- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Yettel topik
- Mobil flották
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
Új hozzászólás Aktív témák
-
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #6758 üzenetére
DVBViewer Pro 4.5.0.0. Szerintem ez űdítő kivétel lehet, ami igazából a program érdeme. Szerintem a készülék által előállított stream hibás (nem szabványos). Például a tsMuxer nem tudta azonosítani a stream-t: [link]. A ts-ben a videó és a hang stream packettek eltérő pid-khez van rendelve így elvileg elkülöníthetők (lejátszható), de úgy látszik ez nem minden programnak elég.
-
zhagyma
őstag
válasz
N-vidi-A #6737 üzenetére
DVB-T vételére tökéletesen megfelel egy "kínai" DVB-T tuner. Korábban azbest és premete kolléga nyomult ilyennel: [link]. Szét is lett szedve: [link] [link] [link]. A tunerben lévő chipekre érdemes odafigyelni a későbbi driver támogatás miatt (linux, windows).
Amennyiben a szoba antenna "szabályozható erősítős", akkor a hangolásnál a szabályzógomb max. középállásban legyen (nagy analóg jelek túlvezérlehetik az erősítőt) és TSReader Lite programmal lehet "nézni" a hatást (Jelerősség, Minőség, TEI).
Ezen kívűl szükséged lesz egy TV programra. Én digitális esetben DVBViewer-t használok. Vissszaolvasva sok ingyenes program "kivesézésre" került a topicban ...
-
zhagyma
őstag
A .ts lejátszása esetén nem árt a Haali media splitter míg .m2ts esetén az MPC-HC belső filtere jobb (Blu-Ray) tehát a Haali-t ilyenkor érdemesebb kikapcsolni. A HE-AAC hangot például a monogram aac filter szólaltatja meg. Viszont amenyiben bluetooth eszköz a hangkimenet (headset, fejhallgató) érdemesebb beiktatni az AC3filter, mivel szebben szól az 5.1 -> 2 csatorna konverzió "röptében" mint a Windows beépített eszközeivel.
-
zhagyma
őstag
válasz
katt777 #6684 üzenetére
Antenna mizéria: Két antenna ki a tetőre és megszűnik minden gondod.
" ... Egyáltalán, ha előfizetnék mondjuk DigiTV kódolt adásokra ..."
Előszőr is a DIGI digitális adásai DVB-C (kábel) rendszerben jönnek, míg a Leadtek tuner DVB-T (földfelszín) rendszert tud. Másodszor a DIGI Nagravison2 kódolást használ kábelen, míg a MindigTV Conax rendszert így eltérő CAM modulra lenne szükség. Harmadszor a DIGI a Nagravison kódkártyákat összerendeli az STB sorszámával és így csak a boxban hajlandó működni. Szóval egyáltalán nem lehet így DIGI kábel adást nézni csak mindigtv extrát ...
" ... Amúgy a .ts felvétellel mi a fenét tudok kezdeni? ... "
Hát lejátszani például ezzel: MPC-HC Mellesleg digitálisan TV-ézni is lehet vele DVB-T esetén.
-
zhagyma
őstag
válasz
katt777 #6682 üzenetére
" ...Tegyek be +1 antennát osztrákba fordítva, és akkor egyszerre lesz minden jó? ..."
Alakul.
Irányfüggő antennából minden irányba egy - egy kell. Esetleg lehet probálkozni a két irány között. Azért nem árt, ha tudod melyik adótorony melyik irányba van. Úgy könnyebb.
"Az ellenkező irányból jön mint kéne" esetre: az nem lehet hogy a vételi helyed egy csomó visszaverődést okozó nagy felülettel van körülvéve (domb, ház, stb ...)? Akkor lenne rá magyarázat ...
" ... És hova tegyem azokat kártyákat?
..."
Amennyiben az általam linkelt kódolt adás vételére szolgáló eszközökre gondolsz, akkor:
A WinTV-CI egy USB portba dugható CI (PCMCIA) interface, amihez a gyártó szállít egy drivert. A WinTV-CI-be kell dugni a Conax CAM modult, aminek van egy kártyafogadó nyílása. Na ebbe kerül a mindigtv extra előfizetői kártya. Ezután kell egy olyan szoftver, amely látja a WinTV-CI drivert és képes a kódolt adások vételére. Valószínűleg ez nem a PVR2 lesz ...
-
zhagyma
őstag
válasz
katt777 #6678 üzenetére
" ... Akkor miért nem tudok az "analóg" antennával digitálist adást fogni?
Nem mások a hullámsávok? ..."
Az antenna szempontjából az "analóg" és a "digitális" adás ugyanazon alapelvre épül: elektromágneses vivőhullámra modulálják az információt. Az analóg és a digitális modulációk viszont eltérnek. Magyarországon jelenleg az analóg és digitális műsorszórásra kijelölt frekvenciák (7/8 MHz széles sávok) eltérnek. 2011.12.31 után ez nem így lesz.
Nyilván antennát frekvenciára vagy rosszabb esetben frekvenciasávra kell
választani." ... Ja, a dekóder, de az meg a kártyában van ..."
A kódolt DVB adások vétele esetén (mindigtv extra példa) szükséged lehet ezekre:
Egy CI interface-re a PC-ben: Hauppauge WinTV-CI
Egy Conax CAS7 CAM-ra: TechniSat Conax CAM
Egy Conax CAS7rendszerű előfizetői kártyára: MindigTV extraHa a Leadtek szoftver nem kezeli a WinTV-CI eszközt, akkor más szoftverre is szükség lesz ...
Ui: Természetesen az FTA adások (7 adó) dekóder nélkül fogható.
-
zhagyma
őstag
Valaki korábban próbálkozott a vlc nightly build alatt a DVB-C-vel. Érdekes módon nálam a DVB-C kiválasztással hozzá sem nyúl a tunerhez míg ClearQAM (USA digitális kábeltv szabvány) választása esetén kiválóan üzemel.
Ui: Szóval van még mit csiszolni rajta ...
-
zhagyma
őstag
válasz
motoman528 #6655 üzenetére
Lehet jelszint probléma. Az STB-k általában szélesseb határok közötti jelszinteket képesek fogadni, mint a PC-s tunerek: érzékenyebbek az egy chipre optimalizált szoftver miatt.
1. Kevés a tunernek a jel. Ha még nem tetted meg és lehetséges próbáld ki a keresést a lakásba bejövő kábelen.
2. Sok a tunernek a jel. A tunerbe bemenő jelet csökkenteni kell, mondjuk egy osztóval.
-
zhagyma
őstag
válasz
katt777 #6643 üzenetére
Átolvasva a "küldő" topicba valami ilyesmire lesz szükséged a DVB-T DX vételhez:nagy antenna teszt ....
-
zhagyma
őstag
" ...Gondolom a DVB-C hez a Symbol rate kötelező lenne, meg lehet a QAM is. ..."
Mint írtam nem feltétlenül. Ha program implementátlja a szokásos keresési algoritmust: végig kell próbálni 16QAM, 32QAM, 64QAM, 128 QAM, 256QAM és 6900,6111,6875 KSym/sec szimbólumsebességek kombinációit és a transport stream-ben érkező leírótáblák minimális időintervallumait be kell tartani ahogy a TV-k csinálják teljes keresésé esetén.
" ... Véletlen nem tudod, hogy a DVB-S hez is ezek kellenek, vagy valami más is? ..."
A DVB-S/S2 nem az esetem, de polarítás, frekvencia, moduláció, szimbólumsebesség, kódarány beállítás kellhet. Gondolom erre is van keresési algoritmus, mivel nem "jönnek" az adási paraméterek a jelben ...
-
zhagyma
őstag
Ha jól láttam az MPC-HC (legfrissebb ) DVB alapesetben frekvenciát kér és sávszsélességet (8 MHz). Ez DVB-T esetben rendben is van mert ezután kiolvashatja a vevő a DVB-T jelek közül a TPS vivőből az összes adási paramétert (moduláció, kódarány, stb) és kész. De DVB-C esetben nincs ilyen lehetőség. Végig kell próbálgatni az összes modulációt és szimbólumsebességet. Mivel ezeket nem lehet megadni, ezért feltételezzem, hogy a program elvégzi ezt ... Ennek szellmében ott tartok, ahol Te: Ha DVB-T DirectShow filtert választok ki, akkor megtalálja a kábelen DVB-C jelet (Strength), de értelemszerűen a tuner nem értelmezi. Ha DVB-C DirectShow filtert választok ki, akkor nem történik semmi a keresés alatt, csak lefut. Szóval a DVB-C-re Én is kíváncsi lennék ...
-
zhagyma
őstag
Esetleg funkcióbillentyűk?
-
zhagyma
őstag
" ... Hardveres h262 dekódolás intelen nincs engedélyezve, ..."
Ha H264-ről beszélünk akkor az intel GUID mizériáról tudtam, de az egyes felbontások hibás kezeléséről nem. Nálam a Windows 7 x64 "beépített" codec-je fut GMA X4500 MHD felett ( m1HD / m2HD, 1440x1080i, (H.264) DXVA, CPU load ~= 5% ). Az tény, hogy Nálam az MPC-HC beépített H.264 / DXVA codec-je sem kezeli rendesen ezt az intel vezérlőt.
" ... SQL szerver meg nem szerver, hanem SQL CE, ..."
Így megnyugodtam. Amikor a telepítés során megjelent az MS SQL installálás, akkor nem figyeltem eléggé a feltörő rosszérzéstől elvakulva ...
" ... A csatornaváltásban még vannak tartalélok, szerviz és a kliens program közti timeshiftelés és az első keyframe várás miatt ilyen lassú. ..."
Reméljük a tartalékokat sikerül kiaknázni, akkor biztosan sok embernek örömet fog okozni ... Ezeket nem lehet valahol beállítani? Homesys-ben felületes elsőbálozó vagyok ...
-
zhagyma
őstag
válasz
premete #6585 üzenetére
A .net 4 x64/x86 még elmegy mivel előbb-utóbb más is erre fog fejleszteni (egyébként nem szeretem, de a fejlesztésiu idő lerövidülése miatt költséghatákony). De amikor felinstallálta az MS SQL 3.5 SPx adatbázisszervert háttéradatbázisnak ... Szóval Windows alatt fejleszthették. Viszont a mai napig nem "vágom" miért kell adatokat tárolni ezeknek a programok egy SQL szerverben na meg a funkcionalítás egy részét egy windows service-be "gyömöszölni".
-
zhagyma
őstag
válasz
Bogyó bá' #6581 üzenetére
Én is kipróbáltam, regisztráltam. Gondolom mivel a HybridBox front-end szoftverének készült, ezért van a teljes képernyős mód. A lassúság oka a csatornváltás esetén a csatornák előnézeti módjából ered (mindig hangolja a tunert). A DVBViewer-hez képest nagyon lassú ... Ennek ellenére "hülyeség álló" a program és szépen vezeti az elsőbálozó felhasználót.
Ui.: C2D T9400 2.53 GHz / 4 GByte DDR2 / Intel GMA X4500 MHD IGP / Win7_x64. Azt nem tudom egy HybridBox-n (Atom + ION) mennyire hasíthat.
-
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #6578 üzenetére
Szóval specifikáció alapján jó a mindigtv-re / mindigtv extrára. Mivel CI interface van benne ezért a mindigtv extra vételéhez kell bele venni egy Conax CAM modult is. Pédául: Technisat Conax CAM, ~ 10 eFt.
-
zhagyma
őstag
-
zhagyma
őstag
válasz
tigrian #6556 üzenetére
Valóban. Ezkeben a tunerekben alkalmazott demodulator chip firmware-t ("drx-k") a chipgyártó liszenszelési politikája miatt nem lehet használni linux alatt. Ennek ellenére a linuxtv repository-ban a fejlesztők bejegyzései szerint használják őket a fejlesztők linux alatt valószínűsíthetően a Sundtek-től származó információk / firmware segítségével ... Szóval működnek azok linux alatt csak nem nyilvános.
-
zhagyma
őstag
" ... kene analog meg dvb-t is - gondolom olyan meg nincs ami ezek mellett dvb-c-t is tud ..."
El kell szomorítsalak, de van Analóg / DVB-T / DVB-C tuner egyben, például:
Hauppauge HVR 930c
Terratec Cinergy HTC USB XS HD
TerraTec_H5Igaz kicsit drágák ...
-
zhagyma
őstag
" ...em emeltek véletlenül mostanában (elmúlt hónapok) a videó bitrátáján ... Csak a VBR kódolás szórakozik velem, vagy van valóságalapja? ..."
Szerintem biztosan nem. A MindigTV platformon a szerződések fix bitrate-re köttettek ... Ha egy multiplexen az egyes adók videókódolása VBR, akkor a fix mulitplex bitrate-n osztoznak dinamikusan az egyes VBR kódolású videók. Ehhez statisztikus multiplexálásra van szükség az adó oldalon. Ez meg nincs.
-
zhagyma
őstag
Jó kérdés. A TS Analyzer a TransEdit részének tűnik ami a DVBViewer előfizetéssel érhető el. Itt van egy demó, hátha: TransEdit MMC
-
zhagyma
őstag
" ... a műholdas sugárzás vbr kellene hogy legyen, ..."
Gondoltam, mivel időtartamot és átlag bitrate-t írtál korábban. Nyilván a MPEG4 vbr videókódolással jobb minőség érhető el mint MPEG2 fix bitrate-l. Emlékszem a divx-s időkre, de a divx MPEG4 nem azonos az MPEG4/AVC kódolással (ez jobb). Azon kívűl bárhogy is kódolnak van egy minimális / maximális bitrate, ami esetén szinte mindegy. Gondolom a szolgáltatók többsége a minimumra hajaz. Na majd felhajtok valami normális írást a témában. Például valahol olvastam, hogy 30 Mbps környékén / fölött az MPEG2-t jobbnak tartják az MPEG4/AVC-t, de lehet csak urban legend ...
-
zhagyma
őstag
Azért a szubjektív összehasonlítás eléggé nehézkes eltérő tartalom, kódolás (MEPG2/MPEG4), bitrate ( SBR / VBR ) mellett. Valahol olvastam egy videó minőségre vonatkozó "ökölszabályt": MPEG2 bitrate ~= 1/2 MPEG4 bitrate. A felsorolt egyébb tényezőkre talán nincs is ilyen "szabály" Egy ideig "irogattam" ilyen adatokat, de az előbbiek alapján úgy gondolom nem sok értelme lehetett. Azért továbbra is érdekel hogyan lehetne összehasonlítani a szolgáltatók által nyújtott tartalom minőségét és vajon mit is kapunk a pénzünkért?
ati2 Mivel Digikábel DVB-C-re vagyok berendezkedve, erről tudok nyilatkozni. A HD az egyértelműen jó, de maradjunk az RTL-KLUB-nál az összehasonlíthatóság érdekében:
Mindkét szolgáltató ~5.2 Mbps MPEG2 fix videó bitrate és szubjektív megítélésem szerint "azonos" minőségben szórja az RTL-KLUB-t. Például a TV2-ről ezt már nem lehet elmondani. A DIGI olyan "műkoldas" agyontömörített minőségben adja, de hát jóval kisebb a bitrate. A fix alacsony bitrate miatt a gyors mozgások "kockaháborút" okoznak az élvezhetetlenség határát súrolva. Az is látszik, hogy a DIGI esetén MUX sávszélesség ~40%-a kihasználatlan (null packets). Mivel nincs VBR kódolás és statisztrikus multiplexing, ezért valószínűleg nem a kapacítással, hanem a forrással van a baj.
-
zhagyma
őstag
válasz
olajoszoli #6521 üzenetére
Feltétetelezem, hogy a Vidanet hozzájárult az előfizetői kártya használatához a TV-ben és nem az STB-ből "kiemelt" párosított kártya / eszköz esetről van szó. Mert akkor tárgytalan amit írtam ... Három tippem van:
1. Feltételezem, hogy a kódolt adásokhoz a Vidanet-től kaptál a TV-be egy előfizetői kártyát (smartcard) valamint egy CAM-t (a CAM-t beszerezhetted magad is) s mindezket beledugtad a TV CI interface-be (5 percet ment). A kártya adminisztráción beállított jogosultságok nem azonnal lépnek "életbe", mivel a DVB-C adásba "jön" a kártyának az információ. Ez eltarthat egy darabig ... Ha egy-két óra múlva sem történik semmi, akkor ÜFSZ-t kell "zavarni".
2. Feltételezem, hogy a TV-ben CI interface van és a CAM / előfizetői kártya is CI kompatibilis. Nem keveredhet a "CI" a "CI+"-l bizonyos esetekben. Ezen kompatibilításról információt az eszközök gyári műszaki leírásaiban / kézikönyveiben találsz egy-egy mondat erejéig. Általában kisbetűs rész, vagy a műszaki specifikáció egy sora.
3. Amennyiben nem a szolgáltató adta a CAM-t hanem magad szerezted be, akkor lehet a CAM nem képes "rendesen" együttműködni az előfizetői kártyával (CAS számozás, inkompatibiítás, stb ...).
-
zhagyma
őstag
válasz
lorenzen #6498 üzenetére
A HVR-930c hardware nem azonos a HVR-900-l talán az empia em28xx bridge vezérlőt kivéve, ami leegyszerűsítve egy USB "felület" a tuner eléréséhez (RF firmware, demod firmware, VBI, stb ... ): [link] Az alkalmazott demodulátor a 930c-ben: DRX-K 39xyK.
Ui.: Egyébként ez a probléma a terratec tunerek közül a drx-k demodulátort tartalmazókkal is: [link]
-
zhagyma
őstag
Itt néz körül: linuxtv / msi. Ez még nem jelent semmit, mivel kicsit lusták a fejlesztők és a "dokumentátorok". Végig kell nyálazni a levelezőlistát is és végső esetben a projekt repository-ban a forráskódot.
nfsu17 Na úgye.
A free verzió (sose jár le) csak a strength / quality értékeket mutatja no meg a bejövő stream szerkezetét, de a TEI / Continuity error-t sajnos nem. DVB-T / DVB-C esetén kipróbáltam, DVB-S/S2 lehetőségem sajnos nincs ...
-
zhagyma
őstag
" ... Hát passz, talán zhagyma tudja ..."
Ahogy lorenzen kolléga is írta erősítős (tápfeladó + táp). Általában az erősítővel egybeépített "szobaantennák" egy egyszerű 0 dBd (referencia herz dipólus) és egyben 2.15dBi (izotróp elméleti gömbsugárzó) nyereségű antennát tartalmaznak. Az mindegy, hogy ez egy huzaldarab, hajlított dipól, kör vagy ellipszis. Ezért ezen antennák "nyereségét" az erősítő "adja" a referencia herz dipólushoz képest. Az adó által kisugárzott "teljesítményt" (térerősséget) a vételi helyen a referencia dipóllal mérhetjük. Ehhez képest adják meg egy antenna nyereségét.
A "keksz", "körlap" alakú antennákkal kicsit bajban van az ember. Lehet benne összetekert huzal, nyomtatott áramkörre maratott antennacsoport, "galaxis" formájú logper antenna és még általában egy kiszajú erősítő. Tulajdonképpen bármilyen hullámhossz törtrészét megtestesítő drótdarab antenna ként viselkedik. Ha ezeket illesztetten összekötjük, akkor antenna rendszert kapunk. Az antennák megkettőzése + 3dB nyereség növekedést jelent: 1->2, 2->4, 4->8, ... és így tovább. Az antennák "duplázásában" az illesztett összekötés okoz gondot. Az adóoldalon ezt korrekten megoldják (nem is tehetnek mást) míg vevő oldalon megy a "költséghatékony" furás-faragás ...
-
zhagyma
őstag
Szerintem is nagyobb nyereségű antenna lenne a megoldás. Mivel a "kedvezőtlen" időjárás 6 dB-l (antennás ökölszabály) csökkenti a vételi helyen a térerőt, ezért legalább ekkora nyereségű antenna kell. Ehhez adódik a csatlakozók, kábelek, szerelési bénázás vesztesége ... Az a Tesco-s antenna kb. tudná az időjárási tartalékot, ha erősítőset nem szeretnél és nem is drága. Mivel ez "irányítottabb" antenna a botnál (szűkebb a nyílásszöge), ezért pontosabb beállítást igényel.
" ... Az antennát arrébb tettem picivel, az asztalra és máris 100%-os lett a jel. ..."
Ha "odébb mászik" a térerő maximum a vételi helyen (pozíció, irány) az időjárás következtében megváltozott reflexiók jóvoltából, akkor lehet hogy nagyobb antenna sem segít. Esetleg több antenna meg a diversity vevő, de az meg drága.
-
zhagyma
őstag
Gondolom DVBViewer TE jár a kártyádhoz. Tudom triviális, de: DVBViewer TE upgrades.
" ... kb 8mp-ig megy a kép+hang tökéletesen, majd megáll a lejátszás, mintha stoppoltam volna, ..."
Elég érdekes a problémád. Ezek szerint a DVBViewer felismeri a kártyádat és képes használni is. Olyan mintha "demó" módban menne a program, vagy egy kódek. Lehet, hogy nem is a DVBViewer-l van gond. Csak meg kéne próbálni életet lehelni ebbe a kártyába más programmal is ... csak a biztonság kedvéért. Nálam VLC-vel is tökéletesen működik a DIGI DVB-C.
" ... DVBViewerrel bejön 66 csatorna, ..."
Nálam 85 csatorna van. Az otthoni koax hálózat minősége sokat számít a tökéletes vételben. Erre sajnos még rátesz egy lapáttal a DIGI itt-ott. Így nehéz megjósolni, hogy egyes helyeken mi lehet éppen a probléma.
Ui.: Minél több információt elmondasz, annál nagyobb az esély, hogy kiszúrjuk a hibát ...
-
zhagyma
őstag
" ... Passz, hogy DXVA, vagy DXVA2 de az 1080p-s h264-et simán viszi XP-n is. ..."
DXVA 1.0 / DXVA 2.0.
Persze, hogy megy a H264/AVC DXVA 1.0-n: DirectX Video Acceleration Specification for H.264/AVC Decoding (DXVA1.0) by Microsoft. -
zhagyma
őstag
Köszönöm a fáradozásodat. Így hamarjában:
" ... Itt a 8adik emeleten nem veszek észre különbséget, ..."
A hardware (RF, demod) ugyanaz ezért csak a vezérlésben lehet különbség. Amennyiben ugyanazon driverrel megy mindkét tuner, akkor nem lehet különbség az érzékenységben mivel az NXP TDA18218 RF chip dokumentációja szerint kétfokozatú RF AGC van benne, amely driver-ből vezérelhető. Az IF AGC-t a Afatech chip vezérli, gondolom ez így biztosan egyforma.
-
zhagyma
őstag
Amennyiben Gigabyte GT-U7000-RH tunered van, akkor csak a földfelszíni digitális (DVB-T) adást tudod venni, mivel csak ezt támogatja. A Digi kábelTV DVB-C (digitális) vagy analóg (analóg) tunerrel nézhető. Mivel ezek a jellemzők hardverfüggők, ezért programból nem módosíthatók
-
zhagyma
őstag
Ha folyamatos sugrázással mennek, akkor kb. annyi film sugározható a multiplexen ahány adó lenne. Mondjuk a DIGI kábeles HBO-k régebben nagyon gyér sávszéllel "zörögtek" (1-2 Mbps, éppen nézhető). Ilyen minőségben 15-20 film is beférne egy multiplexre. Gondolom a felhasználói igényekre reagálva a DIGI kábelen, most ~8 Mbps-re növelte a fizetős mozicsatornák bitstream sebességét. Ezt a minőségi ugrást a földfelszíni sugárzású "videótéka" esetén is előbb-utóbb meg kell lépni a verseny miatt. Szóval ezért gondolom a "buktát" hosszabb távon erre a szolgáltatásra ...
-
zhagyma
őstag
válasz
lorenzen #6341 üzenetére
Ezek szerint a Sky D esetén van elegendő sávszélesség egy ilyen szolgáltatás megvalósítására. Lehet, hogy az AH a pályázaton elnyert 5 (DVB-T) + 2 DAB+ multiplex jövedelmező felhasználását célozza meg az analóg sugárzás lekapcsolása után. Mondjuk a DVB-H kudarc / fizetős DVB-T kísérlet várható gyér érdeklődése után így egy újabb kísérletnek nézünk elébe. Ezt is túléljük ...
Ui.: Csak azt nem értem: az AH nem csinál tisztességes piacfelmérést a fizetőképes kereslet kiderítésére? Szerintem ezen szolgáltatás elindítása is előre borítékolható eredményt fog hozni.
-
zhagyma
őstag
Én is valahogy így gondolom. Csak mi van akkor, ha ~24 Mbit/sec sávszélességből szabadon maradt valamennyin 500 felhasználó 500 különböző filmet rendel egyidejűleg. Mikorra fog az "lecsorogni" mégha 2 Mbps videókat is csöpögtetnek? Az biztosan nem lesz életszerű, hogy a gyereknek lefekvés előtt megrendeljük a kedvenc mesefilmjét és még aznap meg is nézze.
Ui.: Igazából nem is tudom hirtelen mire is lenne jó ez a DVB-T videótéka. Olyan "hamvába holt" innovációnak tűnik.
-
zhagyma
őstag
válasz
lorenzen #6334 üzenetére
" ... A SKY Deutschland esetében az előfizető rendelni tud telefonhívással. Ha az STB-be a telefonvonal is be van kötve, akkor egyszerűen a készülék EPG-ből is ..."
Vajon egy ilyen jellegű szolgáltatás esetén mennyi idő alatt ér le a megrendelt film? Esetleg nincs valamilyen tapasztalat az említett szolgáltatásról: minőség, várakozási idő ... Nehezen tudom elképzelni, hogy jó minőségben, sok felhasználót, kis várakozási idővel kiszolgáljon egy ilyen rendszer.
-
zhagyma
őstag
válasz
lorenzen #6117 üzenetére
" ... A 8,2 Mbps iszonyúan magas sávszélesség. ..."
A DIGI "HBO dekódere" elboldogul vele: 15 Mbps.
Régebben biztosan műholdról szedte a DIGI ezeket, akkor 0.8 - 3 Mbps között ingáztak 480 / 544 / 640 x 576i felbontás mellett. A forrás is jelölve volt a stream-ben, de igazából már nem emlékszem rá. Jelenleg "unknown". Gondolom mostanában változhatott valami ...
-
-
zhagyma
őstag
válasz
lorenzen #6103 üzenetére
Értem amit mondasz, de a jelenség a következő: A DIGI DVB-S-ről beforgatja DVB-C-re az HBO / HBO2 / HBO Comedy / Cinemax csatornákat a műholdas N2 kódolással egy az egyben. Műholdas kulcsváltás után a 4 csatornából egy még nézhető, de minden kulcsváltás után másik. Szóval érdekes ...
Lehet mégsem csak egy kulcs van: mondjuk az RSA alapján akárhány "publikus" / terjeszthető kulcs is lehetne a kikódolásra egyidejűleg.
csendes Igen, de a hurok nézzen az adóra "orcával". De nem sok variáció van ...
-
zhagyma
őstag
" ... Ezt a kódbeütést elfelejtheted, elkéstél a dologgal kb 2.5 évet. ..."
Csak érdekesség: két napja még részlegesen működött. A "kódbeütéses" technikával most az a baj a DIGI-nél (talán 2 hónapja kezdődött), hogy túl gyors a "kulcsváltás" és túl lassú a "kulcs publiklálás" az interneten. Ráadásul a kulcsváltás nem egyszerre és nem minden csatornán történik meg ("vetésforgó").
-
zhagyma
őstag
válasz
csendes #6096 üzenetére
" ... Szóval egy internetes leírás alapján egy ötméteres RF kábel végének a közepébe bedugtam egy kihajlított gemkapcsot ..."
Paperclip (gémkapocs) antenna a koax melegérre. Össztekert a hullámhossz kb. 1/4-e hosszúságú drótdarab esetén adja a legjobb eredményt: [link]
" ... , a másik végébe két db 100mm x 10mm fémlapot (régi számítógép PCI takarója volt, csak letörni lehetett) szorítottam, úgy, hogy a gemkapocs volt középen, a két fémlap rá keresztben, kicsit átlapolva ..."
A 2 db 100x10 mm-es fémlap (1 a koax meleg érre / 1 az árnyékolásra).
Ha igen, akkor ez a Tesco gazdaságosban alkalmazott dipólusnak felel meg. Itt faragott a delikvens "valami" hasonlót: [link]
Csak azt nem értem, miért raktál egybe egy paperclip antennát és egy félhullámú dipólust? Ha a feltételezésem szerint helyesen kötötted be őket, akkor mindkettő ugyanarra a feladatra jó. Ahhoz, hogy hatásuk "összeadódjon" impedancia- és fázishelyes illesztés szükséges, anélkül csak rontják egymás hatását. Mondjuk, ha elég nagy a térerő a vételi helyen, akkor a "kalapács fejjel" / "százas szöggel" / konzerves dobozzal is megy a vétel és nem számítanak az általam említett "nüanszok" ...
-
zhagyma
őstag
válasz
csendes #6090 üzenetére
" .. Érdekes, hogy a kísérletezést emlegeted. ..."
Nem véletlenül emlegetem a kísérletezgetést, végülis Te is ezt az utat járod ...
A leírásod alapján nem tudom pontosan elképzelni az "elkészült" antennát. Esetleg elküldenéd a forrás link-jét a tisztánlátás érdekében. Nekem a koax kábel melegérből kialakított 9-10 cm-s drótdarab vált be (1/4 hullámhossz, nem kell illeszteni).
Ha ez kevés mögé kell "rögzíteni" kb 1 cm-re egy 20x20 cm-s fémlapot a dróttal párhuzamosan (ez ~ 5 dB = 3 elemes yagi)
" ... Visszavittem a "kiváló RF paraméterekkel rendelkező, kategóriájában a legkisebb zajú erősítővel rendelkező, GSM szűrőt is tartalmazó" erősítős DVB-T antennát - amivel egyetlen adót sem sikerült találni - az üzletbe. Az eladó rendes volt, visszavette, ..."
A legjobbat tetted. A beépített szélessávú erősítőt nagy valószínűséggel túlvezérelte az analóg adás jele (korábban nrc kolléga is jelezte). Fix erősítős antennát nem lenne szabad alkalmazni analóg / digitális együttes sugárzás mellett. Tisztán DVB-T sugárzás esetén sem javasolnám a fix erősítős változatot, mivel ha nagy jelet kap mindíg túlvezérlődik az erősítő ...
Tesco gazdaságos: 5 elemes "yagi". A működési frekvencia kb. a negyedik elem "fesztávolságának" a kétszeresét kitevő hullámhossz adatból számítható (a kisebb elemtől indulva). Ez a rész egy félhullámú egyenes dipólus és kb 60 ohm a talpponti ellenállása ezért nem kell baluntrafó a 75 ohmos koax kábel illesztéshez. Egy baja van: kültérre nem alkalmas, mivel a levezető koax erek műanyag lappal vannak "odaszorítva" a dipólus fémrészéhez. Ez oxidálódni fog esőben / hóban ...
-
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #6082 üzenetére
Visszaolvasva ez tényleg egy hangos gondolkodás, de talán nem világos:
Egy fixen beállított erősítésű erősítő "erősítése" nem változtatható. A bementi jelet lecsökkentheted csillapítással, vagy a kimenőjelet csökkentheted a tápfeszültség csökkentésével. Ez első esetben a jel/zaj viszony romlik le, míg a második esetben az erősítő zaja és a torzítás növekszik. A kísérletezés a járható út csillapítás / tápfeszültség csökkentés mix-el.
-
zhagyma
őstag
válasz
csendes #6081 üzenetére
Ha egy erősítő tápfeszültség alatt van és szabályozható akkor be lehet állítani egy erősítőáramkört úgy, hogy "0dB"-s állásban átengedje a jelet egy az egyben. Ha kikapcsolod a tápfeszültséget akkor maximum egy relé (például 1GHz-s feszültségvezérelt szilárdtes / sima relé) "átköti" az erősítőt (a tápfeszültség néküli erősítő által képviselt impedancia viszonyok hatása a jelszint- és frekvencia menetre azért kérdéses. Például: szűrőként viselkedik). Persze teljesen kiiktatható az erősítő, akár egy chipen belül is ilyen módszerrel. Tulajdonképpen csak hangosan gondolkodom ... A fix erősítésű megoldások esetén a tápfeszültség értékével lehetne "játszani". Viszont az alacsony zajhoz tartozó munkaponti beállítások biztosan "elmásznak" (jel/zaj viszony romlik), a csökkenő tápfeszültség miatt a kivézerélhetőség lecsökken és esetleg azt még súlyosbítja egy asszimetrikus munkaponti beállítás eltolódás (példáuél: a szinusz hullám negatív része vágásra kerül, míg a pozitív teljes marad). Megváltozik az erősítő feszültség amplitúdó - frekvencia / fázismenet - frekvencia karatketrisztkája (torzítás növekedés). Mindezek figyelembe vételével azért elképzelhető, hogy találhatsz "működő" tápfeszültség értéket. Sajnos kísérletezni kell az adottságok ismeretében.
-
zhagyma
őstag
válasz
csendes #6078 üzenetére
" ... Másfelől amikor erősítés nélkül tettem rá a digitális tunerre a DVB-T antennát, akkor a jelerősség 0% volt, míg a másikkal 50-60%. ..."
Hogyan kapcsoltad ki az erősítőt?
Ha nem adsz rá tápfeszt, akkor szerintem egyszerűen nem működik az erősítő és nincs is kimenőjel (nem engedi át az antenna jelet).
-
zhagyma
őstag
válasz
premete #6038 üzenetére
Megértem elkeseredésedet. Ha esetleg még nem próbáltad ezzel: [link]. Ha mégis kidobnád "elkapnám" ...
Nekem egy Fujitsu Siemens a legérzékenyebb tunerem, amibe a samsung / thomson gyártott annak idején RF tunert miniatűr faraday kalitkába zárva (ónozott rézlemez dobozba burkolva) a nagyfrekvenciás részt. Mindezt USB dongle kivitelben ...
-
zhagyma
őstag
válasz
premete #6020 üzenetére
... A Dvbviewer-t próbáltam, leszámítva, hogy nem csinál a sztreccs gomb semmit, ...
Itt arra gondolsz, hogy teljes képernyőre "kinagyítani" az adást? Szerintem lehet, igaz DVBViewer 4.3.1 beta160 van vann fennt.
" ... a Mediaportált esetleg próbáltad? ..."
Kb. egy évvel ezelőtt próbáltam. Akkor a Hauppauge tunerem "öregecske" drivere még nem tudott prezentálni szabványos DVB-C interface-t (speciális hardware verzió), így maradt a DVBViewer. Az feltűnt, hogy a MediaPortal felépítése (client / server) miatt sokoldalú és relatíve erőforrásigényes de jónak tűnő program. Ha otthoni "műrosszórást" terveznék ezt választanám windows platformra ...
" ... mind AF9015 chipset-es és Linux alatt nem támogatott. ..."
A LinuxTV szerint az AF9015 demodulátor chip linux kernel szinten támogatott. Legfeljebb a tunerben elhelyezett RF chip-t és támogatását kell kideríteni ugyanazen oldalon ...
-
zhagyma
őstag
Elég "gáz" ez a Leadtek hibalista, de megnyugtatlak a Hauppauge sem áll jobban. 3/4 évet vártam egy számomra fontos driver update-ra. A support finoman szólva letagadta a hiba létezését, majd a hibajavítás elkészülte után büszkén közölte, hogy kijavítva. A Hauppauge szoftverekről pedig mindet elmond, hogy DVBViewer-t használok ...
-
zhagyma
őstag
válasz
bnorci71 #5991 üzenetére
Az lehetséges, hogy egy PC-be annyi tunert helyezel, ahány felhasználói eszközöd van és azokat lövöd át a belső hálózaton (ahány tuner, annyiszor a kiválasztott muxok bitsream sebessége). Így mindenki azt néz amit akar és mindenki választhat a teljes szolgáltatói csatornaválasztékból. Ehhez szerintem bőven elég a gigabites hálózat egy háztartásban. Mondjuk néhány felhasználói eszköz esetén WiFi is szóba jöhet a terjesztésre. Alapeseben a tunerek, a gigabites háló és természetesen a streamelésre alkalmas vételi eszközök árát kell megfizetni.
UI: Természetesen ennek a megoldásnak is vannak korlátai ...
#5989 Gondolom a hegy keleti oldala lehet a vételi hely, mivel Kabhegy-t nem említetted.
-
zhagyma
őstag
válasz
premete #5959 üzenetére
#5959 Úgy tudom nem. De az USB portról levehetsz +5V-t és a tuner elé bekötheted a koax-ra egy tápfeladóval. Esztétikailag "csúnya", de működhet ...
#5960 Keresgélni kell a megfelelő pontot a reflektált jelek erősítö / gyengítő hatása miatt, ami általában időjárásfüggő. Néha "emberi tevékenység következménye" is befolyásolhatja sűrűn lakott helyen ...
-
zhagyma
őstag
válasz
A-l-i-e-N #5958 üzenetére
Ha jól értem "S-Video / Composite 2 in 1 Cable" kábelen kersztül köttöted össze a TV tuner analóg bemenetét / bemeneteit a műholdas beltéri analóg kimenetével? Ebben az esetben az Aver capture interface-n (DirectShow filter) keresztűl nézhető a beltérin beállított műholdas csatorna jele (vagy bármilyen analóg videó jel) valamilyen capture szoftverrel (pl: VLC) D/A majd A/D átalakítással rontva az eredeti digitális videó jel minőségét. Mivel így nem tudod keresésre bírni a műholdas beltérit PC-s szoftverből, legfeljebb az Aver Analóg PAL / DVB-T / FM részével lehet keresni. Ezzel a "kereséssel" van a gond?
-
zhagyma
őstag
válasz
z00mhead #5956 üzenetére
Csak az derül ki, hogy Conax rendszert támogat. A Conax CAS7 támogatás nem látszik: Conax CAS7. Ezek is érdekesek: mindenféle tuner kártyaolvasóval [link]. Vajon hogyan biztosítják a Conax / Nagravision / ... stb. rendszerek CAM-ba integrált funkcióinak támogatását hiszen csak általában említik a fizetős TV-t. Elméletileg szoftverből lehet.
-
zhagyma
őstag
válasz
lorenzen #5954 üzenetére
" ... Azt nem tudjuk, hogy a modulfogadó mennyiben tér el fizikailag a gépben lévő csatlakozástól. Nyilván a csatlakozó kompatibilis, de mögötte levő elektronika is? ..."
Nyilván PCMCIA Type II. csatlakozó (fizikai réteg) kompatibilis a szabvány szerint is. Ezen fizikai csatakozón és egyben fizikai adatcsere protokollon áramlik az információ oda / vissza. Erre a fizikai rétegre a DVB-CI ráépít egy szoftver adatcsere protokollt (nyílt specifikáció), amely el is hagyható kártyaolvasó esetén. Viszont a CAM-ban (többnyire ARM CPU alapú célszámítógép cserélhető firmware-l) implementált Conax / Nagravision / ... szoftveres eljárásait és a DVB Scrambler algoritmust implementálni kell. Ezek találhatók meg az "okosításokban" a kiolvasott RSA kulcsok pedig a neten. A kulcsot azért célszerű "kiolvasni", mivel az RSA "találgatáson" alapuló szoftver algoritmussal gyakorltilag visszafejthetetlen ...
Hogy visszatérjek az eredeti problémára. A kérdezőnek annyi feladata van, hogy végig próbálja a lehetséges szoftvereket, amelyek képesek támogatni a kártyaolvasóját és a Conax megoldásait. Valósznűleg sikerrel fog járni ...
-
zhagyma
őstag
válasz
Konkretcsavo #5948 üzenetére
A belinkelét eszköz SmartCard reader. Addíg jó az elképzelés, hogy bedugod a Conax CAS7 előfizetői kártyát és elméletileg írható / olvasható. Viszont ahogy korábban is írták a kollégák, ehhez még némi szoftver is szükséges. Egy kis segítség a kereséshez: [link]
-
zhagyma
őstag
válasz
Mr. Teddy #5907 üzenetére
" ... Most akkor hogy is van ez az egész vízszintesre kell az antennát forgatni? Nekem totál függőlegesen a legjobb... "
A "botantenna" alapesetben egy függölegesen álló "drótdarab" és így függőlegesen polarizált elektromágneses hullámok vételére alkalmas. A működésének alapelve miatt szükséges, hogy a földfelszínén álljon. Ha ez nem biztosított, akkor ezt pótolni kell. Például felcuppantod egy fémdarabra. Ez hivatalosan négy darab az antenna hosszával azonos drótdarabot jelent, amelyek egymással kilencven fokos szöget, míg az antennával 135 fokos szöget zárnak be. Ezt hívják ellensúlynak.
A botantennával az a gond, hogy Magyarországon a földfelszíni TV-s műsorszórás az elektromoágneses hullám vízszintes polarizációját használja és nem függölegest. Emaitt kell eldönteni a botantennát és rácuppantani egy fémdarabra majd az az adó irányába fordítani úgy, hogy a drótdarab merőleges szöget zárjon be az adóból kisugárzott jelre. Ez az ideális állapot ...
Ha neked függőlegesen jó, akkor valamilyen visszavert jelet fogsz, ahol a polarizáció megváltozik a visszaverődés során ...
-
zhagyma
őstag
válasz
vegyszer #5814 üzenetére
A szolgáltatói oldalon van egy adatbázis, ahol szerepel a kártya. A kártya a transport stream-n keresztül aktiválható / deaktválható. Az előfizetői kártyához tartozik egy kód, aminek segítségével a transport stream-ben érkező, folymatosan változó kulcsokhoz a vevő hozzáfér és kikódolja az adást, ha "aktivált" a kártya. Szóval szerintem nem fog menni az elképzelésed.
A kód paradigmádra: Létezik olyan kódolás, ahol egy kulccsal titkosítanak (private key) és sok más kulccsal kicsomagolnak (public keys): RSA
-
zhagyma
őstag
Egyszerűen implemetálni kell a DVB-CI specifikáció szoftver kommunikációs rétegét a PCMCIA interface felhasználásával a TV szoftverben (Ezt a szoftver kommunikációs protokollt ismeri a CAM firmware). Gyakorlatilag a TV szoftver beküldi a teljes transport steam-t a PCMCIA interface-n kersztül a CAM-ba, majd a kikódololt stream-t kiolvassa ....
-
zhagyma
őstag
" ... A Balaton északi partján próbálkoztam DVB-t ..."
Megpróbálkozom a magyarázattal. Gondolom nincs közvetlen rálátás Kabhegy-re, ezért visszavert jeleket vehetsz, amelyek származhatnak más adótoronytól is (eltérő frekbevncián DunaTV). A frekvenciák alapján be lehet azonosítani a közeledben lévő adótornyokat, mint a jel forrásait.
Gondolom a Bakony miatt találkozhatsz a driffrakció jelenségével (elektromágneses hullámokra is igaz). Ez a frekvenciafüggő elektromágneses hullám elhajlást jelenti: egy völgyben a magasabb frekvenciák vehetők (hegytetőn elhajlik), de az alacsonyabb frekvenciákra kisebb mértékű a jelenség. Talán a Balatonon beljebb egy hajón az alacsonyabb frekvencia is bejönne ...
UI: Ha a domborzati viszonyok nem hasonlítanak a feltételezettre, akkor más magyarázatot kell keresni.
-
zhagyma
őstag
válasz
vegyszer #5771 üzenetére
Az analóg lekapcsolás jelenlegi állása Európában: [link]. Tehát a kontinens "gazdagabbik" fele már megszűntette az analóg földfelszíni sugárzást nem csak az USA. A jelenlegi magyar helyzetet és a várható "bizonytalanságokat" GBogyó leírta az #5770-es hozzászólásában.
Amúgy a GE06 a digitális frekvencia elosztás / adók / adóteljesítmények kijelölését szentesítő öszeröffenés volt. Az adóteljesítmény szempontjából biztosan túlhaladta az idő, mivel Magyarország számára a GE06 max 50 KW horizontális / 50 KW vertikális ERP adóteljesítményeket engedélyezett. Mint tudjuk Szentes jelenleg 100 KW horizontális ERP-vel sugároz. Nyilván közben megy az ITU / tagotszágok közötti egyeztetés és változtatás. Talán a maximális 200 KW adóteljesítmény limit sem él már ...
Az EU csak ajánlást tett a műsorszórásnál MPEG4 / DVB-T2 rendszerre, míg a frekvenciakészlet specifikus felosztása bukni látszik. Tudod a piac "technikai kitakarítása" (analóg lekapcsolás) és a digitális sugárzás többlet kapacítása új helyzetet teremt, amelyben sokan nagy business-t látnak. Ez néha nem mindenhol jön be: magyar DVB-H (mobiltv) megbukott, míg a korei megfelelője virágzik.
-
zhagyma
őstag
" ... A mobil adás-vétel sajnos megzavarja a DVB-T-t ..."
Erre találták ki a GSM szűrőt. Hasonló gondot okozhat a WiFi (2.4 GHz) 3. alharmonikusa 800 MHz környékén: 3x800 MHz = 2.4 GHz.
-
zhagyma
őstag
Hát lehet, hogy túllőttél a célon a kezdő hozzászólásodban. Egyrészt nem tudom van-e kéttuneres monitor. Valamint a TV tuneres monitor esetén a felvétel tűnik problémásnak a PC-s tunerhez képest. Nem tudom van-e olyan monitor, amelyik kiadja a tuner által fogott digitális stream-t valamilyen porton? Erre a célra a DVI/HDMI kimenet nem alkalmas, mivel az az éppen nézett csatorna raw RGB digitális videóját szolgáltatja összesen ~192 Mbps (SD) bitsream sebességgel. A felvétel így jó nagy file lenne egy 1 órás film esetén, ráadásul DVI/HDMI bemenet (HDCP-s) sincs a PC-ben amin rögzíteni lehetne....
Ha 2 tunert raksz egy PC-be, akkor elvileg egy PC kicsomagolhat egyidejűleg két adást, amit a grafikus kártya két digitális kimenetén keresztűl két monitorra / TV-re kirakhatsz. A kérdés az, hogy a géped-ben van-e elég szufla a megjelenítéshez. De ez leellenőrizhető. Nézz meg egyidejűleg 2 Blu-Ray filmet. Ennél nagyobb terhelés nem lenne ...
-
-
zhagyma
őstag
Csatlakoznék GBogyó kollégához ...
" ... Egy PCI-e vagy USBs (firewire) tunerkártyát szeretnék.... ha lehet akkor direktbe is lehet kötni megjelenítőre ..."
A PC-hez készült tunerek általában arra építenek, hogy a PC fogja dekódolni (CPU/VGA DXVA) és megjeleníteni (VGA digitális kimenetek: DVI, HDMI) a digitális videót. Ennek megfelelően nem szoktak közvetlenül rákötni monitort vagy TV-t. Persze ettől még készíthetnének ilyet a gyártók és talán van is ilyen ...
" ... 2 tuneres ..."
Általában az "olcsó" PC-s digitális tunerek egy szabványra készülő célhardverek (egy tuner - egy szabvány). Jelenleg a DVB-T (földfeszíni) és a DVB-C (kábel) szabványokat együttesen kezelő, illteve DVB-S/S2-t kezelő tunerekből választva alakítható ki 1 "multiszabványos" megoldás. A Te esetedben ez 4 tunerkártyát jelentene. Azt vedd figyelembe, hogy vannak kódolt adások, amelyek dekódáláshoz CI modul is szükséges ( 1 "multtiszabványos" tunerhez 1 CI fogadó).
Azt sem ártana tudni, hogy mi a felhasználási cél: felvétel / TV-zés, 2 "kijelző" egyidejű "meghajtása" eltérő csatornákkal, vagy esetleg TV tuner szerver és otthoni műsorszórás?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest