- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Mindenki Z Fold7-et akar
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
niof
veterán
válasz
bkercso #90114 üzenetére
Igen, de szerintem elbeszélünk egymás mellett. Én azt az esetet taglalom az eleje óta, ha 6W valós teljesítmény kerülne ezekre a driverekre. Az, hogy a fent említett erősítők peak-ben tudnak 6W-ot, így ebben a formában minimum félreérthető. Azokat az értékeket kellene megadni, amit folyamatosan képes leadni, ideális esetben. Nem véletlen, hogy az asztali Hi-Fi erősítőkön is általában a 4 és 8 ohm-ra vonatkozó maximális teljesítményeket adják meg. Fejeseknél meg még bonyeszabb, mert kb. 8-~1000 ohm-ig szinte minden lehet. Szóval minimum az adott impedanciához társuló maximum értéket kéne megadni, így mindjárt tisztább lenne a kép. Vannak gyártók, akik ezt fel is tüntetik, de vannak, akik csak az abszolút maximumot írják le, ami helytelen.
-
Z.É.T.
őstag
válasz
bkercso #90105 üzenetére
Hú, nagyon offtopik, bocsi!
Még mindig elég jól tudok "tesztelni", miközben 16/14kHz a bal/jobbfül limitem 47 évesen. De az is tény, hogy már nem igazán izgat a hollóhájjal és szenteltsörrel kezelés és tsai.
Nagyjából tisztában vagyok a korlátaimmal, ízlésemmel.
Akusztikus (erősítetlen) zenét kizárólag élőben hallgatok, felvételről nem szeretem, a kedvenceim elektronikusak (vas-, és virtuális szinti-alapúak).Mixinghez nekem is kell a jól installált +/-2dB rendszer, de otthon simán jó vagyok egy +3/-6dB-lel a mélytől a magas tartományig, ezt simán kompenzálja az agyam néhány óra után. Viszont fontos, hogy a sub-tartományban hangnyomástól függetlenül legyen annyi emelés, hogy a "testérzetem" meglegyen. (ezért, illetve ennek hiánya végett nem igazán szeretek fülesezni/fejesezni)
Mindezt közel 20 évnyi audiofileskedés után.Még niof BMYLAKE sztorijáról ugrott be:
Már nem tudom melyik évben és hogy L-Acoustics, vagy Martin Audio rendszeren, de volt egy csodás élményem OZORÁN.
A main stage mögött-fölött a dombon ücsörögtem, bámultam a táncteret, éppen egy élő koncert után jött az első DJ, ezeknél a váltásoknál hiába az előre bekészített preset a console-on, kell néhány perc, mire minden a helyére kerül.
Itt - mint utólag kiderült az egyik technikustól - egy -30 dB limiter lett kikapcsolva és maxon szólalt meg a zene, amit szép finoman 20-30mp alatt húztak vissza.
Na ez a szűk félperc maga volt a csoda. A lead szinti mint egy óceánjáró hajókürtje, a beütések mint az ágyúdörgés, a völgy és a domb szinte hullámzott a basszusoktól, a lemenő nap narancssárgája közben.
Sajnos ilyen hangnyomással még fesztiválon sem lehet tolni tartósan, nem lenne túl egészséges. (ezek a sub-ok ilyen 145-148dB-t tudnak 25Hz-en, alkalmanként van belőlük 24-36 darab itt)
Aki még nem járt ott, egy random netes kép nagyjából abból a nézőpontból, illetve kicsivel magasabbról: -
-
niof
veterán
válasz
bkercso #90104 üzenetére
Jó, de én nem a peak-re gondoltam, hanem tartósan ilyen szinten járatásra. Az instant kinyírna bármilyen dinamikust. Nyilván egy rövid impulzus teljesen más tészta. Égettünk mi le anno 300W-os mélynyomót is (az 1600W-os végfokot nem bírta, de akkor nem tudtunk kisebbet szerezni, és kicsit sok volt...
) , amit szétbontva elszenesedett, a lengőcsévéről ledobott tekercset találtunk. Szóval nem megfelelő illesztés esetén, túlvezérléskor. Én így értettem.
-
törölt tag
válasz
bkercso #90094 üzenetére
A kávéházas példád azért nem jó mert ott a hallható tartomány van jelen.
Pl Egy ultrahangos kutyariasztó frekvenciája 25KHz amit nem hallunk de egy támadó kutyát elvileg megfékez.
Tesztelni kellene, hogy pl igaz nem halljuk ezt a frekvenciát de van e befolyással ránk, pl ha órákon keresztül bekapcsolva lenne akkor vérnyomás emelkedés kimutatható lenne e, mert feszültebb ingerültebb lett az ember.
Azt mondják a szakik, hogy a térérzetre kihat ha a zene 22050-nél le van vágva, elfogadom de vannak kétségeim.
pl Egy 250-300E Ft-os hangfalra fel van tüntetve 45 Hz - 28kHz amire azt mondják, hogy még valójában 20kHz sincs.
Az 1 milla fölötti hangfalra is csak 28 kHz van írva amire azt mondják, hogy az sem valós még.
A fejhallgatók többet tudnak papíron, pl a Hifiman Arya 8Hz-65kkHz valószínű ez sem valós de ha a felét tudja akkor már lehet kísérletezgetni van értelme. -
contaxg
veterán
válasz
bkercso #90094 üzenetére
Múltkor járt nálam egy srác egy hibrid Volvo V90-nel. A műszerfal közepén egy púpocskán Bowers & Wilkins felirat volt olvasható. Kocsiban még soha nem láttam super tweeter-t, szóval leesett az állam rendesen.
Most így utánanézve, hogy tényleg az volt még akár igaz is lehet, mert a papírmembrános magas sugárzó mellett nem sok értelme lett volna még egy dóm magasnak.
De a lényeg: léteznek olyan frekvenciák amit nem hallunk de valamiért érzékelünk akár indirekt módon is a hallható freki tartományra hatva.
A kávéházas példád parádés, köszönet érte! -
Ba cy lus
addikt
válasz
bkercso #90063 üzenetére
Épp tegnapelőtt sikerült megrecsegtetnem az S100A-t egyik halk felvételű kórusművel. Ahogy eltekertem a potit a vége felé, aztán beletekertem véletlen egy dinamikusabb részbe. Amúgy soha nem recsegtettem meg, csak akkor nagyon kerestem, hogy a két erősítő teljesítménybeli különbsége miben nyilvánul meg tulajdonképpen.
-
Tulku
veterán
válasz
bkercso #90063 üzenetére
"A max. teljesítményt a tápfeszültség és a végfok áramterhelhetősége határozza meg, nem a gain."
Na vééééégre....a sok korpa között jó lenne, ha mindenki szemezgetne tiszta fénymagot is!
Én speciel 2-3 wattal hallgatom az AN E hangfalakat, torzítást nem hallok, zenei teljesítmény pedig: Felküldi az alattam lakó a fogszabályozós gyermekét, hogy ŐK nem szeretik a jazzt, ha lehet halkabban...szegény Bényei mindig kiváltja valakinek az indulatát...pedig még régiesen is megtanult énekelni
Boldog karácsonyt kívánok minden dac-olónak és zenehallgatónak!
-
Sinesol
veterán
válasz
bkercso #90055 üzenetére
Igazából ez épp azt bizonyitja, amit mondtam, mivel nyilvánvalóan azért nincs elég mély, mert az alsóbb frekvenciákon clippel, kifut az erőből az erősítő, hiába hangos a közép/magas.
Az érzékenység is változik frekvenciától föggően. Pl. a K712Pro érzékenysége 420hz-en mérve 102dB/V, míg 1Khz-mél mérve 107dB/V. -
contaxg
veterán
válasz
bkercso #89952 üzenetére
Ez a belseje ha érdekes műszakilag. A maradék 4 kiló 90 deka a táp és a ház. Szerintem biztos van olcsóbban is olyan amivel érdemes foglalkozni. Nekem így kerek egész a történet.
-
hiuuz
csendes tag
válasz
bkercso #89900 üzenetére
Igen, én is ebben az irányban tapogatózok, mert USB-n elmegy a digitális jel a DAC-ig, onnan meg a balanced kábelen az erősítőig. Két legyet egy csapasra.
De nem tudom mit érdemes megvenni. Nem létkérdés a 100e+ ft-os kategória, mert a 320-as mp3 az én igényeimet kielégíti. Elég lenne erre az UMC22? -
válasz
bkercso #89802 üzenetére
Nálam ugye egy KORG DS DAC-10R van rákötve és valóban más, egyértelműen jobbnak mondható, amióta ezen keresztül történik az anyagok rögzítése és lejátszása. Alapos tesztelést nem végeztem, de azt kijelenthetem, hogy jobb lett vele a rendszer.
Érdekesen hangzik az általad elvégzett módosítás is, lehetséges, hogy a későbbiekben, amennyiben lenne rá időd, kapacitásod, akkor én is meglépném majd ezt.
Köszi, hogy írtál róla!
-
niof
veterán
válasz
bkercso #89705 üzenetére
Téged nem sorolnálak amúgy a (konkrétan) kereskedők közé. Neked teljesen más a motivációd, te ezt - az olvasottak alapján - abszolút szerelemből csinálod. Az teljesen más, és soha nem is úgy adtad elő magad, hogy ebből akarsz megélni (még a sorok közt sem). Az, hogy pár darabot eladsz a saját termékedből, bár üzleti tevékenység, de mégsem ugyanaz. Olyan, mintha a piaci kofát (bocs
) hasonlítanánk egy szupermarkethez.
-
s4tch
veterán
-
Johnny194
aktív tag
válasz
bkercso #89657 üzenetére
Bocsi, hülyeséget írtam, Bluetooth receiveren gondolkodom.
A lényeg hogy gondolkodom DAC váltáson, emellett pedig szeretnék telefonról bluetooth-al is zenét hallgatni. Tehát vagy beszereznék egy receivert a régi (vagy új, ha érdemes lecserélni) DAC-hoz, vagy egy eleve Bluetooth kompatibilis DAC-ot vennék.
-
Buckey
őstag
válasz
bkercso #89631 üzenetére
Köszönöm az ötletet!
Végig néztem mindent, ami eszembe jutott. Hurokellenállást mértem, rendben. Szétszedtem a gépet, csatlakozókat lehúztam, minden negatívot kimértem, rendben.
Tápegység vezetéke is jó.
A tápegységből kijövő feszültségeket is megmértem a csatlakozónál, illetve az alaplapi portoknál, minden rendben.
Úgyhogy marad a hálózati zajszűrés (irány a garázs, kutatni a szűrőért, hátha), meg a Faraday-kalitka (alufólia). -
btraven
őstag
válasz
bkercso #89462 üzenetére
Ez okoz nálam is zavart hogy most az okosteló fizikai hangerőszabályzója vagy a lejátszó átküldi az audió bitek mellett a hangerővezérlés infót is a DAC-nak. Közben találtam a Hibyben egy help-et hogy az utóbbi. Lehet az zavart össze hogy a Marantz DAC nem támogatja ezt, a Loxjie meg igen és hirtelen működésbe lépett.
Ez megmagyarázná azt is hogy lehet bitperfect és közben mégis van hangerő szabályzás. Mert ugye a DAC-ig bitperfect. -
bajnokpityu
félisten
válasz
bkercso #89455 üzenetére
Teljesen más világ, szerintem, én nem merném az alapján a pár készülék alapján ajánlani egyiket se, amiket hallottam.
Ad engem nem mozgatott meg, de a pcmet többször el akartam adni, de eladás előtt, ha búcsú képen berakom a nagy lancba utolsó probara, akkor eddig mindig azonnal töröltem a hirdeteset. -
chrisnagy13
senior tag
válasz
bkercso #89286 üzenetére
Hát, van 4490, 4493 és ES9028. Elvileg az utolsó kettő között nincs különbség. A 4490 -> 4493 váltásnál javítottak a jel/zaj arányon, ott volt egy nagyobb frissítés.
#89289fericske
Érdekes, hogy mi lehetett, mert akkor csinálja ezt, ha túltolod a kimenő jelet. Nekem még nem sikerült ilyet összehozni, és fülhallgatóm sincs már itthon egy darab sem, hogy meg tudjam nézni mi történne.#89290fericske
Nincs a TT2-n szimmetrikus fejeskimenet.Viszont az tud 2,7W-ot az ADI pedig "csak" 1,5-et 32 ohmon. Szimmetrikusan az ADI Pro tényleg erősebb.
-
niof
veterán
válasz
bkercso #89288 üzenetére
Ja, ok. Én repedt forrasztáson azt értem, mikor az alkatrészláb körül is szemmel láthatóan el van törve a forraszanyag. Ilyet is sokat láttam már sajnos (köszönhetően az említett RoHS kompatibilis ónoknak...), csak ez szabad szemmel is detektálható, a fenti eset viszont nem.
-
fererencz89
őstag
-
-
Tim82
félisten
válasz
bkercso #89144 üzenetére
Jó, hát egy chi-fi alsópolcos termékről beszélünk, ami ár-érték arányban pont jól sikerült.
Személy szerint én annyi különbséget érzékelek (érzékeltem, mert legalább fél éve dobozában várja a lakásfelújítás befejezését), hogy kicsit "tisztább" a hang és kevésbé kell hangerőt feltekerni a szimmetrikus fejhallgatókimenete esetében.
-
niof
veterán
válasz
bkercso #89105 üzenetére
Blutack, csak rosszul írta. [link] Egyszerű gyúrható ragasztó, ami nem köt meg, de rugalmas és jól tapad/szigetel.
Ezer éve felfedezték maguknak a hifisek. Volt olyan elvetemült ismerősöm, aki a hangszórók kosara alá is ezt rakta. Aztán ha ki kellett szedni valamiért, akkor meg szentségelt... -
Tulku
veterán
válasz
bkercso #89063 üzenetére
Összehasonlítanám egy Lampizatorral...ott annyi előny van, hogy a Fikus által beleszerelt MBM kimenő kondikat cseréltem k40y-9-re (ez eddig mindenben csodát hozott) és ezért kissé jobb lett a hangja.
Tudom így nem igazságos (6000 euro vs Bertalan ár) de ha belemegy, legalább lesz összehasonlítás ilyen alapon is.
És még egy dolog: nem fejhallgatóval fogom hallgatni, hanem csöves láncban hangfallal, tehát nekem csak a dacra van szükségem...
Na a többit lebeszéljük privátban!
Bertalannal egy alkalommal találkoztam, tehát nem vagyok elkötelezettje, bár tisztelem tudását, munkásságát, segítő készségét! -
Molydeus
őstag
válasz
bkercso #88981 üzenetére
Köszönöm!
Nagy részüket már megtaláltam én is korábban, de átnéztem újra, hátha valami felett elsiklottam.
A fejembe vettem, hogy a BT receiver és transmitter módokat jó lenne egyetlen eszközzel megoldani, ami távvezérelhető. Általában ott bukik el a gondolatmenet, hogy BT képes, táv.-os DAC-ok csak receiver módot tudnak el nem ítélhető módon. A dedikált BT eszközöknél meg a távvezérlés a gond. A BTA30 pl. már majdnem jó lenne, de pont az üzemmódokat ahogy látom, csak magán az eszközön lehet kapcsolni (meg talán a BT pair-t is), app-on nem.
A bemenetekre meg egy elsőbbségi sorrendet ad meg a gyártó, nem választhatók...
Egyelőre úgy néz ki, hogy a nappaliban a stereot váltó aktív monitorpárhoz kelleni fog egy BT-s DAC táv.-val (valószínűleg ezzel menne majd a hangerő szabályozás is). Ez lesz a receiver a mobilok felé.
A dedikált transmittert meg elfelejtem, mert ha úgyis mászkálni kell hozzá és/vagy külön eszköz kell a vezérléséhez, mert saját táv.-ja nem lesz, akkor megette a fene az egyszerűsítési törekvésemet.M.
-
v-man
őstag
válasz
bkercso #88976 üzenetére
(Egyelőre) Nem a jobb hang, hanem a kényelmesebb használat miatt kell ez az "öszvér" kábel, hogy a fejeserősítő ne legyen mindig bekötve a láncba, pláne ne kelljen átkábelezni folyton.
A Topping D70s DAC-nak két kimenete van, RCA-n megy a hangfalas erősítőmbe (ezen nem is tervezek módosítani egyelőre), így az XLR-re váltva lenne a fejesezés, amikor meg nem akarok fejesezni, akkor annak nem kell áram alatt lenni, mert van hogy hetekig nem fejhallgatózok.
Ez az XLR-RCA átalakító kábel meg épp a Te cuccod miatt került képbe, ahol ugye csak RCA van. Jelenleg van nálam egy XLR-bemenetes SMSL SH-9, annak meg az a hátránya a Te Fluenteddel szemben, hogy nincs jeltovábbadása, így csak a külön kimenet a megoldás a párhuzamos (hangfalas ÉS fejhallgatós) használatra.
Ha megérkezik az összes szükséges kábel, akkor már ezzel az SH-9-cel megpróbálhatom kihallani a különségeket a kábelekkel és kimenetekkel, illetve utána jöhet a Te Fluented is a fejeserősítők hangjának összehasonlításra. Majd későbbi célként a jobban tetsző készülék maradna hosszabb távra -
niof
veterán
válasz
bkercso #88967 üzenetére
Aktív hangfal bemenetét láttam már így megoldva. XLR-ről vitték a jelet, RCA volt a másik vége. Elvileg ha csak az egyik (jobb esetben a "pozitív") szálról veszed le a jelet (pusz föld, értelemszerűen), akkor különösebb probléma nem lehet. Az más kérdés, hogy az XLR-en kilépő jel feszültsége általában jóval nagyobb (~4V a ~2V ellen), és nem feltétlenül viseli el egy normál RCA bemenet azt a jelszintet. Így érdemesebb alacsonyabb kimenő jellel próbálkozni (ha szabályozható), nehogy egyből másvilágra küldje a fejeserősítőt, vagy a rákötött fejest, ha véletlenül max. hangerőn szólalna meg.
-
niof
veterán
válasz
bkercso #88955 üzenetére
Én a szmötyin kívül mást nem láttam kicsorogni belőlük. Volt anno gyerekkoromban egy 2 kazettás magnónk, aminek volt egy 5 sávos EQ-ja, az, mikor recsegni ropogni kezdett, be lett fújva vele, kivitte a port, meg a maszatot, ami bele tudott menni, és mint az új, olyan lett. Mikor elfogyott, kidobtam a dobozát (butaság volt), és évekig kerestem, hogy melyik volt az, mikor (talán az OBI-ban) megláttam. Vettem is rögtön, mert pl. a KONTAKT cég spray-ivel voltak gondjaink egy időben. Volt, hogy a Positiv 20 nem száradt meg, meg ilyesmik, és kicsit elvesztettem a bizalmam bennük, ez meg jó volt.
-
niof
veterán
válasz
bkercso #88950 üzenetére
Nem, viszont a zsiradékokat, cukrokat, egyéb ragacsokat tök jól leszedi, és mellette finoman ken is. Egy haverom keverőjébe egy szilveszteri buliban egy túlbuzgó vendég beleöntött egy pohár pezsgőt, konkrétan utána nem lehetett mozgatni a potikat. Ezzel a cuccal kipucoltam, utána még évekig használta. Meg régi erősítőkben lévő, nyitott házas potikat is megpucoltam vele egy tucatot kb. Persze volt, amelyiken nem segített, mert szét volt kopva a pálya is.
Zárt potiknál viszont inkább csere, macerás szétbontani, és van olyan, amiben icipici rugók is vannak (vagy golyók), ha kipotyog, sosem rakod a helyére őket. Szóval attól függ, milyen poti, de a régebbi daraboknál ez nekem bevált.Bocs, most vettem észre, hogy ez a sima, mert csak azt írtam be, hogy kontakt tisztító és kenő! Ez is jó, de konkrétan ez az, amit használtam. Elnézést!
-
btraven
őstag
-
4ndre
csendes tag
válasz
bkercso #88885 üzenetére
A csöveseknél kisebbek az általad (a cikkeidben is) leírt, a parazita áramok által keltett problémák amik a félvezetősökben erősebben jelen vannak - ez áll szemben az NFB-vel a mérésre tökéletesre belőhető félvezetősökkel.
THD, sávszélesség, TIM, minden tökéletes. Ha megfogod a globális NFB okozta gerjedékenységet, akkor minden mérhetőben jobb a félvezetős a kimenetén. Belül persze más a helyzet, Sipos Gyula annó a visszacsatolási ponton méregetett és talált érdekes túllövéseket, amik a kimenetre már eltüntek, de belül a számolásai szerint túlvezérelték a bemeneti differősítőt.
Szóval marha komplex ez és minden irányban választanod kell melyik ujjadba harapj. Én maradok az egyre jobb félvezetősöknél, de nagyon piszkál, hogy kellene valami csöves is. Csak egy kicsit, hátha megtérek végleg. -
4ndre
csendes tag
válasz
bkercso #88881 üzenetére
És a termikus torzítás is a hallható tartományon kívülre esik a csövesek esetén. Valamint kisebb a nyilthurkú erősítésük, kevesebb NFB kell, amit megint sok mágus a gonosz eszközének tekint.
Eddig hány szempontot is soroltunk fel? És ebből hány mond ellent egymásnak, ha meg akarsz a tervezésnél felelni nekik? -
Sinesol
veterán
válasz
bkercso #88832 üzenetére
Ahogy nő a hangerő, többnek, dinamikusabbnak érződhet a mély, hangosabb lesz a magas is, ami miatt nő a részletesség, tisztaság érzete. Legalábbis ez lenne a magyarázat, az már más kérdés, hogy a valóságban ebből mi valósul meg. Ugyebár kellene azert egy jocskán mérhető mennyiségű torzitás, hogy hallható mértékben emelje a hangerőt...
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Nexigo PJ40 okosprojektor / Számla + Garancia /
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- ÚJ Lenovo Yoga 7 2-in-1 - 14"WUXGA - Ryzen 7 8840HS - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest