- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
válasz
jagyugyaerik #5395 üzenetére
Akkor ha sehogysem megy, javaslom a karakteres (nem grafikus telepítőt), gyakorlatilag ugyanolyan egyszerű a kezelése, csak nem olyan csicsás a kinézete, hanem egy kicsit oldschool. De egy másik disztróból kiindulva lehet több opció van a partis résznél, mint a grafikus felületen.
Jah és legközelebb ha letöltesz egy Debiant, akkor a netinstall javasolt (220MB a telepítő, ha van interneted, és nem wifin hanem LAN-on kersztül) mert ott sokkal jobban személyre szabhatóbb az install, és nem kerülnek fel olyan elemek is, amelyekre egyébként sem lesz szükséged.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
jagyugyaerik #5393 üzenetére
Van egy ilyen lehetőség is: [link]
Kitolod pendrivera vagy optikai lemezre, és arról indítod a gépet.Egyébként milyen verziójú Debian? 7.1 Wheezy, netinstall? Karakteres vagy grafikus install, és ugye a kézi partit próbáltad?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
jagyugyaerik #5391 üzenetére
Esetleg még megtudod azt csinálni, hogy újratelepítés nélkül törlöd a törlendő partíciót a windóze telepítőjében, hátha működik. Illetve a Manjaro linux karakteres telepítőjének (amit live módban tudsz elindíntani) részletes partíció beállításai vannak, és ha jól rémlik ott is be tudod formázni ext4-re azt a részt (gondolom sda2), amit Debiannak szánsz, anélkül hogy felraknád a Manjaro-t, így talán már látja a Debian.
Továbbá, valami külső, windóze-os particionáló programot is kipróbálhatnál, hátha tud valamelyik ext-be formázni. Ha ezek sem mennek, akkor passz, sajnos az egy winyóra két rendszer érzékeny téma. -
Apollyon
Korrektor
válasz
jagyugyaerik #5389 üzenetére
A kézi telepítésnél is, egy összefüggő résznek látja?
Mert akkor itt csak windóze újratelepítésével tudod megoldani. Először a windóze-t rakd fel, a telepítőjében töröld a partíciókat, válaszd le neki a megfelelő méretű részt, de a másik partícióhoz semmiképp se nyúlj, az maradjon formázatlan. Miután felment a win, a másik partit ezt követően se formázd!
Debian telepítőnek ezután már látnia kell az üres, leválasztott helyet, nálam így sikerült felrakni. Jelenleg most is három rendszer van a gépemen, egyazon hdd-n.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
MacCaine #5376 üzenetére
Nem NTFS-re akarja telepíteni, hanem az a problémája, hogy a particionált HDD-re szeretne két rendszert, mégpedig ha megmaradna a windows, és mellé felkerülne a Debian, viszont a fizikailag is egymás mellett lévő NTFS partíciókat a Debian telepítője nem látja, és az egész merevlemezt egy kötetnek (sda) kezeli.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
jagyugyaerik #5374 üzenetére
Már én is jártam ugyanígy, a megoldás az, hogy amelyik partícióra szeretnéd tenni a Debiant, azt töröld windowsban... kötet törlése vagy ilyesmi, a lenyeg hogy particionáatlan terület legyen.
-
Apollyon
Korrektor
Ehh ez a 4.45 KDE squeeze-en valami katasztrófa, nem lehet bemountolni az NTFS partíciókat, holott gnómmal simán ment, a home könyvtárba nem enged belépni(!) desktopon legalábbis, jah és tetű lassú, a kedvem is elment tőle.. nem ajánlom senkinek.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
vadcoca #4648 üzenetére
Hehe, akkor jól sejtettem hogy a netinstnél kell maradni. Amúgy semmi driver problémám nem volt, minden működött eddig (radeon-t leszámítva).
Ezt a task megoldást én is nézegettem már, de ez nem olyan mintha a full kde-t raknám fel ugye? Mert az xfce is szimpatikusnak tűnik, és ha nem tud kevesebbet mint a KDE akkor átváltanék, én amúgy is a minimalizmust szeretem, viszont sokféle programot használok.
BTW: szerintetek xfce vagy KDE?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #4646 üzenetére
Tudom, W530-ad van, nekem viszont T500, és a benne lévő 3650 már nem mai darab .)
Itt egy tapasztalat Wheezyvel: [link] (a cím ne tévesszen meg), bár ott W500-on próbálta a srác (a GPU végülis ugyanaz) és nem járt sok sikerrel, naés a konklúzióját levonva nem valami kitartó.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
vadcoca #4643 üzenetére
Nos egy kicsit megbonyolítom a dolgot, és maradok squeeze-en – azt olvastam a wheezyvel még több gond van a graphics drivernél, és nincs konkrét eredményes leírás régebbi radeonra.
Ezt fogom most feltenni: debian-6.0.6-amd64-kde-CD-1.iso tehát ebben alapjáraton van KDE, de gondolom ugyanaz mintha csomagból raknám fel.
-
Apollyon
Korrektor
64bit Squeeze-en valamiért nem tudom normálisan működésre bírni a skype-ot, gondolom ez a skype hibája, de ahogy látom már wheezy-n normális telepítő van. Működik, de ha valaki üzenetet küld néhány másodpercre szétfagy az egész és addig gyakorlatilag semmit nem lehet kezdeni a programmal. Ez wheezy-n is így van?
Próbáltam egy 2-es verziót, ami szépen működött és bőven elég lett volna, mivel csak text alapon használom a skypeot, de második indításra már nem lehet használni, bejelentkezés után azonnal leáll az egész.
Más:
Két leírás alapján is megpróbáltam feltenni a graphics drivert, de csúnyán elcsesztem, és már nem indul el a debil asztal módban, úgyhogy rakhatom újra az egészetUtólag rájöttem hogy ezt a leírást kellett volna követni, tanultam belőle.
De ha már így jártam, akkor wheezy-t teszek fel, remélem azon működik rendesen a skype is, meg a gnómot amúgy is meguntam úh. megpróbálkozom a KDE-vel újból. Ha esetleg nem jönne be, le lehet írtani majd teljesen a KDE-t hogy valami xfce-t vagy egyéb GUI-t toljak fel?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
jagyugyaerik #4569 üzenetére
Értem én, egy nagy kötegnek látja az összes partíciót. Olvass vissza, le van írva hogy oldottam meg.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
jagyugyaerik #4567 üzenetére
Néhány hsz-szel lejjebb kotta ugyanez a problémám volt.
A megoldás nálam az volt, hogy előbb felraktam egy win7-et, de csak a rendszernek szükséges helyet választottam le, és erre telepítettem. A vinyó többi részéhez nem nyúltam winnel. Aztán fel a Debilt, neki is leválasztani a helyet, és arra telepíteni, így már királyul műxik a bootloader is.
(De még mielőtt ezt megcsináltam, előtte a free space-ből leválasztottam a Debilnek helyet, viszont a win innentől fogva nem hogy saját magát, de még a vinyót sem látta, de erről is írtam pár hsszel ezelőtt. A lényeg, hogy Debillel ne formázz olyan partíciót ami Winnek is kell, mert az meg nem fogja látni.)
-
Apollyon
Korrektor
Nah végül újraraktam mindkét rendszert. Előbb a win telepítővel leformáztam az egész vinyót, majd egy partit leválasztottam a windowsnak (nem formáztam/partiztam a maradék helyet). Rendszer fel, aztán Debiannal már le tudtam választani a maradék nem formázatlan részből, így simán felment a win mellé a Squeeze, aminek tök jó a bootválasztója. Így most már mindkét rendszer tökéletesen működik egy hdd-n
-
Apollyon
Korrektor
A szemét..
Akkor ez megmagyarázza a dolgot. Viszont a Debian sem csipázza a win7 partíciókat. Akárhogy is csinálom, csak a rendszerpartíciót veszi külön, a többit leszarja, tehát egy vinyóra csak úgy tehetek fel debiant, ha debiannal partizom meg a vinyót, de akkor meg a win megint kettéhal. És sajna még nem vagyok olyan hardcore linux user hogy mindent abszolút tudjak használni mint winben :/
Ezekszerint be kell tuszkoljak még egy hdd-t hogy két standalone rendszerem legyen egy gépen...:/ -
Apollyon
Korrektor
válasz
McSzaby #4554 üzenetére
Hááát ez windóz téma... win7 telepítőcdjén megnyitottam a parancssort, majd elindítottam a diskpart "programot". Azzal list disks, select disk 0, és clean...
Debian alatt akárhogy mókoltam, akármilyen filerendszerrel, win nem látta a merevlemezt, csak a fenti művelet után, ez viszont drasztikus megoldás volt. -
Apollyon
Korrektor
válasz
McSzaby #4552 üzenetére
Windows 7, és parancssorban megoldottam, ez viszont kinyírta a linuxomat
Úgy tűnik eléggé nagy az OS háború, nem fér meg a két rendszer egy merevlemezen, hiába van szénné particionálva.
Érdekes, a Lennyt még anno simán felraktam a Win7 mellé, és a GRUB is boldogságos volt mindenkinek. -
Apollyon
Korrektor
Sikeresen felraktam a Debiant egy külön partícióra a vinyón.
Viszont történt egy olyan, hogy a windows nem látja többé a merevlemezt. Ha betolom a telepítőt, akkor sem látja, mintha letiltotta volna a Debian... Hiába formázom át bármire a megadott partíciókat, semmit nem lát belőle a win telepítő sem. Valamit elrontottam volna? A merevlemez hibátlan. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Apollyon #4548 üzenetére
Nah gondoltam hogy ezzel igazából nem lehet mit csinálni, egyébként nem graphic install alatt van ez, de majd azt is kipróbálom, bár gondolom nem lesz különbség. De úgynézki akkor újra kell particionálni majdnem az egész vinyót, viszont így meg külső vinyóra kell másolgatnom a dolgaimat. Flame on: tuti hogy a win hibájából van ez...
-
Apollyon
Korrektor
Szeretnék feltenni a notebookomra egy Squeeze-t, de telepítéskor nem találom a megfelelő partíciót. Alapjáraton egy Win7 üzemel a gépen, és egy 750-es vinyó van a gépben ami négy partícióra lett felosztva.
Viszont a Debian telepítőben csak 2 primary partíciót mutat (plusz a 100megás blőd Win partíciókat), az egyik 100 gigásat, amin a Win7 van, és egy ~642 gigásat, amin a többi cuccom van.De ebből csak a 100gigás Win7 a valós, 642-es partícióm nincs is, mert a vinyó le van osztva még egy 488GB-os, 80-as, és egy 30-as partícióra, és ez utóbbira szeretném feltenni a debilt, de a telepítője meg nem látja...
A 30-ast próbáltam először formázatlanul, most NTFS-re van formázva de úgy sem látja külön, csak egyben, 642-esként...
Tehát végülis egy rendszerpartíciót lát (Win7), meg egy nem rendszert, csak nem értem hogy mért van ez így.. Régen simán látta a Lenny a windowsos partícióimat.
-
Apollyon
Korrektor
Nah közben "építgetem" a debianom, jelenleg a hangkártyával szenvedek, a jóégér' sem akar megszólalni az audigy 4... Ubuntun alapból ment, itt nem értem mér, de biztos vagyok benne hogy user error
Meg azt el tudja nekem valaki mondani, hogy Debianra mér Iceweasel van, és mér nem Firefox? Mert Ubuntun alapból firefox volt, itt meg nem megy fel valamiér.. (nem akarok ubuntuzni többé, csak érdekelne hogy mér van ez) Amúgy az egér vissza-előre gombja működik Iceweaselben, szal királyság, máshol nem is kell. -
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #3452 üzenetére
Thx, tegnap felpattintottam egyet a leírásod alapján, KDE-vel. Gnome nem teszett az 5-ös Debilben, az új meg nem érdekel, ez a KDE frankón jobb mint az Aero Windowson
Amúgy van egy A4 tech egerem, van két plusz programozható gombja, de a programot nem használom, Windowsban pedig "Vissza" és "Előre" funkcióval működik defaultban (olyan mint a böngészők Back-Forward gombjai). Viszont linuxon nem műxik.. Erre tipp hogy menjen? PS/2-es egér. Mondjuk drivert még nem néztem hozzá.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #3423 üzenetére
Az a helyzet hogy nagyon hozzászoktam már a windóz-hoz és nagyon unom már. A Win korlátozva van, mindenképp "áttérek". Ha már ígyis-úgyis meg kell tanulnom, akkor inkább Debian mint Ubuntu, ha már át kell hajóznom az Atlanti-óceánt és utána a Csendest, akkor már inkább utóbbival kezdem
Ha már lúd legyen kövér.
A terminál sem zavar (Google-ből is már egy ideje a goosh.org-ot használom többet), sőt unom már hogy kb mindent csak grafikusan lehet megoldani a Windows-ban, mert windóz.
Mindegy, azt már tudom hogy eléggé hardcore lesz és be kéne magolni a bash reference manualt és még többet is, de hát ez az ára hogy elkényelmesedtünk a Windows-zal.Btw, csak hoyg tudjam előre, a 4GB iso-s Debian kb mennyit fog feltelepíteni? Mert a Windows 7 kb 3,5GB-os telepítőlemezből kb 20GB-ot pakolt fel. Csak még le kell választanom egy partíciót egy partícióról, gondolom 100 GB elég lesz
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #3421 üzenetére
Korábban próbáltam ubuntut, de alig értettem hozzá és még bugos is volt, nem véletlenül van olyan gúnyneve hogy buguntu
Azt gondoltam hogy nekem amd64-est kell leszedni, mert 4GB ramom van, csak az nem volt világos hogy mért van abból is 8 féle dvd verzió
Thx neked is meg a többieknek, megy fel az első dvd. -
Apollyon
Korrektor
Üdv!
Eléggé basic kérdésem lenne.
Még nem sokat foglalkoztam linuxszal, egyszer próbáltam ubuntut, nem jött be, aztán azóta van egy virtual debian 5-öm, 700 megás iso-ból, de ismerős szerint eléggé "hiányos", átlag usereknek gondot okoz.
Mintahogy nekem is
Szenvedtem vele, de lusta voltam és feladtam ezt is, de most megint megjött a kedvem és bár nem lesz egyszerű de idővel elsődleges rendszerré szeretném tenni.
Leszedtem két verziót, konkrétan ezeket: [link]
Miért különböző a méretük, melyiket rakjam fel inkább? Mi a különbség és miért van fent a neten annyi debian verzió? Vagy maradjak a CD-s verziónál?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Házimozi haladó szinten
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen légkondit a lakásba?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Autós topik
- Hobby elektronika
- Háztartási gépek
- Robogó, kismotor
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest