- Apple Watch
- TCL 50 NxtPaper 5G - átgombolom magam monokrómiába
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Az első jel a Galaxy XCover 8 létezéséről
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Milyen okostelefont vegyek?
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
Aktív témák
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz Tirexi #15373 üzenetére
1., Az csak az alaplapodtól függ: tudja-e az AHCI-módot.
2., Egy SSD-t soha nem kell töredezettségmentesíteni, mert működési elve miatt nem töredezik.
3., Sokan szeretik.....páran nem. Erre nem tudok mit mondani...Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
-
Insolent
aktív tag
válasz Tirexi #15373 üzenetére
Szia!
Nekem OCZ Agility 2 van ajánlani tudom,Az előttem szólóhoz hasonlóan lehet rá AHCI módban telepíteni Windowst a 7es alapból felismeri még vezérlő drájver sem kell hozzá, XP esetében gyanítom hogy kell.
A töredezettségmentesítést meg nem javasolnám az SSD-n mert hamar le redukálod az élettartalmát.A Vertex 2 is jó választás.
" A bugyi nem a legjobb dolog a világon, de közel áll hozzá "
-
Moki2
aktív tag
válasz Tirexi #15382 üzenetére
Bőven rámegy win 7 és pár program,nekem minden programmal és 2 játékkal van még 20 GB szabad hely,optimális is annyit szabadon hagyni.Érdemes befektetned rá főleg ha a bootidőd sokallod nekem most kb 20 sec.Az f3-as samu meg marad adtanak,bár nem olyan lassú vinyó az,lehet ott a rendszerben vagy bioszban is körbe kell nézni ha tényleg olyan hosszú a boot,f3-al teljes felállása win 7-nke kb 45 sec volt,de ez persze hardverfüggő erősen.Bár ahogy nézem neked nem lesznek szűkítő tényezők a hardverelemek.
[ Szerkesztve ]
-
Moki2
aktív tag
válasz Tirexi #15388 üzenetére
SSD-nél feltétlenül főleg ha win7 lesz rajta,anélkül nem megy a TRIM ,ami lassulást idéz elő egy idő után.Ahogy olvasgattam mondjuk azzal együtt is lassul ,de leginkább ez az írásra vonatkozik nem az olvasásra ,rendszerwinyónál meg úgyis az olvasás a lényeg.Nálam a rendszer 4 hónapja tanyázik rajta járt már rajta pár game,de nem érzem hogy lassult volna
-
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Tirexi #15631 üzenetére
Az írás pont, hogy nem érdekes az SSD-nél, mivel limitált a memória cellák írási ciklusa.
Csak a telepítés lassabb rá, de még így is az átlagos HDD sebességével telepít (0.1 ms elérési időről nem is beszélve).
Majdnem 2 év alatt 1.26TB írásom van az SSD-n, nem erre töltögetem a filmeket, stb.⭐ Stella
-
válasz Tirexi #15626 üzenetére
Hónapok alatt tönkre megy?
Évek alatt sem megy tönkre.
Belassul?
Igen. Vérpistikéknél, akik éjjel-nappal teszteket futtatnak, az eredménytáblázatban vannak eltérések, amiket ők körbehordoznak mint a véres kardot.
A valós használatban semmilyen lassulás nem tapasztalható, még egy év windows gyötrés után sem.Frissítgetni kell?
Mégis mi a reteknek? Tavaly ilyenkor megvettem, beszereltem, rendszert telepítettem rá és az óta használom. Vinyókon sem szokás firmware-t frissíteni, ezen sem kell.
Kivéve a Sandforce vezérlőchipes SSD-ket, mert ott adattömörítés történik a fájlműveleteknél.Kék halál után lelassult?
Sőt, utána az asszony is megcsal
tényleg ennyire kiforratlan még a dolog?
Nincs ezzel a rendszerrel semmi baj. Használni kell, nem tesztelgetni.
(#15631) Tirexi
Az írás számít, de nem a szekvenciális érték. Egy SSD-re az ember nem másol 20-30 gigás fájlokat, hogy számítson az írási sebesség.
A hétköznapi használatban a 4K írás/olvasás számít, az meg a legócskább SSD-nél is (például ami nekem van Kingston) 20x gyorsabb mint egy modern winchester.[ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
cszn
őstag
válasz Tirexi #15626 üzenetére
Na ezen jót röhögtem. Nem bántásként mondom, de tényleg minden kérdésre nemleges a válasz. Érdemes utánaolvasni a technológiának. Itt meg itt.
(#15637) FRENK1988 Ha meg tudnád mondani milyen vezérlő van benne az nagy segítség lenne.
(#15642) Laslow Mi az ami nem elég gyors az SSD-vel? A lemezműveleteket gyorsítja, ha valami nem elég gyors akkor a gép más része lehet ami visszafogja; számottevően egy C300 se lenne gyorsabb rendszerműveleteknél.
Egyébként nem használ a vinyónak a sok ki-be kapcsolgatás és pár wattot spórolsz csak meg vele (más háztartásbeli elektronikus eszközzel többet tudsz spórolni, ha kicsit odafigyelsz).
Ja meg azért talán irreális lenne elvárni szegény SSD-től, hogy a vinyódat is lehalkítsa. Viszont van rá más módszer. -
félisten
-
-
attila9988
őstag
válasz Tirexi #40545 üzenetére
Na meg a rendszer visszaállítást sem kapcsoltam ki.
A világ legnagyobb ökörsége kikapcsolni a rendszer visszaállítást, ugyanis az pont a te védelmedben működik, és gyakorlatilag alig használ valami helyet. Lehet hogy egyszer kell majd egy évben, de akkor nagyon fog majd hiányozni.
Pont most volt valaki, aki össze vissza telepítgette a sata driver -t, még végül nem volt már visszaállítható az előző a rollback funkcióval. Pár perc alatt megoldottam egy rendszer visszaállítással, ahol még megvolt az előző driver is. Ha olyan marha lett volna hogy kikapcsolja, akkor egy csomó felesleges melót csinált volna magának, és másolnak.
Ezerszer jobb ez, mint félnaponta, vagy minden telepítgetés előtt valami hülye partívióimage -el szivatni magadat.„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
fsb1000
nagyúr
-
Ice&Lime
veterán
válasz Tirexi #40558 üzenetére
Akkor nekem pontosan leírhatnád miket kapcsoljak ki msconfigból, mert azt én is szeretem nézegetni és kikapcsolgatni a dolgokat belőle. a win search-ot én is ki szoktam kapcsolni, de megmondhatnád mi az az előtöltés és az milyen néven fut, mert azt én is kikapcsolnám ha nem muszáj, meg a többi marhaságot amit volnál szíves leírni! engem érdekel!
-
korcsi
veterán
"SSD esetében meg úgy tudom, hogy tilos futtatni mert csak tönkre vágja arra való a TRIM funkció ami ezt helyettesíti."
Jól meg mondtad, bár az idézett rész nem igaz, de ennyi erővel a többi általad írt dolog is süketelés, nézzünk már utána dolgoknak mielőtt leírjuk, kérem szépen, tele van a fórum fél igazságokkal, meg kevésbé igazakkal...
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
worxland
addikt
Visszavehetnél az arcodból, hogy beférj az ajtón. Nekem 11 év alatt eddig kábé 3x kellett a rendszer-visszaállítás, de akkor nagyon jól jött. Egyszer sem kodek meg toolbar volt a problémás, hanem driver.
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
attila9988
őstag
6 év alatt nem volt rá szükségem akkor most sem lesz.
Ezt mondják azok is, akik nem kapcsolják be a biztonsági övet...
Az, hogy ki hogyan barmolja el a rendszerét az az ő dolga és az olyanok meg is érdemlik
Én ezt megértem, és még egyet is értenék vele, ha valami nehézkes megoldásról volna szó. Csak hogy a windows rendszervisszaállítás megoldása egy csaknem észrevétlenül működő szolgáltatás, aminek semmilyen hátránya sincsen, ezért nem igazán tiszta hogy miért kellene kikapcsolni, vagy milyen gondot okoz neked a hétköznapokban.
Ha kaphatsz egy plusz biztonsági "kapaszkodót" akkor miért kellene azt elhagyni? Csak mert pár agyatlan szerint ezzel megnövelhető az ssd élettartama? Elárulom neked, kb semmivel nem lesz hosszabb életű ha egy ilyen kisigényű alkalmazást kikapcsolsz, és semmilyen hasznod nem lesz ebből. (ha meg nem akarsz írni az ssd -re, akkor mi a fenének vetted?)Sokan azt sem tudják mi az a Csoport házirend vagy az msconfig. Ezekben én már csukott szemmel ellavírozok és csuklóból kapcsolom ki a haszontalan memória zabáló programokat mint Előtöltés meg Windows Search és társaik. Feleslegesek, sőt SSD-n ki is kell őket kapcsolni. (angol weboldalak szerint)
A windows search az egyáltalán nem haszontalan, és bár vista -n kezdeti időben sz@r volt, de manapság semmi baja. Egy indexelt adatbázis mindig sokkal gyorsabb, mint akármelyik ssd, ÉS a hdd -n lévő tartalmat is érinti, így mindenképpen hasznos. A sok idióta aki mindent át akar helyezni a hdd -re, az találja ki ezt a sok marhaságot is. (mi a francnak az ssd, ha nincs lassan rajta semmi???) A prefetch, és a superfetch, valamint a defrag tényleg nem kell, bár előbbiekkel azért még van pár érdekes kérdés, pl hogy ha neked van hdd -d is, akkor pont nem biztos hogy jó ha a superfetch -et is kilövöd, mert az bizony betöltene előre sok hasznos dolgot a hdd -kről is, ami viszont hasznos. Ezzel szemben a sok hülye meg elkezd ramdisk -ekkel trükközni, holott ott van a megoldás ami automatikusan működne, és nem rövidítené meg az ssd -d élettartamát SEMMIVEL. Ami tényleg nem kell, az a prefetch. Az valóban haszontalan ssd -n.
SSD esetében meg úgy tudom, hogy tilos futtatni mert csak tönkre vágja arra való a TRIM funkció ami ezt helyettesíti.
ŐŐŐŐŐŐ itt van egy nagy tévedés. A trim -nek semmi köze a defrag -hoz. Az igaz hogy ssd -t nem kell töredezettségmentesíteni, de a trim -nek ehhez semmi köze.
Tehát. A rendszervisszaállítás hasznos, és ha neked nem kell, azért ne terjeszd el nagyon hogy kapcsolják ki, mert........ mert marhaság. Bocs.
[ Szerkesztve ]
„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
attila9988
őstag
Ami kimaradt:
Az általad linkelt weboldalon ez van:
Description: Don't write backup copies of files when installing new programs or making system changes. Can free up between a few hundred MB to a couple GB.
WARNING: Although unlikely, if a driver installation corrupts your system, there won't be an automatic way to recover.
A warning -ot olvasd csak el? Több száz - ami nem sok - mb hely megspórolása miatt javasol valamit, majd leírja hogy valójában mekkora eszetlen marhaság is ez valójában.
Bőven elég hogy néhány hetente kitörölteted esetleg a windows -al a nagyon régi, felesleges visszaállítási pontokat, de igazából még ez sem kell, csak ha épp egy kis plusz - nem túl sok -hely kell neked[ Szerkesztve ]
„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
attila9988
őstag
válasz Tirexi #40569 üzenetére
Erre csak ezt tudom mondani: [link]
Értem. Ott is hiba van.. Ő is azt írja, hogy a sebesség miatt van a trim, de NEM. A defrag azért volt igen, mert a pörgő lemezek esetében ezt így kellett megoldani. De a trim nem ezért mozgat adatokat, illetve nem is mozgat, mert kevered a cuccot a wl -el. az is megint más. Tehát továbbra sincs semmi köze a defrag -hoz.
-
janos666
nagyúr
válasz Tirexi #40574 üzenetére
A korrekt választ nem tudom, de ha spekulálok a kedvedért, akkor arra tippelnék, hogy nem, mert sok a tartalék terület és mire annyi NAND cella bedöglik, hogy az mind elfogyott, addigra valószínűleg már eldobja a kulcsot a vezérlő, hogy ne használd tovább, mert ennek annyi.
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
attila9988
őstag
válasz Tirexi #40574 üzenetére
A defrag-hoz meg annyit, hogy SSD-n nem kell használni és igazából ez lett volna a mondandóm lényege.
Az valóban nem kell, ebben egyetértünk. A trim -nek viszont ehhez semmi köze nincs.
Az ilyen Warning feliratok a tétovázó, döntésképtelen embereknek van oda írva és gondolom azért, hogy az oldal ne vállaljon felelősséget az esetleges történtekért.
Atya ég. Rád se bíznék semmi értékeset. A figyelmeztetés azért van, hogy tisztában legyél alapvető fontosságú információkkal. Gondolom ha mész autóval, és látod hogy útlezárás van, akkor nem hajtasz tovább... vagy igen??
Én évek óta így használom a Win-t és ez így is marad akár mit is érvelsz mellette.
Tőlem akár fel is robbanthatod a gépedet, ha neked épp olyanod van, én csak azt mondtam, hogy értelmetlen marhaság amit csinálsz. Attól még csinálhatod ha akarod.
Egyébként ssd -n lehet hibás nand cella... ez a válasz a kérdésedre. De a firmware működéséből adódóan egy ilyennek a jelenléte (ha elfogyott a tartalék) kissé más módon jelentkezhet mint a hdd -nél. Úgy gondolom nagyobb kár keletkezhet az adatokban, rövidebb idő alatt, mint a hdd -nél.
[ Szerkesztve ]
-
-
Najz
tag
válasz Tirexi #40672 üzenetére
ezek nem normális értékek szerintem túl lassu
mert régi ssd-m 830 samu az igy nézett ki[ Szerkesztve ]
Lassan járj többet mész. Esőben a nyílt difi is sperr
-
janos666
nagyúr
válasz Tirexi #40731 üzenetére
Én az alapértelmezett randomot tekintem mértékadóbbnak (hinni a templomban kell), esetleg felkerekítve a magasabb felé. Van aki a kettő átlagát.
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
vazzz
őstag
válasz Tirexi #40731 üzenetére
A Sandforce vezérlősöknél a 0Fill ad a gyári értékeknek megfelelő képet. Ez tömöríthető adatokkal dolgozik, ami a Sandforce legjellemzőbb tulajdonsága. Talán a leghitelesebb képet az ATTO disk benchmark adja. A guru3d-n 240gb-os Agilityt teszteltek, tök más alaplapban, más hardverkörnyezetben. Amúgy meg kinek mi a hiteles... ezen lehet vitázni, de felesleges. Volt Samsung 470-es ssd-m, semmivel nem volt gyorsabb, mint előtte az Adata s599, vagy s596, vagy Kingston ssd-m, és az Agility-t sem érzem gyorsabbnak egyiknél sem
-
Killerlaca
senior tag
válasz Tirexi #40924 üzenetére
Köszönöm persze, hogy nem úgy értettem a semmit.....:-)
Neked is köszi radi8tor1.
- A firefo cache ramba megy azt átraktam.
- A pagefile-t sehogy sem bírom átrakni másik meghajtóra. Mindig visszarakja magát C-re.
erre jó lenne a megoldás (bár szerintem nem használja csak ott van nem?)
- Dokumentumok-mappát nem használom...
- Photoshop-ot se használom mostanság ha erre gondoltálNincs valami monitorozó gadget win7-hez amivel tudnám nézni melyik progi ír sokat?
fagy53:
Persze igazad van csak nem szeretném ha 1év alatt meghalna. Nem igazán tudom mennyit bír egy ssd élettartamra...Meg mindenhol "riogatják" az embereket ez kapcsold ki azt állítsd át mert csak így bírja sokáig...
Köszönöm
[ Szerkesztve ]
Asus Z170 pro Gaming, i7-6700K, GTX 1060 6GB, OCZ 60GB, Corsair 8GB, Sharkoon 500W
-
korcsi
veterán
válasz Tirexi #40940 üzenetére
"A HDD-n a GB az 1000MB-onként van számolva nem 1024-ként. Lehet ezért van ez?"
Így van, a maradék területet pedig a vezérlő használja tartalékterületnek.
128000000000byte/1024/1024/1024=119GB
[ Szerkesztve ]
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
félisten
válasz Tirexi #40940 üzenetére
A Spare Area aránya, az minden SSD-n szinte azonos, ez az a bűvös ~7%. Pár fogalmat kell tisztázni, utána már egyszerűbb a dolog
1. Névleges kapacitás -> gyártó által 10-es számrendszer megadott kapacitás, pl 128GB
2. Formázott kapacitás -> a 10-esből 2-es számrendszerbe átváltott, ténylegesen felhasználható kapacitás, pl 119GiB (és nem GB)
3. NAND kapacitás -> az SSD-n ténylegesen található NAND-ok kapacitásának az összege, 2-es számrendszerben, pl 128GiBA Spare Area aránya = (NAND kapacitás - Formázott kapacitás) / NAND kapacitás
Ez alapján a mindkét példának hozott SSD-nél meg fogod kapni azt a ~7%-t
(csak a 160-asnak 149GiB a formázott kapacitása, nem 148)[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
Aktív témák
- Toshiba 750GB 8MB 5400rpm SATA2 MQ01ABD075
- 4TB WD RED PRO! WD4005FFBX (NEM RECERTIFIED) 4TB 7200rpm 256MB! Teljesen új, bontatlan, sok garral!
- 4TB WD RED PLUS-ok! WD40EFPX (NEM RECERTIFIED) 4TB 5400rpm 256MB! Teljesen újak, bontatlanok, garral
- 256gb nvme ssd eladó
- Kingston 500GB NVME SSD SNV2S/500G - BONTATLAN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs