- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
stellaz #113625 üzenetére
Rendes ventiket kell használni a helikopter helyett
Döbbenet difik tudnak lenni hangerőben a kavarók között - és ez marketingfüggetlen. Minden gyártó meg tud adni egy decibel szintet a saját inerciarendszerében, ami szerint 20dB alatt van a rohadt lapát hangja. Csak sajnos nem
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
osonte #113496 üzenetére
Hálózat lesz az. Mi tavaly költöztünk, előző lakásban új volt a hálózat, szarrá szűrtem mindent is ÉS volt egy fújó alapzaja nagy hangerőn a cuccnak, bármit, bármivel, bárhová kötöttem ki, vagy be. Költözés után mindez hopp, eltűnt. Csak a hálózatban lehetett valami gonosz goblin. Mondjuk a pattogás kínosabb ügy, igazán bosszantó lehet 🫨
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Don't Panic #113332 üzenetére
Jah, meglátjuk. Mindkettőre van előfizetésem asszony miatt (sőt, tyúbra is), de nagyon meg kéne indokolniuk miért kellene bárkinek a bejáratott lossless szolgáltatójáról váltani a cápára
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Don't Panic #113306 üzenetére
Aha, évek óta érkezik. Addig is folyamatosan van miről beszélni. De igazából nem áll érdekükben - így is rekordokat dönt az előfizetések száma minden évben.
-
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
asasasas #109249 üzenetére
Egyrészt összehallgatva lehetne biztosat mondani, másrészt Oehlbach háza táján nagyon magasra kell menni árban, hogy elkezdje megérni. Ott meg már van más. Nekem ilyen van; minden forintot megért a korábbi, amúgy ATAudio usb madzaghoz képest. Pedig az is jobb volt már hangra, mint a gyári cérna.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
stellaz #109189 üzenetére
Persze, bocs. Élő akusztikus zenét semmi sem pótol, vagy ír felül
A show keretein belül mindegy mit hallasz, ritkán ideális bármilyen körülmény.Emikinél hallgattam össze a kettőt, nagyon komoly élmény volt a különbség. S egyik sem volt rosszabb, hanem nagyon más. Ahogy írtam. Valami fesztiválzenekaros újabb felvétel (tán bétóven szimfónia, de sajna nem emlékszem már) és tudjuk, hogy Ivànunk nagy hangsúlyt fektet a hangzásra - tehát nem random szutykot próbáltam.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
stellaz #109185 üzenetére
Akkor nem jó a rendszered, vagy gyakorlatlan a füled.
Még fejhallgatóval is érdekes tapasztalások lehetnek (pl. hemp vs Quad; elsőnél mintha a karmesteri pulpituson ülnék, másodiknál meg valahol MÜPA huszadik sorban és közben mindkettő nagyon jó), hangszóróval ez hatványozott. Pedig se a rendszerem nem különösebben jó, sem a szobaakusztika. Illetve az kifejezetten rossz (költözés óta szenvedek rajta, de így marad, nejem keményen ellenáll). Van a Cheskynek egy demó cd-je mindenféle térábrázolásra és nagyon zavarba ejtően plasztikus. NoVa majd belinkeli. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Mathiask #109166 üzenetére
Mielőtt elszabadul a vidám trollkodás; meghallgatod. Ha érzel változást, marad (és esetleg gyúrsz a magyarázatra) Ha nem, akkor számodra irreleváns, a többiek meg szerencsére nem önvezető autókat fejlesztenek, ahol életveszélyes a hülyeség. Csak magukat verik át. Had' tegyék, jó?
-
RetepNyaraB
veterán
Szó volt a digitális filterekről valamikor, hogy bizony az r2r-ben is van, meg ilyesmi és konkrétan a fijók esetében, hogy van az U audio beállítás, ami lehet kétféle. A "régebbi", amit FiiO nem ajánl, az a szűretlen. Ráadásul fülre sajnos sokkal
jobbtermészeteseb
De nem találom az eszmecsere ezen részét. Valaki emlékszik miről is volt szó? -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Ba cy lus #108835 üzenetére
Gondolom senki se szórakozik szabad idejében, megfelelő gépparkkal négyszögjeleket, meg vízesésdiagramokat fabrikálni (illetve de, nem túl sok típusra). Ezeket értelmezni is tudni kell (én nem tudom), de pont nem is nagyon érdekel. Bonyolult, nagy hangképeket nekem, nálam és a kis merítésemből máshol is összemos a Seni, meg a többi fejesem is - más meg (amit te pont nem szeretsz) nem teszi. Mit kell ezen időszakonként újra meg újra rugózni? Főleg úgy, hogy az itt billentyűt koptatók nagyobb része gondolja azt, hogy ő a helikopter; te, meg mittomén Bajnokpityu pedig nem. Nincs ezzel se semmi baj, csak leygen már egy utolsó hsz a témában. Pl az, amit majd erre írsz
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
kecstama #108832 üzenetére
Az MFD3 szintlépés volt, egyértelműen. A rommá tuningolt MFD2 (opa blue, kétpólus, valami extra tápszűrés) elég jól közelítette már, de el nem érte. Viszont nem volt olcsó.
Pollen@
én nem az unalmas szót használnám; akusztikus és klasszikus zenére, kímélőbb jazzre remek. Tulajdonképpen mindenhol az, ahol nem kell a membránnak extrém utat bejárnia, rendkívül gyorsan. Tehát erősebb metál, masszív elektronika. Ott se rossz, csak ha felteszel egy igazán gyors fejest, akkor azért kiderül, miről beszélek. Nekem csövesről óccó Spartan) se lett átütőbb. Komoly csövessel nem hallottam. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
nLali #108774 üzenetére
Persze, világos, csak tisztázni akartam.
Sima amerikai dió is nagyon szép (meg olcsó), akár natúran, vizesen csiszolva. Olaj nélkül. Nagyon jól öregszik. Ugyanez érvényes tölgyre is, csak az kicsit lassan mélyül
Esetleg egy átlátszó előlap lehet még érdekes, valami led átkötéssel belül.
De csak a májerkedés miatt. A hangja jobban érdekel -
RetepNyaraB
veterán
Szerintem lassan elég lesz a trolletetésből, hmm?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
-NoVa- #108704 üzenetére
Jaj bassz azt hittem hallani kell, míg észre nem vettem a membránt. High gain+max volume. Még jó, hogy nem felejtettem úgy
Egyébként mindez arra jó volt, hogy kiderüljön: költözéssel megszűntek a diffúz brumm-zörejek, meg CPU hang max hangerőn. A jó fene érti, mert eddig is végigjátszottam, hogy már mindent is kihúztam az aljzatból ÉS zúgott. Most ugyanez az aljzat mindennel benne ÉS nem zúg. Kínai szűrt elosztó egyébként, kalap fos. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
AdamTaylor #108671 üzenetére
Ez valami buffer hiba lehet inkább, de egyáltalán nem vagyok mac\apple ismerő.
Milyen lejátszót használsz? -
RetepNyaraB
veterán
Nincs, persze... Lehet, hogy nem hallottál még kiegyenlített hangú fejest
Ettől még van bőven nála jobb cucc, de a probléma nem a mélyhiány, vagy bármilyen hiány. Illetve nincs probléma, ízlések vannak és lehetőségek.Bacy@ az eredeti gyári párna van rajta és még csak nincs is kilapulva 🤷
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
bajnokpityu #108650 üzenetére
Bocs az offért:
Régi haccázasom van. Illetve early mid product, nem a réz driver gyűrűs, de fekete. Nem hallgatom, mert a Hemp sokkal jobb, de a tétel itt a "kihajcsae" volt. 650 nagyon macerás, 600 nem az. VAN mélye bármiről és ez egy normális fejhallgatóval így is kell legyen. Van az az árkategória, ahol össze kell vásárolni a cuccokat, de egy konzumer fejesnél nehogymá' komoly kutatómunka kelljen ahhoz, hogy egyáltalán megszólaljon.
Tovább megyek, a régi 600Ohm Beyereknek is mindegy mire dugod, nagyjából tudja amit kell. Pl. az AKG sextet, vagy monitornak rohadtul nem mindegy. Utóbbi érthető, mert stúdiós fejesnek szánták, negyvenet sorbakötni. A Sextet érthetetlenül nehezen hajtható, pedig akkoriban még igazából nem is volt fejes szerkó. Elérhető árban biztos nem. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
lapalapa #108417 üzenetére
Pont a napokban jöttem a Telegraph Roaddal by Dire Straits. Na a Tidal verzió valszeg az analóg masterről készült, ez pozitívum (olyan zajos, hogy csak na). Viszont össze-vissza mókoltak vele és dinamika eltűnt a susnyásban. Kifejezetten botrányos az otthoni dsd fájlhoz képest.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
stellaz #108368 üzenetére
Alapvetően nem vennék ezüstözött rezet, csak ha nagyon meg kell indokolni a rendszerben. Viszont ahogy írják, simán elállsz a vásárlástól. Ja és a tíz centiken köldököt nézni akkor érdemes, ha már minden egyéb iszonyatosan rendben van. Különben nem fogod kihallani. Lehet, hogy akkor se.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
OPiiPO #108322 üzenetére
A "jól szól" a lehető legpozitivabban szubjektív a hifizésben. Mondhatni erről szól az egész. Rosszabb mérve? Sokkal. Na és?
Pár éve előkotortam a régi decket és beraktam néhány dolgomat, amiket anno nagy műgonddal rögzítettem, lehetőségeimhez képest. Bakelitről. Kifejezetten volt egy olyan meleg, barátságos színe az egésznek, ami miatt végtelenségig hallgatható egy jó kazetta felvétel. Aztán elraktam, főleg mert sajnos egy negyed hanggal lassabban húzza a szalagot mára és már nincs, aki és amivel ezt rendberakja. De azért kifejezetten meglepő élmény volt.
Nekem is meghatározó a 90-es évek elején, mikor burzsuj haveroméknál először hallottam a Dire Straits Telegraph Roadját CD-n, amely ugye teljes csendből kúszik elő végtelenül lassan - na de aztán ez az élmény kerekedett az évek során.
Az egésszel azt szeretném jelezni, hogy zenehallgatásban nincs végső vélemény, főleg technikai nincs. Ami tetszik, az a "jól szól" és tökéletesen irreleváns bármi más.
Akinek a digitális adatfolyam, annak az. Akinek más, annak meg az. -
RetepNyaraB
veterán
Beszerzettem egy FiiO BTR15-öt, alapvetően telefonhoz, illetve projektor hangját kitolni laptopról analóg erősítőre, megkerülve a kékfog és chromecast csapdákat.
Tudom, tudom, egyáltalán nem fair hasonlítás, de zavart a kisürdüng és összeeresztettem a felpimpelt bKercsoDreamWorks (MF2.1 Stack) kombóval. Háát... Mint mikor a Suzuki Swift rádióról váltok hazaérve valami nagyon exkluzív dologra. Kábé mintha nem ugyanaz a zene volna.
Csak ennyit szerettem volna mondani. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
nLali #107929 üzenetére
Nem készít már? Valami teljesen újra koncentrál?
Nálam is volt vagy egy hónapig, nagyon jó szett volt. Ami fillér benne van, abból egyetlen sem a hülye fícsörökre megy, csak a hangra. Persze értem, PC eleve halott pénz, estébéDruantia@ pl lassan meghallgathatnál bármit.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Druantia #107884 üzenetére
Ez az Ohm kajtatàs azért tud félrevezető lenni. NoVa 620 Ohmos earbudja igenis megszólalt a 10 dolláros kínai dongle-ról, bár nyilván lehetett volna hangosabb, dinamikusabb, stb, de így is azonnal, hallhatóan jobb volt, mint a telefon maga.
Semmit nem akarok ezzel mondani, csak annyit, hogy lejjebb is van élet. Sőt, elsőre egy alaplapi basszusdömping után még visszalépésnek is érezhető gyakorlatilag bármi, míg rá nem jössz, hogy tisztább, dinamikusabb, "átlátszóbb" stb. Minél inkább rosszra hangolt a füled hulladék, konzumer elektronikáktól, annál később jössz rá. Ha. De ez sem támadás. Bármit is jobb meghallgatni, főleg előzetes összehasonlító tapasztalat nélkül.
-
RetepNyaraB
veterán
Köszi mindenkinek az ajánlásokat! ❣️
-
RetepNyaraB
veterán
Mi most a legolcsóbb vállalható, saját akkuval rendelkező dacamp, mobilhoz?
Jók ezek a dongle-ok, de rommá szopják az akksit.
-
-
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
PuMbA #106772 üzenetére
Nyilván nem a lineár táptól lesz az eszmei értéke hirtelen dupla, csak az ára. Szarból nem lehet várat. Egy alapvetően jó eszköznél segíthet kihozni érezhetően jobbra, ha úgy állnak a csillagok. Mint a kábelek és egyéb bisz-baszok.
Bogyó'bá @ kétségtelen, hogy az 5V dacok alá elég egy db jó táp. Erősítők esetében a sok feszültség difi kínosabb dió, mindnek másik kell
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
btraven #106734 üzenetére
Az Ant is 16/44.1. Aztán az árában nem nagyon szoktak "minőségromlásról" beszélni.
Mármint értem, teoretikusan a csillió bit-kvadrillió megaherc a jó, csak ez egy szemmel elég jól látható összeg esetében is szimpla parasztvakk tud lenni. Lásd bkercso és a körítés vs. dac chipről szóló tanmeséje. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
nLali #106700 üzenetére
Nem támadásképp, de szerintem ingyen faragás nem létezik. Relatíve egész kevés pénzből megvan az a hardverszint (pl. amit én hallgatok, számomra már ilyen), ahol zavaró bármilyen általam ismert szoftveres belepiszkálás. Esetenként használhat, aztán többségében meg ugyanaz a beállítás inkább zavar. Végeredményben meg inkább kikapcsolom és megkönnyebbülök. Hallom a hiányosságot, amit kezelni akartam, de legalább mellette több más problémát meg nem. Ettől még nyitott vagyok megoldásokra
-
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
MasterMark #106512 üzenetére
Az apple jól szól, az UI meg egy zsák szar. Szpottynak közelében sincs. Nekem a próbaidő elég volt egy életre belőle.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
bkercso #106418 üzenetére
De az is igaz, hogy minek kínozza magát fosul szóló zenékkel, pláne, ha nem is tetszenek.
Én viszonylag ritkán hallgatok Britney Spearst példáulSzóval jó hangzású felvételen jól lemérhető, ha valami cuccod jobb lett. Léteznek persze teszt zenék, ha kínozni kell a motyót, meg a szomszédokat. És itt nem a hárfa-fafuvola kombóra gondolok, audiofül ájulat mellett
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
bitrograde #106172 üzenetére
Nem kell mellre szívni, én nem annak szántam. Egyszerűen ő ugrott be a dalról, illetve valamelyik Scarlatti egy darabja, de se a cím, se melyik Scarlatti
Jó szerző volt Barbara, ahogy általában a többi elnyomott nő is, akik így-úgy áttörtek a soviniszta falon. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
decoati #106167 üzenetére
Az öreg leírta a szólamot korrektül, de egy meglepően hosszú (a korszakhoz képest pedig döbbenetesen pontos) instrukciót is ad, mely szerint a kezdő és záró trió pontosan, kotta szerint éneklendő, de a középső rész, amelyben kvázi felkiáltásokkal kísérik a nimfa panaszát, "a lélek és nem a kéz tempóját kell kövesse". Szóval érzésre
"...acciò seguitano il pianto di effa, qual ua cantato a
tempo del animo, & non a quello dela mano."
Ahogy egy nagyon nagy tudású francia zenei rendező mondta mindig vállvonogatva, ha papírszagúan játszottunk "take risk otherwise it will be boring". -
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #106165 üzenetére
Meglepetésemre találtam Christina Pluhar koncertet is belőle, sajna csak a lamento részt, de a finoman krosszóver előadás itt is nagyon tetszik. Ugyanaz a csaj nyomja, akit fentebb linkeltem a "kamu" Monteverdivel. Külön érdemleges a cornetton játszó fickó. Az egyik legkellemetlenebb fúvós hangszer, amit valaha kieszeltek. Egy rézfúvós, bőrrel bevont fa-szarvkürt, furulya kivitelben. Isteni hangja van és nagyon könnyű kizárólag gixert fújni rajta
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
decoati #106163 üzenetére
Pedig ez nagyon ismert ground, passacaglia, hívd ahogy tetszik
A Monteverdi verzió egy nagyon király modern videója. Az előadás nem a legjobb (bár tök jó), viszont az egész hatásos. A legjobb olasz interpretációt sehol se találtam meg sajnos. Monteverdi utasítása szerint a nimfának (női szólista) a kísérettől függetlenül kell énekelnie - ami rohadt nehéz instrukció és kevesek merik bevállalni, pláne sikerrel. -
RetepNyaraB
veterán
Hangulatosan összelopott Barbara Strozzi dalocska a suttyomban készülő új Cristina Pluhar lemezről:
che si puó fare
Minden női zeneszerzőnek örülni kell, ha Monteverdi epigon is -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Ear001 #106109 üzenetére
Éneklésről:
Egyszerűen egy modern zenekart exponenciálisan nagyobb erőfeszítés áttolni, mint egy historikusat. Az emberi hangképző szervek legkésőbb a beszéd kifejlődésével együtt változtak utoljára, a hangszerkészítés meg a romantika végén kapott nagy boostot, főleg a fúvósok. Egy barokk fúvós hangereje sehogyan nem mérhető össze egy modern hangszerrel - és a hangszíne is teljesen más lett, de ez nem releváns ebből a szempontból.Létezik "historikus" éneklés sajnos, de ezt inkább negatívumként gondolom, nem is érdemes belemenni, mert túl insider téma. A klasszikus barokk korszakra viszont már kialakult a bel canto iskola, amely minden klasszikus éneklés alapja kell legyen. Ez jóval később bővült a német rezonancia iskola tanításaival és egyértelműen a zeneszerzők növekvő kihívásokat támasztó kompozíciói, illetve a hangszerfejlődés hozta magával.
Az emberi hangot azonban nem lehet olyan büntetlenül megerőszakolni, mint a hangszereket. Zajosodó világ, nagy színházak, koncerttermek, feltalálók "áldásos" hatása, a fúvók brutális hangerőnövekedése magával hozta a zenei A hang egyre feljebb csúszását, hogy az akusztikailag évszázadok óta tökéletesre csiszolt, nem fejleszthető vonós hangszerek legalább részben lépést tudjanak tartani a zajjal. Lassan lecserélték az összes húrt vasra - ma jellemzően a hegedű E húrt gyakran cserélik vissza bélre, vagy spéci kompozit anyagra, a szebb hangzás miatt szólisták. Az emberi hangszálakat viszont nem lehet "feljebb" tekerni és óriási a difi, ha pl. Bachot 415Hz-en, vagy 442-n vashúrokkal és barátaival kell előadni. Még a Mozart-korabeli 432Hz is érezhetően könnyedebb. Bach tenor szólói mindenféleképp a határokat feszegetik és egy passiót modern hangolásban, modern hangszerekkel igazi halálugrás elővezetni (nem lehetetlen szépen megoldani, csak extra nagy szopás).Az, hogy a klasszikus éneklés milyen "amatőr" szemmel, arról csak szőrmentén lehet beszélgetni. Ugyanis tetszik nem tetszik, de ma kell a hangerő. Ami jó volt 1700-ban egy max. pár száz emberes színházban, pláne hercegi udvarban, vásári sátorban, templomban, az semmire sem elég a Müpában és pláne semmire sem elég egy 1500 férőhelyes, gyakran pocsék akusztikájú modern operaházban. Mesterségesebb lesz a hangzás és a látvány is, igen. A hangerő növelésének ára van.
Többek közt ezért gondolom tarthatatlannak az egész zenekari történetet és ezért húzzák le a klotyón a mai management-futószalag énekeseket 40-50 évesen; addigra megy galyra a hangjuk, tisztelet a kivételnek.Az, hogy Bach "mit szólt volna", nem tudjuk. Azt se, hogyan használta volna a modern hangszereket. Az viszont egészen biztosan tudható, hogy mire komponált és mint minden normális, profi zeneszerző a korban, játszott egy csomó hangszeren, amelyeken pedig nem, ott pontosan tisztában volt vele, mire mit lehet leírni (bárcsak manapság így volna). A hangzást gyökeresen megváltoztatja a modern zenekar akkor is, ha a stílust ismerik és uralják (nem ez szokott lenni a helyzet). Oda-vissza eljátszottam/énekeltem a preklasszikus repertoárt modern és barokk hangszerekkel, nekem a modern verzió nem működik. Illetve működhet, eszméletlen extra meló belepumpálásával, azért, hogy a nem működő hangzásból legalább stilisztikailag próbáljunk valami várat faragni.
Ja. Preklasszikus repertoárt soha nem lehet hangerővel megnyerni. Beethovenig bezárólag semmiképp. Nála már volt pedálos zongora (fortepiano), ami csupán 20-30 évvel korábban (!!) Mozartnál még nem nagyon. Mármint fortepiano az volt, kb mint egy csembaló, csak kalapácsokkal. Harmad hangerővel. Arra írták a zenéket, nem Steinwayre, érted, mire akarok kilyukadni... Irreleváns mire gondolt a költő, mert bizonyos dolgokra nem gondolhatott és ahogy nem rakunk be Steinwayt continuo szólamnak historikus előadásban, úgy fortepianot is elég nagy tévedés modern zenekar recitativoi alá pakolni szerintem. De szokták, utóbbit gyakran.
Az előadásról pedig elég halvány elképzelésünk van csupán, de az sokatmondó ám.
Egészen a klasszikáig kizárólag profi zenészek léteztek, az amatőr fogalom későbbi, jóléti találmány. Ezek élete napi 16 órában a zenéről szólt, nyári szünet nélkül. Képzés kisgyermekkortól, helyi, majd nemzetközi mesterekkel, ha olyan tehetséges volt. Külföldön, együtt lakva a mesterrel évekig. Aztán a havi ellátmányért, ami a csövön kifér. Nem heti egy koncert valami színpadon.
Eléggé hasonló helyzet a mai tehetséggondozással, csak annak egy felturbózott verziójában. Persze, próba nem volt, többnyire koncerten játszották össze a műveket, esetleg egy egyeztető főpróbával. Ez azért lehetséges, mert azért még egy Bach mű sem egy Tavaszi Áldozat. Ám a zenészek élete volt a zene. Mozart négy évesen koncerten játszotta a saját darabjait, míg Lajoska ma ilyenkor a szobatisztasággal van elfoglalva. A kórista fiúk általánosságban 16 év felett mutáltak, volt, aki 18 évesen még szopránt énekelt. Nem úgy, mint a mai gyermekkórusokban, ahol 6-12 éves Pistikék botladoznak, aztán jön a mutálás és mielőtt még bármilyen szinten énekelni és kifejezni tudná magát, már szevasz, több évre.Egy mai profi előadógárda is bármikor tud lemezre blattolni (elég sok személyes példám van). Ennek nem olyan jó a marketingje, mert a parasztvakítás sokkal kifizetődőbb, ettől még tény marad. Tehát a korabeli zeneszerzők és közönségük igenis hallották a műveiket profi előadásban. A színházi produkciókat pláne, egyrészt mert mondjuk egy francia barokk operát (Rameau) képtelenség lapról eljátszani, másrészt a színpadi próbák szükségesek voltak.
Na mit hagytam ki
szerk.: azt hagytam ki, hogy szólóban mindez nem érvényes. Vonósnégyes, vagy hasonló kis kamara esetén sem feltétlenül. Ahogy a létszám növekszik, úgy válik kritikusabbá a hangzás szerepe.
Egy modern zongorán, fúvós hangszeren sokkal egyszerűbb játszani és nagyobb teret kaphat sok finomság. Cserébe elvesznek más részletek, pl. a hangolásokból eredő elképesztő hangzás gazdagság. Ezt mai füllel elég nehéz már visszakapni; a temperált hangolás pár száz éve tönkretett alapvető ideálokat. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Ear001 #106104 üzenetére
Jaa véletlenül sem akartam hitvitát generálni, hogy melyik szól "jobban"!
Csak a vitathatatlan tényt jelzem, hogy a zeneszerző eredeti hangideálja többnyire bizony nem a 21.sz-i zenekar hangzása, merthogy nem volt olyan.
Richard Strausst hallottam már romantikus hangszereken előadva. Továbbra sem a kedvenc zeneszerzőm, de az őrületes zenei csipkék teljesen más színben tűnnek fel korhű hangszereken. Pl a fúvósok nem ülnek rá a vonóskarra visszavonhatatlanul.Énekesi szempontból ég és föld egy modern és egy régi zenekart átüvölteni. Bayreuth akusztikailag egy fantasztikus húzás volt az öregtől ilyen szempontból is. :)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Ear001 #106102 üzenetére
Ööö a bélhúrok felharmonikusai kategóriákkal intenzívebbek a vasnál
A dinamika minimum ugyanakkora, csak "lefelé" végtelen. Színekben egy modern zenekar jóval szürkébb, nagyjából a hangerőben merül ki a fokozás lehetősége.
Egyszerűen más a hangzásélmény és ehhez a mai fül nincs (vissza) szoktatva.
Bartók a hegedűversenyt még bélhúrra írta, mert nem volt meg a stabil technológia a minőségi acélhuzal előállítására. Ennek fényében simán kijelenthető, hogy a zeneirodalom döntő többsége régizene és historikus előadásmódra íródott.
Két hegedűs kollégám hónapok óta turnézik egy historikus Ring-tetralógiával. Ó, bár hallhatnám.
Mindig leírom, hogy Wagner, akinek életében találták fel a Böhm fuvolát és amúgy az egész életművét romantikus fafuvolára (!!!) írta, rémsípnak (Schreckenspfeife) nevezte az új hangszert.
De ezen nem veszünk össze -
RetepNyaraB
veterán
Amúgy tegnap a müpában 20. sorból néztem Máté passiót, bélhúrokon.
Az első 20 percben eléggé át kellett kalibrálnom a szobaakusztikához (pláne fejeshez) szokott füleim. De végül megérte, pedig a müpa szerintem fosul szól régizenei apparátusra. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
bitrograde #106090 üzenetére
Hát, az idegrendszerem nem. Amúgy jól szól.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
mvkly #106068 üzenetére
Attól, mert a gyár a saját anyja temetésén is spórolna a virágcsokron, még nem feltétlenül jó a mezei cérna, pláne nem több méter hosszon. Legalább legyen valami értelmezhető szigetelése. De több méteren minőségi kábel az felejtős az ára miatt, ez is igaz. Ahhoz egyszerűen oyan elrendezés kell, ahová elég az egy méter. Inkább kevesebb.
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Exodius #106007 üzenetére
Az MF3 szett nagyon jó hangú, nekem nem sikerült semmilyen zenével megfogni. Ha megbékélsz az abszolút fapados kiépítésével (semmi csilivili fícsör és csak usb in).
Mindettől függetlenül ha nem jön ki jól a kannával amit rákötsz, hiába remek cucc. Szinergiavadászatot nem lehet megspórolni sajnos. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
decoati #105971 üzenetére
Gumiágyra a drivert?
De hát az nem rezonanciamentesítés, hanem tompítás, elnyelés. Jobbnak érzed tőle tényleg? Nem kötekszem, csak őszintén meglep.@NoVa (de más is akit érint, vagy érdekel):
a kurva hemp faháza (konkrétan a kendergyökér rost, aminek nem olvastam utána hogyan csinálják, de gyanítom préselik, mert ennyi kendergyökér a világon nincs, amiből egy darabban kifaragnák a házakat - lásd még ugyanitt az "eperjoghurt" kamugyümölcs jelenséget) nekiállt szétválni a rostszálak mentén. Eddig egy helyen igazán, de többfelé látom a tendenciát. Hangban nem számít, ahhoz sokkal jobban tönkre kéne mennie, de azért igen bosszantó. Faipari ragasztóval (amit enyv helyett használtunk anno hangszerészként a később nem oldhatónak szánt kötésekhez) vissza fogom préselni, ha megjön a kedvem. Garancia esélytelen, mert cseréltem a fejpántot, meg amúgy is fene szórakozzék vele németekhez, onnan Amerikába, mire elhiszik, hogy nem én ejtettem le stb -
RetepNyaraB
veterán
válasz
-NoVa- #105964 üzenetére
Hiromi - Seeker
(tidal)Ez meg a kellemes zeneisége mellett (Hiromi ugye egészen kivételes tehetség), rohadt jól szól valszeg mindenről. Meg kell várni, míg belép a basszer és a dob.
Mit is csináltál a he400-zal?
Amúgy egy suzuki swiftből is ki lehet hozni sok mindent, csak akkor már nem nagyon érdemes úgy hívni -
RetepNyaraB
veterán
válasz
bitrograde #105802 üzenetére
Én nagyon igyekeztem, de kétharmadánál már annyira unalmas, hogy nem bírtam tovább
Viszont tényleg jól, meglepően természetesen szól; csak kicsit túltolták a visszhang mikrofont, amiért kár. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
fattyu #105743 üzenetére
Én óvatosan megfogalmaztam, hogy az árral a minőség is szintet lépett. Pl értelmet nyert a "folyékonyság" kifejezés az életemben. Nyilván eljön a szint - bkercsonál talán pont itt, az MF3 stacknál, ahol nehéz megfogalmazni mit is hallasz és miért fizetsz jelentősen többet. De pár hét hallgatózás az új szajréval, majd a régi visszakötése egyből igazolta, mért.
Egyébként az MF2-n némi varázslás (kétpólusítás, meg a dac tápszűrésén valami bohóckodás - én nem vagyok műszakilag partner, ahogy nejem nagyapja mondaná) érezhetően közelebb hozta egymáshoz őket. De nem egy szintre.Másik érdekes kérdésem ide kapcsolódóan, hogy valóban a fejhallgató erősítők Paks2 teljesítményével vetekedése hozza-e el az audio nirvánát, vagy a jó kiszolgálás/meghajtás nem csak ennyi. Persze nyilván nem csak, azonban az MF3 asszem 75mW-ot tud 600Ohmon, szingliben. Ez nem sok (szánalmasan kevés) a kínai erőművekhez képest. Aztán akkor mégis hogy van ez?
-
RetepNyaraB
veterán
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
dgyuri0123 #105068 üzenetére
Nem elég audiofil.
De a Foobar pl. nekem hallhatóan gyengébb volt még vagy 5 éve, mikor váltottam. Azóta nem tudom.
Win alá az egyik nem annyira felhasználóbarátságtalan jó megoldás még a Vinyl player ( a WTF player volna az állítólagos ultimate solution, de arra én már nem vagyok hajlandó, pláne, hogy nem lehet kapcsolgatni direkt összehasonlításra). Jól lehet egymás mellett kapcsolgatni őket és azonos beállítások mellett valamelyest mintha lehetne hallani a difit, de aztán melyik a jobb, arra nem mernék esküdni. Van jRiver előfizum és megfelel. Pláne, mert 95%-ban streamelek, régebben wdm driverrel a jRiveren keresztül, de annak mára semmi értelme érzésem szerint.Ugyanitt Trabant eladó
A The Pineapple Thief új albuma remek zene és nagyon jól is szól a maga loudnesses módján. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Bence01 #105003 üzenetére
"Ezek szerint simán a wiim pro-t dac-nak nem érdemes használni"
Ugye nem hallottad a motyót; ez így bemondásra megy. Nem azt állítom, hogy nem hallani a difit egy jobb eszköz esetén, egymás után kapcsolgatva. Ám amúgy meg zenehallgatásra tökéletesen megfelel, azon az áron, amennyibe kerül. Egy egységcsomagot kapsz, amit persze lehet tuningolgatni, de talán kapásból nem azzal nyitnék, hogy veszek mellé egy dacot is"valószínűleg a pro+ sem erősebb annyival"
Ezt meg én sem tudom, de érezhetően drágább és egy más gyártmányú dac dolgozik benne (BurrBrown, ha jól emlékszem). Egy alap Sabrétól nyilván nem kell csodákat várni (WiimPro), de ott is létezik rendszer szinergia - nálam pl. pont nem tompa, hanem inkább száraz és vékony, de nem magában, hanem összehasonlítva. -
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
N3gro #104800 üzenetére
Nem feltétlenül hallható zajra kell számítani, bár az se meglepő egy pc-n belül. A digitális időzítési pontatlanságok, tápingadozás, meg csomó egyéb lukra futási lehetőség igazából akkor érhető tetten, ha az ember hirtelen a hiányukkal szembesül, vagy még inkább mikor egy darabig valami makulátlanabb forrás után visszavált. Nehéz megfogalmazni, tapasztalni inkább.
De egy nem problémás mai fejes, vagy szobai rendszer egy modern pc kártyáról simán elketyeg, nem úgy, mint tizeniksz éve. Úgy értem ez egy igen mély gödör és addig jó, míg a szélén állsz és nevetsz a sok lúzeren, akik bent ássák maguk alatt egyre mélyebbre.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
N3gro #104790 üzenetére
Ha eddig elégedett voltál a külsővel és a belsőhöz még hegeszteni is kell a madzagokkal, akkor miért nem maradsz a beváltnál? Miért merült fel a kérdés? Mi a motiváció? Jobb eléggé valószínűtlenül lenne a belső. Plusz nem bántásból, vagy kötekedésből, de az 5.1 szettednek is nagyjából mindegy ezen a szinten.
Film+játék? A fejes micsoda? -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Blackhole13 #104714 üzenetére
Inkább úgy kéne feltenned a kérdést, van-e itt valaki, akinél rá tudnál hallgatni a dolgokra.
Utólagos meglepetésnél még egy vonatjegy ára is jobb szerintem.
Az A30 Pro pl. szerintem egy meggyőzően fun hangú erőlködő, de közben tudom, hogy hazudik; csak kétségkívül ügyesen. Illetve én nem-párhuzamos kimeneten hallottam. -
RetepNyaraB
veterán
ómájgád. Mikor egy topikban hirtelen feltűnik egy halom új hsz, akkor egyértelműen valami értelmetlen flém megy épp. Ezt a helyet egész jól el szokták pedig kerülni. Hát, most nem sikerült.
Nem ugorhatnánk? Úgy kell, hogy nem reagálsz a legutolsó válaszra a témában
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AliExpress tapasztalatok
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- sziku69: Szólánc.
- Milyen routert?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Linux Mint
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i7 9700 32GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2070 Super 8GB NZXT H510 ADATA 600W
- Dell 5050 i5 7500 8Gb RAM 128Gb SSD
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest