- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Magisk
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Milyen okostelefont vegyek?
- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Apple Watch
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
nagyúr
elég egyértelműen leírtam az off-os részben, hogy főnként stable-t használtam, szóval nem tudom mi értelme volt felhozni a hülye példákat
régóta használok debian-okat, ez idő alatt már egészen sok eset előfordult, amikor kellett nekem az új csomag valamiből
és nagy volt a motiváció, hogy bevállaljak akár egy frankendebian-t is, vagy saját magamnak backportoljak csomagot, stb. -
tlac
nagyúr
testing-et is sokan használhatnak, azért a stable-ben elég őskövület csomagok vannak
egyébként én stable-t szoktam legtöbb esetben használni, de az oldstable-ről stable-re váltva bejött nekem egy idegesítő bug, aztán emiatt mentem el unstable-ig, de az sem oldotta meg
tervben is volt, hogy visszamegyek, mert nálam az unstable valóban nem volt stabil, elég sokszor szétfagyott vele a gép
-
tlac
nagyúr
Timeline of the xz open source attack
(bár úgy nézem senkit nem érdekel, de legalább nekem meg lesznek a linkek) -
tlac
nagyúr
Backdoor-t találtak az XZ Utils library-ban, több nagyobb Linux disztribútor is érintett
itt van egy talán jobb összefoglaló: [link]
aki nem stable-t használ, annak valószínűleg fent lehetett vagy fent van még a gépen a backdoor-os xz csomag
-
-
tlac
nagyúr
válasz
herdsman12 #8398 üzenetére
/etc/initramfs-tools/conf.d/Resume szerkesztés
ide ugye a swap partíciót írtad be?
-
tlac
nagyúr
válasz
trapi007 #8358 üzenetére
3tb-os vinyóról akarsz bootolni uefi nélkül?
ha igen, akkor muszáj lesz trükközni, mivel a bios-os alaplapok az mbr-es partíciós táblát szeretik, de annak meg 2tb a limitje
ezen a 8.6 sem segítene
vagy nem a erről a vinyóról bootolsz és akkor lehet gpt-vel normálisan kezelni vagy ha mégis erről akarsz, akkor csinálsz hibrid gpt-mbr-es sémát
esetleg maradsz tisztán mbr-rel és két részre választod, úgy, hogy az 1. partíció is kisebb legyen mint 2tb, a 2. pedig a 2tb alatti területről kezdődjön és akkor az 1.-vel tudsz bootolni, a 2.-at meg a linux tudni fogja már kezelni
-
tlac
nagyúr
válasz
Apollyon #7832 üzenetére
Ha nyitok egy második lapot a scrollozás nálam is akadozgat. Agyhalál. A Debian fórumokon is "poor perfomance"-ra panaszkodnak. Sikerült azóta megoldani? Jó lenne valami about:configos megoldás...
na most találtam rá megoldást
nagyon idegesített már, hogy cinnamon alatt a finom görgetés laggol firefox-banez kell nekünk: [link]
az omtc-t kell kényszeríteni:
layers.acceleration.force-enabled -
tlac
nagyúr
-
tlac
nagyúr
válasz
olivera88 #8267 üzenetére
azzal is működik még, de akkor már ne azt tedd bele:
nekem most így van a sources.list-ben:
deb http://deb.debian.org/debian/ stretch main non-free contrib
# deb-src http://deb.debian.org/debian/ stretch main non-free contribdeb http://security.debian.org/debian-security stretch/updates main contrib non-free
# deb-src http://security.debian.org/debian-security stretch/updates main contrib non-freesynaptic-kal is lehet, de egyszerűbb szerintem kézzel megszerkeszteni
-
tlac
nagyúr
-
tlac
nagyúr
válasz
Ludovicus #8242 üzenetére
pl. néha én is hiába kattintok az application launcher ikonjára, az alsó tálcára tett programikonok (transmission, deadbeef) semmilyen funkcióval nem bírnak, a lokalizáció kb. 50%-os. Fontolgatom, hogy visszatérek wheezy-re és várok még fél évet a frissítéssel...
nem hiszem, hogy ezeket a problémákat fixálni fogják valaha is ebben a release-ben
csak a legsúlyosabb hibákat meg a biztonsági hibákat szokták javítani -
tlac
nagyúr
válasz
Siriusb #8231 üzenetére
Nemrég raktam fel a Debian 9-et KDE-vel. Ez a hosszú bejelentkezés csak az első indításnál volt tapasztalható, utána nem.
nekem konkrétan lefagyasztotta a gépem, ez nagyon rossz ómen
így még sosem jártam egy friss telepítésnélreset után pedig csak egy asztal jött be panel nélkül
config fájlok törlése után lett csak jólehet ezzel most el is játszotta a becsületét
-
tlac
nagyúr
válasz
Siriusb #8231 üzenetére
én vm-en próbálgattam a kde-t és elgondolkoztam rajta, hogy újra adjak neki egy esélyt
viszont tényleg bugos, pl. a magyar lokalizáció az nagyon rossz, nagyon sok helyen hiányzik a fordítás, meg hülyeség van fordítva
annak meg megörültem, hogy támogatja a grafikus felület skálázását, ami a 4k-s monitoromhoz hasznos, na de ezt is pont látványos helyeken hibásan csinálja -
tlac
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #8174 üzenetére
egy levelezési lista van mögötte, de szerintem nem fogod tudni helyesen megadni a tárgyat és címzettet a bug nyitásához program nélkül, plusz egyébként belegenerálja a releváns csomagok verzióit is
utána később ha már csak válaszolni kell a bugra valamit, az már megy emailből
-
tlac
nagyúr
-
tlac
nagyúr
reportbug nevű program nélkül lehet valahogy online módon bugot bejelenteni?
elkezdtem kitöltögetni, de aztán elszállt... és azóta már el sem indul
(és nem is igazán van kedvem megjavítani, valami modernebb módon szeretnék riportálni) -
tlac
nagyúr
válasz
csabeszka197 #7992 üzenetére
igen
-
tlac
nagyúr
válasz
csabeszka197 #7990 üzenetére
szerintem NAT-ot állíts be és akkor jó lesz a netinstall is
-
tlac
nagyúr
válasz
#45997568 #7955 üzenetére
huh, én mindig ki akartam volna próbálni ezt, de ahogy olvasgattam régebben eléggé hardverfüggő, hogy épp megy-e
nekem is 4790K van, szóval ez legalább nem okozna gondot
alaplap és a videokártya már kérdésesebb (asus z97i, régi gtx titan)jöhet egy bővebb leírás, szívesen olvasnám
ablakban nem lehet valahogy futtatni a vm-et?
-
tlac
nagyúr
válasz
mefistofeles #7922 üzenetére
bedobtam, mert tippet kértél a boot gyorsítására
amúgy pár másodpercet lehetne nyerni még vinyón is, azzal, pl. hogy kikapcsolsz pár nem használt szolgálatlást (az lmde2 elég sok mindent elindít az asztali környezettel együtt)
vagy a vinyó elejére teszed a linux-ot
vagy hibernálásból, készenléti állapotból folytatod a munkát
vagy veszel egy kis ssd-t (még egy 32-es is elég lehet) -
tlac
nagyúr
válasz
mefistofeles #7914 üzenetére
én meg azt gondolom, hogy ezt neked volt felesleges beírnod
továbbra is tartom magam hozzá, hogy vinyón az 1 perc nem sok
de az persze még mindig nem derült ki, hogy miről futtatod... -
tlac
nagyúr
válasz
mefistofeles #7912 üzenetére
rakd ssd-re
-
tlac
nagyúr
van az új alfa skype-nak repója is:
/etc/apt/sources.list-be:
deb https://repo.skype.com/deb stable main
a https miatt az apt-transport-https csomagnak is telepítve kell lennie
fel kell még rakni a repó kulcsát is
wget -O - https://repo.skype.com/data/SKYPE-GPG-KEY | apt-key add -
aztán apt-get update, meg telepítés
-
tlac
nagyúr
Valami megdöglött a csomagkezelőmmel és ilyennel még nem találkoztam.
Frissítettem volna a backport-os java-s csomagokat, de nem ment le:
és ilyen hibákat dobált
Beállítás: openjdk-8-jre-headless:amd64 (8u102-b14.1-1~bpo8+1) ...
/var/lib/dpkg/info/openjdk-8-jre-headless:amd64.postinst: 18: /var/lib/dpkg/info/openjdk-8-jre-headless:amd64.postinst: mountpoint: not found
the java command requires a mounted proc fs (/proc).
dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: openjdk-8-jre-headless:amd64 (--configure):megnéztem, hogy ez a mountpoint az initscripts csomag része
amit megpróbáltam újratelepíteni, lehet, hogy sikerült is, mert mountpoint-om most biztos van, de még csúnyább hibákat kapok azóta:root@debian:~# apt-get install --reinstall initscripts
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
0 frissített, 0 újonnan telepített, 1 újratelepítendő, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
6 nincs teljesen telepítve/eltávolítva.
A művelet után 0 B lemezterület kerül felhasználásra.
E: Internal Error, No file name for initscripts:amd64apt-get update hibátlanul lemegy, de nem segít
ha csak nyomok egy apt-get install-t, akkor ilyeneket kapok:
root@debian:~# apt-get install
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
6 nincs teljesen telepítve/eltávolítva.
A művelet után 0 B lemezterület kerül felhasználásra.
Beállítás: initscripts (2.88dsf-59) ...
/var/lib/dpkg/info/initscripts.postinst: 88: /var/lib/dpkg/info/initscripts.postinst: update-rc.d: not found
dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: initscripts (--configure):
a(z) telepítve post-installation parancsfájl részfolyamat 127 hiba kilépési állapottal tért vissza
dpkg: függőségi problémák miatt nem állítható be: openjdk-8-jre-headless:amd64:
openjdk-8-jre-headless:amd64 függ ettől: initscripts; viszont:
A(z) initscripts csomag még nincs beállítva.
...Van valakinek ötlete hogyan lehetne helyrehozni?
-
tlac
nagyúr
Lehet telepíteni backports-ból a cinnamon 3.0-t
-
tlac
nagyúr
válasz
Mr Dini #7798 üzenetére
itt vannak live-os image-ek:
http://cdimage.debian.org/cdimage/release/current-live/amd64/iso-hybrid/ -
tlac
nagyúr
sikerült bárkinek is 64 bites jessie-re wine-t telepíteni és működésre bírni?
már 3-szor neki álltam, de sehogy nem akar összejönni
próbáltam a sima stable verziót meg a development verziót is a stable jessie-ből meg a jessie backsports-ból is, meg még a winehq oldaláról valókat is, de vagy függőségi hibák miatt nem bírtam telepíteni sem, vagy ha valamelyik verzió felment, nem tudott futtatni egyetlen egy exe-t sem, bad exe hibával leállt
-
tlac
nagyúr
A browser-plugin-freshplayer-pepperflash és pepperflashplugin-nonfree kell hozzá, plusz az adobe flash-t le kell szedni, mert összekeveri a kettőt (bár ez openSUSE-s infó, mert én ott raktam fel). Viszont nekem több procit visz a pepper, mint az adobe
be kell kapcsolni a hardveres gyorsítást és akkor nem fog többet enni
[link] -
tlac
nagyúr
válasz
gilfoyle #7662 üzenetére
Vagy ez nem csak kernelfüggő hanem a sensor és függőségei verziójától is függhet?
igen
bár ha a kernel rendesen felismeri a hardvert, de a sensor nem, akkor az szokott lenni, hogy név nélküli hőmérsékletet, meg egyéb adatokat jelenít meg
az 15.10-es ubuntuban a libsensors4-ből (lm-sensors függősége) 3.4.0-s van, a jessie-ben pedig 3.3.5
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest