyan helyeken, ahol nem is létezhet, maximum egy vakteszt kell a rossz gondolatok lerázásához, és azonnal kiderül, ha valami vakvágány. Ha már karácsony van, fel tudok ajánlani egy olyat, ha Pesten vagy, hogy pénteken viszek neked egyet a még meg nem jelent, jelenleg létező legmagasabb kategóriás DSP-ből.
-
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
orbano #116380 üzenetére
Van egy NAS, van egy DAC, egy hálózaton. A wifi jel elég erős, az ethernet kábel pedig rendesen árnyékolva van
A válasz egyébként megfelelő átviteli protokoll mellett a mindegy.
Ilyen USB vezérlő felesleges. Ha valami zörög akkor az táp inkább, de pl egz seasonic focus gold a célra tökéletes és az amúgy is felpassziv
-
-
Ba cy lus
addikt
válasz
orbano #116353 üzenetére
akkor miért ne hallanád ugyanezt ha úgy cserélgeted, hogy nem tudod melyik melyik?
Amúgy rettentően félek ezektől a tesztektől, alig várom
Hát pl. ezért, mert félsz. Szerintem eleve csak akkor jó a vakteszt, ha nem vagy tudatában, hogy épp azt végzel. És akkor sem érném be egyetlen vakteszt eredményével. -
válasz
orbano #116335 üzenetére
Semmibe nem kerül a gyártónak kicsit vastagabb kábelt venni, a 12 mm^2-es is kijön méterenként 1000 alatt. Én is ezt tenném bele, ha ettől páran azt hiszik, hogy ettől lesz jó. Ha el akarnám adni a régi hangszóróim az új árukon, egyszerűen vennék bele valami nem nagyon túlárazott kábelt, majd meghirdetném tuningoltként. Kerülne párezrembe, nyernék százezret, mégse teszem, mert nem vagyok csaló.
-
válasz
orbano #116333 üzenetére
Nem nehéz rá gépet csinálni, hogy cserélgesse neked, csak hát rinyálnak a kábelesek, hogy jajj de beleszól a hangba (nulla infót adva arról, hogy miért és hogyan, de az ilyenek szerint a Szaturnusz ekliptikája is beleszól a hangba). Az én kedvenc placebószűrőm, hogy 10-ből 10-szer ugyanazt kötöm be, majd minden másodiknál szól a kábeles, hogy "ekkora változást rég hallottam, ha most se evidens, hogy mennyit számít a jó kábel, akkor hülye vagy". Ilyenkor kell az ölébe dobni a "jó" kábelt, amíg még szól a másik, hogy égjen csak az arca, kapja az instant karmát.
-
válasz
orbano #116313 üzenetére
Egyszerű a dolog. Valaki tízszer beköt egyet véletlenszerűen, a kérdés, hogy hányszor mondod meg. Ha mind a tízszer, akkor hallod. Nem az a vakteszt, hogy "mit hallasz tesó? ", mert ezzel már eldöntötted neki az igazi kérdést, hogy valamit hallani kell. Pont ugyanaz a pszichológiai trükk, amikor azt kérdezed egy csajtól, hogy hova megyünk randizni, nem azt, hogy megyünk-e, mindig működik.
-
fererencz89
őstag
válasz
orbano #116283 üzenetére
Azért ez a történet sokaknak ismerős.
Ha nem lennék ennyire fukar a saját anyagi lehetőségeimen belül is, én is elég HC kütyüs lettem volna pár éve. Belegondolok, miket próbáltam, szereltem, mennyi "műszaki vélemények" mondtam ellent, mert én akkor is jobban tudom, mert azt olvastam az interneten leirva. Fura is néha visszaolvasni néhány hozzászólásom, kérdésem, tanácsom.És tényleg! Az elején szólt a legjobban (értsd ekkor ütött legnagyobbat), aztán hozzáolvastam, milyen problémáim vannak, mikkel tudom megoldani, vagy egyszerűen csak javítani.
-
válasz
orbano #116283 üzenetére
Hát igen, ez a probléma, hogy nehéz megtalálni a megfelelő információforrást. Ahol nem visznek be a málnásba. Mint sokszor írtam: én ezért vagyok aktív hangfal párti, mert azzal nem tudsz elveszni a kütyüzésben, s az aktív stúdió monitorokat meg lehet hallgatni itt-ott, így könnyű a választás. Az akusztika meg olyan dolog, hogy szar helyen minden szarul szól.
-
-
-
válasz
orbano #116216 üzenetére
Én szeretem az Alpha Audio-t, mert ki szokták adni a felvételeket a tesztről, mindent meg lehet tudni róla. Például a kábelesről anno azt, hogy a mintavételezési frekit se voltak képesek eltalálni, és az eredmények így is egyeztek
...ééés már ki is tiltották azokat a kommentelőket, akik meg merték jegyezni, hogy ez nem is vakteszt, vagy hogy a szkópot se tudják, mire való. Szokásos amatőr banda, de a felvételeket azért várom.
-
válasz
orbano #116216 üzenetére
Tök jó, csak kár, hogy fogalmuk sincs róla, hogy mit jelent a vakteszt.
Lásd korábbi videó, amiről itt már volt szó.
-
denesdr
addikt
válasz
orbano #116186 üzenetére
Szerintem meg az 500 Wattot még csúcsban sem bírja a legtöbb hifi hangfal. Ráadásul ekkora teljesítménynél már valószínűleg több dB-t is képes kompresszálni a hangsugárzó.
Egy random, jó minőségű (kb 10K USD/pár árú) hifi hangfal instant kompresszálása a bemeneti teljesítmény (mivel ez okozza) függvényében:[link]
-
Mathiask
senior tag
válasz
orbano #116150 üzenetére
Igen, ez így helyes. Valóban kell az 500W, ha 85dB/W érzékenységű hangsugárzókat akarunk 2,5m-ről 90dB átlagos és 110dB csúcs hangnyomással hallgatni(feltesszük, hogy 20dB van a lemezen, ami azért ritka manapság szerintem).
De, ha megelégszünk 100dB-s csúcsokkal. Mert mondjuk "csak" 10dB dinamika van a felvételen, vagy elég az átlagos 80dB hangnyomás a 90dB helyett, akkor elég 50W is. Nekem személy szerint elég, de nyilván van olyan élethelyzet, környezet akinél ez nem elég. Ezzel számoltam: [link] -
-
Ribi
nagyúr
válasz
orbano #115925 üzenetére
De azért hülyeséget se beszélj, bemécc bótba 3x0,75 kábel 200ft/m. Gyártó meg nyilván ennek töredékéért veszi gurigában.
Amit dgyuri0123 és Dißnäëß linkelt tápkábelt, azok kb. ugyan azok más logóval. Tényleg értelmetlen ennyirét pont ugyan azt megvenni. Még ha 5k-ért is veszed, de legalább nézzen már ki valahogy. De itt tényleg tök ugyan az a kettő.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
orbano #115925 üzenetére
Akármelyik 1.5-1.8 m-es pc tápkábel megvehető 5-600 Ft körül [link] és mind ugyanolyan villamossági tulajdonságokkal bír. És ez mitől gyanús? Nekem az a gyanús, mikor ugyanezt az 500 Ft-os sz.rt adnák el 6e-ért. De nekem aztán tök mindegy...
Én "drága" tápkábeleket használok, tehát nem a 6e Forinttal van bajom, hanem hogy ez tiszta átverés.
-
syrus1006
tag
válasz
orbano #115899 üzenetére
Igen, az eredeti kérdésben ezt is kérdeztem, hogy "megvalósítható-e?"
Én - kevésbé vagy egyáltalán hozzá nem értőként - azt feltételeztem, hogy egy 4 csatornás sztereo erősítőre rá tudom majd kötni a 3 hangfalat, és A+B beállítással szólni fognak egyszerre filmeknél. Akkor azt akarod mondani, hogy ez technikailag kizárható? Ha igen, akkor természetesen nem kellene nekem 4 csatornás erősítő... -
syrus1006
tag
válasz
orbano #115893 üzenetére
Nem térhatást akarok elérni, csak ahogyan azt a korábbi kérdésemben említettem egy "lebontott" házimozi rendszerből két frontot és egy centert tartottam meg. Arra gondoltam, hogy film nézésnél a center sugárzó esetleg jó kiegészítő lehet középen, ha már úgyis meg van. Csak emiatt nyílván nem vennék egy centert sztereo rendszerhez. Ha egy próba után nem látom értelmét akkor nyílván megválnék attól is, de szeretném kipróbálni ha már meg van..
-
-
-
-
-
válasz
orbano #115864 üzenetére
Mindjárt látszik is a konstans -40 dB fehérzaj, és hogy már nem is teljesen használhatatlan. Persze, rengeteg mérést érvénytelenít, pl. waterfall/decay/RT60, de az SPL 30 Hz felett már hiteles. Akkor mondunk hitelesnek egy mérést, ha legalább 10 dB van a jel és a zaj között. Ez viszont a felsorolásomra azért nem igaz, mert azokhoz 60 dB átfogás kell, a zajt pedig azon felül mérjük, vagyis RT60-nál az extrém zajszint miatt olyan hangosan kellene mérned, amire a rendszered fizikailag nem képes. Mindenképp jobb bemenet/mikrofon kell.
-
-
válasz
orbano #115856 üzenetére
Azt majd ő pontosítja. A lényeg, hogy a fundamental komponens magát a mérőjelet reprezentálja - ha teljesen ideális lenne az átvitel, annak így nézne ki a frekvenciamenete.
Sztem Viodxs arra utalt, hogy a torzítási komponenseknek soha nem szabadna efölé mennie, értelemszerű okokból (több energia jönne ki, mint amennyi bemegy). Ez nyilván torzítás (clipping) miatt lép fel, és mivel a torzítás nem lehet nagyobb, mint a mérőjel maga, ezért nyilván a fundamental komponens sem hihető. Igazából minden invalid ilyenkor, kivéve a tény, hogy THD >= 100, ezt írta Voidxs is.
Szóval nem a fundamental 100% volta a probléma, hanem hogy a torzítás is elérte a 100-at, azaz clipping történt, vagyis minden egyéb eredmény hiteltelen. -
Roztomi
csendes tag
válasz
orbano #115853 üzenetére
Hali!
Azt esetleg próbáltad, hogy a REW SPL Meter ablakban "fülre" állítod be a hangerőt? (amikor annyira hangosítod az erősítőt vagy kimenetet, hogy már kellőképp hangosnak érzed, de még nem bántóan, és eredménynek beírsz mondjuk 75db-t) Így talán nem fog siránkozni, hogy kevés neki a jel. -
válasz
orbano #115848 üzenetére
De hát mindkét mikrofonnal előáll a probléma, nem igaz? Az Omni USB, a Dayton analóg (jack), nem hiszem, hogy a laptop jack aljzat pont úgy szar, hogy ugyanazt a hibát produkálja, mint a másik miki USB-n... vagy félreértettem vmit? Pont emiatt gondolom (vagyis hogy mind USB, mind analóg mikrofonnal ugyanaz a baj), hogy a méréssel lesz valami szisztematikus probléma. szvsz
-
-
-
-
válasz
orbano #115837 üzenetére
Megint brutál a torzítás. REW-et melyik tutorial alapján használod? A mérés előtt a jelszintet kalibrálod? Van független hangnyomásmérő, ami a jelszint beállítás során referencia lehet? Input / output device-ok hogy vannak beállítva a méréshez? Mivel a Daytonnal is invalid az eredmény, szerintem ez nem az Omnitronic mikrofon hibája, hanem valami szisztematikus / módszertani probléma a méréssel...
-
-
-
-
válasz
orbano #115818 üzenetére
Hát de pont ez az, hogy most mutattál két mérés, egyik 5-10 dB, másikon 1-2 dB a zümm a zajszinthez képest. Azaz valami változott. Simán lehet a mikrofon tápzaja.
Viszont az abszolút nem normális, hogy annyira iszonyat hangosan kell mérned, hogy a mikrofon meghallja, ennyire nem lehet érzéketlen egy mérőmikrofon...
-
válasz
orbano #115800 üzenetére
Utánanéztrm (nekem is ilyen van). Amazon.de-n ez a miki 4.3-as (25 értékelés alapján). Egyetlen lehúzós review-t láttam (2 csillagos), ott az illető pontosan azt írja, amit te is tapasztalsz. Hibás a mikrofon, állj el a vételtől (ha netes rendelés), vagy szavatosság...
-
denesdr
addikt
válasz
orbano #115802 üzenetére
A harmónikus torzítás (a THD csak a harmónikusok összege) diagramról azért tűnnek el, mert a tüskék az alapzaj része (nem pedig jelfüggő harmónikus torzítás), ezért ahogy nő a torzítás, ezek szépen belevesznek a dinamikus zajba. Bár a széllessávú alapzaj is nő, de a tüskék nem, ezért a tüskék inkább statikus zaj(ok).
De szerintem itt valami nagyon nem okés, jobban megnézve, a harmónikus torzítás diagramjaid szinte csak zajból állnak. Fapaci mérésén ki van kapcsolva a zajszint kijelzése, úgyhogy gyakorlatilag az a mérés is használhatatlan/értelmezhetetlen.
-
denesdr
addikt
válasz
orbano #115798 üzenetére
Hmm, a mérésed noise floor-nak mutatja a tüskéket, mintha valami konstans módon kiadná az 1kHz jelet a felharmónikusokkal együtt... Lehet épp a mikrofonodnak van egy ilyen alapzaja (a harmónikusokkal együtt?
Ez utóbbi tűnik a legvalószínűbbnek eddig (olcsó húsnak magas az alapzaja?), mert fapaci mérésein ezek a tüskék nincsenek jelen és azóta más elektronika nem változott, a végfokodra nem gyanakodnék, de persze az sem kizárt.
VoidXS, mit szólsz ehhez? -
denesdr
addikt
válasz
orbano #115793 üzenetére
A poti az előfok kimenetét szabályozza, a bemenet valószínűleg clippel a DAC-od 0dBFS 2V kimenete miatt.
Nyilván meghallanád az előfok 8V kimenetét, de mivel a potit visszatekered (hogy ne szálljon el az erősítőd, meg a hangfalad), így nem jön ki 8V.
Mik a végfokod input/output specjei?Szerk.: na jó, nem biztos, hogy clippel a bemenet, mert hát találni hasonló bemeneti érzékenységű előfokokat (vagy integrált erősítőket) mai is szép számmal. Van, hogy feltüntetik a maximális, cliippelés előtti bemeneti jelszintet.
-
denesdr
addikt
válasz
orbano #115791 üzenetére
Hoppá, ez klasszikus gain struktúra mismatchnek tűnik, az előfokod nagyon régivágású és gyakorlatilag 126mV feletti bemenet esetén (amire 8V-ot ad kifelé) clippel., magyarán valószínűleg az előfokod bemenete torzít. A DAC-ból kijövő jel szintjét kellene valahogy visszacsökkentened, mielőtt az előfokba érne, ha ezt az előfokot szeretnéd továbbra is használni.
Ma már a digitális források világában gyakorlatilag nincs szükség előerősítőre, mert a standard unbalaned 2V, balanced 4V kimenete a forrásoknak szinte mindenféle végfokot meg tud hajtani közvetlenül.Oké, így már látszik is, tüskék nem is torzításnak tűnnek, ez fura.
-
denesdr
addikt
válasz
orbano #115781 üzenetére
Van különbség a mikrofonok között a kalibrációjukon kívül is, múltkor linkeltem egy összehasonlító tesztet, legyen itt mégegyszer: [link]
Az Omnitronic mondjuk épp nincs köztük.Arról a 100%+ THD-jű mérésről van részletes, a különböző harmónikusokat mutató ábrád? Ha elmentetted a mérést (nemcsak a képet róla), akkor elő lehet szedni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- 16" Macbook Pro M4 Max 48 GB RAM, EZÜST, HU keyboard- 1 TB SSD 2025.11.11-ig gari
- Új, bontatlan SteelSeries Apex Pro TKL Wireless Gen 3 (2025) UK/ISO
- Nyugatinál gyerekeknek hétvégén is átvehető! Ps4 / playstation 4 lego és egyéb gyerek játékok
- 2018 MacBook Pro i7 16/256
- Lenovo T480 I5-8350U 16/512 Touch + windows hello
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Eladó ANDROID TV box 4/64GB tárhely / 12 hónap jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest