- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2146 üzenetére
a súlya 10 deka sincs tehát ez nem szólhat ellene, talán az, hogy nehéz esztergályost találni aki megcsinálja. bár pesten nagyobb rá az esély.
az anyaga teflon: teljesen időjárás álló: nem tágul ,nem szivja a párát, szóval tökéletes.
éppen ezért csináltattam, eddig minden akromátomban volt, sőt, az egyedi tubusomhoz is készült annó, pedig annak preciziós 2,5" kihuzata volt. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2157 üzenetére
ezek a kiegészítők kellettek, mert ha gyengébb minőségűt veszel, az összes hiba összeadódik: az akromát alapból szinez, ha veszel bele egy gyengébb oklit ami szintén színez, akkor hatványozottan fogod látni, tehát nem csak simán összeadódik, valamint a leképezése sem tökéletes egy olcsó oklinak.
a zenit meg azért kell, hogy ne veszíts a fénygyüjtő képességből, valamint szerintem kontrasztosabb a kép a 99%-os zenittel.és a legfontosabb: ha később fejlesztesz tubust, a kiegészítőket nem kell lecserélni, ellentétben a gyengébb minőségűekkel, amiket muszály, mert lerontják a jobb tubus teljesítményét.
szóval nem volt felesleges kiadás. -
popey37
addikt
ez a megoldás a 120/1000 akromátomban van, mert nincs értelme egy 70.000 forintos tubusra 60.000 forintos kihuzatot tenni. a cél az volt ezzel a betéttel, hogy a kihuzat kókadását megszüntessem, ez a betét jó a 120/600-ba is ami Cray Tyler-nek van.
nincs benne semmi kókánylás, barkácsolás: ez egy egyszerű gyűrű ami méretre van esztergálva és bele van téve a kihuzat belsejébe..én csak azt mondom, ha meg lehet valamit olcsón úszni akkor nem kell súlyos tízezreket kidobni az ablakon.
-
popey37
addikt
az én 120-as kihuzatom atomstabil, huzodzkodni szoktam rajta.
viccet félretéve: százados pontosságú a betét ami megvezeti a kihuzat csövét 7 centi hosszan. szerinted kókad?
nem 4 csapágy tartja egy-egy ponton hanem egy 7 centis hosszú henger ami mindin pontján tartja a csövet. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2139 üzenetére
viszont a fogasléc jobb mint a crayford, e fogak miatt nincs megcsuszásveszély nagyobb súlynál. a fogak jobban megtartják. amit linkeltem betét kb. crayfordot csinál a kihuzatból fogasléccel.
a bresser ferdefogazásu kihuzata is sokkal jobb mint a crayford. a harmadik dolog mg nem biztos, hogy megéri egy akromátot egy 60 ezres kihuzattal párositani, ha van olcsóbb megoldás ami legalább olyan jó. még hétvégén itthon vagyok ,ha pesten laksz szivesen átugrok megmutatom a kihuzatát a 120-nak. úgy könnyebb lesz dönteni. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2139 üzenetére
60 körül van a crayford ára, nem érdemes kintről venni, ott is drága
a 120/600-hoz a 96,5mm átmérőjű kell. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2128 üzenetére
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2115 üzenetére
igen, a hósapkája. viszont a holdas képem nem a 120-al készült, hanem a kis 72-es ED-vel.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2100 üzenetére
legyél Te, engem valami tiltás miatt nem lehet erre a poszta" kinevezni"
-
popey37
addikt
Ez a topic az Amatőr csilagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik kizárólag hobbi szinten.
Minden kezdő amatőr csillagász azt kérdezi, vajon mit lehet látni egy távcsővel. Sajnos mindenkit ki kell ábrándítanom: sohasem fogod úgy látni a bolygókat, ködöket, galaxisokat szabad szemmel egy távcsőben, mint amilyen képeket láthatsz az interneten. Az internetes képek szoftverek által feljavított fotók sokasága: direkt irtam kétféleképpen: képek, amik sok sok foto felhasználásával készültek. Ennek folyamatáról majd késöbb bövebben.
A felszerelés kiválasztásánál sok szempontot kell figyelembe venni, de a legfontosabb az az, hogy hol van az észlelőhely, honnan akarunk észlelni? városok fényszennyezett egéről minimális a látnivaló, mig egy falusi égen szinte világít a tejút. nagyon fontos a mobilitás is: nem mindegy, hogy egy tízemeletes ház 8. emeletéről kell lecipelni, vagy egy város széli ház kertjébe.
általánosságban elmondható, hogy egy kezdő amatőr csillagász inkább a naprendszer bolygóira, a holdra és esetleg a napra kiváncsi először.
Erre a területre leginkább egy 90/900 lencsés távcső, egy EQ-3 mechanika, 3-4 jó okulár, egy barlow lencse az ajánlott felszerelés.
https://www.tavcso-mikroszkop.hu/tudastar/melyik-a-legjobb-kezdotavcso.html
ezen a linken szinte minden kérdésre választ kaphat mindenki, aki távcső vásárláson gondolkodik.ez az eleje, hu de nem egyszerű úgy irni hogy mindenki megértse.
-
popey37
addikt
evtársak, neki kéne állni az összefoglalónak. alkossuk meg közösen, mert bevallom öszintén nem is tudom hol is kezdjem el.
-
popey37
addikt
-
popey37
addikt
válasz
kovisoft #2062 üzenetére
mert szerintem nem általánosságban foglalkozunk a csillagászattal, sőt, azzal a hivatásos csillagászok foglalkoznak, valamint ez a topic inkább az asztrofotozásról, barkácsolásról és az ezzel kapcsolatos kötetlen dumálásról szól. mivel "asztrofotozás" topic már van, igy az nem lehet. ha visszaolvasol: a 2016-os hozzászólást javasolom. az pl egy másfél évvel ezelőtti posztra reagálás.
de amugy tőlem maradhat. ez csak egy felvetés volt.
-
popey37
addikt
szerintem szavazzuk meg a topic új nevét: egy jelölt van idáig:
Amatőr csillagászatesetleg mögétehetnénk a "barkácsolás" szót.
valamint szivesen bevállalnám a topicgazda szerepkört itt minálunk, persze ha a többség is jónak látja és megfelelek a kritériumoknak.
mi a véleményetek?
-
popey37
addikt
válasz
radi8tor #2057 üzenetére
én még emlékszem egy nagyon jó webkamerára: philips spc900 volt a neve, elszurták a gyártását, nem is lehetett kapni sokáig, én is amerikából rendeltem anno valami 3-4 ezer forintért. később ugyanazokkal a paraméterekkel piacra dobták asztrokamerának scopium néven 25k-ért. brutál jó volt benne a szenzor.
-
popey37
addikt
válasz
radi8tor #2055 üzenetére
hát az árak mára sem változtak: egy jó mechanika ma is egy használt autó ára.
egyedül a digitális technika az ami nagyon pozitiv irányba tolta el az asztrofotózást.
csak az a baj, hogy ezt a gyártók is észrevették, és a jó asztrós cuccokat horror áron kínálják.
pedig, ha olcsóbb lenne sokkal több amatőr csillagász kémlelné az eget. -
popey37
addikt
Így kicsit visszanézve a multba, mennyivel egyszerübb a mai asztrofotosok dolga: 10-20-50 kép egymás után. régen meg imádkozni kellett, hogy jó legyen minden, ráadásul még vissza sem tudtad nézni észleléskor, előbb elő kellett hívni.
nem volt még Goto, kézzel vezetés volt keményen okuláron keresztül.
a Csatlós féle tükrök legendásan jók voltak. mára már nem sok maradt fenn belőlük -
popey37
addikt
-
popey37
addikt
válasz
radi8tor #2040 üzenetére
szia.
hű bakker, ezek már igazi kuriozumok. ezek a képek aranyat érnek, el ne tüntesd őket. lementhetem magamnak őket?viszont jó hogy jöttél. lenne pár kérdés, ami felmerült:
lehetne topicgazda valaki aki elég aktív?
át lehetne nevezni a topicot? mert a jelenlegi cím elég megtévesztő és néha beesik egy-két tudományos beütéssel rendelkező, vagy legalábbis magáról azt hivő felhasználó és osztja az "észt".
mondjuk "Amatőr csillagászat, barkácsolás" szerintem megfelelő lenne, ha valakinek itt van még a névvel kapcsolatban ötlete, ne tartsa magában.a következő kérdés: miért hagytad abba a csillagászkodást?
-
popey37
addikt
válasz
vegyszer #2037 üzenetére
nekem lényegében az a "telon tekercselés " nem volt tiszta, de ig már leesett a tantusz.
nem gyűri össze a teflonszalagot a tekergetés?azt a pisztolylézert nem lesz egyszerű állíthatóra megcsinálni. én is ezen munkálkodom jelenleg, csak nekem egy 24mm vastag mutatólézerem van. de eddig még ötletem sincs, hogy kezdjek neki. gyürüs megoldáson gondolkodom, de egyenlőre nem találtam ilyen átmérőben, a nyomtatott meg szerintem nem lenne stabil.
-
popey37
addikt
válasz
tegbashar #2034 üzenetére
igy van, jól mondod: "okoskodni" a Te szavaiddal élve.
ez egy amatőr csillagászattal foglalkozó topic és nem a tudományokkal. ennyi. és nem kell többet belelátni.
tudod az a baj, hogy félévente, évente jön egy okoska és meg akarja mondani az igazat, amit még a nagykoponyák sem tudnak.
itt csak akkor folyik az általad említett dolgokról szó, ha valaki betéved, mint te és elkezdi osztani az észt. gyorsba leoltjuk mint a lámpát és utána megint egy darabig nyugi van.he elolvasod a topicot elejétől, akkor rájössz, hogy ez nem az amit te keresel.
úgyhogy köszönjük. -
popey37
addikt
válasz
tegbashar #2020 üzenetére
nem akartam már irni, de muszály: itt nem a kutatásokba ölt pénzről van szó, hanem arról, hogy olyan dolgokba ölik bele a sok pénzt, amik csak sok idő mulva fognak megtérülni, vagy nem megtérülni. közben a földünkön ahol élünk kaotikus állapotok uralkodnak és ha nem csinálunk ellene valamit, nem lesz kinek kutatni.lásd melegház hatás, szemétkérdés, járványok, betegségek, naponta több ezer ember hal éhen-szomjan, de nektek az a fontos, hogy ember jusson a marsra vagy hogy van e több millio fényévre tölünk "lakható" boygó, ahová ugysem fogunk soha eljutni.
és a pénz kérdésről meg csak annyit, hogy az általam mondott lóvét jobb helyekre kellene költeni. ez volt a mondandóm lényege másfél évvel ezelőtt
a másik fele: ha a környezetedben, családodban halálos vagy gyógyithatatlan beteg lenne te sem igy gondolkodnál./ nálam nincs egyik sem és mégis más a nézetem mint neked/.midenkinek meglehet a saját véleménye és elmondhatja, mivvel szólásszabadság van. és ezt mindenki tartsa tiszteletben.
és ezzel tényleg le is zártam az egész témát.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2018 üzenetére
köszönöm. akkor már ketten vagyunk, legalább ketten.
-
popey37
addikt
válasz
tegbashar #2016 üzenetére
mi van bogaram megébredtél? ezt már szerintem régen lezártuk. csupán másfél éve jegyzett poszta most irsz? miért nem akkor? ne is ragozzuk. és mégis forog a föld. még csak annyit, hogy én itt élek a földön a jelenben, és rohadtul nem érdekel, mi lesz 100-200-300 év mulva.
és itt tényleg zárjuk is le.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2014 üzenetére
viccelsz? nekem az esztergályos 5000 forintért csinálta meg teflonból.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2012 üzenetére
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1997 üzenetére
egy ötlet: én mindig azt mondom, hogy eladtam valamit és abóll vettem az új cuccot, esetleg kicsivel kipotoltam.
-
popey37
addikt
jó tele vagytok lével
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1987 üzenetére
miért kellene? a 2"-ban van szűkítő és a 120/600-al lesz fokusz minden okulárral.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1989 üzenetére
szerintem csak az ár a különbség, a castell sem rossz márka, a lacerta sem. és 14k-val olcsóbb
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1985 üzenetére
teljesen felesleges a 2" okli bolygózni, bőven elég az 1,25, és nem kell nagy látómező sem.
a nagyitást nem az okluár kihuzatmérete szabályozza, hanem a fokusza.
ha jó minőségű okulárt akarsz venni aránylag jó áron akkor a lacerta uwan sorozat tökéletes választás, nagy látómező, kényelmes pupilla távolság, és nagyon jó leképezés jellemzi.
nekem van belőle egy 4mm-es, örök darab. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1983 üzenetére
bolygozni minek 2" okulár? elárulod?
-
popey37
addikt
-
popey37
addikt
ja, ilyenek
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1968 üzenetére
az UHC szürő : [link]
egy ilyen van meg egy lacerta 2" 99% zenittükör.
30k -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1966 üzenetére
az amici prizma nappali természetfigyelésre való, ahol nem számít a fény mennyisége.
talán tudok segiten a zenittükörben, ha érdekel.
lacerta 2"tükör és egy uhc 30k-ért.
csak gyorsan válaszolj, mert hamar elviszik, nem én árulom, hanem egyik haver -
popey37
addikt
napfelkelte előtt ráprobáltam a plejádokra, kiváncsi voltam, hogy mit csinál a vezetés 5 perces expókkal, hát ennél rosszab sose legyen: 1 db 5 perces expo nincs vele semmi csinálva, csak átkonvertáltam jpeg-be meg lejebb vettem a felbontást, mert a prohardver max 16 mpx és 5 mega / kép.
igy nézett ki egy db expo raw-ban 5 perc expo, iso 800 -
popey37
addikt
válasz
vegyszer #1956 üzenetére
ez általánosságban igaz, de itt nem állja meg a helyét, mégpedig azért nem, mert a csillagászcuccoknak egy nagyon keskeny vásárlórétege van.
példának felhozom a Lacerta UWAN 82 fokos oklijait / van belőle nkem is/ ez az okli akciós áron 28k. ebben az árkategóriában nincs jobb minőségű a piacon. az eredeti árban is nagyon jó ár/érték arányú. ami egy csomó más termékről nem mondható el. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1946 üzenetére
millen okliszettet akarsz venni?
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1944 üzenetére
hapsikam nagyon eltuntel
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1937 üzenetére
szerintem a legjobban egy pilota böröndel jársz, gurul, nem kell cipelni és 10-15k között meg lehet venni, a mecha mellé befér a tegely és az ellensúly is, csak nem lesz könnyű, a lábaknak meg egy sátorzsák. jobb ötletem nincs.
én hetekig kerestem koffert az okliknak, kiegészítőknek, a vége egy obiban vett 3 db-os kofer, kibéleltem szivaccsal és ennyi. -
popey37
addikt
nem birok a véremmel: veszek két objektivet a 600D-hez, az asszony meg szerintem már pakolja a böröndömet.
-
popey37
addikt
megjott a cucc, kiraly lett.
-
popey37
addikt
válasz
vegyszer #1894 üzenetére
nekem a kistubuson CF kihuzat van, a 120/1000-en meg fogasléces, csak kicsit meg van buherálva, szerintem jobb mint a CF, nem lóg, nem kókad és pontos mivel motoros fokusz van rajta. ha beállitom a fokuszt az onnan nem mozdul el, tartja a motor. a cf hajlamos csuszni kicsit. azt mindig rögziteni kell a csavarral.
-
popey37
addikt
válasz
vegyszer #1885 üzenetére
a DSLR géphez nem használok zenittükröt amikor fotozom, eddig toldó cső kellett hozzá, mert nem volt a kihuzattal fokusz, most megvettem a reduktort-korrektort, elvileg már nem kell hozzá todló. a reduktor T2-es gyürüje 11mm, a tükörakna 44mm, a 600D backfokusza meg 55mm. elvileg jó lesz.
-
popey37
addikt
a 72/420-as fokuszproblémájára viszatérve, tegnap kiprobáltam a 7mm-es skypanoráma oklival a herschel prizmát, simán volt fokusz. a herschellnek kb. ugyanakkora a fényútja mint a zenittükörnek.
viszont a canon 600D elvérzett: a herschell prizmával nincs fokusz, igy a 72-est nem tudom használni ebben a felállásban.
még szerencse, hogy van egy nagytubus, ami remélhetőleg jó lesz.
a napon tegnap egy fia foltot sem láttam, viszont sokkal jobb a kép mint a napfóliával. a 40mm-es celestron oklival egy kb.20 ft-os nagyságú napkorong, a 7mm-el már nem fér bele a látómezőbe az egész nap, csak egy része. -
popey37
addikt
válasz
Rusher4587 #1871 üzenetére
bérelni nem lehet sehol távcsövet, esetleg a perui, chilei obszervatórium távcsöveit, többszáz dollárért óránként.
találkozó meg nincs sehol, néha megbeszéljük, hogy hol talizunk és merre megyünk, de ez nem rendszeres.és max 2-3 ember van jelen.
-
popey37
addikt
no, megoldódott a kihuzat csavaros átalakitása szorítógyűrűsre. a Stabi.hu-n átalakitják a két kihuzatvéget, gyűrűsre. az ára 5k. összesen.
van itthon két 2"-os toldatom amit már nm használok, mert van korrektorom, igy nem kell toldó. abból kiveszem a gyürüket és a kihuzatvégbe meg beletesszük. ennyi. kemény 5k magyar forintért meglesz, amit a boltokban 30k-ért kinálnak.érdemes körülnézni, rendeltem még egy tápos zöldlézert, valamint egy világítós oklitálcát is.
-
popey37
addikt
ha lenne egem, ami jelenleg nincs, hozzám ki lehet döcögni, van két tubus goto meg kicsi gyakorlat, amiben tudok szívesen segítek.
-
popey37
addikt
no mi van fiuk?
menjek egyedül?
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1845 üzenetére
nem rajtam mulik, nekem bármikor jó. rashihoz kell alkalmazkodni, hogy ő mikor ér rá.
de gondolom délután indulunk, és másnap délelőtt jövünk vissza -
-
popey37
addikt
feldobtam egy hirdetést a makszutov bazárba, hogy az goto-t keresek. irt egy tag, hogy 65k-ért van neki egy. a boltban most 69.900-ért lehet kapni , már mindent ad hozzá csak vegyem meg 55-ért. hát nem, mondtam neki max 45k.
szemét vagyok? -
popey37
addikt
általában ha szettet vagy csomagot veszel van benne zenit, kereső meg 1 db. 2"okli. bár az okli külön 7500ft. nem nagy durranás.
elvileg az a 30-40k felár nem sok, de, ha azt vesszük, hogy a tubus a boltnak max felébe kerül, akkor már nem is olyan jó. persze a vevőnek csábító, és a zenit meg a kereső még használható is.ez olyan mint amikor csak tubust veszel x forintért, ha meg csomagban veszed mechanikával együtt, a mechanikáért alig kérnek valamit.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1815 üzenetére
a bárium oklik nem szarok, csak nem egy csúcskategória. ha mindenből a jobbat kapnád a szetthez amit megveszel akkor kétszer annyit kellene fizetni érte. sőt többet.
az már más kérdés, hogy a boltok a felsőközépkategóriás tubusokhoz is ezt adják, ha egyáltalán kapsz hozzá valamit. lásd a 72/420 ED-t, még kihuzatszűkítőt sem adnak, egy tubus meg egy koffer. minden mást meg kell venni.ez azért van, hogy a kezdő amatőrcsillagász aki megvesz egy gyengébb tubust, használni tudja többletköltség nélkül.
most képzeld el, hogy mennyit kellene fizetni egy 150/750 newtonért, ha kapnál hozzá az eq3 helyett eq5-öt, kómakorrektort meg minőségi oklit kettőt.
egy 500k-s ED-hez pl. semmit nem kapsz. mert a bolt úgy gondolkodik, ha van pénzed egy 500k-s tubusra akkor vedd meg mellé mégegyszer annyiért a kiegészítőket.
ez a plusz bevétel fedezi a gyengébb minőségű tubushoz adott "bóvli" kiegészítőket. amiket természetesen úgyis le fogsz cserélni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 32GB 1000GB 1 év garancia
- Bomba ár! Microsoft Surface Pro 5 Wifi - i5-7GEN I 4GB I 128GB SSD I W10 I Cam I Garancia!
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest