- Szivárognak a Vivo X300 kameraadatai
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Légies iPhone halvány színei
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- iPhone topik
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
gordonfreemN
addikt
Nem az a vicces hanem az, hogy nem éri meg fejleszteni/épiteni privátba kereskedelmi célokkal, csakis hobbira.
1. A nagy cég márcsak a sorozatgyártás miatt is mindiv olcsóbban tud gyártani... olcsóbb az alkatrész a gyártás a cnc óradíja stb
2. Fejleszteni is könnyebb ha nem egyedül otthon csinálja az ember hanem komoly gépparkkal szakavatott fülekkel/technikailag hozzáértökkel
3. Mivel sorozatgyartott termék, amit meghallgat A halmazban lévő emberek akkor B halmazban lévő potenciális vásárlók a meglévő tapasztalatok vélemények alapján könyebben elcsábulnak, ugyanis 99% hogy ugyan azt kapja majd jöhet a hangos egyetértés.Nagyon nehéz eladni egy diy cuccot. Nincs akkora hallgatóbázis, ugyanakkor szervízháttér sem.olyan kiterjedt, némileg lutri.
De azt lássuk be ha 10-12 órát teker csak egy kimenőt akkor az 25-40e netán 50e ft munkadíj attól függ. És még hol a tervezés a dobozolás. Ez ugye sok mindenen múlik.
Ahol van egy kis esély az az amikor a névnek is elkérik bőséggel az árát...
Pl naim nap 250 (alapos tapasztalataim vannak). Mennyi lehetett az új ára a chrome bumperes (nem a DR meg a .2) verziónak 4 és fél milla?
1 milla alatt megvan az nekik bőséggel. Hát a fene tudja. Sok vagy kevés? Relatív... -
-
fehér_ember
addikt
Még soha nem használtam pl. az általad említett apro.tk-t, de gondoltam most, hogy felhívtad rá a figyelmem megpróbálok megismerkedni vele hogyan műxik, hogyan lehet onnan vásárolni. Beütöttem a keresőjébe hogy tannoy, errefel kiad egy csomó találatot reklámokkal bőven megspékelve (ráadást ebben a számomra erősen unszimpatikus "csempés"/"mozaikos" elrendezésben), ráklikkelek a Tannoy revolution DC6T-re, errefel átirányít a jófogásra; na neee, most komolyan, inkább erről a ...-ról menjek oda, minthogy egyből inkább ott keressek? Tovább most inkább nem próbálkoznék, annyira nem nyerte el a tetszésem. Majd valamikor amikor több lelkierőm lesz hozzá akkor még talán ránézek, de mára nekem ennyi bőven elég volt belőle.
A tsai-n pedig semmi apróhirdetést nem találok, nem hogy jó áron.
Ja hogy helyesírás, igen azzal is előfordulnak problémák, ezért sokszor inkább hagyom hogy a helyesírás ellenőrző győzzön, azon az alapon hogy az biztos jobban tudja. Az általad említett dolognál is hagytam, hadd érvényesüljön.
-
-
Nem azt mondtam végig, hogy a mérés minden hallottnál felsőbbrendű? Amit mérsz, az van, és kész, mert be lett bizonyítva hosszú publikációkban, hogy helyesek a módszerek. Ha ilyen alapvető tételeket cáfolsz meg, alapjában felborítva a matematikai és fizikai ismereteinket, azt Nobel-díjjal szokták jutalmazni. Ezeket a méréseket nálunk sokkal okosabb emberek találták ki évtizedes munkával. Nem tudsz belekötni. Persze próbálkozhatsz, de érvek, és az ezekhez szükséges ismeretek (#85168 ugye) nélkül különösen nem tudsz. Ajánlom figyelmedbe azt a végtelenül egyszerű, a tudományt előrébb vivő alapelvet, amit az amerikai iskolák "scientific method"-nak hívnak, és első osztályban tanítanak.
-
Tehát ABX tesztet a tudatalatti befolyásolja, de ha csak úgy hallgatózom, akkor nem?
Eleve az ABX teszt lényege a tudatalatti befolyásának minimalizálása. Értelemszerűen annak az embernek az ABX-teszt eredményeire vagyunk kíváncsiak, aki szerint van különbség. Neki érdeke, hogy "jó" legyen az eredmény. Az elég hülyén hangzik, hogy ha azért nem lesz "jó" az eredmény, mert a tudatalattija így sztrájkol az ABX teszt ellen.
Kognitív disszonanciás gátlás egyébként nem létezik. Kognitív disszonancia redukció van.
-
Már miért ne lenne lényeg, hogy objektív bizonyosságot szerezz? Azt látom, hogy te nem akarsz, de az ember általában tudni akar dolgokat, nem pedig boldogan belenyugodni, hogy hisz valamit, és az biztos úgy van. Ez egy nagyon rossz hozzáállás, sokszor felesleges kiadásokba is hajszolhat, természetesen azon túl, hogy az "úgyis nekem van igazam" definíció szerinti esete. A pszichológiai csapdákat nem tudod elkerülni. Akármennyire akarod, egy optikai csalódást se fogsz soha nem optikai csalódásnak látni. Ugyanígy soha nem fogsz egy zenét kétszer ugyanúgy hallani.
-
"Újabb tévedés. Egyetlen vakteszt gyakorlatilag semmit sem bizonyít. Egy tesztsorozat is csak valószínűségi eredményt ad. Ha mondjuk 99.68% valószínűséggel negatív, akkor fel kellene tenni a kérdést, hogy minek a "valószínű cáfolatát" kaptuk meg?"
99.68% valószínűséggel negatív vakteszt? Egyrészt a vakteszt hogy lesz negatív? Másrészt a vakteszt eredményének valószínűsége ki a fenét érdekel? Én vakteszt konkrét eredményére vagyok kíváncsi.
Akkor kezdjük az elején: a vaktesztnél (ABX) az a lényeg, hogy megállapítsuk azt, hogy az alany valóban képes-e a két minta közötti különbség megállapítására. Ebből a szempontból mindegy, hogy melyik minta a "jobb", mert az szubjektív. Próbálkozásból legalább 10-15 kell, hogy megfelelő mennyiségű adatunk legyen.
Ha 95-100% az eredmény, akkor az alany tényleg képes megállapítani a különbséget. Ha rosszabb, akkor nem.
És a legrosszabb eredmény nem a 0%, hanem az 50%. Hisz 0%-nál minden válasza rossz, tehát a teszt szerint mégis tud különbséget tenni, csupán valamiért felcserélte az A és B mintát.
-
AMDFan
addikt
A saját érvrendszeredet saját magaddal szemben is alkalmazod?
Ha te mondjuk párszor meghallgatsz egymás után két lejátszószoftvert, ami mérve bitpontosan ugyanazt a digitális kimenetet adja, de te másként hallod a kettőt, akkor milyen bizonyossággal állítod azt, hogy a két lejátszószoftver közötti különbséget hallottad? Nem pedig bizonyos tényezők változása miatt hallottad másként.Ugyanilyen érvrendszer mentén, milyen bizonyosággal meri bárki azt állítani, hogy a két bitpontos lejátszószoftver közül A jobb mint B?
Egy korábbi hsz-edre reagálva: nem értem, hogy miért érzed sértésnek vagy személyeskedésnek azt ha valaki rámutat arra, hogy bizony amit érzékelt a fórumtárs az képzelődés/érzékcsalódás volt. Az optikai csalódásokat mindenki könnyedén elfogadja, nevetünk rajta, hogy úristen milyen könnyen becsapható az agyunk/szemünk. Miért kiáltana bárki moderátorért amikor ugyanezt a hallásunkra vonatkoztatjuk?
(#85152) nLali: amúgy szerintem egy PC-s fórumon nem ördögtől való dolog kitárgyalni a digitális zenelejátszást. Én pl. azokat a heteket unom amikor arról van szó, hogy X vintage erősítőt vegye-e valaki, vagy Y-t. Kinek mi az érdeklődési köre
-
A vakteszt eredménye természetesen emberfüggő, olyan is létezik (pl. Opus q10 és WAV különbsége), amin még soha senki nem ment át, holott -60 dBFS szintű különbség is lehet. Arra viszont tökéletes, hogy bebizonyítsa, ha valamit hallani vélsz, azt hallod-e is. A vita viszont az, hogy végső soron tökéletesen ugyanannak a digitális jelnek lehet-e máshogy hallható hangja. Ha tisztában vagy azzal, hogy ez mit jelent, láthatod, hogy maximum úgy, ha félrehallod, mert mindenki mindent félrehall. Nem tudsz egy lejátszást ugyanúgy hallani kétszer.
-
Csak te állsz a hangzáshoz szubjektívként, mert bár az ember szemszögéből az, valójában nagyon egyszerűen vizsgálhatóak a különbségek, különösen digitális állapotban.
(#85149) Polllen: A WASAPI nem közvetlen, az ASIO pedig egy újramintavételezést ugyanúgy benyel. Pro Tools mellett viszont van lehetőség valódi bitperfekt kimenetre, de csak olyan hardverrel, amit támogat. Másik megoldás a programozható hangkártya, én egy NI PCI-4461-en dolgozom. Na az egy eszméletlen pontos eszköz.
-
Én megbizonyosodtam róla alaposan, hogy semmi különbség nincs, de megkérdezheted a fejlesztőt is, jól ki fog röhögni. Szóval nyugodtan leírhatod.
Nem keverem semmivel, a pszichológia és az akusztika metszete. Olyan viszont nincs, hogy hallástan, az a biológia része.
(#85145) Polllen: Persze, mert tudom, hogy más lesz. Az más dolog, hogy én ezt hallom-e (simán előfordulhat, hogy nem, elvégre van tömörített formátum, ami sokkal durvább különbség, és mégse érzem), de ettől még mérhető lesz és ez vitathatatlan bizonyítéka annak, hogy más.
-
Ha előáll egy olyan eset, ahol koncepcióbeli képtelenség bármilyen különbség jelenléte, de te mégis észlelsz ott egy leírhatatlan valamit, akkor nem a fejed szórakozik veled? De. Jó tudomány a pszichoakusztika, érdekes dolgokat tanulhatsz, ha utánaolvasol.
(#85134) bta1: Mielőtt használok egy lejátszót, leellenőrzöm, hogy bitpontos-e (még a saját fejlesztésem is), különben nem használom, VLC és hasonlók elő se kerülhetnek nálam. Az általános javaslatok egyébként hibátlanok (foobar, MPC), ha ezek közt "karakterbeli eltérést" tapasztalsz, javaslom a vaktesztet, mert még mindig csak érzésre állítasz tényként dolgokat.
-
-
Kétséget kizáróan alátámasztja, ha tudod, mi az a buffer, de te látványosan nem. Lebutítva annyit jelent, hogy annyival előre betárazza a mintákat, illetve a mintaátadás léptéke is.
Egyébként elég merész az oldal fejlesztőjét moderációval fenyegetni.
(#85127) bta1: Tudod, mi az a hőtorzítás? Segítek, a hanghoz köze nincs. Ennyit a túlzott magabiztosságról.
-
csocsoszán
őstag
Egyértelműen hallható! [link]
Nem hinném, hogy bárki mérni tudná! (Pl.Cd korong külső élét feketté filccel bekened. De sorolhatnám....)
Mielőtt bárki állítaná, hogy nem, hallgasson rá. Természetesen nem ez a megoldása a jó cuccnak, de jól hallható. És van egy csomó eszköz ami szintén ez a kategória, jól hallható! És ember legyen a talpán aki megméri.
Ahhoz eddig nem túl sok hozzászólás érkezett, hogy a tesztelők nagytöbbsége meg sem tudná nevezni a hangszert! Fogalma nincs róla hogyan kell szólnia! De véleményt alkot, amit el kéne ismerni. -
Tiszta THD, IMD, W&F, crossover. Azonban egyiket se kellene mérni, mert mindegyik látványosan, és (algoritmussal, nem szemre) egyértelműen megkülönböztethetően látszik az impulzusválaszból.
(#85103) bta1: Az teljesen egyénfüggő, hogy ki milyen jelenségből mit hall, például volt, hogy én tisztán hallottam a megnövekedett zajt, de más szerint a "garathangok jobbak". Ugyanúgy 14/14-es tesztet csinált, mint én, pedig teljesen mást hallott. Még egy pont az ember ellen. Miért hiszed annyira biztosan, hogy az ember bármilyen "mérésre" alkalmas, amikor fülre még csatornahangerőt se tudunk pontosan állítani?
-
-
-
AMDFan
addikt
Nem akartam a taszk szóval terhelni a szöveget
Mivel az IT szaknyelve az angol, úgy elég jól meg tudnám fogalmazni, hogy mit is jelent a multitasking egy cpunál, meg mit jelentenek az időszeletek, stb stb... Szerves része a munkámnak
De ezt nehéz egy 30 soros hozzászólásban megtenni. Szerintem ahhoz képest érhetően leírtam, kivéve annak aki kötekedni akar a szóhasználhaton. Dolog helyett legközelebb feladatot írok
-
-
Az a baj, hogy nem tudod nem becsapni magad, mert még attól is függ, mit hallasz, hogy hogyan ülsz le a kanapédra. Számtalan olyan esetben buktam el nagyon csúnyán vaktesztet, ahol meg mertem volna esküdni, hogy hallok valamit, majd egy mérés tényleg igazolta, hogy nincs semmi különbség.
-
bkercso
nagyúr
kábelirány/vezetékirány kérdés
Egyelőre annak is örülnék, ha valami ötletszintű magyarázat felmerülne ezzel kapcsolatban, ami nem tűnik elsőre oltári hülyeségnek.VoidXs: Ha ennyire félsz az akaratlan nonverbális üzeneteitől, csukd be a szemed.
Most itt a tudományos megközelítés a téma? (Amennyire kivettem...) Akkor szóval hát ez nem túl tudományos hozzáállás. Az agyműködés kb. 15%-a tudatos, a többi nem, amellett nem is tudhatunk mindent a metakommunikációról. -
"Aki nem eléggé elszánt, bele sem fog"
Tipikusan az nem fog bele egy ABX tesztbe, aki tudja, hogy elbukna rajt. Nem kell hozzá túl sok elszántság, viszont az elfogultakat nagyon nehéz belerángatni.kommunikáció nem csak verbálisan, továbbá nem csak tudatosan jöhet létre
Nem tudom, te hogy vaktesztelsz, de én nem a segítőt szoktam figyelni. Ha ennyire félsz az akaratlan nonverbális üzeneteitől, csukd be a szemed."Nem erről beszéltem, de mindegy"
Akkor mi a "mennyire strapás dolog lelkiismeretesen utánajárni mondjuk a bejáratódás-hatással tarkított kábelirány/vezetékirány kérdésnek" mondatrész rejtett jelentése? -
Puma K
nagyúr
Nem az érdekel, hogy mit nem tud
hanem milyen erősítő a javasolt hozzá
Egy KVGV MINI ERŐSÍTŐ nevű erősítőre vannak kötve amivel szóltak szépen és a mélyek is, de valami kiment az erősítőben és a szaki aki ránézett, hogy megcsinálja az sem tudta visszahozni.
Lett egy mélynyomó is bekötve a hangfalak mellé és így most teljes a hangzás, de jobban örülnék ha valami rendes erősítő hajtaná a Videotonokat.
-
-
-
orbano
félisten
autóhifiben az eszközzel nagyjából még az 50%-ot se tetted bele a hangzásba. Egy komolyabb rendszer finomhangolása simán eltart egy évig, és erősen gyakorlatfüggő. De elég komoly konszenzus volt abban, hogy egy fül nem fül. Ha valamit hallani vélsz, leteszteled másokkal is. Persze anélkül, hogy megmondanád mi a difi, sőt néha még a módosítást is eltitkoltuk, mert tudtuk, hogy a pszichénk sokszor tévútra visz. És azért voltak mélységek, pl, hogy tönkölybúzapárnára, vagy fakockára rakd a CD írót... de senkinek eszébe nem jutott volna csak és kizárólag a saját szubjektív megélésére alapozni. Érthetetlen.
-
orbano
félisten
kívülállóként? évekig jártam ilyen társaságba, elképesztő hallású és tudású emberek közé. így hirtelen olyan 100 embert simán össze tudnék kaparni, és akkor még az otthoni hifis szcénát nem is vettük bele, mert azt nem ismerem. ha lenne egy ilyen jókora emberanyag, meg némi EU-s pénz, jól el lehetne ezzel szórakozni, izgalmas dolgok derülhetnének ki (mielőtt esetleg kioktatnál statisztikából, matematikus vagyok, tisztában vagyok a buktatókkal
mondjuk utáltam a statisztikát ).
-
orbano
félisten
nincs feltétlen értelme civileket is bevenni, mivel nem célközönség. persze egy második körben érdemes lehet. csak hát drága móka időt és energiát áldozni arra, hogy még Taktaszadáról is hozzál fel nem-hifistákat valami ajándékért, hogy ugyan hallgassa már meg a hülyeségedet. amúgy aminek lenne értelme az az, hogy női zenészeket rakjunk a mintába. de civileket szerintem nem érdemes, mert képzetlen, tapasztalatlan a fülük, akkor sem hallanak meg különbségeket, ha valóban ott van, így simán lehet, hogy rontják egy adott irányba az eredményt. persze ezt is jól ki lehet szűrni.
-
törölt tag
Igazad van, a hobbitársak többsége nem mer a saját fülére hallgatni. Sokkal szívesebben hoznak döntéseket mások ajánlásai alapján, vagy éppen "szakmai" érvek mentén. Csak hát sajnos utóbbiak olyan szinten egyszerűsítőek és félrevezetőek lehetnek, hogy valódi értékük a nullához közelít. Ezért javaslom mindenkinek, hogy a maga útját járja és ne hallgasson senkire.
-
Snoop-y
veterán
Fulre hallgatni amugy azert is jo dolog mert :
1. Nem hallasz semmit (ekkor nem kell tovabb koltened hiszen ugysem veszed eszre) -------> Profit
2. Az olcsobb kabel whatever amit csereltel okozta kulonbseg jobban tetszik --------> Profit
3. A meregdraga cucc (amit meg tudsz venni) hangja tetszik a legjobban -------> Profit -
Smiley
addikt
Jah, mert egy ugyanazon szériás i3 es i7 között hatalmas különbség van... Hát nem, ugyanaz a lapka van mind a 2-ben, annyi hogy az i3-ban le van tiltva egy-két része. Mivel a csodálatos zenelejátszó software-ek nagyrésze továbbra is csak 1 szálon működik, ebből a szemszögből nézve nincs különbség az i3 és az i7 között.
-
bkercso
nagyúr
Nem mondtam, hogy ezek alapján reláció tehető a hifi eszközök közé, csak azt, hogy onnantól nem annyira vita tárgya, hogy számít-e valami vagy sem. Habár... Korrektül megmérni valamit sem feltétlenül rutinfeladat mindenkinek. Sokan mérnek, aztán elfogadják az eredményt és nem tudják, hogy van-e hiba a mérésükben vagy sem.
Persze, ha minden frekvencián kisebb a fáziszaj, akkor egyértelműen jobb.A ha meg arra vonatkozott, hogy, mivel szakember állít valamit, esetleg rendelkezhet méréssel. (?)
Az utolsó bekezdésért (is) max. respect!
-
alphamooncam
őstag
"A kiszáradást csak a rendszeres, szakszerű ápolással lehetne megelőzni."
Ugyan nem én vetettem fel a problémát, de a témához kapcsolódóan rád jellemző módon, csak kritikus hangvételű hozzászólás született.
Nyilatkozz kérlek, hogy hogyan mivel lehetne szakszerűen ápolni a membránszéleket, már csak azért is, mert... [link]
P.S.:
Kérlek, hogy a személyes jellegű megjegyzéseket - ha egy mód van rá - kerüld el, nem véletlenül nem válaszolok a nekem címzett hozzászólásaidra, magyarán ne nekem válaszolj, hanem az eredeti felvetésre !
Köszönöm !
-
nLali
őstag
Célterületre miért ne. Szerintem hangszóró peremre semmi nem kell. Ha már valaki mindenképp ápolni szeretné, akkor miért ne pont ez? 2,5 éve kentem le ezzel egy peremet. Pont semmi gond nincs vele. A gyártó, ha nem fordított energiát ( pénzt ) ennek a tesztelésére, akkor nem fogja javasolni. Így nem terheli semmi felelőség.
még offabb : Tegyük fel, van egy cég, ami vegyszert fejleszt/tesztel egy célterületre ,majd biztosítást köt, hogy esetlegesen okozott kárt téríteni tudja..Huszon x országban, huszon x éves múlttal rendelkező cég. Merem olyan biztonsággal ajánlani, mint más a ricinus olajat. Őt sem terheli felelőség, engem sem. Ez egy fórum. Én jártam már jól azzal, hogy fórumon elhangzott dolgot kipróbáltam. -
.DLL
veterán
Hát igen, nekem is ez ugrott be, hogyha ráfújom, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek. De tiszta szilikon olajat is hallottam már, és glicerint is, szóval passz. Gyártónak max e-mail-t írhatok Angliába remélve a választ, vagy a korrekt választ (nekik végülis nem az az érdekük, hogy 10-20 évig hangszóró legyen amit gyártottak, hisz azóta jött ki újabb, jó én sem gondolom hogy addig megtartom ezeket, de eladni is jobb úgy, ha patika állapotú)
-
Erősítőről volt szó, már korábban is írtam. Amikor komolyabb hangfalakra váltottam, akkor kb 1 hónapig bírtam, aztán vettem alájuk iso-acoustics állványokat, s sokkal jobb lett. Azóta más hangfalaim vannak, rendesen nagy állványal, az egyik isoacoustics most épp a DAC alatt van, épp tesztelem.
Ha erősítő a dobozban van, akkor úgy kapja a legtöbb rezgést, ez lett volna az ellenérv.
-
bkercso
nagyúr
Ehhez más szakemberre lehet szükség. További jó kísérletezést!
Az egyszeri hifista tojik a jitterre, és a fülével hall
Másképp látom: az egyszeri hifista azokat a készülékeket vásárolja, vagy azokat a kapcsolásokat építi, amit mérnökök alkottak. Aki kísérletezik, az is mérnöki alkotásokkal variál.Jól kitaláltad ezt a mindenttudó cybergyerek kifejezést. Ismersz ilyet a fórumon?
Az emberi tudás növelésének a tapasztaláson kívül már régóta hatékony eszköze az olvasás, művelődés. Aki tojik mind a jitterre, mind a pszichológiára, csak kísérletezik, azzal zátonyra szokott futni a párbeszéd.Ne érts félre: én is kísérletezem és én se tudom mindenre a választ, de ettől még kell lennie válaszoknak, és azokat a jövőben meg is kell találni, hoy ne a szent grálok körül pörögjön a hifi, mert attól nem lesz jobb, hogy megjegyezzük, melyik kismegszakítóra és csodakábelre van szükségünk.
-
bkercso
nagyúr
A fogalmakat próbáltuk tisztázni, nem magyaráztunk semmit.
A jitter mérése szabványosítva van, már hogyne lenne. Akkor is lehet jitter egy digit jelen, ha nincs audio jel, hanem csend van. Digitális jel akkor is van.Szólj, ha majd nem lovastul rontasz be az ivóba, hanem leszállsz előtte!
-
bkercso
nagyúr
Jól leírtad magad. Ha a hangminőség változik, akkor a jel változik, vagyis torzítás van. Az okait bevallottan nem ismerem, csak tippeim vannak.
Ha meggondolod, a slew ratenek sincs sok köze az egyszerre megszólaláshoz. Az a csoportfutás.
Az meg, hogy pszichológiailag hogyan halljuk a jittert, nem mérnöki kérdés.
-
Eugene Roe
őstag
-
Eugene Roe
őstag
A Te hallásodról senki semmit nem írt, ráadásul a placebo hatásnak mi köze ahhoz, hogy hallod-e vagy sem? Max ahhoz van köze, hogy miért hallod, nem pedig ahhoz, hogy mennyire. Ne vedd személyes támadásnak azt, ami nem az. Én egyébként sem becsapásként tekintek erre, hanem inkább egy lehetőségként -> teljesen mindegy, hogy ténylegesen segít-e vagy sem, a lényeg, hogy mi magunk úgy érezzük, hogy segít. Amikor pedig valaki nagy unalmában nem tudja, hogyan csiszolhatná tovább szeretett rendszerét, akkor az ilyen kapaszkodók, igenis jól jönnek. Ha pedig tényleg segít, az maga a kánaán.
Ha boldogabbá tesz a tudat,akkor viszont kezelhetünk téged A+++ -os hifistaként, engem pedig B- -os emberkeként, nekem így is jó
-
Megfelelő csillapítás nélkül rezonanciafrekvenciák, interferenciák lesznek, aminek következtében egy mosott, sötét hangzást kapunk. Ez bizonyos esetekben szubjektíve lehet kellemes, de objektíve rossz irány. Az meg elég kivételes eset, ha a hangdoboz csillapítás nélkül szól jól, bár lehetségesnek tartom. Pl ha nem téglatest alakja van a doboznak, hanem valami jóval szabálytalanabb, hisz így maga a forma is már egész jól csillapít (pontosabban kevesebb rezonanciát hoz létre), nincs akkora szükség csillapítóanyagra.
-
gordonfreemN
addikt
Igen.
acoustica.org :
"These are TR11 & TR12 in fig1. Naim use custom NA001 transistors sourced from Semelab. However they are not deeply magical parts and alternatives are quite acceptable. Alternatives in TO3 cans that have been used as replacements are BUV20 at about £12 each and MJ15003 at £3. Both recommended by Les W. He states, and I paraphrase, that he considers the MJ15003 very very agile and informative but the BUV20s deliver the power and the glory. "
...
"When I built my NCC200 boards last year Les recommended the MJ15003 to me in preference to the BUV20"Én ezek alapján választottam, meg az itthoni fórumokon olvasottak alapján és csakis motorolát!
Úgy látom a BUX a BUV military verzió (szélesebb spektrumban hitelesítve, pl 250 vs 350W igaz mindkettő TO3 tok, megnézném én azt 150W-on is
).
83516: nyilván, kora idején a 2N3055-öt gyártották itthon is, de a tungsramos valahogy nem úgy sikerült mint a motorola. Triviális dolgok. Mit változtat ez a kiindulási posztomon? Akinek meg sok pénze van költse fóliaellenállásra és jó költögetést kívánok neki
Na ehhez többet nem is tudnék hozzáfűzni,
-
bkercso
nagyúr
elfordítottam a mélyhangszórót 90 fokkal, úgy, hogy a negatív
terminál felfelé nézzen
Most ez komoly? Könyörgöm... Ez szerinted mit befolyásol? Pont a hifi-újságírók tudnak ekkora baromságokat kitalálni.
Csillapítóanyag meg mindenképp kell, ha a mélysugárzó középtartományban is szól. A középsugárzó mögé is kell tenni, ha akkora kamrát hajt, amiben elférnek az állóhullámok.
Zárt dobozba pedig a mély mögé is kell mindenképp.Agostino: 8 ohmos hangfallal nincs sok értelme 2A fölé menni adapterrel, hiszen 12V/8ohm=1,5A csúcsban, ami 1Arms szinusszal számolva. 2 csatornára 2A. És a kínai alulméretezés miatt sem mennék 2A fölé, 4ohomos hangfallal sem.
-
gordonfreemN
addikt
Szia.
Szóval te már hallottál replikát és eredetit egymás után
Nyilván, értem mit mondasz, ez soha nem lesz naim erősítő.
Igaz ezt nem is mondtam. Sőt azt se, hogy a hangja ugyanaz.
Ez csak egy bóvli utánépitett diy cucc ami nem érhet fel az 5millás árig.
Pláne azért sem gondoltam ezt mert emlitettem, hogy én a tápot jobbnak láttam duálmono-ba mint úgy ahogy ők oldották meg (hamgszóróknál közösitett gnd szerinted a legjobb megoldásuk a huzalozásra)?A tranzisztorok nekem mind motorola és zetex, erre figyeltem. A 15003-mak is. Erre a buv20-ra tudnál nekem valami hiteles forrást mutatni? Sokat kutattam a neten de nem találtam olyat amit ne valaki xy álnéven egy fórumban emlitett volna.
Amúgy én elengedtem ezt a túlmisztifikálást, szerintem a kapcsoláson több múlik mint azon hogy mi van ráirva egy emblémára.
Megnéztem a naim ezen erösitöinek neten fellelhető fotóit és jól lehet látni, hogy ők sem mindig ugyanabból dolgoztak.
Persze ez csak az én véleményem ami kit érdekelJa és látom gyorsan levették a képeket, ezért felteszem hogy meglegyen. Hátha mas is kedvet kap az épitéshez.
-
AzŐsgén2
tag
Ez így van!
Magyar a banki ügyintéző, magyar a postás, az utcaseprő, a buszsofőr, a kocsmáros, a pincér, a gáz-víz-fűtésszerelő, a rendőrcsaj, aki tavaly kicsit megbotozott egy kocsmai bunyó alatt, mert nem akartam lemászni a fekáról, magyar a nővér aki összefoltozott, de sztem még a sírásó is, bár vele még nem találkoztam...
. A fasznak tanuljak angolul?!
Amúgy tényleg egyre szarabb itt, már én is agyalok hogy tovább megyek másik országba. Most épp Izlandon gondolkodom.
-
dgyuri0123
nagyúr
A "maiak" még rosszabbak... Nem akarok ezzel megérteni senkit, de így gondolom. Az újabb szériákból egy sem tetszett, még a "nagyobb" sorozatokból sem. A "régi" szériákat legalább el lehetett hallgatni egy darabig, bár én sem véletlenül választottam már márkát....amit persze szintén kutyáznak egyesek...
-
shalafi66
veterán
Agyakban nem turkálok.
Hogy kinek, mi, mikor, hogyan szól, azt döntse el ő, ehhez nincs hozzáfűznivalóm. Hasonló szubjektív dolgokról fölösleges fórumon beszélgetni, ízlésről eleve nem vitatkozunk, zenéről nem beszélünk, építészetre nem táncolunk, jó esetben. Hallani vélt hatásokról meg főleg nem érdemes, és nem is izgalmas.
Azt csinálják csak a hifizők népes csoportjai.
Ami biztos, hogy amit említettem, több, mint 10dB-es hangnyomásváltozásokat hoz, ha egy kábel ekkora hatással van a bemenőjelre, az már csak rossz lehet.
Egyszerű logika.
-
shalafi66
veterán
Nem jutott át az információ. Alapvetően a hatások mértéke más. A kábeles sznobkodás, és egy félhullámú rezonancia, derékszögű térben, felharmonikusokkal együtt, nem azonos mértékű változásokat okoz.
De ez teljesen logikus, és nyilvánvaló mindenkinek, így az elektroakusztika oldaláról közelítve.
Bár tudom, ez HiFi topik. Nagy a különbség néha.
Egyébként hallani bármi hallható, sokan még azt is hallják, amit az átlegemberek már nem szoktak.
Néha kezelik is őket.
-
Dorian
félisten
Ok.
- Szerinted mi a spektrálisan ideális csillapítási függvény?
- Egy 20 m2-es lakószobában szerinted spektrálisan ugyanolyan arányban kell csillapítani, mint egy koncertteremben?
- Mekkora esély van egy 20 m2-es lakószobában arra hogy tökéletes koncerttermi hangzást hozzunk létre?
- Ha ez az esély elenyésző, akkor vajon mennyire számít a koncerttermek csillapítása és mennyire a kompromisszumok keresése, az, hogy otthoni viszonyok között hallgatható hangot kapjunk? -
Dorian
félisten
Nyilván nem úgy értettem, hogy tök mindegy mi van a szobában, egyenletesen kell csillapítani minden spektrumot, hanem "egyenletesre", tehát egyenletesen csillapítottra.
Aki akarta így is megértette. Aki meg mindenbe csak beleköt önnön vélt felsőbbrendűségétől eltelve, az úgyis bele fog.
-
Ribi
nagyúr
Ez az idézet így ebben a formában hülyeség.
Minden ami egy living room-ban van tekinthető acoustic treatmentnek. Ha minden kiraksz pedig kapsz egy hallgathatatlan vackot.
A sounds "fine"-t elfogadhatónak fordítanám, amit ha egy nőnek mondasz olyan pofont kapsz hogy a fal adja a másikat.
Hogy tönkre tegye a hangot, ahhoz pedig igen nagy beavatkozást kell véghezvinni, amit rendszerint legtöbb ember nem tehet meg, mert el se fér és asszonytól jönne a második tasli. -
AMDFan
addikt
"A konszenzus káprázata Saulusokat és Paulusokat nevel a jobb sorsra érdemes kezdő hobbistákból."
A kezdő hobbistákat, vagyis akiket az én értelmezésem szerint te kezdő hobbistának tekintessz, abszolút tévútra viszik a "tapasztalt hobbisták". Akik csak zenét szeretnének hallgatni viszonylag jó minőségben, nagyrészt nem azt keresik, hogy milyen kábelt kell kicserélni a jobb hangzás érdekében, de mivel a "tapasztalt hobbisták" igencsak megnyerő stílusban adják elő a bullshitet, megvezetik a kezdőket. Átéltem, viszonylag olcsón megúsztam, sokan kevésbé szerencsések.
-
alphamooncam
őstag
Másodjára kerülöd ki a választ, amikor megkérdőjelezem az idézett állítás helyességét.
Jelen pillanatban azzal kerülöd ki a válaszadást, ha jól értelmezem amit írtál, hogy én nem értek hozzá, ezért nem szükséges válaszolnod.
Vannak emberek, akik olyanok mint én, akik a tekintélyelvű kinyilatkoztatásokat nem fogadják el, akiknek az hogy "csak", nem elég.
Akik ilyen gyakorlattal élnek egyrészt finoman fogalmazva sem tekintik partnernak a másik felet, és/vagy maguk sem tudják igazolni állításuk helyességét.
És akkor újra megkérdezem. Valóban nem fedezhető fel az összefüggés a sivatagi hasonlatom, mint körül nem határolt tér és egy szoba mint körülhatárolt tér, és ez utóbbi térben zenehallgatáskor keletkező torzulások között?
Csak arra szeretnék választ kapni tőled, hogy létezik-e jobb megoldás - a "stúdióépítést" nem számítva - ami felveszi a versenyt a zárt térben szükségképpen kialakuló hibák kijavítására a DSP-n kívül?
Lehetőleg egyszerűsítsük le a válaszadást, igenre, vagy nemre.
Ha jelenleg nem létezik jobb megoldás, akkor nincs miről tovább beszélnünk!
Ha igen, akkor harmadjára már nem kellene kikerülni a válaszadást, és illene megindokolni, miért is találod helyesnek ezt a véleményt,
Amennyiben nem érkezik releváns indoklás, úgy az gondolható, hogy olyan dolgot tettél közre itt a fórumon, aminek helyességét magad sem tudod!
-
> /Megjegyzem, amikor egy híres akusztikai tervezőt szólaltattak meg a Magyar Rádióban, ő hasonlóképpen indoklásokat nélkülöző "kinyilatkoztatások" sorát adta elő./
Annak sincs semmi ertelme.
> Akinek releváns tapasztalatai vannak a szóbakerült témákban, tudja miről beszél, és így joga van vitába szállni az interjúban elmondottakkal.
> 50 éveVitazni ervekkel kell, nem evekkel. Legalabbis abban a szakmaban, amiben en dolgozom.
-
alphamooncam
őstag
"A DSP szoba korrekciója alapvetően hiba." Ezt dobta ki nekem a fordító.
Jól látod, hogy nem beszélek angolul, és örülök hogy felhívtad a figyelmemet erre a hiányosságomra, de azt gondolom, hogy ezzel nem válaszoltál a kérdésre.
P.S.:
Ha helytelen volt a fordítás kérlek javítsd ki, fordítsd le nekem, hogy én is értsem. Köszönöm.
-
Kb mindent.
Belekötöttél a harmonikusokba, mert számodra az a THD, pedig szó sem volt torzításról. Kontextusból kiragadva belekötöttél abba, hogy a 8" nagy, pedig írtam, hogy stúdió monitorról van szó, ahol általában 5-8" között szokott lenni a mélyközép, tehát a 10" bazi nagy. Belekötöttél abba, hogy kis szobám van, pedig leírtam a méreteit, ehhez képest valahogy átsiklottál felette, mindenesetre a ~10m² az eléggé kicsi, szinte már félszoba. Belekötöttél abba, hogy nem is állóhullám, amit hallok, pedig a frekvencia és a szoba méretei alapján illetve sokféle pozícióban meghallgatva elég egyértelműen az.
+ a #83042-es hozzászólásod
-
fehér_ember
addikt
Most elöl ennyire csupasz (+ kifestve még most sincs
) . Úgyhogy biztos lehet rajta javítani. Modjuk a bal oldali műbőrözött ajtóba van azért valamennyi üveggyapot és a lefedett ajtóba szintén. Mögöttem meg több mint 3 méter (két ruhásszekrény, egy franciaágy, 1 íróasztal).
-
Valami mégiscsak okozza azt, hogy az a szobahangnak csak egy része hallatszik a pozíciómban. Persze az segít a legtöbbet, hogy 38%-nál ülök. De tökmindegy mi segít, nem elég.
Ha a 40 Hz az alaphang, akkor 80 Hz az a második harmonikus, bármiről van szó, legyen az torzítás, szoba módus vagy akármi más. Értelemszerűen itt most a szoba egyik módusáról beszéltem.
A problémát biztosan az állóhullám okozza, hisz mélyládával is ugyanitt volt a probléma, de a szobaközepe felé helyezve javult.
Egy 10" stúdió monitor az objektíve bazi nagy. Eleve már a 8" is nagynak számít. Mélyládáról váltottam, és biztosra akartam menni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Filmvilág
- Formula-1
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- XPEnology
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parkside szerszám kibeszélő
- Kuponkunyeráló
- Szivárognak a Vivo X300 kameraadatai
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- ViewSonic VG700b monitor 17" 1280 1024 DSUB, DVI, beépített hangszórókkal
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest