- Prohardver app (nem hivatalos)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Légies iPhone halvány színei
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- 8300 mAh, maradhat?
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
No, a CentOS 7-es notim úgy tűnik, hogy csomagfrissítések közben lekapcsolt és eltávozott az örök vadászmezőkre.
Egyszer már volt javítva az alaplap, szóval fel voltam rá készülve, van cserealaplap.
Kérdés, hogy képes-e azt kezelni a CentOS 7 rendszerújratelepítés nélkül, hogy 1. csomagfrissítés közben kapcsolt le teljesen a rendszer, 2. másik alaplap kerül alá, ami ugyan hardveresen ugyanaz, de eltér a hardverazonosító (pl. az alaplap egyedi szériaszáma). Magyarán alaplapcsere után hajlandó-e beboot-olni a jelenlegi rendszer, vagy a systemd szerint ez már olyan fokú biztonsági kockázat, hogy azért se.
-
Tim82
félisten
CentOS 7-en szeretnék beüzemelni egy C-Media CM6631A USB-S/PDIF transzportot. A CentOS rendszer-szinten is látja, valamint az Alsamixer is, ki tudom választani alapértelmezett kimenetnek is, csak épp hangot nem hajlandó adni. Ugyanezt átdugva Windows-os gépre (persze, telepített CM6631A driverrel) semmi gond.
A CM6631A-nak elvileg mennie kellene alapból a 3.10-es kernellel. Valakinek valami ötlet, mit nézzek meg?
-
Tim82
félisten
Sehova, mert kb. addig volt fontos, amíg csak CentOS-os gépem volt. Amióta megint van Windows-os, azóta nem próbálkoztam.
Amúgy minden mókolásnál egyszerűbb megoldás feltenni VirtualBox-ba a CentOS 7 32 bites változatot és az alatt megoldani a szükséges csomagok elkészítését. (Itteni utolsó poszt.)
-
Tim82
félisten
A gnome-packagekit-updater és gnome-packagekit-installer csomagokat kell feltenned. Akkor lesz frissítő és csomagkezelő a rendszereszközök alatt (mate)
Köszönöm.
Valamikor volt már ilyen amúgy. talán pont a 7 jött ki grafikus csomagkezelő nélkül.
Emlékeim szerint (és nagyjából két-három hónappal a 7 kijötte után telepítettem először CentOS 7-et az erre kiszemelt notira) az biztosan nem. 5, 6 nem lehet inkább? Nem mintha annyira lényeges volna.
-
Tim82
félisten
Cinnamon, Gnome, az előbbin az Adminisztráció, az utóbbin a Rendszer menü része volt a Szoftverfrissítés menüpont. Nézd meg esetleg, gondolom, Mate-n is meg kell lennie valamilyen hasonló helyen a CentOS menürendszerében. Ez volna a "disztróba beépített" megoldás frissítésre. Az, hogy eltűnt, kb. olyan, mintha Win-en eltűnt volna a Vezérlőpult -> Rendszer -> Windows Update... Oké, itt van Yumex.
Mondjuk úgy néz ki, másnak is volt mostanában ilyen [link], csak még nem találtam meg a módot, hogyan tudom visszahozni.
-
Tim82
félisten
Volt most egy kisebb, főleg a Cinnamont érintő frissítés, azzal javult a helyzet.
Viszont eltűnt a Szoftverfrissítés a rendszeralkalmazásokból (bármelyik DE-be bejelentkezve nincsen meg), azt hogy lehet visszahozni? Nem csináltam semmi olyasmit, ami miatt el kellene tűnnie. Nem mintha nem lenne Yumex, de akkor is bosszantó, hogy egy rendszeralkalmazás fogja magát és eltűnik.
-
Tim82
félisten
A frissítés óta újra van elég komoly screen tearing.
Konfig röviden: Thinkpad X201, Intel Core i5-520M + Intel HD Graphics, Cinnamon ablakkezelő.Eddig az volt a (nem tökéletes, de nagyjából működő) megoldás, hogy itt:
/etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
be kellett tenni ezt:
Option "TearFree" "true"
Most már ezzel sem jó.
Nem mintha nem élném túl, amióta az X201-gyel hardveres gond volt (javíttatni kellett az alaplapot egy elszállt IC miatt), amúgy is csak másodgép.
-
Tim82
félisten
Úgy értem, hogy BIOS minden meghajtót lát - SSD-t, optikai meghajtót -, a Parted Magic (Ablakos fórumtárs kedvéért egy tök jó, kifejezetten lemezműveletekre és -diagnosztikára specializált mini Linux disztró, a Hiren's Boot CD-n van pl. rajta) is látja, tudja formázni, particionálni, a tesztjei szerint is minden rendben van.
Csak oprendszert nem tudok telepíteni rá, legalábbis ebben a gépben, amióta a hibernálásból nem tért magához a tegnap este feltett CentOS 7, de egyáltalán nem.
-
Tim82
félisten
Régivel is, frissítettel is. Frissített pendrive-ról (LiLi-vel és Win32diskimager-rel is kiírva) és DVD-ről is, régit csak DVD-ről.
Lenovo Thinkcentre M55, Intel Q965-ös chipsetes alaplap, nem tudom, milyen RAID vezérlő lehet az alaplapon, mert nem írják Lenovóék sem.
Mondjuk valószínűleg valami hardveresen szállt el ezzel a hibernálással és nem magához téréssel, mert más (Windows 7, Ubuntu Studio - az előbb néztem meg velük) sem akar elindulni, ha telepíteném.
Pedig cseréltem már kábelt, volt BIOS alap visszaállítás, át is dugtam már másik SATA portba, hátha.
-
Tim82
félisten
No, hát a következők a hibaüzenetek általában (nem következetesen mindig ugyanott, ugyanazokkal a hibaüzenetekkel akad el, de ezeket kaptam el többszöri próbálkozásra):
- failed to start device-mapper multipath device controller
- failed to start Create static device nodes in /dev
- failed to start udev Kernel Device Managera végén meg "panic occurred, switching back to test console".
A tippem az, hogy valamiért a RAID-képes SATA vezérlőt nem szereti az alaplapon (volt már DMRaid-re hivatkozó hibaüzenet is), mert önmagában az SSD jó amúgy, más live oprendszer pl. látja, SMART ellenőrzésen oké. Pedig amúgy a RAID mód ki van kapcsolva.
-
-
Tim82
félisten
Valamiért csak a régi, tavaly őszi CentOS 7 DVD-vel ment a telepítés, ami kb. minden DE-t tartalmaz: KDE, XFCE, Gnome 3... Mindenesetre megvan a Cinnamon-os alaprendszer, majd finomhangolom még. Szép és reszponzív, de azért a frissítések telepítése majdnem olyan lélekemelő élmény volt, mint Win 7-telepítésnél szokott lenni az utóbbi két év frissítéseinek felhúzása...
A Thinkpad X201-en valami förtelmesen elkezdett szaggatni meg lassulni a GUI; úgy, hogy pár százalék volt csak a processzorhasználat, pörgette ezerrel a ventit is... Feltételezem, hogy ez akarna lenni a sokat emlegetett tearing, remélhetőleg ezzel megoldottam most ezt is.
-
Tim82
félisten
Ha CentOS 7-et akarok Cinnamon ablakkezelővel telepíteni, ez a leírás jó?
(Gyakorlatilag összeraktam most egy Core 2 Duo-s munkaállomást, Lenovo Thinkcentre M55 alapon, E4300 procival, 8 GB RAM-mal, Nvidia GT520-szal meg egy 60 GB-os SSD-vel, erre kerülne rá.)
-
Tim82
félisten
Származhat-e abból bármilyen hátrányom, hogy az ntp-t lecseréltem a Yumex problémázása miatt ntpdate-ra (és az ntp lecserélésével nincs ipa-client csomag sem)?
Desktop rendszerként használom a CentOS-t, legfeljebb itthoni NAS-t érek el vele. (Ha jól sejtem,nem, de kellene egy kis megerősítés.)
-
Tim82
félisten
Próbálom újratelepíteni a notit, a Steam klienssel korábban nem volt gondom, most ezt a kimenetet kapom a telepítés utáni első futtatásra. Pontosan mi lehet a gond?
-
Tim82
félisten
Köszönöm mindenkinek az inputot, ebből /home és /etc mentés, majd clean install lesz. De csak alaplapcsere után a notimban. Ugyan megcsinálták a közvetlen hibát szervízben, viszont vannak jelei annak, hogy ez csak időleges, elő fog jönni más is.
-
Tim82
félisten
Yumex-es csomagfrissítés közben meghalt a gépem (azzal nem összefüggő hardverhiba), a rendszer másik gépben nem hajlandó beboot-olni, systemd hibára hivatkozva.
A kérdésem az, hogy ha újratelepítek és visszamásolom a /home mappát (van róla mentés), akkor kb. visszakapom a hardverhalál bekövetkezte előtti rendszerem?
-
Tim82
félisten
CentOS 7.1 eddigi issue-k:
- szerintem nem 100%-os a Gnome 3 GUI, volt már, hogy "beragadt" pl. a fájlkezelő menüje a képernyőn, vagy késve frissíti a Conky óráját (értsd: minimalizálom a tálcára pl. a böngészőt, feltűnik a desktop, akkor egy pillanatra eltűnik a Conky időkijelzése, majd visszajön - ezeket korábban nem csinálta).
- a Totem csomagjával a systemd szerint vannak gondok, feldobált rendszeresen figyelmeztetéseket, ezt mondjuk letiltottam.Nagyjából ennyi eddig nálam, egyik sem vészes vagy zavaró. (Thinkpad X201 / Core i5-520M + integrált HD Graphics / 8 GB RAM / Intel G2 160 GB SSD a konfig a CentOS alatt.)
