Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• F4ther

tag

válasz King Unique #56305 üzenetére

Nekem pl a helyzet az, hogy nem tudom írni a firmware-t usb-n keresztül. Elvileg satán keresztül nagyobb az esélye hogy sikerüljön - igy kiküszöbölve a firmware bug-ot. A HDD opensuperclone tool-jában van egy beépített direkt a USB-s WD-khez alkalmazható firmware patch. Valamint az adatmentő cégeknek is az első dolga ezekkel a WD-s meghajtókkal, hogy rápattintják a megfelelő PC-3000-es USB-SATA konverter PCB-t és nem is próbálkoznak USB-n keresztül.

• F4ther

tag

válasz King Unique #56298 üzenetére

Igen, integrált USB vezérlőt kellene "tákolnom" SATA-ra - csak azért, mert. Nincs különösebb oka, inkább hobby jelleggel szórakoznék vele. Téglásítás nem érdekel mert ez a HDD visszavonulót fúj. Ha meg életet lehelek bele akkor örülök és akkor is kikukázom.
    A firmware módosításhoz azért kellene a SATA átalakítás mert USB-ről nem ment, állandó timeout / instabil.. de amit küldtél megnézem ezt a firmware updatert. Ha meg kész a másolás akkor szétszedem hogy a PCB azonosítója meglegyen.

• F4ther

tag

Sziasztok.

Az történt, hogy van egy döglődő 4tb-s WD mypassport ultra külső USB-S hdd-m (Na többet sem akarok WD-t - bár igazából kibírta, több mint 3,5 évnyi időt volt bekapcsolt állapotban :)) ) - pont a backup idején kezdett döglődni.
    Nagy nehezen lementettem róla majdnem mindent amit akartam végül (még mindig másolok), de elment rá vagy 1 hetem.

A gyanúm szerint firmware hibája van ami ezeknél a meghajtóknál jellemző. - legalább is amit olvastam a témában és tapasztaltam a különböző próbálkozásaim alatt erre gyanakszom, de én nem értek hozzá.
    Tehát első sorban elkezdtem ddrescue-val, ami ilyen 3000b/s-el ment, reménytelen. Próbáltam a HDD opensuperclone linux diszribúciót mikor már megtaláltam a módját a firmware patchelésnek - tudom SATA átalakítás kellene, de nem annyira könnyű / nem találtam jó leírást - szóval megnéztem USB-ről de elbukik már a memória kiolvasásnál (Egyszerűen kilép a tool hibával)
    Szóval végül visszamentem windows-ba és csak felcsatlakoztattam az usb-re, minden mindegy alapon, néhány óra elteltével megjelent a directory, és képes voltam másolni ilyen 30kb/s-el, aztán valamiért felment 300kb/s-re, majd 1mb/s-re. Így bátorkodtam nagyobb másolást, elértem a 30mb/s-et is! Így robocopyval sikerült lementeni kvázi a lényeg nagy részét meg a maradékot amit még most is másolok - kb 1 nap van hátra - rengeteg apró file / megáll fileonként (Igazából nem annyira kritikus fileokról van szó, a legfontosabbakról van backup)

Szóval, akkor miért is írok ide?

Amit szeretnék, már csak azért is, átalakítani SATA-ra a PCB-t gyári USB-ről, ebben valaki tud tippet adni? kellene egy rajz a bekötésre, meg mit hova forrasszak.
    Utána megnézném a linuxos opensuperclone alatt a meghajtót, valamint megpróbálnám applikálni a firmware patchet.
    Akár még egy fejcserét is megpróbálnék csak úgy (munkám miatt van tisztatér és lamináris áramlású szoba hozzáférésem, ott meg tudom az ilyet csinálni ha felnyitom a meghajtót).

Egyébként találtam egy data forensices discordot, onnan csak kirúgtak a béna kérdésemmel a sok IT's bűnöldöző rendőrségi dolgozók és data recovery cégben dolgozók által alkotott discord csoportból. Nem volt elég professzionális hogy nem értek hozzá és tanácsot kerestem hozzáértőktől. :N

• F4ther

tag

Sziasztok,

Nem rég cseréltem régi hdd-ket, két újabb 2 terrás seagate barracudára, amik jelenleg csak háttértárként üzemelnek, semmi konkrét aktív használat. Tehát nem fut róluk semmilyen program aktívan, és nincs is megnyitva semmi. Ennek ellenére néha, amikor hallom, hogy felpörgetni a lemezeket a rendszer, pár másodpercre kifagy a gépem.. Ilyet tapasztaltam már korábban külső meghajtó esetén, amikor épp használatba veszem, vagy meg akarok nyitni valamit, de úgy, hogy nem is használnám még nem... Ötletek?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés