- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mobil flották
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Magisk
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Meridian
senior tag
válasz
zsolti.22 #4035 üzenetére
Na, majd holnap megnézem a packet tracerben a beépített "csomagvizsgálójával"... mondjuk jobb lenne ezt élesben látni, azaz valós eszközön, de erre nekem sajnos nincs lehetőségem.
De szvsz a helper-address mögött futó "processz" az ami a szórt üzenetet unicasttá alakítja, ha hasonló módon műxik mint a windowsos DHCP Relay Agent.... (és miért ne ugyanúgy működne, hisz van rá RFC).
lásd azt a doksit amit előbbiekben linkeltem...
Persze a VLAN ID is segíthet, de mi van akkor ha a DHCP szerver (ami windows-os, és egy szerverszobában van, eseleg másik de nem túl messzi telephelyen) egy-két ugrással messzebb van? Elviekben akkor is működik - ott már nem lesz VLAN ID... -
Meridian
senior tag
válasz
jerry311 #4032 üzenetére
Közben azt hiszem megvan a válasz... pont ahogyan azt halványan sejtettem, a helper-address az ami segít beazonosítani a forrás helyét, és ennek megfelelően a választást támogatja. A windowsos környezetben (mármint ha az útvonalválasztó egy windows szerver) ez a DHCP Relay Agent az ami végzi ezt.
Itt a 16. oldalvégén van a lényeg leírva
http://www.blathy-tata.hu/tananyag/dhcp.pdf -
Meridian
senior tag
válasz
jerry311 #4032 üzenetére
Igen ezt tudom, ip helper-address parancsot is ismerem, ennek segítségével jut tovább egyik alhálózatból a másikba egy szórt DHCP üzenet. De mivel szórt az üzenet és IP nélküli, így hogy van az beazonosítva, hogy az adott VLANban lévő gép a VLAN-nak (vagy alhálózatnak, ha úgy jobban tetszik) megfelelő IP konfigurációt fog kapni, azaz a DHCP a megfelelő pooljából osztja ki az IP-t számára...vagy éppen az helper-address jegyzi azt meg, hogy a szórt üzenetnek a forrás MAC címe melyik VLANból érkezett és közli a DHCP szerverrel azt, hogy a kérés melyik alhálózatból érkezett és ennek alapján válassza ki azt a poolt?
Órán hasonló egyzserű esteke voltak, mint ez:
http://www.youtube.com/watch?v=fkvuDOOFd0EA Cisco is csak ezt az egyszerű esetet írja le:
-
Meridian
senior tag
Lenne egy - valószínűleg egyszerű - kérdésem: sokat gyakoroljuk a CCNA képzésen a VLSM, és az ehhez passzoló VLAN tervezést, konfigurálást, és ACL-eket. Ugyanakkor ha már van több alhálózatunk egy LAN-on, akkor hogyan célszerű a DHCP-t konfigurálni. Egy windowsos szerverrel egy esetleg két alhálzatot le lehet fedni a dinamikus IP címkiosztással, de ha pl 4-5 van, akkor azt hogyan? Nyilván nem az a megoldás, hogy a hozzáférési rétegben (Cisco hierarchikus hálózat tervezési módszer) az adott VLANon van egy-egy DHCP "szerver(ecske)" csak ezért...
Általában a példák a CCNA képzésen - érthető okból - egy routeren van beállítva, és még nem volt olyan példa ahol több alhálózat is ki lett volna szolgálva. Lehet, hogy rosszul tudom, de a switcheken is lehet létrehozni DHCP-hez IP poolokat, és a megfelelő alhálózathoz rendelni? Hogy működik ez, tudna valaki nekem ebben némi infót adni? L2 switchek vagy multilayer L2/L3 switchek ezek?
Egyébként lassan végére érek a negyedik félévnek, és természetesen minősített vizsgát is megpróbálom.
-
Meridian
senior tag
-
Meridian
senior tag
csak nem erre az állásra?
http://www.jobinfo.hu/allas/2nd-level-help-desk//2530609/Tpjb-h
ha igen, privátban megsúgod hozzávetőlegesen mennyit ajánlottak kereseti lehetőségnek?Nekem még nincs meg a CCNA, a netakadémián a 3. félévben vagyok - de majd hivatalos vizsgát is akarok tenni, aztán később lehetőség szerint tovább fejlődni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Titanium Black - Használt, karcmentes
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest