Hirdetés
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- VoLTE/VoWiFi
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Nagy aksival és erős hardverrel megjött Magyarországra a Poco X8 Pro és Pro Max
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor Magic V2 - origami
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
-
Mobilarena

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
💸Cashback objektívekre : 2026.04.01 - 2026.05.31.
Új hozzászólás Aktív témák
-
madgie
titán
válasz
lugosi
üzenetére
Őszintén? Én sajnálom, hogy lecseréltem az 50-230-at az 55-200-ra. Az utóbbi hiába fémesen profibb, ha beltérre szintén elég necces, az 50-230-hoz képest nehéz és igazából rajzilag is tökéletesen elégedett voltam az olcsó 50-230-cal. Ráadásul mivel ritkán kell, így a táskában is könnyebb, ami a hátizsák súlyában sem mindegy.
Sőt, az 55-200 valamiért 40 MP-n elhagyja magát a tele végén (olyan mintha teljesen ellágyulna), ami azért fura, mert a 26-os vázakon ez nem annyira feltűnő. -
50-230-cal mi a tapasztalatotok? Amit olvastam róla az alapján a felépítése gyenge, de optikailag jó. Nekem elég ritkán kellene teleobjektív, és akkor a 200 körüli vég elég is lenne. Elsősorban az 55-200-at nézegettem de 2x annyi és azt feleslegesnek érzem, ha optikailag ez is jó / elfogadható.
-
Stauffenberg
nagyúr
Tudtok tippeket adni az X-T3 tracking AF finomhangolásához? Valószínűleg a Sigma 56mm f/1.4 sem a legideálisabb ezzel a firmware-rel, de nagyon bosszantó, hogy utcán sétáló embereket gyakran nem tud elkapni vagy leesik róluk. Ráadásul ami bosszant, hogy a befogás egy vadászpilóta türelmét igényli, hirtelen felbukkanó alakokra rátartva, lenyomva az AF gombot össze-vissza huntol és ha nem várom meg míg befogja rendesen, akkor nem is lesz már belőle semmi.
AF-S módban sokkal gyorsabban és határozottabban odarakja ilyen szitukban (ezért szoktam főleg ebben használni, de bekonfigolnám már végre rendesen az AF-C-t is).
Többféle AF-C presetet is kipróbáltam, talán a kiszámíthatatlanul mozgó témákra megcsinált preset a legkevésbé rossz.
Próbáltam single point AF és Zone AF mellett is, az eredmény nem sokat változik. Van amikor tök simán befogja az ember mögötti hátteret, persze villognak az AF pontok, hogy érzik a mozgást, de a befogott háttéren marad. Máskor meg statikus témán kezd huntolni. Eléggé hervasztó az élmény.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Értem, ezt hogy állítom be iPad-en?
-
Újabban elkezdtem kipróbálni a raw-t, normál jpg + raw. De leginkább azért, mert sok helyen nem tudom eldönteni, hogy melyik filmszimuláció legyen.
A kérdés: raw kidolgozáskor, vagy egyáltalán fotószerkesztéskor, ha ipad-on csinálom, akkor a true tone-t bekapcsolva hagyjam, vagy kapcsoljam ki?
-
nagim
tag
Köszi makosp!
Közben kiderült, miért nem volt helyes az EXIF-ből kiolvasás.
A két váz közül az egyiknek a FW-jét frissítettem az XApp-ot támogató verzióra és úgy tűnik, ez reset-elte a shutter count-ot. A másik váz egy régebbi FW-en van, azon működött rendesen. -
makosp
csendes tag
-
nagim
tag
Tudtok valami bevált módszert shutter count kiolvasására azoknál a vázaknál, ahol nincs erre menü?
Az EXIF kiolvasó oldalakkal (pl.: APOTELYT) nem volt szerencsém. -
Stauffenberg
nagyúr
Annyit nyígtam az XApp miatt a napokban (tényleg gáz az egész), de tegnap fotóztam egy barátomat, bepakoltam mindent Lightroomba, kicsit behúztam a csúcsfényeket (Jpeg-en már nem ment), pöcköltem egy keveset a görbén, aztán ezeket a beállításokat ráhúztam az összes többire is (nem volt több 5 percnél az egész importtól exportig) és nyamm.
A Fujizás lényege ez. Kicsit úgy érzem magam, mint amikor beülsz egy sportkocsiba és a halálba idegesít a fedélzeti rendszere, nem kapcsolódik, szar, lassú, bugos, de amikor letojod és csak nekimész egy szerpentinnek rúgdosni, kapcsolgatsz fel-le és csak csinál mindent amire kéred, akkor a helyére kerül az ami a lényeg.
-
b.vr
őstag
"lehetne mód arra, hogy kiléphessek normálisan."
azért az elég abszurd hogy nem ilyen. Ellenpélda legyen a strava (vagy persze lehet bármi más ami futás/bringázáshoz edzéskövetetó app, ), elindítom, monitoroz, és abban az értelemben "háttérben" hogy értelemszerűen bármi mást is tudok közben csinálni a telefonommal (közben persze korrekten jelzi is a felső sáv hogy egy app követi a helyzetemet), de ettől persze amikor vége a tekerésnek, elmentem a távot, leállítom az appot ami onnantól természetesen nem csinál már semmit (se nem derít fel titokban se nem meríti az akkut, bármelyik is legyen a rosszabb
)
Azért elég érthetetetlen nemcsakhogy a Fujiban hogy merült fel hogy ne ilyen legyen de másrészt ha ez tényleg ilyen akkor azzal baromira megüthetik a bokájukat mert ez így tuti nincs rendben. -
Ébri
senior tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ha nem futáskor nem engedélyeztem a helyadatokat, akkor nem volt hajlandó továbbmenni. Én application menüben állítottam le, ha majd kell, elindítom, más módot nem találtam. (Háttérben futás nélkül nincs értelme, de mikor nem fényképezek, akkor lehente mód arra, hogy kiléphessek normálisan.)
-
Stauffenberg
nagyúr
Megint megpróbáltam, Google bejelentkezés nem megy most sem, beléptem Apple ID-val. Rájöttem mi okozta a bugot, hogy eltűnik a bejelentkezés gomb: Ha nem választasz régiót, akkor nincs ilyen gomb, de amikor beállítod, nem elég kiválasztani a pörgettyűs menüben, hanem előbb a kevésbé észrevehető Done gombra kell bökni és csak utána tovább menni, mert akkor úgy veszi, hogy nem választottál semmit.

Az appból kilépés nem megy, amíg engedve van neki a háttérben futás (teszteltem, többször is), ha azt kikapcsolod, nem sok értelme van az appnak sem.
De most jött egy értesítés (reggel bezártam, azóta nem foglalkoztam vele), hogy az XApp éppen használja a helyadataimat, pedig beállítottam, hogy ne fusson a háttérben, nincs is éppen kamera párosítva hozzá és rég bezártam.
Biztos vagyok benne, hogy igazad van és hamarosan eltűnnek a hibák. Majd jön a helyükre öt másik, de az is lehet, hogy a Fujifilm csak beszállt a kémszoftver bizniszbe.

-
nagim
tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Már a második frissítést adják ki az appból a megjelenés óta, bízzunk benne, hogy hamarosan ezek a hibák is eltűnnek.
-
b.vr
őstag
-
nagim
tag
Igen, az app indítása után, az első képnél rákérdez, utána viszont tolja át a gép a képeket a telefonra/tabletre folyamatosan. A kép készítése után pár másodperc és indítja is a fájltranszfert.
Kicsit mintha kevésbé lenne nyomorúságosan lassú, mint a Camera Remote (nálam a teljes méretű fájlküldés van bekapcsolva, de ki lehet választani, hogy leméretezve küldje, akkor biztos gyorsabb).
-
b.vr
őstag
amúgy még az is inkább csak kellemetlen ha ezt még két plusz koppintással le kell okézni. Na de akkor most nekem még mindig nem egyértelmű: ha ezt elfogadtad és az első átküldött képnél végigjátszottad, akkor utána viszont amíg ki nem kapcsolod addig automatikusan fogadja a további képeket amíg csak tart a fotózás? Azaz nem kell semmit csinálni, gyűlnek maguktól a háttérben az új képek a tableten?
-
nagim
tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nem lehet, hogy valami helyi bug? Nálam nem csinál ilyet (ioson).
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Másodjára is letöröltem az XApp-et, mert se bejelentkezve nem vagyok, sem párosított kamera nincs, de bő 20%-kal gyorsabban lemerült a telefonom tőle, mert pörög a háttérben (amire engedélyt is kér). Akku statisztika szerint is a legnagyobb fogyasztó volt tegnap, pedig 2 percet nyomkodtam.
Nincs olyan, mint a Camera Remote esetén, hogy duplán nyomva a vissza gombot, kilép teljesen és megnyitom amikor szükség van rá. Vagy fut 0-24-ben, vagy kikapcsolod a háttérben futást és vele együtt a Camera Remote-hoz képest többlet funkciókat is.
Hogy is mondjam finoman: Fuji baszki, ez elképesztően gáz, csesszétek meg!
-
hemaka
Topikgazda
Dehogy mukodik. En kiprobaltam ipaddel, eleg bena, kell meg rajta reszelni boven. Ipad a fotok appban, xapp fut, lovok egy kepet jon az ertesites ipaden hogy kuldene a fotomasina kepet az ipadra az xappal engedelyezem-e. Ranyomok hogy ja, akkor felugrik hogy a wifivel csatlakozna engedelyezem-e perszeee, na akkor szepen attolti a fotot. Hat ez nalam a hasznalhatatlan kategoriat surolja erosen. 😂
-
Ébri
senior tag
Ma rájöttem, hogy még 1.03 fw van az x-t4-emen, úgyhogy frissítettem egyet (frissítés előtt sikerült egy olyat csinálnia, hogy lefagyott LCD-re váltás után, úgy hogy az on-off gomb se nagyon hatott rá), így felraktam ezt az x-appot is, úgy látom csak egy helyen akar beléptetni, de nem tettem. Melyik funkció az, amihez belépés kell?
-
nagim
tag
Lehet, hogy épp szerencsés volt a csillagok együttállása, de nekem ment a Google bejelentkezés az Androidos appon.
-
b.vr
őstag
az X-App-pal kapcsolatban lenne két kérdésem: ahogy itt olvaslak titeket akkor ez most olyan hogy a háttérben futva is kapja folyamatosan a képeket miközben megy a fotózás? Tehát hogy (tegyük fel túl vagyunk a kapcsolódási macerán, meg hogy nem túl gyors, ez most mindegy) megvan a kapcsolódás, onnantól amíg fut az app a telefonon/tableten, addig kapja a képeket miközben fotózok, és lehet is viszonylag azonnal nézegetni (a Pana appja ha jól rémlik ilyen volt, de az Oly pl. nem, mert ott ha kapcsolódok az apphoz, akkor onnantól a fényképezőgép átkapcsol fájlátvitel-módba, és akkor persze nem lehet vele közben fotózni. Nekem az előző tetszene, tehát hogyha ez párhuzamosan tudna menni)
Ennek a párja, hogy ha az app távkioldónak van használva, akkor a Fujinál mi a helyzet: tudom egyszerre látni a fényképezőgépen és a mobilon is az élőképet? (megintcsak Panánál azt hiszem ez ilyen, de az Olynál megintcsak nem, mert ott ha a mobil app van remote shooting módban futtatva, akkor a vázon nincs élőkép. Persze Olyn mindkét dologra ott van az OM Studio, de az meg csak laptopon/PC-n fut, és wifivel meg csak e-m1 mk3-tól fölfelé) -
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Tudom, hogy sovány vigasz, de nekem belépett google fiókkal.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
Van Apple ID-m a MacBook miatt, de jobban szeretem az "eszközfüggetlen" megoldásokat. A Google fiókomat sem csak az Androidos telefonomhoz használom, annál univerzálisabb.
Ha nagyon nem megy 1-2 napon belül, akkor belépek Apple ID-val, de mélységesen lehangoló ez a töketlenkedés.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Na nálam meg pont fordítva volt, életemben először frissítettem appon keresztül fw-t és sikerült is, az xappot meg az apple bejelentkezéssel próbáltam ki, mert ahol van újabban ott azt használom. Bár kétségtelen, hogy nem tudom miért nincs meg a jól bevált felhasználónév/jelszó regisztráció lehetősége.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
Én megpróbáltam az X-T3 fw frissítését, de a fosputtony Camera Remote nem lát frissebbet a 4.50-nél (ez van rajta és tavalyi), közben háromszor dobta el a kapcsolatot és bezártam az egészet.
Majd frissítem a manuális módszerrel mint az ősemberek.
---
Szerk: Közben gondoltam megcsinálom az XApp regisztrációt. Kizárólag Apple, Google és Facebook bejelentkezés létezik (lol bazdmeg), nekem ebből a Google felelne meg (ha már manuális email regisztráció nincs, lol bazdmeg), de azt nem engedi, mert... mert... mert tadaaaam, teljes inkompetencia megy. Én ezt nem bírom már elviselni, mindenki elmehet szépen kapálni, aki ezért a szerencsétlenkedésért felel.
-
Ez az x app eddig kellemes csalódás. Mondjuk a fileok átvitele és a bt->wifi csatlakozás nem lett gyorsabb.
-
arn
félisten
Az elejen megkinlodtam a canonos rawokkal, de most mar egesz fujis kepeket csinalok a lightroomban
foleg a 85os egesz jol hozza. -
madgie
titán
válasz
lugosi
üzenetére
Épphogy a 40-es szenzort várnám, a Leica Q2-Q3 trendet nézve, beleértve ebbe azt, hogy egy fix gépes cuccnál azzal vagy a legjobban kisegítve, ha több pixelből tudsz croppolni.
És az X100 amúgy is inkább fotós cucc, mint ahogy a negyvenes szenzor is inkább fotóra való, míg a régi meg az új 26-os videóban nagyon erős. -
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én úgy gondolom hogy lenne, az ibis hiánya fájó (ha majd lesz benne akkor azok is így gondolják, akik szerint jelenleg felesleges sőt direkt jó hogy nincs), új processzor, új AF ebből kifolyólag. Szerintem pont a szenzor maradhatna. Valós időjárásállóság kiegészítő nélkül. Illetve, ha új változat kijönne, akkor legalább gyártanák.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Amúgy sincs túl sok újítás ami hiányozna belőle. Egyedül talán a stabi, de félek attól megint nagyobbá és drágábbá válna a gép.
Szerintem a szoftverben elférne több opció, de az meg megint egy más történet. Sokaknak meg azzal válna bonyolultabbá. Kár, hogy nincsenek alternatív vagy kibővített firmware-k hozzá.
Gondolok itt olyanokra például, hogy lehessen preseteket "bracket"-elni (deszíp kis magyar kifejezés vót hejj). Vagy, hogy lehessen állítani a felbontást végre szabadon. A tárcsák jobban személyre szabhatóságának hiánya. Digitális zoom (auto crop) felskálázás nélkül, nem csak a sport fokozat.
De vannak még ilyen apróságok, de ez biztos nem fog változni, mert egyszerűen nincs rá igény, vagy túl sok lenne a macera beletenni a gépbe ezeket a funkciókat, vagy túl komplikálttá tenné a menüt... isten tudja miért nincsenek benne ilyen funkciók. -
|AP|
veterán
ezer éve nem szóltam itt hozzá, elvoltam a jelenlegi cuccommal (X-E3, meg pár obi) és továbbra sem vagyok motivált nagyon abban, hogy itt nagyobb változások legyenek, de azért ez az XF8mm most megnyomta a csengőt

Lehet a Laowa 9mm-t cserélném rá. Mekkora piaca van mostanában a Laowának? Gondolom nem én vagyok az egyetlen akinek ez eszébe jut, ezért eléggé esni fog az ára. 150 körül vajon el lehet adni? -
Amúgy sok helyen olvastam, hogy nagyon érik az új X100 váz, biztos ezért dugult be a V gyártása, de úgy látszik nem. Én is ezt tartottam valószínűbbnek, sok volt most az új gépváz, nem hiszem, hogy egy új X100-ra most lett volna kapacitás.
-
laskr99
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
X-H1?
Meg még valamelyik van ezen kívül, ami bt képes és mégsem támogatott.
-
arn
félisten
válasz
madgie
üzenetére
Szenzor, a fuji kette akarta valasztani a ket iranyt foto/video iranyt. Nekem fotos szempontbol kevesebb, mint az elozo volt a maga koraban.
Egyszer elmentem megnezni, tetszett a merete, de az evf, stb mar olcsonak tunt az xt utan. Ha fujin maradok, megint xt lett volna.
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Fú, volt két X-T2-m is, de valamiért úgy emlékeztem, tudta már. Köszi a kiigazítást
-
s4tch
veterán
válasz
vakablak93
üzenetére
ApkPure a barátod, onnan már elérhető területi korlátozás nélkül.
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Na de várjál, az X-T2 nem BT már? Úgy emlékszem az X-Trans I-II idejében volt csak Wi-Fi.
-
nagim
tag
válasz
vakablak93
üzenetére
-
vakablak93
őstag
Hali,
tudna valaki egy linket dobni honnan lehet androidra az új XAppot, kíváncsi vagyok X-T30-al hogy működik.
Simán a google play storeban nem találom. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Azt mondták csak a bluetooth kapcsolatra képest modellek kapnak XApp támogatást, többieknek marad a régi app, szóval ez a vízválasztó, semmi köze az X-Trans generációkhoz.
Az XApp használati statisztika gyártása és térképes geolokációs funkciói csak folyamatos BT kapcsolattal működnek.
-
s4tch
veterán
Xapp nem megy T2-vel. Köszönjük, Fuji.
-
Egy kb új 1 éves X-S10-et mennyiért lehetne eladni?
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Hát tényleg csak annyit akarnék, hogy file-okat áttölteni. Az hogy remote controllernek használjam már NASA-i teljesítmény.
Amúgy vicc, hogy a Sony már tíz éve milyen csodásan (relatíve) kezeli a gépeket remote-ban. Lásd QX10 , QX100 vagy a cserélhető obis Alpha QX1. Igaz, ez utóbbi 2014-es.
De őszintén, ma már az okos fogkefék, az okos forrasztó pákák idején, nehogy má egy qrva szinkronizáció ne működjön kiszámíthatóan. -
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nem kell holnapig várni, már ma tölthető, nekem órák óta fent van.
Elsőre kb ugyanaz, csak más köntösben
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én már annak is örülnék, ha a telefon tudna a fotógéphez csatlakozni, perpill csak a nejem mobilja csatlakozik... vicc az egész mostani app, tele a net, hogy mennyire szar és kb egy pénzérmével eldönti az app, hogy most fogsz tudni csatlakozni vagy sem. 2023, jó lenne ha össze kapnák magukat, lassan már egy fogpiszkáló is csatlakozik a mobilhoz, hogy megmondja mennyire egészségesen étkezel.
-
nagim
tag
Az XApp-ot támogató gépekre is jött új firmware, leginkább a wireless connection menüt és a geotagginget érintő változásokkal.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én csak a geotaggingra használom, arra jó.
Egyszer próbáltam egy olyan funkciót, hogy az újonnan elkészült képeket automatikusan tegye is át a telefonra, egyszer működött 5 kép erejéig, utána már nem. Rá is hagytam. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
Az új XApp eléggé hókuszpókusznak tűnik, semmi lényeges újdonság nincs benne. Mutogattak egy lépésszámláló fitnesz appot példának, hogy na ez is már olyasmi, csak azt látod térképen, hogy merre jártál fotózni, meg mindenféle statisztikákat a cuccaidról (mennyi expót lőttél a gépeddel és objektíveiddel).
Ki a búbánatos lófarkamat érdekli ez?
Az legyen megoldva, hogy ne 0,06 MB/s sebességgel másolja át Wi-Fi kapcsolaton keresztül a nyomorék fotókat az X-T3-ról és ne dobálja el a szájbatekert bluetooth vagy Wi-Fi kapcsolatot.
Mérges vagyok, mert nem hiszem el, hogy 2023-ban még ott tartunk, hogy azzal kell reklámozni egy "forradalmian új" appot, hogy láthatom térképen hol fotóztam, miközben fundamentális problémák vannak az eddigivel is, kezdve a botrányosan rossz UI/UX élménnyel az eldobált kapcsolaton át a rettentő lassú működésig, ami miatt legszívesebben bottal sem piszkálnám, ha nem lenne néha muszáj.
-
válasz
Flashback
üzenetére
Itt lement minden: [link] (úgy veszem ki, vége van)
X-S20
- 26 mpix Xtrans IV szenzor
- új akku (NP-W25)
- X-Processor V
- 6.2K videó
- kompatibilis a hátsó felcsavarozható hűtővel
- vlog1, vlog2
- 1300 USD (1400 15-45-tel és 1700 18-55-tel)
- megjelenés júniusbanXH2, X-T5 új firmware (AF mozgáskövetés javítása)
X-App (május 25.) (GPS logolás bluetooth-os gépekhez, a régi, csak wifis gépekhez továbbra is elérhető marad a jelenlegi app. Ezt a logolást nem értem teljesen, mert a jelenlegi appal is működik fotózás közben a GPS adatok képbe ágyazása. Illetve, különböző statisztikákat tud majd megjeleníteni a gépekkel kapcsolatban.)
XF 8/3.5 R WR
- 800 USD
- júniusLényegében az itt leírtak mindegyikét pontosan hozta le a Fujirumors. Rebesgettek még új GFX vázat, de arról nem volt szó most. (Nem is érint.)
Még azt is pontosan hozta le a FR, hogy hogy fog kinézni az X-S20 tárcsája. -
Hazai idő szerint 11:00-kor kezdődik az X-Summit.
-
nagim
tag
Adott egy kb. 1 éves, keveset használt, jó állapotú X-S10 + 18-55 kit, ezért mennyire reális ár 420k HUF?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Matska
üzenetére
Szerencsére engem megvéd az, hogy úgyis nehéz beszerezni.

Időnként fellángol bennem, hogy kell az XF 35mm f/1.4, miközben zajos az AF, nem is annyira fürge, mint a modernebbek, videóhoz nem annyira ajánlott, stb, stb.
De ha mégis fellángol bennem, úgysem találok éppen eladó példányt.

-
Matska
senior tag
válasz
vakablak93
üzenetére
Becsüld meg, az a legkisebb, és egyik legjobb 1.4-es üveg!
-
vakablak93
őstag
Nah itt van az XF 35mm 1.4 nálam.
Megkell mondjam pozitív csalódás, kicsit traktor de AFS-ben egypontos fókusszal harap ez, én legalábbis kellemesen elleszek vele.
Kifejezetten tettszik mennyire jól néz ki a T-30-on, mint valami nagy bociszem az elülső a frontlencsével
Attól féltem hogy mint gyári 1.4-es üveg biztos marhanagy lesz, de váratlanul kompakt cucc.A 18-55-öt pedig az ünnepnapon volt szerencsém jobban kipróbálni, tartaléknak a
35-ösmellé jó lesz.
Mondjuk a tekergetés kissé idegesít
-
b.vr
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
2. generációsat, M1 iPad Airem van, elvileg ehhez az első amúgy sem lenne jó, na meg hát én is azt olvastam hogy ez az igazi (valamint lehetne még 3th party is, abból is vannak állítólag nem annyira rosszak, de a jók meg azokból sem olcsóbbak annyival. Szóval 2.gen. apple pencil lesz.
-
Stauffenberg
nagyúr
Retushoz én is a kijelző nélküli Wacom Intuost használom, bár azt is egyre ritkábban. De a Cintiq soha nem a fotósoknak szólt és nem is neked írtam azt amikor felemlegettem. Monitorként sosem volt kiemelkedő, cserébe sok helyet is foglal, meg pokoli drága. Az összes fotós ismerősöm Intuost vett és desktop rendszerekhez nyilván ez a racionális választás, cserébe ott van az amit Mazsi nem tudott megszokni, hogy nem oda nézel, ahol rajzolsz vele.
Pencilből pedig a kettes generáció már az igazi, nem tudom te milyet tervezel venni. Nekem egyik sincs (saját legalábbis), mert a MacBook mellé redundánsnak érzem az iPad-et (ennyi pénzért legalábbis).
-
b.vr
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
"illusztrátorok"
ezt egyébként utána én is átgondoltam hogy félrevitt hogy én is, a környezetem is más léptékű projektekkel dolgozik, de nyilván nem szabadna erre szűkítenem. Szóval ha pl. valaki tetoválásokat vagy hasonló kisebb grafikákat tervez (most csak példa volt, nem degradálni szerettem volna), végülis simán el tudom képzelni hogy egy tabletre szavazzon."Egyszerűen nem olyan egy nagy doksit két ujjal tologatni, nagyítani, forgatni, mint iPad-en."
Nem, itt is (és a lag-nél is) viszont úgy tűnik elbeszélünk egymás mellett, egyáltalán nem ilyenekre gondoltam (a wacomnál pedig sem a cintiqről, stb, tehát ami a kijelzős termékek, ezeket én szóba sem hoztam, de ezt szerintem már írtam)Szóval visszavezetve a témát kimondottan a fotózáshoz/utómunkához, én a wacomot két fó dologra használom portréretusálásnál: dodge&burn és nagyon finoman felépített színátmenetek. Ezekhez baromi precíz, baromi érzékeny, és hibamentes, azonnali átvitel kell. Na _ebben_ mondom hogy amiket én hallottam abban nagyonis érezhetően rosszabb ha ezt egy ipaded akarná csinálni valaki mint ha wacom tableten (tehát a wacom tablet, nem a display vonal!) De mindegy, ebben akkor nem tudjuk egymást meggyőzni (végülis nem is kell), viszont a közeljövőben annyiból majd vissza tudunk rá térni hogy ahogy írtam, más miatt de be kell szereznem az iPadhez egy Pencilt, és akkor majd összehasonlítom milyen ahhoz képest mint amikor a Wacom Intuos Pro-val retusálok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3283
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4066, 94% AKKSI
- Xiaomi 17 Ultra 512GB Starlit Green Karcmentes állapot 16GB RAM 2029.03.05 Media Markt Garancia!
- HP EliteBook 840 G7 i5-10210U 16GB 512GB FHD 400nit 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el:

)