- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- HMD Fusion - öltöztetnéd megint
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- iPhone topik
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alg
veterán
Madeira recon, reggel ranezunk a teljes 13 kilire ha az idojaras engedi. A video nyomokban UB egyeni teljesitot tartalmaz
[link] -
Alg
veterán
válasz
inf3rno #77884 üzenetére
Ez mind megvolt (Fenix 7), és 99,9%-ban tényleg tökéletesen mér. Figyelni kell hogy ha fontos a pulzus és olyan az időjárás, vigyem az övet inkább. Ha pulóveres nap van akkor úgyis "jacket mode" és jön az öv, szóval nem téma.
Nem egyedi egyébként, Garmin fórumon van jópár bejegyzés róla, a konszenzus az hogy tényleg a hideg miatt összehúzódó hajszálerek okozzák.
-
Alg
veterán
válasz
inf3rno #77881 üzenetére
Beáll fix 130-132-es pulzusra, bármit csinálok. Aztán egyszer csak vagy magához tér, vagy nem... A tegnapinál elkezdtem buzerálni, átforgatni alulra, másik csuklóra tenni, na attól teljesen elszállt, aztán mikor visszaraktam a szokásos helyre és elkezdtem haza kocogni laza tempóban, magához tért.
Eddig talán 3szor volt ilyen, és mindig ilyen éppenhogy-rövidgatyás-pólós időben - most is ugye a végén már, mikor lement nagyjából a Nap is, és egyébként is az árnyékos, hűvösebb oldalon futottam.
-
Alg
veterán
Nekem nincs gondom a színekkel, 46-osban nem fogok akciós női futócipőt találni szerintem
De amúgy a Vibram FF meg az Injinji zokni is kiesett - syndactilia: mindkét lábamon félútig össze van nőve két lábujj. -
Alg
veterán
Na úgy néz ki hűvösebb időben vinnem kell a pulzusmérő övet legalább a tempós edzésekhez, mert a Fenix 7 optikája kb. 15 fok körül megbízhatatlan... a mai dombozásnál is 7 ismétlésig bírta, az utolsó 2 HR adat kuka (az utolsó 3 lett volna vo2max/anaerob tartományon kikormolva).
Gondolom ahogy hidegebb időben a felszíni hajszálerek összehúzódnak az bezavar neki.Jah, láttam egy rókát a Schönbrunnban
mármint élőt, és nem az állatkertben volt
Biotech hipotóniás: Egyszer vettem, aztán elgondolkodtam hogy olyan mértékű hígítással vajon mi fér bele a cukor meg az aroma mellé, hát nem sok... szóval nekem nem jött be, kb. szörp helyett vizet ízesíteni jó. Jobban szeretem azokat a porokat amikben több kicsit a szénhidrát.
-
Alg
veterán
válasz
xy.zsolt #77479 üzenetére
Nekem tegnap volt egy nemszeretem VO2max edzés... este is mentem, fáradt is voltam...
5x3perc @ 4:05, közte 2perc @ 6:00... hát az utolsónak már nagyon nem volt kedvem nekindulni de végigcsináltam.A csuklós pulzusmérés az első intervallon "elaludt" (20BPM-el alámért), utána tért magához és mérte a többit rendesen.
-
Alg
veterán
Gratula az összes UB, EU, Wings For Life futónak!
Én ma megint offtopic voltam, így a héten 3 bringa (265km), 1 futás (9,5km) meg egy erősítő session volt... edzésidőben jó vagyok, valami 12 óra összesen...
-
-
Alg
veterán
A legjobb hely bringázni a Balaton.
Magyarországon lehet, de azért a környéken bőőőőven vannak jobb bringás helyek. Akár egy Passau-Bécset (320km végig kiváló minőségű bringaúton) is inkább megcsinálnék mint a Balatonkört, ha rengeteget akarnék egyszerre síkon tekerni (nem akarok).A déli parti "jobbra vasút balra nyaralók" szakaszok meg pláne nem hiányoznak, igen szar volt anno hajnalban tolni ott egy félmaratont, baromi unalmas.
-
Alg
veterán
Nem ússzátok ám meg a BRZSNY beszámolót
TLDR 2 perces YT videó: [link]
A maraton váltó egy héttel korábban nagyon jól sikerült, így egészen izgatottan vártam a versenyt - egészen szerdáig, akkor rám tört egy enyhe torokfájás, ezt követte a szokásos orrdugulás, emiatt rossz alvás az egész héten.. Szóval reggel úgy álltam rajthoz, hogy már javul, kifelé megyek belőle, de van egy "tele a fejem" érzés, és nem is voltam teljesen kipihent (ez utóbbi visszatérő jelenség a terep versenyeimen...).
Szerencsére időben sikerült odaérni, így minimális kapkodással megúszni a rajtba állást. Rajt után 2-3km aszfalt, majd patakátkelés: jövőre ha visszajövök ezt az első pár km-t keményen meg kell nyomni hogy ne kelljen tolongani az átkalésnél - most jobb híják átgázoltam a tömeg mellett bokáig érő vízben, előztem vagy 30 helyet egyből.
Kezdőtött Az Emelkedő. Egyenesen fel a Csóvira, jó kis gyalogtúra volt némi futással tarkítva. Baromi meleg volt kb. a gerincútig, utána az első frissítőpont (6k) után picit jobb. Fent az erdő gyönyörű volt, nagyon szép egynyomos szintúton mentünk a gerincen körbe. Beálltam egy kisebb csoportban de 12k körül kicsit megrogytam, éreztem hogy valami nem jó - a pulzus teljesen ok de a lábak nem bírják. Lemaradtam, sétáltam 5-600m-t, közben próbáltam rendbe szedni magam - gél + megittam az összes maradék iso-mat. NHH frissítőpont 1-2km-re volt kb. ekkor, ott még ittam egy csomót + töltöttem friss vizet + ettem sósat, így visszatért a lendület.
Lefelé először még kényelmes, majd egy patakátkelés előtt éles balkanyar - persze hogy elmentünk egyenesen, szerencsére 10-20m után láttam hogy szalag sehol és ránéztem az órán a térképre. Vagy 4-5 ember jött el utánam, visszafordítottam mindet, hálásak voltak érte. Hiba volt viszont a patakon visszafelé nem figyelni, megmerítettem a bal lábam, és pont itt jött a borzasztó, meredek, poros-köves-sziklás lejtő, kezdtem érezni hogy nem kötöttem elég szorosra a cipőt - de mire ez realizálódott késő volt, a bal lábujjam alján éreztem hogy tele vagyok vízhólyaggal (a 10 perccel korábbi beázás sem segített gondolom). Nem volt vészes, lefeléken fájt, gyalogolva kényelmetlen volt, síkon kocogva alig éreztem. Az utolsó kb. 6k így ment óvatoskodva kicsit, és már jött is a cél - végül pár km-el a vége előtt beértem és megelőztem a korábbi hullámvolgy miatt elengedett versenytársakat is.
Lent a célban erős ingerenciát éreztem hogy megmártózzak a patakban, de aztán eszembe jutott hogy nincs váltóruha szóval storno fürdés. Kicsit túl nagy is volt a nyüzsgés ott lent, hangos zene, nem az a jó kis chill hangulat szóval nem maradtam sokáig, eljöttem egy kis pihenő után.
A 2:30-as, eléggé optimista célidőt a rajtnál 3:00-ra változtattam, végül 2:54 lett - kissé betegen, a végén a lejtőn fájós lábbal óvatoskodva elégedett vagyok ezzel, az első harmad-beli helyezéssel pedig pláne, azt hittem valahol a középmezőny végén leszek.Jó lesz ez, főleg ha egyszer végre megtanulok lefelé futni (+ ha rendberakják a szememet és látom hová lépek...)
-
Alg
veterán
válasz
Peterhappy #76931 üzenetére
Grat!
-
Alg
veterán
válasz
LanyUs #76832 üzenetére
Obasszus… nem baj, egyszer ha osszejon minden annal nagyobbat fog utni
En eppen uton WTF BRZSNY-re, het elejen torokfajassal kezdtem, tegnap-tegnapelott alig kaptam levegot, ejjel folyton felebredtem hogy kiszaradt a nyalkahartyam es faj…
Kicsit mar javul, de most tulelesre rendezkedem be, ha jo napom van lesz belole egy kellemes kirandulos futas… a nyugalmi pulzusom legalabb 10-15 utessel van most a normalis felett. -
Alg
veterán
Az vótmá hogy Kipchoge a London maratonon beállt befutóérmet osztani?
-
Alg
veterán
Ha valaki holnap Parndorf-ban járna: bezár az ottani XXL, 70% a bolt teljes készletéből
, csak holnap.
-
Alg
veterán
Na szóval az úgy volt, hogy szombaton nem tudtam megülni a seggemen, a jó időben kimentem bringázni 60km-t, ez lett vagy bruttó 3 óra napozással, megállásokkal... igyekeztem azért lazára venni, de a 3 óra az 3 óra, napon, melegben (le is égtem picit).
Aztán rájöttem hogy nem nagyon van ehető kaja itthon, így a szénhidráttöltés is hagyott némi kívánnivalót maga után (tükörtojás volt zsemlével). Este + ma reggel masszázspisztolyozás.
Ma reggel kávé + müzli (a jó cukros fajta)
A terv: Kb. zone3-ból indulni, lehetőleg ott is tartani a pulzust minél tovább, nem erőltetni 5 perc alá a tempót semmiképpen, figyelni a frissítésre, max 90% erőbedobással menni. 2. rajtzóna legelejéről indultam (2. sorból, jó döntés volt).
3 gélt vittem, ettem egyet 7-nél, aztán 14-nél, aztán 19nél akartam, de a gyomrom nem volt 100%-os így nem kockáztattam meg a koffeines gélt, inkább elvettem egy extra izot+banánt a frissítőpontról 20k-nál.
A futás nagyon jól ment, figyelni kellett hogy ne fussam el az első 15k-t... kb. 12k-ig kényelmesen, utána kezdett kényelmetlen lenni (a legszarabb szakasz volt kb. 10-15k között, széles beton út, nulla árnyék, tűző nap, pici emelkedő; itt hagyott el az 1:45-ös FM iramfutó csoport). 16-20k között már küzdeni kellett, meg elkezdtem érezni a jobb lábamon egy vízhólyagot. 20-24k között megint megjött az erő, tudtam tartani a tempót, jót tettek a lejtős részek is.
Nagyon elégedett vagyok, szép stabil tempó (első és második 12k között nem volt 1 perc eltérés), viszonylag stabil pulzus, pedig nem futottam igazán hosszú edzéseket.Jah, a hangulat baromi jó volt, rengeteg szurkoló, random emberek boombox-al, dobosok, zene - a frissítőpontokat is sikerült abszolválnom 10-15mp-en belül.
A félmaratoni időben szerintem maradt legalább 3-4 perc... elfáradtam rendesen de ez nem volt 100% effort, még bőven sétálgattam, lépcsőztem délután.
-
Alg
veterán
Új FM PB: 1:45:47
-
Alg
veterán
Bécsbe közben megérkeztek a futók, reggel tele volt a belváros mindenféle futócuccos
jónővelsportolóvalMondjuk szép idő is van, én sem szívesen ülök az irodában...
Jön valaki vasárnap? -
Alg
veterán
Másik irányból közelítek: nem volt még olyan eset, hogy a MiP-es Fenix + háttérvilágítás (automata, csuklóemelésre is bekapcsol) ne lett volna elég.
OLED egyetlen fontos dologban jobb: felbontásban, amit térképezésnél lehet nagyon látni, sokkal több a részlet, MiP kijelzővel 1-2 fokkal közelebbre kell nagyítani ugyanannyi részletességhez.
És mivel a 265-ben nincs térkép...
-
Alg
veterán
Nem hiszem hogy faxság lenne, gondolj bele még ha 1mp-es mintavételre van állítva a GPS akkor is csak 4-6 adatpont alapján kell számolnia a pillanatyi sebességet...
Nyilván nem véletlen az sem hogy 5mp-re kerekít, hogy jobban kisimítsa az ugrálást.
Ha nem így lenne, akkor meg azért panaszkodna mindenki hogy össze-vissza ugrál a pillanatnyi sebesség 20-30mp-eket, és edzésnél állandóan problémázna hogy kimentél a zónából.
Amúgy ha valaki nagyon ki akarja próbálni milyen ha gyakrabban frissül és/vagy másodperc alapú a kijelzés, biztos van rá valami custom adatmező ConnectIQ-ban (bringás Edge-nél én avval oldottam meg a pontosabb pillanatnyi emelkedést)
-
Alg
veterán
válasz
Peterhappy #76161 üzenetére
a 6mm drop egy átlagszám, valójában hátul 12mm, elől 0mm,
Ezt talán gondold át még egyszer -
Alg
veterán
Jelentem a héten összesen sikerült 9,15km-t futni
Cserébe volt mellette két bringa (45km + 102km), egy másfél órás erősítő session, meg egy 25ezer lépéses városi sétálgatós nap, szóval így is megvolt a 7+ óra edzés...
-
Alg
veterán
Most nézem, megint nem sikerült Magyarországra szervezni a maraton OB-t, idén a bécsi maratonon lesz... mondjuk még mindig jobb mint a tavalyi, Frankfurtban
Miközben a VB-t Budapesten tartják
itt lett volna a lehetőség hogy a VB pályán legyen az OB megrendezve, amolyan főpróbaként.
Szerk: most olvasom az okot: mivel a VB szintidőt a jelenlegi magyar mezőnyben nem nagyon tudja senki megfutni, így pontszerzés alapján nagyobb eséllyel lehet kvalifikálni magyar futót a hazai VB-re. A frankfurti és bécsi maraton pedig több pontot ér mint a SPAR...
-
Alg
veterán
Bécs, Mariahilferstrasse, XXLSport: 25% mindenből ami a boltban van.
Elvileg van 850EUR-s Epix Sapphire is, abból ha lejön a 25% az ezért elég ütős...Intersportban meg megint raktárürítés, de most nem láttam olyan jókat mint ősszel. Egy Hoka Carbon X3 van 100EUR-ért(44,5-es, őszibarackbefőtt-sárga).
-
Alg
veterán
válasz
xy.zsolt #75800 üzenetére
Szerk: mellényomtam, @Peterhappy-nek akartam
Grat, jó az ilyen adja napNekem ma rövid résztávok lettek volna (valami 7x1perc@4:00), de kihasználtam az esti száraz, szélmentes, langyos időt egy bringázásra mert egy ideig megint nem lesz ilyen...
Alig tekertem télen, mégis repkedtek a szegmens PB-k és szinte alig fáradtam el... a sok futás úgy látszik az én amúgy nagyon gyenge bringás erőnlétemen is segített kicsit. Meglátjuk mire megyek majd a hosszabb, 4-5 órás tekeréseken
-
Alg
veterán
Én is kérnék most egy véleményt tomcicától, ha olvassa:
23-án céges maratonváltóban futok 25km-t, itt az eredmény annyira nem fontos (bár jó lenne egy értékelhető félmaratont futni benne), rá egy hétre pedig erős terep verseny: 21km, 1000m körüli szinttel.
Kérdés: hogy lenne jó összerakni a kettőt? Most viszonylg alacsony terhelésen vagyok a húsvéti rohangálás miatt, szerdától indulna egy hét szokásos daráló - jövő hét közepétől újra lazábbra véve.
A 25k-t magamtól olyan 85-90% erőbedobással futnám mondjuk jelenlegi becsült félmaraton PB-nél 15-20mp-el lassabb tempóban, esetleg az utolsó 5K-t felkapva FM iramra ha jól érzem magam, vagy kieresztve lazára ha nem. Utána meg csak pár regeneráló kocogás meg 1-2 repülő vagy mini tempó menne a terepes versenyig, ez így ok lehet?Vagy küldjem meg a 25k-t, fussak ki egy jó félmaratont benne, aztán a terepes versenyen meg lesz ami lesz, egy hét elég regeneráció hogy ne haljak nagyon bele?
-
Alg
veterán
Én meg nem hoztam futócipőt szüleimékhez, így az első, kb. 10 éve vett futócipőmben (Saucony ProGrid Jazz) toltam le a mait... van viszont konkrétan a kert végében a szomszéd suli 100m-es rekortánja, azon csinálgattam kis futóiskolát meg repülőket előtte, elég kényelmes, és sosincs ott senki
Utána meg próbáltam koncentrálni a futótechnikára, 1km-t "pihenve", 1km-t meg odafigyelve váltogatva... olyan izmaim fáradtak el a végére amikről nem is tudtam hogy léteznek -
Alg
veterán
válasz
itouchfan #75537 üzenetére
Saucony: 45,5-46-os méretben van 3 pár is, mind jó - Asics-ból Novablast-ot próbáltam, abból a 46-os kb. ott van mint a 45,5-es Saucony, szóval nagyjából azonos a méretezés.
Adidasból nagyon régen vettem újat, de ha jól emlékszem abból 46,2/3-os volt anno a méretem.
De amúgy mindig talphossz alapján veszek, eddig nagyrészt bejött - kivéve a Speedgoat-ot -
Alg
veterán
Meg is érkezett a jegyzőkönyv, kaptam vagy 20-féle feladatot core erősítésre, nyújtásra, farizom erősítés és aktivációra stb. Van házi feladat bőven a pihenős napokra
Berendelek egyet ebből a masszázspisztolyból, egy ideje nézegetem mikor kap nagy akciót, most kiszúrtam
-
Alg
veterán
Közben megtaláltam a szakkifejezést rá: cross-over gait.
-
Alg
veterán
Megvolt ma az Ensport-os futás mozgásanalízis, szerintem tök hasznos volt:
- A talajfogásom OK (ezt eddig is tudtam)
- Probléma1: nagyon "beleülök" a futásba, azaz a comb nem tart eleget a leérkezésnél és túl mélyre megy a csípőm - ezért nincs rólam egy normális kép se versenyekről mert mindegyiken "rogyasztok" - és ez lehet az oka a vádli túlterhelésnek és a sarok fájdalmaknak, illetve elviszi az egész futómozgást egy kicsit kóválygósba, a csípőm is nagyon billeg miatta, a térdeket is elnyomja befelé
- Probléma2: Nem emelem elég magasra a sarkam hátul
- Probléma3: Furán körkörösen mozog a lábfejem - elöl majdnem középen fogok talajt, ezért hátul kifelé kell vinni a mozgást - azaz a bokám nem csak előre-hátra mozog, hanem egy kicsit körívesen. Nehéz leírni, de a videón tök jól látszott.Megoldások: core erősítés hogy stabilizálja a csípőt, comb erősítés hogy jobban átvegye a leérkezést, medence környéki izmok nyújtása, lazítása (masszázs, henger, pisztoly), futóiskola. Szóval kb. amit az átlagos hobbifutók 99%-a nem csinál
Kapok majd róla képekkel illusztrált jegyzőkönyvet ajánlott gyakorlatokkal, ha érdekli a társaságot beszámolok majd arról is. -
Alg
veterán
Mondjuk nekem tegnap este pont szarakodott valamiért a pulzus, 4:20-4:30-as tempózásnál 140-es értékeket mutatott, aztán a végére jött rá hogy hoppá 160 felett kellene lennie...de egyébként is össze-vissza mért az egész futás alatt (amikor beesik 90-re az ok, ott lámpánál álltam, de onnan is csak késve indult meg felfelé). Nem tudom mi lehetett, eddig amúgy jó volt, lehet most túl latán volt fent vagy bekoszolódott vagy valami
-
Alg
veterán
Fenix7 és Epix sapphire verziókban van, meg ami azóta jelent meg: 255/265, 955/965 biztosan, lehet más is...
Pl. a lenti térképen a bekarikázott részen 9szer mentem oda-vissza. Jobbra fent ahol a kis kacskaringós rész van, ott egy vas állványzat van egy 6emeletes ház mellett, az alatt futottam el, ennyit zavart csak rajta. A parkban már ahol nincs magas épület, szinte m-re pontos.
A szokásos bő 9km-es körömön jellemzően 50m-en belüli eltéréssel méri a távot, és nyilván én sem m-re ugyanazon a nyomon futok mindig, nem ugyanott indítom meg állítom le...A Connect profilomon meg lehet nézni az összes térképet
-
Alg
veterán
-
Alg
veterán
válasz
inf3rno #75446 üzenetére
Kb, ha jól értem...
Az új dual band GPS amit megkapott a 255/955 széria, meg a Fenix7 zafír (gondolom nem volt elég chip hogy a sima F7-be is az kerüljön, vagy még volt egy raklap Sony chip amit nem akartak kidobni).
Mindenhol dícsérik, senkit nem láttam még panaszkodni rá, pedig ha valamire, akkor a GPS pontosságra nagyon hangosan tudnak fikázni a népek. -
Alg
veterán
válasz
inf3rno #75436 üzenetére
Nekem legalábbis az a benyomásom, hogy a Garmin arra megy, hogy vegyél footpodot, ha pontos GPS-t akarsz, a többi gyártó meg jobban odateszi magát pontosság terén
Wut?
Pont most rakta bele a létező legjobb GPS-t a Garmin a középkategóriás 255-től felfelé mindenbe... 2-3m pontossággal követi az útvonalamat még városban is, crika 1000km futás alatt még egyetlen említésre méltó GPS problémát nem tapasztaltam vele. Egyszer volt talán hogy 5:30 körüli tempónál pár mp-ig 4:xx-et mutatott - épp fém állványzat alatt futottam. -
Alg
veterán
Tegnap pihenőnap volt, ma megküldtem:
3x3xfel a dombra, ami ~460m, 38m szint, átlag 8% ("hilli vanilli" szegmens)...
Egész combos kis edzés lett így, és jobban ment mint gondoltam volna - azt hittem a harmadik szettre már teljesen kikészülök, de inkább csak "kellemesen elfáradtam".
Amúgy fogalmam sincs hogy ez így jó dombedzés-e, nem-e túl meredek, vagy túl hosszú vagy mittudomén
-
Alg
veterán
válasz
ígyvanferi #75283 üzenetére
104-ért látok kék-sárgában jelenleg, ez határeset... mondjuk hírlevéllel még -10EUR, úgy már meggondolandó
-
Alg
veterán
BestSecreten megint van egy rahedli futócipő leárazva - nem néztem végig, ilyneket láttam hirtelen hogy Nike Invincible 93EUR, Adios7 60-65EUR, Takumi Sen8 90EUR, SL20 50EUR...
Ha valaki lát valahol akciós 46-os Novablast 3 TR-t szóljon
-
Alg
veterán
Volt ám futós esemény a hétvégén rendesen úgy látom... (Decathlon terepfutónap is volt, meg a Black Hole nevű kalandtúra - telefon és óra nélkül, ismeretlen útvonal, még a rajt meg a célhelyszín is "titok" volt)
Grat mindenkinek!
-
Alg
veterán
válasz
Vertigo18 #75201 üzenetére
Szerintem a hosszú végén "fáradt" lábra egy kicsit megpörgetett utolsó km teljesen rendben van.
Én is felkaptam ma az utolsó emelkedőt a 18km végén - mondjuk minimális kajával érdekes volt, egész nap ettem reggel egy szendvicset, meg délben egy kis müzlit joghurttal - jött is 13km-nél a gumiláb-effekt, szerencsére számítottam rá és vittem egy gélt.
55km a hét. Kb. ezt az 50-60km-es heti mennyiséget tudom tartani... maratoni távig talán elég ennyi, annál hosszabbat meg nem akarok futni mostanában.
-
Alg
veterán
Gratula mindenkinek!
Itt most vonult el az eső, szóval én most indulok - kitisztult a levegő is, meg az utcákon is kevesebb az ember - csak hogy legyen már meg a heti 50k... -
Alg
veterán
Ehh a mai 13k igen nehézkesen ment...
A múlt vasárnapi versenyt ki kellett pihenjem, aludtam is a héten rendesen... mondjuk egész délelőtt szaladgáltam a városban, de szerintem főleg a ~30 dekás steak volt a bűnös amit ebédre ettem -
Alg
veterán
Itt van az összes létező lehetőség amit kér - amiről a kolléga ír az a "Tired Run" néven fut angolul:
Tired run, short or longer run with no pace goal to get your legs used to running on tired legs.
Ez nekem a recovery futásnak tűnik, de lehet tévedekjellemzően rövid, fél óra körüli, meg azt is írja ilyenkor hogy "don't overdo" azaz nem kell erőltetni a dolgot, maradjon kényelmes. Plusz az erősebb negatív split nap utáni napra van téve a linken, de anno nekem is mindig az erősebb napok utánra időzítette.
Mondjuk ennyire talán nem kell túlgondolni, ha úgy érzi az ember hogy fáradt és kell akkor fusson recovery-t, ha meg kicsattan az erőtől akkor tolja neki. Magadnak jobban fogod érezni mikor mennyi az energia, meg ezek azért elég rugalmatlan edzéstervek, bármennyire is marketingeli a Garmin személyre szabottnak őket.
Ami már érezhetően rugalmas, az a napi edzés ajánlás, de ott is vannak fura dolgok (lásd sprint edzés verseny után 4 nappal - de mára is 7x1perc @ 4:00-t akarna velem futtatni... a héten még maradok a laza alapozósnál, jövő héttől lehet megint durvulni).
-
Alg
veterán
válasz
Vertigo18 #75070 üzenetére
Zsolt írja jól - ha jól emlékszem Amy-nél ez a laza átmozgató, recovery nap leírása. (Easy run).
Amy kicsit nehéz eset ha nem jó az anaerob tempód, mert a rövid 5 perces felmérő alapján lövi be a zónákat, nekem is rendszeresen túlóvatoskodta a km gyűjtös alapozós tempós futásokat.
-
Alg
veterán
Ma én is beiktattam 2x1 perc plankot a felsőtest/core session elejére + végére.
Basszus rosszabb ez a topic mint a TikTok, egyvalaki kitalálja a többi hülye meg utánozza
-
Alg
veterán
válasz
#64052736 #74986 üzenetére
Nem véletlenül bringás szélmellényt vettél? Mert ott hasznos ha elöl szélálló, de hátul szellőzik.
Mondjuk nekem futásnál is inkább az zavar ha elöl fúj át a szél, ott kell a védelem, hátul meg jobb ha jár kicsit a levegő.
Dekás széldzsekiből nekem ez vált be futáshoz. -
Alg
veterán
válasz
totron #74924 üzenetére
A Taurin+koffein+cukor azért ad egy rövid távú, érezhető lökést, de igen, egy egyébként is eltunyult ember ha ezzel megküldi még a szívét-máját-veséjét az elég komoly terhelés, nekem is van ismerősi körben akinek korábban szívritmus problémát okozott a túlzott energiaital+cigi+egész nap a számítógép előtt ülés.
Meg vízhajtó is, legalábbis én ha egyszer-egyszer valamiért ittam egyet régen, csak arra emlékszem belőle hogy utána óránként kellett vizelni...Én már a szagától is hányok ezeknek...
Egy futós mozgáselemzésen én is gondolkodom, képeken mindig borzasztóan néz ki a futásom
meg bikefittingre amúgyis el akarok menni, akkor meglenne egy nap mindkettő.
-
Alg
veterán
Lindkogel Trail Vidzsó
Még mindig teszt/tanulási fázis szóval lusta módon ráengedtem az AI-t és ezt köpte ki
@Never79, Chuck Norris: Grat nektek is! Meg mindenkinek aki kiment ma futni, nekem egy pesti elázás jutott csak...
@bandus: neketek is grat itt is -
Alg
veterán
Amazonon Spring Sale van - megnéztem a Garmin ajánlatokat, nem találtam semmi extrát, hiába tették oda a %-okat eddig is ennyiért lehetett őket kapni (legalábbis a fenix7 meg 245 amit hirtelen kikerestem)
-
Alg
veterán
válasz
MPowerPH #74835 üzenetére
Az ilyen 200m-eket nagyon nehéz órán belőni, talán footpod/Stryd-al könnyebb, de a GPS túl lassú hozzá hogy lekövesse... Itt már inkább érezni kell a tempót/erőfeszítést, órán max. azt beállítani hogy kb. hány ismétlés kell meg mennyi pihenő közte... a távot meg vagy atlétikai pálya alapján, vagy valami egyéb, ismert helyen ahol tudod hogy kb. hol a 200m (mittudomén xdb villanyoszlop vagy valami)
-
Alg
veterán
Köszi srácok!
Még egy kis adat-buzulás:
A Garmin race predictor teljesen megbízhatatlan szintes útvonalon, 2 órán belüli időt jósolt, azzal összesített dobogó környékére lehetett kerülni.
Séta/futás: 1:05/1:35
Body battery a rajtban: ~50%
Stamina a célban: 24% - ebből is látszik hogy nem gyilkoltam szét magam, még elmentem volna 5-6km-t ha kell. Tavalyi VTM-en sokkal jobban elkészültem, ott ki is ütöttem 1%-ig.
Pulzus: 160 körül/alatt maradt, kb. ez lehet a "maratoni tempó", 3-as zóna teteje... látszik hogy a 4-es zóna tempóállóképességgel van még munka bőven.
Cipő: Saucony Xodus Ultra (imádom)
Zsák: Adv. skin 12 - legközelebb kulacs helyett ivózsákot teszek bele, elég fejnehéz volt így, mindent a mellkasra pakolva. Mondjuk cserébe könnyebb volt beosztani a vizet szóval lehet mégis jobb a két kulacs...
Öltözet: póló+rövidnaci... egy vékony rövid aláöltözőt felvettem ha mégis szeles lett volna, sok vizet nem zavart.
Garmin edzésterv: 2 nap pihenőt ír (nem fogom tartani, kimegyek egy nagyon laza fél órára kedden legkésőbb), de csütörtökre már sprint-résztávokattök hülye ez.
Amire büszke vagyok hogy a 8:xx-es tempóból csak a legdurvább (12+%) emelkedőkön estem ki, és hogy egész konstans erőfeszítéssel sikerült menni, nem volt holtpont meg nagy meghalás.
Most kicsit szar a vonaton beszorítva ülni egy csomót, este lesz egy alapos nyújtás (de lehet már a vonaton is tornázok ha kiürül a Keletiben). -
Alg
veterán
No kicsit hosszabban amíg emlékszem rá (illetve most egy közel 5 órás vonatúton ráérek...):
Verseny előtt egész héten kicsit fáradtnak éreztem magam, nem igazán tudtam jól aludni, meg mintha valami megfázás-szerű ólálkodott volna körülöttem, de nem volt semmi komolyabb tünet. Így nem is futottam semmit a hét második felében... szombaton volt egy rövid medvehagma-szedős kirándulás csak.
Szombat este hatalmas szél, szakad az eső, hideg - na gondoltam ez így fasza lesz... összekészítettem mindent, tettem be esőkabit (dekás bringás kicsi-könnyű), csősálat, némi elsősegély csomagot (ibuprofen+fásli+sebtapaszok). 3 géllel készültem (2 tervezett +1 extra).
Sikerült talán 6 óra alvás után nem túl kipihenten ébredni - gyor összekészülés, utolsó csomagellenőrzés, és egy bő óra "BKV-zás" a rajthoz. Bandus-ékkal lepacsiztam és miután elrajtoltak beültem egy kávézóba reggelizni - volt még kb. másfél órám a rajtomig.
A Nap közben kisütött, csodálatos idő lett, futáshoz tökéletes: nagyon enyhe szél, szűrt napsütés, 15-18 fok, a tegnap esti eső miatt éppen csak nedves talaj.
Eléggé a végéről sikerült rajtolni így az első pár km küzdős volt, főleg hogy elég sok a singletrack, ahol nehéz is előzni.
Amúgy kimondottan lassú pálya, folyamatosan hullámzik, és elég sok a sziklás, gyökeres, bokaforgató lejtő. Az elején voltak páran akik eléggé ész nélkül romboltak lefelé a bokaforgató terepen, ilyen igazi nyújtott lábas, nagyokat szökdelős, teljesen kontroll nélküli térdgyilkos módszerrel...
Viszont ahol lehetett futni, ott egy álom volt, fenyőerdőben, tökéletes puha talajon (korhadt "mulcs"+fenyőtű - bármilyen rekortánnál kellemesebb), egynyomos úton, gyakran kilátással a Bécsi-medencére meg a szőlőskertekre.
A felfeléken már az elejétől tempós gyaloglásra váltottam, elég sokat is előzgettem ilyenkor - azokat is akik a lejtőn elhagytak, 2-3 emelkedő múlva már nem értek újra utól.
2 nagyobbacska emelkedő volt kb. a táv fele-kétharmada környékén, mindkettő felfelé durván meredek (volt ahol 1500m-en 250m szinttel), lefelé még rosszabb, szintén meredek, de ilyen 30 centi széles sziklás gyökeres vízmosásos vályúban (lefelé volt 2km-en 350m szint vesztés).
Az utolsó 5km-en is volt még 3 kisebb domb, tényleg végig hullámos pálya. A végét ahol futható lejtő volt azért sikerült még megküldeni, így lett éppen 2:40-en kívül (hivatalos 2:41:36; 126. hely 272 indulóból).
Frissítőknél nem álltam meg, 1l iso-t vittem az elfogyott kb 18km-nél, + 2 hydro gél. Sajnos 10km után nem volt frissítőpont, 15 körül jól jött volna egy.
Jó verseny volt, nem futottam halálra magam, de nem is tudtam volna sokkal gyorsabban menni ezen a pályán. Pályajelölés hibátlan, lehetetlen eltévedni, ellátás korrekt, ajánlom mindenkinek. Jövőre talán megnézem az egyik hosszabb távot.Egyéb gondolatok:
- Bot: némelyik emelkedőn segített, de a lejtőkön sokkal inkább zavart volna, jó hogy nem hoztam. A BRZSNY-re viszont viszek, ott az elején 7-8km emelkedőn hasznos, utána össze lehet csukni és elrakni.
- Gopro: valami videót majd ha lesz idő összerakok, de legközelebb chesty-n kell vinni, kézben elég tökölős, pl. a rajt felvételét el is csesztem, fotó lett belőle. Tanulni kell még, na.
- Egy vízhólyagom lett, de olyan helyen hogy nem is éreztem hogy ott van: a lábujjam tetején, nem tudom hogy sikerült.
- Valamit ki kell találni hogy kialudjam magam verseny előtt (mondjuk kb. 3-4km után egészen felébredtem, de a szokásosnál nehezebbnek éreztem a lábam végig)
- Bocsi, hosszú lett -
Alg
veterán
Olyan jo lenne egyszer kiprobalni milyen kipihenten rajthoz allni…
tegnap 5 ora alvas, ma 6, egesz heten fajdogalt a torkom… rajt 10:20kor. Ulok a kabezoban es mindjart elalszom.bandus mar uton, azt mondta neki 3 orat sikert aludnia
-
Alg
veterán
válasz
SirRasor #74643 üzenetére
A wattmérésnek nem sok értelmét látom futásnál, pláne nem csuklón... kb. a polzoximéterrel van egy szinten, belerakták marketing miatt de sok értelme nincs.
Igazából aki csak fut annak hardver oldalon 3 dolog kell: megbízható GPS, megbízható pulzusmérés és megbízható magasságmérő (utóbbi inkább csak terepre).
A Garmin szoftverben nagyon erős, nekem kb. fél év után eljutott oda hogy tök jól belőtte a zónákat, a határaimat, és ránézésre a potenciális PB-k is ott vannak amit egy jó napon, ideális körülmények között ki tudnék futni. Az ajánlott edzések is olyanok hogy teljesjthető, de dolgoznom kell érte. A napi ajánlás meg a célversenyre felkészítő funkciót szerintem nagyon eltalálták, hobbi szintű, átlagos midpacker futó esetén félelmetesen közel van egy valódi, edzővel személyre szabott edzéstervhez. -
-
Alg
veterán
válasz
tomcica #74448 üzenetére
Nagyon nem mindegy mi az "egy" kávé. Mert ha egy kapszulás, akkor egyrészt miért iszol olyan sz@rt
másrészt abban van 6-7g kávé... egy dupla espresso vagy egy flat white meg lehet akár 20-22gr kávéból is főzve...
Előbbit én meg sem érzem, utóbbiból viszont napi 1 bőven elég, és késő délután már nem is szoktam inni mert bezavar az alvásba.
-
Alg
veterán
Ha valaki nagy (vagy kicsi) lábon él és lemaradt a topik-cipőről legutóbb, itt van még pár darab "gyönyörű"
lila-feketében - meg egyéb NB cipők fél áron, de elég mérethiányos a választék.
@xy.zsolt: klasszik Jubiwarte
én a másik oldalról jobb szeretem, arról kevésbé fáj
tegnap amúgy pont arra futottunk. Amúgy nekem a Sophienalpe a rövid kör, az alig másfél óra alatt megvan, ha meg meredek kell akkor Hadersfeld vagy Eisenerhandl
-
Alg
veterán
válasz
tomcica #74439 üzenetére
A Garminba beraktam edzőversenyként a naptárba, ez a jövő heti ajánlása:
H: 30 perc recovery (6:20)
K: 42 perc alapozó (5:40)
Sze: 30 perc recovery (6:20)
Cs: 3x6perc @ 4:35
P: pihenőnap
Szo: 31 perc @ 5:40
V: versenyA csütörtöki tempón kívül elég laza, de belegondolva az sem vészes, 3x6 perc 10k versenytempón, és utána van egy nullás pihenőnap... mondjuk lehet CS-K-et megcserélem
-
Alg
veterán
válasz
ladybug #74424 üzenetére
Gratula!
Én ma nem bírtam magammal, végre jó idő van és nincs szélvihar, kimentem bringázni egy 80km-es kört (750m szint, bő 3 óra).
Ezzel a héten minden nap edzettem: 5 futás összesen 60km, 2 bringa összesen 100km; összesen bő 10 órányi edzés.
Kicsit megszaladt, a jövő héten vissza kell venni mert vasárnap verseny (21km/1000m szint). -
Alg
veterán
-
Alg
veterán
Találtam egy egész jó blogot főleg ultra és terepfutás témában, ha valakit érdekel az ilyen bőven van benne olvasnivaló edzésterv felépítéstől tudományos kutatási eredményekig...
-
Alg
veterán
válasz
Peterhappy #74253 üzenetére
Probaltam en telen gorgozni, de vegul inkabb kijartam futni.
Üdv a klubban
heti 1, max. 2 görgőzést tudok elviselni, de azt is max. 90 percig, utána már minden bajom van, inkább kimegyek futni.
Pedig nem ártana a bringás erőnlét, mert egy hónap múlva már 100-as köröket szeretnék menni 1500m szintekkel -
Alg
veterán
válasz
parandroid #74159 üzenetére
Ezt hogy sikerült? Bringa?
jobbulást! -
Alg
veterán
válasz
nepszter1 #74124 üzenetére
FiiO UTWS3, egy bármilyen neked tetsző fülessel, bár ez valószínűleg "kissé" overkill
- ja, csak a jobb oldalit szoktam vinni hogy ne legyek tök süket.
-
Alg
veterán
Nekem az anaerobot nagyon nehéz tartani, nem bírom a magas pulzust, 175 körül már haldoklom (bringán 170-től), 185-190 között lehet a max valahol. Egyszer, talán 5-6 éve kifutottam 195-ig a nemrég megdöntött régi 10k PB-m végén.
Ilyeneket ajánl rá a garmin mint a mai 7x1perc volt, nem mondom hogy jól esett az utolsó 2-3 ismétlés... alig tudtam utána hazakocogni. Igaz nem is ebédeltem előtte, egy könnyű reggeli volt csak, + tegnap kikészítettek melóval.
Egyébként ha van célversenyed beállítva, akkor a mozog ám az "optimális tartomány" is, attól függően hogy melyik szakaszában vagy a felkészülésnek. Baromi jó ám ez a célverseny + napi edzés opció, a kedvenc feature-öm az egész ökoszisztémában (persze ahhoz hog jól működjön, kell az egész boszorkánykonyha az alvásfigyeléstől a training readiness-ig... és igen, észrevettem hogy ha rosszul/keveset aludtam akkor a másnapi edzést megváltoztatta erős tempóról akár recovery-re is). -
Alg
veterán
válasz
ígyvanferi #73677 üzenetére
Endorphin speed is hasonlo, seta kozben ossze vissza billeg a sarka.
En nem vettem, ev vegeig jo vagyok, minimum 2000km belefer a jelenlegi rotacioba. Majd az oszi learazasokon…
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest