- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #3101 üzenetére
-
Nimda
addikt
válasz
4580693 #3158 üzenetére
A Baader Orthoit próbáltad már? Ez a szett nagyon jó árban van, gyakorlatilag kapsz 4 okulárt (6,10,18,32) + revolver + Q-turret barlow. A következő fordulóban lehet beruházok rá. Illetve/db.
-
Nimda
addikt
Közben elkészültem az AZ5 felújításával. Mondanom se kell, hogy volt vele munka bőven, kezdve a forgácsdarabok eltávolításával, az újrazsírozásig. Ehhez elemeire kellett szedni, ami nem volt könnyű feladat, mert voltak csavarok, amiket egyszerűen nem lehetett kicsavarni a helyükről. Bele voltak gyógyulva a menetbe, nem kicsi izommunka kellett és persze be kellett szereznem új csavarokat helyettük. Most úgy működik, ahogy a tervezői megálmodták, rendkívül finoman mozgatható mindkét tengely, de ehhez kellett némi "centírozás" is. Szerkezetileg teljesen más, mint az EQ mechanikák fogaskerekei, sokkal precízebben állítható, ezért is esett erre a választásom. Nincs kotyogás és holtjáték sehol és mint a vajban a kés...
Nem elég, hogy drágultak a csillagászati eszközök, még szarok is (némelyik). Aki mechanikát vesz, lehet nem is sejti, hogy a sajátja hibás, vagy talán működhetne jobban is.Egy gyors fotó a kész cuccról.
-
Nimda
addikt
A drágulás miértje aki még nem olvasta volna.
-
Nimda
addikt
válasz
4580693 #3142 üzenetére
Valóban fura a fordítás. felfelé álló kép prizma, hátsó fókuszú kereső
Nekem egy bajom van plössl rendszerű oklikkal, a látómező. Mélyégre legalább legyen 70 fokos. Mondjuk 1,25" -on nincs ekkora ilyen fókusszal. Majd írj, hogy milyen az a Meade. Addig is rendeltem egy esernyőt
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #3117 üzenetére
Soha többet alsópolcos EQ mechanika (EQ3, EQ5, a NEQ5 ugyanaz és a többi HEQ alatti kategória). Mégha goto is, olyan szinten vannak szarul összerakva, öröm nézni mikor kigályázza az ember. Az AZ5 is orsótengely ferdüléses volt (az egyik irány), nem beszélve arról, hogy a csavarokkal tolták bele egyes helyekre a menetet, mert szétszedni is igencsak izommunka volt. A megmunkálási pontatlanságok már csak hab a tortán. Szóval a híres SW mechanikát minimum innentől csak HEQ, de lehet azzal is lenne bajom
Illetve ilyen mechanikákat csak olyan embertől szabad venni, aki már szétszedte, átzsírozta, kipucolta és beállította. De hát te pontosan tudod ezt
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #3105 üzenetére
Az egyik FPL-53 -as üveg, nem lehet szar, klasszikus ED összeállítás. A Tripletekhez meg minimum egy lottó 4 -es kell
-
Nimda
addikt
válasz
4580693 #3099 üzenetére
Én is az okulárok szerelmese vagyok, talán még jobban is, mint az apo tubusoké, de a mechanikák bütykölése mindent visz
Fotóim csak régiek vannak, azok meg már nem aktuálisak, főleg az állványt nézve. Éppen ma bővül az okli kínálatom (ha lesz időm elmenni érte) egy 4mm -es Laci UWAN a kiszemelt. Tervbe van még mélyegezésre egy 32 vagy 38mm -es 2" Laci, de mivel most mechanikát is kéne vennem, már nem fér bele a havi keretbe. Viszont mára már valamelyest kialakultak az elképzelések, ezért túladtam az EQ3 és EQ5 mechanikámon, marad az AZ5 + acél. A goto -k között nincs olyan, ami árban is megfelelő lenne, ami elérhető kisebbek, az főleg inkább fotózásra való. Így az ekvatoriális kiesett, vizuálra meg jó lesz az AZ5 is.
popey az a stabi merevítő nekem is megvan még, igaz fehér, de nagyon el van találva. Mindenképpen növeli az állvány stabilitását valamelyest. + ugye komfortos cucc, világítással, oklitartóval és fesz.elosztóval. A jó kis ED APO tubusom nekem is megvan, nem is kéne más, igaz néha jól jönne egy hosszabb fókuszú tubus. A 100/900 -as ED APO, ~400 ezer, össze kéne rá kaparnom a pénzt, kiszolgálna egy életre.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #3064 üzenetére
Ha én most vennék fókusznyújtót, nem hagyományos barlowot vennék. Sokkal olcsóbb mint a TV, de hasonló lencse felépítéssel pl. a Lacerta extender.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #3043 üzenetére
Kicsit örültem, hogy felpörgött a topik, de látván a hitvitát, ami lassan átment egyfajta laza egoista arculatba, kicsit csalódtam. Elképzelhető, hogy rosszul jöttek át a dolgok, írásban sajnos nem lehet a reakciókat lefogalmazni.
Sajnos, vagy nem sajnos ez egy olyan hobbi, ami folyamatos tanulást és tapasztalást igényel. Amiért egyáltalán nem mindegy, hogyan közelítjük, vagy szólítjuk meg a témát, pláne a másik embert.
Jómagam is tapasztalatlan vagyok, pláne, hogy közel 1 éve nem nyúltam a cucchoz (sajnos ebbe a járvány is erősen besegített), de igyekszem kellő alázattal figyelni a többieket és elővenni a már tanultakat. Sajnos gyorsan felejtek dolgokat, néha muszáj ráfrissítenem az emlékezetemre, hogy ne kövessem el a régi hibákat és tudjam pl. hogyan kell kiszámítani a szükséges dolgokat.
Nálam "hullámokban" jön, van, mikor egyáltalán nincs gyomrom a csillagászathoz, viszont van, mikor elkap a gépszíj. Ezért nem leszek soha amolyan megszállott és naprakészebb másoknál. És ennek nem is adok hangot.
Nem szabadna elkövetni olyan hibákat, hogy valaki kihagy a számításból lényeges dolgokat és mantrázza a sajátját és X vs X vita alakuljon ki. Ez egy full kezdőnek nagyon félrevezető információ lehet, főleg annak, aki csak read only. Szerintem nem minden a matematikai képlet, mindenképpen a mögötte lévő tapasztalat is a mérvadó, de itt is minden helyzet függő, ki, mire használja a felszerelését, és ki, hogy lát a szemével.
Amúgy pont ezért lenne szép és érdekes ez a topik, mert szinte megtalálható minden felhasználói réteg, nem nagyon van két egyforma felszerelés.
-
Nimda
addikt
válasz
Oppenheimer #2973 üzenetére
Pár kiegészítés:
A tükör a fény 91% -át veri vissza míg a lencsék 98% hatékonyságúak.
Viszont azonos méretben, egy refraktor többet mutat egy tükrösnél (a kitakarás miatt).
De kétségkívül a nagyobb objektív több fényt gyűjt össze.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2669 üzenetére
Én is hasonlóan hozzád, csak a tubust pakolom el a kofferébe + a tartozékait. Az okulároknak is külön kis koffer, oszt csókolom. A mechanika marad, ahhoz nem nyúlok, max. a sípcsontom nem örül neki, mikor éjjel hív a természet.
Megvan ennek is a varázsa, én szeretek bíbelődni, összerakni, beállítani a cuccot. -
Nimda
addikt
válasz
Oppenheimer #2639 üzenetére
akromát szót ki kéne venni és lecserélni refraktorra.
Sajnos nem, mert refraktorból létezik akromát és apokromát is. A különbség a leképezés minőségében és a lencsetagok számában rejlik.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2632 üzenetére
Jaja én egy állványról csúsztam le, a fene se gondolta volna, h ilyen drágulás lesz.
-
Nimda
addikt
válasz
kuyarashi #2421 üzenetére
Ha semmi nem hoz eredményt, én még megpróbálnám a direktbe szappannal bekenést víz nélkül, vagy áztatnám is oldottabb vízbe. Ha ez sem működik, akkor a bevonatba ette magát valami, vagy pont az a sérült és csak levakarni lehet.
Régen ezt CD lemezeknél tapasztaltam, mikor egy idő után, az ezüstözött bevonat random foltosodott mindenfelé és csak szaporodott mintha gomba lenne, egészen pici pöttyök jelentek meg. Ezekre a felületekre már írni sem lehetett, mert hibát dobott. -
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2334 üzenetére
Hát igen. Nekem szerencsém volt a seeingel, nagyon szépen kivehető volt a jupiter sávjai + a holdjai. 130x és 84x -es nagyításon is. Színezést ugye nem tapasztaltam.
Még a párom álla is leesett, élőben még sosem látta így. Igaz, kicsit tanítanom kellett, hogyan nézzen a cső végébe és a fókuszálást is.Először azt hitte a holdat látja, de miután azt is megmutattam neki, ...halkan egy úristen
A saturnus már nehezebb dió volt, de simán kivehető volt, hogy az bizony az
No igen, itt jönnek elő a hiányosságok, stabilitás, tengelyek és fókusz. Sejtettem amúgy, hogy a gyári mechanikával lesznek gondjaid, én még nem találkoztam olyannal, ami rendesen működött volna, kihozva a kereskedésből.
Még a szanaszét nyálazott EQ3-5 mount sem tökéletes és a konstrukciójánál fogva soha is nem lesz az.A 4mm UWA nálam is érik, lehet még a héten megrendelem.
-
Nimda
addikt
válasz
kuyarashi #2259 üzenetére
Nah, ha már éjszakai műszak (vége), pár sort én is írok.
Sokan azért nem bonyolódnak bele annyira a számítgatásokba, szerelgetésekbe, csak egyszerűen használják a csövet amire kitalálták, mint ahogy Cray Tyler kolléga is teszi
Ettől függetlenül, szerintem is jó ötlet kiszélesíteni az összefoglalót, némi haladó anyaggal.
Amit én a kezdeteknél figyelembe vettem, (persze sok irodalom olvasgatása és a meg nem fogadott tanácsok közepette) az a leképezési minőség, egy számomra elfogadható nagyítási határon belül, elérhető áron. Akkor még nem gondoltam, hogy túl sokat fogok rá költeni, de úgy beszippantott, hogy alig találtam eldugott, biztonságos helyet a sodrófának
Általában a cél határozza meg az eszközt vásárláskor. Ami kezdőként nekem nem jött össze, mert még az elején nem mindig bontakozik ki teljesen mit akarunk, legalábbis amíg bele nem kukkolunk először a csőbe. Aztán vagy túladunk rajta, mert nem azt látunk amire számítottunk, vagy még többet akarunk és veszünk egy másikat is (csajoknak)
Ha már fényerő, azt sem ártana megemlíteni, hogy a különböző fényerejű refraktoroknál, nagyon nem mindegy milyen oklit használunk. Pl. kettő vagy többlencsés, mennyire korrigáltak, stb. Minél kevesebb a tag, annál nagyobb a fényáteresztő képessége, de ez a korrigáltság rovására megy, főleg egy akromátnál (szélkorrekció). A Televue, meg az egyéb profi oklikba most nem menjünk bele, az már egy olyan kategória, amit kevesen tudnak megfizetni.
A többlencsés változatok ugye meg jobban korrigáltak, de sokat veszítenek a fényáteresztő képességükből, főleg nagy nagyításoknál. Aztán vannak a ritkább ED tagos oklik, amiket én még nem próbáltam, de talán kevésbé kompromisszumosabb, cserébe legalább ez is drága. Ezekről azért ad némi infót a kereskedő, de nem árt elolvasni a tapasztalatokat is. Aztán a fentieket figyelembe véve, az sem mindegy milyen fényerejű, akromát, ED vagy triplet apoban használjuk őket. Szóval minden mindennel összefügg, de ha jól vettem ki a szavaidból, erről majd úgyis írni akartál. A Newton és a MC rendszerű reflektorokra abszolút nincs rálátásom a témában (még).
-
Nimda
addikt
válasz
vegyszer #2227 üzenetére
Egyetlen véleményt találtam, beidézném a csillagváros fórumából:
Néhány héttel ezelőtt érkezett meg az új Maxvision 68° 24mm-es oklim. Úgy tűnik a márkanevet leszámítva teljesen megegyezik a Meade 5000 SWA okulárral. Meg persze az árat, ami majdnem csak a harmada. A 250/1200-as Newtonomban a csillagok a látómező peremén is tűélesek (persze kómakorrektorral), a kép hihetetlenül tiszta, kontrasztos. Színe az Explore Scientific 82°-os okliknál illetve a University Optics/CircleT orthóknál hidegebb. Ha az előbbiekben úgy ragyognak a csillagok, mint a gyöngyök, ebben, mint a gyémántok
A 24mm-es Hyperiont cseréltem erre - hát mit mondjak, nem volt rossz okli, de ennek a nyomába se ér. Ha valaki 80 EUR körüli oklit keres, bátran tudom ajánlani.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2226 üzenetére
Mekkorát tervezel venni? Az én esetemben, az elméleti határon már nagyon nehéz befókuszálni, még CF -al is. 3,2mm (131x), igaz sok függ a seeingtől is.
Nálad mivel nem ED -ről van szó, én egy 4mm -est vennék kezdetnek
(ami nem plössl vagy ortho)
-
Nimda
addikt
Figyelte valaki a hold-jupiter-saturnus együttállást? Nekem most volt lehetőségem megfigyelni (3,2-5mm planetaryval). Kár, hogy nem tudtam lefotózni.
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #2207 üzenetére
Az enyém már újkorában olyan volt, mint amit megrágott egy hörcsög. Ezek a kínaiak, borzalom.
Viszont rézgyűrűm nem volt, azt amúgy is vennem kellett volna. De mint korábban írtam, nem szeretem a körülményes dolgokat, ezért inkább egyenesebb volt az út, a késztermék rendelése felé -
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2186 üzenetére
Bizony ám, én kint észlelek a strandon, észlelem a csajokat
-
Nimda
addikt
-
Nimda
addikt
Igen, ezt vágom, a csigaorsó + csigakerék kapcsolata működik, de a tengely nem forog. Ugye van egy fék, ami a kuplungot fixálja és ekkor lehet a finommozgató karokkal hajtani. Na most ha ez a fék csúszik, vagy szorul a főtengely, elvileg akkor nem tudja mozgatni, csak manuálisan. Sajnos így látatlanban nehéz megfelelő tanácsot adni és a hibát feltárni. Igen, szedd szét, nézd át, sorjázd ki és zsírozd újra. Rosszabb biztosan nem lesz. Esetleg nézz róla szétszedős videót, repair vagy tune kulcsszavakat is használj.
-
Nimda
addikt
EQ1 mountot még nem szedtem szét, de a működési elv hasonló lehet a nagyobbik társaiéhoz. Ha jól látom itt nyitott a "csigaház", ejnye bejnye aki ilyet tervez
Látatlanban amit leírtál, abból így sokat nem értek, pl. az állító fogaskerék "elforgott" nem tudom mire véljem, de ha jól tippelek, akkor a féket is sikerült megkenned, ezért forog el. De tippre maga a RA tengely is szorulhat, lehet nem úszod meg a szétszedést. A csigaorsó tengelyét is át kéne nézned, a vízszintes rögzítő csavarokkal egyetemben. Nagyon nem lehet elbaszni, ha módszeresen szeded szét és rakod össze. A kenőanyag gépzsír legyen, lehetőleg sűrű és ne WD40 és társai. -
Nimda
addikt
válasz
kuyarashi #2152 üzenetére
Magyarul sajnos nem találtam (valahol biztos van, de nem találom), itt egy angol leírás, 3 lapozható oldallal: crayford
Egy kis segítség:
A csavarok funkciója:
- A 4 legszélső imbusz, csupán rögzítő csavar, gumi alátétekkel.
- A 2 paralellizing párhuzamosító imbusz csavar, a dőlésszöget állítjuk vele (ez is egy fontos lépés!).
- A tension adjustment hernyó csavar, állítja a tengely feszülést a kihuzat és a teflon persely között. Ez az, amit pontosan be kell lőni, hogy csúszásmentes legyen. Elvileg akkor jó, ha terhelés nélkül, nem tudjuk a kihuzatot (nem izomból) tenyérrel befelé tolni (kb. középső állásból). Viszont óvatosan kell a csavart meghúzni, mert eldeformálódhat a tengely és sérülhet a kihuzat!
- A counterscrew hernyó csavar ellentartva rögzít, ezzel fixáljuk a beállítást.Mondanom sem kell, hogy mindenki csak saját felelősségre!
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2149 üzenetére
Ha nem vagy biztos benne, akkor ne tedd, habár annyira nem bonyolult szerkezet, inkább a "finomhangolás" az, ami sok türelmet igényel.
Ami a lényeg, hogy tisztán, következetesen kell dolgozni, a megfelelő szerszámokkal és kenőanyaggal. Az EQ3 -at kétszer-háromszor kaptam szét, mert kisérleteztem a kenőanyagokkal. Már csukott szemmel is összeraktam volna
Az EQ5 már komplexebb, de nem bonyolultabb szerkezet. A megmunkálása az elődjéhez hasonlóan, szar. Sajnos nem lehet a finommozgatásért felelős csigákat holtjáték nélkül belőni (a tengelyeket viszont igen). Lehet a lítium bázisú zsír sem a legjobb erre a célra. De ez van, ezt kell szeretni, fotózni úgysem fogok vele, minden másra meg jó ahogy van. Legalábbis sokkal jobb, mint ahogy a gyárból kijött, tele forgáccsal, ragasztóval és zéró szisztematikával meghúzott csavarokkal. -
Nimda
addikt
válasz
kuyarashi #2148 üzenetére
A végállásokban csúszás, az a CF sajátja, ez normális működés. A gond akkor van, ha egy beállított pozíciónál csúszik meg, pl. a zenithez közel. Ott állítani kell az egyik hernyón, hogy a dörzshajtás megfelelően fogja a cuccot, majd a másikkal fixálni. Nálam ez olyan erős, hogy ütögethetem, meg sem nyikkan. Jó, mondhatjuk, hogy nálam egy új műszerről van szó, és még jól is van beállítva. A neten van róla cikk valahol, hogy hogyan kell belőni.
-
Nimda
addikt
válasz
kuyarashi #2146 üzenetére
Igen elbeszélünk, mert 3 különböző méretű műszerről van szó
(72/420, 120/600, 120/1000)
Én nem vitattam, hogy az a betét ne lenne jó. Viszont felmerült az is, hogy a CF megcsúszik. Én nem tapasztaltam olyan problémát, amit Popey37 leírt. Kókadni sem kókad, csak ha rátehénkedek 70 kilóval, de nem fogok
Az igaz, hogy olcsóbb az esztergáltatott, de ha valaki a gyári drágább cuccban jobban bízik és van pénzmagja is rá, akkor vegye.
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #2141 üzenetére
Nálam a CF olyan stabil mint a beton. Pedig van rajta súly rendesen. Ha rávernék kalapáccsal, sem mozdulna semerre. A tieddel biztos minden ok? A tengely ferdesége vagy a csavarok lazulása/helytelen beállítása (esetleg a kihuzat kopása, teflon persely) is okozhat csúszást.
A kép amúgy kísértetiesen hasonlít valami mosógép alkatrészre
A legjobb az Octo lenne, ami egyesíti a CF és a fogasléces megoldást, de való igaz, hogy (majdnem) a tubus árában nem vennék én sem, ilyen drága upgradet.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2134 üzenetére
Ha berakod a kosárba akkor továbblépve meglátod, mert vételárfüggő. A legutóbbi rendelésem 5EUR körül volt. A CF 17EUR körül van. Azt viszont nem tudom mekkora összeghatár felett van nálunk + vám. Angliai a bolt ugyan, de már nem eu tagok.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2132 üzenetére
A BTC -s képen szerintem nem a 2" -os kihuzat fotója látható. Vékonykának tűnik és a gyűrű adapter sem így néz ki. Az FLO megbízható hely, én is onnan rendeltem. Nagyon jó az a CF bár nem tudom ki gyártja, az enyém igen SW, ami picit silányabb.
Ez egy korábbi kép, de az enyém ilyen egy elefánt súlyú zenit + okli párossala gyűrűt cserélem most le, egy jobb minőségűre. A jelenlegi is megtartja, de a réz betét nem karcolja a zenitet.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2130 üzenetére
A mikrofókusz olyankor jön jól, mikor nagy nagyításokat használsz. Nem létszükséglet, de nagyon finoman és pontosan lehet vele élesre állni. Mondjuk 60 ezerért én sem venném
A mikrofókusz nélküli is ég és föld a fogasléceshez képest. -
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2128 üzenetére
Bár az enyémben nem fordul el, azért rendeltem egy rézgyűrűs adaptert a kihuzat elejébe (a napokban érkezik). Hát igen a CF azért más kategória, nagyobb terhet elbír. Azért mielőtt veszel, érdeklődj a boltban, hogy a te tubusodhoz megfelelő típust válassz.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2124 üzenetére
Ezt még be lehetne szúrni a hasznos linkek közé (ha már a polaris is fent van).
-
Nimda
addikt
Hosszútávon akkor érdemes befektetni jobb minőségű, drágább eszközökbe, ha idővel a műszerparkod is hasonlóan alakul, de ez nem ökölszabály
A SW oklijai jó választásnak tűnnek. Én is használok jónéhányat, 3,2-5-9-15-25 + egy 7mm Skypanorama. Viszont ez utóbbit inkább javaslom, ha már kimaxolsz. Kicsit drágább, de a látószög mindenért kárpótol. Ha nem akarsz ennyit költeni rá, nyugodtan veheted a szűkebb SW oklikat (akár a 7 -est is). Viszont akkor már inkább az első szériából. A bárium és a plösslök után ez a kövi lépcsőfok.
Illetve vannak még a SW Gold Line -ok, de ezekkel nincs tapasztalatom. (én akkor sem venném)
Barlowokat sem javaslok, mert azok + lencsék a fényútban, ami minőségromláshoz vezet, hacsak nem TV
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #2079 üzenetére
Mondjuk kezdésnek legyen egy kezdőtávcső -szett, okulárokról, állványról, egy rövid leírással, mit, mikor, hogyan, akár linkekkel.
Majd az alapokról, számítások, irodalom, távcső típusok, stb.
Haladó szett, oklikról, tartozékokról leírás, stb.
Beszerezhetőség, csillagvizsgálók linkjei, programok, stb.
Általában ezek a kérdések merülnek fel, aki ide betér.
-
Nimda
addikt
válasz
radi8tor #2074 üzenetére
Inkább hol voltál eddig?
én személy szerint örülök minden új tapasztalatnak, de szerintem a többiek is így vannak vele. Szinte isszuk a távcsőépítés fortélyait. No meg néha bele is kukkolunk
Az asztrofotós topik is kedvenc, bár az tőlem (egyelőre) távol áll, azért van jópár összefüggés. Pl. az is sokba kerül. Persze én is eljátszottam a gondolattal, de nem akarom a fele királyságomat rátenni
Hogy van e hivatásos csillagász közöttünk? Átnéztem a bizonyítványaimat, de sajnos nem találtam ilyen diplomát
Megnézem majd az oldaladat, amint lesz hosszabb időm
Srácok, nekem mindegy ki mivé lesz, vagy mi lesz a topik neve, ahogy jónak látjátok.
-
Nimda
addikt
Jóég mi történt itt?
Elmegyek pár órára és annyi a hsz, amennyi egy hónap alatt sem gyűlik össze?
kuyarashi Na akko' megvan az esti programom
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2030 üzenetére
Nálam a hosszú fényút volt a gond, mert a 2" zenittel nem minden 1,25" -ös oklival volt fókuszom.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2028 üzenetére
Toldat nélkül nem menne, rövid a fényút, nem tudnád élesre állítani.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2010 üzenetére
Sokkal, ugye felül van 4 kis csapágy, ami nem engedi kókadni.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2008 üzenetére
Na arra nem mernék megesküdni
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2006 üzenetére
Nézd, ezek az üzletek nem árulnak szart. Az első gondolatom nekem is a Castell volt, de a Lacerta felára sem terhelte meg (nagyon) a kasszát. Ha nagyon zavar, 14 napos elállással élhetsz, vagy lemondod a rendelést, ha még nem postázták.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #2001 üzenetére
Ez kicsit olyan, mint pl. a prociknál, a sebesség teszteknél, mint felhasználó valójában nem érzed azt a pár pontnyi különbséget, csak mérhető. Persze nyilván nem több generációs különbségekről van szó.
Az biztos, ha belenézel egy akármilyen dielektrikus tükörbe, ne veszed észre a különbséget.
Na látod mondtam én, hogy Lacertát vegyél
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1993 üzenetére
Annyi mindent vásároltok, most már nekem is kéne valamit
Biztosan jó lesz a Castell, a Lacerta ugyan drágább márka, de más különbség sztem nincs. Én az 1,25" -ös dielt. vettem belőle, a 2" -os az nekem Skywatcher diel, ami meglepően jól megmunkált darab és sok a pozitív vélemény róla.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1989 üzenetére
Szerintem mindegy melyiket veszed, én csak azért vettem meg a Lacertát, mert nagyon el vagyok eresztve lével (csak vicc volt)
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1987 üzenetére
Elég csak a szűkítő
(ha lesz fókuszod)
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1981 üzenetére
Drága is meg macera is. Az állványunk is teljesen alkalmatlan erre. Van aki szereti csinálni, én inkább a szememmel fotózok
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1966 üzenetére
10cm alatt nem igazán lehet bolygózni, még egy apoval sem. Max. a holdat, ahogy én is teszem
Vagy talán, egy jó minőségű TV 2-3x barlow-val + kamera (az oklik tovább rontanának a minőségen).
Ha már mélyég, egy szélessávú CLS szűrő is hasznos lehet, nem csillapítják annyira a csillagok fényét, mint a keskenyebb UHC, vagy az OIII, amik viszont a ködökre jobbak.
A színi hibák csökkentésére esetleg még egy kontraszt erősítő semi-apo szűrő lenne ideális.
Határ a csillagos ég -
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1963 üzenetére
Ma érkeztem haza, és a második utam a stabi-féle merevítő felé tartott. Nagyon meg vagyok elégedve, kitűnő munkát végeztek.
Sajnos nekem nem volt lehetőségem megkukkolni az üstököst, kelet felé néz az ablakunk. Kiszállni valahová meg most esélytelen, meg már késő is.
Az a napfolt felvétel nagyon jól sikerült, lehet be kell szereznem nekem is egy prizmátMindig csodáltam a napkitöréseket, protuberanciákat is.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1954 üzenetére
Szerintem az akciós ára a rendes ára, legalábbis már nagyon régóta akciózzák. 80 ezerért sosem adnák el
Biztos jó okli, én is szemeztem vele, de mégsem vettem meg. Az, hogy a szélein mennyire színez, függ a tubustól is. Én a lacertánál maradok, majd egyszer összehasonlítjuk.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1950 üzenetére
Hát nézd, sok választás nincs, mivel neked is fényerős tubusod van 600/120=5, az elméleti legkisebb nagyításod pedig kb. 120/7=17×, én ezeket venném 2":
32mm Lacerta SWA70 35900.-
30mm Lacerta ED 69° 43600.-Én az utóbbit veszem, csak 40mm -es változatban. Ezek különösen ajánlottak nagy apertúrájú csövekhez.
vegyszer nyugodtan rakd onba, minden tapasztalat megosztása is sok hasznos infót tartalmaz a témában
-
Nimda
addikt
-
Nimda
addikt
-
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1893 üzenetére
A tied nem CF, azokon látszik egy sima "bemetszés" a kihuzaton (dörzshajtás miatt) + középen is van egy, vagy kettő hernyócsavar a kellő feszülés beállítására. Azt a típust amit vettél, alapból fogasléccel szerelik. Amúgy jó dolog, teljesen más érzésre a CF, főleg ha mikrofókuszos. Nagyon finoman lehet élességet állítani, főleg nagy nagyításokon és a végén nem kókad a kihuzat (nagyobb tehert elbír).
Érdekességképpen, létezik még Octo kihuzat is, ami még jobb a CF -nál is. Az Octo egyesíti a CF és a fogasléces kihuzat előnyeit. A CF felül 4 csapággyal, az Octo alul/felül 4+4 csapággyal dolgozik, de meghagyták a fogaslécet, ami szélesebb és persze jóval precízebb megmunkálással.
Remélem kimerítő volt a magyarázat
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 3rd: i7-5GEN I 8GB I 512SSD I 14" WQHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest