- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #5074 üzenetére
D610-et heréltettem és OPTOLONG IR/UV-Block CCD szűrő-t vettem hozzá, de még én sem próbáltam ki, pedig már 2 hónapja megvan. Most nézem, hogy azóta durván 9.000 Ft-al nőtt az ára.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #5022 üzenetére
Zsíír!
A logónk mindenképp rajta lesz (iNEO), de az nem foglal sok helyet.
Megvárom azért a mért értékeket, leghamarabb úgyis csak jövőhéten csinálom, a végösszeget meg kiírhatom ide is, ha mást nem zavar és nem minősül hirdetésnek.Békés megyében vagyunk, szóval gondolom posta lesz a vége, de ha jársz erre, akkor ütközni is tudunk.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #5017 üzenetére
Ja, így a legjobb.
A megvalósításhoz méretekre van szükségem. Külsőre és belsőre, utóbbit már megadtad. Ezen kívül még azt kell tudnom, hogy hogyan szeretnéd megoldani a felfogatást. Popeyén például nem kellett agyalni, mert ő a harmatsapkába tolja a blendéket.
Álljon itt néhány példa.Az első egy közvetlenül a tükör elé szerelt blende, furatokkal.
3 mm-es rétegelt nyír lemezzel szoktam dolgozni. Talán az a legjobb, ha feketére pácolom és te magadnak lakkozod, vagy én egyáltalán nem felületkezelem. Egyébként sokat bír lakkrétegek nélkül még ez a beltéri ragasztású is, de mindenképp ajánlom a színezést és a védelmet. Az anyagárak most már durván 2.5-szeresek, de a 3 évvel korábbiakhoz képest, úgy 4-szeresek...
Egyedi gravírozás, mehet rá (paraméterek, név, logó, idézet, stb. Ha már csináljuk, legyen kerek a történet.
Mindenre választ kaptál?popey
A tieid vetemedtek ez idő alatt? Kell a visszajelzés.
Száraz az anyag, és ezekhez mindig igyekszem eleve egyenes darabokat választani, de festés, meg ennyi idő után bármi megtörténhet. A fa tud mozogni. -
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #5013 üzenetére
Pedig figyelek.
-
kuyarashi
őstag
Majdnem. Legénybúcsú.
Szerencsére józanodni nem kellett.
A 178 élességére és zajára gondoltam. A mennyire peltiernek látod a hatását? Ha egyáltalán tudtad már tesztelni. -
kuyarashi
őstag
Vezetőkamera menne OAG-ra, de nagyon távolinak érzem a fókuszt. Mármint még jobban el kellene távolítanom a kamerát az OAG-tól. Van egy helikális fókuszírozóm, de az sem elég.
Iván egy okulár adaptert ajánlott és opcionálisan egy hozzá passzoló hosszabbító toldatot, csak hogy keményebben üljön a kamera. Ekkor még nem tudta, hogy lesz egy helikális adapterem. Ez utóbbi jóval hosszabbnak tűnik, mint az okulár adapter, szóval az adapterrel gondolom még messzebb volnék a gyújtóponttól. Magyarul nem áll össze a fejemben a dolog. Most írtam nekik, de kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is.
A kamerának egyébként van egy - durván 25 mm-nyi - plusz toldata, de még így is kicsi a fókusztáv. Múlthét végén a sötétben vagy 1 órát szenvedtem ezzel, de persze lehet, hogy én bénázok el valamit. Nem tudom hol lehet a bibi.
Ti hogy szoktátok rögzíteni? -
kuyarashi
őstag
Nekem is jön a szűrőm.
-
kuyarashi
őstag
Jáááj!
-
kuyarashi
őstag
válasz
hroberto #4891 üzenetére
Nálunk meg Csilalghullás összejövetel van városi szinten. Nem lett volna rossz elmenni. Kicsit későn tudtam meg. Már tavaly is megrendezték, akkor sem voltam. Tuti arra is vevő volna a rendezőség, ha vinnék távcsövet. Persze nem a meteorokat vadászni
, de mikor, ha nem most.
-
kuyarashi
őstag
-
kuyarashi
őstag
Közérdekű javaslat!
Legyenek indexelt napok, közös megegyezés alapján és aki szeretne, az ilyenkor vásárol.
Ha nem beszélünk össze, sosem tudunk csillagászkodni. -
kuyarashi
őstag
Én szóltam!
-
-
kuyarashi
őstag
válasz
hroberto #4852 üzenetére
Igen, az erősen ajánlott okulárok közé tartoznak. Többünknek van ilyen üvege. Nekem a 23 mm-es. Szerintem nemsoká kapsz majd a többiektől fotót is róla, ami magáért beszél.
Igazából ha kézbe veszed, arra gondolsz majd, hogy "Jaaa, akkor ezt megbeszéltük!". Egy TeleVue nyilván jobb, vagy össze lehet hasonlítani más okulárokkal, de árérték arányban elég jók a Skypanorama-k. Főleg, ha használtan jutsz hozzá.popey37 #4851
Miből adódik, hogy nem csont éles a kép? Múltkori fotóid kapcsán is ugyanezt láttam. -
kuyarashi
őstag
Nekem meg az OAG és a vezetőkamera nem akart összejönni. Még egyiket sem próbáltam, de a héten megkaptam a helikális fókuszírozót, amivel ma szeretném tesztelni őket, szóval bocs mindenkinek.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #4735 üzenetére
Cray
Nem, ez a Lacerta Octo Bearing Type Linear kihuzata. Iszonyat feszes, illetve fixálható a fókusz, és a kihuzat körbeforgatható, szóval a kamerával utólag is tudsz elegánsan átkomponálni.
A dörzshajtás is lehet keményen passzos. Minden az anyaghasználaton és a megmunkáláson múlik. Például a 200/1000-en a Crayt, koppanás' után is simán tudom tekerni, pedig a gyári fókuszírozó ki van cserélve Lacertára.Ja, minden kell, Popeynek 3 db-ot vágtam. A külső átmérője mindnek 138 mm, a belső 100, 80 és 60 mm.
Nimda
Pont néztem én is a Lacerta árát. Kofferben, a hozzá készült korrektor nélkül 220.000 Ft, én még 142.000-ért vettem (mondjuk erősen akcióban), később pedig a korrektort használtan, féláron. Korrektorral most 272.000 Ft.popey37
Ja, patika.
A gyártók akkor is felviszik az árat a nyersanyag drágulásra hivatkozva, ha még a 2 évvel ezelőtt beszállított anyagokból dolgoznak. Valahol érthető, mert a következő kört már drágábban veszik, amit az aktuálisan eladott termékekből kell finanszírozniuk. A legtöbb kereskedő ugyanígy gondolkodik.
Szóval, szerintem a "luxuscikkek" ára egy jó ideig magas marad. -
kuyarashi
őstag
-
kuyarashi
őstag
Na, volt valami? Itt felhős volt az ég.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #4645 üzenetére
Kellene egy szűrő nélküli kép is, de az árából ítélve jól kell, hogy működjön.
Nagyon komoly.
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #4618 üzenetére
Most láttam a hirdetésedet. Azt hiszem az én OAG-ommal nem lesz ilyen gond, de még nem tudom megmondani, mert hiányzik hozzá minimum egy adapter, amivel a vezetőkamerát fel tudom applikálni rá.
Iván azt írta, hogy egy okuláradapter és még arra egy hosszabbító toldat szükségeltetik a végleges szetthez. Azt nem tudom, hogy a toldatra miért van szükség. Gondolnám azért, mert kell a guide kamera fókuszba állításához. Csakhogy magának a kamerának van hosszabbító toldata. Az nem elég? Még hosszabb is, mint, amit Iván belinkelt. Erről a gyári tartozékról Iván is tud, ennek ellenére azt mondja, hogy kell az általa kínált toldat. Csak már nem akarom írásban fárasztani. -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #4611 üzenetére
Minden termék drágul világszerte, nem csak a valuta árfolyamoknak köszönhetően. A nyersanyag is sok esetben a duplája a fél-1 évvel ezelőttinek. Amikor a 120MM Minit vettem 48.000 Ft-ért használtan, akkor írt az eladó, hogy pont megnézte és már 75.000 Ft újonnan. Történt ez fél éve. Most néztem meg, már 89.000 Ft-nál jár.
Mit olvastál az OAG-ról, miért macera a fel-leszerelés? ASI OAG?
-
kuyarashi
őstag
Sziasztok!
Lacerta OAG-ra szeretnék csatlakoztatni egy ASI 120MM Minit vezetőnek, de kell még egy adapter a kettő közé.
Tudtok ebben segíteni? Esetleg ez lesz az? -
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #4543 üzenetére
Jogos, valahogy el kell kezdeni. Szerintem csak az az egyetlen buktatója, ha otthon marad valami nélkülözhetetlen komponens, például a tubus.
Érdemes listát készíteni és indulás előtt ellenőrizni. Később majd bővül, finomodik. -
kuyarashi
őstag
Csupa városi tápos ember! - szólalt meg a tanyasi paraszt. Csak viccelek. (- Nem vagyok paraszt.)
Na jó...
Szóval, a földút azért földút, mert autók járnak rajta. Vidéken sincs sokkal több magas hasú autó, mint a fővárosban. Persze vannak durva földutak, ahol traktorok is taposnak és nem megy el az átlag kocsi, de nem kell tőlük előre félni. Persze lassan, odafigyelve, ablakot felhúzva kell haladni, mindig a gerinceken (ha olyan mélyek a nyomok), de ez azért tényleg ritka. Amikor egy mezőgazdász kombájnja szétgyilkol egy utat, akkor azt a saját traktoraival illik is rendbe tennie már csak azért is, hogy maga a gazda könnyen ki tudjon menni a földjeihez. Ha terepjárója van, akkor se kelljen naponta 3× mosni róla a sarat stb.
Az alacsony fényszennyezettség meg úgyis kárpótol. -
kuyarashi
őstag
Kínában iszonyat sokat gyártanak; ez egyszerűen a minőség rovására megy. Vannak magasabb minőségű termékeik is. Ilyenkor komolyabb a minőségellenőrzés, de kevesebbet is állítanak elő, drágábban. Illetve kevésbé is éri meg a gyártónak ez a munkamorál. Rövid távon mindenképpen, ami lehet 10-20 év is.
Laptopot én T530-at, esetleg 8470P-t veszek (VGA nélkül). Jó régiek, de sokszor teljesítményre is felveszik egy mai 1-200.000-essel a versenyt, mechanikailag brutálisan jók. Maximum valamelyik cserélhető komponens megy tönkre. Könnyű őket javítani. A mostani laptopok (is) katasztrofálisak.
Komolyabb melóhoz meg úgyis asztali gép kell. -
kuyarashi
őstag
Remélem nem kiabálom el, de...
1 hónapja rendeltem fókuszlencséket Aliexpressről lézergéphez magánszemélyként. A kosár oldalon kb. azt írta, hogy 120.000 Ft, de alatta azt is, hogy mínusz áfa, így durván 94.000 Ft lett a végösszeg. Kifizettem, pár nap múlva levonásra került a lóvé, és a héten meg is kaptam a pakkot. A vámolásról nem kellett nyilatkoznom.
Szóval még mindig az van, hogy elméletileg minden után fizetsz, a gyakorlatban meg nem mindig. -
kuyarashi
őstag
válasz
szacsee #4419 üzenetére
Ár-érték arányban és elérhetőség szempontjából valószínűleg a SkyWatcher tarol, de vannak nevesebb gyártók is, mondjuk dupla áron. Kezdőként (de lehet még később is) jobban jársz az olcsóbb SW-el. Teljesen jók. A legfontosabb, hogy legyen jól beállítva a kihuzat, a főtükör és a segédtükör. Ebben majd segítünk.
Aztán a felsoroltakon kívül később lehet cserélni a segédtükör tartóját, vagy velúrozni a belsejét, de ezek inkább fotózásnál számítanak.Az asztrofotós felszerelésekre általában vigyáznak a gazdáik és legtöbbször korrekt üzletek köttetnek. Régebben sok fotós adok-veszek topikot olvastam. Ott mindig ment a gyanakvás. Csillagászati cuccoknál ez abszolút nem jellemző.
Itt, a fórumon, egybehangzóan támogatjuk a használt cuccok vásárlását. Jó esetben 40-60%-os áron lehet hozzájutni jó állapotú, vagy akár már tuningolt műszerekre, kiegészítőkre. -
kuyarashi
őstag
https://infostart.hu/tudomany/2022/04/13/36-millio-kmora-sebessegu-hidrogenfelhot-lott-ki-a-nap-a-fold-fele-kell-e-felni
-
kuyarashi
őstag
Puding próbája az evés. Ezek már olyan apró tényezők, amelyek nemigen befolyásolják az élményt. Persze, ha nagy a különbség, akkor igen. Amíg a választ keresed, addig nem tudod élvezni a hobbit, ráadásul a válasz szubjektív, így kénytelen vagy saját bőrödön megtapasztalni (például a találkozón kipróbálni néhány okulárt). Valamit venni kell, aztán vagy megtartja az ember, vagy lecseréli. A lényeg, hogy egy ponton ugrani kell.
A gyakorlatban ilyenkor még inkább előtérbe kerül a használt termék vásárlása, így "nem bukik" akkorát az ember.Én is sokszor ugyanúgy csinálom, mint te, közben elmegy mellettem az élet.
Most az autóvásárlással hezitálok, már vagy egy éve. Mondjuk azt szoktam tudni, hogy mit akarok, de ebben az esetben még az is folyton változik. (Melóhoz kellene az autó.)
-
-
kuyarashi
őstag
Index fórum, Csillagászat topik. Ha csillagászat, ha nem.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #4352 üzenetére
Próbáld ki. Szerintem simán jó is lehet. Ha egyébként tiszta az ég, nyugodt a légkör, akkor ok. Felénk most elég jónak tűnik.
-
kuyarashi
őstag
-
kuyarashi
őstag
válasz
szacsee #4298 üzenetére
Teljesen jó a gondolat szerintem (térkép + binokulár). A használt is jó ötlet, mert bátrabban megy neki az ember és, ha váltasz "kevesebbet buksz". (Igazából ez nem bukás, hanem tapasztalat és élmény.)
A binokulárokról én nagyjából semmit sem tudok, a többieknek van inkább tapasztalatuk, de ha van módod, akkor menj el valamelyik boltba és próbáld ki, hogy ne maradjon kérdőjel.popey
Főleg a Hold fotó az számomra, amin látszik, hogy jó a cucc, mert keményen 3D az élmény. -
kuyarashi
őstag
válasz
kovisoft #4294 üzenetére
Igen egyetértek.
Mindig mondjuk, hogy nincs olyan, hogy általánosságban valamelyik megoldás "jobb", olyan van, hogy egyik területen, vagy kényelemben, vagy akár árban, stb. az egyik előnyösebb választást jelent. Sok a szempont és mindnek nehezen felel meg csak az egyik rendszer, de erre valóak a kompromisszumok.popey
Nem lesz nagyobb a kép, ha rákattintunk. Fel tudod tölteni eredeti méretben? -
kuyarashi
őstag
"Kívülállóként" (elfogulatlanként) mindig király egy ilyen "vitát" végigkövetni.
Az egyik fő pont, hogy mennyire nehéz egy dobsonnal bánni. Egyik tábor szerint nagyon, a másik szerint sem könnyű, de könnyű beletanulni.
Ilyenkor mindig a kettő között van az igazság. Megint meg kell jegyezni, hogy igen, van akit elsőre elrettent és nem válik amatőr csillagásszá, pedig csak az első néhány észlelésig kellett volna elmenni, hogy szinte rutinszerűvé váljon minden mozzanat.A másik az szokott lenni, hogy mindenki a saját malmát hajtja a saját tapasztalatai alapján. A probléma meg sokszor ott van, hogy csak az egyik irányban vannak tapasztalatai az embernek. Tudja, hogy a saját távcsövének mik az előnyei, de a másikét nem érzi át, helyette keresi a hibáit, hogy meggyőzzön mindenkit a saját igazáról.
Aztán van az, mikor az ember megjegyzett egy nagyon jó, vagy egy nagyon rossz tulajdonságot 10 évvel ezelőtt. Azóta nem találkozott a jelenséggel, emiatt az mélyen beégett és azóta ez alapján bírál. Csakhogy van rá esély, hogy az ritka, kivételes alkalom volt, vagy hogy akkor, 0 tapasztalattal nagyon beütött, ma meg már alap szintű ingert sem adna, de az évek felerősítették. Ez is félrevezető lehet.
Ami jelen esetben konkrét nézeteltéréseket hozott még magával, az az igény és annak miértje.
"Gyerekek is közbe lehet belenéznének, így newtont ha lehet kizárnám emiatt + ha van kis időm nézelődni nem lesz türelmem várni fél egy órát, míg felveszi a környezet hőmérsékletét."Egy newtonba is simán belenéz egy pici gyerek, max. kell egy fellépő, már ha ez a zavaró. Persze dobson esetén, nagy nagyításnál mondjuk tényleg nem lesz egyszerű a követés, de nem feltétlenül kizáró ok a gyerek.
A várás a lehűlésre megint nem igazi szempont, mert igaz, de a gyakorlatban az ember nem vár, mert így is, úgy is pakol.
Nimda
Egyetértek.
A newtont addig azért ne lőjük ki, amíg nincs teljesen egyértelműen elvetve. Persze érzelmi okokból szerintem már nem hajlik felé szacsee. Már lemondott róla. -
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #4280 üzenetére
Egyébként szerintem is; simán ajánlani szoktam. Én a kettő között vagyok félúton, látom mindkettőnek az előnyét, ritkán, de használom is mindkettőt.
Szerintem többet tanul az ember, ha newtonnal (és manuális kereséssel) kezd. Amiatt, hogy többet kell vele foglalkoznia az embernek, talán jobban a magáénak is tudja érezni. Nekem is tükrös volt az első, viszont tény, hogy GT rendszerrel. Hamarabb volt meg a mechanika, mint a tubus; nem akartam, hogy a kisebb mechanika behatároljon.Olcsóbb a reflektor, cserébe nagyobb mechanikát követel. Illetve kómakorrektor kell a fotózáshoz, viszont a lencséseknél meg képsíkkorrektor, szóval kb. egál.
A lencsés máshogy hűl le, nem keletkezik a tubusban - és körülötte is kevésbé - turbulencia, ami a newton esetében szembetűnőbben lehet, de hozzád hasonlóan én sem sokat találkoztam a jelenséggel, mert mire bevetésre kész a szett, már akklimatizálódik.mindenki
A dobson a legegyszerűbb szerkezet, de ha valaki nem készül rá fel előre fejben, akkor meg fogja érezni, hogy nem ez a legkönnyebben bevethető típus. Ha alapból tetszene is neki a csillagászat, de beleugrik a vételbe és csak később szembesül vele, hogy a jobbra az balra, vagy kómás a kép, mert nincs kollimálva, aztán szólnak neki, hogy hát igen, azt mondjuk jusztírozni kell (ő meg a fogalmat sem hallotta idáig), ráadásul utóbbit sokféleképpen, több eszközzel is lehet csinálni, akkor talán hamarabb elrettentheti ez a hobbi, mintha refraktorral kezdett volna. Ugyanakkor, ezek mindegyike csak egy felkészületlen kezdőt tud megriasztani. Amint átlátja a folyamatot, semmivé válik a nagyobb térfogat, a beállítások, a pólusra állás stb.Mielőtt megvettem a mechanikát, meg a távcsövet, mindenhol szembejött, hogy a newton nagy, nehéz, nem fér a lakásban, melósabb kitelepülni, meg a szokásos. Abszolút nem izgatott, mert mondom a huszon-kilós mechanikát elbírom a 10 kilós távcsővel együtt akkor is, ha pár 100 métert cipelnem is kell. Szinte nem is értettem ezeket a fene nagy aggodalmakat. Az viszont igaz, hogy van még 2 × 5 kg ellensúly, akku, egy doboznyi kiegészítő, esetleg fényképező/kamera, meg amit még elfelejtek, például kulacs, pléd - nem tudom, kinek mi. Szóval egy dolog a felszerelés nettóban, meg még egyszer annyi apróság, plusz az egyéni szükségletek (szék, takaró, kisasztal, barátnő, kutya
). Szóval nem feltétlenül a súly', hanem a terjedelem az, ami miatt vagy 4-5× kell fordulni. Egy kompaktabb tubussal meg mondjuk csak 2× (főleg, ha a kutyát is felmálházzuk).
Más kérdés, hogy a látvány, meg a fényerő és társai mennyire kárpótol.Összességében megint csak azt lehet mondani, hogy annyira más irány a kettő, hogy nem célszerű hasonlítgatni őket. Egyetemesen egyikőnk sem fogja kijelenteni, hogy egyik jobb, mint a másik. Személyre szabottan viszont van válasz, csak rá kell jönni, hogy kinek mi az és az is lehetséges, hogy az ember később vált, mert elsőre nem találta el, hogy mit szeretne, de lehet, hogy csak változnak az igényei.
Lehet többen egyetértünk a fentiekben, de már most sejthető, hogy ciklikusan ugyanígy elő fog még jönni a téma, és lerágjuk megint a lerágott csontot.
Tuti.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #4256 üzenetére
És mindenki más is így tesz.
-
kuyarashi
őstag
Nekem van newtonom, ugyanúgy szeretem, mint a lencsést, úgyhogy mindig jó szívvel olvasom az összes hozzászólást.
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #4222 üzenetére
Nem gyenge! Megérte.
Nekem külön tetszik, hogy lágy a kép, nagyobb a dinamika. Utómunkával így többet ki lehet hozni egy-egy képből.
Több, mint egy hete megcsináltam a maszkodat. Ha tudom, hogy itthon vagy, megsürgettem volna magam és elküldtem volna. (Egyébként is tervben a küldés, de hétvégéket is telibe nyomtam melóval, szóval fontossági sorrendben megyek.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E6540! I7 4600U / 8GB DDR3 / 128GB SSD! / HD8790M
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest