- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gargouille
őstag
válasz
Gargouille #55134 üzenetére
Armytek Elf C2 első benyomások:
A Wilcon-tól vásároltam, vasárnap este rendeltem meg, most kedd kora délután van, gyors volt a szállítás. MPL futár hozta.
Alaposan becsomagolva érkezett sértetlenül. A dobozban volt:
- Csuklópánt
- 2db tartalék tömítőgyűrű
- Övcsipesz
- Fejpánt
- Magyar és Angol nyelvű leírás
- Maga a lámpaA lámpa nagyon szép, az eloxálás totál matt és hibátlan. A kidolgozás mindenhol szép és pontos, a legapróbb részletek is. A fejpánt valóban kényelmes, mint ahogy írták mások is már.
A lámpából kivettem majd visszaraktam az akkut és egyből működött is. A zárókupakot (tailcap) baromi mélyen lehet becsavarni, hosszú a menet, gondolom ez a vízállóság miatt kell.
A kezelése egyelőre még fura, de a leírás nagyon egyértelmű, könnyen el lehet igazodni benne. A fénye nagyon szép és egyenletes, én meleg színhőmérsékletűt kértem. Kb úgy terít mint a Skilhunt H03 (csak így szemre mondom, nappal). A turbó mód ugyan csak 980lm a gyári adat szerint, de meglehetősen erősnek látszik, kíváncsi leszek este mit produkál.
A talp mágnes kivehető belőle, kívülről lehet a tailcap-ről lecsavarni egy kis zárókupakot és abban van. Elég erős, határozottan megtartja a lámpát, de nem kell tépni, hogy ha le akarod szedni a hűtő oldaláról, pont annyira erős amennyire szükséges.
Így első blikkre nem tudok rosszat mondani (bocs WestBam
), pontosan azt kaptam amit szerettem volna, egy kifejezetten kellemes lámpának ígérkezik. Ha majd kijátszottam magam vele, akkor írok részletesebben is róla.
-
Gargouille
őstag
Ugye mindannyian ismeritek azt az érzést.... amikor hív a futár, hogy pár perc múlva érkezik a lámpátokkal... a gyomor összeszűkül... hirtelen csigalassan vánszorog az idő... aztán egyszercsak megszólal a kaputelefon...
...hát én pár perce éltem át! Megjött az Armytek Elf C2!
-
Gargouille
őstag
válasz
gyapo11 #55128 üzenetére
Ennyi erővel ne is írjon rá semmit, mert minden relatív meg minden mástól függ.
Viccet félretéve, nem kell ezt ennyire túlbonyolítani, nem extrém szélsőséges körülményeket kell feltételezni, hanem egyszerűen oda lehetne írni a 20 celsius fokra számított értékeket, az már elég közérthető és irányadó lenne.
-
Gargouille
őstag
válasz
FBLLMAG #55121 üzenetére
Oké mi lámpab**ik tudjuk kb. mennyit bírhat adott méretű lámpa, na de egy laikus? Ráírják, hogy 1800lm meg 150 méter, aztán kimegy a susnyásba, eleve csak 80-90 méterig lát (mert ugye a ráírt hatótáv szabvány szerint értendő, így jó ha a fele amíg szemmel is használható fényt kapsz), aztán még el is kezd halványulni a lámpa mert visszalép... jó tudom ez lesarkítás, de nah, érted.
-
Gargouille
őstag
válasz
gyapo11 #55113 üzenetére
Oké, ez világos, a gond inkább az amit (#55117) Lacerta írt, hogy ha mondjuk én egy olyan lámpát keresek például ami stabilan tudja tartani mondjuk teszem azt az 1000lm-t (nyilván körülbelül, nem hajszál pontosan), akkor nincs miből kiindulni, mert arról nem nagyon nyilatkoznak általában a gyártók, hogy mi az a fényerő amit valóban tartani is tud a lámpa normál körülmények közt.
-
Gargouille
őstag
válasz
stickermajom #55099 üzenetére
Az eredeti gyári tok szerintem nagyon jó! Saját tapasztalatból mondom, hogy megéri. Elég merev, masszív, védi a lámpát.
-
Gargouille
őstag
Szolgálati közlemény: Armytek Elf C2 - elvileg ma MPL futárnak átadják a rendelést, lehet akkor holnap itt is lesz.
-
Gargouille
őstag
válasz
bedvóter #55084 üzenetére
Lehet félreértettél, ebben a kategóriában ezt én is normálisnak tartom. Nyilván egy 50 ezer forintos lámpánál nem az lesz szempont a gyártónak, hogy minden más akku belemenjen. A saját nézőpontjukból tök igazuk van, ők azzal az akkuval garantálják a színvonalat amit ők adnak. Szerintem akinek ez probléma az eleve nem fog ilyen lámpát venni.
-
Gargouille
őstag
-
Gargouille
őstag
Az előbb megrendeltem az Armytek Elf C2-t, úgy döntöttem ez lesz a befutó nálam a jó fejlámpából.
Sokat hezitáltam a Wizard Pro-n is, de mivel nem kell a nagyobb fényerő, sem a villogó módok, így a végén a töltés maradt az eldöntendő pont. A Wizard mágneses, az Elf sima micros USB. Végiggondoltam életszerűen és arra jutottam, hogy az USB győz, mert az amúgy is mindig van kéznél, nem kell külön spec kábelt hurcibálni ha elutazom és nem kell aggódni ha tönkremegy vagy elhagyom. Ráadásul akku nélkül is működik USB-ről, ez megintcsak egy remek dolog.
A vízállóság volt még kérdéses, mert ugye az USB portot csak egy gumisapka takarja. Utánakerestem és mint kiderült, a gumisapka csak a portól védi, a csatlakozó belülről szigetelt. Van is youtubon videó róla, hogy nyitott USB-vel vízbe merítik és kutya baja.
Szóval nagyon várom, hogy megjöjjön, elvileg raktáron van, szerintem 1-2 nap és érkezik.
-
Gargouille
őstag
válasz
gyapo11 #55035 üzenetére
"Marad az, hogy a vevőknek kell megtanulni, hogy mit hogy kell érteni."
Igen, éppen erről beszélünk. Ahelyett, hogy a sorok között kellene olvasni, meg "megszívni" meg bogarászni a netet, mennyivel egyszerűbb lenne ha tisztességesen rá lenne írva a dobozra.
"Ha a lámpák nem léptetnének vissza, akkor egy csomóan szétégetnék a ledet meg a drivert, és néznének boci szemekkel."
Ahogy írtam is, ez tervezési hiba. Bár tudom, most divatos azt mondani, hogy ez nem bug hanem feature.
Az biztos, hogy ha én ilyet szerkezetet terveztem volna anno, akkor a gépészet tanár úgy vágott volna ki az ajtón, hogy a lábam nem éri a földet. Ha a zseblámpa annyira felforrósodik, hogy megégeti a kezet vagy szétég a led (gondoljunk csak mondjuk a táskában véletlenül bekapcsoló lámpa okozta tűzveszélyre, hogy mást ne mondjak), akkor ez annyit jelent, hogy túl nagy áramot kap / elégtelen a hűtése, ergo ez tervezési hiba. Akkor is ha a lumenháború miatt ma ez általános. Ahogy magad is írod:
"A led, a driver, az akku alkalmas a nagy fényt kibocsátani, a lámpa viszont alkalmatlan a méreteivel a hő elvezetésére, kisugárzására."
Ergo alul van méretezve. És ha már így van, akkor vagy rá kell írni a dobozra közérthetően, vagy normálisan kell méretezni a teljesítményt.
-
Gargouille
őstag
válasz
gyapo11 #55023 üzenetére
Ha valamire az van írva, hogy 1800lm-et tud, de azt nem tüntetik fel mellette ugyanilyen láthatóan, hogy ezt csak 10 másodpercig képes tartani, utána visszazuhan felére/harmadára a fényáram, akkor lényegében becsapják a vevőt. Így lehet a 6-800lm-es lámpákat eladni 2000lm-esként. Ezt kár szépíteni, ez a helyzet.
Oké, hogy téged nem lehet megtéveszteni és neked pont megfelel az ilyen pillanatnyi turbó, de a többség aki mondjuk keres egy erős lámpát (és pont azért fizet felárat mert ez több lument tud) és közben nem szakértője a témának vagy nincs ideje bújni a teszteket és a fórumokat, az simán megvásárolja utána meg csalódni fog. Én erről a jelenségről beszéltem.
Magunk közt szólva pedig műszaki szempontból is megkérdőjelezhető az egész, nem véletlenül alakult ki az a gyakorlat, hogy tervezéskor mindig van ráhagyás az üzembiztosság végett (és most mindegy, hogy egy autóról, zseblámpáról vagy hídról beszélünk), ezzel szemben az új trend a kicentizés ami - legalábbis szerintem - egy meglehetős igénytelenség, aminek az eredménye a jóval silányabb, rövidebb élettartamú eszközök lesznek, bár ezt is meg lehet ugye magyarázni marketing meg üzleti szempontból, csak a vevőnek nem jó.
-
Gargouille
őstag
válasz
FBLLMAG #55011 üzenetére
Csak egy példát mondtam, nem akartam hosszas felsorolásokba bocsátkozni, úgyis mindenki érti a lényegét.
Van sok olyan terület ahová kell nagy fényerő és/vagy távolság, de ha csak nem a vagizásról van szó, hanem valamely érdemi tevékenységről (mint például amiket felsoroltál), akkor már igencsak problémás lehet ha mondjuk elkezdek körbepásztázni, épp kiszúrom amit meg kellene néznem, a lámpa meg elkezd halványulni pont amikor nagyon kéne még a fény.
Kicsit úgy vagyok ezekkel a pillanatnyi túrbó értékekkel, hogy kreáltak egy feature-t és utólag "megmagyarázzák", hogy az miért jó. Mondhatni nem az igényekhez igazították a műszaki tartalmat, hanem a műszaki paraméterekhez próbálják az "igényt kreálni". A mérnökök helyett a marketingesek döntenek.
Ezzel alapjában csak az a baj, hogy becsapják vele a laikus vevőt, aki tényleg elhiszi, hogy a pénzéért azt a teljesítményt fogja kapni ami a dobozon szerepel, ez alapján választ és vásárol (és egyáltalán nem biztos, hogy utánanéz a grafikonoknak, apró betűs résznek stb.), aztán esetleg éles helyzetben amikor szüksége lenne rá, akkor "hagyja cserben" az eszköz.
Általában persze egy zseblámpa mellékes dolog, nem okoz különösebb tragédiát ha elromlik vagy lemerül, de aki olyan területen dolgozik, vagy került már esetleg olyan helyzetbe ahol ez kritikus volt, az tudja, hogy van amikor az életed múlik azon, hogy látsz e valamit.
-
Gargouille
őstag
Korábban magam is ugyanerre jutottam, hogy azokon a spec területeken, ahová ekkora fényerő kell, ott nem 30 másodpercre szokott kelleni, hanem tartósabban. Mondjuk egy életszerű példát nézve egy éjjeli mentéshez vagy kereséshez a természetben, előre nem kiszámítható, hogy 10 percig kell megvilágítani erősen egy területet vagy 3 óráig, oda nem "zseblámpát" fog vinni az ember.
Processzoroknál is csak korlátozottan látom értelmét, én például kikapcsoltam a turbo boost-ot a notebookomban mert egyszerűen idegesített, hogy random felpörög a ventillátor az amúgy passzív gépben mikor mondjuk megnyitok egy weboldalt. Semmivel nem lassabb így, csak egyenletesebben működik és kevésbé melegszik. De szoktam 3D renderelni is (külön szerver van rá), ott meg van amikor 4 hétig tart egy render, ilyenkor 100%-on megy a CPU végig, ott megint csak semmi értelme pár másodpercnyi plusz teljesítménynek.
-
Gargouille
őstag
válasz
WestBam #54998 üzenetére
Érdekes amit írsz. Műszaki emberként nem értem, hogy mi ebben a pláne, hogy túlhajtunk valamit amivel pár pillanatnyi plusz teljesítményt nyerünk, de mivel a túlhajtás következtében azonnal tönkremenne az eszköz ezt megakadályozandó beleépítünk egy bonyás vezérlést, hogy visszaszabályozza, miközben az egészre nem lenne szükség ha eleve akkora teljesítményre méreteznénk amit el is bír. Egy ideje ugyanez megy a processzoroknál meg mindenféle elektronikai cuccban.
A leginkább használt lámpám furcsa mód az Eagleeye X1R és egy Convoy M2 (6x8135-el)
-
Gargouille
őstag
válasz
FBLLMAG #54991 üzenetére
Ha arra gondolsz, hogy csúszósnak érezted, akkor ezt olvastam. És igazad is van, még annak idején én is nehezményeztem a Zanflare F1-nél. Az egyik Convoy S3 lámpámnak például egészen mattra sikerült az eloxálása (biztos kifogtam egy jobban sikerült szériát), na az viszonylag jól tapad.
Amúgy valószínűleg az Armytek fejlámpa lesz a befutóm, csak vacilálok a Wizard Pro és az Elf C2 között.
-
Gargouille
őstag
válasz
ZozzV6 #54968 üzenetére
Igen, így egyszerűen átalakítható, csak én megtartottam kültéri lámpának inkább. Szerelgetéshez közelre inkább veszek egy külön lámpát.
Nekem valóban még az első szériás van az X1R-ből, azért van még a gyenge mágnes benne, írtátok korábban, hogy a második szériában már javították ezt. Épp akartam venni belőle még egyet, hogy azt TIR lencsézzem, de közben megjött a hír a Convoy H1-ről, gondoltam kivárom mi lesz abból, de aztán meg most be lett harangozva az Utorch H09, most már akkor megvárom ezt is.
Ha minden igaz akkor hamarosan már 3 olyan "olcsó" fejlámpa is lesz versenyben így, amik mind jók.
-
Gargouille
őstag
válasz
MittuDomain_ #54965 üzenetére
Na az X1R-el pont múlt héten szereltem és pont racket. A mágnes nem bírja el a lámpát és túl hotspotos ehhez. Kültérre viszont remek lámpa!
-
Gargouille
őstag
válasz
bedvóter #54963 üzenetére
Volt már a kezemben, de engem nem győzött meg. Mármint a Nitecore mint márka. Ha harmad áron adnák, akkor egy szavam se lenne és venném a lámpáikat, de túl sok meghibásodásról hallottam és konstrukciós hibákról, egyszerűen nem bízom benne, bennem nem kötődött össze ez a név a minőséggel.
HC65 árhoz közel már inkább az Armytek-et venném.
Mivel nem mindenes fejlámpát keresek, hanem flood-ot, és csak közelre (legtöbbször rack szekrényben szerelgetni), így nem szempont a fényerő (kb 3-500lm max bőven elég), sem a sokoldalúság, viszont a strapabírás meg a megbízhatóság igen.
-
Gargouille
őstag
válasz
FBLLMAG #54938 üzenetére
Zebrában nincs belső töltés? Mert akkor eleve kiesik. Olcsó lámpánál nem szempont, de ha már sokat kiadok érte akkor legyen az is.
A HC65 tetszik meg jó konstrukciónak látszik, de a Nitecore márkában nem bízom, nálam nem minősül "brand"-nek (ez a szubjektív véleményem), akkor már inkább Convoy-t veszek, abban jobban megbízom.
A két potenciális jelölt egyelőre az Armytek Wizard Pro meg az Elf C2. Ez utóbbiban nagyon jópofa, hogy USB-ről is működik, ez praktikus dolog.
-
Gargouille
őstag
válasz
WestBam #54933 üzenetére
H1-et igazából azért szeretnék mert egyrészt nagyon tetszik a design-ja (szerintem a Skilhunt H03 után a legszebb), másrészt meg mert Convoy és mint ilyen szeretem, gyűjtöm és támogatnám a vásárlásommal Simon-t is (tudom csepp a tengerben csak). De persze ha nem csinál egy ugyanolyan tudású lámpát mint az Utorch H09 akkor ki fogom hagyni, mert jelen formájában nem adnék többet 10-12$ -nál a H1-ért, annyira olcsó meg sosem lesz.
Az Utorch roppant várós, mert végre mindazt egyesíti egy kis pipalámpában ami számomra vonzó (főleg az, hogy van hotspotja, nem annyira flood, így kültéren normálisan használható), van folyamatos akkuszint visszajelzés (ezt imádom az Eagleeye X1R-ben is) és mágneses töltés. Ha az elektronika is rendben lesz és a bevonat / kidolgozás minősége is megüti az elfogadható mértéket, akkor gyilkolható napi lámpának bestof.
Drága lámpából meg igazából kíváncsiság miatt akarok venni egyet, amolyan szerelgetős, közeli dolgokra. Ugyan Skilhunt H03 van itthon az asszonynak és jó is, de abban nincs töltés (meg az az övé
), a töltős verziója meg már olyan drága, hogy inkább veszek akkor már valami igazán ütőset. Az Armytek-ben tetszik a strapabírása, olvastam, hogy a top verziókban külön belső kapszulában ül az elektronika, meg van tartalék holdfény áramkör ha bekrepálna az elsődleges. Szóval itt a zombiapokalipszis faktor a vonzerő, a Zebra meg tetszik mert FBLLMAG olyan szépeket írt róla és ahogy nézegettem az is kb hasonló minőség mint az Armytek, csak ott meg a rengeteg verzió közt nem igazodok ki.
-
Gargouille
őstag
válasz
FBLLMAG #54930 üzenetére
Ha már itt fejlámpa, az idén új rendszert vezettem be, van havi zseblámpakeretem, amit gyűjtögetek, így idénre 3db fejlámpát tervezek.
- Egy Convoy H1-et, illetve majd annak a töltős változatát megvárom
- Utorch H09 mert eddig ez nagyon ultimate kültéri cuccnak tűnik, egyedül a minősége a kérdés
- Egy nagyon minőségi flood fejlámpát szereléshez közelreNo ebben az utóbbiban kérdeznék. 18650-est (vagy esetleg AA akkust) szeretnék és meleg árnyalatú, lehetőleg magas CRI, belső töltés meg minden egyéb. Valami tényleg nagyon jót akarok és arra jutottam, hogy vagy Armytek vagy Zebralight lenne, mert erről a kettőről olvasgattam, hogy tényleg minden szempontból átgondolt és profin kivitelezett. Kompromisszumot semmiben nem akarok kötni, egyedül a fényerő nem érdekel, ha kiad 5-600lm-et az már bőven elég nekem. Ami viszont fontos lenne, hogy minél kevésbé melegedjen, tartsa a fényerőt és minél jobb legyen az üzemidő (vagyis minél jobb hatásfokú legyen). És persze legyen elpusztíthatatlan.
Árban max 30000Ft-ig bezárólag gondolkodom. Te melyiket vennéd? Zebra vagy Armytek?
-
Gargouille
őstag
válasz
FBLLMAG #54906 üzenetére
Funkcionálisan elég jó megoldás szerintem, bár tény, hogy "furcsán" néz ki. A magnézium azért nem akkora űrtechnika, bringa vázat meg notebook burkolatot is gyártanak ilyen ötvözetekből épp itt volt az ideje a lámpák világába is elhozni.
Designra nekem inkább Nitecore HC65 jön be. Kíváncsi lennék amúgy mit tud ez a Fenix. Esetleg nem tervezel szert tenni egy ilyenre csak, hogy beszámolhass nekünk róla?
-
Gargouille
őstag
válasz
WestBam #54677 üzenetére
Őszintén szólva ha minőségre is rendben van (belső alkatrészek, forrasztások, eloxálás stb.) akkor ez ennyiért egy elég király lámpa! Gyakorlatilag pont ezt vártam csak Convoy-ban, de most erős a késztetés, hogy rápróbáljak egyre, csak 30$ körüli ár kicsit még sok lutrira
-
Gargouille
őstag
válasz
WestBam #54341 üzenetére
Korábban is tetszett ez a kis töltő, a teszted után még inkább. Ez az a termék amire azt tudom mondani, hogy "na végre valaki megcsinálta a legkézenfekvőbb megoldást".
Napi használatra meg hurcolászni el sem tudnék képzelni jobbat. Semmi felesleges feature, állítgatás, csak rádobod az akkura és tölt. Mindent, pontosan anélkül, hogy bármit figyelned kellene. Ráadásul a gyártó elég garancia arra, hogy megbízzon benne az ember.
Legjobban én az árán csodálkozom, mert ahhoz képest, hogy Olight, nagyon korrekt árazása van.
-
Gargouille
őstag
válasz
FBLLMAG #54117 üzenetére
Igaz, volt egy Fenix is!
Egyébként azt nem értem, hogy miért ragaszkodnak még ennyire a műanyaghoz a gyártók, pedig aluból vagy magnézium ötvözetből is nagyon könnyű lámpákat lehetne csinálni és hőelvezetésben meg strapabírásban is jobb lenne, sőt marketing szempontból is jól kihangsúlyozható dolog lenne. Árban meg eleve nem dobna sokat mert ezek eleve drága lámpák.
-
Gargouille
őstag
válasz
WestBam #54045 üzenetére
Mindent egybevetve első fejlámpaként nem rossz ez a Convoy-tól. Tulajdonképp már ebben a formában is jó lámpa, csak az ára sok. Ha 15$ lenne azonnal rendelném, de inkább megvárom még kicsit csiszol rajta Simon, aztán jöhet. A tesztedhez esetleg egy lumen táblázat jól jönne, tudod olyan mint ami a gearbesten is van hozzá, hogy látható legyen melyik fokozat kb hány lumen.
Amúgy amit a zseblámpaként való használatról írtál az jogos, fejlámpának nem épp pehelysúly.
-
Gargouille
őstag
válasz
WestBam #54029 üzenetére
Kár, hogy nincs mágnes meg nekem a töltő kéne még bele (tudom, Simon igért későbbre olyan verziót is), a többi tekintetben rendben van. Én a turbót kikapcsolnám teljesen belőle, az totál feleslegesnek tűnik. Remélem Simon hajlandó majd olyan verziót adni. :) A képek alapján kb S2+ vetítési képe van, ami viszont szuper.
A Skilhunt H03 lámpát azért nem tekinteném ellenfélnek mert az a tir lencse miatt annyira szórt fényt ad, hogy csak max szobában szerelgetni alkalmas, szerintem kültéri lámpának alkalmatlan. Esetleg a sátor körül szöszmötölni jó. Próbálgattam mostanság és például az Eagleeye X1R összehasonlíthatatlanul jobb kintre mint a H03, amivel ha látni akarok akkor turbón kell járatni, az meg zabálja az akkut és melegszik. Én pont ez X1R "ellenfeleként" venném a H1-et, mert azért mégis jobb minőség kicsit.
Az X1R-hez én pont ilyen fejpántot használok mint ami a H1-hez jár, szerintem annyira nem gáz (én rollerezek vele). Illetve a H03 pánt sem olyan kényelmes, talán a fejtetőn átvezetett gumi picit jobban tart.
Viszont ez a jelenlegi ára nevetséges, hiába imádom a Convoy-t, ennyit nem ér a H1, max 16-18$-t adnék érte ebben a formában.
-
Gargouille
őstag
válasz
HardSanyeee #53848 üzenetére
Én biztos 5 perc után vágnám a kukába a lámpát ha csak egy bizonyos szögben tartva adna rendes fényt, aztán ha elfordítom akkor meg összevissza világít. Jól mondod, az ilyesmi csak fixen rögzített eszközön tudna működni mint pl. bringa vagy roller, de azokra meg eleve gyártanak ilyen lámpákat, csak drága.
Ilyen kültéri sétálósra amúgy pont az ilyen Zanflare F1 meg Convoy M1,M2-nek és társaiknak van közel tökéletes fényeloszlása, terít is meg viszonylag messzire is visz. 60-80 méterig tök szépen egyenletesen beterít mindent. A C8 már túl szűk, az S2+ meg nagyon flood, elfogy a távolsággal.
Azért nehéz ilyen lámpát csinálni mert nem mindegy, hogy egy erdős, fás helyen használod e, ahová inkább a flood a jobb, vagy egy szántóföldön. Egyszerűen nem tudsz olyat csinálni ami minden helyzetben tökéletes. A zoom meg olyan mint a svájcibicska, hogy jó mindenre de semmire se igazán. Szerintem.
-
Gargouille
őstag
válasz
WestBam #53767 üzenetére
Na ennek a tesztednek (is) nagyon örülök mert szemezgetek én is ezzel a lámpával, sőt nem csak magamnak akarok majd hanem a két fiamnak is (5 és 7 évesek) és a teszted alapján jobb mint amire gondoltam előtte. Eddig a Sofirn SP10-et nézegettem nekik, csak az oldalkapcsoló annyira nem jön be mert zsebben/táskában könnyen bekapcsokódhat.
Ha elfogadsz egy észrevételt a tesztjeidhez, írhatnál picit részletesebben a lámpa fényéről, márminthogy szerinted kb milyen távolságig ad használható fényt, milyen a színvisszaadása ilyesmik. Sajnos a teszt fotókról sokszor nem lehet ezt annyira kivenni, főleg az ilyen gyengébb lámpáknál. Ne adj isten lumen érték is jó lenne, mert például pont a Convoy nem nagyon szokta megadni (bár erre itt van nekünk Zozz
)
Amúgy mostanra nagyon profivá fejlesztetted a leírásaid formátumát, nagyon jó az üzemidős görbe is! Még pár év és egy valóságos lámpakatalógus lesz a blogból.
-
Gargouille
őstag
válasz
Gargouille #53751 üzenetére
Elő is szedtem a Princeton tec lámpát. Úgy nézzétek, hogy ez egy 20 éves lámpa és elég rendesen kapott ütéseket barlangban.
Meglepően jól konstruált darab amúgy, volt hozzá gyárilag egy ilyen kis polár szütyő, arra raktam és kiraktam egy tartalék izzót hozzá, ilyen ment bele:
A "fej" kívülről gumírozott, ez a gumiköpeny egy műanyag csövet ölel körül, amiben pedig egy fém menetes cső van. Maga a kapcsoló is ez a fej, ha becsavarod tövig akkor van bekapcsolva a lámpa, lazításra meg kikapcsol (mint ahogy mondjuk lockolsz egy S2+ -t). OP refi van benne, ami előnyös mert ezek az izzők tök béna vetítési képpel rendelkeztek, ezen javított valamelyest:
A fejpánton lévő konzolhoz így rögzül:
Szétszedve látszik, hogy faék egyszerűségű belülről. Ez fontos szempont volt annak idején, mert ha bármi gond van vele akkor nagyon könnyen megtalálható a hiba és egyszerűen javítható még primitív körülmények közt is. A reflektor amúgy műanyag, de az a fura benne, hogy nyugodtan lehet belenyúlkálni, nem karcosodik. Izzócserekor például össze-vissza karistolja az ember, de ez meg sem látszik belülről a tükrön. A refi egy kis fekete műanyag tesben tud axiálisan mozogni, belül egy rugó feszíti előre:
Van egy tömítőgyűrű is, elvileg vízálló a lámpa és valóban, sosem ázott be sem lent a föld alatt, sem esőben:
Ami még szuper benne, hogy a fejpánt konzolján egy külön kis gumis szivacs van azon a részen ahol a homlokra felfekszik és a pántok a konzol másik oldalán vannak átvezetve, így semmi nem nyomódik az ember fejének a szivacson kívül. (Én mondjuk 95%-ban sisakon használtam, így ez nekem nem volt szempont.) Ennél kényelmesebb fejpántot azóta sem láttam amúgy. Érdekes, hogy így 20 év után is rugalmas a pánt és tök használható:
Összességében amúgy ez egy nagyon jól átgondolt kis fejlámpa, valós körülmények közt használtam pár évig, egyáltalán nem vigyáztam rá, lendületből lefejeltem a falat meg odavágtam számtalanszor a sziklához, de kibírta. Sajnos a fényéről nem tudtam képet lőni mivel mindkét izzó kiégett már amim van hozzá. De emlékezetből annyit tudok mondani, hogy sehol nem volt fényerőben egy mai átlag ledes lámpához.
Lehet egyszer ha rengeteg időm lesz, akkor megpróbálom átalakítani ledes lámpává.
-
Gargouille
őstag
válasz
FBLLMAG #53748 üzenetére
Igen, barlangászat. A csapatból az egyik srác vett ilyet (hosszú spórolás után mert már akkor aranyárban adták). Állandó probléma volt akkoriban, hogy elektromos fejlámpából jóformán nulla volt a választék és mikor kötéllel másztunk akkor nem lehet karbidlámpát használni (illetve nem célszerű
), ezért nyálcsorgatva néztük sokáig a Hegyisport boltban a PETZL duo-t, mint igazán profi célhardvert. Aztán megvette a srác. A fénye nagyon jó volt, de pár túra után tört mint a ropi, egyszerűen nem bírta az igénybevételt. Az még nem ledes volt persze.
Szóval én akkor elkönyveltem magamban a PETZL-t a nagyon drága de csak hobbi kategóriának (a DUO akkoriban a "csúcsmodell" volt külön ilyen célra, ha ez ennyit bírt vajon milyen a többi?). Amint látom azóta is ilyen fröccsöntött lámpákat csinálnak. Biztos jók a funkciói, fénye, de én nem tudok komolyan venni egy műanyag lámpát pláne nem több tízezer forintért. Mondjuk lehet, hogy futóknak például ideális mert biztos könnyűek és oda nem kell nagy strapabírás.
Később lett egy Princeton tec AA fejlámpám (szintén nem ledes), azt sokszor elvittem magammal tartaléknak meg tesztelni, csodával határos módon még a mai napi megvan és az mindent kibírt, pedig az is valami bakelitszerű merev műanyag. Majd előkeresem és lefotózom az érdekesség kedvéért.
-
Gargouille
őstag
válasz
WestBam #53704 üzenetére
Én sem értem a 21700-es S2+ koncepciót. Ha minden változatlan marad akkor semmi értelme. Már a sima 18650-es pont felső határ méretben edc lámpának, egy 21700-est már tuti nem gyömöszölnék a zsebembe. Ha meg valamiért fontos a hosszú üzemidő akkor annyit nem dob az eggyel nagyobb akku időben, mint amennyivel kényelmetlenebb a méret miatt.
Ha meg már nem zsebre rakom, akkor már vihetek egy nagyobb lámpát is. Bár lehet a moddereknek meg épp jó lesz...
-
Gargouille
őstag
válasz
ZozzV6 #53538 üzenetére
Tanulságos és hasznos volt az összehasonlítás. Ez a boruit sajnos továbbra is a "köszi, de inkább nem" kategória marad nálam.
Az X1R-t viszont nagyon szeretem és most pont azon vacilálok, hogy vegyek egy másikat is tir lencsével és akkor lenne egy outdoor meg egy indoor verzióm, vagy megvárjam hátha a Convoy H1 kiforrja magát. Szívesebben vennék Convoy-t, csak ha jól tudom abban nincs folyamatos akkuszint visszajelzés a kapcsolófénnyel (meg töltő sem). Egyelőre még funkcionalitásban az X1R jobb talán, de a H1 annyira szép és Convoy minőség...
-
Gargouille
őstag
válasz
Lacerta #53451 üzenetére
Általában azt szokták mondani, hogy kb 300 ciklust bírnak ezek a lion akkuk. Ha mondjuk intenzíven használja a lámpát és mondjuk 2 hetente lemeríti/feltölti akkor évente kb 26 ciklust fogyaszt el belőle. Ha ezen felül még 4 havonta tesztelget akkor ehhez adjunk hozzá még mondjuk 4 ciklust az éves amortizációhoz. Tehát évente kb 30 ciklust "fogyaszt el" az akku életéből. Így is kb 10 év mire legyilkolja az akkut. Szerintem ez nem olyan vészes.
Amúgy viszont egyetértek veled ebben, tényleg az a legjobb ha kíméli az ember az aksit amennyire lehet.
-
Gargouille
őstag
válasz
vidaila #53364 üzenetére
Nem tudom a legtöbb fény alatt pontosan mire gondolsz?:
- legtöbb lumen
- legmesszebbre elvilágítás
- legszélesebb terület beterítéseDe ha egyetlen lámpát kéne mondani, akkor én a Zanflare F1-et is ajánlanám, van beépített töltés, nem batár nagy, magas fokozatot tartja sokáig és 80-100 métert szépen bevilágít. Egyetlen kültéri lámpának szerintem tökéletes, közelre és közepes távra is. Nem fotonágyú, de szerintem nagyon jó vetítési képe van kültérre.
Ha a szűkebben távolba világítás kell akkor valamelyik C8-as elég jó megoldás, de ehhez töltő is kell külön.
Ha meg széles terület akkor van sok lámpa ami szóbajöhet.
-
Gargouille
őstag
válasz
WestBam #53334 üzenetére
Elfogadom amit írsz, sőt a beépített töltés tényleg jó gondolat. Viszont a C8 - szerintem - túl nagy edc lámpának és thrower lévén nagyon szűk a hotspot, a holdfény egyáltalán nem hiányzik belőle. Ami a rövid turbót illeti, azt sokan szeretik, én viszont pont azt tudom benne tisztelni, hogy azt tudja csak fényerőben amit masszívan tart is. Az ilyen fél-egy perces turbók nekem a gagyizmust jelentik inkább, hiába a csinálják a neves gyártók is, szerintem nem jó. Persze ez szibjektív, van aki meg szereti. Egy biztos, a C8 egy nagyon jó kis lámpa, nekem még XM-L verzió van és én például úgy kértem Simontól, hogy fixen csak 5-30-100% van, nincs másik módcsoport, sem villogás. Ha C8-at veszek a kezembe akkor úgyis csak messzire akarok világítani.
-
Gargouille
őstag
Zozz kint vagy az indexen! Gratula!
-
Gargouille
őstag
válasz
WestBam #53317 üzenetére
Köszönjük az alapos bemutatót! A magam részéről amúgy azt gondolom a C8 kb. egy annyira kiforrott lámpa (mármint arra amire való), hogy nem igazán hiányzik belőle semmi. Mivel nem egy univerzális edc lámpa, így én nem hiányolom belőle a sok funkciót, a holdfényt, töltőt, elektronikákat stb. Fényerőben is elég tisztes. Egy kis zsebthrower, faék egyszerű, megbízható darab. Designban a régi kialakítást amúgy szebbnek találom.
Én ha fejlesztenék rajta akkor inkább a vízállóságra és strapabírásra mennék rá és esetleg egy olyan világító kapcsoló mint az eagleeye X1R-nek van, mert az baromi hasznos cucc.
-
Gargouille
őstag
válasz
gyapo11 #53189 üzenetére
Öszintén, te cipelnél egy ekkora lámpát kirándulni, hogy "átvilágíts egyik dombról a másikra"? Meg nyúl 1km-ről? De minek? Szerintem a vadászok se lőnek ilyen messziről, sőt csak sokkal közelebbről. Értem, hogy elméletileg lehet ilyeneket kiszámolgatni, de ennek valós gyakorlati haszna konvergál a nullához. Egy tényleg hasznos 2-300 métert meg sokkal kisebb lámpákkal is csodálatosan meg lehet világítani.
-
Gargouille
őstag
válasz
gyapo11 #53163 üzenetére
Valahol azért van egy ésszerű határ, ha belegondolsz szabad szemmel mit látsz bármiből is mondjuk 1,5-2 kilóméterről, akkor felvetődik a kérdés, hogy mennyi értelme van ennél is távolabbra világító lámpának. Mint csúcstechnika vagy erődemonstráció persze oké, de gyakorlati haszna már csak nagyon speckó esetekben lehet.
Szerintem kb 1km-ig van értelme, de még ez is bődületesen sok. Ahol valamiért több kilóméteres távokat kell bevilágítani ott meg szerintem alapvetően nem "zseblámpákkal" oldják meg.
-
Gargouille
őstag
válasz
Donki Hóte #53088 üzenetére
Érdemes megnézni mit veszel, mielőtt megveszed.
-
Gargouille
őstag
-
Gargouille
őstag
válasz
gyapo11 #53009 üzenetére
Igen, korábban is volt szó erről mikor utalgattál rá, hogy a lowend szegmensben is bizony vannak olyan lámpák amik olyan jók mint a drágák. Mikor kértük, hogy oszd már meg velünk is, hogy ha tényleg tudsz ilyeneket, mert kipróbálnánk, akkor meg elhalgattál. Azóta sem értem ezt a titkolózást. Csak arra tudok gondolni, hogy vagy szégyeled a lámpáidat vagy nem igaz amit álítasz róluk és félsz, hogy ha megmérik akkor kiderül, hogy mégsem jók. Vagy nem tudom mi oka lehet még, de itt azért mindenki örömmel szokta megmutatni milye van és senki nem lett lesajnálva emiatt, inkább hálásak vagyunk a plusz infoért.
-
Gargouille
őstag
válasz
Zoli-bácsi #52976 üzenetére
He egymás mellé rakod, akkor a két lámpatest valóban hasonló, mindkettő alumínium, szépen eloxált és tulajdonképp mindkettő világít ha bekapcsolod.
Nyilván ha másra nincs szükséged, akkor ez így rendben is van. De ha azok az "apróságok" is fontosak amiket FBLLMAG leírt (nem sorol fel én is), akkor például a Convoy ezen a téren semmit sem tud nyújtani. Ettől maga a lámpa még nem lesz rossz, csak ettől más kategória.
Nekem sem ér meg egy petákot sem például a hővédelem (sőt, inkább kerülöm) és vannak olyan magasabbra pozicionált gyártók is (mint pl. Nitecore) akiknek a lámpájáért még annyit sem adnék mint egy Convoy-ért. Mindenkinek mások a szempontjai.
Az árkülönbözet tényleg sok, de hát mindenki annyiért adja a maga portékáját amennyiért akarja, ezért nem lehet kárhoztatni, és jól láthatóan sokaknak megér annyit még ez a nagy felár is, hogy prémiumot vegyenek (különben már csődbe mentek volna ezek a gyártók). Én például ruháknál sem tudom megérteni, hogy valaki például 30-40000Ft-ot kiad egy cipőért?! De elfogadom, hogy neki ez belefér, ha neki megéri akkor lelke rajta.
-
Gargouille
őstag
Köszi srácok a sok info-t a taliról, jó volt olvasni! A Leitz-nek meg külön pacsi, nagyon jó fejek.
-
Gargouille
őstag
válasz
Zoli-bácsi #52971 üzenetére
Bár magam sem vagyok a prémium lámpák elkötelezett híve, de annyiban megvédeném, hogy ezeknél a lámpáknál azért ne csak a lument nézd, hanem az anyaghasználatot (eloxálás, gyártási pontosság), a kivitelezést, garanciális hátteret, csomagolást, kiegészítőket, marketing rizsát stb.
Ha így teljességében nézed, akkor azért sokkal többet kapsz a pénzedért, mint egy oem zacskós pőre lámpát egy gyűrött papírdobozban. Nekem például a Convoy a kedvenc gyártóm és szerintem nagyon jó minőségű lámpákat gyárt, de ettől még nem tagadom el, hogy van e fölött is bőven még más. Az árazás magas az én pénztárcámnak is, de van akinek meg igénye van rá, hogy egy "komplett prémium terméket kapjon" amiben benne van az utolsó tömítőgyűrűn át a csomagolásig és a bolti személyes átvételig minden.
-
Gargouille
őstag
Astrolux A01 van valakinek? Jó lámpa? Mert az ára baráti és a magas cri-s led is vonzó benne, ráadásul szép maga a lámpa is.
-
Gargouille
őstag
válasz
FBLLMAG #52853 üzenetére
Szerintem ez akkor is egy rossz műszaki megoldás, függetlenül attól, hogy te hányszor használtad. Maga a lámpa biztos nagyon jó, csak ha már ennyire profin átgondolták akkor biztosan erre is - szerintem - lehetett volna valami jobb megoldást találni. Akár egy lecsavarható gyűrű alá rejtett mini kapcsoló vagy akármi.
-
-
Gargouille
őstag
válasz
Amjad1313 #52592 üzenetére
Még 3 megfontolandó lámpa számodra:
Az első kettő csak design-ban különbözik, gyakorlatilag ugyanazt tudják, a BD06 viszont 26650-es akkuról megy, ami hosszabb üzemidőt jelent és van beépített töltője is.
Nekem M2 van, az 80-100 méterig tökéletes és pont annyira terít, hogy nagyon jól belátsz mindent azon a távon. Vetítési képben a C8 és az S2+ között van, szinte pontosan megegyezik a fénye a Zanflare F1-el.
-
Gargouille
őstag
válasz
1stVikman #52578 üzenetére
Én csak azokban a lámpákban tartok akkut amelyikeket használom "napi" szinten. Ezek nálam: Zanflare F1, Convoy S2+, S3, M2, Eagleeye X1R, meg a feleségem használ egy Skilhunt H03-at.
Az egyéb lámpákat akku nélkül tárolom. Nekem bontott akkujaim vannak amúgy, kb 15-20db. Ha valamelyik lámpába lemerül akkor másikat rakok bele, a lemerültet meg feltöltöm és elrakom, így próbálom körforgásba tartani az akkukat, hogy mindegyik időnként használva legyen.
-
Gargouille
őstag
válasz
ZozzV6 #52505 üzenetére
Igazából jónak tűnik az elosztása, köszönöm a sok info-t!
Ez a csíjozott markolat egyelőre fura. Én legjobban az s3 négyzetes mintázatát szeretem, szép is és praktikus.
Valahol örülnék egyébként ha csinálna egy olyan lámpát mint a Zanflare F1, mármint formára, méretre és kezelésre is hasonlót, arra nagyon tuti vevő lennék. Az M1-et is azért hagytam ki mert túl trombita feje van, valahogy a cső formájú lámpák tetszenek. M2-t vettem helyette, az kevésbé szélesedik. De megszerettem az F1 kezelését és az alakja is baromi jó amúgy, egy olyat akarok, csak Convoy-ból
-
Gargouille
őstag
válasz
HardSanyeee #52497 üzenetére
Egész pofás. És Convoy!
-
Gargouille
őstag
válasz
ZozzV6 #52450 üzenetére
Kutyát amúgy pórázon sétáltatunk vagy ha van olyan hely ahol biztosan elengedhető vagy kutyafuttató akkor se engedném 30-40m-nél messzebb mert bármi megtörténhet. Mindig idegesített mikor más kutÁkat póráz nélkül sétáltattak panel környezetben és az ofahön a miénkhez aki nem nagyon tolerálja az idegen kutyákat. Aztán ha szólok meg vannak sértődve. De ha az enyém bekimenne az övének akkor is én lennék a hibás...
Nagyon szívemből szóltál! Nekünk is van kutya és én is pont így gondolom. Engem akkor bosszantott ez a primkó hozzáállás (póráz nélkül a vakvilágba), mikor pici totyogós volt még a gyerkőc, este nem tudott aludni így kimentünk a ház körül egy körre. Nagy testű "szabadon sétáltatott" kutya lelkesen nekiront kíváncsiságból, gyerek halálra rémül, elesik és akkor messziről ordibál a tulok, hogy "nem bánt!"... mellesleg én a Convoy M2-vel szoktam este sétálni, 0-100m-ig perfekt.
-
Gargouille
őstag
válasz
gyapo11 #52420 üzenetére
De írta azt is, hogy gyorsan kell neki és "jobb" lámpa 15K-ból. A kínai rendelés így kiesett és - én legalábbis úgy értelmeztem - valami márkás, minőségi univerzális darabot keresett, és talált is. Hazai kereskedőtől, garanciával, ahogy kell. Szerintem jól választott, semmit nem nyerne a dupla akkora méretű és súlyú lámpával, csak a zoom-ot, amit nem írt igényként.
Amúgy Westbam ismertetője alapján ez a vállalható kategóriába tartozik, ha már valakit a zoom dob, akkor ez jó választás.
-
Gargouille
őstag
válasz
gyapo11 #52409 üzenetére
Ha jól emlékszem sem zoom-ot nem akart, sem ekkora bumszli fejet. Ez a Brinyte valami egész más mintha személyautót keresett volna, te meg teherautót ajánlasz.
Azt az olightot még simán zsebrevágja, de ezt biztosan nem, és nem csak a mérete miatt, hanem mert a Brinyte kb negyed kiló akku nélkül (duplája annak amit vett).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Bomba ár! Dell Latitude E5530 - i5-3GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest