Keresés

Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz hétalvó #6877 üzenetére

Így is próbáltad, ahogy az előbb mondtam:
    Egyszer: indul a VGA-ból, át az erősítőn, be a kijelző egyik bemenetébe.
    Másodszor: indul a VGA-ból, bemegy a monitorba
    Harmadszor: A monitoron a második bemenetet választod ki. A windows hangeszközei közt beállítod alapértelmezettnek az első kábelen felismert HDMI eszközt. A két észlelt kijelző közül azt állítod be elsődleges megjelenítőnek, amit közvetlenül dugtál rá.
    Elindítod a filmlejátszást a kiterjesztett másodlagos megjelenítőn (kép és hang együtt utazik, és a képet még nem is látod a kijelződön, hisz nem arról a bemenetről rajzol), majd áthúzod a lejátszó ablakát az elsődleges megjelenítőre (és ezzel a kép átvándorol oda, amit a kijelződ is megjelenít)?

Következő:
    Ha most az AV receiver 1.3-as HDMI-vel van szerelve, akkor ha nem akarom használni semmilyen képkonvertáló funkcióját, akkor is limitálódik a képátvitel képessége? Tehát, ha beiktatom egy 1.4-es HDMI-vel szerelt lejátszó, és szintén 1.4-es HDMI bemenetű megjelenítő közé, akkor sem jut át rajta olyan jel, amit az 1.3 még támogat, de az 1.4 már igen? (elvileg az 1.4 újítása lesz a 3D tartalmak támogatása...) Vagy ilyenkor nem szól bele a dolgokba, csak értelmezi a hangot, a kép pedig átmegy anélkül, hogy számítana, hogy számára értelmezhetetlen kódolással megy?

• janos666

nagyúr

válasz Seraph 16 #6875 üzenetére

Szerintem úgy a legegyszerűbb kiszűrni, hogy megnézed van-e a feature listán TrueHD és/vagy DTS-HD dekódolás (a kettő jó eséllyel csak együtt bukkan fel, esetleg lemarad a szövegdobozból).
    Ha ezeket a formátumokat tudja dekódolni, akkor tud hangot fogadni HDMI-n, hisz ezek nem mennek át SPDIF-en, illetve elméletileg az sem lehetetlen, de kellőképp valószínűtlen, hogy 1.3-as szabványú HDMI-je van (innentől működik a bitstream), és fogad is 8x24/96 LPCM-et, de a TrueHD/DTS-HD dekódolást már lespórolták a feature listáról. (Elméletben lehetne, hogy egy "tollvonással" gyártanak így olcsóbb modelleket ugyan abból a hardware-ből, de még nem láttam ilyet, nem is tűnik túl okos dolognak)

Szerintetek milyen viszonyt ápolna egy Onkyo TX SR507 erősítő és a KEF c3-as háttér és c6 center sugárzóival? Nagyjából egy minőségkategóriába esnek, vagy ilyen erősítőhöz feleslegesen jó, netán kevés is ez a fajta hangszóró?
    (Bár az erősítő ebben a tervben elég fix, ez most a legolcsóbb HDMI-n hangot fogadó AV erősítő.)

Amitől én most parázok még az az, hogy az 1.3-as HDMI-vel nem lehet 120Hz-en hajtani 1920-as kijelzőket (akadásmentes 24FPS és polárszemüveges 3D...), ahhoz DiplayPort kell, és létezik is már Display Port audio is, lehet, hogy meg kéne várni ezt, vagy az 1.4-es HDMI-vel szerelt AV receiverket (a 3D-re már az is jó elvileg, és inkluzíve 120Hz-en kell futni, de 24/48 FPS-t kell fogadni, tehát ugyan úgy teljesül az akadásmentesség is).
    Bár ez még elég távlati jövő, mire emiatt monitort cserélnék. (de az erősítőt megtartanám vagy 5-6+ évig)
    Vagy megoldható az, hogy a HDMI-n csak a hang megy ki, a képet pedig display porton (vagy második kábellel, 1.4-es HDMI-n) küldöm a kijelzőre? Akár úgy, hogy az erősítő kimenetét is beledugom a kijelzőbe, csak nem arról rakom ki a képet, és akkor a gép két monitort is lát (ez most is így van nálam, csak két külön VGA-ról kötöttem be ugyan azt a monitort, mert mindkettőnek érzékelni kell monitort a működéshez), csak épp semmit nem kezdek a másodlagos megjelenítővel, aminek nem is látom a képét?
    Itt csak az a buktató, hogy kénytelen-e ugyan azon a csatornán utazni a a kép és a hang. Tehát ha a lejátszó ablakát az elsődleges kijelzőre húzom be, akkor a hang is mindenképp azon a kábelen akar-e távozni, ami ahhoz megy, vagy azon hangeszköz felé távozik, amit a másik kábelen át felismert, és elsődleges hangkimenetnek állítottam be? :U
    (Tehát egy kábel az AV erősítőbe, mögé a fake monitorra csak üres windows asztal képe megy a hanggal, amit nem is látok, de hallok. A másik kábel megy a monitorba, amire csak a kép megy.)

• janos666

nagyúr

válasz robi0604 #6846 üzenetére

Hát,ő, ettől már találtam olcsóbbat, de még az is több egy kicsit, mint amit rászánnék. :U
    Lehet még 1 évvel el kell tolni a fejlesztést, pedig nagyon rég tologatom már.

Most egy öreg Genius Home Theater SW 5.1-em van. Az egyik legelső kiadás, még valamikor 6-7 éve vettem, már kezd (nagyon halkan, de) hallhatóan búgni üresjáratban, és egyre búgósabb a mély is, nem olyan telt, mint új korában, szóval öregszik, miközben a HD korszak már jócskán beköszöntött, így lenne értelme jobb hangrendszert tartani.
    Ezzel kapcsolatban egy bugyuta kérdés: Ennek a hangcuccnak a hangszóróit tudnám használni egy ilyen új AV erősítővel, vagy más az ilyen aktív hangfalrendszerek hangszórója? Persze csak átmenetileg, hogy darabonként építsem ki a rendszert, mert mostanság nem szokott összegyűlni annyi pénzem egybe, hogy megejtsem ez a beruházást...

• janos666

nagyúr

válasz janos666 #6844 üzenetére

Kapásból ezek jöttek most ki: TX-SR605 és TX-SR606
    Előbbit szerintem már nem forgalmazzák, utóbbira kidobott a google egy webáruházat 300$-os címkével, itthon argep-el viszont 161k-s találatot adott :Y
    És nem szállítanak az USA-n kívülre, pedig 300+nemzetközi postát simán adnék ért. :U

• janos666

nagyúr

Nézegette mostanában valaki, hogy melyik a legolcsóbb erősítő, ami képet HDMI-n hangot fogadni, és DTS-HD Master Audio-t dekódolni? (akár használt is jó)
    Tavaly már szemeztem felük, de 100 alatt nem találtam. :Y

• janos666

nagyúr

válasz El_Gringo #3396 üzenetére

Nos, 7 éve nem nyúltam a hangrendszeremhez, csak hangkártyát cseréltem, úgyhogy kicsit le vagyok maradva ezekkel a digitális cuccokkal. Pár napja mikor olvastam a HDMI-s 4870x2 logout cikket akkor jutott eszembe hogy ideje lesz már beújítani a hangzást is a Full-HD monitor mellé...

Most alapvetően 3 alternatívában gondolkozom:
    - Legolcsóbb módon marad az Audigy 4, vagy beficcen helyette egy X-fi, aztán analógon használok egy drágább aktív hangfalrendszert.(mint ma, csak épp lecserélem a 7 éves aktív hangfalcuccot jobb minőségűre, meg upgradelem a hangkarit is hogy ha már analóg akkor legyen jobb a DAC...)
    - Marad az Audigy 4, és beficcen mellé egy olcsóbb féle (de még a tűrhetőbb márkából, valami Yamaha, vagy Donan...) digitális erősítő amire rámegy egy közepes hangfalszett. (most egy 65k-s JBL-t nézegettem) Ezesetben ugye analóg és SPDIF-en is át kéne kötni a kártyát az erősítőre, aztán ha játszok analóg menne át, ha DTS/AC3 filmet nézek, akkor meg SPDIF-en. Illetve ha beújítanék még egy X-fi preludet mehetne minden SPDIF-re. (csak a prelude annyi plusz költség mint a 3. pont)
    - Maradna az Audigy 4 játékokhoz analógan, de a DTS és egyéb (merthát előrelátóban megelőlegezzük, hogy előbb lesz 9000Ft egy BD író és 100Ft egy korong, mint legközelebb hangcucc upgradem, akkor kellhet a TreuHD meg DTS-HD...) nem SPDIF-en, hanem HDMI-n csorogna át egy digitális erősítőre (jó kérdés melyik a legolcsóbb erősítő ami HDMI-ről is szed le hangot?). Sőtt, ebben a verzóban szóbajön egy szoftver, ami képes a creative hangkártyákkal kevert hangot lossless átdobni másik kártyára, ami ki tud dobni mindent. (szóval nem is kéne az analóg kábel, a játékok EAX-al mennének, de a HDMI-n csorogna ki a hangjuk, mint mindené)

Ha semmi se jönne közbe (vistán is üzemképes a szoftver ami emlékeim szerint működött valamikor, és találnék 60k körül erősítőt, ami feldolgozza a HDMI-n érkező jelet), akkor a 3. lehetne a legszebb és leg időtállóbb megoldás. Csakhát a kérdés hogy megéri-e a többletárát az első pontban vázolt analóg megoldáshoz képest.
    Mennyivel lehet jobb a DAC egy belépő szintű HDMI-s erősítőben, mint egy Audigy4-en, vagy inkább Xfi-n (ha figyelembe vesszük azt is hogy mennyi zajt kap a gépházban, és mennyit az erősítő dobozában)? Jobb lesz a 120k-s digitális cucc mint a 80k-s analóg?

Ja, és miért nem gyakoriak a passzív házimozis mélyládák? Az 5.1-es erősítők is többnyire csak előerősítik a mélyet? Vagy nekem kéne szemfülesebben nézelődni és lesz 5.1-es szett amiben passzív a mélyláda is, és az erősítő táplálja 100W-al a mélyet is?

• janos666

nagyúr

válasz csizzah #3387 üzenetére

És miért kidobott pénz egy hangkártya az SPDIF-hez? Pl. a realtek chipel sose lesz EAX HD 4/5 játékokban, csak egy Audigy/Xfi chippel. Jó, ez csak játék, de van akinek az megér 10-20k-t, hamár 50-100k-s VGA-t is vesz játszani minden évben...

Szerintem sem feltétlen mindegy, hogy pl egy DTS digitális jel milyen kábelen megy át. Ha más a szabvány más a jelgenerátor és a dekóder felépítése. Rendben hogy 0-ák és 1-esek utaznak a kábelen, de akkor is más lesz a rendszer működése, ha más szabványt használ. Még a HDMI-n belül se ugyanaz az 1.1, 1.2a, meg 1.3 tudása, ennek megfelelően az 1.3 támogatásához komolyabb tudású fogadó eszköz kell, mint az 1.1-hez, ami indirekt módon eredményezhet jobb végeredményt. Szerintem pusztán azért is szólhat másképp, ha HDMI-n játszod át ugyanazt a DTS hangot ugyanabba a hangrendszerbe, mint ha ugyanezt az SPDIF-en teszed, mert nem pont ugyanazok az áramkörök dolgoznak majd az erősítőben. Bár lehet hogy az általa tesztelt beállításokban van a hiba, és egyik esetben nem érintetlenül ment át a lejátszott hang (valami alapból bekapcsolva maradt a driverben, vagy hasonló).

• janos666

nagyúr

válasz bigdigit #3376 üzenetére

Épp ez a dilemma, hogy az EAX szól a Creative kártyák mellett, miközben nem is tud 5.1-et kiküldeni, csak ha valami Dolby vagy DTS, AC3, stb kódolású maga a forrás, és csak pass-through megy. (kivéve a drága Xfi chipes preludet...)
    Szóval ha SPDIF, akkor úgysincs EAX-al kevert 5.1 hang, de ha már nincs eax akkor megspórolom a hangkártyát azzal ha a videókártya HDMI kimenetét használom. (akkor sincs EAX, de van akár PCM 7.1-ig bezáróan bármi, állítólag még egy MP3 is örül ha HDMI-n és nem koax SPDIF-en megy áta az erősítőbe, nemhogy a DTS@1,5...)

Vagy marad az Audigy4 is a gépben (úgy se ér már sokat), analóg módon átkábelezve, ha játszok, és minden lejátszót HDMI kimenetre állítok...

Meg nemrég kellett arra is rájönnöm, hogy egy 45k-s yamaha erősítőn is van már ugyan több HDMI dugasz, csaképp a 110k alatti mondellek nem tudnak róla hangot leszedni, csak elosztó szerepet látnak el. (már-már vicc...) Szóval most valami olcsóbb erősítőt keresek ami hangot is le tud fogadni azon a HDMI-n, nem csak dísznek van. Csak a webáruházak leírásából ez nemigen derül ki.

• janos666

nagyúr

válasz O_L_I #3372 üzenetére

Azért lenne HDMI, mert akkor repülne a hangkártya, és a videókártyából jönne a 6 csatornás digitális jel. De DTS hangsávos HD-ripektől többre nem futja a közeljövőben. (Blueray író meg olyan net amin emberi időn belül lecsorog a 25-50Gb-os képfile...)
    Mondanak ilyeneket, hogy a creative kártyái SPDIF-en nem tudnak rendes 5.1-et kiküldeni, de az Xfi-prelude meg elég drága, akkor inkább az EAX-ról mondanék le játékokban.

De jobban átgondolva tényleg inkább Xfi-prelude és SPDIF koaxon...

• janos666

nagyúr

válasz Geeco #3368 üzenetére

Mennyitől kezdődnek az olyan HDMI bemenetes erősítők amikkel már megérné foglalkozni?
    Immár 6 éve hanyagolom el a gépfejlesztés ezen részét, azóta egy Genius Home Theater 5.1 hangfalszett van kötve a gépre (analóg...). Akkor egyik legjobb ár/értékes cucc volt, csak most elgondolkoztam hogy nem ártana már etéren is upgradelni, akkor már olyanra ami megint sokáig kihúzza.

A logoutos "4870 mint hangkártya" indította el a gondolatmenetem, így most ebben kezdtem el gondolkozni. Nem HDMI-s LCD-TV lesz mellé, csak a DVI FullHD monitor, és csak 5.1 kell, mondjuk 5 teljes frekvenciás hangszóró, meg 1 mélynyomó, nem kell nagy teljesítmény, inkább közepes hangerőn szóljon minél tisztábban. (nem házibuliban akarom ordíttatni, csak kiscsoportos, egyéni filmezés, játékok, meg netezés közben egy kis zene ami még nem zavarja a szomszédot -nem panel, falu, de akkor is...)
    És nem kell a túlárazott audiphil cucc se, mondtam hogy miről upgradelek, nem a tökéletes erősítőt keresem hanem azt ami még nem kimondottan drága, de a választékból a legjobban megéri az árát, és annyira már profi hogy nincsenek nagy hiányosságai. (és érezzem meg hogy tényleg megérte rá költeni)

Elvárás annyi lenne hogy tudjon rendesen kezelni 1,5Mb/s DTS hangot ami a HDMI-ről jön, úgy ahogy azt el lehet várni. (ne csak 320Kb-os AC3 minőségben szóllaljon meg az a 1,5Mb DTS...)
    Esetleg ha a HDMI még drágítja a dolgot hasonló képességű SPDI-es mennyivel olcsóbb (akkor maradna az Audigy4, vagy beficcenne valami X-fi, pl az Azureal, vagy hogy hívják Xfiprelude...)?

Aktív témák

Hirdetés