- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
okulárban ne sajnáld a pénzt kicsit jobbra, a Lacerta oklik tökéletesek és néha leakciozzák a boltok, de ha használtban találsz attol sem kell félni, nekem a 4mm-es 82 fokos okli van meg a sorozatbol. nagyon jo a leképezése . bolygozni meg a baader ortho sorozat ami nagyon jo a qturret barlowwal.
-
popey37
addikt
-
popey37
addikt
válasz
t72killer #5909 üzenetére
akkor vedd a hátadra és cipelgesd. a cimbim 300/1500-a is hordozhato, teherautoval.
a c6 nincs 10 kilo, a 200-as dobson meg a zsámollyal együtt 25kg, plusz a hatalmas méret és az aksi.az a baj veled, hogy fogalomzavarban szenvedsz. neked ott angolban minden drága, honapok ota csak azt olvasom, hogy igy meg ugy, ilyen szar, olyan szar. nyüglödsz itt mindennel.
Attilát kérdezd meg, külön autot vett a dobsonjához mert a személyautojába csak legozva fért be.
de szerinted hordozhato. -
popey37
addikt
válasz
t72killer #5884 üzenetére
legalább egy ilyet kell összeütnöd:
ne a cipőket nézd, hanem a "ládikót", benne van a HEQ-5 acéllába és a 100/900 tubus oklop táskában, valamint a 15 kg ellensúly. vagy 5 éve csináltam fenyődeszkából. belseje 4cm-es szivaccsal párnázott.
a fekete kofferben van a többi aproság, a mecha fej meg egy pilotatáskában. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #5871 üzenetére
müanyag elég lenne 3-4mm, valami elektromos dobozon is gondolkodtam, de nincs. fából meg akkor csinálnék egy rendes mélynyomo ládát.
elmegyek a praktikerbe, veszek egy szál gyalult deszkát és méretre vágom itthon, szerszámom van, csak nem akartam vele szarakodni. 3k forint egy 2 méteres szál. még marad anyagom is. -
-
popey37
addikt
srácok, tud valaki 3D nyomtatni? kellene egy "kis" dobozka fedéllel: 250x250x100mm 3-4mm falvastagsággal, a fedél lehet 2-5 cm magas is, és a 4 sarokban egy-egy csavarnak hellyel./ahova be tudom tekerni a csavart.
egy hangszorót akarok beletenni. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5859 üzenetére
csak lazán, öregurasan. semmi száguldás, bár elég nehéz visszatartani magam.
-
popey37
addikt
válasz
hroberto #5811 üzenetére
itthon a csak az uhc 20k. ugyhogy simán megéri, bár egy-két ezrest még számolj hozzá ha kinából jön. áfa köteles a cucc 3. országból és nincs kibuvo, minden csomagot megnéznek.
olyan oldalról kell rendelni ahol benne van az árban az itthoni áfa./ csomo bolt ugy kinálja a temékeit, hogy itthon utána már nem kell semmit fizetni/ -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5767 üzenetére
szombat este zakhintos-on iszom a söröket.
-
popey37
addikt
egy kis izelitő a folyamatban lévő projectemből:
Buborék köd és szomszédai. sajna éjszakánként csak kb. 2 órát látok rá az erkélyről, igy lesz egy hét mire összejön 10 óra expo. még nincs hozzá korrekcios kép lőve, csak a nyerseket dolgoztam kicsit meg. 32db. 180 sec expo, 120/600 akromát+0.79 korrektor+600D duoband szűrővel.
-
popey37
addikt
válasz
t72killer #5742 üzenetére
van ilyen szürő: semi apo szürőnek hivják, jo drága és nem tulzottan váltja be a hozzáfüzött reményeket. nekem volt, de eléggé sárgitja a képet. viszont a fokusztávot nem bántja.
a hyperionok meg csak egymás között szeretnek lenni.én inkább a 120-on egy blendét használok, kicsit nagyobb lesz az F értéke, viszont a lencse széle, ahol általában a legtöbb hiba van, az kitakaródik.
-
popey37
addikt
válasz
t72killer #5734 üzenetére
ott a pont, a régi időkben nem volt vezetés, kézzel tekergettük, nem volt digitális technika, filmes gépekre csinálták a képeket. az volt az igazi kihivás.
az a 200k egyáltalán nem irreális összeg a mai árak mellett és nem a távcső a drága, hanem a mechanika, a saját tapasztalatod, hogy az EQ1 nem egy bajnok mechanika, én éppen ezért ezt a tipust alapból a nem ajánlott kategoriába sorolom./ ezzel szerintem nem vagyok egyedül/
egy 90/900 vagy 90/500+EQ-3 megvan 200k-ból boltból, használtban kb. 30%-al olcsóbban. nálam ez a belépő szint. lehet olcsobban is vásárolni, de azzal sok lesz a szivás/ezt a saját börödön is megtapasztaltad/.
ez nem elefánttorony, hanem közel 20 év tapasztalata, és nem csak az enyém, hanem itt sokunké. -
popey37
addikt
-
popey37
addikt
válasz
Dißnäëß #5725 üzenetére
legalább olvasni tanulj meg az okoskodásod helyett./ már ne is haragudjatok ,de kicsit kibac**a a biztositékot./
ad1: ha a te eq1-en inogott a cucc, igy jártál, az EQ3 csak 2 kategoriával jobb mint az eq1, ezért eq3 a neve.
AD2: a keret max 50k volt, olvass és értelmezz mielött baromságokat irkálsz/ néha én is szoktam/
AD3: szo sem volt newton távcsőről, én MC-t ajánlottam EQ-3-al.
AD4: egy kezdö cucc bármi is legyen vizuális megfigyelésre van kitalálva/ más kérdés, hogy a forgalmazók olvasatában mást jelent a "kezdő" mint az amatőrcsillagászok között/
ha arra ráeröszakolsz egy közel kilos dslr-t, pláne eq-1-en. hát megérdemled.a következő pár sor meg minden olyan topiclátogatónak szól, aki épp csak elkezdené a csillagászatot, mint hobbit:
tudomásul kell venni, hogy ez nem egy homokozó szett, amit pár forintból meg lehet venni./ meg lehet, de az kinlódás lesz észlelés helyett/. nem azért ajánlunk drágább felszerelést, hogy kiba***sból elköltessük veletek a pénzeteket, hanem azért, mert saját börünkön tapasztaltuk meg a leirtakat. magyarul végigmásztuk azt a bizonyos létrát, sok-sok magyar forintot kidobva az ablakon.
egy vizuális kezdő felszerelés ritkán áll meg 200k alatt: tubus,mechanika, pár jó okulár, néhány szürő és máris 200 felett van a végösszeg.
ha fotozni akarsz, hát az meg megközelitőleg a többszöröse: minőségi távcső/használtban is üti a 150k-t/ mechanika, itt alap 350k a belépő szint
reduktor-korrektor majdnem egy tubus ára, a szürő ugyszintén, vezetés a másik 150-200k.szóval mindent egybevetve fotozáshoz megközelitőleg 1 milla a belépő szint.
és akkor a tudás még midig hiányzik: hiába van fullos szetted, ha tök kuka vagy a használatához.
ezért minden kezdönek azt tanácsolom, hogy keressen a lakokörnyezetében amatörcsillagászokat, menjen el hozzájuk, észleljenek közösen, és utána eldöl, hogy akarja e vagy nem. meg kell ismerni a különböző távcső tipusokat, használatukat, hadrafoghatoságukat.tehát mégegyszer leirom: 50k -ból egy jo binokulárt kell venni, azzal is lehet jokat észlelni és ha esetleg nem tetszik a dolog, akkor sem buko, mert a bino kirándulásokhoz is kiválló társ.
-
popey37
addikt
válasz
Dißnäëß #5718 üzenetére
azért hülyeséget ne irj, egy belépő szintű cucc: tubus+mechanika kijön 200-250k-ból és az már nem csak vizuális kukkolásra alkalmas. pláne, ha használt cuccokat veszel.
bolygozni egy 120-es MC már nagyon jo választás egy EQ-3 szintü mechanikával. kiszolgál nagyon sokáig. a tubus használtan 100-120k, a mecha meg 100 alatt böven. -
popey37
addikt
azért, mert a kis fényerö miatt hosszu exponál fel fognak fuvodni a csillagok lufinak.
: értsd: nem tüszerüek lesznek, hanem kékes-lilás korongok, az expo idö növelésével egyre nagyobbak.
a sima akromáttal sajnos nem igazán lehet mélyégfotozni a nagy szini hiba miatt.
az ED akromátok már más tészta, ott az egyik lencse már minöségi anyagbol van elkészitve, igy ott már nem jelentkezik a szinihiba. az ára viszont a sima akromát tizszerese. -
popey37
addikt
válasz
t72killer #5708 üzenetére
van egy 1020/600-as SW akromátom, blende bele 90mm-es, hozzá egy 2,25x barlow. ez igy F15, nulla szini hibával. és csak egy sima akromát ami alapbol F5
az F9-es ED-m sem szinez.
arra kell odafigyelni, hogy jo minöségü okulárt kell venni, sajna a 40k-s kategoria és alatta nem egy minöségbajnok: az okulár hibája hatványozottan jelentkezik egy akromátban/csunyán összeadodnak a lencsék hibái és szivárvány a látott kép./
de egy jo minöségü okli még akár javithat is a sima akromát szini hibáján. -
popey37
addikt
hát, ha egyszer összefutunk, kukkolj bele az én 100-as lencsésembe, hanyatt fogsz esni, de a 120-om is ott van a szeren pedig az csak sima akromát, a 100-as ED. penge képe van szini hiba nulla.
nagyo nem mindegy, hogy mlyen okulárt használsz az adott tubushoz, az okli minden hibája hatványozza a tubus hibáit.
az MC mivel tükrös rendszer, persze hogy nem szinez, a lencséseknek a szini hiba az egyik rákfenéje, de ki lehet fogni a jot. egy ED tubussal nem nyulhatsz mellé. -
popey37
addikt
az MC-hez a 2" os kihuzat teljesen felesleges, értelme 200mm feletti átmérönél talán már van. ugyanugy, ahogyan a 80 fokos vagy e feletti okulároknak sincs.
az Mc-k legnagyobb baja a kis látomezö mellett a nagy központi kitakarás: sokkal lágyabb képük van mint egy lencsésnek.
az MC-ket inkább bolygozásra használják.azért arra a fél-1 fokra ne igyál mérget
pl. Androméda vagy a fátyol, és még sorolhatnám.
vizuális megfigyelésre jo, de fotozni inkább lencsés vagy newton/ bár a foto newton horror áru és sok vele a gond, értsd nagyon pontos jusztir, mert minden hiba hatványozottan látszik./ -
popey37
addikt
F12 fényerö a 150/1800-as, magyarul hosszu a fokusz, bolygozni nagyon jo, az effektive kis kameraszenzor miatt, de fotozni már nem igazán jo, mert nagyon kicsi alapbol a látomezö, nem sok minden fér bele.
kirajzolja az APS-c és a full frame-t is, csak nagyobb nagyitással, ezért az objektum környezetéböl kevesebb marad. -
popey37
addikt
a stellárium nevü progiban mindent meg tudsz nézni:
ha nincs a listájában a tubus akkor simán beirod, olyan okulárt adsz hozzá amilyet akarsz és megmutatja a pontos látomezöt.
fotozásnál szintén beirod a szenzor méretét és ott a látomezöd.
vegyük példának az én tubusomat.
100/900 lencsés, a kamerákhoz 0,79-es reduktort használok.
a képek jobb felsö sarkában ott van minden adat, a látomezö is.
canon 600D, asi 178MC a két kamera,
GSO 2" 32mm és celestron 30 mm okulárok
canon 600D
asi 178MC
gso 2" 32mm
celestron 30 mm
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #5686 üzenetére
amugy egy 150-es tükörre minek blende? van neki egy 31%-os, 47mm kitakarásu segédtükre, kitakar mint állat és még a blende is? lenne belöle egy kb. 80-as lencsés megfelelöje, rosszabb képpel, akkor inkább egy jo minnöségü kétszerezö, az csak a lencsével 1,6x.
peremkopás miatt szokták fekete szalaggal leragasztani a tükör peremét max. fél centit. de blendézni felesleges. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #5684 üzenetére
ha a rögzitö karmokra gondolsz, akkor az nem jo megoldás, ugyanis 3 db, gumitámasztékot rögzit a tükörtartora, azok a gumik tartják a fötükröt.
egyszerübb, ha 1 tizeddel nagyobbra csinálod és akkor kicsit szorosan fog belemenni de nem mozdul el.
a fötükörtarto csavarokat nem jo abajgatni, mert tud meglepetéseket okozni: pl. fesziti a tükröt, stb. hötáguláskor az veszi fel a tükör méretváltozásait.
amugy pontosan 120 fokban vannak egymástol mint a mercijel. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #5673 üzenetére
hát ebben nagyot tévedsz, ugyanis nincs szunyog a szigeteken, én két hét alatt eggyel sem találkoztam. attol függetlenül, hogy elég délen van az átlaghömérséklet 21-22 fok. az esti sétához fel kell venni pulcsit. valamint elég száraz sziget, gran canaria egy része sivatag a tengerparton, a homokot folyamatosan hordja át afrikábol a szél.
ugyhogy szunyog zéro. -
popey37
addikt
válasz
t72killer #5667 üzenetére
3 éve gran canarián voltam, borzalmas az ég éjjel, szerintem rosszabb mint pest.az egész sziget világit, a környezökröl nem is beszélve: tenerife a legrosszabb fényszennyezés szempontjábol. rengeteg szorakozohely, hatalmas reflektorokkal pásztázzák az eget hajnal 5-ig.
-
popey37
addikt
válasz
t72killer #5665 üzenetére
a huawei egy másik kategoria, azzal lehet jo képeket csinálni. de pl. a mostani samum egy nagy fos fotozás terén, váltok is ujra redmi vagy huawei-re.
a mate 20 pro-ban lévö leica kamera valami brutál jol eltalált cucc, sajna rá is jöttek, kicsit butitották, de még igy is fényévekkel jobb képeket csinál mint a többi -
popey37
addikt
válasz
t72killer #5659 üzenetére
a kép Bátorligeten készült 2016.06.28-án.
huawei mate 20 pro telefon, pro mod, 30 sec, F1.8, iso 4000, MF.
a telo azota is megvan és brutál képeket tud csinálni/ az utolso szériás huawei ami még megkapja a google féle frissitéseket./
a leica kamerája meg valami nagyon profi cucc. sajna azota már szoftveresen butitották, de még igy is odaver az összes hasonlo mobilnak fotozás terén. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5650 üzenetére
killer-nek sosem lesz semmilye, ide oda kapkod, azt sem tudja mit akar. ha én angolban élnék, nem számitana hogy mi mennyibe kerül , ismerve a kinti fizetéseket./bár nekem most sem igazán számit, pedig magyar a fizetésem/
amig itthon egy jobb tubusra évekig kell gyüjtögetni, azt angolban 2 havi lovébol meg lehet venni ugy, hogy még megélhetésre is marad böven.
háttérfénymérés? mi a jo bü*** francnak?
elöször el kellene már végre dönteni, hogy mit is akar, ugye elvileg van egy 90/600-as APO-ja, az tökéletes fotozni, a kamera egy 300-as dobsonban sem fog nagyobb látomezot kapni, és az apo még ráadásul fényerös is. szoval megy a kapkodás ezerrel, csak már egy kicsit unalmas. -
popey37
addikt
válasz
t72killer #5621 üzenetére
amugy Te el is hiszed amit irsz?
miért ne lenne köze a homályos, kopott bevonatnak a fényvisszaverö képességre?
azért szokták ujragözölni a newton tükrök felületét ha elhasználodott.
a zárt tubusban ez nem valoszinü, söt a korrekcios lemez belsö oldala is tökéletes állapotban van még 20 év mulva is, ha a tulaj nem szerelgeti szét naponta, a külsö oldalán lehet karcosodás, a bevonatok a belsö oldalon vannak. a külsön max egy kopásálloságot javito réteg van. tehát a tükör és a korrekcios lemez belsö fele örök élet meg egy népmese.szoval ha nem értesz hozzá, akkor elöbb olvass utána kicsit.
az airy korong a difrakcios gyürükkel pont arra szolgál egy csillagteszt során, hogy megállapitsuk az optika milyenségét, és nem csak a lambda hibát, a difrakcio határoltságot, hanem az elhasználodás mértékét is meg lehet belöle állapitani.
minél elmosodottabb a látott kép, annál rosszabb a felület./ ugye egy tiszta üveglapon tüéles minden ha átnézel rajta, de ha maszatos akkor nem fogsz látni szinte semmit, ugyanez vonatkozik a tükörre is: ha tiszta, éles a tükörképed, ha koszos akkor homályos.ilyen egyszerü.
-
popey37
addikt
válasz
t72killer #5607 üzenetére
látod én pont az ilyenek miatt a kényesebb részét a felszerelésemnek boltban veszem meg. ott nincs riziko és ha kell van gari is, persze drágább, de nincs benne buktato.
a használt cuccoknál az a baj, hogy nem tudod, hogy milyen paraméterek között használták és mennyit. egy CCD chipnek is van élettartama, ugyanaz mint a dslr-nél. a sok-sok hosszu expo oda tud verni rendesen a pixeleknek.
pont most van egy 183 MC pro hütött kamera és hütve pixelesedik mint állat, a vélemények rola: hamarosan kifekszik, javitani annyi mintha vennél egy ujat.
én pont ezért fotozom dslr-el: használtan fillérekért hozzá lehet jutni, persze vannak kompromisszumok, de egy asztrokamera árábol veszek 10 db.dslr-t legalább. ha 2 évente cserélnem kell, még akkor is megéri.
most is egy 600D átalakitottal fotozom, van mellette egy 120 mini és egy 178 mc. a 120-at vezetésre használom, a 178 meg pihen a dobozában. -
popey37
addikt
válasz
t72killer #5605 üzenetére
annak a rácsnak pont nem kellene párásodnia, ugyanis müködés közben folyamatosan légáramban van, tehát nincs párásodás. az valami mástol rozsdállik. lehetséges hogy szar a crom bevonat rajta, mivel a csavarok sehol sem korrodálnak.
a kamera abban a részében semmi elektronika nincs, ott csak a peltier elem hütöbordája van: felül szivja a levegöt, oldalt meg kifujja -
popey37
addikt
válasz
t72killer #5596 üzenetére
OSB lapnak hivják, van belöle jofajta is ami vizállo. és nem annyira olcso mint gondolnád.táblás áru, hiába csak egy darabka kell, meg kell venni az egész táblát.
az a hajos fajta rétegelt lemez is csak akkor vizállo, ha rendesen impregnálva, és utána több rétegben lakkozva van. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #5583 üzenetére
kuyarashi barátom, Te merre felé is laksz?
lene kis melo, csak a postára nem biznám, mert egy vagyonba kerülne a súly miatt.
adott egy 10mm vastag, 100 m széles és 1000mm hosszú aluprofilom. ezt kellene négybe vágni oly modon, hogy a végtermék 4 db. 10x50x500mm profil legyen. tudsz nekem ebben valamit segiteni? -
popey37
addikt
srácok, Cray-al mi van? jo ideje nincs jelen a topicban.
tud valaki rola valamit? -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5580 üzenetére
ez már a második huzásuk volt. az elso detto, csak ott meg volt hangfelvétel az ügyfélszolgálattal amikor megrendeltem a 2 éves elöfizetést. szo nem volt benne arányosság elvröl, a jogászuk feladta egybol, akkor csak kikapcsolták a szolgáltatást, de utána helyreállt a béke, egészen nyárig, akkor volt a második a corfus sztori. elötte kaptam a 400k-s telot 2 év hüségre, ami végül nálam maradt.
ugyhogy velem jol járt a voda. amiota váltottam a yettel-re azota nincs semmi gondom a mobilszolgáltatoval.
a netem otthon vodás, ugye volt UPC, de már ismerik a nevem, nem mernek szarakodni
-
popey37
addikt
válasz
5150head #5577 üzenetére
elkeseritelek a fogyasztovédelem nem igazán tud semmit tenni, tessék lássék kivizsgálják, de érdemben nem tudnak semmit csinálni, nincs hozzá jogkörük. a biroság meg elhuzodhat évekig is és rengetegbe fog kerülni. nem ér annyit az egész.
volt egy ügyem pár éve és végigjártam az egészet: fogyasztovédelem, médiahatoság, semmi nem tortént, az ügyvéd viszont értette a dolgát, a biroságra már el sem jutottunk, az elsö meghallgatáson megszületett a megállapodás, az ellenfél/ vodafon/ kihátrált az ügyböl és elengedett mindent, söt a telefont is megtarthattam.
nyaralni voltunk corfu-n, a telom meg gondolt egyet és átállt a 3-as dijzonra, állitolag azért mert annak erösebb volt a jele, corfu EU1-es dijzona, mint itthon. lett egy közel 100k-s telefonszámlám, nem fizetem ki, panasszal éltem, elutasitották, ekkor jött a médiahatoság, akkor már a voda a felét elengedte volna, de nem fogadtam el, jött a fogyasztovédelem, ök nem csináltak semmit. ekkor mentem ügyvédhez, kikérte a telefon helyzetmeghatározását az adott idöszakra, EU1-es dijzonában volt a telefon és az eu3-as zonában forgalmazott. ezek után a voda elállt a további ügymenettöl, a kötbéres telefont megtarthattam, és persze azonnal szolgátlatot váltottam hüségidön belül. egy forintot nem kellett fizetnem a szolgáltatonak. az ügyvéd 20k-ba fájt, megérte. -
popey37
addikt
válasz
5150head #5573 üzenetére
ott a számom alul, ha otthon vagyok bármikor rendelkezésre állok. amugy merre laksz?
az ország egyik legjobb lencsekészitöje szuperlativuszokban beszélt rola, miután összerakta rendesen, szoval nem lehet rossz.
egy 0,79-es reduktorral fotozni használom, jo képe van. de a 120-as sem rossz ahhoz képest, hogy csak akromát.
azért az nagy segitság az ég alatt, hogy csak rábökök a telon az objektumra és a mechanika már megyis, majd meglátod, utána neked is ilyen kell majd. -
popey37
addikt
hár erre csak azt mondom, hogy sokszor felajánlottam magam és a cuccom, ez még most is áll, ha otthon vagyok. szivesen segitek bárkinek, söt, szoktam járni bemutatokra is: szolnok, meg kistarcsa, meg ahova hivnak.
szoval a lehetöség adott bárkinek.
el lehet hozni a meglévö felszerelést és lehet hasonlitani a sajátommal, van két tubusom, egy prémium és egy natur SW akromát. szürök, okulárok, barlow, szoval minden.
ugyan én inkább fotozom, de azért benne vagyok minden összejövetelben, ha otthon vagyok. -
popey37
addikt
válasz
5150head #5569 üzenetére
szép hozzászolások, de, és nagybetüs de: miért kellene lehasalni a 90/900 alá? a láb teleszkopos ki lehet huzni, van zenittükör amit direkt erre találtak ki.
nekem volt 90/900, 120/1000 egyik alá sem hasalgattam soha. söt, a mostani egyik tubusom is 100/900, még soha sem feküdtem alatta. acéllébas mechanikát kell venni, vagy az alulábat meg kell kicsit tuningolni, hogy ne inogjon, tök egyszerü: ki kell önteni mügyantával és egy vastagabb vasbeton acélrudat kell beletolni amig nem kötött meg a gyanta. a zsanérnál a csavarokat cserélni kell, a lábrögzitöket oldhato széles kábelkötegelövel kell fixáni. és máris elbirja még a 120-as tubust is. amugy nem a 3láb a gyenge pont, hanem az EQ-1, EQ-2 fej. egy hulladék mindkettö: se csapágy se rendes megmunkálás se polustávcsö, se semmi. gyalázat azokért a fosokért pénzt kérni.
a tubus alá hasalás meg csak duma: ha zenitben nézelödsz az MC és közel függölegesen áll, ott is hasalni kell.az amatörcsillagászat alap mechanikája az EQ-3, ha lehet acéllábbal. ezt már késöbb lehet fejleszteni oragéppel, kétmotoros meghajtással, esetleg goto-val, és lehet a tengelyeket csapágyazni, van hozzá polustávcsö. ha minden meg van javitva rajta még fotozni is jo belépö szinten. a 90/900,vagy a 100/1000, de talán még a 120/1000 is elmuzsikál rajta.
az MC kis optikával ,100mm és alatta, szerintem nem igazán jo választás, a 28-36%-os kitakarás miatt nincs meg a 102, vagy 90 mm optika csak joval kevesebb: pl. a 90-ben van egy közel 3 centis vagy még talán nagyobb segédtükör, ráadásul pont a közepét takarja ki, ahol a legpontosabb az optikák megmunkálása, ezért sokkal lágyabb a képe mint a lencsésnek.
a szinezés meg izlés dolga, engem pl. egy minöségi tubusnál zavar, de egy sima akromátnál, ahol tudom hogy szinez/ van 120/600-as akromátom egyáltalán nem vészes a szinihibája/ ott nem gáz, pláne mélyegezéskor, észre sem veszem, mert észleléskor nem a felszerelésem, tubusom, optikám hibáját keresem, hanem az eget lesem.
a 3 idézettböl Vizi Petit ismerem személyesen, gondolom azért volt ez a válasz, mert meg volt adva a keret forintban.
mizar hozzászolásához annyit, hogy visszakérdeztem volna, hogy akkor ö miért a lencsést nyuzza és miért nem cseréli le MC-re?
xyfree meg lecserélte, de a 127-es már más kategoria. -
popey37
addikt
a 127-es jusztirozhato, bár nekem közel 1 év alatt egyszer sem kellett hozzányulni, megtartja a gyári jusztirt akár évekig. persze nem kell vele kosarazni.
ezért árulják öket szetben, mert ugy tünik hogy olcso, bár a fekete leves csak késöbb jön, lásd a lenti példát.
kezdöként nagyon nehéz vásárolni, ha nincs segitséged egy olyan személyében akinek van tapasztalata.
a boltok rádsoznak mindent ami elfekvö készlet és amugy a kutya sem venné meg.
szinte biztos vagyok abban, hogy a kis MC-k, az olcsobbik szegmens már évek ota ott pihen a polcokon.
ezért mondom mindig, hogy kezdöként lencsést kell venni, ott nem nyulhatsz mellé/ persze itt sem a legolcsobb gagyi müanyag tubust kell megvenni, az SW tubusokkal általában nem lehet mellé nyulni. ahol müanyag a keresö pl. az gyorsan felejtös, mert ott a többi is olyan amilyen. lásd bresser tipusok.
aki kezdöként vásárolni akar, az kérje ki egy tapasztalt csillagász tanácsát, és föként fogadja is meg, mert hiába mondunk itt a forumon bármit, a pénz az nagy ur, ha van hasonlo olcsobb, biztosan azt veszi meg egy kezdö. mondván hogy sporoltam x ezer forintot, hurrá. utána meg jönnek a bajok sorban. persze arra nem gondol, hogy azért olcsobb, mert nincs meg a megfelelö minöség. de ez csak késöbb derül ki.
ez sajnos tapasztalat.
valahol a boltokat is megértem, csak a korrekt tájékoztatás elmaradásával kárt okoznak az amatök csillagász társadalom egyre szükülö rétegének. -
popey37
addikt
egyéltalán nem jönnek ki belöle, a tájékoztatás hiánya egyértelmü, még biroság sem lenne, a békéltetön vége volna az ügynek, ha esetleg mégis biroság, ott már komolyabb kártéritési igénnyel is fel lehet lépni.
nem beszélve a bolt respect-röl, ami ilyenkor a béka segge alá esik vissza és évekig tart ujra felépiteni. -
popey37
addikt
pedig az MC inkább a bolygászoknak valo 127-töl felfelé már igen jo minöségü kép jellemzi, nagy a fokusz, nem kell barlow, jo okulárokkal nincs szini hiba. a lencsés valo inkább mélyegezni, vagy egy jo nagy newton, de az már más kategoria: a nagy méret miatt dobson, azt meg körülményes cipelni, EQ mechanikán meg egyenesen horror.
szolnoki csillagvizsgáloban van egy 30 centis newton 1500 fokusz. a legnagyobb fornax mechanikán csücsül, 3 emberes elöszedni és összeállitani.
nekem volt mindkettö álltalad emlitett tubus a 127-es MC és a 80/500 ED, mivel átpártoltam a fotozásra/ a kezdetektöl ez volt a cél/ igy mindkettö ment a levesbe, most egy 100/900-as ED és egy 120/600-as akromátot használok fotozni.
látomezöben az MC fasorban sincs egy 100-as lencséshez képest, a fátyol köd minhárom része benne van a 100/900-as látomezöjében, ugy, hogy a canon 600D egyben le tudja fotozni.hülyeséget beszélek, nézd el nekem, a 72/420-ban fért el.
-
popey37
addikt
az, hogy nem tájékoztatnak az egy szemét huzás, de minden területen a kerskedelemben van aprobetüs rész. sajnos.
a tubusra visszatérve, ha elmondanák a frankot, akkor azok a tubusok ott rohadnának szét a polcon, mert senki nem venné meg.
nem tudom ez a tubus milyen márka, de a skywatcher eddig a kezem alatt megfordult tubusai mind jusztirozhatoak voltak, volt MC, newton és lencsés is. ugye itt jön képbe a cucc ára, nem biztos, hogy mindig a legolcsobb a nyerö./ azért van ellen példa is./az MC meg sjana egy specko tubus, a kis látomezö miatt mélyegezéshez nem igazán alkalmas, a fö területe inkább a bolygo, bár itt is a méret számit: a 102-es a segédtükör kitakarása miatt nem is 102 mm, hanem kevesebb. ugye a nagyobb méretnél már annyira nem számit a kitakarás, mert van miböl elvenni.
én azért ajánlom mindenkinek aki megkérdezi, a lencsés tubusokat, mert azonos átmérönél sokkal több a fényhasznositása. cserébe a sima akromát kicsit szinez, de azt egy szürövel el lehet tüntetni. és kb. ugyanakkora méret. a 120/600-om kb. 60 centis.a másik nagy baja az MC tipusu tubusoknak a lágyabb kép, egyszerüen a kitakarás miatt nincs olyan kontrasztja mint egy azonos átméröjü lencsésnek.
végezetül a használt cuccok a legjobbak, van amit akár féláron is meg lehet venni, nem kell töle félni, ez nem auto, itt nincs visszatekerve a km ora, ha nem karcos az optika akkor olyan mint a gyári.
nekem pár cucc kivételével mindenem használtan, 60-70%-os áron került hozzám.
/a legutobbi beszerzés egy 100/900 ED APO amit potom 175k-ért sikerült megvenni, volt kis kockázat, mert nem volt képe, de Gyulai Pali összerakta és van egy szuper tubusom, ami most majd 500k-ba kerül a boltban./
szoval ki lehet fogni a jo cuccokat. -
popey37
addikt
válasz
5150head #5556 üzenetére
nehogy feladd, fog még sok kudarc érni, de nem szabad csüggedni. mindenki igy kezdi.
ha tudnád, hogy én mennyit szivtam a különbözö mechanikákkal meg vezérlésekkel. közel 15 év kellett, hogy összeálljon a mostani félprofi fotoscuccom.az a baj sokszor a kezdökkel, hogy bejönnek a topicba, kérdeznek és a végén egész mást vesznek mint amit itt ajánlunk, ezt most nem rád értettem, hanem ugy általánosságban.
a topic összes hozzászolásának legalább a fele erröl szol.
én pl. meg sem vettem volna a helyedben azt a 102-est, inkább kis sporolás és a nagyteso a 127-es. azzal nincs semmi gond, brutális bolygogyilkos: van már átmérö és nagyitás is hozzá. egy AZ-goto simán megbirkozik vele, mert csak 3,5 kilo, mechanikával együtt kis tulzással egy hátizsákban elfér.
ha nincs fotos vénád a 127-es hosszu évekig kiszolgál. -
popey37
addikt
válasz
5150head #5553 üzenetére
amugy meg telejesen igazat adok neked, én hasonlo cipöben jártam, csak tudtam, hogy szart veszek, kockáztattam, bejött és prima tubusom van.
még egy kérdésem lenne: piros a tubusod, vagyis a discovery sorozat? mert a discovery egyetlen tubusa sem jusztirozhato. itt volt rola már vita egy newton kapcsán.
a gyárto nemes egyszerüséggel beleragasztja az optikát a helyére, vagy jol vagy rosszul. az elado meg szív. -
popey37
addikt
válasz
5150head #5553 üzenetére
nem értelek félre, te nem fogalmazol pontosan. szo szerint ezt irtad:
"Amikor ez irányba kifejeztem nem tetszésemet, akkor felajánlották, hogy a 1,5 éves még garis távcsövemet cseréljem le egy teljesen ugyan olyan, de már jusztírozható modellre, ami már nem vagy nagyon ritkán állítódik el."ebben a mondatban szo sem esik arrol, hogy vedd meg a másikat, hanem cseréld le. nekem ebböl az jött le, hogy otthagyod a 102-t és elhozod a másikat.
ebböl már ugysem jössz ki jol a sok utazgatás miatt, ráadásul eladni sem igazán tudod a mostanit, mert kicsi az átmérö és nem sokkal többért nagyobbat lehet kapni, pláne a bazárban.
én még mindig azt mondom, hogy mivel garis, ráfizetéssel vedd meg a 127-est. nem te rontottad el, ök rakták szarul össze, vállalják a kellemetlenséget.
beszéld meg Ivánnal, higgadtan, normális hangnemben és tuti segiteni fog.
a jusztir nélküli tubusoknak koppra jonak kell lenniük, hiszen azért nem kell kollimálni öket, nincs is mivel. -
popey37
addikt
válasz
5150head #5550 üzenetére
szia. hát figyelj, a BTC-ben Iván elég korrekt, ha felajánlotta, hogy kicsréli egy modernebbre, azonnal fogadd el a cserét. az már nem fog elállitodni, ha esetleg mégis, akkor beállithato csavarokkal.
az én 127-em futott velem együtt kocsival biztosan 10k kilométert, soha nem nyultam a jusztircsvarokhoz, mert nem kellett.
sajnos a jusztir nélküli tubusok egyik rákfenéle az, ha nem pontosan ugyanugy tizedmiliméterre pontosan rakod össze, akkor oda a jusztir. van ilyen newton tubus is, söt az SW olcsobb szegmensében az akromátok szintén ilyenek, nincs jusztirozási lehetöség.
a lencséseknél pl. ezért nem szabad szétszedni a lencsepárt, mert tuti nem rakod össze ugyanugy, a hézagolo lemezekröl már nem is beszélek.egy szo mint száz, irány vissza pest és cseréljék be. azt az egy kört szerintem még megéri.
még ha egy pár ezrest ré is kell dobni, még akkor is megéri, ha van kis lovéd plusszban érdemes rákérdezni egy 127-re, hogy mennyi lenne a feléra ha arra cserélnék be./ zárojelben irom és szigoruan köztünk maradjon, ha Ivánnál, csak Ivánnál kp-val fizetsz lehet megkinál valami kis kedvezménnyel is. én már vagy 4x kaptam nem kevés engedményt./ -
popey37
addikt
ja mi történt ma velem, egy alufeldolgozoban jártam rakodni, megláttam a polcokon a különbözö méretü alu profilokat, mondom a targoncásnak: koma nekem abbol az alu profilbol kellene egy 40 centis darab grátisz, megoldhato? erre a koma, rakodás után minden megoldhato. amikor végeztünk kihozott egy 1 méteres darabot, majd hanyatt estem. kérdezte mire kell, mondom, amatörcsillagász vagyok és prizmasint szeretnék belöle csinálni. kiderült, hogy a fia is asztrofotos. beszarás
ugyhogy lesz vagy 3 losmandy sinem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest