Hirdetés
- Mobil flották
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kapcsolja ki, kapcsolja be!
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- iPhone topik
- Yepp: korlátlanság és streaming-modell a Yettel adatforradalma
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csabrep
újonc
Sziasztok!
Van egy Tp Link TL-SG1005D switch egy ideig(kb 6 óra) szét osztja a netet 2db laptop felé, majd csak az egyik laptopon van net, majd arról is eltűnik. A ruterből jövő LAN kábelen mindig van net. Switch újra indításával van net, de egy idő múlva megint nincs , utána újra indítás se segít. 1-2 óra múlva megint jó a switch egy darabig. Cseréljem a switch-et nagyobbra ?
Köszi -
PistiSan
addikt
válasz
johnny82 #918 üzenetére
Én 16 portosból vettem végül az okosabbat, mert ott is 1-2000ft különbség volt. Állítottam neki egy fix ip-t a dhcp tartomanyon kívül, végig nyomkodtam, vannak benne hasznos funkciók. Lehet sokaknak semmit nem jelent, de a ledek kikapcsolhatóak, nekem a hálószobában van a swicth, így nem kellett szigetelő szallagot használni.
-
Multibit
nagyúr
válasz
johnny82 #914 üzenetére
Akkor, ha szükséged van a switch okos (smart) funkcióira. VLAN kezelés, port engedélyezés/tiltás, DHCP, port alapú QoS. A smart switchnek saját IP címe van, a buta switchnek nincs. Mindezen okos funkciók használatához kezelő felülete van a smart switchnek - eltérően a buta switchtől -, amit web browser-ből tudsz elérni.
-
válasz
Gubek-Einste #913 üzenetére
Köszi! 1K-n már nem múlik, de mikor lenne szükséges az SG108E?
-
-
Sziasztok!
One FTTH 1000 netem és tv-m van médiabox-val, ma kötötték át digiről. Bridge módban van az új eszköz, mögötte egy Asus RT-AX82U router(elsődleges) és Asus RT-AX55 meshben. Sajnos kevés már a 4 port a fő routeren, így vennem kéne egy switch-t, ha jól sejtem. Sajnos egyáltalán nem értek hozzá, de nem szeretnék sokat költeni. Azt gondoltam, hogy veszek egy olcsót, de aztán elolvastam az utólsó pár hsz-t itt, most teljes a zavar.
Ez a TP-LINK TL-SG108E jó lenne nekem, ha elég a 8 port? Ugye itt 7-et tudnék akkor használni. Médiabox, avr, nyomtató menne rá, tartalék is lenne későbbre.
Köszi!
-
-
PistiSan
addikt
Sziasztok.
16 portos switchet szeretnék venni, ezeket néztem ki.
TP-Link TL-SG116 - falra is rögzíthető
TP-Link TL-SG116E - asztali, falra nem rögzíthetőAnnyi kell, hogy ossza meg a halózatot, otthonra kell, nem lesz folyamatos nagy terhelés a portokon, amit lehet kábellel kötök össze, de a router 4 portja tele van, és egy másik 4 portos switch is. Inkább előre menekülnék 1 eszközzel. A hálószobában lesz, leragasztott leddel.
Ventilátor mentest néztem, hogy ne zúgjon.
Ha van másik, ajánlottabb darab ajánlás szívesen fogadok. Ez kb 30K. -
Begi
senior tag
Sziasztok!
Létezik olyan budget switch, ami 5 portos és a portok LED-jei kikapcsolhatóak?
TL-SG105E -t néztem, de sajnos nem egyértelmű, hogy tudja-e ezt a featuret.
Köszi! -
Létezik olyan switch, ami rack szekrénybe rakható, de nem az elején, hanem a hátulján vannak az RJ45-ös csatlakozók, és elöl pedig a visszajelző LED-ek? Úgy, mint ezen, csak 16 vagy 24 csatlakozóval:
-
jel1
aktív tag
Még az ilyen aliexpresses switcheket néztem, 4x2,5gbps + 2x10gbps SFP+ 15 ezer pénz
ezek vajon működnek úgy, hogy esetleg a 2,5gbps a router iránya, és a 10gbps meg a szerver/gép, így ők adott esetben 2,5gigával kommunikálnak az internettel, és egymással meg 10 gigával?
-
gabka86
csendes tag
Sziasztok!
Elvesztem kicsit a kínálatban és nem is tudom pontosan mire lenne szükségem...
Hálózatot fejlesztenék a lakásban, cserélem a régi NASt valószínűleg egy Synology 923+ eszközre aminek 2 db 1 Gbps-es LAN portja van (vagy egy ~60eFt-os bővítővel lesz 10Gbps-es portja).
Fotósként sok-sok raw fájllal dolgozom, amiket válogatok, feldolgozok Lightroomban, Photoshopban amit közvetlen a NASról szeretnék megtenni. Emiatt, valamint a jövőre is gondolva, cserélném az 1Gbps-es switch-et is valami gyorsabbra.Egyik lehetőség, hogy veszek a nas-hoz egy bővítőkártyát amivel lesz 10Gbps-es pontja és akkor kell egy 10Gbps-es switch és megvagyok (igaz, a pc még csak 2,5-ös).
Másik lehetőség, hogy valami Link aggregációs lehetőséget támogató switch-et veszek (ami esetleg 10Gbps-es a jövőre is gondolva) és akkor legalább 1 helyett 2Gbps-es lesz a kapcsolat a PC és a NAS között.
Mindkét verzióra nyitott vagyok, szívesen fogadnék Switch javaslatokat mindkét variációra. Tudom, ezek húzósabb árban mozognak, de én még nagyon a leírásokban sem találkoztam ezzel a link aggregációs dologgal sem, mert azzal talán olcsóbbra jönnék ki.
Switch-re egyébként kb. a NAS, PC, 2xTV, 1xNotebook és egy plusz fali aljzat menne, szóval nem szükséges valami 20 portos csoda, elég egy 6-8-10 portos.Vannak menedzselhetőek is de nem tudom, hogy az úgy általában mire jó nekem.
-
hunaqua
addikt
válasz
Gubek-Einste #898 üzenetére
Köszönöm szépen!
A Cudy GS108D is írja.
Boldog Karácsonyt!
-
-
hunaqua
addikt
A CUDY switch milyen kategóriát képvisel ? Van ezekről tapasztalat?
-
-
jel1
aktív tag
Sziasztok!
Ubiquiti USW-Flex-2.5G-5 USW-Flex-2.5G-5-nél (nettó 22 ezer) van olcsóbb módja, hogy összekössem a gépemet és a szerveremet 2,5gbps-sel?
számolva azzal is, hogy pl routert is cserélhetek, mostani 20 ezret ér, így kb akkor 42 ezres ekvivalens értékig mehetnék routereket nézni (csak nem találtam olyat, amin lenne 2x2,5gbps LAN)
kínai rendelés is játszik.
internetem jelenleg gigabites, router gigabites. gépem 2.5gbpss, szervert most tervezek újítani, és ez is lenne a lényeg, hogy van-e értelme nézegetnem 2,5gbps-re, de ilyen árakon nem igazán lenne még, de hátha van... (kábelezés készen áll, cat6) -
rustee
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #887 üzenetére
Köszi a segítséget, meg is rendelem
-
-
rustee
csendes tag
Sziasztok
Kérdésem az lenne, hogy egy TP-LINK TL-SG108E típusú switch megfelelő lenne-e otthoni hálózatomhoz?! Feladata az lenne, hogy a gyári T.home modemből jővő netet ossza szét egy ps5 egy tv és egy iptv boxnak.
Köszi a segítséget előre is.
-
Johnzy
tag
Szervusz!
Igazából egyszerű a képlet: összeszámolod, hogy hány eszközöd van (hány port szükséges) és hozzáadsz némi tartalékot, pl. 20-30%-ot, majd megnézed, hogy melyik portszám illene a legjobban hozzád. Vannak nagyon standard, hétköznapi számok: 5-8-16-24-48 (persze vannak kivételek, de ott a plusz portok SFP-k vagy "extra portok" szoktak lenni, ebbe ne menjünk bele...)
Ha abból indulok ki, hogy 5 eszköz max, ahhoz már élből egy 8 portos switch kellene, hiszen 5 port + uplink = 6, és akkor jönnek a tartalékok....
A set-top-box-al vagyok megkavarodva, ezeknél sosem tudom, hogy melyik szolgáltató milyen VLAN-on ad, de egy biztos szokott lenni: ha van set-top-box-od, akkor IGMP snooping-os switchre lesz szükséged.
Sajna nem elég a sima, kell az ...E betű a végére. (Egyébként pofon egyszerű a cucc, nem kell félni tőle és van rajta IGMP...)
Nem drámai, 10-11k környéke újonnan. A kövi lépcső a 16 portos, ezt neked kell átgondolnod, hogy "mennyire akarsz előre rákészülni", döntsd el, hogy szükségét látod-e avagy sem(persze ezt használtan, esetleg más márkából olcsóbban megszerzed...)
Csak ne az legyen mint sokaknál, hogy egy év múlva mondogatják, hogy "miért nem a nagyobbat vettem"U.I.: IP-MAC binding / foglalás MAC szerint tényleg a router dolga, ilyent nem fogsz unmanaged switchben találni.
Hajrá!
-
yoleeka
tag
Sziasztok!
Őszintén szólva sajnos fogalmam sincs mennyibe kerül egy "normális" switch, extra funkciókra nincs szükségem, lássa el normálisan a feladatát. Mögötte van egy Blu-ray, egy TV, egy set-top box (IPTV miatt). Tehát itt 3-5 eszköz lenne csak rácsatlakozva kábellel. AP nem lényeg, mivel írtam, a tp-link archer ax73 ellátja őket wi-fi-vel. VLAN-ra nincs szükségem. IP-t tudjak állítani, esetleg IP-MAC binding, de azt is tudja a tp-link. Mint írtam nincsenek nagy igények, 1000Mbps-t tudja, ne kelljen sokat állítgatni. Nagyon noname kínai gagyit sem szeretnék.
Amit Dr.FantastiK írt, azt ismerem, de sok rajta a port. Benn a cégnél használjuk őket, tetszik, de itthonra felesleges.
Válaszotok köszönöm előre is. -
fpatrik17
senior tag
Sziasztok!
Otthoni home office fejlesztés tervezek és ebben kérném a segítségeteket, mivel szerintem egy mezei switch lesz a számomra megfelelő megoldás.
Jelenleg az íróasztalomhoz 1 db gigabites UTP kábel jön a Digi routerből az asztali gépembe, a céges laptopot pedig az amúgy igen ócska WIFI-ről használom. Szeretném, ha a munkaállomásnál is rendelkezésre állna normális sebesség és szerintem erre a valami switchet kellene vásárolnom. Van itthon dokkolóm így abba kellene vezetni egy új kábelt, a tervem az lenne, hogy a standing desk aljára felfogatnék egy switchet és innen osztanám a PC és munkaállomás felé két irányba a kábeles netet.
- Ez a megfelelő megoldás számomra?
- Tudnátok ajánlani olyan "budget" készüléket, ami erre a célre megfelelő lehet és nem felesleges pénzlocsolás?[link] Ő például?
Köszönöm!
-
Johnzy
tag
Szervusz!
Hány portra lenne szükséged?
100.000-et költenél egy Switch-re? A nappaliban továbbra is szeretnél egy AP-t vagy nem baj, hogy egy switch alkalmazásával már nem lesz Wifi? VLAN szükséges vagy fölös lenne?
Kérlek, pontosítsd kicsit az elképzelést, az igényeidet.Köszönjük!
-
Dr.FantastiK
őstag
ez egy szuperjo es Managelt : https://www.arukereso.hu/switch-c3145/tp-link/tl-sg1024de-p181310983/#
-
-
yoleeka
tag
Sziasztok!
A napokban behúzták hozzánk a Telekom 1000/1000-es optikai netjét. Jelenleg a nappaliban van egy ősrégi - megmaradt - ASUS RT-AC52U router, ami AP módban látja el a feladatokat. Azonban ez csak 100Mbps-t tud, ezt szeretném lecserélni valamire, de sajnos nincs ötletem. Gondolom switch kellene ami tudja a Gigabit-et, minimálisan menedzselhető, elérhető árkategóriában. A routerem az tp-link ax73, mivel a ház nem nagy, 100nm-es emelet nincs, így igazából ennek a wifije elég, jelenleg. Ezért is gondoltam a switch-re, mit ajánlotok? 100k -t nem szeretném meghaladni árban, de lehet már az is olyan szolgáltatásokat nyújt, amiket soha nem fogok kihasználni.
Köszönöm szépen a segítségetek előre is! -
Doom
aktív tag
Nincs rajta 2,5 gbites port, de ez változhat, ha lecserélem
A bal oldali az átkábelezés előtti helyzet, most az van, hogy a "switch 1" a padláson megszüntetésre került. Mivel a routernek nincs elég portja, nincs minden bedugva, ami a képen van, de egyelőre ez nem gond, a gyerekszobákba és a hálóba még nem kell (lehet, hogy a hálóba sose fog kelleni). Az általam elérni kívánt állapot a jobb oldalon van. Ha link aggregációt alkalmazok, akkor az pont 8 portot igényel.Erre még van azonban pár évem, a gyerekek még kicsik.
-
Johnzy
tag
12 portos switch
nincsennem standard, egy-két spéci kivétel van, pl. 10 portos ahol a 9. és 10. port SFP van, vagy pl. kamerákhoz 10/100-as ahol a 9. és 10. portok már gigássak, ezek most irrelevánsak.
A kérdés, hogy a NAS-odon van-e 2,5 gbit-es port? hány port van jelenleg használatban?
(azt hozzáteszem, hogy ha Link aggregálsz a NAS felé, akkor az plusz egy port...) -
Doom
aktív tag
1 gigás tkomos optikám van, és ez bőven elég is. Belső hálózat miatt gondoltam kicsit feljebb lépni, bár valójában egyelőre nincs rá szükségem, a gigabit is bőven kiszolgál. Tegnap áthúzták a kábeleket, Cat6-ra, és át akartam variálni a belső hálózat elrendezését (NAS-t máshová tenni pl.), emiatt kellett volna egy switch, és mivel jött szembe az akciós a linken, gondoltam, miért ne lépnék feljebb akkor már.
De közben az akció lejárt, és végülis sikerült megoldani, hogy ne kelljen a padlásra switch, úgyhogy most a jelenlegi darabszámom elvileg elég. Optimális esetben inkább egy 8 (vagy még inkább egy 12, ha van ilyen) portosra lenne szükségem, de megvagyok anélkül is egyelőre. De ha jól látom a kínálatot, akkor igazából új switchnél az a kérdés, hogy menedzselhető legyen, vagy 2,5 gbites, mert a kettő együtt drága. Ha menedzselhetőt veszek, akkor esetleg LACP-vel köthetem rá a NAS-t (más hasznát nem látom, de persze valszeg csak én nem értek hozzá eléggé), de egyelőre az sem hoz semmit a konyhára, legfeljebb pár év múlva, ha a gyerekek is elkezdenek kütyüzni majd. Meg a 2,5 gbit is akkor lesz talán észérvekkel indokolható.
Szóval tulajdonképpen elengedtem most ezt. -
Doom
aktív tag
válasz
Dr.FantastiK #870 üzenetére
Sajnos muszáj egyet a padlásra raknom, mert így lett kialakítva a kábelezés. Emeleten jön be az optika, onnan megy fel uplink a padlásra, és onnan mennek le a szobába a kábelek. Nem tudok valszeg 5 kábelt (ennyi kellene) felküldeni a padlásra, bár jövő héten jönnek áthúzni őket, akkor kiderül. A padlás egyébként szigetelt, de valóban, nyáron meleg, télen hideg. Az SG105 egyelőre bírja, úgy néz ki.
Nem tudom, mire kellene nekem a manage funkció őszintén szólva. Gondolkodtam abban, hogy a NAS-t aggregationnel dugom a routerre, de ahogy körülnéztem, a managed 2,5 bites switchek jóval drágábbak, a kínai olcsóbbak meg megbízhatatlanok. Ezért inkább elengedtem, majd pár év múlva, ha a gyerekek nagyobbak lesznek, és kelleni fog talán nagyobb sávszél, akkor inkább veszek olyan NAS-t, ami tud 2,5 Gbitet. Ahogy olvasgattam, azzal jobban járok.
Volna javaslatod, ami hasonló büdzséből kihozna 2 managed switchet?
-
Dr.FantastiK
őstag
Ezek, mind a 2 eszkoz csak sima switch, tehat NEM managed !!
Ha meger neked ennyit az hogy osztod a kapcsolatot de semmit nem tudsz allitani rajta akkor OK.
Padlason, nyaron eleg meleg van, hacsak sima teto.
En egyiket se vennem es Padlasra se raknam !!
.
mert picivel tobb penzert van managelt. -
Doom
aktív tag
Sziasztok!
2,5 gbites switchet szeretnék venni, és az volna a kérdésem, hogy az alábbiakról van-e tapasztalat:
TP-link: [link]
Zyxel: [link]
Az első most elég jó áron van, amennyire meg tudom állapítani, a másodikat meg azért veszem számításba, mert az egyiket padlásra szeretném tenni, és ennek a működési hőmérséklete -40 és +70 fok közé van belőve.
Igaz, hogy 3 éve egy TP-link SG-105 üzemel a padláson, és látszólag bírja, szóval lehet, hogy az SG105-M2 is mehetne akár oda... Nem tudom, hogy milyen tünetei vannak, ha a switchnek túl meleg vagy hideg van?
Köszönöm a segítséget előre is! -
aua
tag
válasz
Dr.FantastiK #867 üzenetére
Köszi a választ!
-
Dr.FantastiK
őstag
persze, ez Managelt : https://www.arukereso.hu/switch-c3145/tp-link/tl-sg1024de-p181310983/#
-
aua
tag
Sziasztok,
otthonra keresek 19"-es rackbe szerelhető, minimum 12 portos switchet általános felhasználásra (NAS, WiFi router, 2 okos TV, IP kamerák), POE nem szükséges.
Tudtok ajánlani bevált típust?
Előre is köszönöm! -
fudi2002
veterán
Sziasztok
Router topikból gurultam át ide. Tud valaki egy bevállt 4-8 portos 2.5g-s kínai switch-et javasolni, ami teljes értékűen tudja a teljes tempót, de bármelyik portok között és akár egyszerre terhelve az összeset akkor is? -
Sinu
senior tag
válasz
Gubek-Einste #862 üzenetére
Köszi a választ!
Mercusys MS108GP lett végül, de csak mert akciós az Alzán -
-
Sinu
senior tag
Sziasztok!
5 portos Mercusys MS105G-t szerettem volna leváltani egy 8 portos switchre, 15k-ig állítottam be a szűrést, de kicsit zavarba jöttem a sok találatot látva.
Ebben az árszegmensben mindegy melyikre bökök, ugyanazt tudják? Vagy van olyan szempont amit érdemes figyelembe venni?
Nem tudom milyen infó lehet hasznos, beírom azt amit annak gondolok:
Digi optika - Huawei modem - Xiaomi AX 3600 - Mercusys - 7db cat5e kábel megy falon keresztül a szobákba. Jelenleg a 7-ből 4-et tudok használni (a router portjai foglaltak), de 6-ra lenne szükségem. A 6 eszköz ami kapná a kábeleket: 1 asztali PC, 3 Smart TV, 2 IKEA Sonos hangszóró.
Melyiket vegyem a sok közül? -
Johnzy
tag
-
Johnzy
tag
válasz
Dr.Adonisz #855 üzenetére
Felejtsd el az ilyen koax vonalba iktatható szarokat, nekünk is volt igazi APC, az csak a TV előtt bekötve, hogy védje a TV tunerjét, az eredmény; nem jött át minden csatorna, némelyik DEMUX-ban meg szakadozott. A túlfeszültséges hosszabbító nagyon nagy találmány, csak két gond van vele;
- a villamos hálózat felől érkező túlfeszültségeket vezeti le és nem a Koax-kábelen bejövőket,
- a másik, hogy ezek a túlfeszültségek a legtöbbször pont magán a koax-kábelen érkeznek meg.Megoldás 1: Az egyik legolcsóbb, de mégis jónak titulálható verzió, amit sokan is használnak, az a Ubiquity túlfeszültség levezetője. (Ennél viszont ki kell emelnem, hogy egy hasznos, jó értékű földelés nélkül ez sem fog csodát tenni!)
Megoldás 2: Ami a legjobb, de ez biztosan nem fog tetszeni; modem -> Multimode optikai konverter -> optikai kábel -> Multimode optikai konverter -> Router,Switch, amibe akarod. Jobb esetben egyébként ez is megvan egy 20-asból.
Megoldás opcionális: még egy, de a helyi adottságok, felhasználói igények, lehetőségek ismerete nélkül necces erről nyilatkozni; olyan szolgáltatóra áttérés, ami eleve optikát visz be.
Sok sikert, reméljük soha többé nem fordul elő ilyen!
-
garga01
őstag
válasz
Nálam ilyen APC Protectnet van bekötve a router és a padláson lévő switch közé, közvetlen a router előtt. Habár ezt írja itt az oldal kifutott, de sok helyen kapható még.
A router + Digis ONT egy túlfesz védős elosztóba van kötve. Elvileg ugye optikai kábelen nem jöhet be villám, így oda nincs rakva védő külön, meg az ONT és saját router közé sem. (Habár van ugye egy fém feszítő az optikai kábelen...).
A routerből a padlásra egy ethernet kábelen megy fel a net szétosztásra, ide van berakva ez az eszköz. A kilógó zöld-fehérre egy rövid kábellel egy villásdugót raktam, ahol a földelésbe kötöttem be és a túlfesz védős elosztó _elé_ dugtam be, hogy abba ne menjen "bele" az esetleg túlfesz. Nem biztos, h ez a legjobb megoldás de olyan helyen vannak a cuccok, ahova egy külön földelést ennek a cuccnak nem tudtam behúzni, max ha majd villany hálózat felújítás lesz...
3 éve így működik, egyenlőre nem volt gond. -
4Grider
nagyúr
válasz
Ilyen switchről nem tudok. Viszont van egy rakat ethernet túlfeszültség védelmi eszköz (toldásként kell őket betenni az ethernet kábelre) 1-2 ezertől több 10 ezer Ft-ig terjedő árral. Jellemzően minél olcsóbbak, annál nagyobb a reakcióidejük és annál kisebb a felső feszültséghatár, amivel még elbírnak. Az APC és eaton voltak anno a piacvezetők, mert kártérítést ígértek, de ma már ez nem jellemző, és egyre több a gagyi a piacon.
-
mrots
junior tag
válasz
Teljesen hetkoznapi tulfeszultseg-vedos hosszabbitokban mar regota letezik olyan, amin koaxot is at tudsz vezetni. Gondolom itt a legcelszerubb megfogni, es akkor jo esetben mar a modem sem szall el, sem semmi mogotte. Ettol mar csak egy lepes olyan tulfeszvedos hosszabbitot keresni, amelyen ethernetet is at tudsz vezetni. Elso kereses:
https://s13emagst.akamaized.net/products/1881/1880739/images/res_a61c9cc0aec0021584c213adf05a6261.jpg
Nem probaltam, nincs ilyenem, csak rakerestem.
-
Dr.Adonisz
tag
Üdv! Kis segítségre lenne szükségem.
Pár hete volt a környékünkön egy nagyobbacska vihar. Szél , eső jég, nameg elektromos kisülés. A környéken is becsapott pár helyen el is ment a net úgy ámblokk a településen -meg talán még néhány településen is(Vodafos) Ezzel még nem is lenne gond, de miután nagy nehezen másnapra lett net a modem csak wifin szórta a netet, és a vihar idején közvetlenül a modemre kötött eszközökön is az integrált hálókártyák-amelyiken több lan port is van azokon csak a modemre kötött- egyszerűen elszálltak. Viszont a nappaliban-mivel ott a pc mellett egy apple miniitv box ill az okostv is lan kapcsolatos- be lett iktatva egy router, így ott csak a router szállt el a pc , tv apple cuccon a hálózati csatik nem. Így adódik a kérdés, hogy létezik e olyan router/Switch vagy bármi ami esetleg a modem felől érkező hasonló túlfeszt -vagy bármi is legyen ez- ki bírja , levédi a mögötte lévő eszközöket, esetleg még működőképes is marad egy hasonló után? -
garga01
őstag
Ja persze, azok se elhanyagolhatók. De ennyire nem eszik forrón a kását, azért nem egy vadaspark él a padláson, hogy minden is a switchbe költözzön
A D-link 10/100-as volt, de több mint 10 évet kibírt, ja és használtan kaptam. Most is megvan még, nem adtam el/dobtam ki, ad-hoc néha elő van véve. Fém házas a Tenda. De majd legfeljebb lehozom azt kiporolom kompresszorral. A pára meg nem hinném h szétenné a panelt benne, nincs annyi eső se nálunk meg nem egy monszun hely. Legalábbis 10 évet bírjon ki ez is és megelégszek.
Értem én, hogy szobába kéne tenni, csak ez egy hagyományos hosszú parasztház nincs itt tetőtéri szoba meg ilyenek... A szobákba meg különböző helyekre menő fali aljzatok kábelét meg csak ezért nem fogom áthúzni, hogy valamelyik szoba sarkában helyet kapjon (és vissza levezessem oda a kábeleket, plusz akkor toldani v cserélni is kéne). -
Johnzy
tag
Én a hőmérséklet mellett hozzá szeretném tenni, hogy a pára és por!
Ez a két tényező, ami szintén keményen befolyásolja az élettartamát egy ilyen készüléknek. Egy "nyitott padláson" (hiszen teljesen, légmentesen lezárva, mint mondjuk egy tetőtéri szoba, belső szigetelés, műanyag, tömített nyílászárók, stb-stb....) az apró kis pókok, rovarok, bármik belemászhatnak, sőt télen kimondottan keresik az ilyen helyeket. A por meg alap, lerakódik, készen is van a "hőszigetelő réteg", már jobban melegszenek a belső alkatrészek.
Egy switch-ben a fő vezérlőchip is keményen tud melegedni, ilyenkor beköltöznek mindenféle "lények" akik néha olyan "fészket raknak" maguknak a switch belső házában, hogy csak na... A másik, hogy a pára miatt elkezd gyakorlatilag "szétrohadni" a belseje. A kemény hőmérséklet ingadozásról meg ne is beszéljünk. Gondolom a D-Link csak 10/100-as lehetettEgyébként fém házas volt a Tenda?
R.I.P. G1008 -
garga01
őstag
Sziasztok!
Én csak egy tippet szeretnék adni. Pár éve lecseréltem a padláson a majd 10 éve tökéletesen működő 8-as D-link switchet egy új eszközre, mert lett gigabites internetünk.
Egyenlőre 2 éve van fent a Tenda G1008 switch, de eddig nem volt gond vele. A padláson nincs szigetelés, a cserép is a sima piros van. Fel van csavarozva az egyik átkötő gerendára a cucc. Nyilván nem a legjobb hely egy ilyen eszköznek, de eddig bírta a hideget-meleget jól (nem tudom mennyi lehtett a múltkori 39-40°C-ban ott fent, de gond nem volt uh fel nem mentem). Nincs fullra kihasználva, minden portban van vezeték kötve, de 3-4 szokott egyszerre menni (fali aljatok és egy AP van rákötve).
szerk.: csak netet/belső hálózatot oszt el, nincs IPTV-m -
-
smiti
veterán
Sziasztok!
Ismét szükségem lenne switch-re, Telekom IPTV hez. Még mindig a TP-Link TL-SG105 a best vagy történt változás az elmúlt 2 évben? Gigabites port kell hogy legyen rajta.
-
-
Redlight2
tag
Most kipróbáltam és a pc helyére kötöttem a switchet. A TV-n lett internet, de az IPTV nem jön be
Illetve mostmár látom a webes felületen a switchet, eddig nem láttam.
cigam:
tp-link TL-SG105E switchet vettem most, ennél a webes felületen ki lehet kapcsolni a LED-eket. Ennek van 8 portos verziója.
-
Létezik olyan (6-8 portos) switch, aminek a LED-jei kikapcsolhatóak? Az már csak hab lenne a tortán, ha az UTP csatik ledjeit is ki lehetne kapcsolni.
-
Backrau
aktív tag
-
4Grider
nagyúr
válasz
Redlight2 #841 üzenetére
Pedig mennie kell, feltéve persze, hogy az az inviteles port, amit megosztasz a switch segítségével, nem csak az iptv vlan-ját tartalmazza. Ha arra a portra kötöd a switch-et, amin az egyik pc van, akkor mindenképp kell lennie a tv-n internetnek, az más kérdés, hogy iptv lesz-e...
-
Johnzy
tag
mint ahogy 4Grider úr is írta; keresd meg a felületén a hálózati statisztikát és nézd meg, hogy látsz-e ott valamilyen hibát 8ahogy fent leírták) vagy sem.
Ki csinálta a hálózati kábeles rendszer kiépítését?
Szolgáltató? Szolgáltatói eszköz típusa? Beltéri egységek típusáról tudnál nyilatkozni?
Ha még a switch management felületéről tudnál pár screen shot-ot csinálni, még hasznosabb lenne, hogy segíteni tudjanak a többiek. -
Redlight2
tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Nagyon tök vagyok a témában, így előre is bocsi
Problémám:
Digi (korábban invitel) a szolgáltatóm. A gyári szolgáltatói modemen 4 ethernet csatlakozó van. 2-őn pc, 1-en a nappalis tv és egyiken pedig az IPTV box lóg, ami a konyhai tv-re van kötve. Viszont mivel gyenge a wifi a lakásban és kellene a konyhai TV-re vezetékes (TCL 43"c645) stabil, viszonylag gyors internet. Hirtelen felindulásból vettem egy [link] tp-link TL-SG105E switchet. Reméltem, hogy plug 'n' play...de nema szolgáltatóiból bekötöttem a switchbe az ethernet kábelt. A switchből egyik portrta dugtam az IPTV box-ot , a másikra a TV-t. Az IPTV szépen jön is switchen keresztül. Viszont a TV-n nincs internet vezetékesen. Próbáltam felcserélni a portokat, próbáltam más kebelekkel, de az eredmény ugyanaz. IPTV van switchen keresztül, TV-n internet nincs.
Mit rontok el? Mi lehet a megoldás? -
4Grider
nagyúr
Egy switch jellemzően nem szokott ilyen jellegű problémákat okozni.
Ha jól sejtem ennek a switchnek van webes felülete, azon megnézném, hogy portokra nem kérhető-e le forgalomelemzés, legalább annyi, hogy adott porton mennyi továbbított csomag van és ebből esetleg van-e error/collision/stb.
Gondolom csillagpontosan kötötted be, nincsenek hurkok, normális kábeleket használtál, stb... -
Backrau
aktív tag
Sziasztok! Adott egy Zyxel GS1200-8 switch. Az internetet ezzel osztom szét a két tv-re a két beltérire. Olyan problémám van, hogy pl. LG tv-n néha nem jön be a skyshowtime, vagy a beltérin az adás minösége folyamatosan változik. Ha a tv-t és a beltérit wifire állítom, akkor ezek megszünnek. Viszont pont azért kábeleztem be mindent, és vettem switchet, hogy a kapcsolat és a sebesség stabilabb legyen. Valaki tud segíteni mi lehet a baj? Elöre is köszönöm.
-
Johnzy
tag
A Tendák nem rosszak, de többi noname gagyit hanyagolnám
Viszont ha szeretnél egy fémházas TP-Link-et.
Itt olvasgathatsz róla.Gondolom a 100mbit-es port bőven elég lesz, akár 8 kamerának is. (gondolom 8mbit fölé sose meg a sávszélesség...)
-
Multibit
nagyúr
Őőő... Ez most GE, vagy FE?
"The PoE Ethernet switch provides 8 10/100 Mbps RJ45 ports that can automatically identify and power PoE devices, connecting all your devices together. Up to 25W power is supported for each PoE port, which allows for stable transmission."szerk:
Az Amazon link is 100-as portokat emleget:
"The PoE switch supports IEEE802.3af/at PoE standards and comes with 8x 10/100 Mbps PoE ports, each capable of delivering up to 26.5 watts per RJ45 copper interface." -
pruzsi
őstag
Szép napot .
Érdeklődnék hogy ennél olcsobb 8 portos Poe switch van esetleg ?
[link] -
Johnzy
tag
Benne van a Tenda leírásában ugyanúgy, hogy 22W jut a teljes Switch-re. Egyébként a 230V-os csatlakozóval félés azért érdekes, mert pl. kíváncsi lennék hogy a teljes házon hogyan van kialakitva a villámvédelmi rendszer... Az nem probléma, hogy egy jól irányzott villám és minden leég? Ha villamos szempontból annyira precíz akarnék lenni, akkor a zárlat szilárdságra és a kábel keresztmetszetre tekintettel azt mondanám, hogy menjen fel egy 1,5mm2-es kábel és hogy ne károsodjon a téli/nyári hőingadozásban, akkor legyen H07RN-F gumikábel. A kötést meg felejtsük el, 2024-et írunk...
-
Stehe
aktív tag
Közben megnéztem a Tenda datasheetjét, portonként ir 15W-ot, viszont a switch maximuma 22W. A kameráknak ugye a maximális fogyasztása 6W, nem tudom ezt mikor érik el, bár nem lenne szerencés, ha éjszaka mozgás érzékelés + rögzités közben kapcsolnának ki, mert túlmentek a maximális 22W-on...
-
Stehe
aktív tag
Köszi szépen a választ, erre nem is gondoltam (nem ismertem a POE Budget fogalmat), de valószinűleg ez tényleg nem lenne egy működőképes megoldás. Megoldás lehet még egy POE++ injektor [link] 47W-al, de igy már nagyon elszállnék árban, gyakorlatilag egy 8portos switch duplájából jönnék ki. Padlásra megoldható lenne az áram egy kültéri konnektor kialakitásával, csak félek a tűzveszélyességtől. Nem feltétlen a switchnél, hanem inkább a konnektor/kötéseknél. Tudom erre nagyon minimális az esély, de ez inkább utolsó utáni verzió lenne. Esetleg a switchet egy kisebb szekrénybe/dobozba be tudnám még tenni. (Arról nem is beszélve, hogy a beszélt passziv switch hivatalos működési tartománya -10 - 70 Celsius fok, mig a sima switcheké 0-40 Celsius fok...
Update: Még egy switchet találtam [link] , ahol a POE Budget: "Single port: AF: 15.4W". Ez jó lehet még, ugye? Ha jól értem ez azt jelenit, hogy portonként lehet max. 15.4W, vagy a 4 portra 30W összesen... -
Johnzy
tag
Szia!
Ha beázna, akkor az a Switch-re is rossz hatással lenne, nem csak a 230V-os aljzatra. A 48V ugyanúgy szikrázhat, tüzet is okozhat.
Az általad összeírt kombó véleményem szerint nem biztos hogy működne. Ennek oka, hogy a linkelt switch-nél megtalálható az alábbi szöveg:
1-Port Gigabit PoE++ In and 4-Port PoE+ Out: Supports up to 66 W / 47 W / 21 W/ 9 W PoE budget output when powered by 802.3bt Type 4, 802.3bt Type 3, 802.3at, and 802.3af PoE standard, respectively. PoE budget calculations are based on laboratory testing. The actual PoE power budget is not guaranteed and will vary as a result of client limitations and environmental factors.
A leírásból eleve úgy jön le, hogy egy 30W-os PoE+ megtáplálás esetén 21W-os Budget áll rendelkezésre, ami 4 kamera esetén nem éri el az általad említett 6W/kamerát. A négy felsorolt teljesítmény értékhez oda is írja a 4 különböző szabványosztályt, eléggé evidens. Persze ez attól is függ, hogy a PoE tápfeladó és a Switch között milyen hosszú a kábelszakasz, hogy milyen kábeltipussal kerül kiépítésre, stb-stb...Ennyi erővel - ha ennyire nehézkes a feljutás a padlásra, akkor - jobban járnál ha a tervezett 4 (vagy több) kamera hálózati kábelét levinnéd abba a szobába, helyiségbe, ahonnan felmenne az eredetileg is tervezett hálókábel. Most akkor egy helyett 4 kábel menne fel a padlásra....
A villanyszerelő nagyobb lyukat fúr + nagyobb kábelcsatornát tesz fel és elő is vagy készítve a 8-10 kamerás kiépítésre. Mivel nem tudom, hogy mi lenne az "induló helyiség" így ezt Te látod. De ha necces a feljutás, akkor én eleve így csinálnám.
Viszont a Te általad, fent írt összeállítást sajnos nem tudom 100%-os szakmai biztonsággal igazolni, hogy müködni fog, kérlek, azt csak saját felelősségre építsd meg.Üdv
-
Stehe
aktív tag
Koszi szepen a valaszt! Padlasra szeretnem elkerulni az aramfevetelt, nehogy legyen egy kis beazas es pont a konnektor vagy kornyeket erintse… Nehez feljutni, igy csak kesob tudnam meg ha baj van, hetente nem tudom ellenorizni sem. Akkor a vegso megoldas az lesz, hogy lecsokkentem a kamerak szamat negyre. Igy eleg lesz a kisebb tapfeado [link] , az egy tizes alatt megvan. (Ha evek mulva nagyon hianyzozna megis a plusz kamera, akkor az emlitett tapfelado+switch kombobol vennek meg egyet.) Elvileg a 4 darab 6 wattos kamerat boven elviszi akkor a 4portos passziv switch is [link] . Nem hagytam ki semmit a tervezesbol, ugye?
-
Johnzy
tag
De igazából bőven jó a korábban Általad linkelt HIK-es switch; 8 kamerához bőven-bőven elég a 100mbit-es Uplink port. A leírásában lévő 60W-ról nem tudni, hogy az a tápegységre vonatkozik-e vagy a leadott PoE Budget-re, de szerintem sima, "háztáji kamerákkal" nem lesz gond, csak legyen felvíve a padlásra a 230V...
-
Johnzy
tag
Sajnos nem is fogsz, mert mint ahogy mások is leírták, a "PoE IN" port teljesítménye korlátozott, nem osztható a végtelenségig, ráadásul elfelejtetted az egyik legfontosabb aspektust; maga a Switch-vezérlő, a rendszer is megeszik pár Watt-ot, ami lehet 3-tól 10W-ig akármennyi, szóval az is levonandó a PoE Budget-ből, ha már korrektek akarunk lenni...
A linkelt TL-SG1005P-PD jópofa cucc, úgy látszik, hogy mégis van keletje ezeknek, viszont neked ebből élből két darab kellene (2x 21.000,- ) és két darab 60W-os PoE feladó (azt hittem, hogy 7-8.000 Ft, hát én 25.000-ért találtam meg neten) szóval ez a mutatvány így olyan 95.000,- Ft lenne.Ehelyett (ahogy mások is javasolták) 40.000,- ért TP Link csodaswitch-et kapsz és max egy 10-esből megvan a villanykábel, a dugalj + dugvilla és azzal nem lesz bajod, az bevált, tuti, ott minden arra van, amire kitalálták, nincs kísérlet, az menni fog!
Ha netán optikával mennél a padlásra
, bár 73k-ért szerintem túlzás...
-
Johnzy
tag
Ahova felmegy egy UTP vagy ahelyett inkább egy SFTP kábel, oda mellé igazán elfér egy 230V villamos kábel is. A karom leszakad, miközben azt írom, hogy nem kell rögtön a 2,5mm2 -es vezeték, bőven elég egy 3x1mm2-es H05VV-F kábel, a végén egy dugaljjal. (
Még a 3x0,75mm2 is elég lenne, de ezt már le is írom, pfujj...)És már is megoldottá válik a padláson a villamos ellátottság!
-
Johnzy
tag
válasz
Gubek-Einste #806 üzenetére
De létezik, csak a fenti elképzelést nem tudja teljesíteni. Van AliExpress-es 1ből 3 port "mikroswitch" is. Mondjuk nálunk csak 2 kamerát hajt meg, de még működik, még nem füstöl
-
Johnzy
tag
Ez az elgondolás élből felejtős, nincs olyan switch, ami ennyi kamerát látna el!
A ráadásul a linkelt 60W-os tápfeladó is kevés hozzá; olyan 5, max 6 kamera felvétele lenne ennyi, de mivel ilyenhez nincs switch, így felesleges a számolgatás is...
A Netgear-nek van egy olyan modell-je amit AT-s PoE-vel meg lehet táplálni és az 5 portjából kökemény 2 portján AF teljesítménykimenete van, nem több. Persze vannak úgynevezett "PoE osztók", de ami működik, az is 3 "kimenettel rendelkezik", mert szintén a AT- szintet oszt 3 felé... -
-
Stehe
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #812 üzenetére
Ez [link] az eszkoz megfelelo lenne, -30 foktol 70 fokig van megadva a mukodesi tartomanya. Az a kerdes, hogy egy hasonli eszkoz letezik-e 8 portos verzioban? Orakat keresgeltem a neten, de nem talaltam… :-(
-
-
Stehe
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #810 üzenetére
Mert a padlasra kerulen, ahol nincs aram…
-
-
4Grider
nagyúr
Először is pontosan tudnod kell, hogy mi az az összes teljesítmény, amire szükséged van az általad kért 8-10 porton. Mert simán lehet, hogy nem fogsz olyan nevesebb márkát találni, aki neked átírja a poe szabványokat és ad 50-100W-ot egyetlen poe porton (amivel el tudja látni az általad elképzelt poe switch-et).
Első körben itt nézz körül. -
Stehe
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #806 üzenetére
Koszi! Ezt a tipust ajanlottak, ami a tapfeladotol kapott jelt tovabb tudja osztani: [link] . Kep alapjan latszik is, hogy van poe-in es poe-out portja. Hasonlot keresnek, vagy 8-10 porttal, es nevesebb markaval…
-
-
Stehe
aktív tag
Sziasztok!
Kamerarendszer telepitest szeretnek megoldani tapfeladoval ( [link] ), ehhez keresnek olyan 8-10 portos POE switchet, amelyre nem kell kulon aramot kotni, es ra tudok tenni 6-7 darab poe kamerat. Hikvision kamerak lesznek telepitve, igy adott lenne egy Hikvision switch is, pl. [link] , de nem tejesen tiszta hogy azt hol latom, hogy adott switch mukodhet-e kulon tapegyseg nelkul… Ha a fentiek alapjan tudnatok ajanlani nehany tipust ami szoba johet, azt megkoszonnem! -
Johnzy
tag
Elvileg igen, ezen a honlapon írják, hogy tud link aggregálni, tehát ha jól konfigolod őket, akkor menni fog.
Apró kitérő: a Netgear-nek is van 8 portos switch-e, sokan azt hiszik, hogy tud aggregálni, mert azt írják, csak nem olvassák végi, hogy az aggregációt a "light széria" legnagyobb, 16 portos modellje tudja, a többi nem...
-
Bence_
tag
Sziasztok!
Ha két Linksys LGS310C eszközt a 2 sfp portján kötöm össze, akkor ott be tudom állítani a link aggregációt , így a kettő között 2 Gigabit lesz a sebesség?
Köszi -
4Grider
nagyúr
Pedig igyekeztem magyarul írni. Akkor átfogalmazom: A switch egyes portjaira dugott hálózati eszközök látni fogják egymást, mert ez a switch feladata. Ha az eszközök között van wifi router, akkor logikusan a wifi routerre csatlakoztatott eszközök is látni fogják a switchre csatlakoztatott eszközöket. Így érted?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest