Új hozzászólás Aktív témák

• őstag

őstag

válasz tembopapa #1306 üzenetére

Szívesen.
    Vannak még apró trükkök, kinek mi áll jobban kézre. Láttam lerakható rönk tartókat, elvileg bele lehet darabolni a fát a Scorpoinkinggel, és könnyebb felszedni, egyszerre akár többet is fel lehet. Én nem használtam. A kis Liebherre van farsúly mod, amivel 4db 8m -es törzset is fel tud emelni anélkül, hogy előre billenne. Stabilabb is vele nem farolgat annyit ezt használom. A rönkfogó nem jól tart meg ennyi fát, főleg ha van köztük elvékonyodó is az hajlamos elfordulni és nem férnek bele rendesen a rakoncába. Érdemesebb kettesével rakni őket. Lejtősebb terepen meg lehet hagyni egy-két törzset magasabbra és melléjük feldarabolni a fát, nem gurulnak el és felszedni is könnyebb. Az is jó módszer, hogy a Scorpionkinggel a kivágott fákat egy helyre vontatod és ott darabolod fel őket egy kupacba. Ha sok a fa akkor egy darabig könnyebb felszedni őket, megtartják egymást. Olyan 16db vastagabb törzs fér el kényelmesen a nyerges póton, ezt hamar fel tudod szórni rá. Volt, hogy sikerült feltenni 19 -et is de nem éri meg, sokat kell igazgatni, esetleg kanyarban leesik.

Amikor még csak láncfűrészem volt, akkor legallyazás után egyben raktam fel a törzseket a traktorral a pótkocsira, a vékony végüket hátrafelé kilógatva. Így még több fér fel mint vastag egyenes törzsből. Rátolattam a tóra, és a végeket lefűrészeltem, azok belepotyogtak a vízbe. A végek nélkül értékesebb a fa. Utána már csak bele kellett tolatni a többivel a vízbe. 50-60 ezer körül fizetett egy kanyar ha jól emlékszem. A Scorpionkinggel és a kis Liebherrel már óránként 120 -150 ezer értékű fa is kitermelhető (felrakodva, leszállítva). Gyakorlattól is függ, meg, hogy milyen terepen vágsz és mekkorák a fák.

Új hozzászólás Aktív témák