Ja, Torchlight II-ből pár hete kijött Steam-en a Linuxos változat, tökéletesen fut.
-
Tim82
félisten
Én az előbb futtattam le a frissítést Yumexből.
Egyelőre rendben lévőnek tűnik, változott a Network Manager (korábban pl. csak akkor volt választható opció a mobilnet modem, ha volt bent sim, most kijelzi, csak kiírja, hogy nem elérhető - kipróbálni majd hétvégén fogom), kedvenc vesszőparipáim, a tlp, tp_smapi működnek.
Egyedül egy külső tárolóval volt gondja (Ulyaoth - Spotify kliens), de azt is megoldottam.
-
Tim82
félisten
Felmerült bennem már korábban, hogy valahogy beszívtam egy rootkit-et, de rkhunter-rel nézve semmit sem talált.
A CPU terhelés is megugrik olyankor, de nem 100%-ra, hanem kb. 50-60-ra. Tekintve, hogy négy szálról van szó és egy szálon ugrik meg, szerintem annak sem lenne szabad megfognia... mégis.
-
Tim82
félisten
Egyik sem, a lentebb linkelt oldalról (ami amúgy a gnome.org
), egy FF add-on segítségével egy kattintással lehet telepíteni az ott lévő extension-öket Gnome 3-hoz.
Van onnan más extension is, de némi logfigyelés után ez okozhatja. Nem is a CPU terhelés ugrik meg, hanem a hálózati forgalom - mintha akkor "dermedne le" a gép, amikor ez lekéri az időjárás-adatok frissítését.
-
Tim82
félisten
Köszönöm.
Lehet, hogy megvan a ludas, egy-két napon kiderül. Valószínűleg az OpenWeather kiterjesztés kezdett el furcsaságokat művelni, úgyhogy kikapcsoltam most.
-
Tim82
félisten
Újabban időnként valami "megfogja" a gépet, jellemzően akkor, ha már jó pár napja megy és több sleep-wake cikluson van túl; ilyenkor van, hogy hosszú másodpercekre nem hajlandó kattintásra reagálni. Elvileg nem throttling/túlmelegedés okozza, a noti langyos levegőt fúj ki magából, a procihasználat nem ugrik meg, így hardveres okokat kizárnék. Az egérmutatót tudom mozgatni. A dolog nem böngészőfüggő, Opera 12.16 és Pale Moon alatt is csinálja, jellemzően ezek valamelyike, Thunderbird, illetve a háttérben a Dropbox kliens megy. Mi lehet az ok, illetve hol tudok ilyesminek utánanézni (= milyen log-okat túrjak elő, honnan)? (A konfig: CentOS 7 / Lenovo Thinkpad X201 / Intel Core i5-520M a saját IGP-jével / 8 GB RAM / Intel G2 160 GB-os SDD.)
Előre is köszönöm.
-
Tim82
félisten
Follow-up a trim-es thread-del kapcsolatban.
Rájöttem, hogy miért nem működik (vagy legalábbis nem működik jól) az automatikus trim. (Az SSD egy Intel X18-M G2 160 GB.)
A megoldás ez volt:
Change the value of issue_discards option from 0 to 1 in /etc/lvm/lvm.conf. (forrás)
Ezek után már ezt kapom kimenetként:
[tim@localhost ~]$ sudo hdparm -I /dev/sda | grep TRIM
[sudo] password for tim:
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)
* Deterministic read ZEROs after TRIM
[tim@localhost ~]$"Minden jó, ha a vége jó"
-
Tim82
félisten
Szigorúan elméleti kérdés: egy PIII alapú laptopon (mondjuk Celeron 600 MHz / 512 MB RAM / ATI Rage Mobility VGA / 800*600-as felbontású kijelző) mennyire lenne használható egy CentOS 5 XFCE-vel (vagy LXDE-vel, ha az lehetséges)? Mondjuk vinyó helyett egy CF kártya vagy egy kisebb mSATA SSD menne bele átalakítóval.
Gondolkodom egy "retro gamer laptopon", kb. ilyesmi specifikációkkal (a futtatandó játékokkal ennél bőven gyengébb gépen játszottam anno és alapvetően kényelmesebb megoldás lenne, mint a Virtualbox/DOSBox/Wine-s próbálkozások), esetleg egy triple boot felosztással (FreeDOS / Win 98SE / valamilyen elfogadhatóan futó Linux). Mivel a CentOS-t használom napi szinten, nem volna rossz, ha alkalmas lenne a gépen lévő "modern" rendszernek.
-
Tim82
félisten
CentOS 7 az mtp-kezelésért felelős csomagok telepítése után teljesen jól kezeli a Nokia Lumia 820-amat. Egyedül a (sikeres) leválasztás után dob fel valamilyen hibaüzenetet, de ennyi belefér - gond nélkül látta mind a telefon saját háttértárját, mind a benne lévő micro SD kártyát. Utóbbira kipróbáltam a fájlmásolást is.
(Follow-up, mert korábban részemről felmerült említés szintjén a téma már itt.)
-
Tim82
félisten
válasz
Claude Leon #212 üzenetére
Ezen átrágtam magam hétvégén többször is, de nem tudtam vele megoldani (vagy valamit én néztem el, tekintve, hogy relatíve kezdő Linuxosként nem túl könnyen emészhető olvasmány). Mindenesetre köszönöm!
Viszont most a GParted-es megoldás működött - a lefoglalatlan 64 GB-ra "ráhúztam" az LVM-es partíciót, majd a system-config-lvm segítségével kiterjesztettem a /home-ot erre a 64 GB-ra.
Minden jó, ha a vége jó.
-
Tim82
félisten
Tegnap este SSD-t cseréltem (96 GB-os SSD-ről 160 GB-osra), a régi SSD tartalmát CloneZillával átklónoztam az újra. A klónozás 1:1-ben történt, maradt 64 GB lefoglalatlan terület az új SSD-n, erre szeretném kiterjeszteni a /home-ot. Milyen paranccsal vagy tool-lal volna legcélszerűbb? (Más Linux disztró alatt ezt GParteddel megoldottam, ez itt nem járható út az LVM miatt, ahogy ebbe korábban is belefutottam.)
lvextend -L+64G /home (illetve /dev/centos/home-mal is) parancsot már próbáltam, az nem hajtotta végre (ha otthon leszek estefelé, bemásolom a kimenetet, ha ez lényeges).
Gondolom, a partíció megnövelése után a partíción használt fájlrendszert is ki kell terjeszteni a megnövelt partícióra, ha jól értettem ez alapján.
-
Tim82
félisten
Nem tudom, az ID első része nekem sima hack'n'slash, persze annak meg jó. A másodikat viszont szeretem, jó a történet és jól sikerült a D&D 3rd edition szabályrendszer implementálása.
A BG-t, PT-t meg történet és karakterinterakciók miatt szeretem jobban az ID-knél.
Valószínűleg rászánom magam majd valamelyik GOG-os akcióban az újra megvételükre... előbb-utóbb. Az eredeti játék amúgy elvi kérdés nálam.
-
Tim82
félisten
Én még onnan sem szeretném egyelőre újra megvenni őket, hiszen itt figyelnek a polcomon.
Win 7-nél annyi a nyűg, hogy csak csökkentett módban lehet az eredeti (nem modernizált) verziókat feltenni. Meg az általános probléma, hogy widescreen felbontásokat nem támogatnak. Erre van mod - ami pont az én Baldur's Gate verziómmal nem működik.
A kacsacsőrt milyen irányba kell értelmezni?
(Mármint fura lenne, ha az ID lenne a jobb, de persze ízlés kérdése.)
-
Tim82
félisten
Ezek az Infinity Engine-os RPG-k mind '90-es évek második felében megjelent játékok, talán az Icewind Dale II 2001-es, szerintem még Win 95-ön is elfutnak. Én még egy Windows ME-s Celeron 366 MHz-es gépen játszottam velük először, ha jól emlékszem, 192 MB RAM-mal, Voodoo 2 Banshee-vel. Windows 7-en ellenben már igencsak trükközni kell a feltételükkel, XP alatt nem volt gond, Wine alatt is decensen futnak (csak épp a Kubuntus R61-emen próbáltam, amit hetek óta nem vettem elő).
Persze, lassan mindegyikből van modernizált újrakiadás, a Beamdog nevű cég megvette a jogokat és egymás után adja ki a ráncfelvarrott változatokat, de ha egyszer megvannak az eredetik, nem biztos, hogy némi ráncfelvarrásért és minimális plusz tartalomért kiadnék újra pénzt.
-
Tim82
félisten
Gyors teszt Windows-os Evernote-klienssel: települ, működik. (Egyelőre lusta vagyok előkaparni újra a külső DVD-t vagy a dokkolót optikai meghajtóval, hogy játékkal is kipróbáljam - hja, eredeti CD/DVD-ken vannak meg a játékok.)
Az itt linkelt leírást követtem, az ott belinkelt Wine rpm csomagot telepítettem.
Hátulütők:
- a openal-soft-1.16.0-2.el7.x86_64 és jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.el7.x86_64 csomagokat el kellett távolítani, helyette 32 bites csomagokat telepített a Wine
- következmény: VLC vagy SMPlayert nem lehet használni, a 64 bites openal csomagot követelik meg, más hátrányt nem tapasztaltam (az alapértelmezett Videók alkalmazást nem érintette a történet).Mindenesetre elgondolkodtam, hogy nem járnék-e jobban a kissé macerás telepítésű 32 bites Wine helyett egy virtuális gépben futtatott Windows XP-vel; van beépített VM alkalmazás a CentOS 7-ben, meg feltettem a VirtualBox-ot is, amit azért kiismerek. Viszont csak azért a pár kisebb játékért...
-
Tim82
félisten
Most ebbe (a frissebb openal csomag eltávolítása után újra megpróbálva):
Transaction check error:
file /usr/share/man/man1/jackd.1.gz from install of jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.sdl7.i686 conflicts with file from package jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.el7.x86_64
file /usr/share/man/man1/jackrec.1.gz from install of jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.sdl7.i686 conflicts with file from package jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.el7.x86_64Eltávolítottam a 64 bites jack-audio-connection-kit csomagot, megnézem újra.
-
Tim82
félisten
Az ebben a posztban lévő megoldás itt akad el:
Hiba: Csomag: openal-soft-devel-1.15.1-3.sdl7.i686 (/openal-soft-devel-1.15.1-3.sdl7.i686)
Megkövetel: libopenal.so.1
Hiba: Csomag: openal-soft-devel-1.15.1-3.sdl7.i686 (/openal-soft-devel-1.15.1-3.sdl7.i686)
Megkövetel: openal-soft = 1.15.1-3.sdl7
Telepítve: openal-soft-1.16.0-2.el7.x86_64 (@epel)
openal-soft = 1.16.0-2.el7
Hiba: Csomag: wine-openal-1.7.22-1.sdl7.i686 (/wine-openal-1.7.22-1.sdl7.i686)
Megkövetel: libopenal.so.1
Próbálja meg használni --skip kapcsolót a probléma elkerüléséhez
Próbálja meg futtatni: rpm -Va --nofiles --nodigestHa jól értelmezem, a libopenal.so.1 függőség hiányzik a sikerhez. (Lehet, hogy hülyeség, próbáltam 32 bites openal.so.1 csomagot keresni, de nem tudtam telepíteni.)
-
Tim82
félisten
A Playonlinux (legalábbis ami felmegy a CentOS tárolókból) biztosan nem működik sajnos.
Köszönöm, pont az előbb bukkantam rá én is, bepróbálkozom valamelyik ott írt megoldással. A topik elején lévő workaroundtól az összes hajszálam égnek állt, szerencsére valaki feltette az eredményt, ahogy írtad, "szamizdat" rpm-eket.
Mondjuk nem akarok nagy dolgokkal játszani - csak kedvenc Infinity Engine-os RPG-imet (Baldur's Gate, Planescape Torment stb.) akarom feltenni, azok amúgy szépen mennének Wine alatt.
-
Tim82
félisten
Wine-témára visszatérve:
Jól értelmezem, hogy leginkább az a gond vele, hogy CentOS 7-en konkrétan csak 64 bites verzió települ, ami nem futtat 32 bites Windows-os programokat, ezért kb. használhatatlan? (Nézegetem a gog.com Linuxos kínálatát, eddig még nem találtam olyat, amelyiknél ne lenne ez a figyelmeztetés: Notice: game comes with a 32-bit binary only.)
-
Tim82
félisten
Reboot után a hdparm -I /dev/sda | grep TRIM kimenete ugyanaz:
Data Set Management TRIM supported (limit unknown)
A Vladi-féle teszt alapján ugyan működik a trim, ha hihetek a végkövetkeztetésnek, ami viszont fura volt, hogy a létrehozott tesztfájl is csupa nullából állt. Mindegy, gondolom, jó lesz.
-
-
Tim82
félisten
Az megvan már. Gyakorlatilag minden megvan, ami az újratelepítés előtt is megvolt. (Talán nem telepítettem valami gnome shell kiterjesztést, ami most nem is hiányzik különösebben és ennyi, más nem jut eszembe.)
Cserébe megvan a kívánt ~ 70 GB home, 20 GB root és 2 GB swap felosztás, ennyit megért a dolog.
Ja, meg még a trim beállítását nem csináltam meg az fstab-ban, de az ráér.
*
Jut eszembe, ha valakinek fontos lehet, akkor pl. én ez alapján tettem fel Spotify klienset, ez alapján meg Steam-et.Utóbbinál skippeltem az rpmforge repó telepítését, mert epel van.
Mindkét tárolónál (Ulyaoth, Steam) jó alacsonyra van állítva a prioritás, de enabled-en hagytam, mert nem kavarnak be semmibe. A Spotify linuxos kliense állítólag szökőévben egyszer frissül, ha frissül.
-
Tim82
félisten
Hát pont ez az, hogy a leírás szerint csináltam, a /home-on belülre töltöttem le wget-tel a forrást, majd onnan futtattam terminálból az rpmbuild-et. Ennek ellenére NEM a /home-on belülre tette az rpmbuild eredményét, hanem a /root-ba csinált neki könyvtárat. Hozzáteszem, hogy az előző alkalommal, amikor megcsináltam a leírás alapján ugyanígy, a /home-ba tette az eredményt...
Mindegy, most már jó, kipróbáltam, működik. Root jogú felhasználóként léptem be a /root/rpmbuild/RPMS/x86_64 könyvtárba, úgy futtattam újra a localinstall-t, onnantól oké.
-
Tim82
félisten
Biztosan nem voltam korábban egyértelmű, bár írtam szerintem: mert nem oda teszi az rpmbuild parancs eredményét, hanem a /root/rpmbuild/RPMS/... útvonalra. Értelemszerűen én is azt feltételeztem volna, a leírás szerint is a /home-ba kellene tennie, ami alapján csinálom.
-
Tim82
félisten
Jogos, a csillagot én kb. joker karakterként értelmeztem a leírásban.
Viszont így meg ez az eredmény:
[tim@localhost ~]$ sudo ls /root/rpmbuild/RPMS/x86_64
gobi_loader-0.7-1.x86_64.rpm gobi_loader-debuginfo-0.7-1.x86_64.rpm
[tim@localhost ~]$ sudo yum localinstall --nogpgcheck gobi_loader-0.7-1.x86_64.rpm
Betöltött bővítmények: fastestmirror, langpacks, priorities
Nem nyitható meg a következő: gobi_loader-0.7-1.x86_64.rpm. Kihagyás.
Nincs tennivaló -
Tim82
félisten
[tim@localhost ~]$ sudo yum localinstall --nogpgcheck gobi_loader-0.7-1.*.rpm
Betöltött bővítmények: fastestmirror, langpacks, priorities
gobi_loader-0.7-1.src.rpm felülvizsgálata: gobi_loader-0.7-1.src
Nem lehet a(z) gobi_loader-0.7-1.src.rpm csomagot hozzáadni a tranzakcióhoz. Nincs kompatibilis architektúra: src
Nincs tennivalóJa és szerintem nem a /home-ba teszi, ahogy a leírás alapján, hanem a /root/rpmbuild/RPMS/x86_64 útvonalra, úgyhogy ide léptem be a yum localinstall előtt.
-
Tim82
félisten
Jelen pillanatban ott tartok, hogy nagyjából két dolog az, ami még nem működik: a Gobi 2000 modem (mert valamilyen oknál fogva most nem csinálja meg a yum localinstall --nogpgcheck gobi_loader-0.7-1.*.rpm sort rendesen), illetve a tp_smapi (egyszerűen eddig még nem jutottam el). Viszont megőrizte a korábbi beállításokat az akku, ahogy a Windows-os Lenovo Power Manager-nél is meg szokta.
-
Tim82
félisten
Nekem a t60 is valami core2 vagy mi. Intel nem erősségem. Na az se 64-es, tehát csak centos 6 ment fel rá.
Ha Core 2 Duo, akkor 64 bites CPU. Ha Core Duo, akkor 32.
Ha T2*** (T2300, T2400, T2500, T2600, T2700) a processzorod, akkor 32 bites, ha T5*** (T5500, T5600) vagy T7*** (T7200, T7400, T7600), akkor 64 bites.
-
Tim82
félisten
A Yumex egy rakat frissítést telepít (ha jól számolom, 321-et).
És kevesebb, csak egy óránál járok igazából.
Törülközőt nem tervezek bedobni, a particionálós gebasz - bár nem volt túl barátságos az alapértelmezett felosztás - végülis az én saram. De amíg régi Opera van, addig minden megvan.
-
Tim82
félisten
Azt nézegetem, hogy a system-conf-lvm GUI-ján engedi az adott logikai kötet tulajdonságainál, hogy átváltsam a fájlrendszert xfs-ről mondjuk ext4-re, utána engedné a kötet átméretezését is.
Ez pontosan milyen kockázattal járhat számomra? Csak hogy megértsem, hogy miért is hülyeség ebbe itt belevágnom...
-
Tim82
félisten
Igen, sajnos erre már rájöttem (#130). xfs_growfs parancs van, de azzal is csak növelni lehet.
Nem mondom, ha kezdőként meg tudnám oldani a beállításaim backupját, akkor talán megcsinálnám elölről a telepítést, de elég sok dologgal megszenvedtem ahhoz, hogy nem szívesen ugrok neki újra.
Gondolom, a partíciókon lévő fájlrendszer átkonvertálásával adatvesztés lesz minimum.Never mind, csak nézegetem a Disks menüpont-beli lehetőségeket. -
Tim82
félisten
Ráadásul xfs. Nem gondoltad ezt át előre.
Én kérek elnézést a CentOS telepítő nevében, hogy xfs az alapértelmezett fájlrendszere.
fdisk -l -el mutass már egy fizikai nézetet
Erre gondolsz?
[tim@localhost ~]$ sudo fdisk -l /dev/sda2
Húzza le a jobb mutatóujját az ujjlenyomat-olvasónDisk /dev/sda2: 95.5 GB, 95503253504 bytes, 186529792 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDe lehet, hogy szemléletesebb a system-conf-lvm-es kép.
-
Tim82
félisten
Oké, újratelepítés nélkül megoldhatatlan (köszönhetően az xfs fájlrendszernek), azt meg nem szeretném egyelőre.
Vladi, ezt: "Vagy csinálsz a /-re egy könyvtárat és annak a tartalmába linkelsz pár dolgot a /home-ból, akkor úgy tudod a szabad helyet visszavenni." kifejtenéd nekem egy kicsit bővebben?
Gondolom, valamiféle symlink-es megoldásra gondolsz, de nem vagyok képben vele.
(Alapvetően ha a zenéket, illetve a jövőben a Wine/PlayOnLinux segítségével telepített vagy a Steam-ről letöltött játékokat át tudnám a /-ba tenni, akkor már elértem a célomat.)
-
Tim82
félisten
SSM-mel ez a kimenet:
[tim@localhost ~]$ sudo ssm resize -s-30G /dev/centos/root
fsadm: Xfs filesystem shrinking is unsupported
fsadm failed: 1
Filesystem resize failed.
SSM Error (2012): ERROR running command: "lvm lvresize -r -L 20971520.0k /dev/centos/root"GParted Live-val továbbra is az a gondom, amit itt is írtam: "GParted-del gondoltam elvégezni a feladatot, de az csak az 500 MB-os /boot-ot látja és a többi partíciót egy, teljesen elfoglalt, LVM2 partíciónak veszi. Hogyan tovább?"
Mindjárt előveszem a CentOS 7 DVD-t, hátha azzal engedi...
-
Tim82
félisten
Az bosszant, hogy Kubuntunál a GParteddel simán, bármiféle probléma nélkül meg lehet oldani a partíciók átméretezését, nem volt semmilyen abból fakadó gond.
Itt a CentOS 7-nek legalább totálisan csökött az alapértelmezett particionálási sémája (azért hagytam végül rá egyébként telepítésnél, mert amúgy ez a rész pl. áttekinthetetlenre sikerült kezdő Linuxos szempontból a telepítőben). De legalább LVM2-t használ, nehogy egy GParteddel meg lehessen oldani a kérdést.
A rendszert meg amúgy eléggé belaktam már ahhoz, hogy ne repessek az örömtől egy újratelepítés miatt.
-
Tim82
félisten
Particionálósdira visszatérve:
Az itt linkelt leírás alapján próbálom átméretezni a partíciókat.
Ez alapján feltettem a Fedorához való system-config-lvm-et (merthogy nem találtam a CentOS 7 tárolóiban).
A partíciók átméretezését nem engedi, a kérdés, hogy mit kell nekem leválasztanom/leállítanom ahhoz, hogy engedje (no és persze hogy tudom anélkül megoldani, hogy a rendszer összeomoljon, illetve adatvesztés legyen)? Újratelepítést nem szeretnék, ha nem muszáj.
Jelenleg a következő a felállás (köszönhetően a csodás alapértelmezett particionálásnak):
- root: 50 GB (ebből talán 7-8 GB foglalt mindössze)
- home: 34 GB (ennek kb. 2/3-a már foglalt)
- swap: 8 GB (ez 8 GB RAM mellett felesleges)Amit el szeretnék érni:
- root: 20 GB
- home: 70 GB
- swap: 2 GBElőre is köszönöm!
-
Tim82
félisten
A MiracleCasttal csak vicceltem. Bár tényleg ránéztem.
"Ennyi minden"? Ennyi mindenre használom a gépet. Teljesen átlagos igények, semmi speciális hardver, nem spéci röntgenkészülék vezérlését szeretném én megoldani, amihez utoljára Win 95 alatt volt program, de én azért is CentOS alatt akarnám.
Köszi a segítséget!
Jut eszembe, a billentyűt mégis inkább felülről, valamelyik sarka felől pattintsd le, ha makacs az alatta lévő kosz. Úgy könnyebb.
-
Tim82
félisten
Persze, vagy automatikus PIN-nel, vagy 1234-gyel (ez a default a BH200-nál). Elvileg összepárosodik, majd azonnal levágja a headset-et, mint eddig.
Mindegy, lassan csereérett (keveset bír már az akkuja, talán 3-4 órát, de fel van most töltve), de azért használtam volna még most. Ha eszköz-specifikus a gond, az megnyugtató, mert tervezek venni BT hangszórót és azt szeretném használni a notival.
-
Tim82
félisten
A módosított kérdésre:
[tim@localhost ~]$ sudo yum list installed | grep blue
bluez.x86_64 4.101-13.el7 @anaconda
bluez-alsa.x86_64 4.101-13.el7 @base
bluez-compat.x86_64 4.101-13.el7 @base
bluez-hid2hci.x86_64 4.101-13.el7 @base
bluez-libs.x86_64 4.101-13.el7 @anaconda
gnome-bluetooth.i686 1:3.8.2.1-3.el7 @/gnome-bluetooth-3.8.2.1-3.el7.i686
gnome-bluetooth.x86_64 1:3.8.2.1-3.el7 @anaconda
gnome-bluetooth-libs.i686 1:3.8.2.1-3.el7 @base
gnome-bluetooth-libs.x86_64 1:3.8.2.1-3.el7 @anaconda
pulseaudio-module-bluetooth.x86_64 3.0-22.el7 @anaconda
[tim@localhost ~]$ -
Tim82
félisten
Egy régi Dell BH200 headset.
Ahogy nézem, lehet, hogy inkább a headset táján kellene keresnem a hibát.
Mi az az SEtroubleshooter?
Akkor egyszerűen valamilyen piszok ment a billentyű alá. Diszkréten ki kellene fújni sűrített levegővel a billentyűk közeit, esetleg óvatosan csak a Z billentyűt levenni (alulról érdemes óvatosan, nem erőből valamilyen lapos tárggyal alányúlni és lepattintani, de tényleg óvatosan - vissza lehet pattintani utána).
-
Tim82
félisten
Az egér a közelmúltig oké volt és ott inkább az egérre gyanakodtam (az néha Win alatt is eldobja magát, bár ott hamar újra lehet párosítani).
Tegnap este néztem kimenetet a következő parancsra:
cat /var/log/messages | grep blue*
Annyit értettem, hogy összepárosítás után elutasítja a tényleges kapcsolódást, de ma este újra megnézem, a kimenetet meg feltolom ide.
Próbáltam belenyúlni a bt-s audio.conf-ba is, hátha valamiért az A2DP kezelése nem megy alapból, de nem változott semmi.
-
Tim82
félisten
Most egy picit hanyagolva a particionálósdit, elég bosszantó problémával szembesültem. A bluetooth CentOS 7 alatt úgy viselkedik, hogy sikeres csatlakozás után majdhogynem azonnal eldobja a bluetooth headset-emet (Dell BH200). A dolog olyan, mintha küldene egy utasítást a headset-nek, hogy az kapcsolja ki magát...
A gépben (Thinkpad X201) egy Broadcom BCM2045B bluetooth modul van, ezzel Win 8.1 alatt gond nélkül ment a BT. A headset telefonokkal, tablettal, más notebook-kal gond nélkül működik.
service bluetooth stop | service bluetooth start után is ugyanez van, a headset eltávolítása/újrapárosítása után is.
-
Tim82
félisten
válasz
Claude Leon #93 üzenetére
Ez sajnos már ott elakad, hogy a CentOS 7 tárolóiban nincsen ilyen. (A terminálos megoldással, amit ott írnak, meg egyelőre jó eséllyel elszúrom.)
Bár ha minden igaz, a Fedorásat fel lehet tenni.
-
Tim82
félisten
Automatikus particionálás utólagos módosításával támadt problémám.
Alapból a telepítésnél hagytam, hogy a CentOS 7 telepítő végezze a partíciók kiosztását és méretezését. A 96 GB-os SSD-met a következő módon osztotta fel:
- 50 GB root (ebből 44 GB szabad)
- 30 GB /home (ebből kb. 16-17 GB szabad)
- 8 GB swap (annyit adott, amennyi a RAM a notiban)
- 500 MB /bootAmit szeretnék, hogy az 50 GB root inkább 20 GB legyen, esetleg a 8 GB swap-ból is jó lenne lecsípni, vagy akár teljesen megszüntetni, a felszabaduló tárhelyet meg a /home-hoz adni. GParted-del gondoltam elvégezni a feladatot, de az csak az 500 MB-os /boot-ot látja és a többi partíciót egy, teljesen elfoglalt, LVM2 partíciónak veszi. Hogyan tovább?
-
Tim82
félisten
Közben megjött az ujjlenyomatolvasós-touchpad-es palmrest (ahogy írtam korábban, ez egy "hibrid" gép, a bajos X200-am bizonyos alkatrészeit beépítettem egy alapból "roncs" X201-be és így lett egy teljesen jó X201-em, AFFS panellel), mert az X200-ból ideiglenesen átmentett palmrest ujjlenyomatolvasóját az eltérő csatlakozó miatt nem lehetett bekötni az X201 alaplapjára.
bob.zxr fórumtársnak teljesen igaza volt (és én tudtam rosszul
): ebben is még Upek gyártmányú ujjlenyomatolvasó van. Viszont alapból felismerte a CentOS, nem kellett telepítenem semmit (úgy tűnik, a libfprint az alaptelepítés része), már be is állítottam az ujjlenyomatos bejelentkezést.
-
Tim82
félisten
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- FortiNet FG-80C
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen routert?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Bluetooth hangszórók
- Milyen légkondit a lakásba?
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest