- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Excelbarat
tag
válasz
Regirck #16059 üzenetére
Javasolnám hogy a jövőben változtass a tábla szerkezetén az ilyen problémák elkerülése végett...
Szóval amin változtatni kell:
minden nap elé beszúrsz +1 oszlopot és a napokhoz tartozó 8-18 számokat két külön cellába írod!
Hiába az excel és a szép táblázat ha az használhatatlan. (használható de csak a felettem írt "bonyolult" függvényekkel, makróval).
Amúgy mennyi adat van lefelére? látom csak január hónap vangondolod átvariálom a táblázatod
(áthelyezed a nevek oszlopot átküldöd nekem megcsinálom majd visszaküldöm és neked már csak vissza kell helyezni a neveket)
-
Mutt
senior tag
válasz
Regirck #16059 üzenetére
Hello,
Szövegfüggvényekkel át tudod alakítani az adatokat, hogy számolni tudjon vele az Excel,
pl. az E3-as cellára ez visszaadja amire szükséged van:=HAHIBA(KÖZÉP(E3;SZÖVEG.KERES("-";E3)+1;HOSSZ(E3)-SZÖVEG.KERES("-";E3))-BAL(C3;SZÖVEG.KERES("-";E3)-1);0)
Ennek a lényeg a SZÖVEG.KERES("-";E3") ami megadja hogy hanyadik karakter a kötőjel.
Ezek után már csak ki kell keresnünk ami ez után van (ezt a KÖZÉP függvénnyel tettem) és ki kell vonni belőle a kötőjel előtti értéket (a BAL függvényes részt).Szóval egy napra megvan a függvény és már csak a maradék 6 napra kell másolni és kész is vagy.
Nem másolom be ide, mivel nagyon hosszú.Azonban van egy másik javaslatom: használj makrót; egy UDF (User Defined Function) nagyon meg tudja könnyíteni a munkát. A makró elég rövid:
Function NapiOrak(Adat As Range) As Integer
Dim cella As Range
Dim Ido 'itt fogjuk tárolni a szétszedett időt
Const Elvalaszto As String * 1 = "-" 'állítható elválasztó
NapiOrak = 0
For Each cella In Adat
'ha a cella értéke OFF vagy ÜRES akkor nem számoljuk (0 óra)
If cella.Value <> "OFF" And cella.Value <> "" Then
'az aktuális cellát az elválasztó alapján felbontjuk
Ido = Split(cella, Elvalaszto)
'halmozzuk a számolt órákat, a felbontott idő felső és alsó értékét vesszük csak
NapiOrak = NapiOrak + Ido(UBound(Ido)) - Ido(LBound(Ido))
End If
Next cella
End FunctionEzt használva az I3-ban a képleted már csak ennyi lesz:
=NapiOrak(B3:H3)
D13-ban pedig
=NapiOrak(D3:D12)
Feltettem ide a mintát.
üdv.
-
cousin333
addikt
válasz
Regirck #12312 üzenetére
A GYAKORIBB függvényt én hoztam létre, nincs angol neve (ergo ugyanúgy kell megadni elvileg). De ha megkeresed a hozzá tartozó kódot, és átírod a gyakoribb előfordulásait (elvileg kettő van belőle, az egyik magának a funkciónak a neve) egy más kifejezésre, onnantól az lesz a függvény neve. Magyarul is, angolul is, németül is meg szuahéliül is.
-
cousin333
addikt
válasz
Regirck #12307 üzenetére
"Viszont egy dolog zavar, belépésnél folyamat csipog a vírus irtóm! A makrók miatt vagy mi miatt?"
Igen, valószínűleg a makrókkal van gondja. Ez elég bénán van megoldva szerintem, nem tudom, hogy a sajátfüggvények miért lettek egy kalap alá véve a makrókkal, amikor sokkal korlátozottabbak a képességeik (emiatt nem is tehetnek kárt a gépedben). Viszont így csak xlsm-ként engedni menteni.
Igaz, a fájl tartalmaz egy tesztmakrót is (nem én írtam), amivel függvények, utasítások futási idejét lehet mérni (így össze lehet hasonlítani két megoldást, hogy melyik a gyorsabb).
"Ha hozzájön még néhány sor akkor simán átírjuk az E2857-et annyival amennyivel nőtt nem kell túl bonyolítani makrókkal szerintem!"
Maga a GYAKORIBB függvény egy sajátfüggvény azaz "herélt makró". De jobban jársz, ha az adattartományodat - fejlécekkel együtt - kijelölöd, majd táblázattá alakítod (Beszúrás fül > Táblázatok csoport > Táblázat), és a függvényt erre a táblázattartományra alkalmazod. Ekkor, ha új sort vagy oszlopot adsz hozzá, azt automatikusan beveszi a táblázatba, és így az általa mutatott tartomány is bővül, ergo nem kell semmit átírni.
De a függvény módosítható lenne úgy is, hogy nem a tartományt kell megadni, hanem annak csak egy celláját, ő meg automatikusan kiválasztaná az egész - összefüggő - tartományt.
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
Regirck #12293 üzenetére
Ez egyszerű DARABTELI()-vel megoldható. Mondjuk a Q oszlopba Q2-től lefelé létrehozol egy számsort 1-90-ig. R2-be a következő képletet teszed majd lemásolod R91-ig.
=DARABTELI($L$2:$P$2858;Q2)
Így minden számod mellé odakerül egy szám ami megmutatja, hogy hányszor fordult elő az L2:P2558 tartományban.
Ezután a Q:R tartományt R-re rendezed csökkenőre és meg is kaptad a leggyakrabban előforduló számokat.
Ennél egyszerűbb megoldás szerintem nincs (feltéve ha jól értettem a kérdést).
-
cousin333
addikt
válasz
Regirck #12293 üzenetére
A lottós relatíve egyszerű: létrehozol egy 90 elemű tömböt, majd végigmész a számokon és az annyiadik tömbelemet növeled eggyel, amennyi a szám (pl ha a szám 15, akkor a tömb 15. eleméhez hozzáadsz egyet).
Így megszámolod mindet, a sorrend innen már viszonylag könnyű. Ugyanakkor mindezt nagy számokra (pl. vonalkód) vagy szövegekre nem lehet alkalmazni, szóval nehezen tudnád ezekre átemelni a lottós megoldást.
Mindenesetre érdekel a dolog, lehet, hogy holnap megnézem.
-
cousin333
addikt
válasz
Regirck #12289 üzenetére
Milyen számok ezek? Van bennük rendszer? Pl. csak 0 és 100 közöttiek... stb.
A nagy számmennyiség miatt "látatlanban" azt mondanám, hogy makróval kellene megoldani. Függvényből leginkább valami tömbképlet tűnik járható útnak (bár szerintem ahhoz kevésbé általános feladat kellene), viszont az sok adatnál eléggé lassú tud lenni....
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest