- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
hzsolee
őstag
Emlékeim szerint valami speckó menet. Az első kaszámhoz még szerintem adták is a tubusos zsírt, amit bele is lehetett tekerni a menetbe. Tavaly vettem egy 120-ast abban még nem ilyen biztonsági torx van, csak sima. Meg a kulcs is járt hozzá. Céges kaszába meg nemes egyszerűséggel zsírzógombra van cserélve. 😁
Amúgy meg nem tart semmiből egy ilyen bitet venni... nyilván nem a túlárazott Stihl-t... -
Akkor nem nagy a területed. Nekem a minap pótolt 100 méteres tekercs húzta egy évig.
-
-
flash-
veterán
köszi mindenkinek..
eddig mondjuk pont azért vettem 100ast mert ha benne maradt pár hónapot akkor is beindult meg az elmúlt 2 évben előnéyre vált ezt a hülyeséget idén kezdte.
talán 4 ütemü.kb 200-250m2 re akkumulátoros elég lehet? ha igen melyiket javasoljátok?
nem tudom milyen szempontok kellenek, fűgyűjtő jó ha nem kicsike, mulcsozni ha tud mégjobb, illetve nem vagyok az a gyakran vágó tipus tehát mindig megnő mikor nekikezdek vágniviszont nem oylan sűrű ültetett gyep van, inkább az a vegyes "természetes"
-
goldnarmz
aktív tag
Ne sajnáld. Manapság egy tájékozott ember arra törekszik, hogy minél kevesebb gyepfelület legyen a kertjében, mert felesleges sok erőforrást igényel a fenntartása.
3 év alatt sikerült 800 nm-ről 150-re csökkenteni a felületet, ami jóval kevesebb nyírással, locsolással és-a-többivel jár.
A hatalmas gyepfelület Magyarországon - ésszerű kereteken belül, nem naponta kilocsolva a fél ország vízháztartását - ma már nem fenntartható. -
polk
csendes tag
Köszi! Ég és föld a régi mtd-hez képest. Nagyon masszív gépnek tűnik, nem nyeklik-nyaklik erre-arra. ...és ez legalább nem fog rozsdásodni, rohadni. Ahogy próbálgattam, nagyon könnyű tolni, illetve a magasságállítása is nagyon egyszerű. Majd használtban elválik, hogy milyen, de szerintem jobb lesz, mint a régi
-
Morris
Topikgazda
Igen, alaposan be kell öntözni. De nyírás után ki lehet juttatni közvetlenül. Érdemes este. Majd hajnalban mehet neki a locsolás. Vagy délelőtt kiszórni és még akkor közvetlenül beöntözni.
A június már meleg hónapnak számít. Kerülni kell az esti öntözést a gombásodás elkerülése végett.
A talajéletre nem sok hatása van a műtrágyának. Arra nem kell alapozni.
Ehhez az Biosol illetve az amalgerol a jó megoldás. -
V.Stryker
nagyúr
Pont ezért a benzines. Az még olcsóbbra is jön ki. És ha netalán ingatlant váltunk kicsit nagyobb kerttel, akkor még pont jól is jöhet.
Szóval ezt a benzin - aksis meccset már átgondoltam és bármennyire is pl. elektromos autó párti vagyok, ebben a témában még a benzines fele hajlok. Nyilván minél olcsóbban. -
NLaci111
friss újonc
Már az első feltöltésnél is csak 4 dl körül ment bele,amit jeleztem a kereskedőnek és ő óvatosság miatt inkább visszahívott a boltba és lecserélte az olajat. A helyszínen volt az al-ko üzletkötő, aki szerint a gyári olajtöltet maradt benne ,ami a korrózió ellen fel és leengednek. Megtörtént a bejáratás és letelt az 5 óra ,majd cseréltem az olajat de ismét csak 4 dl ment bele úgy,hogy kiscsordult a betöltő nyíláson. A briggs olaj 6 dl és flakonban van,elbªszarintani nehéz .....
Új gép , nagyon nem akarok harcolni egy garancia miatt ,amit úgy sem ismernek el .(van békéltetőtestületes ismi,)(Burkoló vagyok,így nekem az 1 mm az 1mm és az egy dl is egy deci.
) -
Ferike81
senior tag
[Ennyi] . Nem az áram alá helyezéssel van gáz, hanem, ha egy fogyasztót rákapcsolsz. A képet a neten találtam, de ha lesz időm megkeresem a 3x2,5-es 30 m-es gumikábelemet ami egy 10 perc hegesztés után adta fel a harcot. Feltekerve heftelt vele a kolléga. Na persze egy fűnyíró nem 10 perc alatt, de egy jó órás használat után ilyesmit csinál a 3x1-es noname sárga hosszabítónak csúfolt feltekert valamivel. De ezt neked nem kell mondanom, viszont egy laikus jobb ha tudja.
-
tothjozsi96
addikt
-
sinick
senior tag
Ha nem muszáj, akkor nem! Egyrészről várnom kell, míg elég nagy lesz a gyom, másrészről csak annyira hal el tőle a növény, hogy ugyanúgy ráncigálni kell a szárakat (egy időben az utca patkáján irtottam így), harmadrészt meg nekem is meg a környéken is van kisállat (pl. macska, amire elvileg nem árt, de minden agroboltos azt mondja, hogy 24-72 óráig tartsam távol, mert biztos, ami biztos.)
-
Morris
Topikgazda
Szvsz nem szabad télire hosszabbra hagyni. Könnyebben megtalálja a hópenész illetve nagy kárt okoz ha megfagy és közben fizikai hatás éri.
Persze mondhatnánk, hogy ez már nem átlagos foglalkozás a kerttel, de muszáj, mert ha ezt betartjuk, akkor jó lesz ránézni a gyepre télen is. -
tibcsiworld
aktív tag
Én nyáron is bent tárolom. 80%-ra töltve, és nyárig hozzá sem nyúlok. Nem sokat merül fél év alatt.
den89
Szerintem csak akkor érezni az aksi romlását, amikor már a végét járja. 5-6 évet minimum bírnia kell(ene).Intruder2k5
Én hetente vágom. Én is 20 alatt vagyok évente.Winne
Én csak annyit tudok mondani, hogy aksis után soha nem vennék már benzinest. De aksisból sem vennék 28kg-os gépet. (kivéve ha önjárós, és nem kell fákat kerülgetni, illetve egybefüggő a terep) Ha nem zavar, hogy tölteni kell fűnyírás közben, (kávé, pisiszünet, sörszünet) akkor kisebb aksival is veheted. Amint írtam, a makita kegyetlen gyorsan tölt.
Az aksisom domboldalon fejjel lefelé is megy, nem köpi be a gyertyát, nem kell benzinnel vacakolni, nem igényel semmiféle szervizt, ... ... ...Nekem ezekre nincs időm. Az akissal egyetlen gond van. Az aksi legyen feltöltve, mire nyírok. pont.den89
Egyik szomszédom február 5.-én füvet nyírt. Soha nem fogom elfelejteni! Valakinek februártól novemberig tart a szezon. Én inkább azt az időt a családommal töltöm. -
A lítiumos akkuk a következő tárolási rendet szeretik:
Kb. 60-70%-ra feltöltve indítva, pincehűvösen. Így egy, jobb minőségű akku esetén a két év is meg kell, hogy legyen 10-15% önkisüléssel.
A rátöltögetés időtöltésnek nem rossz, de az akku élettartamát (a töltési szinttől függően) csökkenti. Szóval jól teszed, hogy elfelejted.
MaCS
-
tibcsiworld
aktív tag
Nekem pont ebből a kategóriából van a pici Einhell. 11kg kb. Az vásárláskor 4 éves kisfiam is tudott vele füvet nyírni. 10-15nm-re vettem, azóta kb 150-200nm a kezelt felület. Sok helyen 30-50nm. Pont ez a lényeg, hogy felkapom, viszem, fákat kerülgetek.
28kg-os aksissal el sem tudom képzelni, milyen lehet. Max, ha teljesen egybefüggő terület fák, bokrok nélkül. De mindenkinek mások az igényei, körülményei.
MaCS_70
Igazad van. De sokkal árnyaltabb a helyzet. Szerintem olyan nincs, hogy épp végigér, vagy épp nem, és ez mindig így alakul majd a jövőben. Akinek aksis van, előbb vagy utóbb vesz pótaksit, az tuti. Esik az eső, sűrűsödik a fű, vagy épp a vakondtúrással bajlódik a gép.
Ezek mellett gyakorlatilag érezhetetlen az aksi kapacitásveszése, (kivéve, ha a végét járja), annyi a körülmény.Viszont véleményem szerint pont a Makita híresen gyors töltése miatt ezen nem aggódnék. Ezért nem is meríteném le teljesen, és feltölteni is csak a fűnyírás előtti pillanatokban tölteném fel teljesen.
-
den89
tag
Hú ez brutál kicsi fűnyíró. Szerintem ezt max 150-200 m2-ig érdemes venni. [link] itt pl írja valaki, hogy a 200 m2-ből pont az utolsó 20 m2-re nem elég az akksi. Azért az elég bosszantó lehet.
150 m2-ig jó lehet, nem mondom, hogy nem. Azért megnézném ezzel hogyan nyír le valaki 300 m2-t. Nekem még a szüleim fűnyírója is játékszer: MTD LM 40 (15 kg, 40 cm, 40V 4Ah). De ezzel is csak éppen megvan a 250 m2. Még ez utóbbit sem hasonlítanám a 200-250 ezres Makitákhoz. Egyébként szerintem is sok kicsit egy akksis fűnyíróhoz a 25-28 kg. De ebből is látszik, hogy komolyabb cucc, mint a Bosch, vagy az MTD.
-
-
IMGM6
tag
Ez volt az év vicce, akkor szerinted mi keletkezik a benzin elégetésével ( segítek a benzin szénhidrogén, ami égésekor oxigénnel egyesül). Az már más kérdés, hogy a kétütemű motorban a tökéletlen égés miatt sokkal több szénmonoxid, olaj és benzin kerül a levegőbe, aminek annyival nagyobb a környezetkárosító hatása, hogy mellette a keletkező Co2 hatása már szinte említésre sem méltó.
-
Ez persze nagyon szubjektív. Én kb. 35 éve jutottam el abba a helyzetbe, hogy a kertben töltött időm >99%-a a kertápolásra megy el. A szüleim még imádtak a kertben dolgozni, én önmagában a kerti munkát csak mérsékelten komálom. Ellenben rengeteg fontos és/vagy élvezeti értékkel kecsegtető tevékenységre nem marad időm, következésképpen minden perc, amit mondjuk a fűnyíráson hozni tudok, nettó nyereség.
Más az, ha valakinek a kerti munka a szenvedélye, és megint más, ha az csak az út ahhoz, hogy élvezhesse is a kertjét.
MaCS
-
törölt tag
Green Rocket - Oszlopos leylandit ültettünk. Állítólag ez nem nő fele akkorára sem (6-8 méter). Nem innen vettem, de itt jól le van írva: [link] Egyelőre érzékelem, hogy kevésbé nő és kevésbé terebélyesedik. Belekeveredett 1-2 sima leylandi is az oszloposak közé, így van összehasonlítási alap. 2 és fél év alatt 20-30 cm-ről kb 170-180 cm-esek a simák, míg az oszloposak ugyanilyen méretről indulva kb 120-130 cm-esek és keskenyebbek is.
Egyszer nyílik az örökzöld magnóliám. Szoktam kicsit savanyítani a földjét, és mulcs/faháncs van rajta. De állítólag ez az egyetlen magnólia, ami meszes talajban is viszonylag jól érzi magát.
Morris: gömbszivarfa egyelőre nekem sem a kedvencem. Mennek rá a poloskák, és tavaly hasonlóan nézett ki (nem az én képem): [link] Állítólag vashiány. -
törölt tag
Utolsó mondatomban írtam. Nem szeret már az emberek egy/nagy része a kertben fáradni, metszeni, permetezni, leveleket összeszedni, ültetni, stb (tisztelet a kivételnek). Nyilván a fűnyírás, gyeptrágyázás, gyepszellőztetés is sok munka. Aki ilyen komolyan veszi. Ezt nem vitatom.
Morris: Annyiban pontosítanék, hogy látom most kerül kialakításra az udvar. Szóval lehet tele lesz fával, akkor bocsi a kérdésért.Még egyszer, nem beszólni akartam!
-
Morris
Topikgazda
Benzines. Husqvarna LC247. (55L, 27kg)
Igen, az a baj, hogy az ekkora vágószéllel rendelkező akkusok már majdnem olyan nehezek mint egy benzines.
Még esetleg 41-42 centis vágószél jó lehet. Nekem van egy Makita ELM4120-as is. Csak ennek kicsi számomra a fűgyűjtője (45L). Nem rossz gép. Sőt nagyon tetszik, de a vezeték nagyon kompromisszumossá teszi. -
makoss
veterán
Most néztem meg megint, mert vettem hozzá kondenzátort, elsőre beindult, másodjára megint nem
Gondolom van mikor "elkapja" (bánat tuja, hogy mondják) az ütemet van mikor csak zúg.
És igen, rezeg az egész, gondolom valami kőnek vagy betonnak mehetett neki, nem tudom.
Szerintem van egy deformálódás a függőleges tengelyben
Kuka az egész, dobhatom ki. Agrimotort sem veszek többet. -
8th
addikt
Ezért kezdtem úgy a vonatkozó hozzászólásomat, hogy "Nem tudom milyen kialakítású kés van a fűnyíródban". Ahány fűnyíró annyi fajta kés. Az enyémben az élezetlen rész is találkozik a fűvel méghozzá nem is kis felületen. Ilyen kés való bele [kép]. Ahogy látod ennek is csak a két végén van megélezve néhány centiméternyi szakasz holott a leköszörült résznek nagyjából a duplája túllóg a kést tartó műanyag tárcsa szélén ergo érintkezik a nyírandó fűvel. Én megfogtam és megéleztem a francba végig a túllógó részt. Azonnal kétszer akkora vágófelületem lett. Gyorsabban nem haladok vele mert ugyan olyan ráérősen tologatom mint azelőtt de a motor hangján bizony hallani, hogy sokkal kevésbé erőlködik így. Nekem már ez a tény önmagában megérte. Az én szög egyszerű retró fűnyírómon ezt meg lehet lépni a mai modern gépek több ponton megtört késével már nem minden esetben.
-
törölt tag
Persze, annak is megvannak a hátrányai. Nem is mondtam, hogy nem. Én is örülnék, ha akksis gépem lehetne. Meg is beszéltük a feleségemmel, ha lesz emberi árban (max 150-180 ezer Ft) olyan, amivel nem bohóckodás (nagyobb fűben szenvedős, akksi cserélgetős) lesz a fűnyírás 1000 m2-en, akkor lecseréljük a benzinest. Csak ez sajnos nem mostanában lesz. Szóval egyáltalán nem vagyok ellene, sőt apám sokkal szívesebben nyír azóta füvet, mióta akksis gépük van. Mert nekik a 250 m2-re tökéletes választás.
-
Morris
Topikgazda
Hetente?
Hetente minimum 2x nyírom. Van, hogy 3x.
Öntözöm, tápozom. Gyorsan nő.Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nálam Barenbrug watersaver fűmag van vetve. Szárazságtűrő, vastag levélzettel rendelkező fűtipus. 80% nádképű csenkesszel.
Ezt sajnos nehezen vitte az 1600W-os Makita.
Tartva természetesen az 1/3-os szabályt!! -
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Viccrovat
- Milyen NAS-t vegyek?
- Call of Duty: Vanguard
- Milyen routert?
- További aktív témák...
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- ÚJ AXIS M1114 hálózati kamera Kompakt és adaptív HDTV Onvif
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- iScooter i9 2022 használt (olvass leírást!)
- Eladó KTM női bicaj!
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD+ 2TB HDD
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3034, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Update 08.01. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest