Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• szabifotos

senior tag

Sziasztok!

Egy érdekesnek tűnő kérdés fogalmazódott meg bennem. Gondoltam megkérdezem itt mit gondoltok a dologról. Régóta érdekel a hangtechnika hobbi szinten. Mindig is csodálkozva és kíváncsian néztem a koncerteken vagy akár egy stúdióban, hogy mennyire jó lenne komolyabban érteni hozzá. És gyerekkorom óta szeretek énekelni. 3 éve komolyabban tanulok hangképzést. (néhányan hallottatok is már talán). Felvételeket is készítek amatőr énekestársaknak és magamnak, tehát a szerkesztésbe is beleástam picit magam.

Kérdésem főleg a szakmabelieknek szól. A zene, a hangtechnika az ugye valamely szinten egy készséget is kíván. (van akinek abszolút hallása van pl....) és persze szakmai tudást is, mind technikailag, mind zeneileg.

Szerintetek valakiből "jobb hangtechnikus" lesz ha pl. a színpadon is aktív, nem csak a pult mögött? Gondolok itt arra hogy a legtöbb mai énekes ha pl. nem hall valamit jól a színpadon akkor csak hebeg habog hogy valami nem jó, de nem tudja elmondani mi a baja, mert nem ért a technikához. Viszont fordítva is igaz. Hallottam már olyan hangosítást ahol tök másképp kevertem volna mert a technikus nem énekesi füllel hallgatta a dolgokat... nem hallotta hogy valami nem stimmel. Közben a körülöttem levő tizenakárhány hobbi! énekestársam nézett hogy "ez mér így szól... nem hallja???"

Tény, hogy felhígult a szakma, és aki már be tudja dugni a keverőt az már "hangtechnikus"... Csak elgondolkodtam, hogy akkor pl. belőlem sokkal jobb hangtechnikus lehetne mint másokból, akik nem énekelnek? (ez elég nagyképűen hangzik... :D
    Később akár szeretném ezt tanulni komolyabban is. Nektek mi a tapasztalatotok, véleményetek?

Új hozzászólás Aktív témák