Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bta1

    őstag

    válasz lezso6 #83021 üzenetére

    "elméletileg ~40 Hz körül van egy elég komoly puklim, de bútorzat ezen részben segít, így gyakorlatban 36-39 Hz között döng igazán, 39-43 Hz között már annyira nem emel ki.

    Milyen bútorod működik nagy jósági tényezőjű, effektív üregrezonátorként?;) +--5%-nál kisebb sávszélesség ilyen alacsony frekvencián még csőcsapdával sem érhető el egykönnyen...

    "A második harmonikust meg már nem is hallom"

    Ez természetes dolog. Mások sem vennének észre néhány % hozzáadott harmonikust önmagában, ~40Hz-es szinuszjelet hallgatva. Vagy nem erről beszélsz, és a módust nevezed helytelen terminológiával "harmonikusnak"? De akkor is felvetődik a kérdés, hogy miféle aranyfül képes egymástól 1 oktávnyira lévő módusok hatását külön-külön kihallani?

    Tudom, hülye vagyok, hogy bazi nagy hangfalak vannak ekkora szobában, de az lenne a kérdés, hogy ilyen kis szobában rezonátor segítene?

    Elméletileg segít, de nem árt tudni, hogy a legjobb "stratégiai ponton" elhelyezett basszus csapdának is van mellékhatása, hiszen nem csak az állóhullámokat szív le, s ezáltal felboríthatja az akusztikai egyensúlyt. Egyszerűbben fogalmazva, nem csak a pontos hangolás kritikus, hanem az elnyelés mértéke is. De először meg kellene győződni, hogy a zavaró mélykiemelés oka tényleg az állóhullámokban keresendő? Vagy mondjuk az 1. módus és a basszreflex hangolás szerencsétlen egybeesésében? Egyébiránt: 50 liter a hifiben "valamivel átlag felettinek" mondható, de bazi nagynak semmiképpen.

Új hozzászólás Aktív témák