- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Íme az új Android Auto!
- iPhone topik
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ablakos
őstag
Természetesen a php-val van megint gond. A remi-php72 (esetleg remi) tárolóból telepítettem minden php csomagot. A php-pgsql fel megy hiba nélkül, de a php-v -re:
# php -v
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'pgsql' (tried: /usr/lib64/php/modules/pgsql (/usr/lib64/php/modules/pgsql: cannot open shared object file: No such file or directory), /usr/lib64/php/modules/pgsql.so (libpq.so.5: cannot open
shared object file: No such file or directory)) in Unknown on line 0
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'pdo_pgsql' (tried: /usr/lib64/php/modules/pdo_pgsql (/usr/lib64/php/modules/pdo_pgsql: cannot open shared object file: No such file or directory), /usr/lib64/php/modules/pdo_pgsql.so (libpq.s
o.5: cannot open shared object file: No such file or directory)) in Unknown on line 0
PHP 7.2.3 (cli) (built: Mar 2 2018 12:41:10) ( NTS )
Copyright (c) 1997-2018 The PHP Group
Zend Engine v3.2.0, Copyright (c) 1998-2018 Zend Technologies
with Zend OPcache v7.2.3, Copyright (c) 1999-2018, by Zend TechnologiesVan valakinek 7.2 -es php telepítésre tippje?
-
sonar
addikt
-
Andralin
aktív tag
-
Andralin
aktív tag
/etc/yum/yum-cron.conf
/etc/yum/yum-cron-hourly.confMi a különbség a két fájl között? Mikor melyiknek a beállításai a lényegesek, magasabb prioritásúak?
Én a /etc/yum/yum-cron.conf fájl állítottam be és indítottam el a service-t.
Azóta a root már több hibaüzenetet kapott a hourly-val kapcsolatban:
Subject: Cron <root@localhost> run-parts /etc/cron.hourly
/etc/cron.hourly/0yum-hourly.cron:
Could not get metalink https://mirrors.fedoraproject.org/metalink?repo=epel-7&arch=x86_64 error was
14: curl#77 - "Problem with the SSL CA cert (path? access rights?)"Ez mitől lehet? Mit akar a hourly-től, nem elég a simát beállítani, ahogy te is írtad?
-
Vladi
nagyúr
Régi. A kor tipikus gépeihez lett szabva, aztán ott megmaradt. Én egy 2600+ sempronos gépen használom még, 1 giga ram, arra ideális. Olyan kis komótosan tud bootolni...
De egyébként is nagyon szerettem, mert Fedora Core 6 alapú, az meg az első linux disztró volt, amit kizárólagosan használtam. Az az érdekes, hogy a FC 6 utolsó néhány kernele már úgy volt aláírva, hogy RH Corp.Egyébként anno még egyértelmű volt, hogy melyik fedora variáns van folytatva:
RHEL/Centos 4 = Fedora Core 3
RHEL/Centos 5 = Fedora Core 6
RHEL/Centos 6 = Fedora 12-13
RHEL/Centos 7 = Fedora 19-20
Az utóbbi kettő már hibrid. De most olyan 3-4 évvel kell számolni, az durván fedora 25-28.(#614) bacus:
Ha így vagy vele, a 8-as még annyira sem fogod szeretni. Az új technológiák lassan oda is megérkeznek, ide a bökőt, hogy X se lesz benne! Fedora 25-26-ot tessék nézegetni, hogy az milyen, mert kb olyan lesz.
Ha esetleg megoldható, hogy RHEL-re váltsatok, akkor azt javaslom. Jó az persze fizetős, nem is olcsó, de akkor még van plusz 4 éved. 2024-ig.
-
bacus
őstag
gyakorlatilag minden megváltozott, így a rossz, hogy egyáltalán tanulnom kellett, foglalkoznom vele, és még mindig van ami nem megy.
(pl az "új" kernellel nem indul a laptopom, nem megy az xrdp, pedig a vnc-t nagy nehezen sikerült jól beállítani, a wine repoból feltéve nem megy rendesen (32 és 64 bites kavarodások), egy éjszaka ment rá, hogy egy frissebb wine-t belefordítsak, a gnome 3-t nem tudom megszeretni, és még biztos sorolhatnám)A hatos Centos kiválóan teszi a dolgát az általam telepített szervereken mindenhol az van, nem akarok egyelőre áttérni. A baj, nyilván az, hogy nem látom még a hetes előnyét. Pont úgy vagyok vele mint a win7-tel, hogy tudom, nemsokára lejár a support, még biztonsági javításokat sem kap, de a win8 és a win10 se győzött meg, csak a (számomra) nyilvánvaló hátrányukat látom, akkor mire jó?
(persze kíváncsi vagyok ennek is a végére, mert ha jól tudom akkor a windows pc-k több, mint 50%-n még win7 fut, ezt nem biztos, hogy olyan könnyen leírják, mint az xp-t)A centos meg megy előre, várom hátha a 8-as tetszeni fog
-
Vladi
nagyúr
Igen, a 7-eshez sose lesz újabb. Ezt fogják faragni amíg tart a támogatás.
Az pl: az 5 2017 árprilisig támogatott és 2.6.18 kernel van benne.
a 6 meg 2.6.32Ha nagyon kell újabb kernel, akkor az elrepóban találsz. De a gyári ez marad.
(#606) bacus:
Sajnos azzal nem tudsz mit csinálni, ha xy program kell és nem lehet linuxot feléleszteni.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Nincs honnan találnia. Esetleg a tárolóban lévő ha változik, akkor szólhat, de inkább csak ha nagyobb lesz a verziószáma.
Én nem tudok más megoldás, ha jól megy amúgy felesleges piszkálni.
Mondjuk ilyen esetben én már inkább forrásból tenném fel. Egy ideig nézegettem, de amikor egy újabb verzió bugosabb volt mint a régi (gnome-commander) akkor maradt a régi amíg megy. -
Vladi
nagyúr
Sajnos véget ért.
Nagyon jó kis csapat volt, ilyen rhce oktató szint.
A közösség más irányba ment, volt másik fedorás oldal: hu.fedoracommunity.org, de behalt. Meg volt ennek is utódja: fedora-hungary.hu vagy mi, de az is behalt. Most ígérnek valamit a facebookon. De már legszívesebben betrollkodnék, hogy amióta meghalt a király egy értelmes oldalt nem bírnak összehozni.
Én gondolkodom, hogy saját kezembe vegyem, de ahhoz a jelenleginél több szabadidő kéne.
-
Vladi
nagyúr
Okés, próbálok hozzájrulni. Régi cikkem: link.
Alapfogalmakat tisztáz.Mikor tárolót felveszel, min 2 fájl kell neked:
/etc/yum.repos.d/valami.repoEz írja le a repó adatatit. Elérési hely stb.
/etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-valami
Ez egy azonosító kulcs, ami hitelesíti a csomagokat. Hogy nehogy kamu adatot kapj, pl: vírus.
Amikor felveszel egy tárolót, az 1.t sima txt-ben beteheted. Első telepítésnél letölti a kulcsot.
Ha ezt az egészet rpm-ből telepíted, akkor gyak ugyan ezeket kapod. Viszont a csomagkezelővel tudod kezelni, és azzal is kell! Erre oda kell figyelned.
-
Vladi
nagyúr
Letöltöttem, telepítzettem kézzel. A hiba az önkészülékében van.
Első lépéskén yum clean all
Ha így se megy, akkor a netkapcsolatodat nézd meg. Névfeloldás proxi akármi.Egyébként ennyi az rpm tartalma:
/etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-webtatic-el7
/etc/yum.repos.d/webtatic-archive.repo
/etc/yum.repos.d/webtatic-testing.repo
/etc/yum.repos.d/webtatic.repo
/usr/share/doc/webtatic-release-7/GPLv2Ebből a webtatic.repo kell neked feltétlenül. gpg kulcs nélkül is elvagy.
A tartalma:
[webtatic]
name=Webtatic Repository EL7 - $basearch
#baseurl=https://repo.webtatic.com/yum/el7/$basearch/
mirrorlist=https://mirror.webtatic.com/yum/el7/$basearch/mirrorlist
failovermethod=priority
enabled=1
gpgcheck=1
gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-webtatic-el7
[webtatic-debuginfo]
name=Webtatic Repository EL7 - $basearch - Debug
#baseurl=https://repo.webtatic.com/yum/el7/$basearch/debug/
mirrorlist=https://mirror.webtatic.com/yum/el7/$basearch/debug/mirrorlist
failovermethod=priority
enabled=0
gpgcheck=1
gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-webtatic-el7
[webtatic-source]
name=Webtatic Repository EL7 - $basearch - Source
#baseurl=https://repo.webtatic.com/yum/el7/SRPMS/
mirrorlist=https://mirror.webtatic.com/yum/el7/SRPMS/mirrorlist
failovermethod=priority
enabled=0
gpgcheck=1
gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-webtatic-el7Van mirrorja is.
Vazzze! A gedit mikor lett ilyen izé felületű, mint az új ms offiszok? Ilyen ribbon?
-
Vladi
nagyúr
A repó rpm-ek legtöbbször csak a yum beálíltó txt-ket, és gpg kulcsokat tartalmaznak.
Ha van tükrözése akkor kézzel is hozzá tudod adni és akkor menni fog.Tim82:
Megnéztem, igen egy frissítés leszedte az alapértelmezett appokat. Talán újat akartak helyette. Utána lehet járni, bár nem hiszem, hogy ennyire érdekel.
A gnome-packagekit-updater és gnome-packagekit-installer csomagokat kell feltenned. Akkor lesz frissítő és csomagkezelő a rendszereszközök alatt (mate)
Valamikor volt már ilyen amúgy. talán pont a 7 jött ki grafikus csomagkezelő nélkül.
-
-
Vladi
nagyúr
Megnéztem 6-os alatt. itt úgy van, hogy a transmission csomag ez valami metacsomag, nincs tartalma. szét van bontva több darabra:
- transmission-cli
- transmission-common
- transmission-daemon
- transmission-debuginfo
- transmission-gtk
- transmission-qtA nevekből nagyjából kiderül, hogy mi micsoda. érdemes ilyenkor rákeresni a csomagkezelőben. Mert a disztró másként is felépíthet egy csomagot, mint amihez szoktál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Nintendo Switch 2
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Építő/felújító topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Formula-1
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest