- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Netfone
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Nem sok meglepetést tartogat a Galaxy S25 FE és Tab S11 Ultra külseje
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- MIUI / HyperOS topik
-
Mobilarena
- kezdőknek infók itt: [link] és itt: [link]
- Drugs Bunny - A sárga kapszula (alapismereteket tartalmazó könyv .pdf formátumban) (alternatív letöltési link)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flash Gordon
senior tag
"azt gondolom, hogy ha valaki nagyreszt allati eredetüböl es mondjuk napi 1.6-2.0 g/testtömeg kg feherjet visz be, ott - legalabbis idöskori (>60 ev) sarcopenia "ellen" - tenyleg kidobott penz az extra fehérje (por formajaban)"
A téma szénné van kutatva [link]
Persze vannak tanulmányok amikben kimutatták, hogy időskorban és amúgy általában jótékonyan hat a megnövelt fehérje bevitel akár az általad említett mennyiségben, de van olyan is ami pont az ellenkezőpjét állítja. Pro [link] kontra [link]
Nem tartozik szorosan a témához, de a bevitt fehérje egyszeri dózisának hasznosítása az életkor előrehaladtával érdekesmód egyre növekszik, 60 évesen ez már lehet akár közel a duplája az átlagosan javasolt 22-5g nak...
Természetesen hogy napi t.s. kg/1.6g fehérje bevitelt érdemes elérni, de a dolog nem ilyen egyszerű, ugyanis a szervezet gazdaságosabban bánik a fehérjével, amennyiben kevesebből gazdálkodik, a bélflórára, a szervezetben lejátszódó egyéb folyamatokra is hatással van az hogy miből mennyit fogyasztunk...
A kiegészítésként fehérjeporokkal bevitt fehérje praktikus idős korban ha másért nem is, de azért feltétlen jó, mert nem terheli meg feleslegesen az emésztőrendszert, vagy okoz problémát az étrendbe illesztése pl. a napi 2x étkezésnél.
A fehérjék típusának megválasztásánál is változatos formákat érdemes alkalmazni: növényi, marha, tejsavó, kazein, stb. Pl. vagy időszakosan váltogatni, vagy a napszaknak megfelelően, délelőtt tejsavó v. marha, este növényi v. kazein.
-
K1LLMy53Lf
senior tag
persze, mindenképpen hízásra (megfelelő aktivitási szint mellett energiapótlásra) ajánlottam, hogy ne a tábla szalonnához nyúljon valaki (persze véleményem szerint az is jobb, mint az agyonfeldolgozott fehér pékáruk, cukorral telepakolt vagy épp egészségesnek mondott, 100%os levek stb)
tehát igen, súlygyarapításhoz, de ez is volt az alapkérdés, amivel kapcsolatban előjött
(egyébként fogyókúrába is be lehet iktatni, ha valaki angyon kívánja, de akkor nem 100g-s mértékkel, inkább 20-30g, amit mondjuk ~fél óra intenzív sétával ellensúlyoz... valamit valamiért, ezt kell véleményem szerint szem előtt tartani/tisztában lenni vele, h a kalóriadeficit meglegyen... nem gáz, ha valaki többet akar enni, "csalni" akar, de legyen tisztában vele, hogy azért igenis meg kell dolgoznia)
500g-t letolni már nem kis mutatvány, még sótlanból sem, sós verzióból egy olyan zacskó után szerintem pár napig nem szívesen ennék semmit (annyira szétmarná a szám... :/ ) -
K1LLMy53Lf
senior tag
én írtam így hirtelen, mint olcsó, gyors, relatív egészséges (zsír)tömeg-növelő cucc. de második említéskor specifikáltam is, hogy 100g-s zacskóról beszélek
(ami ugyebár ~600kcal/zacskó, tehát 1,2k kalória... napi ekkora plusz bevitellel elég könnyen lehet hízni, ha a mostani kajamennyiség szinten tartja az illetőt és szvsz ezt nem megterhelő 1 nap alatt elfogyasztani)
-
nuke7
veterán
ha nem éred el az 1g/testsúly kg fehérje bevitelt mindenképp van értelme a plusz fehérjének kb. bármilyen formában. 1.5g/testsúly kg-ig gond nélkül fel lehet menni, bárminemű életvitelbeli változtatás nélkül. (még akár 2g-ig is pár tanulmány szerint)
#191725 Dorian : nekem falmászásnál sokszor elég nagy szükségem van/lenne rá...
-
K1LLMy53Lf
senior tag
glicin, mint minden aminosav, azért több dologra is hat: [link] de alapvetően édes íze van emiatt sokan édesítésre is használják.
digezyme egy emésztőenzim komplex, ami 5féle enzimet tartalmaz: [link]
én tabletta formájában nehezebb kaják esetén szoktam használni.nem sokféle növényi fehérjét ismerek, így a puregold szóját sem. a növényi lassabban szívódik fel, ahogy ezt írtam. ízre elég széles spektrumon mozognak, ittam már nagyon rosszat, elfogadhatót és nagyon finomat is. Ostrovit cucca az utóbbi, számomra desszert kategória, ezért tartom meg éjjelinek. (cukrosként a tejsavó nem jó ötlet éjjelre, ez pedig normál szinten tartja a cukrom, mert a hosszúhatású inzulinom enyhén leviszi alapból, ez pedig kompenzáljal)
hogy szükséged van-e ilyesmire vagy sem. én a tápanyag 5-6felé történő elosztás híve vagyok, így jön ki ütemben (reggeli, ebéd, vacsora, emellé tízórai, uzsonna tejsavó, lefekvés előtt pedig a növényi)
de én ~108kg vagyok, így ~200g fehérjét viszek be naponta. -
Flash Gordon
senior tag
A sarcopenia ellen elsősorban a súlyzós gyakorlatokkal lehet tenni.
Az extra fehérje bevitel kidobott pénz, ha nincs mellette edzés, bár vannak tanulmányok amiben 60 év felettieknek adagoltak, glicint, glutamint, lizint masszív adagokban kb. 30g/nap amivel megállították az izomvesztést, de ezeknek elég sokféle mellékhatása is lehet, pl. rákra hajlamosít...
De ha minden áron kell fehérje, akkor ízesítetlent vagy steviást vegyél, a szukralózos édesítőszereseket meg kerüld el, mert ezzel hosszútávon csak leépíted a mikrobiomodat. Persze ha amúgy is megeszel-iszol mindenféle édesítőszeres vackot, akkor nem szóltam.
Amúgy a testtömegindexed, a 2x napi étkezés, meg a leírt életvitelszerű bringa-futás stb. mellett én nem aggódnék a helyedben, mert ezekkel nagyjából ki is pipáltad a hosszú és egészséges élet feltételeit, ami a soványságot illeti az meg kb. okinavai style
Az itt fórumozók, meg az emberiség túlnyomó része a kor előrehaladtával csak hízik, rottyon van az egészsége és baromira irigyelhetné a te problémáidat.
-
attiati
veterán
Igen, de tejtermék off (sajton kívül). Az ultrafeldolgozott húsokat pedig csökkenteni szeretném.
Így jó ötlet, ha egy jól elkészített húsmentes reggelim van.
Most a jól elkészített részén dolgozok utánajárássalEgyébként egy mindenkeverék zabkása a reggeli, szóval nem egyoldalú. Csak tökéletesíteni kell.
-
K1LLMy53Lf
senior tag
Puregold teljesen jó, főleg, ha édesebb szájú vagy, mert van benne extra glicin. Ugyanakkor akkor is jó, ha valami gáz van az emésztéseddel, mert van belepakolva digezyme is.
Részemről ugyanígy ajánlott a gymbeam-es just whey is, abban is van digezyme Illezve még vitaminok és ásványi anyagok is.
Növényi fehérjéből (ha esetleges gondolkodsz ilyenen) részemről az Ostrovit vegan blend ajánlott (de az mellé kell extra emésztőenzim, ha nem bírja a gyomrod). A növényinek ugyebár lassabb a felszívódása, emiatt én ezt éjszakai fehérjeként fogyasztom (lefekvés előtt fél órával, de tanulmányok szerint totál felesleges a lassú felszívódású éjszakára, a tejsavó sokkal jobban funkcionál ilyen esetben is, én elsősorban az állaga/íze miatt tartottam meg, illetve a változatosság és az ár, mint másodlagos dolgok)
-
Dorian
félisten
Súlyzó nélküli gyakorlatoknál nagyon hamar eléred izomgyarapodás szempontjából azt a plafont ahonnan már nincs tovább.
Ha nincs mozgás, az 40 felett nem nulla, hanem -%, hiszen a közép-életkortól kezdve az izomtömeg alapból nem megmarad hanem egyre fogy.
És ugye az állóképesség-sportok pl. a hosszútávfutás, hosszútávú bicaj szintén inkább csökkentik az izomtömeget
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban érdekeltségi körbe tartozó (tulajdonos, munkavállaló, stb.) boltot reklámozni, bármilyen módon üzletelni tilos!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Napelem
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Linux kezdőknek
- Sorozatok
- További aktív témák...
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX 6700XT 12GB Cooler Master CMP 520L 750W
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest