- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- One mobilszolgáltatások
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Íme az új Android Auto!
- Mobilhasználat külföldön
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
Akkor inkább egy Manjaro-t telepíts, az egy "gördülő" distro, mindenből a (majdnem)legfrissebb van benne, és elég kezdő barát rendszer.
A másik opció, hogy konténerből futtatod. Pl. a "docker"-ben elérhető a 2.03-as verzió is.
A többi kérdést inkább a kezdő topokban vitassuk meg, mert ezek inkább általános, és nem Debian specifikus kérdések. -
cigam
titán
Sehogy. Persze ez így nem igaz, de elég nehéz pár mondatban kifejteni. Maradj meg a distro által felajánlott verziónál. Van különösebb oka hogy a 2.x-re van szükséged, vagy csak mert annak nagyobb a verziószáma?
A külső tárolóból való telepítéssel megoldható, de ezzel megtöröd a rendszer integritását. Elképzelhető, hogy bizonyos kapcsolódó programkönyvtárakból is frissebbet szeretne(függőségek), ami(ke)t feltelepítve más problémákat vihetsz a rendszerbe. pl.Más programoknak még a régebbi verzió kellene, ami néha feloldhatatlan ellentét, ill. biztonsági/stabilitásbeli problémákkal is járhat.
A különböző distro-k pl. ebben is eltérnek. Van amelyik megfontoltan halad előre, alaposan körbeteszteli az adott programot, és nem emeli be a legfrissebb verziókat (kiadás alapú).
Vannak olyanok, amik a megjelenés után pár nappal már elérhetővé teszik a legfrissebb kiadást (gördülő kiadások). És vannak amik a kettő között vannak.
Amíg nem vagy teljesen képben mit miért (nem) csinálunk, maradj a járt úton. Aztán ha kitanulod (kb átlátod) mi hogyan és miért működik, akár telepíthetsz külső forrásból is, és majd tudod kezelni az esetlegesen felmerülő problémákat.
Nem akartam elvenni a kedved, és ilyen hosszút írni, de így is kimaradt egy csomó minden ami közben eszembe jutott. -
cigam
titán
És én sem érzem magam túl jól
-
cigam
titán
Nagy jó, követendő stratégia! Én is készítek hasonló listát(Windows-on is), mit telepítettem, mit és hogyan módosítottam. Az a difi, hogy egy nagyobb módosítás (telepítés, főerzióváltás) előtt egy lemezképet készítek. Van jó pár image-em, amihez visszatérhetek, nem kell a nulláról kezdenem egy nehezen orvosolható hiba után. Az ok prózai: Olyan régi a gép, olyan kevés a RAM (2GB!), hogy a virtualizáció szinte szóba sem jöhet.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Hát ez több mint gáz!
Live Gnome-ról indítva van gui, simán települ, és egyből. van gumi a telepített rendszeren. Egyetlen difi, hogy a Live nonfree verzió volt, és nem adtam hálózati elérést telepítés közben, nem tudott menet közben frissíteni.
A Xorg logja szerint hibával leáll.
open /dev/dri/card0: No such file or directory
...
Screen 0 deleted because of no matching config section
...
Cannot run in frambuffer mode. Please specify busIDs for all frambuffer devicesNem túl informatív, vagy nem találtam meg a valódi problémát taglaló sor(oka)t.
-
-
cigam
titán
A DVD 1. lemezéről futott a telepítő(pendrive-ra dd-vel kiírva). Mondjuk gyanús volt, hogy grafikus módban nem is indult el (vagy csak nem láttam). Viszont a karakteres telepítőt végigvittem, Gnome-ot beixeltem a printer szervert meg ki. ftp.fsn.hu van beállítva tükörszervernek. Mikor ps aux-al néztem, hogy mi fut, mintha láttam volna egy gdm3-at is. Nem emlékszem, mert azóta ellenpróbaképpen feltettem egy 18.04LTS ubuntu-t. Azzal van live GUI, és a telepítés (bár itt ott gyanúsan sokat gondolkodott)után is beröffent. Viszont telepítés/frissítés után látszólag gördülékenyen megy minden.
ubyegon2
Nem wayland-et használ? startx próbálkozott egy darabig, aztán nem tudott kapcsolódni az X szerverhez. Ami logikus, ha wayland-et használ. -
cigam
titán
Gondoltam újrahasznosítom a már nem támogatott iMac-emet, és felteszek egy Debian-t. Fel is pattant, telepítettem is a b43 firmware terminálból, mert a GUI nem akar beröffenni. Mikor eljönne az a rész, hogy átkapcsol grafikus módba, csak villog a kurzor a bal felső sarokba. ALT+F2-vel át tudó lépni tty2-re, és be is tudok jelentkezni. De innen hogyan tovább?
-
cigam
titán
válasz
zoltanz #9277 üzenetére
Okozhatja az is, hogy olyan régi a géped, hogy nem várt adatot kap a kiolvasáskor. [link]
Pontosan min futtatod?
sudo nano /etc/boot/grub
itt megkeresed a GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" sort, és kitörlöd belőle a quiet és splash paramétereket:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=""CTRL+O-val elmented a módosítást, CTRL+X-el kilépsz a szerkesztőből.
sudo update-grub
parancsol pedig érvényre juttatod a módosításokat. -
cigam
titán
Nem tudom pontosan mijaza "hot plug".
A lényege a dolognak az, hogy az új Windows-ok a változtatásokat nem azonnal írják ki a lemezre. Ez addig nem jelent problémát, amíg csak az a gép kezeli, hiszen ő tudja hogy mi hol van (mit nem írt még ki a lemezre).
Így könnyen előfordulhat, hogy kikapcsolás után, egy másik gépre dugva/másik oprendszert (pl linux) indítva, egy "régi" állapotot találsz a lemezen, mert a módosítások még nem léptek érvényre. Ilyenkor csak olvasni engedi, mert észreveszi, hogy "piszkos" állapotban van, nincs minden fájl szabályosan lezárva.
Ez már a W8 óta így van.Ha figyelsz erre, pl. a gépeden kikapcsolod a "gyors indítás"t, akkor a linux-os írás sem fog gondot okozni.
Mivel nem 100%-osan kezeli az NTFS fájlrendszert(nem publikus a pontos működése), a fájlrendszer ellenörzését is Windows-os gépen érdemes elvégezni.
-
cigam
titán
válasz
kojak27 #9261 üzenetére
Elég ha felteszed a ReadyMedia-t (anno minidlna néven futott.) A konfig fájlba megadod melyik médiatipus melyik könyvtárban van, és DLNA-n eléred a hálózaton. Újabb "okos" TV-kben alapból van DLNA kliens, nem kell hozzá plusz program. Faék egyszerűségű megoldás.
Ha ez nem elég, pl. olyan formátumot szeretnél lejátszani amit a TV nem tud, akkor felteszed a Plex szervert. Ez tud transzkódolni, ha olyan médiába ütközik amit a kliens nem tud, megkérheti, hogy a neki megfelelő formátumba valósidőben átkonvertálva küldje a streamet.
-
cigam
titán
Élesben sose használtam mobilról, 1x próbáltam a böngészőből.
Amúgy jogos, itt azt írják 1 perc-es limit van a mobil app-okban. Viszont ha nem azt használod nincs korlátozás:
All of our non-mobile, public apps are free. These include Amazon Fire TV, Android TV, Apple TV, Chromecast, Plex Media Player, Roku, Smart TVs, TiVo, and game consoles (PlayStation and Xbox One). -
cigam
titán
Én is úgy tudtam, de nem. Persze van egy (elő)fizetős része, de ezek olyan szolgáltatások mint az offline nézés, zenehallgatás, meg kitudja még milyen statisztika és szolgáltatás.
Bár nemrég kezdtek megint kavarni egyet [link], de az alapok maradtak.
-
cigam
titán
Igen, a Plex-nek van egy saját app-ja, és mindenféle hókuszpókusz nélkül, eléri a szervered. Elég az user/pass párost megadni. (a szerver is bejelentkezik ugyanezzel a párossal a plex szerverére, ezért tudja a teló elérni, mindenféle portforward és egyéb varázslat nélkül, kb mint a teamviewer)
A Kodi inkább médaplayer mint dlna a szerver. Persze a saját adatbázisát tovább tudja osztani az okos tv felé, de a felülete, a működése a TV képernyőre van kitalálva. Ezért szokták pl. Raspberry-re, vagy egyéb androidos médialejátszó dobozokra feltenni, hogy a hagyományos régebbi, vagy új de hálózati kapcsolattal nem rendelkező TV-ken lejátszhatók legyenek a helyi vagy hálózati médiatartalmak. -
cigam
titán
Nem teljesen értem, hogy miért a pi csoporthoz tartozik a RPiCam könyvtár, mikor az összes többi az users-é.
Ki kellene deríteni, hogy milyen user nevében akarja kiírni a képet. Ha pl. a www-data user akar oda írni, akkor az RPiCam könyvtár csoport ulajdonosát vissza kellene pöccinteni users-re, és az users csoportba felvenni a www-data user-t, így neki is lesz írás olvasás joga arra a könyvtárra.
-
cigam
titán
Ha jól értettem meg a problémádat, akkor a pi (raspberry userként bejelentkezve) nem tud írni a számára létrehozott RPiCam könyvtárba.
Ennek az az oka, hogy az users csoportnak (így gondolom a raspberry felhasználónak nincs rá írásjoga:
drwxrwsr-x+ 2 www-data users 4096 Aug 10 01:05 RPiCam
Ugyanakkor a végén levő + jel jelzi, hogy nem ennyire egyszerű a helyzet. A getfacl RPiCam parancs mit mond? Van írás törlés joga a raspberry user-nek? Ez a samba konfigurációban is megjelenik? (A fájlrendszer + a samba jogosultságok összege alapján fér hozzá a Pi a megosztott könyvtárhoz.)Ha a Pi-n fut a RPi_Cam_Web_Interface, akkor miért a www-data az RPiCam könyvtár tulajdonosa? Nem lenne jobb ha a raspberry lenne a tulaj (írás/törlés jogosultsággal)? Így a Pi tényleg teljes hozzáférést kapna a könyvtárhoz.
-
cigam
titán
Biztos nem a krosz post a megoldás a problémádra. Bővebb lére kéne ereszteni, mert nem egyértelmű.
Minek a webes felületével van gondod?
Mutasd meg mi van az fstabban, és mutasd meg annak a könyvtárnak a jogosultságait, hogy kibogozzunk kivan ki kivel.
Amúgy a pi fotókat készítő user-t add hozzá a www-data csoporthoz (ha arra módosult a könyvtár csoport tagsága)
Szóval kezd el Ádámtól és Évától, hogy mi is megértsük hogyan működött eddig, és mi változtatta meg, mire.
-
cigam
titán
Melyik verzió van feltelepítve?
sudo apt show libreoffice-l10n-hu
[sudo] szekeres jelszava:
Package: libreoffice-l10n-hu
Version: 1:6.1.5-3+deb10u2
Priority: optional
Section: localization
Source: libreoffice
Maintainer: Debian LibreOffice Maintainers <debian-openoffice@lists.debian.org>
Installed-Size: 2.947 kB
Provides: libreoffice-l10n (= 6.1)
Depends: libreoffice-common (= 1:6.1.5-3+deb10u2), locales | locales-all
Recommends: libreoffice-core (>> 1:6.1.5)
Suggests: hunspell-dictionary-hu | myspell-dictionary-hu, hyphen-hu, libreoffice-grammarcheck-hu, libreoffice-help-hu, mythes-hu
Homepage: http://www.libreoffice.org
Download-Size: 609 kBNem lehet, hogy valamelyik ajánlott csomag is telepítve van (vagy éppen hiányzik), és ez okozza a gondot?
-
cigam
titán
Hát ez nehéz szülés volt. Tényleg a rm -rf .cache/sessions parancs a megoldás. De! Még mielőtt a grafikus felületen bejelentkeznék! CTRL+ALT+F1-el át kell lépni terminálba, bejelentkezni, és ott kiadni a fenti parancsot. Ezután CTRL+ALT+F7-el visszalépek a grafikus felületre, és bejelentkezés után elmúlnak ezek az üzenetek.
-
cigam
titán
10.0 netinstall friss telepítés lefut, xfce desktop-ot választva. Szépen elindul, első bejelentkezéskor megkérdi, hogy milyen panelt hozzon létre, üreset, vagy alapértelmezettet. Az alapértelmezettet választom. Létre is hozza alul és felül ahogy kell.
Mivel problémás chipsetem van szükséges a grubhoz hozzáadni a video=SVIDEO-1:d paramétert. vi-vel megszerkeszem, utánna update-grub, majd reboot.
És innentől kezdve nincsenek paneljaim. Menüből megpróbálom előhivni, de közli, hogy nincs futó példány, elindítok-e egyet. Mondom igen, és ekkor megjelenik a panel, és egy figyelmeztetés.De hiába, amint kilépek és vissza, megint nem fut a panel.
Fórumokon a .cache/session és a .config/xfce4/xfconf/xfce-perchannel-xml/ mappa ürítését javasolták, de nem segített. Plusz mintha minden indításkor több példányban indulna el, 4-5 alkalommal kell a mégse gombra kattintanom, hogy eltűnjön az ablak. Találkotatok hasonlóval? Mi a megoldás?
---
Ezen a frissen telepített rendszeren, nincs probléma az officce-al joblikk egy cellán, formázás, ésmegjelenik az ablak: -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #9147 üzenetére
Valóban. Viszont én hozzá nem nyúltam(a konfig fájlhoz), a Discovery-ben pipálgattam be frissítési forrásokat (contrin, non-free), és vettem ki a CD-t mert a telepítőt bedrótozta, még ha pendrive-ról lett telepítve akkor is. Valahogy nem sikerült neki helyesen módosítani.
-
cigam
titán
KDE alatt panaszkodik a Siscover, hogy valami nem stimmel a frissítéssel. Na mondom jöjjön a parancsor, de ugyanarra panaszkodik:
sudo apt update
[sudo] szekerestamas jelszava:
Találat:1 http://deb.debian.org/debian buster InRelease
Mellőz:2 http://deb.debian.org/debian buster/updates InRelease
Találat:3 http://deb.debian.org/debian buster-updates InRelease
Hiba:4 http://deb.debian.org/debian buster/updates Release
404 Not Found [IP: 151.101.36.204 80]
Csomaglisták olvasása... Kész
E: A(z) „http://deb.debian.org/debian buster/updates Release” tárolónak nincs Release fájlja.
N: Az ilyen tárolóból való frissítés nem végezhető el biztonságosan, így alapesetben ki van kapcsolva.
N: Lásd az apt-secure(8) kézikönyvoldalt a tárolólétrehozással és felhasználói beállításokkal kapcsolatos részletekért.Átmeneti hiba(karbantartás), vagy nálam nem kerek valami?
-
cigam
titán
Azért azon meglepődtem, hogy a Buster-hez nem lesz VirtualBox. (VirtualBox.org-on is csak a 9-eshez van telepítő) Vagy ez ott volt az apróbetűs részben amit nem olvastam el?
-
cigam
titán
Asszem megtaláltam az első jól reprodukálható bug-ot/problémát. Elindítom a Firefox-ot, bejön a kedvenc oldalam, majd amikor nyomok egy F11-et leakad a grafika. Egér nem mozog ctrl+alt+f1-re se jön elő a terminál. Látszólag a rendszer fut a háttérben, pl. a ping-re is válaszol.
Másnál is lefagy? (Debian 10, Gnome)
-
cigam
titán
válasz
SwissAirplan #9104 üzenetére
Hívj ki egy szerelőt, akinek van műszerezettsége, és pikk-pakk megmondja hol a gond. Amúgy meg inkább ennek a topiknak a témájába jobban illik.
-
cigam
titán
válasz
SwissAirplan #9093 üzenetére
ja hogy műhold... ha a terepviszonyok rendben (nincs semmi takarás a parabola előtt) akkor csak
- át kéne nézni, hogy jó irányba néz-e, a fej rendes pozícióban ál-e, kötések rendben....
- kell 1-2 számmal nagyobb lavor.Amúgy helyileg merre élsz? itt-ott.tv-t nézted?
-
cigam
titán
válasz
SwissAirplan #9090 üzenetére
Ez nem így működik. Az IP alapú "közvetítés" esetén nem az összes jel megy el hozzád, hanem a kliens csatlakozik "kéri le" az adott streamet. Ez a kliens általában zárt, speciális célhardveren fut. Természetesen ki lehet sakkozni az adatforgalmat figyelve pár dolgot. Viszont sanszos, hogy az azonosításnál megbukik a dolog, és az sincs kizárva, hogy maga a stream is kódolt.
Amiről meséltek neked az a dvb-c dvb-t alapú vétel esetén járható út. Ezeknél valóban megkapod az összes műsort, de itt is van pár buktató. Pl. a kódolt csatornák dekódolására még(?) nem létezik fogadóképes interface(UPC -»CI+). Ugyanakkor a mindigTV kártyához létezik PC-s kártyaolvasó.
Annak meg nem sok értelme van hogy a box analóg kimenetét digitalizálod(ha van egyáltalán), és tovább streameled a TV-k felé. Hiszen minden TV az az 1 musor fog menni amit a box-on beállítasz, és még a csatornaváltás sincs megoldva. Nem mellesleg ehhez a TV-nek is elég okosnak kell lennie.
Csak kíváncsiságképpen mennyi az az "igen költséges"?
-
cigam
titán
Raspbian-ék kicsit elsiették:[link] Nem úgy van/volt, hogy 07.06. a kiadás dátuma?
-
cigam
titán
Sőt!
● networking.service - Raise network interfaces
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/networking.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Thu 2019-05-02 21:23:55 CEST; 1min 13s ago
Docs: man:interfaces(5)
Process: 491 ExecStart=/sbin/ifup -a --read-environment (code=exited, status=1/FAILURE)
Process: 316 ExecStartPre=/bin/sh -c [ "$CONFIGURE_INTERFACES" != "no" ] && [ -n "$(ifquery --read-environment --list --exclude=lo)" ] && udevadm settle (co
Main PID: 491 (code=exited, status=1/FAILURE)máj 02 21:23:55 magic-D630 ifup[491]: than a configuration issue please read the section on submitting
máj 02 21:23:55 magic-D630 ifup[491]: bugs on either our web page at www.isc.org or in the README file
máj 02 21:23:55 magic-D630 ifup[491]: before submitting a bug. These pages explain the proper
máj 02 21:23:55 magic-D630 ifup[491]: process and the information we find helpful for debugging..
máj 02 21:23:55 magic-D630 ifup[491]: exiting.
máj 02 21:23:55 magic-D630 ifup[491]: ifup: failed to bring up eth0
máj 02 21:23:55 magic-D630 systemd[1]: networking.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
máj 02 21:23:55 magic-D630 systemd[1]: Failed to start Raise network interfaces.
máj 02 21:23:55 magic-D630 systemd[1]: networking.service: Unit entered failed state.
máj 02 21:23:55 magic-D630 systemd[1]: networking.service: Failed with result 'exit-code'.systemd környezetben ifup meg eth0? Tényleg fura lett a 9.9.
-
cigam
titán
Fura hibák. A nonfree live torrent-eket sem érem el:
-
cigam
titán
Van más rendszer a gépen? Pl. Windows? Nézd meg az ottani eszközkezelőben a tapipad típusát, azonosítóját.
Vagy töltsd le a legfrissebb teszt verziót (amin frissebb a kernel, több eszközt ismer) és próbáld ki azon működik-e. Ha igen, akkor az előző parancsok mit mutatnak? -
cigam
titán
Ez nem lett túl jó. Azzal, hogy betetted az utolsó sorba a jessie-t, csak mégjobban összezavartad. A jessie a 8-as kiadást jelenti, a stretch pedig a 9-est.
Töröld az utolsónak berakott sort. A deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ stretch main sort kellett volna kiegészíteni így:
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free -
cigam
titán
válasz
olivera88 #8674 üzenetére
Ellenőrizd a lemez(ek) állapotát, ill. a csatlakozásokat. Semmi jót nem jelent, ha sokadik próbálkozásra megy fel a rendszer.
A # jelet vedd ki a sorok elejéről. Ez a jel azt mondja a rendszernek, hogy a sor többi részét ne vegye figyelembe
Biztos jó ötlet feltenni ezeket a forrásokat? -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #8628 üzenetére
Pedig jó lenne ha valakit foglalkoztatna a magoldás, ugyanis könnyen reprodukálható:
Elég megnyitni a Synaptic-ban Tárolók menüpontot( még módosítani sem kell semmit benne!), máris létrejön az /etc/apt/trusted.gpg. Ettől pedig a frissítés bolondul meg. Amint törlöm ezt a trusted.gpg-t, megjavul a frissítés.
Elég hihetetlen, hogy ez még senkinek nem tűnt fel. -
cigam
titán
Az normális, hogy friss telepítés frissítése nem fut le (apt-get update), mert valami titkositó kulcsra panaszkodik?
Emlékszem, hogy honlapjukon összegyűjtik az ismert problémákat, de most persze nem találom.
-
cigam
titán
Ahogy az oldalukon le va írva.
A sok probálkozás sorrendiségét nem tudnám felidézni, de azthiszem az pipelight-plugin --update után röffent be az A usernél. Később készítettem egy B user-t, de ott nem akarja. valami difi van két usre között, de lövésem nincs mi.
-
cigam
titán
Addig próbálgattam, míg beröfent a pipelight. Csak az a gond, hogy másik user-ként belépve nem megy a dolog.
Látszólag engedélyezve van, a .mozilla/plugins/-ba be van linkelve az /usr/lib/pipelight/libpipelight-silverlight5.1.so
A böngésző (iceweasel,xfce alatt) mégsem veszi használatba. Mit kéne megnézni még?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Bitcoin topic
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Autós topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Bittorrent topik
- Konteó topic
- További aktív témák...
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest