- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 400 Pro - gép a képben
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
v.attis
őstag
Sziasztok!
Valaki csinált már laptopból htpc-t? Vagy valami ilyesmi...
Nagyon olcsón lehet kapni p3-as laptopot, de a p4-esek sem drágák, viszont mi a helyzet a bővíthetőséggel?
Valami olyan pcmcia megoldás kellene egy átlagos laptophoz, ami digitálid audio kimetetet tud és valamilyen videó kimenetet, mondjuk rca, vagy svideo. Legalábbis jelenleg nekem ezek kellenek, mert képcsöves tévém van és házimozi rendszer digitális bemenetekkel (optikai, koax).
Aztán, ha fussa új tévére, akkor kellene majd hdmi kimenet is.
Szóval van infótok, tapasztalatotok ilyesféle megoldásokkal?
Majdan XBMC menne rajta.
A rendes nagy gépházzal biztosan könnyebb lenne, de az sokat eszik szerintem, meg zajosabb is, mint egy laptop.Jelenleg egy AC Ryan playon hd2 mini van, de nem szeretem. 8-10 ezerért már kapok régebbi laptopot, csakhát a hozzávalók...
-
v.attis
őstag
Köszönöm, nem is gondoltam, hogy ilyenek léteznek!
-
v.attis
őstag
Többen is említették itt, hogy nem abban a helységben van a htpc, mint a tévé. Ez abban az esetben, ha csaka fal túloldalára kell vinni a kábeleket, nem jelent gondot. De mi van akkor, ha a két egység nem egymás mellett van, hanem egy teljesen másik pontján a lakásnak, mondjuk kb 8 méter légvonalban és kacskaringós falak által határolva. Hogyan történik meg olyankor a jeltovábbítás. Találtam erre kifejlesztett eszközöket, de mivel FM modulációval dolgoznak, gondolom nem teljes tartományban továbbítják a digitális adatot, hanem mondjuk konvertálva rádióhullámokra, melyek az FM sávban nem túl jó minőséget eredményeznek.
Szóval érthetőbben:
-Nagyszoba és tévé házimozival a lakás egyik pontja.
-Dolgozó szoba számítógéppel, lakás egy távolabbi pontja.
Ezeket kellene összehozni a következő feltételekkel:
-digitális hang továbbítása az erősítőbe, mely lehet koax, vagy optikai.
-Kép továbbítása, egyelőre scart, svideo, vagy kompozit bemenetre, de a gépnek csak svideo kimenete van, meg vga.
-a gép irányítása egy távirányítóval a szobából.
-XBMC.
A kábelezés nem megoldhatatlan, de kb 20 méter kell mindenből a megfelelő elrejtéshez.Megoldható?
-
v.attis
őstag
válasz
Enszuke #10242 üzenetére
Hát ha ki is jön, még akkor sem biztos, hogy normálisan tudom használni: Telepítésig bármivel akadhat gondom. Mivel monitorom nincs, ezért egy vga átalakítóval az is előfordulhat, hogy nem lesz teljes a kép a tévén, így nem tudom telepíteni sem. Aztán, ha sikerül is beüzemelni, akkor az átalakítás miatt lehet, hogy nem ad jó minőségű képet filmnézés közben.
Egy "elavult" rendszerbe akarok beilleszteni egy modern eszközt, rizikósnak látom nagyon. Félek, hogy kidobom a pénzem. De azért még maradok, hátha meglessz a tuti.
Egy dolgot sajnálok: az XBMC-t. Megtetszett. -
v.attis
őstag
válasz
Bitlisz #10239 üzenetére
igen, ezt néztem én is.
Hát fiúk, szerintem én kihagyom ezt a módszert. Az árából két médialejátszót is kapok, vagy egy Dune 53 D Lite-ot, hdd-vel, usb odd-vel, tv tunerrel. Szóval abszolút fullosan. Azt meg csak rádugom és megy... Egyelőre ennél kell maradjak, mert a htpc-re való átállás százezrekbe kerülne nálam és még akkor is kínlódnék egy csomót a konfigurálással. Nekem sajnos se pénzem rá, se időm...Azért nagyon köszönöm mindenkinek a sok türelmet és a segítséget.
Továbbra is maradok olvasója a fórumnak, hátha egyszer eljön az én időm is. -
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
válasz
Enszuke #10234 üzenetére
Ez is tervbe van valamikor, de ez sem egyszerű dolog. Egy nagyon fiatal crt tévém van ami nagyon jól megy. Ráadásul köré van építve az egész szoba és a bútorzat. Úgyértem méretileg most nem fér be sehova lapos tévé, ezért át kellene kicsit építeni a szekrénysort, vagy újat venni. Így már egy 150 ezres tévé is minimum 230 ezerbe kerülne, annyi meg nem nagyon fussa...!
Fent vagyok a plazmás topikon is és ott mindenki azt hangoztatja, hogy egy 10 ezres médialejátszó is többet ér, mint a tévé saját lejátszója. -
v.attis
őstag
Valaki, akinek van e25m1-m, vagy deluxe, vagy ilyesmi alaplapja otthon (mindegy melyik, csak passzív hűtéses legyen) Az tegyen már nekem egy próbát: Ha lehet rendszer nélkül, vagy ha anélkül nem megy, akkor figyelmesen nézze a tévét. Az érdekelne, hogy a boot közben működik-e az svideo kimenet? Tehát egy ilyen kábellel rákötöd a tévére és elindítod a gépet. A boot látszik-e a tévén?
Ha menne, akkor még csak nem adnám fel a reményt és a tervezgetést.
Akinek működik így a képátvitel, az írja már meg legyen szives melyik típussal.
Köszönök eddíg is mindenkinek mindent! -
v.attis
őstag
válasz
Bitlisz #10231 üzenetére
Tavaly feltettem egyedüli rendszernek az ubuntut, közel két hónapíg azt használtam. Alapfogalmakat talán még tudom, meg előkeresem.
Itt azon kell nagyon elgondolkodnom, hogy a htpc nyújtotta előnyök megérnek-e közel kétszer annyit, mint pl egy WD TV Live Hub...? Mármint pénzben kétszer annyi. Valamint az összes előnyők és a drágább hozzávalók mellett még jó sok gondot is a nyakamba vennék, mert ha linux + windows, akkor abból sosem jön ki jó dolog. Márpedig a laptopon nem fogok megválni a win7-től. Ellenben ha win alatt futtatom az xbmc-t akkor meg kell egy rakás periféria hozzá.
Jó lenne nagyon, főleg a későbbi bővítés miatt, de vajon tényleg megéri? Ráadásul nem is használnám sokat, hetente max 5 órát. -
v.attis
őstag
válasz
Advent #10227 üzenetére
Ó! Egyre nyűgösebb ez a dolog... Egy szál laptopom van, nem elég, hogy a htpc-t még össze kell raknom, de nincs sem monitorom, sem billentyűzetem, sem plussz egerem. Magyarul kell egy komplett gépet vennem. Ez most azért a sima médialejátszó felé lendíti a mérleg nyelvét...
Amennyiben pendrive-ra teszem az xbmc live-ot azt sem lehet megoldani úgy, hogy felteszem a laptoppal a kis kütyüre és utána csak át dugom a htpc-be? Ha lesz hálózat elméletileg tudna drivereket leszedni magának.... Vagy nagy hülyeség?
-
v.attis
őstag
válasz
wd.taz #10201 üzenetére
Na? Nem jött még meg a távcsi?
Más: Lehet-e telepíteni beüzemeléskor rendszert monitor, egér és billentyűzet nélkül?
Monitor helyett esetleg direktbe a tévét használnám s-video kábellel, egér+billentyűzet helyett esetleg a Rii mini-t, vagy valami olcsóbb, de jó távirányítót.
Csak mert majdan a tévéasztalban lenne a kicsike helye és ha nem muszály nem kínlódnék ezen perifériákkal, hanem egyből a helyére téve végezném el a beüzemelést. -
v.attis
őstag
Nem keresek most vissza, nemrég valaki említette itt az ASUS E35M1-I Deluxe alaplapot. Ebben elég szegény a belső bővítőhely, konkrétan egy db 16x pcie. Ezzel vége is.
Ha akarok hozzá távirányítót, tunert, odd-t, esetlegesen idővel audio, vagy video kártyát, akkor ezt hogy oldom meg? USB-vel?
Nem szívózok, keveslem a bővítési lehetőséget a gép belsejében, félek, hogy ez majd pont annak szab gátat idővel, amiért most érdemesebbnek tűnik ezt venni egy médialejátszó helyett: a bővíthetőségnek. Pedig a beépített dolgok nagyon vonzóak. -
-
v.attis
őstag
Ezt nagyjából meg is csináltam, mégis valahogy nem mountolt automatice. Mindíg hibaüzenetet dobott.
A végeredményt eggyel előrébb olvashatod.
Épp ezaz, hogy én nem akarok feltétlen két rendszert! nekem elég lenne majdan a live! Csak most tesztelni, tanulni akartam és máris bonyodalmakba ütköztem.
Nekem a htpc lenne majd egyben a NAS is és routerrel használnám itthon a számítógépről és majd valamikor további médialejátszókon. De ugyanakkor természetesen médialejátszóként is üzemelne.
A lényeg az lenne, hogy a gépen lévő tartalamakat elérjem a htpc-vel és viszont. Nekem tökéletes lenne, ha csak az xbmc live maradna rajta, csak lehet nem lesz majd jó.Egyébként a perifériákat hogy kezeli a live? Valami normálisabb távirányító, digitális tv tuner kártya, külső adathordozó, optikai meghajtó biztosan lesznek és ugye, a hálózat. Ez menni fog ha csak xbmc lesz rajta és csak win7 lesz a gépen?
-
v.attis
őstag
Képzeljétek hogy jártam:
Ugye fent volt a laptopomon a win7 már régen és leválasztottam a D partícióból egy darabot, hogy kipróbáljam az xbmc live-ot. Nem igazán akart menni a partíciók kezelése, mivel a D egy ntfs és nem ment az indításkori mountolás a live-ban. Na, mondom ezzel csak a bajom lesz, lemondok róla és inkább használom Win7 alatt az xbmc-t. Annak rendje és módja szerint leszedtem, helyreállítottam az mbr-t (látszólag) és restartot adtam. Mit ad Isten, nem indul a win! Na, mondom ebből gebasz lesz, főleg ha elűnt a D-m is, mert azon voltak fontos cuccok!
Nagy nehezen egy csomó boot és live cd segítségével kiderítettem, hogy megvannak a partíciók érintetlenül, de valahogy a windows eltünt a C-ről. De teljesen eltünt, nyoma sincs! Holott a partíciója megvan!
Na, ha már megmenekült a D, akkor egye fene újratelepítem a wint. Sikerült is. Indul is. D nincs sehol...! Eltünt a betűjele, de a partíció megvan és sértetlen. Nagy nehezen sikerült helyrehoznom. Most megvan minden. Csak van egy újonnan installált oprendszerem.Tanulság: Neeeeeem kell nekem CSAK a linux a gépemre. Jó lesz ide a windowsos xbmc is!
-
v.attis
őstag
válasz
canniball #10213 üzenetére
Azt tudom! Csak ha nem muszály nem tartanék rajta windows-t. De ahogy olvasgatok muszály lesz...
Cd-vel nincs gond, csak ha semmi más nem indul a bootolás után, csupán egy telepített xbmc. Na azzal már nem egyszerű.Lehet, hogy sokkal jobban járok, ha a win mellé teszem fel, főleg, hogy távirányítóval akarom csupán használni a gépet...?
-
v.attis
őstag
De igen, az van a gépen, de az a helyzet, hogy van időm bőven a vásárlásíg, úgyértem hónapok múlva invesztálok. Addíg van időm tesztelni, hogy mi-hogy működik. Egyetlen befektetésem egy távirányító lesz. Ezért feltettem a live-ot egy külön partícióra, hogy lássam mennyire jó nekem. Így már jó előre kiszűrhetem a hibákat, megkereshetem a megoldásokat és nem akkor kell kínlódni, ha már ott figyel a gép a tévéasztalban. Rögtön bele is futottam az első hibába: partíciók! A win nem látja az ext3-at, az xbmc nem akarja autómatikusan mountolni az ntfs-t. Ez most gond, kérdés, hogy ha külön gépen lesznek ezek a partíciók, akkor hálózatban gond lesz-e? Szeretném mindkét irányban látni a partíciókat, tehát a gépről elérni a htpc-t és a htpc-ről lejátszani a gépen levő tartalmat.
És, hogy miért nem win alá teszem az xbmc-t a htpc-n? Egyik nyomós ok az idő: 9mp alatt indul a kopasz xbmc live. Ez azért nagyon csábító. Másik ok: minek? Nem akarok netezni, meg ilyesmi, nekem csak médialejátszásra kell.
Ha minden kötél szakad akkor marad a win-es megoldás.Írhatna valaki konkrét példát, hogy Ő hogyan oldotta meg. Tehát a gépen win 7, a htpc-n xbmc live csupán és mindkét irányban megvalósított hálózati elérés.
-
v.attis
őstag
Nos: leválasztottam a laptopomon 8 gigát és feltettem rá az xbmc live-ot. Az adataim egy ntfs partíción vannak ugyanazon a hdd-n. Miért nem látja ezeket a program? Vagy hol kell keresnem?
Ki akarom néhányszor próbálni élesben a dolgot és ha jól muzsikál akkor megtervezem leendő htpc-met. A közeljövőben veszek távirányítót is és azzal is szeretném tesztelni. -
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Ha csak médialejátszónak akarom használni a htpc-t és valószínüleg nem is lesz rajta semmi csak az xbmc live, akkor nem fölösleges a Rii mini?
Ha szerintetek is az, akkor mi az amit használtok helyette?. Nem tervezném bele a büdzsébe a 13 rugós rii-t, ha elég egy olcsóbb és egyszerűbb távirányító is.
A lényeg, hogy tudjam altatni és ki-be kapcsolni a gépet vele. -
v.attis
őstag
Az XBMC Live pontosan hogyan működik? Az utóbbi néhány hsz-ben leírt konfigot kezeli más oprendszer nélkül? Nem arról van szó, hogy nem fér meg 1-2 terrán a won7, de minek? Nekem egy "médialejátszó" kell, nem komplett számítógép. Ha htpc mellett döntök, akkor az csak azért van, mert hosszú távon gazdaságosabb, mint egy nehézkes szoftver támogatással ellátott mezei médialejátszó.
-
v.attis
őstag
válasz
Salvador20 #10190 üzenetére
Ó! Ez aztán a konfig! Azért nekem nem kell ennyi minden.
Pl. nem kell annyi tárhely sem, elég egyetlen sima 1, vagy két terrás hagyományos hdd. Aztán nem kellenek a nagy méretű cuccok a bevitelhez, a rii simán megteszi, valamint a telepítésekhez jó lesz az ócsó kábeles periféria. Szerintem filmet nézni, zenét hallgatni, esetleg tévézni elég 2 giga ram. Egyelőre sem blueray lemezem nincs, sem lapos tévém, így elég a sima dvd is bele.
Nagyon köszönöm, adtál ötleteket, elgondolkodtató... -
v.attis
őstag
válasz
Salvador20 #10178 üzenetére
Mire lehet még szükségem ahhoz, hogy minden kényelmet kiszolgáljon a gép?
Tehát elképzelhető, hogy wifi lenne hozzá és nem LAN, ezenkívül mindenképp kell távirányítási lehetőség. Ha megoldható, digitális tuner se lenne rossz. Usb is érdekel a kiegészítők terén, mármint pl. usb wifi stick.
Esetleg ha netezni is akarok róla, akkor mindenképp kell rádiós, vagy bluetooth billentyűzet és egér.Most nem azt kérdezem, hogy honnan vegyek és mit, hanem mondjuk konkrét tapasztalatot, hogy mennyi kényelmet és tudást lehet köré 'építeni'...?
-
v.attis
őstag
válasz
buca84 #10182 üzenetére
És azt tudod, hogy milyen típusú a működési elvük? Gyakorlatilag egy hagyományos pc-ként kell értelmezni őket, vagy valami extrát kell tudnom róluk? Tehát van BIOS, kell rá oprendszer, kellenek meghajtó programok, lehet rajta netezni, meg ilyesmi?
Ha valami beállításbeli gondom van, akkor azt a médialejátszó progival és egy távirányítóval orvosolhatom, vagy ahhoz is kell billentyűzet, egér...?
Itt jut eszembe milyen ht programok vannak amik jók és lehetőleg ingyenesek? Ki szeretném próbálni a laptopommal, hogy egyáltalán kell-e nekem az ilyesmi, vagy esetleg megmaradok a médialejátszóknál...
-
v.attis
őstag
válasz
Salvador20 #10178 üzenetére
Azért ez még egy kicsit hiányos: Ház és processzor+hűtő...?
A ram az miért kell annyi? 4 giga? A jelenlegi laptopomban fele van és videókat is szerkesztek vele...!Amúgy mi az a minimális teljesítmény ami már jobb, mint egy médialejátszó? Gondolok itt a ramra, procira, videókártyára.
-
v.attis
őstag
Sziasztok!
A nagy kérdésen vívódom: htpc, vagy médialejátszó?
Jelenleg kb 50 ezerből meg lehet venni egy zsír új médialejátszót 1TB hdd-vel és ez egyáltalán nem az alja a lejátszóknak. Tényleg jó tapasztalatok vannak róla (WD TV LIVE HUB).
Kérdésem: össze lehet ennyi pénzből hozni egy htpc-t? Nekem csak médialejátszásokra kell, de abból mindenféle menken rajta, a full hd se okozzon gondot neki. Tisztában vagyok mindkét eszköz előnyével, tudom, hogy miért jobb a pc, főleg hosszú távon. Az összegekkel nem vagyok tisztában és a felhasználható alkatrészekkel.
Ja, és ha kijön ennyi pénzből, még akkor is ott van a zajszint: nekem tökéletesen csendes kell, sajnos allergiás vagyok a legapróbb zajokra is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Futás, futópályák
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- OLED monitor topik
- Philips LCD és LED TV-k
- Minecraft
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged