Hirdetés
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Minden téren tudott fejlődni a Motorola Razr 60 Ultra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
- Google Pixel 9a - a lapos munka
-
Mobilarena
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
A helyzet azért sokkal összetettebb, mert a benzin- és az elektromos motor nyomatékleadási karakterisztikája gyökeresen eltérő. A villanymotor már nulla fordulatszámnál gyakorlatilag kifejti a maximális nyomatékát, a benzinmotornak viszont ehhez már érdemi pörgés kell.
MaCS
-
pjen
félisten
Az asszinkron motornak állandó a fordulata és a nyomatéka is.Szerintem, ugyanazon fordulaton, egyforma teljesítmény leadása mellett a nyomaték is egyenlő.Lehet,hogy tévedek, akkor majd aki jobban ért hozzá megìrja.Az, hogy a nyomaték görbe más szerintem itt nem számít, hiszen kell a fordulat szám.
-
-
csudri
őstag
Ezzel a Yatoval annyi gondom van, hogy kép alapján egy az egyben ugyan az, mint a Fieldmann FZR 2046-E és a Fieldmannhoz nincs bizodalmam. Anno vettem tőlük búvárszivattyút és egy fospumpa.
Az a Powerplus nem néz ki rosszul, de nem sok infó van róla a neten.
Ezek gondolom mind szajhatásúak, nem direkt, mint az Agrim.
-
Zotyatv
tag
Szia!
Nekem Husqvarna LC140SP van Husq. motorral/ https://www.hosagep.hu/husqvarna-lc140s-onjaro-funyiro-4855 /. 800Nm-t nyírok vele. Emelkedik is a telek. A fűgyűjtőt csurdultig tölti!!!
Az önjáró nem rossz találmány!! Eddig kétszer nyírtam. Meg vagyok vele elégedve. Kicsit keskeny a vágószélesség, de nem akartam 27kg-nál nehezebbet venni e lejtő miatt. -
-
-
-
-
Ferdzsoo
addikt
De igen, de ár érték arányban ez tűnt a legjobbnak.
Husqvarna-ból ugyanez vagy nagyon hasonló majd 200k körül volt, úgy gondoltam nem éri meg a felárat/az eladó is ugyanezen a véleményen volt amin meg is lepődtem.
A Huski-khoz nem volt mulcsdugó több modellnél sem még abban az árban sem, nálam ez a legfontosabb szempont. -
Manitou
veterán
Én a másik terméken gondolkozok, az elektromoson (aztán lehet már egy db sincs belőle), azt vajon mennyire éri meg megvenni?
Kb 1000m2 terület vágására kellene, és van ahol nem annyira egyenletes a terep. Van egy szög egyszerű kis 1000W-os elektromos fűnyíróm, de az nagyon karcsúnak tűnik erre. -
L.Feco
csendes tag
Az MTD volt az első gép 850 briggs motorral. Hajtás gondok voltak kb 2 évesen, elszakadt egy bóvden szintén akkor kb, nem lehetett pont olyan méretűre már kapni, barkácsolni kellett. Oldal kidobáskor sokszor eltömődött. A motort nem szabad leállítani mert utána csak egy óra múlva indul el. Ha eltömődött, ki kellett pucolni és akkor ba..hattam, 1 óra pihi. Nyírás után mindig él volt pucolva az alja, mégis 3 évesen már festék alul semmi, csupa rozsda. Majd beszereztük a Makitát. Szintén hajtás gondok, a központi magasság állítás mind a két gépnél gyenge, hamar kopik és elkezd lógni mindenhol. Nem egyformán állnak a kerekek elöl, billeg az egész gép. Az MTD kb 6-7 éves de inkább azt használjuk, kényelmesebb dolgozni vele. A Makita 4 éves. Most épp görbe a főtengely benne. Persze van ami a kopásból adódik hiba csak valahogy mindig kell javítani valamit rajtuk.
-
BrandonXXV
aktív tag
Akkor amint lesz értékelhető tapasztalatom, leírom.
Az akkus is kompromisszumos lehet, olyan szempontból, hogy mennyit tudnak az akkuk egy feltöltéssel.
Nekem van plusz 2 db, így összesen 4 db akksim, azokkal biztos meg tudok oldani mindent ami nálam van.
2 db akku az már jóval előbb meg volt más géphez, amikor még fel sem merült bennem az akkumulátoros fűnyíró kérdése. Így megértheti, de ha külön kellett volna még akksikat is vennem, akkor már nagyon drága buli lenne.A kés ami benne van, az nagyon “egyszerű” a más jellegű fűnyírókhoz képest, szerintem csak egy darab lemez, nincs talán megedzve sem. Tudom, meg lehet élezni, de pl. nem tudom centrírozni, ezért is gondoltam egy új késre, ami nem vészesen drága. 3-5e Ft között láttam neten.
-
Szerintem azzal nem vitatkoztam, hogy a gyeppel sokat kell foglalkozni. Azt sem írtam, hogy nem lehet nyírni, max. félreértetted. A "nem nyírjukat" úgy értettem, hogy mi már nem nyírjuk.
Oké, egy kis talajmenti fagytól még nem lesz baja. És egyetértek azzal is, hogy van a gyep, meg amit idehaza jellemzően annak hívnak (lásd füves/gyomos terület).
Azt mondjuk nem tudom, hogy a téli nyírástól mennyivel lesz dúsabb, hiszen akkor le van lassulva.
Tény, hogy az alapszabályok tekintetében igazad van. De ez egy rohadt komplex dolog: helyi adottságok, mikroklíma, talaj, gyomok, kártevők, fűkeverék, gyep igénybevétele, egyéb növények, öntözőrendszer stb. Szóval az alapszabályok mellett kell egy csomó helyi tapasztalat is. Szerintem a téli 4-6 cm is ilyen. Ebben az intervallumban kb. mindent lehet olvasni. Az én tapasztalatom, hogy az utóbbi években az első fagyokig nyírva (és 5 cm körülre hagyva), ha ősszel és tavasszal megkapja, amiket írtál, plusz gyeplazítás, akkor is gyönyörű lesz, amikor beindul. Ezzel nem cáfolom, amit írtál, az is teljesen működőképesen hangzik. A kertészetben az a szép, hogy nem egy kizárólagos megoldás létezik. -
Morris
Topikgazda
A
fűtfüvet stresszeli a nyírás.
Még annyi hozzátartozik, hogy a nyírás egészségesebbé teszi gyepet.
Természetesen kell neki a téli műtrágya felkészítés is, de tavasszal is kell az indító trágyázás/felülvetés.
Ezeket összegezve lesz szép és egészséges a gyepfelületünk.
Ezért írtam, hogy a gyeppel foglalkozni kell.
Aki nem akar/tud foglalkozni vele, annak nem szép gyepe lesz otthon, hanem egy füves/gyomos területe.Az meg, hogy ki mit gondol erről, az egy dolog. Én nem azért foglalkozom vele, hogy másnak tetszen.
Nekem jó érzés, ha szép a végeredmény. Viszont akik látják, majdnem mindannyian megjegyzik, hogy milyen gyönyörű, egészséges a gyep! És ez is jó érzés. -
törölt tag
Azért egy kicsit álljon meg a menet. Mi vagyunk a fűért, vagy ő van értünk?
Egy 5 cm-es fű nem lehet szép? Csak ami csutkára van nyírva hetente még 6-7 fokban is?
Látom te is tipikusan az az ember vagy, akinek fizikai fájdalmat okoz, ha 4 centinél nagyobb a füve és 6 naponta nyírogatod. Irigyellek, hogy ráérsz erre. Gondolom nyugdíjas vagy már, így érthető, hogy nincs jobb dolgod.
"Biztosan" azon fog múlni, hogy bepenészedik vagy begombásodik a füvem, hogy nem 3,75 cm, hanem 4,65 cm... Amúgy meg manapság mennyi hó esik? Egy évben 2x, az is elolvad 1-2 napon belül. Nem gondolnám, hogy emiatt bármi baja lenne a fűnek, mert fél-1 centivel nagyobb 3,5 centinél. -
törölt tag
Ez oké, nekem sem nagyobb 4-5 cm-nél. Nem hiszem, hogy azon a fél-1 centin múlna, hogy kárt tesz-e benne a hó, vagy ilyesmi. De akkor lassan decemberig nyírjunk füvet?
Aztán március elején már újra? Aki bele van szerelmesedve a fűbe, meg arra van rápörögve, hogy mások mit szólnak a füvére, hogy véletlenül eléri az 5 centit, az felőlem nyírja még decemberben is. Meg nyilván nem mindegy mekkora a terület, egy pár száz m2-es területet röhögve lenyír az ember, azt elhiszem, hogy még november végén is nyírogatja, de nekem mindennel együtt bő 2,5 óra egy fűnyírás. Szeretek füvet nyírni, de ez már nekem is sok, hogy lassan 3 hónap pihi se legyen.
-
jbnd-007
tag
Pedig sok Parkside dolgot meg lehet venni az emag-ban is: https://www.emag.hu/brands/brand/parkside
-
jbnd-007
tag
Szerintem hasonlít a szín arra, ami ebben a kommentben van. Bár lehet, hogy ez nem akkus, nem egyértelmű.
-
csabám
addikt
Mondjuk, hogy ki lehessen cserélni a főtengelyt... vagy ezek már ennyire nem szerelhetőek, cserélhetőek?
Meg kicsit sokallom a ~40e Ftot kiegyengetésre, ami szintén lutri.
A vége úgyis az lesz, ha nem sikerül megcsinálni, hogy veszünk újat, mert ugyanannyiért csak motort rá venni szerintem kár.
A legnagyobb szívfájdalmam, hogy idén vettük és pár nyírás van még csak benne -
törölt tag
Köszi, nekem is az a szimpatikus. Pár hete az esős időszakban elszórtuk kézzel a telken a műtrágyát. Hát eléggé össze-vissza, foltokban nőtt meg azokon a területeken jobban a fű.
Kézzel egyszerűen nem lehet egyenletesen elszórni. Úgyhogy szerintem hasznos kis szerkezet annak, aki igényes a füvére.
-
Rodzser Mór
senior tag
Ez reménykeltő, amit írtatok. Köszi a válaszokat.
Arra is gondoltam, hogy a szőttest valami barkácsmegoldással ki lehetne cserélni, ha tényleg nem boldogulok a szőttessel. Hajtogatnék lemezből. Szép nem lenne, az biztosÉs amiatt, hogy ez a szőttes nyeklik nyaklik, zsákba könnyen bele lehet szórni?
-
syler123
veterán
Csak Volldungert kap. De biztos sok minden múlik a talajon stb, tehát nagy trükkje nincs a dolognak. Sokszor van nyírva, a legrövidebb fokozaton. Meg hát minden este locsolom, ha nem esett az eső.
A legfontosabb a macskariasztó
Szokott lenni az is a Lidl-ben, így nem hugyozzák tele.
-
-
törölt tag
Szerintem azért nem itt kezdődik a gagyi kategória (LC153S).
Nekem meg pl a Makiták meg az AL-KO-k többsége nem tetszik, valószínűleg a színkombináció, anyaghasználat nem jön be, meg nekem közülük van 1-2 típusnak gagyi hatása, és túlárazottnak is érzem őket. Ezzel szemben meg az MTD, McCulloch, Husqvarna jön be külsőre. A két husi közül meg pont az LC153 tetszik jobban, mint a 253S.
Látod, ennyire különbözünk, ezért felesleges kinézet alapján ajánlani bármit, mert valakinek ez jön be, valakinek az. Belül legyen rendben a gép (motor, stb), aztán azon kívül meg válassza ki, kinek mi jön be. -
-
törölt tag
Mondjuk most nézem, hogy Makita PLM4628N-t nézte ki HagaNRG, az egy helyen 109 ezer Ft, annyiért elég jó vétel lehet. Igazából csak a motor gyengébb eggyel, mint a Husié, meg ugye a vágószélesség kisebb. De 20 ezerrel olcsóbb. Meg akkor ugye van a Makita PLM4621N2, én ehhez hasonlítottam a Husit. Ezzel van egy árban. Igazából itt a márka dönthet az egyik felé, vagy a vágószélesség, vagy a mulcsozókészlet vagy a súly. Meg akkor van, amit te linkeltél, az már egy drágább kategória, Makita PLM4631N2, az az érdekes, hogy ugyanaz a motor, de a Makita oldalán 190 cm3-nek írják.
-
-
HagaNRG
őstag
"Én meg a makitát venném
Vedd azt amelyiknél érzed, hogy jó döntés lesz."Várom az érvelésed a Makita mellett.
Szerintem holnap csütörtök, most már bármit is rendelek, hétvégére úgysem lesz meg, így úgy döntöttem, hogy ezt a hetet még olvasgatással töltöm, nem sietem el most már. (úgyis szinte minden nap bejön egy új alternatíva) -
polk
csendes tag
Ugyan ilyet vettem anyósomnak bő 1 hónapja, én vágom neki a füvet. Szerintem jó kis gép, könnyű és kellően erős is. Szuperül összegyűjti a levágott füvet, a régi erre nem volt képes. A régi 1000 éves fűnyírója után megváltás. Amúgy ékszíjas. A magasságállító karja állandóan beleakad a szőlőlugas keresztdrótjába, ezt megoldhatták volna máshogy is, esetleg a keréknél lehetett volna az állítókar.
-
-
HagaNRG
őstag
Én is épp olyan hangulatban vagyok, hogy kell minden és kész. Amúgy sem szándékoztam az elektromos gépet teljesen leváltani, mert egyszerűen a meglévő Bosch Rotak32 és az annál is kisebb, 2-3 éve 10ezer FT-os tescoban vett MTD egyszerűen olyan pehelykönnyű, hogy a szára végénél fogva is lehet emelgetni.
Vannak továbbá tologatóssal megközelíthetetlen tujafás kerítés szegélyeim is, nem is kevés, amire megint csak rá kellett jönnöm, hogy kell a benzines fűkasza is. Igaz, hogy pokoli koszos munkát végez, de havonta 1x elviselem. (Mifelénk amúgy is az lett a divat, hogy az emberek egyetlen fűnyírót használnak, az pedig szinte mindenkinek a Stihl benzines fűkasza. Lehetőleg FS 410 és a fölötti, közel 300 ezres kategória. Pár éve próbálom megfejteni ezeknek a titkát és vonzerejét, de kb. annyi lehet, hogy a Stihl FS 410 az a 2020-as évek falusi Stihl fűrésze. Az is elengedhetetlen minden háztartásba, hát most már a benzines, 250-350ezres kasza is. Igaz, hogy ennyiből kijönne egy márkás és profi benzines tologatós, önjárós gép, elektromos és egy benzines kasza is, de valamiért ebben a szegmensben kizárólag a csúcskategória kell mindenkinek, ha mindjárt csak a hátsó udvar 50m2 füvére is, akkor is)...Én inkább tartok egy 25 ezres Bosch Rotak32-t, egy Güde fűkaszát és épp nyomában vagyok egy önjárós gépnek, hogy az egyenes, nagyméretű hátsó kertre is legyen egy megoldás...
Viszont épp ezért vívódom, hogy elégedjek-e meg az Alko 4.66 SPB-vel, vagy menjek egy spécibb, nagyobb, nehezebb, több fokozatban önjárós gépért és szánjak rá még 50k-val többet mondjuk.
-
Plebi
senior tag
Értem és érthető.
Én az aktuális tavaszi 10 havi kamatmentes akcióban veszem meg, amit a Hosagép kínál.
Kiegészítésként, vasárnaponként (csendrendelet) néha nyírtam az előkertet egy elektromos 1600 W-os MTD-vel (Kb. 250 m2) én teljesen meg voltam vele elégedve, de a vezeték menedzselése már ekkora területen is elég volt.
-
Plebi
senior tag
A korábban ajánlott Husqvarna LC 153 vagy LC 153 P-vel mi volt a gond? Erős 650-es motor, 29kg súly, csapágyazott kerekek, ez utóbbit csak azért írom, mert szüleimnél egy smart 51 bo-t használtam 1500 m2-en, a csapágyazatlan kerekekkel viszonylag nehéz tolni, de ezt csak akkor veszed észre, ha csapágyazott kerekre váltasz, mert azt sokkal könnyebb. Kirohadt a korábbi ház utána egy csapágyazott kerekes házat sikerült alátenni és ég és föld. Sokat kell nekem is szüleimnél és nálam is forgolódni, így önjáró semmiképp sem jöhetett szóba. A husqvarnára is 2 év a gari, most még a weboldalhoz képest olcsóbbak kb 20e Ft-al június 7.-ig. Részemre a nagy terület miatt a 153 P a kiszemelt, hogy tudjak gyűjteni és oldalt is kidobni, ha kell.
-
mrzed
senior tag
A PLM4628N gépen "csak" 500-as motor van. Ha nem kell az oldalkidobó, akkor még ránézhetsz a PLM4620N2-re is, ezt 625-ös motorral szerelik. Viszont ne tévesszen meg a makita 3 éves garanciája... regisztrációkor tolják csak az ember arcába, hogy többek között a Briggs motorokra is csak 2 év a gari. Tehát motorhibára 2év, ha más romlik el rajta, arra 3év.
Ha tényleg tagolt, bujkálós, forgolódós a terült, akkor ne csábulj el az önjáró irányába... ebben az esetben szinte fele annyi energiával mozogsz egy hajtás nélkülivel, mint inaktív önjáró esetén. Saját tapasztalat, próbáltam mindkettőt. -
den89
tag
Persze, nem mindig lesz friss vetés.
De mivel jó sűrű lesz a füved, és azért ilyenkor gyorsan is nő, én neccesnek tartom az akkusat. Ha "közepes" minőségű füved lenne, tehát nem olyan sűrű, itt-ott hiányos, kicsit gazos (szüleimnél ilyen), akkor nyugodtabb szívvel ajánlanám. Gondold át, mi lenne neked praktikus. Nézd meg, melyik hány kg, szerintem se menj 20 kg fölé. Önjárót szerintem nem használnád ki ekkora területen.
Örni: furcsállom, hogy ilyen kevés helyen árulják ezt a fűnyírót, és hogy szinte sehol nem találtam róla véleményeket. Pedig szerintem semmivel nem rosszabb, mint pl. a 120-130 ezres Makiták (DLM431, DLM432). Obi, Bauhaus saját márkás gépek vannak hasonló árban még,de ezek nálunk nem igazán játszottak. Esetleg még Riwall 4640, de arról nem tudok nyilatkozni. Azért az MTD mégis egy ismertebb, megbízható márka (szerintem). Egyébként 240-250 m2-ig tuti elég, de arra már nem vennék mérget, hogy 300 m2-t is biztosan lenyír vele az ember egy töltéssel, akkor elég kapkodósan kell csinálni. -
den89
tag
Friss vetésű, sűrű, jó minőségű fűre nem merném ajánlani az akksisat. Mondjuk ez érthető, hogy fűgyűjtőset szeretnél. Mivel benzinest nem akarsz, marad az elektromos. Makita jó lehet, vagy most pl ezt találtam: Husqvarna LC141C. Annyi, hogy ennek csak 41 cm a vágószélessége. Bár ekkora területre szerintem teljesen jó, könnyebben forgolódsz, elférsz a szűkösebb helyeken, stb.
-
den89
tag
Mondjuk ha a benzines nem bírja, akkor az elektromosnak is szenvedős lesz. De ha már gyakrabban fogod nyírni és nem friss vetés lesz, akkor a mostani benzineseddel sem kéne, hogy gond legyen. Elektromosból 50-60 ezertől már teljesen jókat kapsz, arra felesleges 100-120 ezret költeni, nem lesz annyival jobb. Csak mondjuk lődd be, mekkora vágószélességűt akarsz, esetleg milyen márkákat preferálsz, és máris leszűkül a kör néhány darabra.
-
den89
tag
Akkus vagy benzines fűnyíróra gondoltál?
A terület nagysága alapján azt mondanám, hogy vegyél egy akkus fűnyírót. Viszont, ha szép sűrű a gyeped és nem nyírod 1-2 hetente, akkor nem tudom hogyan fog vele boldogulni. Szüleimnél is kb ekkora a terület, mint nálad, oda jó vétel volt az akkus fűnyíró. Nem rossz minőségű füvük van, de nem gyep minőségű, kutya is van, itt-ott gazos is kicsit, és azért max 2 hetente le lesz nyírva. Ha csak most a friss vetés miatt hagytad meg ekkorára a füvet, és később hetente-kéthetente fogod nyírni, akkor jó lehet az akkus. Ha visszább olvasol, akkor van 1-2 gép, amit kipróbáltak a kollégák (köztük én is).
Viszont ha benzinest veszel (valószínű ez a jobb vétel, ha jó minőségű füved van/lesz, mert az akkusra nem vennék mérget, hogy bírni fogja), akkor szerintem semmiképp ne vegyél ekkora "dögöt", mint amit stickermajom írt. Ő is írja, hogy mekkora szenvedés vele nyírni. Ezek jóval nagyobb területre valók a tiednél. Szerintem önjárót sem biztos, hogy ki tudnád használni.
Esetleg ez? Ez pl "csak" 29 kg, és egy Husqvarnával biztos nem lősz mellé: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Strix X570-F Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest