Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • vati

    senior tag

    Azt szeretném kérdezni, hogyan lehet kiszámolni egy (tükrös) távcsővel elérhető maximális látómezőt? (vizuálisan és fotografikusan)

    Mi rá a képlet? Gugliztam volna, de nem tudtam, pontosan mire kellene.

    Nyilvánvaló, hogy primer fókuszban egy véges átmérőjű kör lesz a leképzett terület, esetleg belerondít a peremén a sötétedés, különösen ha csak picit nagyobb a segédtükör a sugárkúpnál.
    De van egy karakterisztikus méret, és mivel a fókuszhossz adott, ezt szögméretben is ki lehet fejezni. Ennek a képletére lennék kíváncsi.

    Nyilván benne lesz a nyílásviszony, a segédtükörméret, a segédtükör távolsága a fókuszponttól, a fókuszhossz, és az elrendezés egyéb jellemzői, katadioptrikus távcsöveknél megint más paraméterek, amit nem tudok.

    A megoldandó gyakorlati probléma az lenne, hogyan tudom kiszámolni elméletben egy adott Makszutov vagy SC esetében az elérhető:
    1.) max. vizuális látómezőt, és milyen okulárral ésszerű (h. ne kelljen fölöslegesen nagy látómezejű vagyis drága oklit venni -> legyen az okli látómezeje 50 fok),
    2.) fotózásnál pontosan mekkora szenzorral lehet kifotózni a max. elérhető látómezőt?

    Nagyon nem mindegy, de semmilyen adatot nem találtam erről a neten, távcsőboltokban főként nem. Bármi linket, pointert szÍvesen fogadok, hogy mire érdemes guglizni.

    Asus TUF Gaming A17 / Ryzen7 6800H / 16GB / 512+1024 GB SSD / GeForce RTX 3050Ti "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hol vannak a cölöpök..."

Új hozzászólás Aktív témák