- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Láttam már olyan optikai modemet, annak kimeneti szintjét gondolom nem lehet növelni, vagy nem tudom.
A direkt bekötést csak próbának gondoltam, a helyzet felmérésére, amúgy az elosztásra nyilván szükség van, ha a felvevő belső tunerjét is használni akarod. De azzal digitális jelet nem tudsz fogni.
Kíváncsiság kedvéért meg lehet nézni ilyenkor, hogy a TV-t és a felvevőt összekötöd egy SCART-kábellel, a felvevőt beállítod a megfelelő AV-bemenetre, hogy tud-e onnan rögzíteni valamit. De ha így működne is, onnan kezdve csak azt tudnád rögzíteni, ami a képernyőn van, tehát kiesik az a lehetőség, hogy a háttérben más adót. Illetve a TV-t sem lehetne akkor kikapcsolni.
A jelszintet valamilyen többkimenetű erősítővel lehetne növelni, antennás szaküzletben tudnak ehhez tanácsot adni, hogy melyik erősítő alkalmas a célra. Érzékenyebb erősítők ugyanis túlvezérlődhetnek, tehát olyanra van szükség, ami jól tűri a nagyobb jelszintet is, ugyanakkor kompenzálja az elosztás veszteségét.
Talán egy példa, de személyesen én sem ismerem, csak most találtam:
-
Kernel
nagyúr
DVD-recorderekben analóg tuner szokott lenni, vagy létezik éppen DVB-T Panasonic is, a 100 000 forintos kategóriában. DVB-C külföldön is ritka, ha jól látom a neten.
Lényeg, hogy minden jel szerint a DVD-felvevőbe épített analóg tunerről veszel fel, ami lehet szemcsés, ha nem elegendő a kábelen az analóg jelszint. Ezt okozhatja egyébként a jel kétfelé osztása is passzív (vagyis nem erősítős) eszközzel, amikor eleve kevés a bejövő szint. A próba kedvéért bedughatod az antennakábelt közvetlenül is, elágazás nélkül, úgy elvileg tisztulhat a kép.
De a felvevő egyéb (SCART, RCA, S-VHS) bemenetein is csak analóg felvételt tudsz készíteni, miután ezek analóg SD szabványú csatlakozók.
Szerk: egy érdekes trükk lehetne, ha a TV a SCART kimenetén ki tudja adni a saját digitális tunerjének analóg kompozitra alakított jelét (ezt nem minden TV teszi meg), utána azt rákötni a felvevőre.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
Elképzelhető, bár az egy 3D TV, mozgásérzékelős távszabályzóval, legmodernebb design stb. További részletek a saját honlapján:
http://www.lg.com/hu/monitorok/lg-TM2792S
http://www.lg.com/hu/monitorok/lg-M2732D
Van ott egy összehasonlító gomb is, ami egyébként a CI-slot hiányát tévesen hozza ki a TV-nél.
LG TV-k XD engine vagy bármilyen képjavítója a legkevesebb, mert azt legjobb kikapcsolni. Hangfunkciók sem lényegesek, külső hangrendszer alkalmazása esetén. LG LCD TV-knél szokott lenni feketeszint-csökkentő opció is, ami már érdekesebb lehet, mert azzal kellemesebb a filmnézés, valamint 32" és alatti méreteknél hasznos lehet az overscan, ami nem sokat vág le a kép széleiből, mégis szubjektíve nagyobbnak tűnik tőle a kép, pontosabban az alakok. Monitornál nem tudom, van-e.
Vagyis az ördög a részletekben lakozik, hogy jó közhelyes legyek, ami még menet közben derül ki, mindamellett 125 ezret én nem adnék egy ilyenért, noha pofára igen tetszetős. Ennyiből 42" Panasonic plazmát is kapni, ha TV-nézés a cél. Ámbár ennyiért inkább csak 1024x768-as kijelzővel, de azt lehet 3-4 méterről nézni és már nem is feltűnő a pixelesség, viszont jobb a moziélmény, szebb a kép, mint egy LCD-n.
-
Kernel
nagyúr
Nemrégiben felmerült a topikban, akit esetleg érdekel: [link]
"Miben különbözik egy tévé és egy monitor? Mocsár Sándor, a Samsung szakértője szerint a monitorok élettartamát hosszabb, akár napi húszórás üzemre tervezték, míg a tévé esetén a gyártók nyolcórás átlaggal számolnak, vagyis azonos hosszúságú napi használat mellett egy monitor tovább működik hibátlanul. Ugyanakkor ha valaki csak naponta néhány e-mailt küld, illetve elolvassa a Facebookot és a híreket a neten, annak egy tévé is megfelel a monitor helyett.
Bár a tévéken is van általában PC-mód, a szövegek olvasása egy monitoron kicsivel kevésbé fárasztó. A filmek gyors jeleneteinek elmosódását megakadályozó több száz hertzes képjavító funkciók a monitorokból hiányoznak, a monitorok inkább gyors válaszidőben erősek. Egy 2 millisecundumos reakcióidejű monitor tökéletes játékra, bár a mai tévék esetében sem tapasztaltunk már a játékprogramok irányítását nehezítő késleltetést."
-
Kernel
nagyúr
válasz
maglew #12437 üzenetére
Van egy négyzetes antenna amit a HIFI használ az vajon jó rá - csak annak más a csatlakozója?
A mondat másik fele gondolom nem kérdés, hanem kijelentés, és valószínűleg a tekercselt AM keretantennára gondolsz, ami teljesen alkalmatlan erre a célra. A HiFi-hez is felesleges használni, ha nem hallgatsz AM-adókat, csak a vezetékgubancot növeli.
Darab dróttal lehet kísérletezni, de magasabb frekvencián, a rövidebb hullámhossz miatt, rövidebb huzal tud rezonanciába jönni, ezért nem lehet túl hosszúra venni. Teleszkópantennát is ezért kell ilyenkor összébb húzni, a jobb vételhez. A HiFi-hez mellékelt FM huzalantenna is például hosszabb a kelleténél.
Hogy szigetelés van rajta, az mellékes, az elektromágneses hullámokat nem befolyásolja, akár komplett antennát is lehet műanyag burkolattal ellátni. A huzal vastagsága már érdekesebb, a vastagabb jobb.
De mindez mellékes, ha kevés a térerő a helyszínen, mert akkor egy dróttal úgysem fog menni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
wassermann #12431 üzenetére
OK, csak nem értem, ebben mi az új információ. Épp ezt mondom, hogy én még 40 collon is láttam nézhető képet. Mindamellett a képátló és távolság viszonyán van a hangsúly, hiszen monitort is lehet közelről nézni, vagy TV-t távolról, ettől függően változik a helyzet.
De nem kevertem össze a méreteket, tele van a... szervizem is tévékkel, el tudok közöttük igazodni, méret alapján is. Monitorom is van néhány, 15-24" között.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Smithy87 #12428 üzenetére
Élvezhetetlennek nem mondanám, eleve kisebb méretű, mint egy átlag TV, ezért kevésbé látszanak a felbontás hiányosságai.
40 collos LCD-n is láttam már aránylag nézhető képet, SCART-on keresztül, csak lehetőleg távolról kellett nézni. Hosszabb távon persze nem lenne jó ilyet használni, de jobb híján elmegy.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Smithy87 #12422 üzenetére
Kábelek vannak, csak az nem biztos, hogy az neked jó. Egy példa: [link]
Hama VGA - Scart adapter
Kábel adapter 15 pólusú HDD és SCART véggel.
Speciális összeköttetés pl. DVD készülék SCART kimenetén keresztül kivetítő monitor bemenetére. (VGA-ból nem csinál Scart jelet!)Ez csak olyan projektorhoz, monitorhoz jó, ami képes feldolgozni a PAL vagy NTSC jelet. Ha a monitorod nem képes, akkor léteznek olyan kábelek, ami komolyabb belső elektronikát tartalmaz, jóval drágábban: [link]
Vagy átalakító doboz: [link]
További fejtegetések a problémáról, amiben tudnék apróbb hibákat találni, de inkább hagyjuk, a lényeg így is látható: [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz
cneref69 #12423 üzenetére
Lehet, használhatsz bármilyen programot, Digikábelen szokott lenni olyan gond, hogy nem jön be a közszolgálati multiplex, annak alacsony jelszintje miatt, míg más adók jönnek rendesen. Ugyanis a földi digitális adáshoz hasonlóan, kábelen is csomagokba vannak rendezve az adók:
http://m3digital.hu/digi-tv/digi-tv-digitalis-frekvencia
A közszolgálati multiplex a sáv aljára esik, ami a kábelrendszer átviteli hibáira érzékenyebb lehet. Például egy hibás csatlakozásnál a nagyfrekvenciás jel kapacitív úton jobban átszivárog, mint egy alacsonyabb frekvencia.
TV-javítás közben többször találkoztam ilyen panasszal, hogy valakinél Digikábelen csak a közszolgálati adók nem jönnek be. A szolgáltató ezen vagy tud segíteni, vagy nem, de ők csak az analóg vételt garantálják egyébként. (Legalábbis koaxon, mert amúgy optikai hálózatot is építenek, adnak hozzá egy modemet, arról megy a TV, telefon, Internet, kertvárosi részeken lehet ilyet látni.)
Lakásban a kábelezést, csatlakozásokat célszerű ellenőrizni. Az elosztások is okozhatnak jelcsökkenést, ezért lehet próbálkozni elágazás nélküli, direkt bekötéssel, illetve a hibát bejelenteni a szolgáltatónál.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Smithy87 #12420 üzenetére
A SCART-RGB kimenet 50 Hz interlaced (PAL), esetleg 60 Hz (NTSC), valamint a SCART-nál nincs külön horizontális és vertikális szinkronjel, a TV-k ugyanis ezt a kompozit videojelből választják le.
A D-Sub két külön vezetéken továbbítja a H és V szinkront (bár láttam olyan megoldást, hogy egyszerűen rákötik a kompozitjelet mindkettőre, utána a monitor majd leválasztja magának, ami kell), fő gond azonban, hogy LCD monitor 50 Hz-ről nem fog menni.
-
Kernel
nagyúr
Box menüjében lehet állítani, illetve jobb esetben a távszabályzóra is tesznek egy gombot (nem mindegyiknél), hogy a 16:9-et letterbox-módban szeretnéd látni (alsó-felső fekete sávval), esetleg levágva a két szélét (Pan & Scan), hogy kitöltse az egész képernyőt.
De én nem szívesen vágtam le a képből, mert jobban szeretem a teljes panorámát látni. Inkább auto-módban használtam, ahol automatikusan érzékelve az adó által kibocsátott AFD-jelet, a 4:3 adás rendesen kitölti, a 16:9 pedig LB lesz. Lapostévén pedig a 4:3-at középre teszi. Ehhez persze korrekt firmware is szükséges.
Én csak a DPS 80 HD-t ismerem, ami kártya nélküli vevő, és még ajánlani sem tudom, mert a hazai forgalmazója már nem támogatja, a dpstech.hu honlapot megszüntette, ilyen cégtől pedig nem szabad vásárolni.
Ezen mondjuk jó az AFD (egy frissítés után) és az alkalmazott MediaStar chipsetnek köszönhetően kiváló a képminősége is, RGB és HDMI kimeneten egyaránt, de a médiaplayer-része kihívásokkal küzd, amit normális esetben javítani kellene. RTL Klubról még a felvétel is problémás, ha 4:3-as film közben jön egy 16:9 reklám, még ez is gondot okoz neki (pontosabban utána ennek lejátszása).
Tehát ezt csak azért írtam le, hogy ilyen buktatók is léteznek.
-
Kernel
nagyúr
válasz
dosailord #12400 üzenetére
Az antenna lejövő kábele egy csatlakozóban végződik, melyből kijön egy vékony kábel is a DC táphoz.
Ez a gyári DC-leválasztós csatlakozó (tápfeladónak is nevezik), aminek az a dolga, hogy leválaszt, így nincs miről beszélni.
Van benne a tuner irányába leválasztó kondenzátor, táp felé fojtótekercs, ami kell.
-
Kernel
nagyúr
Ha jól tudom, annak az antennának létezik beépített erősítővel rendelkező változata is, talán a TV adja neki az 5 V tápot, ami a menüben beállítható.
Az igaz, hogy látszólag ráterhel a box is, de abba visszirányba valószínűleg nem folyik áram, emiatt nem okoz gondot. Egyszerűbb TV-tunereknél (ami tápot nem ad ki) más a helyzet, mert általában egy tekercsen keresztül rövidzárat képez a bemenete, legalábbis DC-szempontból (nagyfrekvenciára nyilván nem).
De a vevőboxok általában maguk is adnak ki tápot, ami szintén a menüben aktiválható, tehát az ilyen tunerek bemenete nem képez rövidzárat.
További érdekes kérdés, amikor egyszerre aktiválod a TV és a box antennatápját, és azok "szembekapcsolódnak" egy splitteren keresztül. Elvileg az áramkört felkészítik ilyen véletlenekre is (elektronikai szempontból nem egy nagy kaland megoldani és kivédeni a káros következményeket), bár én még nem próbáltam, hogy mi van ilyenkor.
Mindamellett vannak DC-leválasztott splitterek is, ahol az egyik ága kondenzátorral leválasztott.
-
Kernel
nagyúr
Mellesleg nem véletlen nincs rajta analóg videóbemenet sem.
Hogyne lenne, SCART, kompozit szerepel az adatok között.
Egyébként ami elsősorban TV, a monitorfunkció pedig csak másodlagos, az számítógépes munkára nem biztos, hogy hosszabb távon kielégítő, bár igényektől is függ, árkategóriától, minőségtől.
Amit viszont elsősorban monitorcélra gyártanak, az jobban ki van élezve arra. Kezdve a dönthető talppal, általában mattabb felületű kijelzővel, ami kevésbé tükröz, felbontás nagyobb, oldalarány is eltérő lehet (16:10 például) vagy egyéb minőségi paraméterek.
Tuner lehet utóbbiban is, de a TV fogalmához manapság még szorosan kötődik az analóg tuner is, ezért főleg a nyugati típusú, nem túl okos vásárlóval azt nem nagyon lehet, vagy érdemes megtenni, hogy a gyártó TV-ként adja el, mégsem analóg-képes. Tulaj hazaviszi, nem működik, köpködi a gyártót.
De nem is nagyon érdemes, mert szó szerint a tuner vagyis hangolóegység (általában egy fényes, árnyékolt doboz a készülékben), ami a nagyfrekvenciás jelet feldolgozza, analóg és digitális jelnél közös, nem véletlenül látható ezeknél a közös antennabemenet. Itt történik a jel előerősítése és keverése egy helyileg szintetizált frekvenciával, a kettő különbsége a középfrekvencia (KF). A processzor által vezérelt frekvenciaszintézer végzi lényegében a hangolást, vagyis a csatorna kiválasztását.
A KF-jel további erősítés után kétfelé ágazik az analóg és a digitális demodulátorra. Az így kapott alapsávi jel digitális oldalon a multiplex, amiből még ki kell kódolni a kívánt műsort.
Analóg oldalon előáll az alapsávi kompozit videojel és intercarrier hang KF. Utóbbit még demodulálni kell, a kompozitjelet pedig a színdekóder bontja RGB-komponensekre.
Ami itt a lényeg, hogy az analóg alkatrészek költsége manapság már önmagában sem jelentős, pláne amikor ezeket eleve integrálják a digitális processzorba, szinte elenyésző, az egész készülék árához képest.
Tenyérnyi LCD TV-t látni esetleg, amiben csak digitális tuner van, de ott jobban érthető is, hogy igyekeznek minimalizálni, pláne egy olcsó kínai terméknél. Tehát itt maga a "digitális tuner" elnevezés szakmai szempontból kicsit felemás, de aki ért hozzá, úgyis tudja, miről van szó, laikusnak meg úgyis mindegy.
-
Kernel
nagyúr
Nyilván kell hozzá legalább egy mobil botantenna, a többi már térerő függvénye, hogy elég neki vagy nem. Egy ilyen árnyékolt csatlakozó önmagában gyakorlatilag nem vesz fel jelet, legalább egy drótdarab kellene hozzá, próbaképpen:
Szerk: ha megfigyeled, panelra "rajzolt" antennája sincs, ami egyébként sem érne sokat, mert ezen a hullámhosszon egy kis rajzolt antenna úgyis túl rövid lenne.
-
Kernel
nagyúr
válasz
varmi2 #12316 üzenetére
Csak a szokásos és természetes. Nagyobb nyereségű antennával lehet kísérletezni és/vagy kirakni a tetőre, jófajta kábel, szakszerű csatlakozások (lehetőleg elágazás nélkül), fejerősítő szükség szerint.
De mindig többet ér egy jobb antenna, mint ahelyett egy erősítő, tehát ezt a prioritás miatt teszem hozzá.
-
Kernel
nagyúr
válasz
koroljov #12278 üzenetére
Ez kb. olyan, mint amikor egy Windows fórumon annyit írnak, hogy "hibaüzenetet ad", de a hibaüzenet tartalmát valahogy elfelejtik közölni. Pedig elég sokat számít. (Nem mintha jó lennék németből, de bizonyára fordítható.)
Nem tudom, mit akar telepíteni, olyat már láttam, hogy frissítést észlel és telepíteni akarja, de arra nemet is lehet válaszolni. Mindamellett, ahhoz elvileg megfelelő adás is kellene, ahonnan észleli a frissítést.
-
Kernel
nagyúr
válasz
wassermann #12269 üzenetére
Ez meg csak később esett le, ha esetleg erre írtad:
"Az egyébként nem valószínű, hogy kétféle tuner (T és C) szükséges egy szolgáltatás használatához."
Én ezt úgy gondoltam, hogy a kábeles szolgáltató saját csomagjaira értve.
A szolgáltató szempontjából ugyanis ez a fajta gondolkodás elvileg arra megy ki, hogy így igyekszik az ügyfél kedvében járni, vagyis legyen annak akár C vagy T vevője, egyaránt rá tudjon hangolódni, mindegyik digitális műsorra. Nem gondolom életszerűnek, hogy a szolgáltató összes csomagjának vételéhez kétféle tuner beszerzése legyen szükséges. Annyi erővel beállhatnának csak az egyik rendszerre is. De amíg van elég szabad csatornájuk, addig lehet ilyen trükköket is csinálni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
wassermann #12269 üzenetére
Van ilyen, de ahhoz le kell szerződni az Antenna Hungáriával is, ha jól tudom. Csak úgy ötletszerűen nem lehet. Nem véletlenül szokás elhelyezni digitális azonosítót (vízjelet) a "sorok között". (Nyilván nem a sorok között.)
Utána, ha előfizetői oldalon kimutatható a vízjel, perelhető lenne a cég. Ez vonatkozik arra az esetre is, amikor a más frekvenciára átkeverve adnak tovább műsorokat, mert ilyen is van. Vagyis nem az eredeti multiplexet 1:1-ben.
-
Kernel
nagyúr
válasz
koroljov #12258 üzenetére
Négy multiplexből nyolc adót kinyerni kevésnek tűnik, elvileg mindegyiknek többet kellene tartalmaznia. De ezt egyébként le is lehet követni, általában a manuális keresésénél. Amikor beállsz egy frekvenciára, szokta sorolni az adókat, amit tartalmaz. Utána egy másik frekvenciára állni stb. Ennek módja attól függ, milyen menüje van a készülékednek.
Vagy csak simán lefuttatni az automatikus keresőt, utána meg tudod nézni, hogy egyes multiplexek bejönnek-e, és külön-külön milyen jelszinten és/vagy minőséggel. Ha sikerült beazonosítani mind a négy multiplex frekvenciát, és nem stimmel valami, utána pedig felhívnám telefonon a szolgáltatót, tisztázni a kérdést.
Az egyébként nem valószínű, hogy kétféle tuner (T és C) szükséges egy szolgáltatás használatához.
-
Kernel
nagyúr
válasz
laszlohu #12226 üzenetére
Olvastam az Alcor fórumán is a dolgokat, mindenesetre én például a DPS HD 80-nál úgy jártam, hogy amikor még létezett támogatói honlapja, oda egy elcserélt firmware-t tettek fel, ugyanis kétféle HW-verzió volt forgalomban. Emiatt megszűnt a hangolás, vagyis a frekvenciaszintézer működése. Még jó, hogy utána kaptam egy rendes, hozzávaló firmware-t is, amitől megjavult. (Itt lényeges, hogy nem én cseréltem el valamit, hiszen pontosan beazonosítottam, csak sajnos félrevezettek.)
A kettő között próbálkoztam Interneten talált egyéb programokkal, azokat még csak fel sem engedte telepíteni a készülék. De lehet, hogy jobb is, mert benne volt a kockázat, ezzel tisztában voltam.
Tehát ezt csak a példa kedvéért említem, hogy ilyen is van. Mást én nem próbáltam, de láttam már firmware-hegesztős fórumot is:
http://www.digiportal.hu/plugins/forum/forum_viewtopic.php?18849
-
Kernel
nagyúr
válasz
lev258 #12216 üzenetére
Mindenesetre, amit tegnap este nem fejtettem ki bővebben, ha a TV-SCART rendesen működik, akkor érdekes a helyzet, mert ennek a vevőnek szerintem alapból szólnia kellene. Gondolom, a box-hangerőt nem vetted le, más akadály ezeknél elvileg nincs. Így felmerülhet akár a szerkezet hibája is. Főleg, ha még pendrive-ról lejátszott video sem akar szólni rajta (már amelyik támogatott):
http://www.geeks.hu/tesztek/101110_atd_stb_838_dvb_t_set_top_box_teszt
http://www.atd.hu/media/hasznalati/STB-838.pdf
A menürendszer fotóiból látszik, ebben is az ismerős chipset van (Alcor 1500, DPS 80 stb.) vagyis a szokásos PVR-es, multimédiás, de kártya nélküli vevő.
Csak az érdekesség kedvéért teszem hozzá, a teszt írójának nem sok fogalma lehet a rádiótechnikáról:
Az ATD belső felépítésé rendkívül egyszerű, de nem teljesen szokványos; a sziliciumtuner és a dekóderchip mellett ugyanis két demodulátor chip is helyet kapott az STB-838-ban. A DVB-T (és mellesleg a DVB-C és DVB-S) vevők esetében a sziliciumtuner az adott frekvenciasávon sugárzott adathalmazt veszi (ez tulajdonképpen a multiplex), amelyből a kiválasztott csatorna adatait a demodulátor válogatja ki, míg a dekóder feladata természetesen az, hogy az éppen nézni kívánt csatorna kép- és hangsávját feldolgozza. A két demodulátorchip segítségével lehetőség van arra, hogy egy multiplexből két csatorna adatait is kihámozzuk, így amíg rögzítjük valamelyiket, nézhetjük a másikat. Ez a szolgáltatás nem egyedülálló természetesen, de az olcsó, egytuneres STB-k között mindenképpen különlegességnek számít.
Valójában a demodulátor után kapjuk vissza az alapsávi multiplex jelet, amivel adóoldalon modulálták a nagyfrekvenciát (egyszerű logika...), tehát csak egy demodulátor szükséges. Ez elvi kérdés. Dupla tunernél nyilván kettő. A digitális multiplexből pedig ki lehet kódolni akár két műsort is, egyiket nézni, másikat felvenni, nincs ebben semmi különös. Plusz eszerint un. One-Chip integrált tuner van benne, mint az USB-vevőkben is (tekercses rezgőköröket nélkülöző IC-technika).
-
Kernel
nagyúr
válasz
hamyka #12156 üzenetére
A nemzetközi egyezmények a földi sugárzásra vonatkoznak, miután az átlépi a határokat is. Kábelrendszeren mindenki azt csinál, amit akar, nem zavar vele senkit.
Más kérdés, hogy a szolgáltatók üzletkötői igyekeznek becsapni a laikusokat, idős embereket, és a digitális átállás ürügyének emlegetésével rábeszélni őket drágább, digitális előfizetésre. Szolgáltató szempontjából egyébként az analóg csatornák kivétele felszabadítaná a helyet további digitális multiplexek, illetve szolgáltatások (videotéka stb.) részére, de amíg túl sok előfizető használ hagyományos TV-ket, addig kockázatos lenne csak úgy lekapcsolni, mert ők esetleg átmennek más szolgáltatásra. Tehát ez csak üzleti döntés kérdése, hatóság nem kötelezi őket.
A bolti eladók egyébként szintén a digitális átállás mumusával riogatják az embereket, hogy a régi TV-t úgyis nemsokára ki kell dobni, tehát vásároljanak újat "feltétlenül". Saját fülemmel is hallottam, amikor az eladó egy szóval sem kérdezte az idős vásárlókat, hogy jelenleg milyen adást néznek, az csak meg fog szűnni és kész...
Múltkor már tisztáztuk, hogy a MinDigTV-n soha nem volt Discovery.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Armagedown #12141 üzenetére
A távszabályzó linkelt honlapján a Pace típusra vannak találatok, típusszámot nem kell beírni. Azokat célszerű kipróbálni, attól függetlenül, hogy SAT-kódok, hátha csinál valamit.
LG, esetleg Samsung TV-kódokat is kipróbálhatsz, ugyanis máskor előfordul, hogy ezek a távszabályzók bezavarnak a kínai DVB-T vevő működésébe is, nemkívánatos módon.
A fix kódokat sok ilyen távszabályzó bármelyik módban felveszi (TV stb.), vagy hibajelet ad, ha nem. Automatikus kódkeresést viszont a SAT-módban célszerű lefuttatni, mert oda szokták sorolni az egyéb Set Top Boxokat is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
hamyka #12100 üzenetére
Ezért is írtam, hogy a VLC lejátssza, a .ts felvételt pedig a DVB-T box készítette. A vevőbox átkódolás nélkül rögzíti a bejövő stream-et, tehát ez maga az adás lényegében. Minőség azonos azzal. Az RTL Klubnál, a gyors mozgásoknál lehet is látni az elmosódást, ami az alacsony sávszélességből adódik.
Ha tunert raksz a számítógépbe, kb ugyanennyi teljesítményt igényel, illetve a multiplexből történő "leválogatás" nem tudom, mennyit tesz még hozzá.
-
Kernel
nagyúr
válasz
hamyka #12090 üzenetére
Pénzről nem illik beszélni, a gép erősségéről pedig könnyű meggyőződni, itt van két tesztvideo. Ha le tudod játszani az m1-est, az már jó:
http://kernel.uw.hu/RTLKlub.ts
Kb. 20 MB csak, emiatt persze rövid is. VLC-vel lejátszható, de a "Video --> Váltottsorosság megszüntetése" legyen bekapcsolva.
-
Kernel
nagyúr
válasz
hamyka #12080 üzenetére
Cartoon Network, Discovery nem is volt még a MinDigTV-n. Disney Channel van.
http://mindigtv.hu/csatornak Lap alján kell kattintani.
Egyébként kicsit rosszul közelíted meg a dolgot, mert ha van már a padláson antenna, először azzal kellene kipróbálni. Megjegyzem, a kártyát nem kezelő vevőbox is megmutatja a fizetős csatornák vételi lehetőségét, jelminőségét, EPG-adatokat. Csak ott titkosítottként jelennek meg ezek a csatornák és nyilván nem nézhetők.
Most találkoztam véletlenül ezzel a cikkel, ha esetleg érdekel valakit:
DVB-T tunerek érzékenységének tesztje
antenna szerelőt tudtok ajánlani? ha igen kit és mennyiért dolgozik?
Arany Oldalak, Kisokos, Google, a munkadíjat meg majd tőle kellene megtudni, szerintem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
unravel #12066 üzenetére
Alcor 1500, DPS 80 stb. azonos chipsetre épülő vevőknél (közös jellemzőjük a PVR, de kártyát nem kezel) jelszintmérés nincs is egyáltalán. Csak jelminőséget mutat.
De az is tökéletesen elég az antenna maximumra állításához. Nem tudom már a chipset nevét, felismerhetők az azonos menüképekről:
Nálad még az is lehetséges, hogy maga a program fel lenne készítve a kijelzéshez, csak olyan tunert raktak bele, ami hardveresen nem ad információt a jelszintről. De amellett azt sem zárom ki, hogy egy programfrissítéstől megjavulhat még valamikor, ha lesz hozzá.
-
Kernel
nagyúr
válasz
hamyka #12052 üzenetére
Loop csak annyit jelent nála, hogy van egy koax. kimenete is, ami a bejövő antenna jelét továbbhurkolja, így azt rá lehet dugni a TV antennabemenetére, vagy másik tunerre is. Ilyen loop-csatlakozó szokott lenni általában mindegyiken, sőt el is várható minimum.
De ez nem sokkal jobb, mintha csak simán kétfelé osztanád az antennát, vagyis nehogy azt hidd, hogy dekódolt jelet ad ki, mert nem. (Ahhoz modulátort is tartalmazó box kellene.)
Itt van egy teszt az általad bátran ajánlott készülékről (én nem lennék ilyen bátor):
-
Kernel
nagyúr
válasz
Tailor21 #12046 üzenetére
Digitális adásról beszélünk, ahol a jelminőség problémája képkimaradásokban, kockásodásban nyilvánulna meg. Ha ilyen gond nincs, akkor a kép jobb már úgyse lesz, akár közeli adó, akár távoli.
Ha a jelminőség 100 % alá esik, a vevő akkor is képes változatlan minőségű képet produkálni, a digitális hibajavításnak köszönhetően.
Mivel a jelminőséget a különböző készülékek nem egyformán számolják, így nem sokat árul el, tehát csak a példa kedvéért említem, hogy az enyém még 60-68 %-on is nézhető volt, amikor távoli adót kellett fogni. Persze, akkor még érzékenyebb volt a különféle zavarokra, de két zavar között a lehető maximális volt a képminőség. Most már van helyi adó, a zavarok teljesen megszűntek.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Tailor21 #12035 üzenetére
Az AD100-as dekóderem max. 720x576 aktív pixelre képes PAL frekvencián, tehát jelentősen elmarad a HD formátumtól. A másik meg hogy SCART kábel a csatlakozó az is ronthat.
Ha nem is maga a csatlakozó, hanem inkább a D --> A --> D konverzió, ami ront a képen. Miután SCART-on csak analóg PAL/NTSC szabványú videojel mehet.
A PAL nem frekvencia, hanem szabvány, ami egyebek mellett meghatározza 720x576-os felbontást, 50 Hz interlaced módon. A szabvány leírja még az analóg színkódolás technikáját is (RGB -> kompozit), ami a digitális adásban ma már nem játszik szerepet, de az SD paraméterek attól még érvényesek a digitális videóra is.
De egyébként még ebből a felbontásból is lehet nézhető képet kihozni, jobbfajta TV-k ugyanis egész szépen fel tudják skálázni. Utána már csak kicsit távolabb kell ülni a TV-től, hiszen természetes, hogy a nagyméretű kijelző jobban kihozza az alacsony felbontás hiányosságait. Tehát itt nem csak a Full HD-n van a hangsúly, hanem fizikai méreteken is. Ha a méretnövekedés arányában távolabb ülünk a kijelzőtől, akkor nagyjából ki lehet hozni ugyanazt az SD minőséget, amit egy képcsövesnél közelebbről.
A fő gond azonban – és erről a szolgáltatód is igyekezett hallgatni –, hogy ők azok, akik a bitrátán technikai okból spórolnak, itt főleg amiatt romlik a minőség.
Hiszen meg lehet nézni például az RTL Klubot a magasabb bitrátájú UPC-kábelen, és szűk sávszélességet nyújtó MinDigTV-n. Azonos SD felbontás, mégis utóbbi (némi túlzással) szinte csak állóképek és rajzfilmek átvitelére alkalmas. Nagyobb mozgásoknál már esik szét.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
DVB-T tuner biztosan nem jó hozzá, csak C. Konkrét típust nem tudok, de ezek szabványosak, mint ahogy a nálunk forgalmazott DVB-C tuneres TV-k is simán működnek a DIGI-kábelen. Sőt, a UPC-kábelt is veszik, csak az titkosítottként jelenik meg, így persze nem jön össze. A DIGI viszont nem kódolt.
De én hirdetési oldalakon is láttam már ilyet, Vatera, Express stb., hogy DIGI-kábelen garantáltan működő tunert árusítottak.
-
Kernel
nagyúr
válasz
hamyka #12005 üzenetére
Kártyafogadós készülék és kártya használatával lehet fogni a kódolt adókat is. Tanulmányozd a MinDigTV honlapját, ott minden le van írva lényegében, vannak akciós dekóderek is.
Vagy itt is: http://www.mindigtvextra.hu/MinDig_TV_Extra_musorcsomagok
Konkrét típust nem tudok ajánlani, a mostaniakat nem nagyon ismerem.
Antenna mindig a helyi vételi körülményektől függ. Van, ahol tetőantenna szükséges, máshol szobaantenna is elegendő lehet, ezt így látatlanban nem lehet megmondani, hogy nálatok mekkora a jelszint.
Általában azt szoktam javasolni, hogy aki végképp nem ért hozzá, inkább keressen fel a lakóhelyén egy antennás szaküzletet, ha van. Mármint olyan üzletre gondolok, ahol az eladó maga is antennaszerelő, mert ők jól ismerik az adott területet, és a célra leginkább alkalmas megoldást tudnak javasolni. Vagy akár még vissza is cseréli az antennát, ha nem válna be, így nem lesz kidobott pénz.
Másik lehetőség, hogy akkor kísérletezni kell, már meglévő antennákkal, utána ahhoz képest venni egy jobbat, ha nem működne.
-
Kernel
nagyúr
válasz
hamyka #12003 üzenetére
Enigma csak a rajta futó Linux operációs rendszer fantázianeve. De némi zavar lehet nálad a rendszerben, nem nagyon érteni, hogy mit is akarsz voltaképpen. Kódolt adókat például úgysem tudod behozni ingyen, egyikkel sem.
DVB-T (Terrestrial, vagyis földi digitális adás, MinDigTV)
DVB-S (SAT, vagyis műholdas adás.)ha valakinél bent van a kábel tv, és nem azt akarja használni amit a kábel tv szolgáltató ad hanem külön vesz eszközt, én erre azt mondom hogy totál esélytelen, úgysem fogadják el, ( legalábbis én szerintem) ha el is fogadják nagyon nagy cirkusz árán, mert szerintem ragaszkodnak ahhoz amit ők adnak.
DIGI-kábel például egyáltalán nem ragaszkodik hozzá, hiszen bármelyik DVB-C tuneres TV-t (is) rádughatod, kapásból működik. Szerintem még örülnek is, hogy ezzel a részével nem kell foglalkozni, ami akár a szolgáltatás árát is csökkentheti, növelve ezáltal a piaci előnyt.
Továbbá nem tudják letiltani magát a készüléket, ez nem így működik, nem kártyás vételről beszélünk. Digikábelen a lépcsőházi elosztószekrényben, illetve utcai oszlopon beiktatott sávszűrőkkel állítják be az előfizetett csomagot. Vagy kapcsolják le a nemfizetőket. Legalábbis koaxon, mert amúgy van már optikai rendszerük is, ahol az üvegszál bemegy a lakásba is, adnak hozzá egy modemet, arról jön minden (TV, LAN, telefon).
De most már a UPC is meghátrált, a TV-be dugható kártyafogadós egység használatával nincs szükség a médiaboxra. Saját boxot itt viszont nem is tudsz használni, hacsak nem az említett kártyafogadós kombinációt, de annyi erővel már UPC-boxot is kérhetsz.
-
Kernel
nagyúr
válasz
tomi5244 #11993 üzenetére
A felső linken DVI-dugó van, ez nem csak a halványan látszó tűkből tűnik ki, de a rögzítőcsavarból is. (Ha aljzat, akkor anyacsavarja lenne, mint az alsó linken is.) Másik vége HDMI-dugó, ez így nem alkalmas, hacsak nincs véletlenül kéznél egy DVI-hosszabbítód is hozzá.
Az alsó elvileg működhet, egy szokványos DVI-kábel segítségével. Legfeljebb mechanikus terhelés szempontjából nem tesz jót a box hátulján lévő HDMI-aljzatnak, esetleg alá kell támasztani, kikötni, vagy hasonló.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Watt25 #11991 üzenetére
A DVI-csatlakozót eleve így fejlesztették a maga korában, egyébként azért is, hogy amikor bizonytalan a digitális jelátvitel (túl hosszú kábel, stb.), a kijelző automatikusan át tudjon váltani az analóg jelekre.
De most nem kártyáról van szó, hanem az én átalakítómban, a nyíllal jelzett helyen ott volt a 4 db analóg tű. Emiatt csak videókártyába tudtam bedugni. Később ki akartam próbálni, hogy monitorra dugom, ami már nem jött össze, holott értelmetlen az analóg tűk jelenléte, hiszen nem vezet sehová. A HDMI nem tartalmaz analóg jelvezetéket egyáltalán.
Végül csak arra tudtam gondolni, hogy a kínai gyártóknál épp ilyen tűs dugó volt raktáron, pusztán ezért okoztak nekem ilyen plusz munkát, hogy ki kellett törögetni az akadályozó tűket. Utána működött is rendesen.
-
Kernel
nagyúr
válasz
tomi5244 #11988 üzenetére
Azért olcsó, mert kínai, de attól még működhet hibátlanul. Bár az én átalakítóm elég érdekes volt, mert DVI-oldalon tartalmazta az analóg tűket is. Ami nem is volt gond, amíg csak videokártyába dugtam.
Utána dugnám a monitorba, de nem ment. Persze, mert a monitor DVI-D csatlakozóján az analóg tűknek egyszerűen nincs helye:
Kénytelen voltam csipesszel addig hajtogatni ezeket a tűket, amíg ki tudtam törni. Azóta sem érem fel ép ésszel, hogy egy digitális átalakítóba minek kellettek az analóg csatlakozások, ami sehová nem vezet (hiszen HDMI-oldalon nincs is hová kötni), csak van. Viszont akadályozza a teljes körű használatot. Még műszerrel is kimértem (tudtam, hogy felesleges, csak önmagam megnyugtatására), de tényleg nem vezetett sehová.
Lehet kapni egyébként kábeleket is, aminek egyik vége HDMI, másik DVI. Ilyen használtam például PC-TV között, az is kínai kategória volt, méghozzá 5 méteres változatban, semmi gond nem volt vele. Vagy később az 5 méteres HDMI-HDMI kábellel sem.
Remélhetőleg egyébként a monitor támogatja a szabványos HDMI felbontásokat, amit a vevőbox kimeneti menüjében lehet változtatni (720p, 1080i stb.). De amennyiben HDCP monitor, akkor gondolom, fel kell tudni dolgoznia a HD videójelet is, úgy nyer értelmet a dolog, szerintem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
tomi5244 #11984 üzenetére
Dual-link nem szükséges, mert a HDMI eleve csak single-link. Vagyis 4 érpáron halad a "lényeg" (1 órajel, 3 adat). DVI Dual-linknél van még plusz 3 érpár a sávszélesség növelésére, de azt a HDMI-be már be sem lehetne kötni.
Én egyszer egy DVB-T box HDMI-kimenetét kötöttem rá DVI-monitorra, a legegyszerűbb 1.3-as kábellel és egy átalakító adapterrel. A monitor HDCP, működött vele.
Az angol szöveg lényege, hogy minden HDMI-kimenetnek kötelezően támogatnia kell a DRM digitális jogvédelmet. A HDCP-monitor nem engedélyezi a titkosítatlan HD videotartalmak megjelenítését, vagy azt minőségében lekorlátozza.
Egyébként a HDCP-monitor különbséget tesz a számítógépes felbontások (desktop), és a HDMI-felbontások, illetve videotartalom (720p, 1080p stb.) között, ezért nem kell például a Windowst titkosítva kiküldeni a videokártyáról.
-
Kernel
nagyúr
válasz
ajuhasz #11968 üzenetére
Egyébként Digikábelen párhuzamosan fut az analóg és digitális szolgáltatás, nem lehet külön választani.
Az ne tévesszen meg, hogy van például DIGI-csomag és van közszolgálati-csomag, valójában mindkettő rendelkezésre áll analóg és digitális formában egyaránt. Utóbbi pedig kompatibilis a DVB-C TV-kkel, így a Samsungok is simán veszik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
andatti #11962 üzenetére
...szerintem abban is hiba van, mert a Frekvenciát nem lehet 0-n hagyni
Mit mondjak, ezzel nagyon megleptél, eszemben sem volt, hogy 0-n működne. Szemléltetésnek raktam be a képet, hogy a cikkben leírt "Direct Show" beállítás ne tévesszen meg. A frekvenciát úgy gondoltam, majd úgyis beállítod a vételi körzetnek megfelelően, annyira kézenfekvő.
A két multiplex közötti váltás szerintem nem okozhat gondot, hiszen sejthető, a VLC készítői erre is felkészültek. Csak én asztali vevőt használok, vagyis a VLC-t ilyen célra nem szoktam használni, de más biztosan tudja, hogyan kell a csatornalistát menteni, hogy kényelmesen használható legyen.
Mint ahogy Linuxon is meg tudták oldani, most csak ilyen linket találtam, tehát ezt is csak a példa kedvéért:
Mindjárt ki is próbálom ezt az 1 tuner, de két progi és működik-e
Ha hamarabb érkezem, elmondhattam volna, hogy ez biztosan nem fog működni, mert egy tunert, egy időpillanatban csak egy frekvenciára lehet hangolni. Úgy lehetne elképzelni, mintha lenne egy hagyományos rádió, aminek tekergeted az állomáskeresőjét két adó között, és abból próbálnál kihozni valamit. Nem fog menni. Még akkor sem, ha a program nem foglalná le magának az eszközt kizárólagos használatra.
-
Kernel
nagyúr
válasz
andatti #11955 üzenetére
...mpg2-be rögzít ugye.
Nem életszerű, hogy az MPEG4 adást röptében átkódolná MPEG2-re, mert minek pazarolná arra a processzorteljesítményt, amikor egyszerűbb simán rögzíteni a stream-et. Mint ahogy az szokás, a digitális vevőknél. Csak talán beleír valamit, amitől elromlik formátum. TSReader-rel szokták ezt megnézni, ha jól tudom, én még nem foglalkoztam ezzel.
VLC-vel nem próbáltad megnyitni, mármint nem a fájlt, hanem az eszközt? Ehhez csak a drivert kell telepíteni:
http://de.msi.com/product/mm/DigiVox-Ultimate-Pro.html#/?div=Driver&os=All
http://itarena.hu/2010/11/10/dvb-t-adas-nezese-vlc-lejatszoval/
Csak a cikk már régi, új VLC-nél másképp van. Nincs tuner a gépemben, de valahogy így:
-
Kernel
nagyúr
válasz
benjamin #11947 üzenetére
Én is furcsállom, mert a SAT nem is koax., hanem F-csatlakozó szokott lenni, és ez két különböző tuner, ami a frekvenciák eltérősége miatt más minőségű alkatrészeket és kapcsolástechnikát kíván.
Az sem egy jó ötlet, hogy a TV hátulján közösített csatlakozóra kivezetni a kettőt, ez főleg a SAT-jel számára nem ideális, mert minden ilyen trükközés veszteségekkel és zavarhatásokkal is járhat. Nem beszélve a gyakorlati hátrányokról, hiszen természetes igény, hogy a tányért külön tudjam bedugni, és külön a földi és/vagy kábeles adást.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
Bobby81 #11926 üzenetére
A drágábbhoz kaphatsz komolyabb szoftvert, plusz még szoftvertámogatást is, ami szerintem inkább csak pénzkidobás, arra az esetre, amikor valaki nem nagyon ért a témához, viszont a pénzét épp nem tudja hasznosabb dologra elkölteni.
Ez a képminőséget legfeljebb annyiban változtatja, mint bármelyik lejátszóprogramnál a szoftveres utófeldolgozás ténye és minősége.
A tuner a nagyfrekvenciás jel erősítése, kiválasztása, további erősítése, demodulálása és dekódolása után előállítja ugyanazt a digitális jelfolyamot, amivel adóoldalon modulálták. Mintha letöltenél egy stream-et a Youtube-ról, a többit már géped végzi.
Ebbe ugyan beleszólhat még a hibajavítás is, ami szintén a vevőegység dolga, de ha van elegendő antennajel, a kép nem kockásodik, nincs kihagyás, akkor ugyanazt a képminőséget látod bármelyik tuneren. Itt a tunerek érzékenysége között lehet például különbség, aminek rossz vételi körülmények esetén lehet jelentősége, de ezt az alkalmazott chip határozza meg, amiből csak néhányféle van forgalomban. A nagyfrekvenciás bemenet további jellemzői még a szelektivitás, zavarérzékenység.
Gyakorlatilag, ha a vételi helyen adott egy elfogadható térerő, a legolcsóbb USB kacattal elintézhető a kérdés. Ha esetleg elszállna, amire van talán pár % esély, akkor lehet szintén olcsón rendelni egy másikat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Krissz5435 #11894 üzenetére
Csak a MinDigTV honlapján látható adókat sugározza a MinDigTV.
A körzeti adások továbbra is analógban mennek, a legutóbbi tájékoztatás szerint még nyitott kérdés, hogy mi lesz velük a jövőben.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szaboygula #11887 üzenetére
Ez nem ingyenes, és alaposabban még nem is teszteltem, épp csak kipróbáltam, fórumon ajánlották régebben:
-
Kernel
nagyúr
válasz
andris811 #11877 üzenetére
Nem zárom ki, hogy jön egy fórumozó, aki ismeri a helyi viszonyokat és tud valamit javasolni. A MinDigTV honlapján is van lefedettségi térkép, de az sem jelent 100 % garanciát.
Célszerű legalább kölcsönbe keríteni egy szobaantennát, abból már lehet következtetni. Vagy létezik olyan antennás szaküzlet is, ahol esetleg visszaveszik, becserélik, ha nem felel meg.
De így vaktában előre megmondani, hogy mi a jó, az elég érdekes lenne.
-
Kernel
nagyúr
válasz
andris811 #11875 üzenetére
DVB-T tuner nem alkalmas sem DVB-C, sem analóg adás vételére, antennát pedig mindig a helyi térerő függvényében kell kiválasztani és felszerelni, ezért komoly szakember ilyen kérdésre nem tudhat válaszolni.
Még ha elárulnád a vételi helyet, akkor is nehéz megmondani (én legalábbis nem vállalkozom ilyenre), így meg pláne.
-
Kernel
nagyúr
válasz
werszomjas #11836 üzenetére
A SAT-bemenetre parabolaantennát kell / lehet csatlakoztatni.
A digikábeles fali csatlakozót (is) F-csatlakozónak nevezik, de attól még az nem SAT.
-
Kernel
nagyúr
válasz
vito555 #11817 üzenetére
Mindenesetre, ahol gond volt, egyúttal ellenőriztem a kábelezést, csatlakozásokat is lakáson belül, persze nem találtam hibát.
De ha több ágra van szétosztva a kábel, érdekes lehet megpróbálni közvetlen bekötéssel, vagyis elosztás nélkül, ami magasabb jelszintet eredményez.
Az alacsonyabb frekvenciák átvitelét leronthatja az is, amikor laikusok rosszul kötik be az F-csatlakozót, illetve koax. dugót. Vagyis a fémharisnyát nemes egyszerűséggel nem kötik sehová, F-csatlakozót rátekeri a szigetelésre. Sőt, van olyan alufóliás kábel, ahol az alufólia egyik oldala műanyaggal bevont, de ez szemre nem látszik, az is egy jó poén. A magasabb frekvenciák ilyenkor átszűrődnek kapacitív úton, de lejjebb már egyre kevésbé.
-
Kernel
nagyúr
válasz
vito555 #11811 üzenetére
Van egyébként a lakásban kábeltuneres TV, és azon bejön?
Mert Miskolcon én már nem egy helyen tapasztaltam, hogy a kábelen a DigiTV DVB-műsorainak egyik multiplexe nem jön be, vagy egyszer csak eltűnik. Ez egy alsóbb sávba eső multiplex egyébként, tehát úgy tűnik, mintha a kábelen az alacsonyabb frekvenciák jelszintje túl alacsony lenne, emiatt a TV vagy átugorja keresés közben, vagy ha be is volt már hangolva, később eltűnhet.
Az egyik ügyfelemnek például, akinek a TV-jét javítottam, mondtam, hogy tegyen panaszt a Diginél, mert ez nem TV hiba. Ott már egyszer beállítottam neki, majd egy nap eltűnt.
Vagy nemrég is volt egy másik eset, aki csak azért hívott, hogy üzemeljem be a TV-t (laikus), ott is csak szívtam, mert pont ez a multiplex nem akart bejönni sehogy (automata vagy manuális), plusz még a TV is borzasztó lassan keresett, igen unalmas volt kivárni. Végül kénytelen voltam analógon beállítani a hiányzó műsorokat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
sazabi #11799 üzenetére
Jobbklikk, beállítások (F5), de most jobban megnézve, egyelőre nem tudom, MPEG4-re hogyan lehet majd beállítani. Eddig ugyanis azt hittem, hogy mivel a külső DVB-T felvételeket gond nélkül lejátssza, a tunert is majd ugyanúgy feldolgozza.
Tehát így nem tudok garantálni semmit, csak mivel egyébként jól bevált nekem ez a lejátszó, ezért gondoltam, hogy ha majd kerítek egy tunert, hátha jó lenne arra is:
-
Kernel
nagyúr
válasz
sazabi #11795 üzenetére
Pedig a kockázás és szétesés tapasztalatom szerint antennagond, illetve jelgyengeség miatt szokott lenni, bár valahol olvastam már szoftveres problémákról is.
Egyébként a KMPlayer korábbi fejlesztője által készített PotPlayer is lejátszik minden felvételt, amit a MinDigTV-ről készítettem (az asztali vevővel), tunert is kezel, van 64 bites változata is. Továbbá az én gépemen DXVA-módban működik, így szinte nem is terheli a CPU-t, még HD-adásnál sem, az integrált GPU dolgozik helyette (Intel).
A tuner konfigurálása után parancsikonnal is indítható a TV, bár még nem volt módom tesztelni:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Murphistic #11791 üzenetére
A NICAM egy jó találmány volt, ahogy digitális jelátvitelt, ezzel együtt gyakorlatilag CD-minőséget csempészett be az analóg adásba.
Az RTL Klub zenés műsorait addig legalább élvezni is lehetett, a MinDigTV óta meg hányadék. Mint egy gramofon. Néha azt hiszem, a hangfalaimban csak a középsugárzó szól. De ez nem a technika hibája, ugyanis HD-adón, vagyis nagyobb sávszélességen, volt már kellemes komolyzenei élmény is, térhangzás, finom zörejek, ami kell. Csak néztem, hogy régen a Bartókon hallottam ilyen minőséget, vagy ez talán még jobb is annál.
RTL-nél a térhatás annyiban nyilvánul meg, hogy valami balról vagy jobbról szól. Néha. Térérzet nincs, egyszerűen megöli a sztereót az alacsony sávszél.
NICAM érdekessége volt még az is, ahogy nálunk a lemaradás jobb technikát hozott be. A németek ugyanis előrébb jártak, így nekik csak analóg sztereo (A2) jutott.
Nálunk viszont addig halogatták a földi adás sztereósítását, hogy ezáltal legalább a korszerűbb technika bevezetése mellett tudtak dönteni, hiszen ez volt a logikus lépés, előrelátóan gondolkodva. Csak akkor még azt hitték, ez a döntés tényleg a távoli jövőbe mutat, azóta kicsit felgyorsult a fejlődés. Tehát így a NICAM mindössze 14 év működés után halálra van ítélve, a földi adás lekapcsolásával.
Pillanatra meg is lepődtem most, hogy utána néztem, miszerint 1998-ban fogadták el nálunk a szabványt, és 2000-ben álltak át NICAM-ra. Pedig elvileg követtem a fejlődést, a TV-szervizemben. Mégis valahogy azt hittem, hamarabb történt.
PAL-átállás: 1996. Ezt jobban tudom hová tenni, előtte ugyanis még némi pénzt hozott a konyhára a SECAM-transzkóderek beépítése, a nyugatról behozott TV-kbe.
Képcsöves TV-vel kapcsolatban, az emberek arca nekem még mindig élethűbbnek tűnik azon, de nekem is már csak a konyhában van ilyen készülék.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Krissz5435 #11752 üzenetére
Ha ezt úgy érted, hogy jelenleg nem jön rendesen az antennával az analóg adás (zajos, szemcsés), akár még meg is lepődhetsz. Amikor ugyanazt az antennát bedugod egy DVB-T boxba és elámulsz a tükörsima képen.
Természetesen, ezt nem lehet garantálni, és az sem biztos, hogy stabilan jó lesz, de van ilyen is, egyáltalán nem irreális.
Így minden további nélkül meg lehet tenni, hogy először vevőboxot vásárol valaki, utána ráér az antennát cserélni, ha nem felel meg. Itt volt a másik topikban is a fórumozó, akinek javasoltuk, hogy dugjon bele valamit. Talált otthon egy szobaantennát, máris működött a cucc. Minden a helyi térerőtől függ.
-
Kernel
nagyúr
válasz
htctopaz #11732 üzenetére
Pedig állítólag ez egy nagyon jó driver, más hasonló gyártmányokat is elvisz:
http://alcordigital.hu/termek/alcor_dtv_hs_plus_digitalis_vevo#downloads
-
Kernel
nagyúr
válasz
spgabor #11717 üzenetére
Vevőbox még hagyján, TV-nél már kicsit kellemetlenebb, ha valaki jobban szereti a TV-tunert, illetve távszabályzót használni, a kiegészítő vackok helyett.
De aki még most vesz "hagyományos" (DVB-T tuneres) TV-t, az is jól ki tudja használni, addigra úgyis elavul, az Antenna Hungária illetékese szerint:
33077. part_wish
mielőtt bárki azt gondolná, hogy hamarosan kidobhatja a DVB-T MPEG-4 vevőjét/tévéjét, szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy a DVB-T2 bevezetése hazánkban nem időszerű. persze ettől még lehet arról lamentálni, hogy mi lesz 2020 után..
Ez lenne a forrás, csak hozzászólásra linkelni nem tudok, mert elég ócska fórum:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Iomega #11668 üzenetére
Mivel T/C vevő, én kipróbálnám a földi részét is egy antennával, már amennyiben van térerő az adott helyen. A kábeles résznél pedig vannak speciális beállítások, csak ahhoz azt kellene tudni, hogy a szolgáltatódhoz melyik beállítás illeszkedik.
Én eddig DigiTV-hez hangoltam TV-t, ott mondjuk nem kellett variálni, alapértelmezésben megtalált mindent.
-
Kernel
nagyúr
válasz
litter #11661 üzenetére
Kisebb különbségek előfordulhatnak, de ezt biztosra senki nem fogja megmondani, így talán legjobb keresni egy olyan antennás szaküzletet, ahol az eladó azt mondja neked, hogy visszaveszi, ha nem válik be. Én is jártam már ilyen üzletben, vidéken (nem nekem kellett, csak hallottam, ahogy másik vevővel beszélt).
Lehet próbálkozni barkácsolással is, mármint nem készíteni, hanem esetleg kipróbálni a beépített erősítő nélkül. Erősítő ugyanis néha többet árt, mint használ. Vághatja az UHF-sáv tetejét, túlvezérlődhet stb. Tiédnél például, ahol a tányér közepén jön le a vékony koax. kábel, én bekötöttem direktbe egy másik kábelt. Egész jól működött. De ez sem garantál semmit. (A kihúzható VHF-teleszkóp szükségtelen az UHF-vételhez.)
Van egy szobai Yagi-antennám is, passzív kivitelben, de ennek is létezik erősítős változata:
Természetesen, a kétoldalt kiálló, nagyméretű VHF-elemekre szintén semmi szükség az UHF vételhez, ezért azokat ki lehet húzni (kivehető, mert eleve szétszedve csomagolják). Ez is elég jófajta antenna, tulajdonképpen nehéz megmondani, hogy ez volt érzékenyebb, vagy az előbb említett, erősítő nélkül.
Továbbá egy időben erősítős lepkeantennát is használtam úgy, hogy betéve a TV-mögé, a sarokba, ahol nem látszott, vagyis nem volt zavaró. Nem mintha nem tudtam volna kintre felszerelni, de bárhol próbáltam akkoriban, kizárólag pont a szoba sarkában volt legjobb a vétel, tehát ez szerencse kérdése is. De már arra is gondoltam, hogy a sarok valahogy pont összegyűjtötte a hullámokat.
Itt van például egy cikk a lepkeantennákról, ahol bemutat 3-féle erősítőt is hozzá. Mindamellett, én például 5 V-ról tápláltam egy 12 V-os erősítőt, így még jobb is volt a vétel, mert nem vezérlődött túl, de ez is helyi adottság kérdése.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Virág et. #11621 üzenetére
Tesztelted a lejátszást számítógéppel is, ott jobban szól? Mert már maga az adás is igen gyenge, RTL Klub és társai. Engem néha kimondottan irritál, hogy úgy szólnak a hangfalaim (a TV két oldalára van telepítve, én még leragadtam a sztereónál), mintha megszakadt volna a mélysugárzó. Szinte csak a közép hallatszik.
HD más téma, több sávszélt kap, ott voltak már érdekes komolyzenei élmények is.
HD80-hoz volt letöltés, HD60 nem igazán rémlik, vagy nem tudom. De ilyen "apróságokkal" ők szerintem nem foglalkoznak, durvább dolgokat sem javítottak ki. Kereskedelmi 16:9 átállás után például ne akarjam átugrani a reklámokat a felvételben, mert egy 4:3/16:9 váltás után elmegy a kép, csak egy zöld folt látszik. (Valójában nem érdekel túlzottan, nem is veszek fel ilyeneket, csak maga a hozzáállás...)
DPS HD80 javítását vagy másfél éve még letöltöttem a honlapjukról, telepítettem. Tuner ezután beszüntette a működését, mert a frekvenciaszintézer megállt, innen kezdve csak a médialejátszás működött.
Emailben pontosan leírtam mindent, de azért visszaírtak, hogy inkább telefonáljak. Az sem volt egyszerű, mintha 3-4 órás ebédszünetet tartottak volna, én persze pont akkor hívtam őket. Utána a szokásos értetlenkedés, míg odahívnak egy szervizes akárkit, aki kapásból úgy áll hozzá, hogy nyilván én rontottam el valamit. (Az emailt nyilván nem lehetett volna átpasszolni a szervizesnek, tehát egyszerűbb volt a kisasszonynak visszaírni nekem, hogy hívjam fel őket telefonon, majd utána ő odahívta a szervizest a telefonhoz. Teljesen logikus.)
Tehát nekem ismét el kellett pofázni mindent, amit írásban egyszer már precízen megfogalmaztam, részben azért is, mert utálok így magyarázkodni. Valahogy sikerült meggyőzni a szervizest, hogy én is szervizes vagyok, csak én a saját TV-szervizemben, de attól még ne nézzük madárnak a másikat. (Nem véletlenül, erre is utaltam az emailben, ami nem lett elolvasva.)
Végül kisült, hogy a honlapon egy buta fogalmazási hibát követtek el, amitől az pont félreérthetővé vált. Ezt már nem tudom idézni, de a hülye fogalmazás miatt lényegében a nemkívánatos sorozatszámú készülékekhez ajánlották azt a frissítést, ami egy másik szériához való. Szerintem én viszont tudok magyarul, sőt valaha könyveken nőttem fel, tehát pontosan követtem a leírást. Főleg ilyen kritikus ügyben nyilván jól odafigyel az ember, többször is elolvastam.
Végén kihozta, hogy akkor majd felrakat a weboldalra egy másik fájlt is, ami ahhoz a szériához való, ami nálam is van. Ehhez már csak a webszerkesztő illető mozgósítását kellett volna kivárni, ki tudja, mikorra. Mondtam, hogy nem lehetne esetleg emailben? Elvégre az önök hibájából jártam így, most itt állok egy lerohadt készülékkel, vagyis se Barátok Közt, semmi (ezt mondjuk nem tettem hozzá). Az is hozzátartozik a dologhoz, hogy szorult helyzetemben kénytelen voltam udvariasságot erőltetni magamra, pedig én legszívesebben már akkor elküldtem volna valahová, amikor szinte hülyének nézett.
Ha jól emlékszem, még le kellett küzdeni az email-cím szóbeli átadását is, de legalább még aznap tényleg elküldte, és tényleg megjavult a készülék.
Pár hónap múlva a sat.hu fórumon valahogy szóba került a téma és én leírtam az élményemet (ha már szeretek néha hobbiból firkálni) erre a szervizes gyakorlatilag belém kötött. Mivel ő is pont olvasta a fórumot. Az már cseppet sem zavarta, hogy én csupán a száraz tényeket adtam át. Még furcsább volt, amikor pár nap múlva mintha egy másik nickkel akart volna összemosni engem (de minek is nekem másik nick?), vagy nem tudni mi baja volt, de akkor nekem úgy tűnt, valami komoly baj lehet a figurával, ilyen érdekes észjárással.
Itt van végül a forgalmazó elérhetősége:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zidanekrisz #11608 üzenetére
Ilyen lila képet az én DPS 80 vevőm is produkált, mégpedig az RTL Klubról készült felvételt visszanézve, amikor egy 4:3 műsorban jön a 16:9 reklámblokk, akkor volt ilyen. Ezt még a 16:9 átállás után teszteltem azóta nem is próbáltam (miután nem is nézem ezeket a 4:3 szappanoperákat). Akkoriban fórumon mások is panaszkodtak erre, Alcor vevőnél is. Jó esetben egy full screen --> menünézet váltással visszahozható a kép. Az ok a hazai DVB-T adással való inkompatibilitás, konkrétan az SD adásban történő 4:3/16:9 váltáskor, amin egy programfrissítéssel elvileg lehetne segíteni, ha lenne hozzá. Alcorhoz talán van is, DPS-hez nincs.
Tehát mindez az említett típusokra vonatkozik, a tiédről fogalmam sem lehet.
-
Kernel
nagyúr
Ezt már nem lehet bizonyítani, csak nekem akkor furcsának tűnt, hogy a boxra rákötött HDD hirtelen lecserélt pár tucat szektort. Gyanakodtam egyébként a képen látható átalakítóra is, hogy esetleg ennek volt valamilyen káros hatása, talán nem véletlenül passzolta el nekem az eladója (elég olcsón), szóval ilyenkor már kombinál az ember:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Murphistic #11600 üzenetére
Ez az, amikor teker folyamatosan, melegszik, LED is világít, mintha PIO-módban járna a HDD. Én mobil rack-ből barkácsoltam össze egy szerkezetet (amin LED is van), tápegységgel, valamint PATA --> USB átalakítóval.
Viszont kísérleteztem már ezzel régebben is, akkor talán más merevlemezt használtam, de nem tekert ennyire olvasás közben. Csak néha villant fel a LED. Tehát ez arra utal, hogy akkor beállt valami nagyobb DMA átviteli sebességre, amiből tudott cache-elni a lejátszó, így csak ritkábban nyúlt a lemezhez.
További kellemetlenség, hogy érdemes figyelni a SMART-ot is, mert a nagy tekerésben áthelyezett, vagyis lecserélt szektorok keletkeztek, ami szerintem nem fizikai hiba miatt történt, hanem valamilyen adatátviteli hibát nézett be magának a SMART.
De én amúgy a PC lejátszás híve vagyok, tehát erre csak átmenetileg volt szükségem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
GrotESC #11599 üzenetére
DPS 80-as vevő például a 720p MKV-ból egyiket lejátssza, másikat nem. Bedobja, hogy "Unsupported file format". Még egy sorozaton belül is jártam így.
Ennyi különbséget látok közöttük:
1. Writing application : mkvmerge v2.9.8 ('C'est le bon') built on Aug 13 2009 12:49:06
Writing library : libebml v0.7.7 + libmatroska v0.8.12. Writing application : mkvmerge v5.4.0 ('Piper') built on Mar 10 2012 13:34:39
Writing library : libebml v1.2.3 + libmatroska v1.3.0A régebbit verziót nem játssza le.
-
Kernel
nagyúr
Hol van az a piros pont? Az infra-LED szemmel nem látható. Látja viszont a kamera, fényképezőgép. Vagy, ha egy AM-rádióhoz közel teszed a távszabályzót (amelyikben van belső ferritantenna), az is veszi a jellegzetes kattogást, amit az infra-LED nagyáramú impulzusai sugároznak ki, zavarjel formájában. Ehhez általában állomások közé kell hangolni a rádiót.
Ez a teszt egyik része, hogy funkcionálisan működik-e a szerkezet, ami az esetek nagy részében elegendő is lenne, de létezik sajnos másféle hiba is. A távszabályzók tartalmaznak egy kerámia rezonátort, ami a stabil frekvenciaalapot adná. Hasonlóan a kvarcórák rezgőkvarcához, csak ez alacsonyabb frekvencián üzemel. (Mellesleg itt fordul elő a köznyelvi hülyeség, amikor a karóra kijelzőjét kvarcnak szokták nevezni, holott az LCD. A rezgőkvarc csak egy apró alkatrész, ami az óra belsejében van és a stabil időalapot biztosítja.)
Amikor a távszabályzót leejtik, ez az érzékeny rezonátor sérülhet, vagy esetleg anyagfáradás miatt is. Így hiába látszólag bocsát ki infrajeleket, de az frekvenciában eltérő lesz, nem fog működni, és még kimérni sem lehet. Másik távszabályzóval kontrollálható, hogy mi van vele, vagy esetleg vaktában kicserélhetem a rezonátort azonos értékűre, hátha megjavul. (TV-javítás közben néha ilyen munka is adódik, onnan ismerem a témát.)
Vételi oldalon szintén adódhatnak gondok, de nekem például egy olyan USB infravevőm van, ami szabvány USB-HID eszközként települ és billentyűparancsokat generál, ami könnyen tesztelhető.
-
Kernel
nagyúr
Újabb dekódert (kódolásról itt nyilván nincs szó, csak dekódolásról) gondolom nem nagyon raknak bele, miután ez licensz kérdés is, kivéve amelyik ingyenes (pl. XvidD). Tehát ez már be volt kalkulálva a készülék vételárába. De az elvárható szerintem, hogy a meglévők hibáit legalább javítsák.
-
Kernel
nagyúr
Nem minőség kérdése, hanem bitsebesség, miután a bejövő stream 1:1-ben rögzítésre kerül. Vagyis csak az adással azonos minőség rögzíthető. Az enyém például felvétel indításakor egy 4 GB méretű (ami persze csak 3,72 GB, ha másképp számoljuk) üres pendrive-ra 1 óra 20 perc háralévő időt jelez. SD adónál 4 óra 35 percet.
Tehát ez a vevőbox által becsült idő, a bitsebesség és a tárhely mérete alapján.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Seelaard #11459 üzenetére
Próbálj visszavenni a képélességből, főleg SD adásnál, az általában elviselhetőbbé teszi a képet. Gondolom, az is minden bemenetre külön megjegyzi a képbeállításokat (fény, kontraszt stb.), ez is okozhat olyan különbségeket, amit ki kell egyenlíteni.
Amúgy meg típusa válogatja, Panasonic plazma belső tuner állítólag sokkal szebb képet ad, mint a külső box, fórumon írták.
-
Kernel
nagyúr
válasz
unravel #11440 üzenetére
Nem jelenti ki szó szerint, hogy analógot venne a szerkezet, csak egy általános szöveg van középen, amit más tunereknél ugyanúgy leír.
Én is voltam egy helyen, ahol UPC-kábelen simán fogták a DVB-T adást, de azt nem tudtam tisztázni, hogy csak beszűrődik a kábelbe, vagy a padláson összegányoltak valamit, mert nagyon laikus emberek, fogalmuk sincs semmiről.
Az biztos, hogy a UPC digitális adóit ezzel nem tudod befogni, mert az nem csak DVB-C, de kódolt is, vagyis a MinDigTV-t fogtad meg.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#93794560 #11397 üzenetére
Talán nem ártana tisztázni pár dolgot:
Ha viszont bedugom a kis botantennát, ami a MinDig TV-hez van, azokat simán behozza, tehát a digitális tuner jó. Nem tudom, hogy a DIGI ingyenes digitális csatornái bejönnek-e box nélkül.
Bejönnek box nélkül, csak be kell dugni a kábelt a TV-be, viszont DVB-C kompatibilis készülék szükséges (Cable).
DVB-T (Terrestrial) nem alkalmas, csak a MinDigTV-hez, mert ezek némiképp eltérő rendszerek.
Lehet, hogy ha csak analóg előfizetés van, akkor az elosztószekrényben egy szűrővel csak az analóg csatornák frekvenciáit engedik át, hiába vannak ingyenes digitális adók.
Nem tudom, nálatok hogy van, de a Digikábelen nem szokták külön szűrni az analógot. Sávszűrőt alkalmaznak, ahol az adott sávon belül ugyanazokat a műsorokat analóg és digitális formában egyaránt biztosítják:
http://digi.hu/uploads/documents/aszf/20110501-4_csatornakiosztas.pdf
Mint látható, csoportokba vannak rendezve a digitális adások, sárga szín jelzi. A PDF dokumentum végén külön kifejtik a digitális multiplexek tartalmát is. A földi adáshoz hasonlóan, itt is több műsort továbbítanak egy frekvencián (azért multiplex).
Példának okáért, ahol a szűrő a lakásba csak a DIGI MINI csomagot engedi be, akkor azt analóg és digitális jelként egyaránt, így innen kezdve már csak az ügyfélen múlik, hogy milyen készüléken nézi.
-
Kernel
nagyúr
válasz
robag88 #11369 üzenetére
Ha csak egy tunert akarnál venni, akkor például a számítógépbe lehetne tenni, a videókártya kimenetére pedig rá kellene kötni a TV-t is. Lehetőleg HDMI, illetve DVI-HDMI, esetleg D-SUB VGA kapcsolatot kiépítve a gép és a TV között.
Ennek további előnye a médialejátszás lehetősége, hátrány lehet, hogy a számítógépnek is mindig mennie kell, ami persze nem hátrány, ha úgyis menni szokott.
Az Optiboxot TV-vel lehet használni, de azzal sem a TV-n váltod a programot, hanem a boxhoz tartozó távszabályzóval lehet kezelni (kivéve, ha van egy alkalmas tanítható / univerzális távszabályzód is).
Koaxiális kimenetet én nem látok rajta, de hiába is lenne, mert az csak loop, ami a DVB-T vevőkön szokott lenni. Ez viszont műholdvevő, így F-csatlakozó van rajta, szintén loop, vagyis hurokátmenet, ahová további tunereket lehet felfűzni. TV-t nem oda kell kötni, hanem lehetőleg a HDMI-kimenetre.
Mindennek tetejébe, szerintem neked nem kell ilyen twin-tuneres Optibox, hacsak nem akarsz kétfejes tányért kötni rá.
Az említett kártyán egyébként azért van két koax. bemenet, mert egyik az FM-rádió, másik a TV.
-
Kernel
nagyúr
Mivel a tunerkártyára csatlakozó infrajelet a WinLIRC bizonyára nem fogja érzékelni, inkább a következőt kellene megnézni:
Nyitsz egy szövegszerkesztőt és a távszabályzóval megpróbálsz bele "gépelni". Néhány infrás cucc ugyanis így működik.
Ha billentyűkombinációkat is bocsát ki, az így nem látható, csak ha nyitsz egy bármilyen parancsikont (jobbklikk, tulajdonságok) ahol a billentyűkombós mező teszi láthatóvá ezeket a parancsokat. Vagy egyéb program, médialejátszó stb. beállításai között is van ilyen lehetőség.
Ha semmit nem tudsz kinyerni, akkor ilyen módon nem kompatibilis, csak önmagával tunerrel, illetve annak programjával.
Én végül egy olyan tunerkártya USB infravavőjét tudtam kiválóan felhasználni, ami a tunertől függetlenül működött, szabvány USB-HID billentyűzetként jelent meg a Windowsban.
-
Kernel
nagyúr
Bemenő adatot érzékel?
WinLIRC alapesetben csak a soros portot kezeli, ha jól emlékszem, nekem is azon működött, egy házilag épített infravevővel, amit a honlapján ajánlottak hozzá.
Szerk: de mint nemrég is írtam, manapság én már nem kínlódnék vele (voltak ott stabilitási gondok is), mert azóta olcsóbbak lettek a rádiós egerek, billentyűzetek.
-
Kernel
nagyúr
válasz
donjohnson #11316 üzenetére
Másik fórumon annyit írt róla az illetékes, hogy csak megállapodás kérdése lenne, továbbá annyi szabad kapacitás még akadna a MinDigTV-n, hogy két hangsávnak helyet tudnának szorítani, tehát nem menne az amúgy is gyenge képminőség rovására.
Elképzelhető (de más fórumozók is erre céloztak), hogy az RTL nem akarja megfizetni a plusz szolgáltatás költségeit (talán úgy gondolják, az új törvény miatt ez ingyen jár nekik?), a MinDigTV viszont nem akarja ajándékba adni, így azután nem bírnak dűlőre jutni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
marchello1 #11292 üzenetére
Szállodákban valóban előfordul műholdas TV is, amit könnyű felismerni arról is, hogy hátul két antennabemenet van. Egyik a normál koax. aljzat, a földi és kábeles vételhez.
Másik általában F-csatlakozós (menetes), SAT feliratot és/vagy parabola piktogramot is szokás mellérajzolni, így elég elég nehéz eltéveszteni.
Nálunk egyébként egyes Panasonic plazma típusok is kaphatók SAT-tunerrel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
MonkeyBird #11272 üzenetére
Miután az adás is MPEG, a felvétel is. Bár én is csak tervezek kipróbálni USB-vevőt, jelenleg asztali készülékeket használok, de ezeknél sem szokás átkódolni semmit. Nincs értelme.
Számítógépnél főleg nem lenne logikus kódolással terhelni a processzort, hiszen némelyiknek épp elég a H.264 dekódolásával megszenvedni. Vagyis arra próbálok kilyukadni, szerintem látatlanban is kijelenthető, hogy alapértelmezés a stream direkt mentése, hiszen ez a könnyebb út.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Óra topik
- Tudományos Pandémia Klub
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged