- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Fotók, videók mobillal
- Ugyanakkora telepet kap a Redmi csúcstelefon, mint a csúcstábla
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Nem lett arányos a fogyókúra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Maximusz #11247 üzenetére
Nem Grid, hanem Girder, vagy egyéb megoldások lehetségesek, sok függ a vevő működésétől. Legpraktikusabb az USB-infravevős megoldás. Nekem például olyan van, kétféle is, melynek USB-vevője szabvány HID-billentyűzetként jelenik meg az Eszközkezelőben, a távszabályzó egyes gombjai pedig billentyűkombinációkat képviselnek, illetve a legtöbb eleve adja magát, mintha normál billentyűzet lenne (számok, nyilak, Enter, Back stb.)
Tehát itt csak annyit kellett csinálni, hogy ha egyes kombinációk rosszul jönnek ki, vagy valamiért nem alkalmas, azon lehet még fordítani közbeiktatott programmal (AutoHotKey, KillSoft HotKey Manager stb.), más gombokat pedig 1:1-ben felhasználni.
Értelemszerűen lehet ellenőrizni, ha a távszabályzóval elkezdesz gépelni Jegyzettömbbe stb., vagy működik, vagy nem. A kombó-parancsokat persze így nem lehet kiolvasni, de az is egyszerűen megoldható programmal, esetleg Windows-parancsikon segítségével (jobbklikk stb.). Bár utóbbi átvágós is lehet, ha a Windows önkényesen elé tesz Alt+akármit, így nem azt a parancsot látjuk, amit a távszabályzó ténylegesen kibocsát.
Mindamellett az is tény, hogy az utóbbi években már olcsón kaphatók rádiós egerek és billentyűzetek, de azért a távszabályzót is máig használom, ha már bekonfiguráltam egy jól használható rendszert. Médialejátszás, tallózás a Total Commanderben (annak is egy nagyított beállítása, ami TV-n messziről is jól látható), gép kikapcsolása stb.
-
Kernel
nagyúr
Mellesleg, ha nem tudna DVB-T-t, a digitális hangolómenüt sem tudtad volna behozni. A vezérlőprocesszor ugyanis a szórakoztatóelektronikában használatos I2C (kétvezetékes, soros) adatbuszon keresztül kommunikál a tunerrel és a DVB-processzorral. Hiányzó vagy hibás tuner esetén nincs hangolási folyamat, teljesen halott az a rész. Azt persze más kérdés, hogy látszólag szépen hangol, sőt még talál is, de utána MPEG4, vagy csak MPEG2-t tud dekódolni, és utóbbi esetben hang lesz, kép sötét marad (nálunk).
Régebbi LCD-típusok között lehet találkozni olyannal is, hogy a távszabályzón ott a DTV gomb, a bemenetválaszó-menüben is ott figyel (kiszürkülve) a DTV, de mivel inaktív, értelemszerűen programozni, adót keresni ott nem tudsz.
-
Kernel
nagyúr
válasz
SajtiPeti83 #10993 üzenetére
Az nem fér a fejembe laikusként, hogy berakom a tunert a számítógépembe, beledugom a koax-kábelt és már tudok is HD-ben rögzíteni?
A digitális adás (vétel) lényegében adatletöltés, hasonlóan működik, mint az Internetes stream-video. Azt is tudod merevlemezre rögzíteni. Pl. Youtube video: valamilyen böngésző plugin segítségével rögzítheted fájlba az adatfolyamot 1:1-ben. Az már mindegy, milyen tartalom lesz a fájlon belül, HD vagy nem HD.
A mai gépeknek maga a letöltési sebesség nem okoz gondot (vagyis a merevlemez írási sebesség szempontjából képes követni a tempót, HD adás esetében is), de azt a videót még meg is kell jeleníteni, dekódolni, ami viszont gyengébb processzornál esetleg problémát okozhat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zajacz #10983 üzenetére
Táp nélkül az erősítő valóban nem működik, majdnem úgy lehet felfogni, mint ahogy egy hangerősítő is néma, áram nélkül. Csak itt annyi a különbség, hogy a nagyfrekvenciás jel átszivárog a különböző alkatrészeken és szórt kapacitásokon, így gyengítve mégis átjut valami.
Ezt főleg analóg adásnál lehet jól látni, amikor táp nélkül erősen zajos vagy elmegy a kép. Bedugva adott esetben a túlvezérlés is látható, amikor elcsúszik, széttörik a kép, vagyis a szinkronjelek sérülése miatt szinkronhiba áll elő.
Vételtechnikai szempontból, amikor 3 és 5 kilométerekről beszélünk, az nem távolság. Helyi vétel, ahol erősítőt többnyire nem is szabad alkalmazni, a túlvezérlés esélye miatt. Ha kiraknál az ablakba egy passzív lepkeantennát, talán jobban járnál. Talán, mert ebben a szakmában semmi nem biztos (nem vagyok antennaszerelő egyébként, de TV-ket javítok).
-
Kernel
nagyúr
válasz
azbest #10963 üzenetére
Az mondjuk elképzelhető, hogy a kártyának saját BIOS-a van (mint ahogy van SATA, SCSI kártyáknál is), plusz figyeli a rendszeridőt is, vagyis az alaplap óráját, ezért nem kell neki külön gombelem a feszültségtartáshoz (áramszünet esetére).
A sokféle BIOS kezelése viszont nem tudom, mennyire okozna nehézséget, mert ahogy az órabeállítás is szabványos parancsokkal működik, elvileg az ébresztési beállítások is, de ezt konkrétan nem tudom.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Murphistic #10948 üzenetére
Egyrészt BIOS-ban lehet konfigurálni a bekapcsolást, akár 15 éves számítógépeknél is, tehát ez nem újdonság.
De vannak programok, ami Windowsból is képes állítani a BIOS-nak ezt a funkcióját (mint ahogy a BIOS-órát is állítja a Windows). Erre gyakran fel vannak készítve a tunerprogramok is, vagy más jellegű programok is léteznek ilyen képességgel, hacsak nem szól közbe valamilyen kompatibilitási gond. Bár, elvileg szabványosított a téma.
Jobb híján még azt is meg lehet tenni, hogy a számítógépet egy konnektorba dugható, párezer forintos időzítő indítja, de ehhez a BIOS-ban be kell állítani, hogy áramszünet után automatikusan induljon el. Ezt is tudják még az ócska alaplapok is.
-
Kernel
nagyúr
Védelmet úgy értettem, hogy az 5 V tápot védeni kell a csatlakozó- és kábelzárlat ellen, ami bármikor előfordulhat. Vagy az is, hogy valaki rádug egy normál antennát (erősítő nélkül), ami kapásból fémes zárlatot képez.
Vevőboxomnál úgy van megoldva, hogy zárlat hatására lekapcsol az 5 V, még a menüben is beáll az Antenna Power Off, manuálisan kell visszakapcsolni.
Szikrázás más téma, azt a kábelhálózat földpontja és a készülék testpontja (hálózat) közötti feszültségkülönbség okozza. Szerencsétlen esetben, ha a szikra nem a testpontok között sül ki, hanem a bemenetnél, az 5 V táp áramköre még sérülhet is. Más esetben nem vészes, mert a tuner bemenete induktivitáson keresztül földelt (vagyis egy tekercs, ami a nagyfrekvenciát nem söntöli, míg DC-n rövidzárat képez), így az érzékeny tuner védve van, még a látszólag durva behatás ellen is.
-
Kernel
nagyúr
Elképzelhető, hogy van erre valami szabvány (pl. 100 mA minimum), amit nem tud teljesíteni, vagy már így is annyira kihasználja az USB-port terhelhetőségét, hogy épp az a néhányszor 10 mA biztonsági tartalék marad, amit a stabilitás érdekében nem lehet, illetve nem is akarják beáldozni erre a célra.
Maga az áramkör egy rövidzárvédett, szoftveresen ki/be kapcsolható DC-kimenet, LC-szűrős elválasztással a nagyfrekvenciától, plusz néhány négyzetmillimétert foglal a csatlakozó mellett, amint az asztali vevőboxban látható is. De ha például a vezérlőchip nem támogatja (nincs kapcsoló-kimenet erre a célra), akkor sem fog menni.
-
Kernel
nagyúr
Hagyjuk már azt a lefedettségi térképet... fórumokon folyton ezzel jönnek, fizikával nem törődnek. Az a térkép - noha professzionális tervezőprogramokkal készült -, mégis csak tájékoztató jellegű.
Például pont olyan esetekre nem érvényes, ahol a ház másik oldalán, ellenkező irányba áll az antenna, vagy egyéb speciális esetek vannak. Nem mindegy a ház anyaga sem, különböző fémes árnyékolások, helyi reflexiók, kioltások stb.
Amíg nem volt nálunk helyi adó, én egyszerű erősítős lepkeantennával, 50 km-ről vettem az adást, de még annak is csak egy reflexióját.
Ebben a topikban is sokszor le volt már írva, hogy a design-antennák nem sokat érnek. Legalábbis nálunk, mert külföldi, németországi stb. városi viszonyok között tényleg jól szolgálhatnak.
Nekem alapvetően az a gondolkodás nem jön be, amikor valaki nem ért valamihez, de azért kapásból lefikáz egy szolgáltatást. Amit persze nekem nem tisztem védeni, hiszen semmi közöm hozzájuk, legfeljebb ismerem sajnos ezt a mentalitást, saját tapasztalatból is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Leveeehu #10659 üzenetére
SCART --> S-Video átalakítás úgy korrekt, ha a készülék SCART-csatlakozója támogatja az S-Video kimenetet, amit így kell elképzelni:
http://en.wikipedia.org/wiki/SCART
Jobbfajta TV-k tudják is ezt, hogy egyik SCART-aljzat az RGB-csatlakozást támogatja, másik az S-Videót. Kompozitjelet pedig értelemszerűen mindkettő.
UPC-box SCART-kimenete kompozit- és RGB-jeleket tud produkálni. Nem emlékszem olyanra, hogy a menüjében S-Video kompatibilitást be lehetne állítani.
Anélkül viszont, ha van például egy ilyen átalakítód, nem tud működni:
Szerintem inkább egy kompozit AV-bemenetű kártyát kellene venni, mivel SCART-nál az egyértelműen adott. Manapság már bagóért kaphatók, bontóban is, hiszen az analóg tunerek kifutott dolgok.
-
Kernel
nagyúr
válasz
cellpeti #10601 üzenetére
A Hyundai kezelési utasításából látható (menürendszer jól ismert képei), hogy ez is az Alcor 1500-zal megegyező lapkakészletre épül, mint a legtöbb PVR-es, kártyát nem kezelő társa.
A HDMI-szabvány magában hordozza a hangot is, azzal nem lenne gond, hiszen a HDMI-kábel arra való, hogy két készüléket összekössünk vele, minden további nélkül. De a monitor bizonyára nem fogadná (ld. monitor gépkönyve), csak külön kábelen.
A DVI-átvitel nem garantálja a hangot, legfeljebb szoftveresen belehegeszthető az is adatfolyamba, tehát ez nem okoz problémát, ha a videokártya gyártója úgy akarja, megoldja. Csak ez a gyakorlatban DVI --> HDMI kapcsolatot feltételez, hiszen épp azért találták ki.
Az analóg hang külön levehető a SCART-kimenetről, ami ezeknél a vevőboxoknál folyamatosan ad képet és hangot, mert a D/A-konverter egy teljesen független áramkör, még akkor is, ha a DVB-T-processzoron belül helyezkedik el.
Sőt, az analóg kimeneteken mindig lehet monitorozni a komponens- és HDMI-kimenet, illetve menürendszer beállításait még akkor is, amikor bármi okból nem él a HDMI-kapcsolat. (Példának okáért, olyan felbontás lenne beállítva HDMI-n, amit a TV nem támogat.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
wassermann #10026 üzenetére
Ha már számítógépes eszközökről beszélünk, életszerűen velejárnak a szoftveres problémák is. OS viszont nincs kikötve a címben. Ilyen alapon Windowsról sem eshetne szó. Az már csak egy külön szívás, hogy Linux alatt több gond lehet, okokat tudjuk, támogatottság stb. ez most mellékes.
Én is követtem a témát, itt nem általános Linux (mint OS) problémákról volt szó, hanem Linux, mint DVB-megjelenítés kérdései. Őszintén szólva engem sem érint, de legalább úgy is felfoghatom, hogy milyen jó nekem.
Viszont, ha megnézzük a topik 1. hozzászólását, nem csak az derül ki, hogy te indítottad, hanem már az első oldalon jönnek az SW gondok (Windows is), meg egyebek.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Murphistic #9945 üzenetére
Sok típusban van ugyanez a kínai chipset, Alcor, Wayteq, Strong, DPS vagy a SCART-adapter formájú egységek stb. Ha ezek közül megnézed azokat a letölthető kezelési utasításokat (vagy a digiportal.hu oldalon a Tesztek, cikkek menüpontot), ami PVR-es és nem kártyafogadós, jó eséllyel ugyanezeket az ábrákat és menüket lehet látni benne. Vannak persze kivételek is, például a Törökországban gyártott Siemens, Orion és társai.
A processzor gyári tartozéka egy Linux-alapú program, amit az egyes készülékgyártók ugyan testre szabnak, így lehetnek elérő menüpontok és ikonok is, de a lényeg alapvetően ugyanaz. Ez egyébként nem garantálja, hogy a firmware is csereszabatos, bár van olyan is. A gyártók igyekeznek védeni a saját programjukat, ha már dolgoztak rajta, tesztelték fejlesztgették. Erre van egy szoftveres trükk, vagyis visszaugat a készülék, nem mindig enged felrakni más programot. Plusz lehetnek kisebb hardveres eltérések is, amitől nem fog rendesen működni, én is így jártam. Pedig itt még a típus is egyezett, csak a HW-verzió volt eltérő. Kicsit félrevezetett a hazai forgalmazó a honlapján egy hülye fogalmazási hibával. De legalább küldtek utána hozzávaló programot, amivel rendbe jött.
Úgyhogy az enyém véletlenül DPS 80 HD néven fut, ebben is melegszik rendesen a processzor, de már vagy két éve jól bírja. Előfordulhat, hogy jobb jelminőségnél kevésbé melegszik, amikor a processzor kevésbé van leterhelve a hibajavítással, ezért is érdemes minőségi jellel ellátni. De lehet, ez csak gyanú, alaposabban nem figyeltem meg.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kecuhun #9940 üzenetére
MinDigTV, m1, 4 GB üres pendrive, 1óra 27 perc:
A kép egy asztali vevőboxról készült, annak kompozitjelét dugtam rá a számítógép analóg tunerjének bemenetére, azért ilyen minőségű. Az ne zavarjon meg, hogy pont akkor nem HD-műsor volt, hanem csak felkonvertált, mivel fix sávszélen megy az adás.
Készült akkoriban egy másik kép is:
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #9929 üzenetére
75 Ω a koaxiális TV-kábelek hullámimpedanciája, miután készülékek bemenetei is erre vannak illesztve, antennákat is így gyártják, meg a többi szerelvényt. De nem csak a TV, hanem az URH-FM rádiók tunerjének bemenete is.
50 Ω-os kábeleket és készülékeket használnak például a rádiótechnikában rövidhullámon és egyéb speciális alkalmazásoknál, adóknál, iparban. Valamint az autórádióknál is (AM/FM). CB rádiónál is.
Vagyis háztartásban ezzel nem kell számolni, de ha valaki véletlenül 50 Ω-os kábelt kötne be, az is működhet. Én láttam már ilyet. Az illesztetlenség ugyan okozhat némi reflexiót, csillapítást, de az is előfordulhat, hogy fel sem tűnik. Úgyhogy ezen nem fog teljesen lehalni a vétel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
danielsun89 #9918 üzenetére
Az a kellemetlen, hogy hibrid tunerben van még egy digitalizáló chip is, aminek a teljesítménye hozzáadódik a disszipációhoz. Még az is elképzelhető, hogy zajos analóg vételnél jobban melegszik, mint amikor tiszta a kép. Vagy inaktív módban még kevésbé.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Alex123 #9824 üzenetére
1080 soros felbontás mindenképpen adott, egyébként 1080p és 1080i egyaránt full HD-nak minősül.
A TV-adás mindenképpen interlaced, így az 1080p kimenet szükségtelen is, médialejátszáshoz talán jó lenne. De attól még azt is le lehet játszani, ha esetleg ilyen anyag adódna, nagyobb gond inkább, hogy nem minden kodek támogatott. Ezeknél a DVB-T vevőknél nem az 1080p miatt kell aggódni.
Ami a specifikációban olvasható:
http://www.alcordigital.hu/termek/alcor_hd_2800_digitalis_vevo
"Választható felbontás: 480i/480p/576i/576p/720p/1080i"
Arra értendő, hogy a beállítások menüben a HDMI-kimenet felbontását eszerint tudod beállítani. Illetve ezek közül az SD felbontások a SCART/RCA-kimenetre is vonatkoznak, pontosabban abból is csak a 480i (NTSC) és 576i (PAL), de ez most mellékes.
-
Kernel
nagyúr
Amiről én tudok, a nálunk kapható vevőboxoknál egy tunerrel lehet egy adót nézni, másikat a háttérben rögzíteni. Második tunerrel lehetne még egy adót felvenni.
Elméletben lehetne egy tunerrel több adást, akár az egész multiplexet is rögzíteni, de olyat nem gyártanak.
Számítógépen meg lehet csinálni, Linuxos fórumon olvastam egyszer, hogy valaki felvette az egész multiplexet, utána visszajátszásnál VLC-vel tudott tallózgatni a csatornák műsorai között. De ott már röpködtek a gigabájtok rendesen, nem kevés helyet foglalt a merevlemezen.
-
Kernel
nagyúr
Közben lejárt az időlimit, de annyi még talán idetartozik, hogy a szaküzletekben kapható jobb minőségű elosztók és egyéb alkatrészekek épp abban jeleskednek, hogy nagyobb frekvencián is kis veszteséggel tudnak dolgozni. Vagyis a hangsúly itt nem a digitálison van, hanem frekvencia nagyságán.
Ezért van az, hogy szakmabeli számára a "digitális antenna" vagy "digitális splitter" stb. elég furcsán hangzó kifejezések.
-
Kernel
nagyúr
Az is csak olyan nagyfrekvencia, mint a többi. Tegyük fel, van például egy 610 MHz-es vivőfrekvencia. Továbbítás szempontjából gyakorlatilag mindegy, hogy ezt a jelet analóg AM/FM-modulálom vagy digitális COFDM-modulációnak teszem ki.
A jeltovábbítás sajátosságait gyakorlatilag a frekvencia nagysága adja, nem a moduláció milyensége. Nem véletlen, hogy a digitális vételhez is olyan antenna való, mint az analóghoz. Legfeljebb magasabb frekvenciákat kell megcélozni, amennyiben az adó az UHF-sáv tetején üzemel.
-
Kernel
nagyúr
Digikábelen nem kódolással osztják le a csomagokat, hanem a lakáson kívül elhelyezett szűrő határozza meg. A frekvenciák úgy vannak csoportosítva, hogy adott csomagba tartozó analóg és digitális csatornák egy tartományba esnek, így ezeket már nem kell külön szűrni.
Vagyis aki előfizet például egy családi csomagra, ő abból az analóg és digitális frekvenciákat egyaránt megkapja. Többi már csak az ügyfélen múlik, hogy milyen vevőt köt rá.
EPG-k vannak, de ezt részletesebben nem figyeltem (nekem nincs Digikábelem).
A hurokátmenet minden készüléknél azt jelenti, hogy ami bemegy, az ki is jön. Mintha csak egy elosztó lenne.
-
Kernel
nagyúr
Annyira hülye nem vagyok, hogy földi vevővel akarjak rögzíteni kábeltvt.
Ezt most nem nagyon értem, akkor miért kérdezted?
...vagy csak a földfelszíni digitálisokat lehet rögzíteni (Alcor HD2500 pl.) a piacon lévő vevőkkel?
Láthattad, hogy földi vevő. Számomra meg természetes, hogy Alcor = földi vevő (DVB-T). Ezért írtam, hogy azzal nem fog menni.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
UPC digitális kábelt nem tudod földi vevővel dekódolni, nyilván rögzíteni sem. Még DVB-C vevővel sem tudod, csak azzal, amit a UPC ad. Abból lehet rögzítőset is kérni, drágább csomagban. De az is csak a saját belső merevlemezére rögzít titkosítva, így legfeljebb SCART-on keresztül tudsz róla felvenni, VHS magnóval például.
-
Kernel
nagyúr
válasz
wassermann #9765 üzenetére
De azért tegyünk különbséget, hogy kábeles szolgáltatóknak átállni sem kötelező semmire, mivel a saját, zárt rendszerét mindenki úgy működteti (technikailag), ahogy akarja. Maradhatna még analóg is, amíg a piac nem kényszeríti fejlesztésre.
Mint amikor az analóg földi sugárzásban bevezették a sztereót, eleve a korszerűbb, NICAM-sztereóra álltak be, mely már akkor CD-minőségű digitális jelet vitt át, az analóg rendszeren belül.
De kábeles cégek attól még tovább nyomták a meglévő cuccaikon dual-analóg (A2) sztereóban, eltekintve persze a földi vételből bekevert adásoktól.
Jelenleg a digitális átállás is csak a hazai földi sugárzásra vonatkozik, eltekintve olyan hazugságoktól, vagy esetleg csak butaságoktól, amit szolgáltatók vagy bolti eladók gerjesztenek, digitális átállás rémével riogatva az idős nyugdíjasokat, csupán eladásaik fellendítése céljából.
Miközben az idős nyugdíjas kábeles előfizető a földi digitális átállást észre sem venné, egyébként.
-
Kernel
nagyúr
válasz
DeathAdder #9764 üzenetére
Legfeljebb, ha MPEG-4-ben nyomják a HD-tartalmat, akkor azoknál sötét képernyő lesz. Hangot hallod esetleg. Tehát itt nem arról van szó, hogy túl kis felbontással jelenik meg, hanem sehogy nem jelenik meg (ezt csak az egyértelműség kedvéért).
De ezt a szolgáltatód tudná pontosan megmondani, hogy milyen kódolások vannak ott.
-
Kernel
nagyúr
válasz
DeathAdder #9735 üzenetére
Digikábelhez jó, de az még nem garantálja, hogy minden szolgáltatónál biztosan használható, mert léteznek az általánostól eltérő megoldások is.
A Digikábelhez nem szükséges különleges vevő, mint ismert, az üzletekben kapható DVB-C televíziókkal is kapásból megy.
-
Kernel
nagyúr
válasz
wassermann #9665 üzenetére
Az USB-vevő melegedése csak az alkatrészek áramfelvételéből adódik, ami a jelenlegi technikával elkerülhetetlen, és ez csak hátrány. Hidegen is épp úgy működik, mint melegen, nem kell várni felfűtésre.
TV, video, audio készülékeknél ilyen jellegű fűtést sehol nem alkalmaznak, nincs rá szükség. Frekvenciaszintézeres hangolásnál az "alaphangot" biztosító rezgőkvarc stabilitása önmagában is elegendő, a mára elavultnak számító feszültséghangolt oszcillátoroknál pedig AFC-áramkör korrigál, ami a demodulálás után előálló DC hibafeszültséget használja ki szabályzásra.
A lentebb említett AM-mikro fejnél ilyen megoldás nem játszik, mert az csak egyszerű frekvencia-lekeverés, míg demoduláció a vevőkészülékben történik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
nono0327 #9657 üzenetére
Talán a "nem támogatott formátum" üzenet eleve a boxból jön, vagyis az egy analóg videójel, ábra. Nincs mit tenni vele, meg amúgy sem lehetne. De ha jól megnézed, általában fel lehet ismerni a grafikából, hogy az a TV menürendszerének hibaüzenete, vagy a doboz maga írja ki?
Egyébként nem nagyon értem, mert ha adott egy előfizetés, ami érvényes a HD adók SD vételére is, akkor a szolgáltatótól kellene kapni hozzá megfelelő boxot is. Keresővel én annyit találtam, hogy a PR Telecomnál létezik egy HD PVR box (SCART+HDMI):
http://www.pr.hu/dokumentumok/users_guide_HDPV-C12CX.pdf
Továbbá van digitális SD box, SCART kimenettel:
http://www.pr.hu/pdf/egyeb/MotorolaDVI1000.pdf
http://www.pr.hu/pdf/egyeb/users_guide_HDPV-C12CX_web.pdf
(Utóbbinál a fájlnév téves, valójában egy SD vevő leírását tartalmazza.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
wassermann #9654 üzenetére
Fűteni az AM-mikro vevőfejet szokták, azt is csak annál a megoldásnál, amikor a fejbe van építve egy oszcillátor. Ennek jele keveredik a bejövő jellel, a különbözeti frekvencia pedig az UHF-sávba esik, így közvetlenül mehet a TV-be. Ugyanis az analóg TV-adás is AM, csak nem mikro. Vagyis másképp, az AM-mikrón is hagyományos TV-adás megy, csak szokottnál magasabb frekvenciájú vivőhullámon.
Miután az oszcillátor ilyen magas frekvencián hőfokváltozásra igen érzékeny, a frekvencia kismértékben változhat, így elmásznak a csatornák. Erre találták ki, hogy a fejet inkább felfűtik egy magasabb hőfokra, de azt viszont állandó értékre stabilizálva. Ez hővisszacsatolással könnyen megoldható.
DVB-T-nél ilyenről szó sincs. Itt egy multiplex adatfolyamból kell kikódolni a kívánt csatornát, ez tisztán szoftveres kérdés, hogy milyen gyorsan tud egyikről a másikra állni. Asztali vevők célhardvere ezt kevesebb erőforrással is gyorsabban megoldhatja, mint egy PC, ahol több szoftveres réteg épül egymásra, felemésztve a számítási teljesítményt.
VLC-vel egyébként rögzíteni lehet az egész bejövő multiplex adatfolyamot is, persze jönnek sűrűn a gigabájtok, de így egyszerre több adó jele kerül a merevlemezre, később lehet közöttük tallózni. (Ezt csak érdekességképpen írtam, Linuxos fórumon szórakozott ezzel valaki.)
Ha másik multiplexre váltunk, akkor viszont a tunerben található oszcillátor frekvenciáját is más értékre kell állítani, majd kikódolni a kívánt programot. TV stb. vevőknél UHF-sávon sem okoz gondot a frekvencia stabil értéken tartása, a szokott módon, vagyis rezgőkvarc-alapon stabilizálva, majd azt leosztva, ezt nevezik frekvencia-szintetizálásnak A fenti, fűtéses történet mikrohullámon játszik.
-
Kernel
nagyúr
Mindenképp érdemes próbálkozni, 30 km nem olyan sok egyébként, pláne ha nincs közben komolyabb árnyékoló tereptárgy sem. Tokaj elég nagy teljesítményű, Miskolcon is fogható (50 km). Persze, ez fekvéstől is függ, de vannak olyan lakások, magasabb épületek, ahol szabad kilátás van Tokaj felé, még szobaantennával is vehető.
Ne tudd meg, én a Tokajnak egy valahonnan visszavert hullámát fogtam ellentétes irányból egy évig, míg nem üzemelték be az Avast. Erősítős lepkeantennával, konkrétan egy SWA-200 erősítőpanel volt benne. Direktben ugyanis nincs rálátásom, egyrészt a fekvés miatt, másrészt árnyékol egy épület is.
Tény ugyanakkor, hogy amikor régebben beszéltem egy antennaboltos ismerőssel, ő kapásból tudta az én vételi helyem problémáit is, meg amúgy ismeri az egész város vételi sajátosságait, mint a tenyerét. Arra gondolok, ha egy ilyen szaki szerint probléma van, akkor ott lehet, hogy tényleg probléma van. De attól még lehet próbálkozni is.
-
Kernel
nagyúr
Az a helyzet, hogy a SCART kimondottan SD-csatlakozó. HD-re nincs is szabványosítva (az RGB-komponensek helyett mehetne rajta HD-komponens is, de ez már a kezdeteknél hamvába halt próbálkozás volt egyes gyártók részéről, miután időközben elavult maga a SCART).
Viszont állítólag a Metróban is árusítottak egyszer olyan DVB-T vevőt, ami HD-adást nem vesz. Tehát akkor azt elvileg úgy kellene elképzelni, hogy például m1 jön, RTL Klub nem jön stb. Viccesnek tűnik, pláne ha nálunk még az SD sem jön be, mert az MPEG4-et sem tudja.
Amit linkeltél, az is csak MPEG2, ilyet nem lett volna szabad rendelni. Üzletekben (MMarkt stb.) lehet egyébként kapni ilyen SCART-tunert, ami nálunk is megy. Én is üzemeltem már be ilyet, képcsöves TV-hez, tökéletesen működött.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #9491 üzenetére
Szerintem a Subscriber az előfizetői oldal, System a központi antenna, vagyis betáp.
-
Kernel
nagyúr
válasz
tototos #9485 üzenetére
Nem csak antenna kérdése, mert lehet akármilyen antennád, ha az adott helyszínen nincs elég térerő, vagy az antenna nincs szakszerűen telepítve, takarásban van stb.
Tehát előbb ezt kell tisztázni, például egy frekvenciatáblázat alapján, hogy melyik adót akarod fogni és hol? Mert amúgy ez gyakori probléma, hogy az egyik multiplex bejön, a másik nem. De szerencsés esetben segíteni is lehet rajta.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #9438 üzenetére
Felháborító, hogy ragaszkodik a box hoz
Hisz ha fizetek érte, nem mindegy nekik, hogy min nézem ?Nem, mert így próbálják rászoktatni az embereket az interaktív szolgáltatásokra, online videótéka stb. Az így kierőszakolt, áramfogyasztó, sok embernek bosszúságot okozó boxok ellen úgy lehetne felvenni a harcot, ha senki nem fizetne elő ilyen cégeknél. Csak persze sokaknak választása sincs és / vagy tájékozottsága.
Tévészerelőként sok helyen járok, így látom, hogy sokan csak szívnak a SCART-os UPC-boxokkal, főleg idősebbek, amikor lefagy, elfelejt mindent, újra kell telepíteni stb. Ott áll megfürödve, segítség nélkül nem tud mihez kezdeni vele. Rengetegen SCART-ról járatják a lapostévét, ennek megfelelő fos képpel, és még csak segíteni sem tudok rajta, mert nincs HDMI-kimenet azon a kacaton.
-
Kernel
nagyúr
válasz
stan_smith #9414 üzenetére
Úgy kalkulálj, hogy minden készülék, amiben 1 db tuner van, az értelemszerűen egyszerre csak egy multiplex frekvenciára hangolható.
Ami meg már kéttuneres, az egy olyan extra, ami árában is szépen kiütközik.
-
Kernel
nagyúr
Antennacsatlakozó nem egyenlő csak a koax. csatlakozóval. Utóbbinak a fizikai méretei eleve gondot okoznak manapság egy ilyen apró szerkezet tervezésénél, nem beszélve a vastag koaxiális kábel cipelésének terhéről. Célszerűbb egy vékony koax-->jack átalakítókábelt használni, bár ez okozhat némi jelveszteséget is, de ha van elég jel, digitális vételnél az sem gond.
Belső antennával meg az a helyzet, hogy egy ilyen antenna a hullámhossz felén vagy negyedén tud maximálisan rezonálni (elvben persze 1x méreten is), továbbá van még lehetőség az antenna részleges "feltekerésére" tekercs formájában (mely mintegy meghosszabbítja az antennát, ezért is nevezik antennahosszabbító tekercsnek), de az inkább csak kényszer szülte megoldás, hatásfoka nem olyan jó.
Így viszont a kis botantennák még a negyedhullámhoz képest is rövidítettek, különösen alacsonyabb frekvenciákon, mint az UHF alja, VHF.. Mindezt egy kis USB-tokba zárni, az adott üzemi frekvencián, fizikailag nem életszerű.
-
Kernel
nagyúr
Pedig a sistergés, halk, torz hang, pont arra utal, hogy más hangnormán állsz.
Ha bedugsz egy darab drótot (szobaantennát) és újrakeresed a sávot, nem jön be valami helyi adó? Ha nem is jó minőségben, csak a próba kedvéért.
DVB-T adás nem jön be? Annál nincs PAL-kódolás, se hangnorma.
-
Kernel
nagyúr
http://en.wikipedia.org/wiki/PAL
PAL-B/G/D/K/I
The majority of countries using PAL have television standards with 625 lines and 25 frames per second, differences concern the audio carrier frequency and channel bandwidths. Standards B/G are used in most of Western Europe, Australia and New Zealand, standard I in the UK, Ireland, Hong Kong, South Africa and Macau, standards D/K in most of Central and Eastern Europe and Standard D in mainland China. Most analogue CCTV cameras are Standard D.
Systems B and G are similar. System B is used for 7 MHz-wide channels on VHF, while System G is used for 8 MHz-wide channels on UHF (and Australia uses System B on UHF). Similarly, Systems D and K are similar except for the bands they use: System D is only used on VHF, while System K is only used on UHF. Although System I is used on both bands, it has only been used on UHF in the United Kingdom due to 405-line TV services on VHF operating until the 1980s.
-
Kernel
nagyúr
Az csak az intercarrier hangvivőt befolyásolja (meg egy kicsit a video sávszélességet).
PAL B: képvivő-hangvivő frekvenciatávolsága 5.5 MHz ("nyugati" norma).
PAL D/K: képvivő-hangvivő frekvenciatávolsága 6.5 MHz ("keleti" norma).Csak ez nálunk már keveredik, kábelhálózattól függően. De földi analóg adásnál utóbbi érvényes.
-
Kernel
nagyúr
válasz
torrentszaki #9282 üzenetére
Később tűnt fel, hogy az előbbi hozzászólásomban linkelt PDF végére görgetve látható a digitális csatornakiosztás, részletezve.
-
Kernel
nagyúr
válasz
torrentszaki #9282 üzenetére
Vidéken Digikábelen a digitális csatornák egy része a Digi Mini csomagban jön (1400 Ft), aminél az UHF-tartomány le van szűrve.
Többi pedig a Digi csomagban jön (2800 Ft), az UHF sáv felső tartományában.
Budapesten viszont nincs külön Digi Mini csomag:
http://digi.hu/uploads/documents/aszf/20110501-4_csatornakiosztas.pdf
Érdekes lehet még a 61-es multiplex csatorna esete, ami az UHF-sáv tetején van, és a 2800 forintos csomagnál elvileg leszűrik. Csakhogy az ilyen szűrők meredeksége általában nem teszi lehetővé a tökéletes elválasztást, így esetleg bejöhet még a 2800 forintos előfizetésnél is. Lakástól függően, mert a szűrők pontossága is eltérő.
Mivel multiplexről beszélünk, egy csatorna itt is több adót takar.
-
Kernel
nagyúr
Vagy várjam meg amíg a digitv átáll digitális műsorszórásra...
Nem kell várni, Digikábelen jelenleg is adják a digitális csatornákat is. Az analóg sem fog megszűnni, de nyilván érdemesebb a digitálisra beállni. HD-adók is vannak.
Épp erről volt szó előzőleg is, csak nekem nem ugrott be, mert kimondottan az analógot kérdezted, én meg csak arra válaszoltam.
-
Kernel
nagyúr
Az MTV egyik szakembere szerint a vízszintes irányú felbontás 1440-re csökkentése nem okoz szemmel észrevehető különbséget, viszont jelentős sávszélességet takarít meg.
Pláne, állítólag a forrásanyagok is 1440-ben vannak, így az 1920 gyakorlatilag pazarlásnak volt nevezhető.
-
Kernel
nagyúr
válasz
vegyszer #9170 üzenetére
Gyanítom, szobaantennát használsz, és a B-multiplexet alacsonyabb teljesítményen kapod, ha megnézed a frekvenciatáblázatot:
http://mindigtv.hu/lefedettseg
Egy számítógép zavarimpulzusai ugyanis elég széles spektrumban tudnak zavarni (miután meredek élű, felharmonikusokban gazdag impulzusokról beszélünk), így nagy valószínűséggel a többi csatornán bezavarna, csak azt nagyobb jelszinten kapod, ezért nem olyan érzékeny rá.
Egy példa:
Vevőboxot használok, korábban csak egy távoli adót tudtam fogni, annak is egy visszavert hullámát, a szoba bizonyos pontján elhelyezett antennával. Ez azt eredményezte, hogy nem csak villanykapcsolókra volt érzékeny a vétel, de amint elindítottam egy felvételt, a pendrive digitális impulzusai úgy megszórták az antennát, hogy rögtön szétesett a kép, minden multiplexen.
Ezt az akadályt úgy tudtam venni, hogy a pendrive-ot alufóliával burkoltam úgy, hogy a fólia az USB-csatlakozó fémrészével érintkezve le is testelődjön.
Később elindult a helyi adás, amit már nem reflexióból vettem, hanem rendes irányból, abba már nem tudott bezavarni a pendrive, fólia nélkül sem. Még a szobában sem, de utána felszereltem egy külső antennát, ami zavarokra már egyáltalán nem érzékeny, olyan magas a jelszint. (Nem mintha ezt korábban nem tudtam volna megtenni, sőt már minden elő volt készítve, csak az említett reflektált jelet ott nem lehetett befogni.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
Bloksma #9129 üzenetére
Az igaz, hogy az USB-kábelen eshetnek tizedvoltok is, de ez egy tuner működésében szerintem nem okoz ilyen változást. A bemenőjel a tuner első fokozataiban analóg módon kerül feldolgozásra, az a része kisebb tápfeszváltozásra nem érzékeny. Ha a tápfesszel lenne gond, azt észrevennéd, mert egyéb működési hibát okozna a szerkezet digitális áramköreiben.
Magasabb frekvenciákon viszont nagy jelentősége van a vezetékek induktivitásának is, ami a frekvencia növekedésével növekvő ellenállást képvisel, és az antenna szempontjából "hosszabbító" hatással jár, a rezonancia-frekvencia ezáltal eltolódik. De itt elég összetett hatások lépnek fel, ahol minden mindent befolyásol, amit még szakember sem mindig lát át elsőre, helyettesítő kapcsolást lehetne felvázolni stb.
UHF-en már egy kis darab drót induktivitásával is számolni kell. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a kis szerkezet működés közben impulzusszerű áramot vesz fel, ennek megfelelő szűrése érdekében viszont nincs lehetőség kellő méretű szűrőkondenzátorok beépítésére, a helyhiány miatt. Az impulzusokkal szemben a vezeték induktivitása szintén ellenállást képvisel. A vezetéken kisugárzó impulzusok viszont képesek visszazavarni a vételbe is.
Tehát itt elvileg az USB-kábelnek komolyabb, jó minőségű, kis impedanciát képviselő árnyékolóharisnyával kellene rendelkeznie, hasonlóan a koaxiális kábelekhez, talán akkor kiküszöbölhető lenne ez a hatás.
-
Kernel
nagyúr
Átmenő koax. csatlakozó (loop) minden asztali DVB-T vevőn van, aminek értelemszerűen az a funkciója, hogy több készüléket is fel lehet fűzni egy antennára, így mindegyikhez eljut ugyanaz az antennajel.
Ezen felül van kicsit drágábban a modulátort is tartalmazó vevőbox, ami a dekódolt digitális adást felteszi analóg formában az UHF sáv valamelyik csatornájára, ami egyrészt jó az öregebb készülékek számára, de jó lehet arra is, ha valaki a konyhába, vagy másik szobába szeretné kivinni a jelet. A hang ilyenkor mindig mono, mert egyszerű modulátor szokott lenni ezekben a készülékekben. Sztereo kódoló áramkör beépítése nem szokás, de nem is nagyon lenne értelme.
Én régi videómagnóból bontottam egy 5 V tápfeszültségű modulátort, amit a vevőbox USB 5V tápjára kötöttem (csak egy RC-szűrőtag kellett még, mert zajos volt a táp), így vittem ki a konyhába a jelet, egy vékony koax. kábelen. Így persze azonos műsor megy a szobában és a konyhában, de ez nem gond, mert a konyhai TV épp azért kell, hogy átmenetileg ott is lehessen folytatni egy adott műsor nézését.
-
Kernel
nagyúr
válasz
spiritex #9001 üzenetére
Kódolásban különbözik a hang, úgy néz ki, a HE-ACC tömörítéssel nehezebben birkózik meg a szerkezet, de én ezt csak felvétel beletekerésnél tapasztaltam, ott is általában normalizálódik egy idő után, ami még számomra kibírható. Túl sűrűn nem is rögzítek vele. Ritkán fordult elő olyan, hogy tekerés hatására teljesen kiesett a szinkronból.
TV-adás nézése közben viszont soha nem tűnt fel, de most direkt meg is figyeltem, hogy az első pillanatól kezdve tökéletes a szinkron.
Ez is DPS 80, de más HW verzió, tavaly nyáron vettem:
SW: B021G-5
HW: 5007.2806.1 -
Kernel
nagyúr
Nekem úgy tűnik, a MinDigTV-matrica elnyerésével is összefüggésben van a dolog, és nem feltétlenül kell azt hackelni, csak célszerű tartózkodni frissítés letöltésétől az Antenna Hungária webhelyéről (vagy OTA), amíg a gyártó / forgalmazó webhelyéről elérhető a korlátozás nélküli verzió is. Még akkor is, ha utóbbi nem olyan friss. Ez persze főleg STB esetében járható út.
Más jellegű eset, amikor egy AH-verzióban csak azért tiltották le a PVR-t, mert teszteletlen funkciónak tekintették, majd későbbi firmware-ben újból megjelent.
TV-nél egyébként az a helyzet, hogy a TV mellett úgyis érdemes tartani egy DVB-T boxot, pusztán videómagnó célra. A független tuner így lehetővé teszi azt is, hogy egyik adót nézem, közben a háttérben egy másikat rögzítek pendrive-ra vagy merevlemezre.
Miután átrendezték az adókat, most már nem lehet megtenni azt sem, hogy például nézem az m1 vagy m2-t, közben rögzítem az RTL Klubot (hogy azt később a reklámok átugrásával visszanézzem). Ezek eddig ugyanis közös multiplexen voltak, így egy készülék (egy tuner) megoldotta a kérdést. Most már ehhez is kettő kell. De egy ilyen kacat már 10 ezer körül kapható, és nagyon jól pótolja az öreg VHS-t, hiszen annál sokkal praktikusabb.
-
Kernel
nagyúr
SD-hez elég elvileg, de ki is próbálhatod a terhelést. Korábban töltöttem fel DVB-T adásból származó stream-eket:
http://prohardver.hu/tema/dvb-t_dvb-s_dvb-c_kartyak_usb_pci/hsz_8413-8413.html
-
Kernel
nagyúr
válasz
csendes #8771 üzenetére
A FAT32 fájlrendszer maximum 4 GB-os fájlokat tud kezelni, ezért valószínűleg alapból NTFS fájlrendszer van rajta.
Alapból FAT32-vel hozzák forgalomba a pendrive-okat, hogy minden hülye (vagy finomabban: minden laikus) vásárlás után azonnal használni tudja. FAT32-t ugyanis a világon minden számítógép kezel, legyen az MAC, Linux, Windows, valamint a különböző készülékek, STB-k.
4 GB fájlméret itt mellékes, az asztali felvevők úgyis darabolják a felvételt. Az enyém például 2 GB-nál új fájlba kezd, persze visszajátszás közben ez nem tűnik fel.
Partícióméret akár 2 TB is lehet FAT32 esetén. Az XP ugyan max. 32 GB-ig formáz FAT32-t, de nagyobbat is lekezel, ha máshol lett formázva.
-
Kernel
nagyúr
A MindigTV-matricával rendelkező gépeknél szokott lenni PVR-korlátozás, sőt PVR-tiltást is láttam már. Miközben előfordul, hogy gyártó hivatalos honlapján elérhető a PVR-funkciós verzió is, legfeljebb az nem olyan friss. Ezért inkább az gyárit érdemes feltenni, nem pedig az Antenna Hungária letöltési helyét használni.
Ezt általában azzal indokolják, hogy a PVR-funkciót nem teszteli az AH, nem érdekli őket, mert műsorszórás szempontjából közömbös funkció.
Vagyis a gyártó és a vásárló magánügye, hogy a PVR-funkció hibáit egymással megvitassák.
Utána következik ez az érdekes korlátozás, a Panasonic plazmáknál is szokott lenni, hogy megjelöli az adatfolyamot, méghozzá gyári számhoz kötve, kódolva és titkosítva, így még hasonló TV-n sem tudod lejátszani, nemhogy PC-n.
De ezen még nem gondolkodtam eddig, hogy pontosan miért szemétkednek az emberrel, majd hátha kitalálom egyszer... :-) A felvételi korlátozás lehetősége ugyanis a DVB-T-szabványban is benne van, tehát a csatorna maga is korlátozhat már adóoldalon, ha akar.
-
Kernel
nagyúr
válasz
desolator #8738 üzenetére
A DVB-T földi adás (Terrestrial), szoba vagy tetőantenna szükséges hozzá, már amennyiben fogható nálatok:
http://mindigtv.hu/Hol_mikor.aspx
http://mindigtv.hu/Elerheto_musorok.aspx
DVB-C (cable) adás például a DigiTV hálózatán érhető el, továbbá itt-ott előfordul az országban olyan szolgáltató is, ahol a DVB-T-jelet ráteszik kábelre is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Champipi #8721 üzenetére
Így szokott viselkedni, ingadozni, amikor vételi problémák vannak. A kijelzés lépcsőzetes, nem folyamatos. Jobb antenna kellene, kültéri, tető, rálátás stb.
Jelerősség (vagy szaknyelvben jelszintnek szokás nevezni), önmagában kevés, mert az a jel lehet zavarokkal terhelt és akkor hiába magas a szint. Úgy lehetne elképzelni, ha ugyanaz rádióadás lenne és füllel hallanád, tele lenne mindenféle zajjal, nem értenéd a beszédet (jelminőség...) A készülék nem bírja kinyerni a hasznos jelet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Visormail #8686 üzenetére
http://www.keene.co.uk/multi.php?mycode=SGB22
Mint itt is látható, a SCART-csatlakozóba egy kis elektronika van beépítve, ami a kompozitjelből leválasztja a H és V szinkronjeleket:
http://www.syncblaster.com/syncblaster_cables.html
Az is látható, hogy kábelből létezik VGA és BNC változat is, ez a része majdnem mindegy, csak csatlakozó kérdése. A gond inkább az, hogy a tévék 16 kHz sorfrekvenciával működnek (PAL), míg a 32 kHz-es monitorok ezt nem szeretik, főleg a képcsöves monitorok egyáltalán, LCD-nél talán van remény.
Itt is erről tárgyalnak:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Visormail #8675 üzenetére
SCART-on kizárólag TV-szabvány szerinti jel jön 50/60 Hz (PAL/NTSC), ez egyébként abban is különbözik a számítógépes VGA RGB szabványtól, hogy utóbbinál a horizontális és vertikális szinkronjelek két külön vezetéken haladnak.
TV esetében van a SCART RGB (vagyis három vezeték) plusz a kompozitjel vezetéke, ahol a TV RGB üzemmódban is a kompozitjelből választja le a szinkronjeleket.
A linkelt SCART-VGA átalakító olyan speciális kábel lehet (és csak passzív kábel, elektronika nélkül), amit valamilyen készülék támogat, amit direkt úgy terveztek (szabványon kívül), hogy adott készülékekhez jó, máshoz nem. Ezért is írják a lap alján:
Speciális összeköttetés pl. DVD készülék SCART kimenetén keresztül kivetítő monitor bemenetére. (VGA-ból nem csinál Scart jelet!)
Nekem Matrox videókártyához is van olyan kábel (én csináltam), hogy egyik vége VGA, másik SCART, de az csak a Matrox-kártyához jó, mert van ilyen TV-kimenete.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Visormail #8672 üzenetére
Olyan viszont nincs, a DVB-T vevőkben használatos processzorok csak olyan D/A konvertert tartalmaznak, ami az analóg SDTV-hez való szabvány PAL/NTSC jelet biztosítja, RGB vagy kompozit formában, plusz van még a HDMI-kimenet.
A HDMI-kimenetre lehetne esetleg egy DVI-monitort kötni (miután a HDMI és a DVI közvetlen kompatibilis egymással), de például egy HDMI / VGA átalakító külön beszerzése már aránytalanul drága lenne.
-
Kernel
nagyúr
Én még a II. emeleten is padlószinten találtam a legjobb vételt. De én is mit össze kínlódtam szobaantennákkal is, lepkeantennával is, ablakon kívül is. Egy ideig a dohányzóasztalnak támasztva használtam, így volt nézhető.
Majd egy váratlan ötlettel a lepkeantennát betettem a sarokba, a TV mögé, ahol nem is látszik. Kifelé néz, a fal felé, egy reflexiót vesz, ugyanis az adó pont ellenkező irányba van. Persze, el kell találni egy bizonyos szöget, de utána stabilan nézhető.
Legjobb lett a vétel. Így már elviselhető, míg beindul nálunk a helyi adó, hiszen a sarokban senkit nem zavar az antenna. Vertem volna a fejem a falba, hogy pont a legkézenfekvőbb helyet ki sem próbáltam...
Egyébként nálam a lepkeantenna beépített erősítőjét a DVB-T vevő 5 V-ja táplálja, ez is optimális, mert bár az erősítő 12 V-os, de 12 V táppal már túlvezérlődik, gerjed, torzul a jel, rosszabb lett a vétel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
yh4bzub77 #8639 üzenetére
Nem mindegy, hogy milyen előfizetésed van a Fibernetnél (analóg, digitális), hogy a digitális szolgáltatásuk használható-e saját DVB-C (=Cable) vevővel, esetleg az, hogy a Fibernet által biztosított box rendelkezik-e vajon HDMI kimenettel? Nem ismerem a szolgáltatást.
Másik lehetőség egy DVB-T vevő, de ahhoz antenna és térerő is kell.
-
Kernel
nagyúr
Egy érdekesség, hogy a Youtube sem tud megbirkózni az RTL Klub hangjával. Próbáltam egyszer TS fájt közvetlen feltölteni, a Youtube úgyis átkonvertál magának mindenféle videókat, gondoltam hátha ezt is. Utána akár még le is tudtam volna tölteni FLV-ben.
Képet valóban át is konvertálta, de néma maradt a videó.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bb.bocs #8564 üzenetére
Egyszer egy olyan hülye problémával találkoztam valakinek a gépén, hogy a Windows időnként "torpant". Később kiderült, hogy mivel az egyik partíció dugig tele volt adatokkal, a Windows (explorer.exe) periodikusan lekérdezte a szabad helyet a meghajtókon, ilyenkor rövid időre leakasztotta az egész rendszert.
De ezt csak a példa kedvéért írtam, hogy mik vannak, a Sysinternals Process Monitorral (ez nem a Process Explorer) lehet ilyeneket lenyomozni, hogy mi történik a háttérben.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bb.bocs #8562 üzenetére
60 % határeset, legalábbis az én vevőm 60 %-on nem tud hibátlanul működni. Nem mondom, hogy nézhetetlen, de főleg nappal vételi zavarok kibillenthetik, kockásodik, akadozik időnként.
Az sem mindegy persze, hogy mit értesz akadáson (vételi zavar van, kockásodik, vagy maga a dekódolás/Windows akadozik).
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kitakat #8510 üzenetére
A TV-tuner valószínűleg érzékenyebb, mint a Wayteq, ezért utóbbi az A-multiplexet nem tudja kellő jelszinttel behozni:
http://mindigtv.hu/Elerheto_musorok.aspx
Ilyenkor általában szerepet játszik az is, hogy az adott helyen egyébként sem túl jó a vétel, vagyis határeset van. Bár nem mindenkinek egyszerű megoldani, de lehetne próbálkozni a Wayteq-készülék egy másik példányával, vagy más típusú dekóderrel, hogy be lehessen határolni, ez az alacsony érzékenység mennyire egyedi hiba, mennyire típusjellemző, reklamálni esetleg az eladónál. Lehetne alaposan (szakember által) megvizsgálni az antenna telepítését, bekötéseket.
-
Kernel
nagyúr
Ez már kiment a fejemből (régebben foglalkoztam vele), hogy teljes multiplex megy át ilyenkor, ami elég tetemes. A Blaze 6.0-ra azért írtam, hogy nem működik, mert kipróbáltam, fájlok lejátszásával. Utána kipróbáltam a másik programot, az viszont lejátszotta. Nincs USB-tunerem egyébként.
-
Kernel
nagyúr
válasz
donhada #8483 üzenetére
Blaze 6.0 nem egy szimpatikus kinézetű cucc, ráadásul nem is tudja lejátszani (dekódolni) az MTV vagy RTL Klub videókat (melyek letöltési linkjét pár napja ide is beraktam, tesztcélokra).
Ez viszont:
http://www.blazevideo.com/download.htm
BlazeVideo HDTV Player Standard 6.6
Viszi a magyar stream-eket, csak ez egy 14 napos próbaverziós program, illetve meg is vásárolható. De szerintem próbáld ki inkább a VLC-t, ingyen. Az USB 2.0 viszont kell hozzá gondolom, főleg a HD adáshoz.
Vannak itt driverek is, ami esetedben valószínűleg már telepítve van, de aki önmagában használja a VLC-t, annak talán ez is szükséges lehet:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Lantos28 #8471 üzenetére
Az a helyzet, hogy DVB-T tunert nem épp így kell vásárolni, hanem első lépés a helyszín felmérése, tájékozódás a közeli adókról, vételi lehetőségről. Erről véletlenül egy szót sem írtál, pedig ez a legfontosabb.
Sok esetben jó támpont, ha egy bármilyen TV-be bedugunk egy darab drótot, műszerzsinórt, vagy egy szobaantennát és megnézzük az adott helyszínen fogható analóg adásokat. Abból általában lehet következtetni a digitális adásra is, ha egy toronyból jön. De még ez sem jelent garanciát, mert eltérő a teljesítmény, különböző frekvenciák másképp terjednek, főleg a magasabb tartományban lehet gond.
Csak utána érdemes gondolkodni azon, hogy milyen vevőt vásárol valaki. Még azt is el tudnám képzelni, hogy előbb csak kölcsönbe keríteni egyet, próbára.
-
Kernel
nagyúr
Kicsit furcsállottam én is, mert 4:3-nál szélesebb szokott lenni a kétoldali holttér.
Mindamellett, ilyen szürke animációs megoldással nem fog menni az AFD sem, vagyis 4:3 tévére így nem fog automatikusan levágódni, mert az AFD az üres fekete részeket érzékeli (érzékelné) ilyenkor.
-
Kernel
nagyúr
Végeredményben nem az MTV vált, hanem DVB-T vevő AFD-je.
Az MTV stream például fix 16:9 HD. A 4:3-as műsort ebbe teszik bele úgy, hogy kétoldalt fekete oszlopok lesznek (pillarbox). Csak ezt jól működő AFD esetén nem látni egy 4:3-as TV-n, mert már eleve úgy megy ki az analóg kimenetre, hogy automatikusan levágódik a széle. (Itt most a digitális adásról van szó, de az MTV külön kibocsát még analóg 4:3 formátumot is a hagyományos földi adóknak, ahol a 16:9 alul-felül fekete sávval lesz látható, sőt egy harmadik, anamorf variáció is van, kábeles cégek részére, kapcsolójellel.)
A Duna Autonómia SD felbontásban, anamorf módon sugároz, vagyis a stream alapból mindig 4:3 (720x576i). A 16:9-es műsorokat is ebbe "préselik" bele, emiatt torzított (vagyis magas, sovány alakok) lenne, ha az AFD nem húzná szét 16:9-re, az érzékelt kapcsolójel hatására.
A MinDigTV-nél gondolom így kellene menni a Sportklubnak is, bár én még nem láttam:
http://mindigtv.hu/~/media/DVBmedia/Kodolasi_technikak_2011_01_18.ashx
Tehát nincs ezzel semmi probléma, a szolgáltatón múlik, hogy normálisan továbbítsa a képet az analóg készülékekre is, illetve analóg STB-kimenetekre.
Egyébként, ha a DVB-T vevőn az AFD nem jó, még mindig van lehetőség manuális váltásra. Ilyen volt például a DPS HD 80, de ezt később szoftverfrissítéssel javították, így már teljesen automatán működik ez is.
-
Kernel
nagyúr
Nekem 3,5" tápos merevlemezek vannak, csak emiatt nem akartam 2,5"-os egységet vásárolni, nem is szoktam annyit felvenni, ami nem férne rá egy 4 vagy 8 gigás pendrive-ra. Visszanézés után pedig rögtön törlöm, vagy megy át a számítógépre, amiről szintén ki tudom tenni TV-re. Ha esetleg még nem volt idő visszanézni, akkor is mehet át a számítógépre, ha éppen helyet akarok csinálni a pendrive-on.
TV minden este 6-7 órát megy, nekem legalábbis nem lenne értelme folyamatosan járatni egy merevlemezt, amikor néha napokig vagy hetekig sem használom semmire. (Médialejátszóként sem használom a DVB-T vevőt.) De az viszont kényelmes és mára megszoktam, hogy ha hirtelen fel akarok venni valamit, akár a műsor miatt, akár egy rosszkor érkező telefonhívás miatt, akkor az gombnyomásra, azonnal működik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gulyasa #8436 üzenetére
A gyakorlatban ez egyszerűen működik, például az én készülékemnél csak megnyomom az Info gombot a távszabályzón felvétel közben, erre feldob egy kis táblázatot, ahol szerepel minden szükséges információ, aktuális fájlméret, szabad hely, bitsebesség stb.
Bár a táblázatról nincs fotó, de így néz ki a menü:
http://www.digiportal.hu/page.php?89
Sok PVR-es típusban használják ugyanezt a menürendszert és processzort, Alcor stb.
Az aktuális bitsebességgel kalkulálva kijelzi, hogy mennyi idő van hátra, ami elfér az adathordozón. Mondjuk az enyémnél annyi szépséghibája van, hogy menet közben az időérték már nem változik, tehát legjobb a felvétel elején ránézni, ha kevés a hely.
Mert ha például kiírja, hogy 1 órányi szabad hely van, akkor legalább tudok mire számítani. De amikor fél óra múlva is 1 órát közöl, az nyilván megtévesztő.
Így különböző adóknál egy-egy próbafelvételt indítva le tudom tesztelni, hogy például egy 4 GB méretű pendrive-ra HD adóból kb. 1 óra fér el, SD-adóból talán 8 óra, nem emlékszem pontosan. Amúgy is adónként eltérő a bitsebesség.
Felvétel céljára egyébként legpraktikusabb a pendrive, szerintem. Nekem ott figyel mindig benne, gombnyomásra indul a felvétel, például jön egy telefonhívás, megzavarnak valaminek a nézése közben, csak rányomok, később vissza tudom nézni.
Merevlemez már kényelmetlenebb, forog a motor, esetleg soha nem áll le, akkor kapcsold ki, de akkor nem fog készenlétben figyelni, nekem legalábbis hamar elegem lett belőle.
-
Kernel
nagyúr
Banálisnak tűnik, de én úgy látom, ott a válasz a Google-ban. Német oldalak jönnek be, de a Google fordító segítségével kihámozható, hogy a TE egy csökkentett funkcionalitású verzió.
Részletes összehasonlítás:
http://www.dvbviewer.com/de/index.php?page=features
Info:
http://www.dvbmagic.de/tv-software/dvbviewer.htm
Teszt:
http://www.dvbmagic.de/tv-karten/technisat-skystar2.htm
Letöltés:
http://www.technisat.de/indexc77f.html?nav=Downloads,de,33&pID=211
De azt nem tudom, hogy hardver nélkül lehet-e telepíteni, kipróbálni.
-
Kernel
nagyúr
UPC a MinDigTV-hez képest is jobb, mert kábelen nagyobb sávszél áll rendelkezésre, több frekvenciát tud magának kiosztani, tetszése szerint.
Így állhat elő az a helyzet, hogy az MTV jobb a UPC-n, mint a MinDigTV-n, mert a UPC közvetlenül kap HD-jelet az MTV-től optikai kábelen, amit saját hálózatán országosan tud terjeszteni. Vagyis ők nyilván nem antennával veszik az adást, mint ahogy még a kezdeteknél működött a rendszer, vagy 15 éve.
-
Kernel
nagyúr
A torrentes 720p mozik még annyi erőforrást sem igényelnek, mint például az RTL Klub SD videója, közel sem. TV-adásnál a bitsűrűség minél alacsonyabban tartása érdekében H.264 kódolást alkalmaznak, aminek dekódolása elég számításigényes, sajnos ez fekteti meg a gyengébb gépeket.
-
Kernel
nagyúr
HD-t nem hinném, de könnyen meg lehet győződni róla, van itt asztali DVB-T vevővel rögzített stream. A készülékek átkódolás nélkül rögzítik az adatfolyamot, vagyis ugyanaz, mint az adás:
Ez pedig egy SD felvétel:
RTL Klub / Csillag Születik / Szabó Ádám (A hibák vételi zavar miatt vannak benne.)
VLC tudja dekódolni mindkettőt, vagy az MPlayer is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hardcore café
- Steam Deck
- Apple MacBook
- One mobilszolgáltatások
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Újszerű HP 250 G10 - 15.6"FHD IPS - i3-1315U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - 1,5 garancia - MAGYAR
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest