-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Az udemy is jo amugy. Minel tobb anyagot latsz annal jobb. Mindenhonnan mas dolgokat fogsz tudni tanulni.
Van meg yousician is, napi tiz perc ingyenes, bemelegitesnek pont jo tud lenni. Ha meg megtetszik akkor elofizetsz ra es annyit gyakorolsz/tanulsz vele amennyit akarsz. -
Eastman
addikt
Húrozás:
Nézz meg kb. tíz yt videót róla, de CSAK OLYANOKAT, amiken a képsor bal oldalán látható a gitár feje és két soros a kulcsozás mint a te hangszereden! Tehát pont úgy lásd elsőre mint ahogyan az öledbe fekteted, vagy az asztalra magad elé teszed a gitárod. Így rögtön, egy életre megérthető a logikája és nem zavarodsz bele.
Én a "locking" húrbefűzést szeretem, mert úgy érzem, hogy jobban tartja a hangolást.
Tipp;
miután lehúroztál és mielőtt felrakod az új készletet, tehetsz a (fehér) nut (szemöldök) hat árkába egy nagyon kevés gyertyaviaszt (szárazon!) vagy fekete nut esetén grafitceruza-port. Én a teamécsesről leveszem az alu-hordót és egyszerűen az élével bedörzsölgetem az apró árkokat, a másik gitáron pedig a ceruza hegyével röviden, de határozottan berajzolgatok az árkokba. Ettől jól tudnak csúszni a húrok a maguk árkaiban, ergo kevésbé hangolódik el a hangszer játék közben, mert a húrok nem "akadnak fel". -
Eastman
addikt
Szia!
A 11-es készlettel fog igazán megszólalni egy "westerngitár", határozottan rezegni a fa. Szerintem standard hangolásban a 10 kevés neki. (Stagegitáros tipp; akusztikusra egy mérettel többet számolunk. Tehát pl., ha elektronyoson kilencest használsz, ahhoz szoktál, az akusztikusodra menjen 10! Azért írom, hogy ne ijedj meg a 11-től.)
Ha androidos vagy, telepítsd a Fender gyári hangolóappját! The Best!!!! Árnyék kolléga tippje, magamban minden nap megköszönöm neki. Előtte folyton szívtam a hangolókkal. A progi a telefon mikrofonját használja, én a combomra teszem a telót amikor hangolok.
Szép a gitárod, sok sikert!
-
qltsar
veterán
Szia,
A hurkeszlet reszere reagalnek:
Vagy 10-es, esetleg 11-es hurkeszlettel jonnek a normal menzuraju akusztikus gitarok altalaban a gyartosorokrol.
Ha standard hangolassal szeretned hasznalni, 10-es keszletet javasolnek, en D#/D-re 11-es keszletet hasznalok az akusztikus gitarjaimon - persze a hurvastagsagnal szerepet jatszik a szemelyes preferencia is, de idovel ez majd kialakul.
Probalkozz elso korben a gyarival, sajnos az elejen teljesen mindegy, hogy 9-10-11-12-13-14 -es a keszlet, meg kell edzodnie a kezednek hozza.
Otthon tudod cserelni a keszleteket egyszeruen, en javasolnam, hogy ne csereltesd ki, hanem tanuld meg, hogy hogyan kell.
Esetleg meg egy hurozogepet vehetsz, ugy gyorsabb a muvelet, ezen kivul csak egy csipofogo kell, esetleg a csere kozben egy kis bund / fogolap apolo folyadek.
-
dudi6
senior tag
Sziasztok!
Sikerült vennem használtan egy Fender CC-60S gitárt. Azt olvastam, hogy kezdő gitárnak tökéletes lesz. Kaptam hozzá több dolgot is: kép
- Makala ukulele
- Light húrt
- Ortega hangoló
- Gewa hangoló
- Joyo capo
- 2 tokot
Lenne pár kérdésem.
Ajánlottátok, hogy érdemes egyből vékonyabb húrokra cserélni a gyárit kezdőknek. Ha jól tudom ez a CC-60s 20-ssal jön ki. Cseréljem? Ha cseréljem, jó lesz az amit kaptam hozzá Light (11-52) vagy vegyek mást (10-st)? (Itthon ki tudom cserélni videók alapján vagy vigyem be hangszerboltba?)
Hol, hogyan érdemes elkezdeni tanulni gitározni? Tudtok ajánlani könyvet, youtube linket vagy bármi hasznos anyagot?
Ezekhez van hozzáférésem: Udemy 1 , Udemy 2 , Udemy 3
gitaroznijo.hu-t is néztem (youtobe videóiba is belenéztem)
Elején jobb lenne magyar anyag. A két hangoló közül valamelyikkel be tudom jól hangolni?
Előre is köszönöm a segítséget! -
Eastman
addikt
Szia!
Akusztikusra 10-es húrkészlettel nyugodtan kezdhetsz, mert a 8 vagy 9 pókháló oda. Bocs, de szakítani fogod az első héten. Pengetőnek én őt javaslom kezdésnek, mások mást. Kis tulzással; mindegyikkel másképpen szól a gitár.Azt szoktam, hogy ha bemegyek nézelődni, próbálgatni egy gitárboltba, miután eltöltöttem ott egy órát, mindig veszek a végén egy-két pengetőt vagy egy húrkészletet, mert úgy korrektebb. Húrkészletből a már beváltat, de a pengetőkkel szoktam kísérletezni, úgyhogy van itthon már 20-30 darab, így lett sokszínű a készlet. Ertsd a hangszínre is. De a linkelt a kedvencem blues-os dolgokhoz. A rockerek-sztónerek-fémerek* keményebbek, úgyhogy pengetőből is keményebbet választanak.
Teljesen ízlés dolga. Akkordozgatáshoz is más jó és szólózáshoz is.
Sok sikert!
Szerk:
*Jazz III is vastag tulajdonképpen. -
Moleman
addikt
Van keskeny nyakú nejlonos is, de ha nem a nejlon hangját keresed, szerintem nem érdemes olyat venni.
Vékony, akár 8-9-es, elektromosra való húrokkal egy fémhúros sem bánt annyira.
50-60-ért használtan már jobb minőségű, tömör fedlaposokat is lehet kapni, akár az előbb ajánlott Earth70-et, akár újabb Fender CD-60-at (ezek korábban teljesen rétegelt lemezből voltak). Sok jó használt gitár van a piacon, érdemes szétnézni.Menj be egy hangszerboltba, mindenképp próbáld ki őket először, melyik kényelmes (változó a test mérete/mélysége, a nyak profilja), melyiknek a hangja tetszik jobban, aztán már tudod, mit kell keresned.
Kényelem szempontjából a műanyag teknőchátú akusztikok is elég jók, bár sok gagyi van közöttük.Ami a pengetőt illeti, akusztikhoz láttam egyszer, hogy nejlon pengetőt ajánlottak, azóta azt használom, de igazából nincs jelentősége, 10+ évig ugyanolyan Fender Medium pengetőt használtam mindenre.
-
Üdv. Majd jönnek a nagy öregek, és megmondják a frankót :d Addig is: van fémhúros és nylon/nejlon húros akusztikus gitár is. A nejlon húr kevésbé vág, picit könnyebb lefogni, de a legtöbb ilyen gitárnak szélesebb a nyaka. Fémhúros gitárt javasolnék, 0,10-es extra light húrokkal. Mondjuk Cort AD810 (esetleg akcióaban Earth 70) vagy AF510 típust.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Thinkpad X13 Gen2i 13.3" FHD+ IPS i5-1145G7 16GB 512GB NVMe gar
- Gyakorlatilag új, GARANCIÁLIS (2026.12.23-ig!) Asus ROG Strix G16 (G614JV) gamer laptop RTX 4060-nal
- Switch OLED piros-kék, 2025. novemberig Alza garis, dobozával és minden tartozékkal
- Eladó! MSI mag 360r-v2 komplett cpu hűtő (Csomagküldés az árban)+vezérlő
- NEOS BAZÁR számtek kellékek, kábelek, tartozékok, egerek
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest