Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Bigya

őstag

Hali!

Voltam a belvárosi színházban. Nexo ládák vannak függesztve, ilyen line-array szerű téma.

Dumálgattam a hangos-sal. Valami 21kW van a ládák mögött a falba beépítve egy kis helységbe. Egy ajtó az előlapokhoz, mögötte másik ajtó, a hátlapokhoz.

Vagyon durva motyó van beépítve, csak pislogtunk amikor megláttuk a Yamaha digitpult I/O egységének a kifejtését...

Az illető elég jól vágta a témát! (állítása szerint Yamaha R01V pultokat javít, tehát az elekronikához is konyít.)

Volt a színpadon egy ilyen buborékoló fal. Persze membrános levegőztetővel. Elötte ~2 méterre pedig pulpitus, két puskamikrofonnal. Ezek csodálatosan vették ennek a falnak az 50Hz-es zaját.

Úgy gondolta a tag, hogy nem kezdi el fésülni a pulton az EQ-t mert nagyon ki lesz herélve a mikrofon hangja. Inkább fogott egy másik puska mikit, beálította a bubifal mögé 50cm-re, feldugta a box-ra, visszament a pulthoz, és pár perc múlva nem lehetett hallani a búgást, csak kicsit amit már a bubifal felülete adott akusztikusan.

Kérdeztem, hogy mit csinált.

Elmondta többször is, a lényeg megmaradt:

A hátsó puskamiki jelében az 50Hz és annak második felharmonikusánál (150Hz ?) csinált egy jó kis emelést. Utána rakott rá egy késleltetést, gondolom az első pulpitus mikrofonokhoz képest. Aztán megforgatta a jelet és hozzáadta mindkét pulpitus mikrofon jeléhez. Aszongya: ''és nézd meg:'' kinyomta a mute-ot a fordított jel csatiján, és naaagyon zavaró lett a búgás, mint egy izmos földhurok.

Hozzátette, hogy olvasott az aktív hang(hullám) kioltásról, de most legalább kipróbálta.

Új hozzászólás Aktív témák