-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
GerykO
aktív tag
válasz
JNashville #9435 üzenetére
A távtartó 5mm, a nyáknak, a foglalatnak, és a CPUnak is van vastagsága, szerintem 10mm-el számolhatsz.
Vagy a Shuriken-en megfordítód a hűtőt, hogy szívjon, és máris nem a lapra nyomja a meleget.
Esetleg egy flexi csővel ráveszed a Shuriken ventijét, hogy a házon kívülről szívjon, nem lesz annyira meleg a levegő. -
GerykO
aktív tag
Nem emlékszem már pontosan, de azt hiszem ebben a topikban merült fel a kérdés, miszerint a UPC SetTopBox-ból a kártyát kivéve tv-tunerral ellátott HTPC lehet-e megoldás.
Sikerült utánajárnom. De köt a titoktartás. -
GerykO
aktív tag
válasz
motlinger1 #9410 üzenetére
Én egy 2500+ barton @ 3200+ (2200MHz), 1 GB ddr400, gef mx440 konfiggal xp+XBMC-zek. Szóval a mobil P3 sem olyan gyenge, mivel ugye clock2clock verte a p4-et, tehát kb egy mobil p4 @ 1.2~1.4GHz szintjén van.
Az asztali procik teljesítményarányai alapján feltételeztem a mobilCPU-k erejét, mivel akkoriban még az asztali gép volt amire fejlesztettek ...
De ha érdekel, megnézem alacsonyabb órajelen is, meg van egy 1600+Palominom is (1400MHz), de ott csak 192MB sd133ram van mellette -
GerykO
aktív tag
válasz
motlinger1 #9406 üzenetére
WinXP-MediaCenter. Egy próbát megér, de kicsi rá az esély. Esetleg linux +mplayer, vagy vlc-player. Esetleg linuxos xbmc? Ötletem ennyi lenne, nem tudom konkrétan melyik proginak mi a minimális gépigénye, ellenben a gúglizást rád hagyom.
Látom megelőztek, szép linkekkel. -
GerykO
aktív tag
válasz
tigipuf #9383 üzenetére
Sose szégyellj kérdezni! Azért vannak a fórumok, ha valamiben bizonytalan vagy, megerősítést nyerhess belőle. És nem csináltál hülyét magadból. Én is azt hittem, hogy határozott elképzeléseimhez már csak egy apró kérdés van a kiszemelt kuckóval szemben, erre pofára-esés levés volt itt ni.
-
GerykO
aktív tag
válasz
tigipuf #9381 üzenetére
Már vagy háromszor linkeltem be a topikba képminőségről szóló teszteket. A képminőség elég szubjektív, nem egy egzakt tudomány, függ a kijelzőtől, függ a szoftvertől, függ a hardvertől, függ a beállításoktól. Vedd a fáradtságot és olvass vissza. Nézd át a teszteket, mérlegelj, és dönts.
Media-lejátszó kategóriában a PopcornHourt istenítik, de arra is panaszkodtak már több helyen. Brazos előnye, kapsz analóg 5.1-es kimenetet, így nem kell lecserélned az erősítőd, ha csak olyan bemenet van rajta. Tud egyszerre több monitort kezelni, akár két filmet is visz egyszerre FullHDban. Egy ssd-vel, vagy pen-re telepített live XBMC-vel hangtalan is -de ha az éppen nem jön be, rengeteg más front-end van, ha értesz hozzá, te is csinálhatsz témát; olyan távirányítót teszel mellé, amilyet csak szeretnél-, ha NAS-ról nézed a filmeket. Ha meg akarod nézni a leveleid, nem kell átülnöd az asztali gép elé, csak pár katt, és a tv-n olvashatod, ha tönkremenne a fő géped, akkor lesz esélyed erről fórumra irogatva segítséget kapni. Ha egy médialejátszón annyira szabadon kalibrálható lenne akár a képminőség beállítása, senki nem gondolkodna HTPC-ben.
És akkor csak néhány különbséget említettem. -
GerykO
aktív tag
Csak egy szimpla megnyilvánulás.
Viszont ennek ellenére tartom, hogy már most tudod használni a Brazost XBMC-live-al. Leírják a Brazos klubban, azok akik kipróbálták, még a környékére is odatekertem, hogy honnan kelljen csak olvasnod.Mert még a végén más egyéb okosságot is megtudtál volna a platformról.
Téged tényekkel sem lehet meggyőzni.
Most kicsit úgy érzem magam min DonQijuote.
-
GerykO
aktív tag
válasz
Bitlisz #9317 üzenetére
Nem becsültem le, pusztán annyit mondtam, hogy arányait tekintve elenyésző a Win-hez képest.
Ugyebár az ATI, az AMD felvásárlása előtt az nVidiához képest csóró cég volt, ezért nem érdekelte a Linux támogatása. Viszont amióta az AMD kezében van, egyre javulnak a szoftveres dolgok, de azért a lemaradást idő volt behozni. Azért majd érdemes lesz megnézni, mit hoztak össze a 11.4-es catalistre, de gyakorlatilag a 11.1 is nagy előrelépés volt, a 11.3 pedig ismét sokat javult. De a Linux alatt is nagy léptekben dolgoznak. Szerintem nem hónapok, inkább hetek vannak vissza a teljes támogatottsághoz.
De az idő majd igazolja valamelyikünket. -
GerykO
aktív tag
-
GerykO
aktív tag
válasz
Bitlisz #9313 üzenetére
Igazából a cikk hozzászólásaiból sok minden kiderül, nehezen tudnám röviden tömören összefoglalni.
De őszintén, ha valaki nem ért a Linuxhoz, akkor úgysem fog elkezdeni vele szenvedni, ha win alá is elérhető az XBMC. Mit veszít egy átlag user a Linuxal szemben a Win használatával? Néhány GB-ot. És az számít valamit a 3 TB-s merevlemezek korában? Vagy ha halk gépet akar, akkor NAS-ról nézi majd a filmeket, rendszer alá meg ssd-t vagy pendrájvot tesz... És mit nyer vele? Rengeteg hajtépés, és gondolkodás nélküli időt...
Ha valaki ért hozzá, akkor be tudja üzemelni az XVBA-t.
Amúgy szerinted a felhasználók hány %-a használ Linuxot? De komolyan érdemes ezen tovább vitatkozni? De ha kell összegúglizom neked a teszteket. -
GerykO
aktív tag
válasz
Bitlisz #9309 üzenetére
Vetted a fáradtságot, és rákattintottál a linkekre? Vetted a fáradtságot, és elolvastad a Brazos klubban leírt felhasználói véleményeket? Vetted a fáradtságot, és elolvastad a két logoutos írást?
-Ha nem a válaszod, akkor azt hiszem meg kéne tenned.
-Ha igen a válaszod akkor ezt nem írtad volna.
-Ha mégis elolvastad, és nem találtad meg a választ, akkor meg az ön készülékében van a hiba.
Szóval? Hova ástad el azt a kutyát? -
GerykO
aktív tag
Ki mondta, hogy cseréld le a kiváló Intel Atomot -bár ha cserélni akarod, akkor mégsem lehet annyira kiváló
?
Az egész onnan indult, hogy feltettek egy kérdést, hogy szinte nulláról mire érdemes most építeni. Te egyből rávágtad, hogy AMD-re nem
-pedig jobb mint az ION+Atom kombó, kevesebbet eszik, jobb a teljesítménye, GPU részét hybridCFX-el bővítheted, és CPU-ban is veri a vele azonos órajelű HT-s Atommagokat-, mindenféle megalapozottság nélkül. És amikor erre a te stílusodban rávilágítottam besérültél.
Szoftverre pedig elég durván ráálltak, és ha valami most még nem megy, akkor az kb. két hét múlva okés lesz, mint ahogy arra már rávilágítottam. És az újabb elérhető fícsőr AMD részéről, ráadásul nyílt platformon...
„Akinek a tudás elsajátítása drága, vajon tisztában van-e a tudatlanság költségeivel?”
Szóval, ha valamiben nem lenne igazam mutass már rá légy oly kedves, ha meg igen, akkor ismét megkérlek arra, ha nem értesz valamihez ne kijelentő módban tedd fel a kérdésedet! Miért? Mert aki szeretne tájékozódni, könnyen félrevezetve találja magát. A cinizmusom sem volt véletlen, hogy meg is jegyezd!(#9297) Bitlisz: De könyörgöm, ha vinfos alatt, ami állítólag több hardvert igényel, még egy 1600 @ 1280 MHz-re downclockolt Brazos elbír, akkor Linux alatt is menni fog, és nem véletlen Linkeltem a Brazos klub topikot, ugyanis ott beszámoltak róla, hogy megy Linux alatt a GPGPU-s hardveres gyorsítás! De ha mégsem linkelj már egy tesztet, ahol az általam említett 11.3as Catalist és engedélyezett XVBA mellett nem folyamatos a lejátszás.
Más: Tényeket kérek, nem pedig urban-legendekre, meg régen ez volt, úgyhogy tuti most is ez van dolgokra alapozzatok már. A (sz)ámítástechnika rohamos léptekben fejlődik. Ha nem tudtok vele lépést tartani, inkább ne adjatok tanácsokat. Ezt azok nevében is merem állítani/kérni, akik valós információt szeretnének beszerezni. Ha tévedtél nem para, be lehet látni azt. Mint ahogy én is nyújtottam a jobbomat a stílusom miatt -de látom neked nem kell, pedig nem disznóláb
.
-
-
GerykO
aktív tag
A szerkesztési idő lejárt, de neked külön kiemelem a forrás linkjét, hogy ne kelljen végigolvasnod a hozzászólásomat, és az összes linket megnyitogatnod, mert a végén még hasznos infó is jut hozzád.
Na de nem gonoszkodom tovább, csak azért "lelkes újonc"-ként ne tégy ilyen állításokat nyilvános topikban.
Ugyanis a hozzá nem értő felhasználok itt szerzik be a tudásukat, így könnyen félrevezetődnek, még ha nem is szándékos volt.
-
GerykO
aktív tag
Téged szoktalak néha az Atom klubban látni?
Csak mert ott úgy nézett ki, mintha értenél a linuxhoz.
Mint említettem nem ellened, hanem az adott hozzászólás nem pártatlanságára akartam reflektálni a hozzászólásommal. Bár amint látom a szövegértés néha nehéz némely embereknek -akinek nem inge, nem hordja másét.
Csak hogy említsek néhány dolgot, amit az általam LINKelt topikban fel lehetne fedezni, ha venné(d) az ember a fáradtságot, és rákattintana a linkre -bár ezek szerint már ez is nehéz feladat.Ja ez erre volt a válasz, illetve erre.
Aztán lehet ilyet is olvasni a topikban. A kis "sz@r" teljesítményéről egy, két, három infó. Ajánlom a hozzászólás dátumát is meglesni, hogy beláthasd, nem ma került oda.
Akkor egy, két logout írás kedvcsinálónak azoknak, akiknek a kedvét el akarta(d) venni a hozzászólás(od).
A képminőségről, ha valaki lusta lenne visszaolvasni.Tehát még mielőtt elsütnéd az AMD fanboy kártyád, szeretném leszögezni, hogy nem vagyok egy cég fanboy-a sem!
Ellenben mindig a jobb termékeket favorizálom, ebben az esetben HTPC célokra messzemenőkig a Brazos a legjobb platform, és mára kiforrta magát szoftveresen is, és jön a durvítás az E450 személyében, elég jó kis energiagazdálkodást kap a low-cost/budget kategória is.
Szoftveres témában is még egy kis gondolatébresztő azoknak akik HTPC építésbe fognak [link1], [link2].
Ismét elmagyaráznám akkor, hogy nem ellened irányult a hozzászólásom, csak az ilyen beböfögéseket nem szeretem, hogy ne építs ájemdére, mert az sz@r... Itt a példa miért nem, és ez nem hit-vita, hanem tény, fekete-fehér tény!
-
GerykO
aktív tag
Ha valamiről nem tudsz konkrét információt jobb lenne arról nem teli szájjal zöldségeket beszélni!
Ugyanis az utóbbi időben semmi baja nincs linux alatt sem az AMD cpu-knak, sem az AMD gpu-knak. Sőt továbbmegyek, képzeld van a neten olyan XBMC-live verzió -ami ugyebár ubuntu alapu-, amibe integrálták a catalistot, és alapból be van élesítve a gpu-s gyorsítás is. Ami megy pl a Brazoson is -ugyanis ez is egyre fontosabb, de arra a 3~4% linux felhasználóra eddig nem igen gondoltak, aki a piacuk igen kicsi részét képezte, de ez megváltozott. 22-23ezerért már van APUs alaplap ami mellé pl elég akár 1 GB memória, de a jövőre gondolva 2 GB az ajánlottabb. Szóval ha csak és kizárólag HTPC célra épít valaki felesleges ennél erősebbet összetenni, mivel itt csak 35~40W max fogyasztása van a teljes rendszernek 1 vinyóval, ezért szerintem elég korrekt.
És én meg Intelre nem építenék a 23.987-as hiányossága miatt. De nem ezt szajkózom, hanem azt, hogy mire miért érdemes. És az az 50-60 az konkrétan miből is állna? Mutatsz te is valami példát, mint én a linkekkel?
És ide is linkeltem már képminőséggel kapcsolatos teszteket, ráadásul Intel, és nVidia által pénzelt oldalról, ahol az AMD megoldásait hozzák ki győztesen, képminőségben elsöprő eredményekkel. Vedd a fáradtságot és lapozz vissza egy párat.Nem ellened irányult a hozzászólásom, de elegem van a sok Intel szemüveges emberkéből -az nVidiásokból, és az AMDsekből is-, aki azt hiszi csak az a cég létezik. Nézd meg az adott szegmensbe tartozó megoldásokat, és az ÁR/TELJESÍTMÉNY/FOGYASZTÁS paraméterek alapján válaszd a legmegfelelőbbet. Amíg nem így teszel, az adott márkád topikjában osztogass tanácsokat, és ne pedig egy olyan fórumban, ahol konkrét célirányos gépre keresik a legköltséghatékonyabb, legmegfelelőbb konfigurációt!
-
GerykO
aktív tag
Kijelzővel együtt. De pl Brazos alapokon igénytől függően 50~80 közt. Ha viszont egy-két dolgod van már otthon, akkor közel sem ennyi...
-
GerykO
aktív tag
válasz
Bitlisz #9233 üzenetére
Kénytelen vagyok megcáfolni a hozzászólásod egy részét. XBMC liveból van kint egy brazosra optimalizált változat, ami kapásból mindent visz, nem kell állítgatni igazán semmit. Az meg ugye ubuntu alapú. Ha nekem nem hiszel ajánlom a Brazos klub topikban a visszaolvasást, már többen próbálták és elégedettek vele.
Na erről lenne szó, és páran kipróbálták, a válaszokat már nem keresem össze, azt a hitetlenkedőkre bízom. -
GerykO
aktív tag
Van a lapban HDMI. Inkább paneltápos/PicoPSU (60-90W) verziót keresgélnék a helyedben, de ez sem a legrosszabb megoldás. És igen memó kell, meg odd, ha szükséged van rá a telepítésen kívül bármi másra, a vinyóra mehet a rendszer is, ha meg xbmc live, akkor elég egy pendrive is. Logitech, és trust kinálatában láttam olyan vezetéknélküli billentyűzetet, amin van tapipad, de akár egy mediacenter távirányító is elégséges lehet...
-
GerykO
aktív tag
válasz
kojak007 #9171 üzenetére
Hát amit írtak tapasztalatokat, hogy 2 GB memó maximálisan elég a win7+xbmc pároshoz, de ilyen memóriaárak mellett balgaság lenne nem 4 GB-t tenni bele, később még jól jöhet. Ha viszont a tényleges proci ereje számít, akkor ezt a tesztet nyálazd át, viszont amit tud gyorsítani a GPU, az a program nem rezgeti a lécet.
Raidx, Ric4m0nd, madgie, zsolt501, HPAA, és szerintem elég sokáig sorolhatnám a tulajokat, mind elégedettek, az elején volt egy-két kisebb probléma, de már két új EFI verzió is kijött, és minden gyerekbetegséget orvosoltak. A különbség nem túl sok, ugyanaz az E350-es APU dolgozik mindegyik lapban, és a hídcsip pedig az M1.
Az Asrock lapja valóban az USB3 hiánya miatt ilyen olcsó, ezt követi az Asus mATX lapja ~35k, ezen van USB3, meg e-sata is, az MSI E350M1-E45 is kb ebben az árban mozog (ez mITX), illetve a nagyobb MSI, és a Gigabyte mITX lapja ~40k, ezeknél is pofátlanabb árat kérnek el a Sapphire lapért~45k, és van még egy-két gyártó aki nem tört be a MO-ra.
Az Asus van még olyan árban ami az én ingerküszöböm alatt van, és az árkülönbség kb reális, ugyanis az pciE x16 -elektronikusan csak x4 mindegyik lapon, ennyit tud a technika- mellett akad egy x1, és két pci 2.2 csati is a bővítőkártyáknak. 4 helyett 6 sata3.0 van, passzív hűtés az aktívval szemben, illetve a hátlapi kivezetések közt ott figyel két USB3.0, egy e-sata, és fire-wire is, az Asus mATX lapján szemben az Asrock mITX lapjával. Ami szerintem még abba a házba neked beleférne az az Asus E350M1-deluxe, ez szintén mITX integrált wifi, meg kékfog, mínusz fire-wire, és mínusz két pci2.2, és ha minden igaz akkor a s-ata csatik száma is csökkent, asszem ~40k+. Mindegyik gyártó honlapján fent vannak a lapok. Asrock is dob ki USB3.0-s lapot, ~40k körül, szerintem nem éri meg a felárat, bár ha a Psile házért annyit kiadsz, akkor neked más az ingerküszöböd.
Táp kérdés: Ha tényleg csak egy 2.5" HDD lesz benne, és még ODD sem, akkor a lehető legkisebb PicoPSU, vagy paneltáp lesz a te legjobb választásod, azt hiszem ez 65W, Brazos klubban rengeteg tesztet linkeltek, van köztük olyan, ahol kimérték 600W-os táppal, meg 120W-os PicoPSU-val is, 18W helyett ~30W lett a fogyasztása IDLE, és 25~28W helyett 45~50W ha jól emlékszem. Érdemes visszaolvasni, vagy akár az elejéről átfutni. A linkek úgyis szép pirosak.Építést tessék dokumentálni, képeket is készíteni, és a kész gépről fotókkal illusztrált rövid élménybeszámolót várunk. Az esetleges problémák elhárítására is kitérve...
-
GerykO
aktív tag
válasz
kojak007 #9168 üzenetére
Nézz át ide, és kérdezősködj, hogy van-e bárkinek jelen pillanatban problémája a Brazossal, mára teljesen kiforrottnak mondanám már. ~25k az Asrock lap (mITX 170x170 mm), 2 magos integrált videókari, csak memória kell bele, meg egy rendszervinyó esetedben, de ha a nas-odból áttolod ide a vinyókat, akkor a nas feleslegessé válik, mert megfelelő táppal 15W IDLE fogyasztással üzemel. Ha úgyis xbmc front-end lesz alatta, akkor mehet alá linux is, akkor pendrive is elég lenne, ami tovább csökkenti a fogyasztást, no meg akkor könyebb megoldani, hogy a nem használt vinyókat spindownolja le a rendszer, ami ismét csökkentné a nasod fogyasztását...
Persze ez csak amolyan gondolatébresztő. Éntőlem annyit költesz kész gépre amennyit akarsz, de 4GB 1333-as ram ~12k, házad (szerintem táppal együtt) már van, mintha te írtad volna hogy akad a polcodon 2,5" vinyó is (a tévedés jogát fentartom, mivel 7~8 forumon vagyogatok, utóbbi időben csak read-onlyra volt időm), ha nem akkor az is ~10k ha nem újonnan és extranagyot akarsz. Az annyi mint 25+12+10=47, kerekítsük fel 50re, még olcsóbb is mint a kész lejátszó, és ha vin van rajta, akkor cs, sc, és egyéb klasszikus játékélménnyel is rendelkező játékok is szépen elfutnak majd rajta...
Persze amennyiben valami hasonló lesz, fotókkal ellátott élménybeszámolót várunk róla!
-
GerykO
aktív tag
-
GerykO
aktív tag
Ha beállítod, hogy a gpu dekódolja a filmeket, akkor a gpu dekódolja a filmeket. A 3470-ben csak uvd1.0 van, az 5xxx-ben uvd2.2, ami már majdnem mindent gyorsít.
(#9121) vallas: Mire kell? Milyen oprendszer alá? Mennyire fontos a fogyasztás? Mennyire fontos a képminőség? Itt van teszt, ami alapján te is eldöntheted mi kell neked.
-
GerykO
aktív tag
Mivel win alapon fogsz filmet nézni, a gpu fogja a filmet dekódolni, ezért a cpu nagyon nem számit, még a brazos is viszi a BD3D-t is. Hangkártyában nem annyira vagyok otthon. Nekem az SB Audigy SE nagy csalódás volt. Persze részletgazdag a hangzás, de valahogy nincs meg az összhang, vagyis ha hangosítom a mély, közép, és magas hangok egymáshoz viszonyított arányai elcsúsznak, és valami mindig hiányzik, míg egy audiócd, vagy bakelitlemez forrásból gyönyörűen szól a Yamaha erősítőm. A Xonart nem ismerem.
-
GerykO
aktív tag
Van egy e-sata is a hátlapon.PCIe sata controllerrel tudod bővíteni. Mostmár a youtube is megy reccenésmentesen. Inkább paneltáppal, vagy picoPSU-val hajtanám a helyedben.
Képminőségben legalább HD5450 minőségét hozza. Pár hsz-el ezelőtt linkeltem be egy tesztet, amiben láthatod, hogy milyen minőségre lehet számítani. -
GerykO
aktív tag
Holnapra elővadászom a tesztet, amiben elég frankón összehasonlítanak egy csomó nV, AMD, és intel GPU-t videólejátszás közben. De neked is akkor 5670 lesz a nyerő, fölé nem nagyon éri meg menni, alá se nagyon érdemes adni. Holnap belinkelem, de már fáradt vagyok keresgélni.
Ha BD3D is képbe jön, akkor viszont UVD3-al szerelt 6xxx szériás AMD, vagy nV a 4xx szériából, de szerintem ha passzívat keresel, akkor AMD. És úgy rémlik, mintha már láttam volna több gyártótól is 5670 passzív vga-t. -
GerykO
aktív tag
Mennyit fogyaszt alulfeszelve, az a kétmagosított szerkezet? És boltban vettél egy smpront, és ment a mod? Amúgy meg tudod nézni mennyit számít, kiveszel egy memóriát a kettőből, és állítgatod az időzítést, de számold bele, hogy ezen keresztül kommunikál a cpu, és a gpu rész, és mind a kettő ezen keresztül éri el a memóriát, szerintem ez az Achilles-ina az architektúrának, persze egy c-50-es APUnál nincs már akkora jelentősége...
-
GerykO
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #9100 üzenetére
Van bármi jelentősége, hogy a tiéd lett a 9100-as hsz?
-
GerykO
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #9098 üzenetére
Kicsit olvass vissza, de itt van pl egy kiindulási alap, olcsóbban nem jössz ki más konfiggal sem.
-
GerykO
aktív tag
Már meg nem mondom ki, de valaki Brazos klubban írta, hogy sokat számít, akár kitörmörítésnél, meg ha a cpu+gpu load van egyszerre, mert a 64bites single memóriavezérlő kicsit soványka. Fogyasztásban is számít, mert ugyanazt a sebességet kb 1,3V-ról már tudja... Nem akartam feleslegesen drágítani a gépét, elhiheted. De a vinyó pedig sokkal halkabb.
Meg volt egy ilyen kitétele is: "Ami fontos lenne, hogy az 50gigás bluray tartalmakat is teljesen szépen, akadozás mentesen játssza le vinyoról HD hangokkal együtt."
Azért ide kelleni fog. -
GerykO
aktív tag
válasz
bittehilfmir #9090 üzenetére
Jó lesz, de már kijött az új EFI hozzá, és támogatja az 1333-as ramokat is, viszont mivel csak az időzítésekkel tudsz játszani, és nagyon fontos a memória sebessége, mert ezt használja a vga része is, mindenképp cl7, vagy alatti ramot vegyél. A vinyó amit írtál 7200RPM-es, ha belefér, hogy 10mp-vel tovább tart míg bekapcsol, válassz green vinyót, halkabb, és kevesebbet eszik. Ha kész a gép, kérünk élménybeszámolót! Tényleg win/linux?
-
GerykO
aktív tag
válasz
bittehilfmir #9068 üzenetére
Olyasmire gondoltam, csak mondjuk Asrockból 24 ezresért már megkapod, de hogy melyiket veszed, rajtad áll. HDMI1.4a még az ion2-se nem van. Ha az kell mindenképp (blu-ray 3d, sok ilyen tartalom van? Vagy csak majd a 3 év múlva elterjedhető dologra gondolkozol előre?), akkor kénytelen vagy valami dedikált videókártyát bepakolni a gépbe, mondjuk egy 5570, mert az már elég durva képminőséget is produkál, vagy ha nV-t szeretnél, akkor gt240, de az már fogyaszt is... Szóval vagy a fogyasztásban kötsz alkut, vagy a HDMI1.4A-ban. A döntés a tiéd.
Amúgy igen, kb pont annyit teszel mellé és kész. -
GerykO
aktív tag
válasz
bittehilfmir #9066 üzenetére
Első körben nézz körül hardveraprón, hátha találsz valamit...
Aztán ha nem, akkor a legolcsóbb alaplap procival, videókártyával együtt, ami elboldogul a fullHD anyagokkal, már a youtube-al is, az asrcok brazos alapú lapja. Itt olvass utána egy picit. -
GerykO
aktív tag
válasz
satee76 #9054 üzenetére
Az én 2500+os bartonom @3200+ként működik, úgy némelyik 1080p-t is elviszi alacsonyabb bitráta mellett, ugyanúgy a 6600 sem tud még gpgpu-t, mint ahogy a mostani mx440sem. nV-ből a 8xxx szériától felfelé, AMD 3xxx szériától, de mindegyiknél a fejlettebb videólejátszó motorok az eggyel újabb generációktól voltak, viszont itthon csak ezek voltak elérhetők AGP-s kiszerelésben, amit még nagy nehezen horror áron találhatsz használtban is. Javaslom a cpu-tuning költséghatékonyságát kihasználni, de csak jó hűtéssel. Én mpc-hc-vel használom, és k-lite van csak fent. Kicsit érdemes elszöszmötölni a beállításokkal is.
-
GerykO
aktív tag
válasz
satee76 #9054 üzenetére
a 2500+os bartonom @3200+ként működik, úgy némelyik 1080p-t is elviszi alacsonyabb bitráta mellett, ugyanúgy a 6600 sem tud még ilyet, mint ahogy a mostani mx440sem. nV-ből a 8xxx szériától felfelé, AMD 3xxx szériától, de mindegyiknél a fejlettebb videólejátszó motorok az eggyel újabb generációknál voltak, viszont eddig volt kapható AGP-s kiszerelésben, amit még nagy nehezen horror áron találhatsz. Javaslom a cpu-tuning költséghatékonyságát kihasználni, de csak jó hűtéssel. Én mpc-hc-vel használom, és k-lite van csak fent. Kicsit érdemes elszöszmötölni a beállításokkal is.
-
GerykO
aktív tag
válasz
satee76 #9052 üzenetére
A monitor módok "advanced" menüjében van olyan opció, hogy a nem támogatott üzemmódokat is jelenítse meg, ott meg fogod találni a 136066 x 768-at is, ha nem, akkor neked kell létrehozni egy ilyen módot, én nV-vel szoptam elég sokat, főleg vista alatt volt nehéz előcsalogatni, mert ott a képfrissítéssel is összeakadt, és átdobott 2x30Hz váltottsoros képfrissítésre állandóan, csak nem tom miért, de xp és win7 alatt gördülékenyen be lehet állítani.
Remélem érthető volt. -
GerykO
aktív tag
Jut eszembe, én is ezen a mindent egybe tuneren törtem a fejem, de aztán rávilágítottak arra, hogy létezik USB-s konexant kártyaolvasó, amit egy "mezei" digitális tuner mellé bepakolva, már alkalmas lesz set-top box funkció kiváltására. Ellenben vagy dual-, vagy quad-tunert javasolnék, esetleg hybrid-et, és akkor felvétel közben mehet a time-shift is, sőt quad esetében pedig lehet a hálón tovább streamelni az adást.
Itt ph-n is megjelent egy 5570-es radeonról is szóló cikk, amihez alapból jár a szoftver, ami támogatja a beépített tunerja képének tovább streamelését, akár az internetre is. Vagyis ha gyors neten csatlakozol az otthoni HTPC-dhez, akkor tudsz tévézni, vagy a rögzített műsorokat megnézni, vagy a saját filmjeid nézni. Ha nyaralsz nem egy rossz dolog
Nem is értem miért tüntek el a piacról az ATI AIW modellek, de örömmel látom a visszatérésüket. -
GerykO
aktív tag
1683 MHz-t sikerült kisajtolni, több oldal tesztjeiben is ez az eredmény volt. Ezzel a memóriát ugyan 1333MHz felett tudták használni, de 83MHz-et még a pentium I-en is lehetett emelni.
Én arra tippelnék, hogy maga a lap felépítése miatt nem lehet okés valami, vagy esetleg az UEFI ami nem az igazi még az Asrock lapokon, ugyanis eléggé gyorsan megjelentek vele a piacon, és úgy látszik, a tuning és a stabilitás kárára. PowerLED müködési zavar, meg amiket még a Brazos klubban leírtak tapasztalatokat a tulajok. De az Asus, illetve MSI lapok tesztjében sem voltak igazán emelhetők az órajelek, de lehet a korai teszterek épp antituning példányokat fogtak ki. Míg a Gigabyte lap tesztje nem jött ki, már épp azon agyaltam, hogy ennyire nem hagytak semmit az architektúrában.
Bár ami még lehet, hogy elég komoly szelektálás van a legyártott APU-k közt, és az Asrock azért adja 25 alatt, míg a többi gyártó 35 felett, de ebbe pedig az Asus, és MSI eredményei nem passzolnak.
Azért még kivárok egy kicsit, aztán majd kiderül. -
GerykO
aktív tag
Ha nekem nem hinnél, akor javaslom ezt a hsz-t: (#386) sarpba.
Tuning: (#377) Oliverda.
Három "gagyi" gyártó a notipiacról, meg egy tablet: (#373) GIJoe (#295) GIJoe
A "zajos" légkeverő téma /cserélhető másra is/: (#367) Kendek
Linuxról: (#294) Csicsóka
Ők mind buták ugye? És nem ért hozzá egyik sem, és mind hazudik is ugye?
Nem személyeskedni akarok, csak a tisztánlátás végett. Erre csak ez ugrik be: "Ha csendben maradtál volna..." -
GerykO
aktív tag
válasz
M@trixfan #9005 üzenetére
Az a véleményem, hogy általánosítasz egy gyártó terméke alapján, illetve egy negatív tapasztalat alapján. Semennyire nem volt pártatlan a hozzászólásod, és csak a saját véleményed akarod erőltetni...
De ha a Brazos klubba benéznél, és az ott leírt tapasztalatok alapján alkotnál képet, más lenne a véleményed, ha megvárnád a gigabyte, msi, asus deszkáit, vagy megnézed a netbookokat, nettopokat, akkor szerintem jelentősen megváltozna a véleményed. Persze az Intel szemüveg mögül vizsgálva a világot nem biztos.
Hidd el nyugodtan, hogy egy-két gép már megfordult a kezemben, és nem vaktában lövöldözök, mivel nem játszom, nem hajszolom a legújabb hardvereket magamnak(láthatod az adatlapomon), de most már szeretnék alacsony fogyasztásra váltani. És ismét 5~7 évre tervezek konfigot venni, és csak és kizárólag arra a célra ami az igényeimnek kell. És mivel az igényem a HTPC, és mivel ebben a topicban vagyunk, szerintem itt van helye elmondani a véleményem. Mellesleg az asrock lapjában az APU nem tuningolható, de a gigabyte lapjában 2360.3MHz-n jártak a magok, 42W LOAD fogyasztással, ami hogy is mondjam, annyi mint az ION rendszeré, és a 47.5%-os tuning a k8-as architektúrában bizony ~45% teljesítménynövekedést eredményez. Az IGP része, pedig elég erős általános célra (még a nagy klasszikus címekre is bőven CS,SC...) Linuxra is vannak már létező megoldások, és nem a sok éves sztereotípiád szerint kéne elítélni egy olyan rendszert, ami még épphogy csak megjelent. De ha megnézed a statisztikákat, akkor a felhasználok igencsak meghatározó része microsoft op-rendszert használ, egy kisebb rész mac os-t, és ennél is kisebb része linuxot. Ha legalább a PH-s híreket olvasnád, láthattad volna, hogy rájött az AMD is, hogy szoftveres támogatásra gyúrniuk kell itt-ott. De ehhez megint csak a linkelt topikot tudom javasolni, mert elég jól körbejárták ezt a témát, és biza se ubuntu, sem egyék disztribúciók alatt nem volt olyan amit valaki ne tudott volna megoldani. Persze volt egy-két user error, de: "Ha kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.".
De persze merek kicsi lenni, nem akarok én egyből egy teljes virtuális világot.
És ha már teszek egy tunert a HTPC-be, hogy tudjak felvenni is értelmes adást, vagy tovább streamelni a többi gépre, és a közös tárhelyet is kiszolgálja majd, ezért elég sokat megy, akkor nem mindegy mennyit fogyaszt. Bár amíg nem én fizettem a villanyszámlát én is leszartam, és minden hardvert szénné tuningoltam, csak azóta már benőtt a fejem lágya. És szem előtt tartom az ÁR/TELJESÍTMÉNY/FOGYASZTÁS trilógiát, azóta megfontoltan vásárlok. És akik tőlem kértek tanácsot, eddig mind megköszönték az útmutatásom. -
GerykO
aktív tag
válasz
Enszuke #8986 üzenetére
Hmmm, az AMD ezek szerint mégis tud programozni? És mégis jó az az uvd 2.2? Akkor az uvd 3 -al meg még inkább jónak kell lennie, vagy ugyanezt a szintet az alacsonyabb régiókban is hozza majd. Illetve az uvd 3, az több videoformátumot is támogat.
Ne hagyd magad nVidia, kell az árháború.
Már csak az a kérdés, hogy ennek analógiájára, mikor is fog megjelenni a 6470 all-in-wonder újraélesztése, mert az lenne valami egy brazos lappal hybrid-cfx-ben, és ha épp nem kell a 6470, akkor mehet szunnyadni, ha meg kell, akkor pedig jó kis teljesítmény sül ki akár egy-egy jól optimalizált játékra is (#5886) _Orbi_ gondolatmenete alapján. És szerintem nem csak a tv-adást lehetne át-streamelni a neten, hanem a home-szerveren lévő filmeket, szóval nyaralás közben is lehetne a családi videókat mutogatni a neten keresztül a rokonoknál anélkül, hogy azt bármilyen adathordozón magával cipelné az ember. Vagy mobilnettel a vonaton ülve lehet nézni a filmeket, és elindítani a letöltéseket, beállítani, hogy mikor vegyen fel...
Azt hiszem így tényleg eléggé HTPC géppé válna a kicsike, és 2 vinyóig max 50W fogyasztás. -
GerykO
aktív tag
válasz
zsola32 #8977 üzenetére
Ne vegyél fogót, megcsinálom neked. Még kábelem is akad valamennyi CAT5E, meg azt hiszem egy csatim is. A közgázzal szemben a moro-elektronikában mindig találok mindent, szerintem ott is van kábel, de ez esetben elég egy csatit venned, ha nem akarsz csilliárd méter hosszúságút. Olyan 6-8 méterem lehet. Adataim közt megtalálod a telszámom, keress meg, ha kell egy kis segítség.
Pécsiek tartsunk össze.
-
-
GerykO
aktív tag
válasz
zsambek #8890 üzenetére
Van 3 alternatíva:
1,: Ionizált atom, cirka 26~28 ezer körül kezdődik, teljesen kiforrott dolog. Összerakod és működik. Ez ugye csak egy lap+proci, mehet mellé a ddr2, ez már kicsit húzósabb 2 GB már elég erre, de mehet a 4 GB is. Amire viszont ügyelni kell, az 1080p-s tartalmak nagy részéhez igényli a dualchannel működést. Aztán kell még vinyó, meg valami amibe az egészet beleteszed.
2,: FusionAPU, Asrockból 25 ezerért már beszerezhető, kb még fél hónap és normális lesz a drivere, és a bugokat is eltünteti az asrock, meg jön ki az MSI, a Gigabyte, az Asus, a Sapphire... megoldása is. Ez is lap+proci, viszont emellé ddr3 megy, a méret szintén rajtad áll, de itt megteheted, hogy 2 GB-t beledobsz most, és ha igényli később még 2 GB-t mellé. Vinyó szintén ízlés kérdése, meg a ház is.
Amit viszont érdemes tudni, ezek m-ITX méretűek többnyire, van olyan lap ami rendelkezik integrált WI-FI-vel, van olyan amelyikben integrált DC-DC táp, van, szóval egy "laptop"os külső tápot kell a lapra dugni, tehát elég kicsi, és csinos házban be lehet dugni a HI-FI cuccok közé.
3,: Nem bontanám külön Intel/AMD részre, mert szerintem felesleges, bár vannak akik szerint nem lenne felesleges. Intel oldalról egy olcsó kétmagos, például az E3300 kifejezetten jó ajánlat, mellé egy (G41), én inkább G45ös lapot javasolnék. AMD részről vagy egy egymagos Sempront, amit két-magosítasz(ez ~80%ban megy), vagy egy Athlon2 x2 2xxe alacsony fogyasztású procit, mellé egy 785G vagy 880G-s lapot.
Mindkettő minimum 2 GB ramot igényel, vinyó izlés szerint. Az alaplapokból itt is van kb 2-2 m-ITX méretű, és sok m-ATX, meg sima ATX is.Ha nem belső tápos a lap, akkor PICO-PSU, vagy paneltáp a javasolt+külső tégla, és a fogyasztás is rendben lesz.
Ha valami részletesebben érdekel vedd a fáradtságot, és olvass vissza itt a topikban, mert sokmindent kiveséztünk. -
GerykO
aktív tag
válasz
balage25 #8881 üzenetére
Annak a procinak is kéne vinnie erőböl, akár dxva nélkül.
Könnyebb lenne, ha tudnám, egész pontosan mihez is kell driver. Nincs semmi az alaplapodon, de szerintem kapásból a legfrissebb catalyst javaslom. Mivel én egy mx440-el nyomulok, most így hirtelen fejből nem mondom meg, hogy hol kell a catalystban állítani a videolejátszással kapcsolatos dolgokat állítani, de emlékszem rá hogy lehet, mint ahogy nforce-ból is. Meg milyen kodecket használsz? Nekem erre az old-timerre, leginkább a k-lite kodec pack vált be, jól konfigurálható. Szerintem pontosabbat sb fórumtárs tud mondani, de még Osibaa is szerintem.(#8882) Bitlisz: Hát én az nForce1-el szívtam az integrált hangkártyával, az nForce2-vel szintúgy. Nem mindegy melyik havi drivert teszed fel, mert csak 1 konkrét driverrel szólal meg 5.1-ben az nForce1, az nForce2 pedig igényel megfelelő sorrendben feltett 3 konkrét drivert, vagy minden második-harmadik újraindításnál IRQ ütközést okoz az SB-liveommal.
Minden cirka 18~20adik alkalommal nem érzékeli a BIOS az usb-s vezeték nélküli szettemet, ezért rá kell kötnöm egy nem működő ps/2-est billt, hogy ne álljon meg a memória leszámolása után soha. De mire ezekre rájön az ember... Dolgoztam szervizesként sz.tech boltban, már röhögtünk a gyereken, amikor egy nap nyolcadszor jön vissza, hogy nem jó a gépe, nálunk hiba nem volt. Kimentünk hozzá, és az adott billentyűzet+egér kombináció miatt szarakodott a gépe, ha az egeret, vagy a bill.t cserélte másikra akkor semmi gond nem volt. Szerintem az Asrock hibája a hardver ütközés, és az UEFIt is az Asrock írja a saját lapjára.
-
GerykO
aktív tag
válasz
balage25 #8877 üzenetére
Akkor ezeket olvasd el: 1, 2, 3, 4.(ráadásul, ő ezen a fórumon nyilatkozott)
Itt olvashatod, hogy megy.Volt egy UEFI problémája a vezeték nélküli egere miatt fagyott, nélküle okés.
Win7+XBMC, a 30 GB-os Avatarban csúszott el a kép és a hang, mert beletekert, de szerinte user error.
Volt egy rossz beállítás Zsolt501 részéről, és kemény 2 napja volt a tesztelésre. Én kb 1,5 hete húztam újra a wint, mert húgomnak sikerült az újrairható dvd-n tárolt ghost mentésemre jóbarátokat írnia.
Még mindig nem fejeztem be a finomhangolást, nincs minden feltelepítve, pedig tudom, hogy melyik driver az ami jól használja a gépem 2003 óta volt időm kitapasztalni. Most már vinyón is meglesz a ghost mentésem.
M@trixfan jött trollkodni, de alapvetően az első driverrel megy minden, még csak hotfix sem jött ki hozzá. Várd meg a második drivert, és majd láss csodát. (Szídhatod az ATI/AMD drivereket. De én emlékszem arra, hogy a Savage4-em alázta a TNT2-t, aztán jött egy driver és csökkent a különbség, aztán jött még egy, és már a TNT2 volt gyorsabb, a harmadik után, meg sírva akartam fakadni. Szerencsémre találtam egy cikket miszerint időnként a VIA chipsetes alaplapokban IRQ ütközést okozhat a Savage4, és a boltban még szőrén becserélték nekem egy TNT2-re)
Ne temesd még ilyen hamar, és ha a kezdeti hibáktól/bugoktól mentes lesz minden, driver is kihasználja majd, akkor térjünk vissza erre, hogy oké-e.(Na meg ha a programozók ráharapnak a heterogén módon programozható felületre.)Nem mellesleg, a K7-es bartonom elég sok 1080p tartalommal elboldogul, persze tudni kell behangolni egy konfigot, amihez idő kell.
-
GerykO
aktív tag
válasz
Enszuke #8873 üzenetére
De mégis miért nem?
A Brazos K8 alapu, nekem K7-em van. Ez egymagos, az kettő, ez 32bites, az 64bites, ebben most egy mx440 dübörög, abban a HD6250, ebben ddr1@400MHz 8-4-4-2T időzítéssel, abban megy az ddr3@1333 cl7, ja és az nf400 ultra meg sem közelítette az ál-dualchannel memóriasebességgel, a K8 beépített memóriavezérlőjét, arról meg ne is beszéljünk, hogy új utasításkészlet, azonos órajelen ~25%al nagyobb teljesítményt nyomott egy A64(K8 egymagos), mint egy "sima" Athlon(K7). A 720p reccenésmentes 1833MHz-en is, az 1080p-hez már kell a 2200MHz, persze nem minden 1080p megy, pl a killa sample szaggat, de 10ből 8at visz az 1080p-s filmek közül is.
És azt ne mond hogy az mx440 tud dxva-t vagy cuda-t.
És ahogy az Atomot is tuningolják, ezt is lehet, amíg a feszt nem emeled, addig meg a fogyasztás nem fog érezhetően emelkedni. (K8 órajelek tekintetében 3000-3200MHz környékéig volt skálázható, ha jól emlékszem/A64x2 6000, persze ez már 65nm-en/, de már 45nm-ről van szó).
De van egy Brazos klub, Atom klub analógiájára, és ott már lehet tapasztalatokat olvasni, az 1080p reccenésmentes, szóval találgatni is felesleges.
És pont arról van szó benne, hogy még nem mindenhol megy a DXVA-s gyorsítás, bétásak a driverek, szóval... Ja igen, egy hibája van: nem viszi a blu-rajj3D-t. -
GerykO
aktív tag
válasz
Enszuke #8871 üzenetére
Akkor eddig elbeszéltünk egymás mellett? Már csak egy kérdés:
Ha IDLE ~10W diffi van LOAD ~20W diffi van, az árkülönbség mennyi idő alatt kompenzálódik? Pont egy életciklus alatt, tehát kb. ugyanott vagy, ergó dönthet a szimpátia. És ha racionálisan gondolkodsz, akkor inkább a gyengébbet kell erősíteni, hogy legyen konkurencia, hogy legyen árverseny is.
Hajrá VIA!(a cyrix bosszúja a sírból is visszavág, rettegj Intel
)
-
GerykO
aktív tag
válasz
Bitlisz #8864 üzenetére
Jaaa, arra gondoltam.
Szerintem 2db 1-2 TB-s 5400 RPM-es green vinyó, főleg ha gumibakon csücsül, akkor nem lehet igazán zajos jelenség, és 4TB szerintem manapság mindenre elég, ha csak nem blu-ray filmeket vagdosol ultraHD felbontásban tömörítetlenül, de hát azt azért nem illik a HTPC-re bízni.Hűtés témában viszont nem értek egyet veletek. Főleg mióta a HI-FI állványba van beépítve a gépem, ugyanis elég sokat tudtam kísérletezni a hűtéssel, illetve, nem egy komoly konfigot néztem belülről, és arra jöttem rá, hogy egy jól megtervezett légcsatorna iszonyat sokat számít, arról nem is beszélve, hogy minél kisebb egy ház belső térfogata, annál hamarabb lehet "kicserélni" a házban lévő levegőmennyiséget egy lassabb ventivel is. Láttam olyan konfigot, ahol egy 8 centis venti tekerte be a levegőt a vinyókon keresztül a gépbe, BTX-rendszerbe, meg a passzív pocibordára(P4 prescott 3,2GHz) volt ráfordítva a táp egy kis légterelővel, 3oldala zárt a vinyók felőli részen keresztül szívott, és ennek ellenére hangtalan volt a gép, és minden hőmérséklete rendben volt, igaz videokártya nem volt a rendszerben.
Most is a vinyókon keresztül szívja át a koolink-bat 12 cm-es ventije a levegőt, illetve a táp 12 cm-es ventije tolja ki, meg 4 db 8cm-es segíti ezt 5v-rol. Elölről szívja be, egy térben eltolt párhuzamosan elhelyezett üveglapok között, ami akusztikailag teljesen lefogja a hangokat.
De egy fa borosüvegtartóba is belepakoltam egy m-ATX rendszert (330x270x105 mm), ebben benne van a táp, egy 3,5" vinyó, az alaplapi chipre tettem egy hőérzékelőt, ami az egy 8 cm-es házventit szabályozza, az 533celeront egy K7/P4-re tervezett rézmagos Tt borda hűt egy 5V-on járó 6cm-es ventivel, ami kifelé fújja a levegőt, a doboz középen ketté van választva majdnem végig, szóval a levegő a hűvösebb alkatrészek felől meg a melegebbek felé, és 600RPM fölé még egyszer sem ment a házventi. -
GerykO
aktív tag
válasz
Enszuke #8861 üzenetére
A kérdés jogos, mert akkor nem kell megválnom a szeretett tuneremtől, ja de valamitől meg kell, mert csak 2 pci,meg két pciE van a lapon.
Min bukok majd a legkevesebbet? Na már meg is kavartál.
Nem szidom a nanot, sőt örülök a jelenlétének, csak a 65nm-en gyártott dolgaik még jobbak lesznek, hogy végre nem tart tovább be nekik az Intel, és gyártathatnak a TSMC 40 nm-es gyártósorain, ami a fogyasztásra, és az órajelekre, meg a hőmérsékletre is jó hatással lesznek. És akkor még jobb lehet az árverseny is.(#8860) Bitlisz: Én például nem szívtam még a K7-es rendszeremmel linux alatt, igaz túl sok mindent nem is ügyködök, mert ha egyszer működik valami jól, azt nem piszkálom, videokártyából meg csipkészletből meg zöldséget vettem. De volt amikor a 9600as passzív ATI volt a gépemben, az sem problémázott. Néha az emberek ezt azt túlmisztifikálnak a (sz)ámítástechnika világában.
Ezzel nem azt mondom, hogy nincsenek létező hibák, és hiányosságok, mert mindenhol vannak.
És mit szóltok a visszahívott szandálokhoz?
Remélem senki nem vett magának olyat.
-
GerykO
aktív tag
válasz
Bitlisz #8858 üzenetére
De az általad linkelt teszt még egy erős béta driverrel volt megcsinálva, ezért említettem, meg hogy azóta kijött az új catalist, meg olyan infó, hogy az AMD iszonyat elkezd gyúrni szoftverre...
Közben utánaolvastam, és beigazolódott a gyanúm, hogy az IGP nyúl le egy szeletet a sávszélből, mert amikor dedikált kártyával tesztelték, az Ionizált Atomot, akkor megnőtt a memóriasávszél.
Azt se felejtsd el, hogy a Brazos egycsatornás 64 bites mem.vezérlővel rendelkezik, de jelentősen más mint az Intelé. Erről lehet itt helyben is sokat olvasni.
A VIA nanót, meg megkinálni egy vodoo 5500-el
Komolyan félnék a helyedben éjszaka lámpa nélkül vécére menni, mert kitudja melyik elhagyott gépedet taposod meg véletlen -
GerykO
aktív tag
válasz
Enszuke #8856 üzenetére
Tunerban tudsz nekem minimum dual-hybrid de lehet quad is mondani, ami olvassa a conexant kártyát, mindigTV-extrás vagy egyéb szolgáltató kártyáját, leginkább PCIe x1 csatolófelülettel, normális távirányítóval, amivel esetleg a pc is vezérelhető?
Bár a távirányító annyira nem fontos mert a Logitech Harmony tuti viszi majd. -
GerykO
aktív tag
válasz
Enszuke #8853 üzenetére
Jaa, de milyen árban van már a core2culv?
Hát beszartam rajta, pedig nagyon tetszett...
Amennyi árbeli különbség van, azt két-három év alatt hozza vissza a villanyszámla, és mivel non-stop menne nálam, ezért tökre leszarnám, annál az egy-két családi videokonvertálásnál, hogy 8 óra, vagy 12 alatt végezte-e el a feladatot.
Nem ülnék mellette, mint haverom fősulin 4x-es cd írás közben ült és nézte a csíkot.
Én kicsit többet áldoztam cd-íróra, és 16x-es B jelű(8M puffer) LG-t vettem. És quake3aztam archiválás közben, persze rontás nélkül, vajon miért archiváltattak nálam többen? FTP-n átzavarták amit ki akartak íratni, aztán átbattyogtak hozzám a cdkért. Aztán a takarítónők nyavalyogtak a coax-kábelek miatt, és az ablakot reszeltük meg, hogy bírja a kábel is.
De szerettem az akkori 633-as celeronomat,alapfeszen 950en ment gyári hűtővel, 1tizedet emelve 1266ot is vitte, de akkor már kellett neki egy extra venti, ami friss levegőt fújt a fcpga->slot1 átalakítóra, és elé. (aztán szobatársam noname kombi lapja megkínálta a socket 370es foglalatban 1.65V helyett 2V-al R.I.P., gariban kaptam helyette 3000Huf ráfizetéssel egy 900ast, de az se akart nagyon 1.2 felett szaladgálni. Váltottam is k7-re, mert a p4 visszalépés lett volna akkor. Vagy másik haver duronját meddig grafitoztuk, mire rájöttünk, hogy előtte a hézagba nem ártana a ragasztó.Régi szép idők...
-
GerykO
aktív tag
válasz
Bitlisz #8850 üzenetére
Csak egy dolgot fűznék hozzá, kijött az a catalist, amiben pl a youtube is gpu gyorsítást élvez, illetve az UVD3 újdonságait is képes kiaknázni a meghajtó.
Illetve egy kérdésem lenne. Egyik cimbim felvetette azt a dolgot, hogy az nVidia nem tökéletesen támogatja a dual-channelt. Én igazából arra tippelnék, hogy az IGP eszi meg a sávszél egy részét, de nem tudtam az illetőt meggyőzni erről. Nektek mi a véleményetek?
Amúgy meg senki semmi rosszat nem tett, csak szakmai jelleggel elmondta a véleményét, hogy aki nincs otthon a témában az is rendelkezhessen rálátással.Ha én a mai napig nyülsölök egy 533as celeront, meg van a szekrényben egy celA300@450 Abit bh6II-ben, egy 1600+palominó, meg egy 2500+barton@3200+, akkor IntMD fan lennék?
Jah és van 3 inteles pólóm, meg 5 inteles bögrém is. -
GerykO
aktív tag
Nekem az adatlapomon látható konfigom van, mivel kielégíti a jelenlegi igényeimet. 2003-ben vettem, egy Abit nf7-s2g lapot, egy 2800+-as sempronnal, memóriát az előző konfigból dobtam át, majd lehalt a ps/2 port az alaplapon, lett helyette az Asus(bár ne cseréltem volna, főleg mivel 1 hétre rá usb-s vezetéknélküli szettre váltottam), és akkor egy mx440se volt benne. Azt hiszem 2005ben kiegészült a gainward 6600 GS kártyával, mivel akkoriban játszogattam, 2006ban memóriát cseréltem 768MB-ról 2GB-ra. Aztán 2008ban a sempronom lecseréltem egy 2500+ bartonra ami megy 3200+os tempóval is alapfeszen(órajelkapuzást a speedfan+rmclock együtt teszi elég jól), visszatettem az mx440-et mert a starcrafthoz, cs 1.6 és diablo2höz az is elég pláne arra a havi 1-2 órára, és levelezésre filmnézésre használom egy 32"os tv-n, néha ha barátaim is ráérnek egymásnak ugrunk battleneten és jót röhögünk, hogy mit balfaszkodunk, amikor 3-4 évvel ezelőtt 12~14 perc alatt vége volt egy partinak, most meg fél órákig eltart, vagy amikor a másik besérül a cs-n, vagy néha elővesszük a kedvenc karakterünket, és italelfogyásig csépeljük egymást.
De tervezem, hogy veszek egy core2 su procival szerelt ionos gépet, munkámhoz kell a 5~6 órás üzemidő, de akkor már tudjon ezt azt, húgomnak is figyel egy laptopja, meg anyámnak raktam össze egy asztali gépet, skype-ra és levelezésre. Mivel a fogyasztásuk nagy, és másra is el tudom költeni a villanyszámla megmaradó részét, ezért tervezem, hogy építek egy gépet medialejátszó/torrentkliens/NAS célokra, mivel nem mindegy, hogy 70W idle fogyasztással a mostani konfigom megy-e, illetve anyám netezős gépe 45~50W-al megy-e, vagy egy mindent kiváltó masina ~25W idle ~45W load fogyasztással. A tv-mmel együtt megy ki a leendő házi-szerver a nappaliba, egy kábellel a szobámba lesz a másik monitorkimenet, amire egy projektor lesz kötve, illetve a házimozirendszerem. A router szerepét is ez a gép fogja átvállalni, ezért én m-ATXre építek, lesz 1 dual-hybrid tuner benne, egy második gigabites hálókártya egy meglévő N+mimo-s hálókártya AP-ként, és egy meglévő második hangkártya. Bármerre járok VPN-el tudom igazgatni a torrent-kliensemet, elérem a munkámhoz szükséges adatokat, anyám szakbarbárságával is meg tudja oldani a filmnézés, rögzítés és egyéb dolgokat távirányítóról, vagy a netezés, skype, fényképnézegetést. A heti 3~4 filmemet el fogom tudni indítani távolról bejelentkezve is. Nos erre a célra nekem a legmegfelelőbb alap a fusion APU, mivel kevesebben fogyaszt mint az ION+Atom, de a CPU, és az IGP is erősebb nála (ION2/gt218-st ne vegyük ide), és ha hihetünk a teszteknek tuningolható is ha igény lenne később rá.
A mostani rendszerem több szempontból is gyengébb, és gyakorlatilag mindenre elég a FullHD-n kívül. Szimultán megy a tv-felvétel, és mellette a time-shiftes tv-zés, háttérben torrentel. Egy maggal többön nem okozhat problémát egy NAS kiszolgálás ezalatt. Az openWRT-s routerek vicces proci teljesítményt igényelnek, ezért ez sem lesz probléma.
Nem akarok ágyúval(E3300) lőni verébre. (Amúgy lehet hogy a router funkciókat egy vmware virtuális gépen fog futni linuxal, de lehet hogy az egész linux alól fog menni, és a windózt virtualizálom majd, amelyik kevésbé eszi meg a vasat az lesz a befutó)Szóval meguntak a sok-sok dobozkát, az elosztóhalmazt, a kábeldzsungelt, és amit lehet bezsúfolok egy gépbe. Egy tápegységen lesz csak a hatásfok miatti többletfogyasztás, kulturáltabb, és könnyebb bekonfigurálni mindent (a tűzfal sem fagyasztható le egy port-scan+flood kombóval, amit az egyszerűbb routerek fagyással díjaznak), és csak egy dologról kell törölgetni a port. Nem kell telefonon elmagyarázni, hogy a kicsit nagyobb kockát a kék fénnyel égő kapcsolós elosztóból húzd ki, számolj el 15ig dugd vissza, várj egy kicsit. Most megy? Nem, jó akkor húzd ki megint, számolj el 15ig nyomd meg a reset gombot... Tudod mit, inkább mindjárt otthon vagyok... Szimplán fogom magam, az általam beállított porton keresztül 128bites kódolással védett jelszóval bejelentkezek neten, megnézem a logfájlt, javítom a hibát, és mindenki boldog.
A fogyasztási adatok alapján, a teljesítményadatok alapján, passzív hűtés, és konfigurálhatóság alapján, nálam ez a befutó, és mivel ennél sokkal nagyobb terhelésnek nem sok ember teszi ki a HTPC-jét, ár/teljesítmény/fogyasztás mutatók alapján én rá merem aggatni a BEST-BUY címkét.
Vannak akik játékos HTPC-t építenek (szvsz az a bareboon pc kategória, vagy notiban desktop replacement), de egy cs, egy sc, vagy diablo2, és egyéb játékélménnyel is rendelkező játékokat ez is kacagva elfuttat, még ha a háttérben dolgoznia is kell.
Vannak akik videót is szeretnének szerkeszteni/tömöríteni, ha ritkán, akkor ez is megcsinálja idővel, ha sűrűn, akkor egy szinttel feljebb kell menni, és vagy egy E3300CPU+normál videokártya, vagy egy A2 x2+IGP páros, fogyasztás, vagy szimpátia, vagy ár alapján szabad döntés alapján. ION+Atom vs fusionAPU egyértelmű győztese szvsz a fusionAPU, mivel kevesebbet fogyaszt, és erősebb is nála, az UVD3 is jobb, mellesleg támogat minden netes tartalom GPU általi gyorsítását. Ha esetleg kicsit újabb játékokra vágyik valaki, akkor lehetősége van egy alsó kategóriás VGA-val hybrid-crossfireX-re, amit a catalist hibernálhat akár.Enszuke: Szerinted hibás az eszmefuttatásom valahol? Esetleg valamit rosszul tudok? Építő jellegű kritikát mindig szívesen fogadok, és ha másnak van igaza, azt is képes vagyok belátni.
-
GerykO
aktív tag
válasz
Enszuke #8830 üzenetére
Akkor sorolnám a "drága kivételeket" a teljesség igénye nélkül analóg/digitális vegyesen:
egy kettő három négy.
Azért a drága ne legyen ennyire relatív fogalom...
12~14 ezer környékén már találni dual-hybrid tv-tunert is.
Még mindig szeretném kihangsúlyozni, nem a személyes pártfogolt márkám szeretném bárkire is rátukmálni, és szerintem rendelkezem olyan mértékű tudással, hogy tudjak segíteni másoknak bemutatni azokat a szempontokat, amikor a gépük egyes részeinek összeválogatásánál találkoznak olyan kérdéssel, amire csak hosszas utánajárás után tudnának jó döntést hozni. Nem szeretnék senki helyett sem dönteni, elmondom a pro és kontra érveket, majd saját belátása szerint dönthet mindenki.
Te is ennyire pártatlanul tanácsolod mindenkinek az Intel E3300 CPU-t? -
GerykO
aktív tag
válasz
zsola32 #8824 üzenetére
Szerinted az analóg tv-tuner nem támogatja a hardveres mpeg2 tömörítést? Mert ebben az esetben a proci kezeli a tv-tuner megszakításkérelmét, illetve a merevlemezvezérlőét, aztán engedélyezi a tunernak, hogy hozzáférjen a rendszermemóriához, illetve onnan a merevlemezvezérlő adatokat írjon a merevlemezre. Mivel egy tunerkártya hardveres követelménye a "P4 1.6GHz or eqvivalent", feltételezem egy K8as architekturára alapozó kétmagos 1.6GH-es órajelű APU meg fog bírkózni eme nemes és terhelő feladattal is.
Akkor beszéljünk egy csöppet a digitális műsorszórásról (vagyis a sugározzunk mpeg4 streamet), ebben az esetben a tunerkártya által dekódolt sok egyes és nullás értéket nemes egyszerűséggel fel kell jegyezni a hdd-re, és megtörtént a "felvétel".(#8824) zsola32: Bocsánat, ha félreértettél volna.
Nem azt mondtam, hogy te sírsz, hanem hogy majd jön sok helyről, hogy ez akadozik, meg amaz sem jó. ATI videokártyák esetén eléggé felfújt téma volt a mikroakadás annak idején, akkor ez a probléma felett sem kellene szó nélkül elmenni.
Mindenki: Senkit sem akarok rábeszélni egyetlen gyártó termékére sem, próbálok pártatlan véleményt mondani, hogy mindenki meg legyen majd elégedve az általa vásárolt termékekkel. Elvégre ez lenne a célja ennek a topiknak. Nemde?
-
GerykO
aktív tag
válasz
Enszuke #8822 üzenetére
Igen, amint látom az e3300 már kapott végre egy kis támogatást, de akkor sem támogatja a core2 széria összes tagja! De ez is csak részben, mivel csak a VT-x, megy neki, de a VT-d nem. És mint említettem, hogy szvsz. elég nagy baromság HTPC-t virtualizációra fogni, mert amúgy sem túl acélos teljesítményt tartalmaz egy HTPC. Szóval ez csak amolyan egyszerű példa akart lenni, de jól kigáncsoltad a sántát.
Értem én, hogy ott a CPU az Intelnél az IGP mellett, de ha egyszer nem a CPU teszi ki a képet a TV-re, mert hát ha már HTPC, akkor TV-re lesz kötve, akkor bizony ez a hibajelenség ott lesz a használója számára...
Az Atom az pedig hát hogy is mondjam, szegénységi-bizonyítvány az Intelnek, ezért tette mellé az nVida nagyon okosan az ION-t (gef9300). Persze ez szúrta az Intel szemét, és jól keresztbe is tett az nVidiának, illetve a felhasználóknak is.
Igen, az ION-ban lévő pure-videó technológia nem alkalmas az általad említett technológiák gyorsítására, ezért is érdemes az újabb megoldások felé nézelődni. ION2 (gt218), de akkor már esetleg besegíthetne több dologba is a CPU-nak, vagy vihetne több játékot ugyanazzal a fogyasztással (viszont a PCIe X1 eléggé szűk ahhoz, hogy ellehetetlenüljön), akkor pedig a 4xx-es széria alja, vagy ha végre megjelenik az 5xx-es széria alja. Ellenben a fusion APU támogatja a web-tartalmak gpu általi gyorsítását. Ahogy láthatod a blu-ray tartalommal is megbirkózik. Ezúton köszönnénk meg ismét a mért adatokat (#8819) TGyula fórumtársnak.Félre ne érts, biztos jó ha van egy "bivaly" cpu-d, de számomra a HTPC egy olyan célszámítógép definícióját takarja, ami az adott felhasználási terület minden nemű igényét kielégíti, a lehető legalacsonyabb energiafelhasználás mellett. Persze lehetnek extra igények egyéb szolgáltatásokra is, hisz ez a pc előnye a médialejátszókkal szemben.
Tudod kinek a pap, kinek a paplan. De sok igazság van abban is amit te mondasz. -
GerykO
aktív tag
válasz
zsola32 #8818 üzenetére
Vannak egypáran, akik nagyon az Intelt favorizálják (mert keveset fogyaszt, meg mert Intel), aztán meg majd jön a sírás-rívás, hogy nem viszi rendesen. Akkor vegyél bele nVidiát, mert csak + 10~20W. De ebben az esetben már rég túl lépték azt a fogyasztást, amivel kevesebbet eszik, mint egy AMD-s rendszer integrált GPU-val, ami meg működik is, + GPU nélkül.
Viszont ne feledjük AMD esetén ott a kicsit rosszabb linuxos támogatás, ami ha hihetünk a cégek állításának, akkor a nem is oly távoli jövőben biztos, hogy javul. De amennyiben vindózt használ az ember, akkor pedig teljesen mindegy milyen IGP-t GPU-t használ az ember, driver szempontból minden gyorsítás támogatott lesz, amit a hardver tud. Hardveres támogatásban, az Intel elég szerény jelenleg, nVidia/AMD rendben van, persze nem árt a legfrissebb kategóriában kutakodni, hogy a legfrissebb videólejátszó motort kapja az ember, és kisebb csíkszélességen gyártott legyen a GPU, támogassa a legfrissebb DX-et(feltéve ha majd win8 is megy majd a gépre), és minél több dologban levegye a proci válláról a terhet, hogy a multitaszkolás is gördülékenyebb lehessen.
Szóval igazából semmi marginális különbség nincs a két platform között, akkor viszont az árnak kell dönteni! Ha már speciális igényekről esik szó, akkor viszont a speciális funkciókat is szem előtt kell tartani:
Mondjuk valaki virtualizációra is szeretné használni a HTPC-jét (mondjuk baromság), akkor azt AMD-s rendszeren megteheti(mert minden 45nm AMD cpu támogatja azt), Intelen nem feltétlen(mert csak a high-end cpu-k kiváltsága az).
Sorolhatnám persze napestig, de nem látom értelmét, hisz aki ilyesmiken töri a fejét az képben van a témában nagyon. A többiek meg úgyis vindózt tesznek majd fel.Szummázva a dolgokat Intel IGP-t el kell felejteni, mert HTPC-be nem jó még a SB-é sem, nVidia/AMD megoldásai mind IGP mind GPU szinten tökéletesek HTPC-be, ha a fogyasztást is nézed, akkor IGP-t célszerű használni. AMD IGP-t csak AMD-s rendszerhez kapsz, nVidia IGP-t kapsz a mostani AMD procik alá is, viszont az Intel alá "csak" a core2-es architektúráig(ami persze még most is tökéletesen elég, főleg htpc-be). Mivel az nVidia már kiszállt a chipset piacról, mióta az Intel is integrálja a memóriavezérlőit, ezért azok még 65nm-en gyártott példányok, vagyis többet esznek majd mint az AMD megoldásai 55nm.
Tehát azt vegyél, amit olcsóbban megkapsz, vagy néhány-ezer forint különbség esetén dönthet személyes szimpátia, esetleg a fogyasztásbeli különbség. -
GerykO
aktív tag
Ha van letöltés, gondolom feltöltés is van. Az ha nem DIGI neted van akkor azért időigényes. Amit még tudok javasolni, hogy ha már ennyit megy, akkor lehet ebből NAS-t is csinálni. Torrenthez, meg ott a lehetőség a "távoli asztal", és ha a routereden a vpn is engedélyezve van(bár akkor már a routert is ki lehet váltani, és ha kell a vezetékes továbbosztás, bele még egy hálókártyát/tudjanak hol aludni a bitek
/), akkor akár a suliból elindíthasz egy letöltést, hozzáférhetsz a gépen lévő önéletrajzodhoz/fényképekhez...
720P-ig a kétmagos hyperthreades Atom is bírja a strapát, 1080P-hez már ION/Atom kell, vagy FusionAPU, ami kevesebbet eszik. Ezek szerint minimum egy tv-tuner megy bele. Ebből javaslom a dual-hybrid megoldást, és akkor az analóg és digitális jeleket is fogadja, és mivel két tuner van benne mehet a felvétel mellett akár a time-shift funkció is, függetlenül attól, hogy melyik jel analóg vagy digitális. És hálózaton is lehet tovább streamelni a tuner jelét. Célszerű szerintem még beledobni egy WIFI kártyát, és akkor vezetéknélküli router is egyben. Ezen a lapon szerintem van elég hely mindennek, mégis pici, a passzív bordára egy alacsony fordulatú 9~12cm-es venti és hangja se lesz.
Ha a vinyóra is érzékeny a füled, akkor telepítheted pendrivra is az oprendszert(bár ez vindóz alatt elég necces, mert nagy kéne), vagy ssd-re, tároláshoz meg 5400rpm-es green vinyók, igénytől függő méretben. Ha egyszerre csak 1-1 dolgot szeretnél csinálni bőven elég a 2 GB memória, ha többet is egyszerre, meghálálja a 4GB-ot. Ház ízlés kérdése, ez egy házimozi-erősítőbe is elfér, de lehet kész házat is venni, amihez akár távirányító +kijelző is párosul(de ez csak ~50ezer). Vagy Logitech harmony, és akkor a tv, számítógép erősítő mint egy kapcsolóval megoldható, illetve nemrég linkeltek be touchpados billentyűzetet, ami szintén nagy okosság.
Ha összegezzük FusionAPU full load max 24W (forrás)
+green hdd 3~5W/db
+tv-tuner 1~2W/db
+LAN ne is számoljuk
+W-LAN ha jó állítod be az energiagazdálkodását 2~3W
Szumma max: 36W, de akkor minden egyszerre terhelve van.
Szóval ez mehet 24/7ben is, nem fogod megérezni igazán a villanyszámlán.
Ez csak egy kb iránymutatás.Remélem segítettem valamit.
-
GerykO
aktív tag
Már inkább platform, mint processzor. De lényegében igen.
Mindkét nagyobb márka ellen akadnak érvek, pro és kontra egyaránt. Ezen érvek alapján neked kell eldöntened, hogy milyen rendszert választasz magadnak.Mire akarod használni?
Alacsony fogyasztás lényeges-e, menni fog-e a nap 24 órájában minden nap?
Mennyire szeretnél kicsi, komplex gépet?
Mennyit szánsz rá?
Van-e bármilyen meglévő alkatrészed a leendő konfighoz?
Van-e energiád különböző felmerülő problémák elhárításában? (akár te csinálod magadnak a házat, vagy nem cserélnél le egy IDE-s dvd-t, de csak S-ATA van a lapon...)
Milyen szoftverrel szeretnéd használni?
Mennyire legyen időtálló?(2évre kell, vagy 10~15évre?)Azt hiszem ha ezekre a kérdésekre tudod a választ, akkor el lehet dönteni könnyedén mi kell neked. Mi abban tudunk neked segíteni, hogy ha érdekelnek a pro és kontra érvek egy megközelítésből, akkor azt elmondjuk neked. Vagy saját tapasztalatból, vagy pedig olvasott tudás alapján.
Gondolok itt olyanra, hogy az Intel IGP-k egyike sem támogatja a 23,9889787 Hz-s lejátszást, csak a 24Hz-est. Vagy linuxot használnál, de ott régebben gyér volt az ATI szoftverügyileg.
Kitartást a gépépítéshez -
GerykO
aktív tag
Igen az is az a lap.
(#8700) Barnes: Mivel nem gyárt külön alacsonyfogyasztásu processzorokat az AMD sem, hanem ugyanarra a lapkára épül, mint a "sima" vagyis "e" jelzés nélküli, a specifikációkban kénytelen ugyanazon a feszültségtartományon üzemelni(Nem tudom fejből pontosan, de az AMD honlapján megnézheted 0.9V~1,475V). Általában ami megkülönbözteti az "e" jelü procikat a válogatásnál, hogy nem bírják a magas órajelet, vagy nagy a szivárgási áram magas feszültség mellett, alacsonyabb órajellel, és feszültséggel kerül forgalomba.
Éljen a fogyasztói társadalom.
Tehát egy "mezei" procival is ugyanazt a fogyasztási értéket fogod tudni elérni. Az IDLE fogyasztást, ugye a feszültséggel tudod szabályozni(meg a C'N'Q ...), meg a nem használt integrált dolgok letiltásával, mivel IDLE 800MHz-n üzemel az összes A2, P2 proci. A LOAD fogyasztást pedig az órajellel, esetlegesen letiltott/feloldott magok(kal)/L3 cache-el is. Felesleges több pénzt kiadni egy "e" jelü prociért, "BE"ért is csak akkor, ha lusta vagy te magad finomhangolni a rendszered, és a memóriáid sem akarod kihasználni rendesen.
Amit érdemes tudni: a feszültség emelésével exponenciálisan nő a fogyasztás, az órajel emelésével pedig csak lineárisan.
A feloldhatóságokról itt olvashatsz, az első HSZ-t először!!!Kíváncsi lennék, hogy ezek után mit választasz.
-
GerykO
aktív tag
válasz
pH03N1xM #8649 üzenetére
Hidd el, ha lenne optikai, vagy legalább koax bemenet az erősítőn, használnám is.
De mivel az erősítő képességeivel tökéletesen meg vagyok elégedve ezért biztos nem cserélem le (Yamaha natural sound RX-V393RDS + Yamaha hangfalak+aktív Yamaha mélyláda)
Igaz hogy csak pro-logic hangzást tud magától, de igazából az 5x5ös szobámba tökéletes a 82 centis Sharp LCD tv mellé. Így is előfordul, hogy anyám bejön megnézni egy-egy filmet, és az akciójeleneteknél nem egyszer felpattan, vagy félrekapja a fejét, hogy mi van oldalt, vagy a barátnőm dettó... (pl: Legenda vagyok alatt, amikor már majdnem megvan a szarvas, és jön az oroszlán oldalról, na ott eddig mindenki azt mondta, hogy most majdnem szívrohamot kapott... ha mellé 3D-s projektor lett volna ki is ugrottak volna az ablakon
)
Amúgy igazából amint kijönnek végre a FusionAPU-k akkor már cserélem is le a K7-es rendszerem, csak a fogyasztás miatt, mivel amire kell bőven elég ez is, csak a Coolink Bat-et is kezdem hangosnak tartani, meg a vinyókat is.Viszont még nem tudom, hogy mini-ITX rendszerben találok-e értelmes áron megfelelő felszereltségű/hűtésü lapot, vagy micro-ATX méretű lapra kell építenem.
A tapasztalataimat meg azért írtam le, mert véleményt kértek az adott hangkártyáról.
-
GerykO
aktív tag
Én sem vagyok elájulva az Audigy SE-től, mióta van normális nForce driver, az nForce2 teltebb hangzással jutalmazott meg, viszont az alaplapi meg elég zajos, mozgatom az egeret, hallom a hangszórókban, vagy ha felpörgeti a dvd-t (legalább tudom, hogy markolom az egerek és mozog a kezem
így a bal kezem is tudja mit csinál a jobb
). De leginkább hardver ütközést nem okoz. Az Audigy-t a 4 pci portban havonta kéthavonta cserélgetni kellett, mert mindig beleszeretett egy-egy valami IRQ-jába, pedig amit csak lehet letíltottam BIOS-ból.
Pedig élveztem azt a helyzetet, amikor az alaplapi vezérelte a skype/msn hangját, minden egyéb meg az 5.1es erősítőn keresztül jött, ami a "másodlagos kijelzőre, TV-hez volt igazítva. Most már nem ülök a monitor elé, és tornáztatom a szemem, hogy 2-3 méterről is el tudjam olvasni a 6os betűméretet, de jó lett volna ilyet a fősulis puskázásokkor is tudni.De hogy érdemi véleményt is mondjak, előnye a nem integrált hangkártyának, hogy nem gyűjt be minden kóbor áramot, vagyis nagyon kicsi a zaj. Viszont hiába buherálom szana-szét a beállításokat, nem akar igazán szépen szólni a mélyládám, még ha egyeztetem a hangváltási frekit, csak 60 hertz alatti jeleket kap, rádió, cd bemeneten, vagy csak szimpla sztereónál gyönyörűen szól, lehet csak az én Yamaha natural sound erősítőm nem kedveli, vagy nem elég neki az aranyozott rca kábel, és kéri a 10ezer forintos kábelt?
Ami viszont pozitív dolog, hogy a játékok hangzása egész más Audigyvel, csak már nem játszom max SC, néha CS, esetleg NFS, de ezeknél semmi extra nem volt. Filmeknél meg ugyanaz a hangzás, leszámítva a mélyet, ami pedig kell a "moziélményhez". A magas tartományban viszont egy hajszálnyival jobb az Audigy, csak annál még jobb az eredeti audióCD, mp3-nál, vagy egyéb tömörített audióformátumnál pedig pont a magas hangok rovására megy a tömörítés, mert a felharmónikus hangok teltebbé teszik a hangzást, még ha nem is hallod őket.
Tömörített zenét csak utazás közben hallgatok, mert az utazás zaja úgyis hazavágná a szebb hangzást. Ezek alapján sajnálom már, hogy pénzt adtam ki érte, viszont volt idő, amikor ki is használtam.
Persze havernak egy génius 3600-as 5.1 van rá kötve, ott nem jön ki valamiért a probléma a mélyládával, de az ő kártyáját használva se akart szépen szólni a mélydádám. Szóval ez inkább szériahiba lehet mert fél év eltéréssel vettük meg, ráadásul más városban is. Szóval attól is függ mi szólaltatja meg a jelét, szóval Yamaha NaturalSound erősítő, és Yamaha hangfalak mellé nem javaslom.
Persze ez az én véleményem, viszont engem is érdekelne még mások véleménye, mert lehet csak kártyahiba. -
-
GerykO
aktív tag
válasz
Enszuke #8616 üzenetére
+1
Marketing bullshit. Kereskedelemben dolgoztam, A csomagolás nélküli usb hosszabító jó 30%-al olcsóbb volt, és csak 56%-os haszonkulcsal árultuk, a csomagoltat viszont 63%-al. Persze ha már fárasztott a vevő, és nem hagyott beszélgetni, akkor vigye a "minőségi" csomagoltat, mert az a tuti elv alapján kellett dolgoznunk, mivel azon nagyobb a haszonkulcs, -és ha megvolt az árréstömeg, akkor lehet hogy kapunk majd prémiumot. Ez a kereskedelem. A tudás pénz, ha nincs tudásod a pénzeddel fizetsz érte. -
-
GerykO
aktív tag
Mégegy kérdés, AMR slotba létezik-e tv-tuner, vagy LAN, vagy WLAN kártya?
-
GerykO
aktív tag
Halihó!
Egy hülye kérdés fogalmazódott meg bennem. Tegyük fel van egy központi sz.gép, amiben vagy egy dual-hybrid tv-tuner. Tudom-e a tuner képét a hálozaton keresztül más gépre eljuttatni? Illetve, mivel dual, tudok-e hálozati sugárzás mellett más adót nézni?
-
GerykO
aktív tag
Akkor megpróbálom értelmesen leírni. A konfig ide vágó részei:
2500+ Barton @ 3200+
2x1 GB Infineon DDR400
Gainward 6600/128M @ AGP //DVI, D-SUB, TV-out, van egy DVI-->D-SUB átalakító és a két
kijelző analóg módon van rákötve(DVI-HDMI, 2x30Hz
váltottsoros megjelenítést produkált egyedül is, ami
használhatatlan)
LG L1740BQ //1280x1024, ezt használom főként, leginkább már csak
munkára
Sharp LC-32SA1EA //1366x768, ha ügyfél/munkatárs jön, prezentációs céllal
használom, vagy filmet nézek rajtaNa mármost, ha film megy a tv-n, és mellette dolgozok, az nem nyerő, mert akad emelt órajelekkel is (GPU/MEM: 300/500@450/675). A következő problémáim vannak extended tesktop mellett, ha a kijelzők natív felbontását használom, akkor az egyik, vagy a másik kijelzőn torzult képarány fogad/mintha ugyanazt a felbontást kapná mégiscsak/. Ha felcserélem a kijelzőket/másik kimenetre kötöm/, akkor pedig torzulás mentes a kép, csak a másodlagos kijelzőn nem jelenik meg a teljes kép/értsd úgy, hogy jobbra/balra csúszik a kép ha az asztal szélére huzom az egeret, vagy fel/le csúszik a kép, mintha itt is ugyanazt a felbontást eröltetné/. Egy esetben működik okésan a dolog, ha mindkét kijelző 1024x768as felbontást kap, viszont ebben az esetben ugye a két fekete függőleges csík ott figyel a tv-n. Kipróbáltam a gyári drivert, kipróbáltam a legújabbat, kipróbáltam melette ~8 másikat amit az elmúlt években töltöttem le, még a legújabb a leghasználhatóbb. Egyik sem nyújt megoldást erre. Kínomban kipróbáltam egy ATI 9600as kártyával is, azzal semmi gond nem volt. Az ATI-t mindenki szídja, hogy nem tudnak drivert írni, az nVidia a király. Kérdem én, akkor ez most miért van fordítva? Valószínű az a progi segíteni fog amit linkeltek, meg az is tetszik, hogy programozható, hogy melyik progi melyik kijelzőre nyíljon, de miért nem megy ez alapból, ha a konkurencia meg tudja oldani?
Ja hardvert nem fogok cserélni, mert a nemsoká egy laptop/tablet lesz az új fejlesztésem, ami egyező felbontás miatt már tuti nem akadékoskodik majd.
Csak kíváncsi voltam, hogy egyedi eset-e, vagyis csak ezek a hardverek nem szeretik egymást, vagy más is szív-e vele, mert úgy választok majd mGPU-t. -
GerykO
aktív tag
Én is extended desktopot használnék, de a monitorom 1280x1024-es felbontással bír, tv pedig 1366x768.
Ergó ez kiesett, ha ugyanazt a felbontást használom, akkor vagy itt vagy ott, de torz a kép. Fejlődőtt egy kicsit mára a driver, de még mindig ott tartunk, hogy váltogatnom kell az elsődleges kijelzőt, attól fűggően, hogy melyik kijelzőt használnám. Aztán ha a kimeneteket felcserélem, akkor pedig az egyik vagy a másik kijelzőn nem jelenik meg a teljes kép, de ha a odahúzom az egeret, olyan mint ha scrolloznék
Csak az egyiken vízszintesen, a másikon függőlegesen
Különböző felbontásokban, pedig nem hajlandó normálisan működni. Az ATI, miért tudta a kijelzőkezelést már kb. nagyon régóta normálisan megoldani? Van valamilyen alternatív program amivel ez orvosolható, mint anno a powerstrip, ami a különböző felbontásoknál megoldotta a képfrissítést?
(crt mellett igencsak hasznos volt
)
-
GerykO
aktív tag
Hmmm.
Ismét megérte olvasni a topicot. Később még hasznos lesz.
Emlékszem én annak idején mennyit szoptam a dvi-->hdmi átalakítóval, nem is sikerült értelmesen összekötni a gépet a tévével. Gainward 6600 (agp-s), Sharp LC-32SA1EA. A hiba amit produkált, hogy hdmi-n keresztűl, váltottsoros 2x30Hz-es frissítéssel adta le a képet, gyakorlatilag használhatatlan volt, a videókártya driverben széttúrtam minden beállítási lehetőséget, kipróbáltam kb. 13 drivert, mind ugyanezt produkálta, így arra a következtetésre jutottam, hogy nem szeretik egymást. Volt még egy ATI kártyám, azzal ment minden frankón (WTF?).
Illetve lenne egy olyan kérdésem, hogy nVidiánál, hogy a francban lehet aszinkron felbontásban használni a két kimenetet? Mert ebben az esetben, vagy a monitoron, vagy a tv-n csúszkál a kép. (17" monitor d-subbal van rákötve, a tv pedig dvi-->d-sub átalakítóval). A tv-n akkor van lehetőségem a 1360x768, és a 1024x768 felbontáson kívül a 800x600at használni, ha átalakító nélkül van összekötve(nem sűrűn használom, de jó lenne). Aztán, ha a kijelzőket felcserélem, egyiket sem ismeri fel, viszont ha csak egy kijelző van rákötve bárhova köthetem(WTF?). Újabb nV kártyák is dobnak ilyesmi anomáliákat?(ATI mellett simán megy két különböző felbontásban, kimenettől függetlenül is)
Ötletet várok, mi lehet a hiba oka. -
-
GerykO
aktív tag
Legalább nem kell leszabályozni, meg mindenféle nappali/éjszakai sebességlimitet beállítani
Jelenleg a szemközti egyetem w-lan-ját használom.Nemrég költöztem
De mintha ipon fórumon írtak volna olyasmit, hogy hot-spot jelet is fogad vmelyik antennával(mintha wan lenne), mert itt egy netkávézó is 100 méterre, ahol haver konfigolta a netet.
Amúgy se digi de upc, ami van az: 8M vidanet, vagy 15M tékony adsl. Azt osszam be
De ha már ezzel 65KM-et áthidaltak, akkor egy városon belüli táv az smafu lesz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Béta iOS-t használók topikja
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Házimozi haladó szinten
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- iPhone topik
- Mobilhasználat külföldön
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest