Hirdetés
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- OnePlus 15 - van plusz energia
- CES 2026: Érintőceruzát támogató komolyabb Motorola várható
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
k1csi
senior tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
1.09-es firmware, RAW+L, Evaluative fénymérés, Av mód, AI Servo AF, csak középső AF pont aktív, *-ról indítva.
A kézikönyv szerint One-shot módban a fókuszhoz köti a fénymérést. Lehet az a gondja, hogy az aktív fókuszponthoz akar súlyozni. Sajna nincs túldokumentálva, hogy pontosan hogy működik.
Ha lenne olyan mód, kihagynék minden súlyozást. Elég lenne, ha megakadályozná, hogy ne legyen túlexpós. Persze gondolom ez sem lenne annyira egyszerű, ha a fényforrás is ott van akár tükröződve a képen (nem erről volt szó) akkor azt hagyni kellene kiégni.Más.
Bejelentették az utódot a 600D-t.
http://www.dpreview.com/previews/canoneos600d/
Az elforgatható kijelző nagy dobás lett benne, a többi nagyjából látszatfejlesztés (kivéve talán a vakuvezérlést).
A legdurvább az új kitobi. Bevalottan csak a kinézetét módosították (azt is, hogy olcsóbb legyen gyártani...).Bár már korábban olvastam a pletykákat (ami megint totál bejött), kicsit nehéz volt elhinni, hogy van valami amit az 550D és a 60D közzé akarnak pozicionálni.
-
Ren Hoek
veterán
Hát mindenesetre vicces. Amúgy most újra átnézve, nem annyira vészes...laptop monitoron tűnt kutyául kontraszttalanul túlexpósnak. RAW-ban kell fotózni, akkor lehet mérsékelten moddolni.
Neked a legújabb firmware van fent?
Mert én most néztem, csak 1.06 -os ... Majd tolok neki egy refresht holnap.
Fénymérést melyiken használod? Evaluate? Center weight-el is próbálgattam, mindegyiken aláméregetett egyes esetekben... Kijelzőn meg épphogy láttam a képet ilyen fényben.
...
Amúgy még jó hogy van a kis vaskarikám, azt lehet programozni, megadni a fókusztávot, és a fókuszt meg a fénymérést is hozzá lehet hangolni az obihoz. Csak a fókuszt nehézkesen jelzi vissza... Nagyon pontosan kell beállni különben nem csipog, holott már rég éles...Ha sokat baszkurázok akkor meg bemozdul az alany..
-
k1csi
senior tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Nekem is csinál ilyet (mivel majd minden képet visszanézek az LCD-n, ha ilyen gond van akkor -1/3 Fé expo kompenzációt szoktam használni, ha kell a vakun is). Tendenciát vélek abban felfedezni, hogy elsősorban EF obikkal csinálja (azaz EF-S-el nem) és 1/3-2/3 Fé-el kell visszavenni.
Ma is volt ilyen (nem minden kép inkább 1-2, de amin felfedeztem nem nagyon értettem a dolgot, merthogy a kékesszürke volt többségben azaz semmi ok nem volt rá, hogy világosabbra akarja venni).
Egyébként ilyen időben (erős napsütés) a belső vakut nem lehet derítésre használni mert az nem tud 1/200 alá menni (nincs HSS mód). Azaz bekapcsolt belső vakunál ha villog a 200 akkor a vaku miatt nem engedi 1/200 alá menni ami simán kiégeti az egész képet (és ekkor nem csak egy kicsit lesz túlexpós, hanem totál kiég). Így, vsz. kár is engedni a kép elkészítését...
Vicc, ha ugyanez a fénymérés van a 7D-ben is...
-
Chapel
addikt
Lightroom 2 minden képem visszadobja h sérült file-ok...valaki találkozott már ilyennel?

-
Ren Hoek
veterán
Amúgy most kicsit szidnám a gépet...
Félauto módban használtam... Fényes napsütésben. Az összes kép rohadtul túlexpós lett.. Dinamikatartomány meg egyenesen szar.. ez most jön ki igazán. Fuji S2-nek sokkal jobb volt a dinamikatartománya...
Be volt kapcsolva a highlight tone priority, ami kilőtte az auto lighting optimitert... Lehet hogy ez volt a gond? Bár érdekes mert az előbb említett funkció pont a kiégett részleteket "javítja"Most sem értem mi a tökömért lett ennyire túlexpós az összes kép... Kivétel párat,aminél eltalálta... Nálatok is ennyire tré a fénymérő? Vagy én cseszek el valamit? Vagy lehet elromlott a fényémérés?

(eddig természetben napsütésben még talán nem is használtam.... csak low light helyeken)Dinamika tartomány mondjtuk továbbra is szar sajnos
ezt el kell fogadni. -
törölt tag
Igen, attól hogy az angol ebayen van még lehet kínai, de azt jelzik is, ha az az eset forog fenn.
Ha viszont oda van írva, hogy a location Brighton, és a Royal Mail szállít 3 napon belül és 99% feletti a pozitív feedback, akkor elég valószínű, hogy tényleg angol a cég.
A digigood amúgy tényleg megbízható, jó munkásember és olcsó. Ennyi.
Ha mondjuk bármi miatt vissza akarod postázni, akkor azért a zsebedbe kell majd nyúlni.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Ren Hoek
veterán
Ja mélyformázni kell. Először nem vágtam hogy pipálhatom ki, aztán a kuka gombot kell megnyomni hozzá. Én is megcsináltam párszor, bár nem gyakran.
Mondjuk az a vicc hogy nekem egy 2 GB-os régi (nem akarok hülyeséget írni akkor még X-ben mérték) talán 2-3-4 megát bírt... és még azzal sem állt le, igaz nem is vettem hosszabb videókat vele.
-
MTbc
senior tag
Sziasztok,kinek milyen kártya van a gépében? Nekem egy Apacer 16Gb-os Class 10-es és sűrűn megszakítja a felvételt!10-esnek pedig egyáltalán nem kéne :S
-
Ren Hoek
veterán
Csináltam egy kis tesztet milyen plusz hozott low lightban a szekrényben talált M42-es Carl Zeiss 1.8-as obi:
Felül: 18-55 IS @ f3.5 (18-as állás csak kivágtam belőle, most a fényerő volt a lényeg)
Alul: 50 @ f1.81/30, 800 ISO mindkettőnél.
Amúgy nem tudjátok véletlenül, hogy miért nem lehet 1/25-öt beállítani videónál?
Csak 1/30-adot enged, ami rohadtul nem logikus, tekintve, hogy 25p a felvétel... Akkor ezmiez? Most vettem ezt észre... -
Ren Hoek
veterán
135 + sok közgyűrű

Ezt telefonnal lőttem, mert nem akartam szétszedni a dslr-t. Csak hogy látsszon miről készült a kép:
A kép:
[link]Amúgy alálövi 1 fényértékkel kb... De szerencsére az enyém programozható, így utó lehet hangolni az élességet és a fénymérést is. Memóriájába elmenti a chip. (vagy fejből hozzáadsz 1-et.)
Most csak optikát teszteltem... ISO feleslegesen sok volt, és után van húzva a brightness meg a kontrast, mert gyenge sötétedéses fény volt.
-
Ren Hoek
veterán
Hát most tesztelgetem... fénymérésnél jóljön ám.. Fénymérés nélkül minden 3ik kép sikerül kb értelmesen. Túl hozzá vagyunk szokva az automatikához, és sacc/kb marha nehéz belőni...

Fókuszvisszajelzés működik, de néha nem csipog ha nem egyértelmű a helyzet. (pl portrénál kicsi az élestartomány) Még próbálgatom.
Végülis 1000-1500-al több max a chipes, de szerintem hasznos...
Ha csak videózni kell, akkor mindegy. Viszont úgyis fotózik vele az ember egyszer, szóval nem éri meg ezen az 1-2 ezren spórolni... Fénymérés nélkül elég gáz a dolog.
-
Ren Hoek
veterán
Megjött, megjött!

Élességet szépen visszajelzi a chip. Meg ezeknél az obiknál sokkal finomabban lehet állítani az élességet is...
Még egy jó hír, a Practicán találtam egy Carl Zeiss Pencolar 50 1.8-at!!!
Úgy lát mint egy bagoly a sötétben
Videónál teljesen rendben van a képe...Egyedül az IS hiányzik a videóknál... de amúgy teljesen rendbenvan...
-
Cancer
senior tag
válasz
vegyszer
üzenetére
Ha a egyszerre akarod a teljes eget fotózni, azt 150 alatt nem nagyon lehet megúszni és halszem kellene hozzá.
De "olcsóbban" akár még ez:
http://www.edigital.hu/Alap_objektiv/Canon_28/F2.8_EF_objektiv-p18045.html
is jó lehet. (bocsi a linkért, csak korlátozva vannak a scriptek).
Bár én anno lagzin mentem a sufni mögé és a kit obival 18 mm-en lőttem az eget! Gyönyörűen kirajzolódtak a fényesebb csillagok. (pl.: göncöl) Majd linkelek képet. -
Ren Hoek
veterán
válasz
Tomeewap
üzenetére
Van, de próbáld ki teleobjektívvel.. Szerintem sokkal durvább. Ugye ha svenkelsz, ott sokkal gyorsabban változik a kép, mint egy nagylátószögnél...
Most 40-50 percet videózgattam egy összejövetelen, és visszanézve teljesen jó a cucc. Mondjuk 1600-3200 ISO miatt zajos, dehát ez nembaj ennél a műfajnál.
-
Ren Hoek
veterán
Nah bepróbáltam a 18-55 IS-t... Hát totál megvagyok elégedve vele.. 20K-ért minden forintot duplán megért... Most leugathattok, de sztem simán kirajzolja a 18mpixelt 18mm-en.
Videózni meg egyenesen rohadtjó! Végre nincs rolling shutter... Telénél végig zselésedett mint a disznó.. Itt meg tenyérből kitartom IS-el és még svenkelek is.
Szóval nyugodtan vegyétek KIT-ben, jó kis obi ez... Kezdésnek tökéletes.Hétfőn majd jönnek a tesztek az M42-es csövekkel

-
Ren Hoek
veterán
válasz
vegyszer
üzenetére
Camera kft-nek írjál mailt, ők megmondják az a Canon szervíz. Én japánból rendeltem volna, de csak vázat. Így nem lett volna rá világgari.
Ha elromlik beviszed és megcsinálják ennyi.
Annak tényleg nagyon utána kell járni, hogy tényleg eu-ból kapd. Japánból sem lett volna rá vám, mert ajándékként adják fel... de nem mertem bevállalni, mert ha mégis kinyittatják akkor hónapogik vesztegelhet a postán akár. Vagy sokba fájt volna.
De euban nemhinném hogy ilyen lenne.Magyar nyelv minek amúgy? Azt a pár menüpontot nem nehéz megérteni/lefordítani. Ezen felesleges parázni. Nekem magyar de mégis angolon használom, mert úgy jobb

Manualnak van értelme, de azt meg lehet magyart letölteni.fix jobb.
Obiban annyira nem vagyok kompetens, de azt tudom amit keresel az sokba kerül. Eléggé.. 100 alatt nem is tudom van e, de majd obiszakértők megmondják. Alapból hogy fényerős és nagylátószög és nem torzít nagyon, ez drága mulatság.
Holnap kapom a 18-55 IS-em 3.5től indul, ami 20 ezer volt használtan, majd fotózok vele neked eget, aztán megnézed

-
vegyszer
addikt
válasz
Ren Hoek
üzenetére
épn is pont azon agyalok, hogy annyival olcsóbb kint, a Brightonbeli embernél, hogy még egy kártyahitellel is olcsóbban jön ki az ember záros határidőn belüli visszatérítés esetén, mintha itthon karácsonyra 0%-ba vette volna meg. volt egy fószer, ő az új gépet az 50/1,8 fix obival kínálta, az mondjuk jobban tetszett, de egy huszassal drágábban, hát annyiból meg majdnem kijön az obi külön...
mi ez a világgarancia???
és mi a világon vagyunk???
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
eddig abban a hiszemben éltem, hogy az ilyen világgarancia legjobb esetben is Ausztriával véget ér... ezek szerint mégsem?a nyelvi kérdés, mármint, hogy a különböző nevek alatt értékesítettben is van-e magyar nyelv, hol lehetne utánaolvasni?
jól sejtem, hogy azért egy fix obi rajzolata, képélessége, stb jóval jobb, mint a zoomos társaiké?
tudnátok ajánlani olyan obit, ami rövid fókuszú, fényerős, és viszonylag olcsó??? égfotózáshoz kellene. esetleg ne legyen nagy a torzítása, ha van olyan...
köszi a tippet.én egy 203mm/1200mm átmérő/fókusz paraméterekkel bíró Newton rendszerű távcső végére akarom rárakni, Hold, Nap, jol fotózható egyéb objektumok levadászása végett
-
Cancer
senior tag
Hali!
Ki milyen optikát használ ehhez a remek kis géphez?
Van köztetek aki Bp. (észak) közelében lakik? Esetleg szeret kirándulni?
Mit szólnátok a könnyedebb túrával egybekötött "házi" objektív-összehasonlító teszthez?Én 18-55 IS és 55-250 IS-sel tudok beszállni.
-
johnjohn
addikt
válasz
Bagaba27
üzenetére
Azért először alaposan kutass utána, mert NEM minden FD optika használható kielégítő minőségben a digitális vázakon.Itt írnak róla ! Mivel lencsés az adapter ront a képminőségen !
-
Ren Hoek
veterán
válasz
vegyszer
üzenetére
Szitázáson kívül nincs különbség. Legjobb tudomásom szerint mindegyik NTSC és PAL állítható, ahogy az itteniek is. Kiss-nek a japán verziót hívják.
Camera kft-től tudom, hogy nincs világgarancia ha vázat veszel csak. Kivéve ha kit-be veszed 18-55-el együtt... amit linkeltél ugye az kit. (Azért érdemes megkérdezni Camera kft-t, hátha változott. Email-re készségesen válaszolnak) Világgarancia ugye azt jelenti, hogy itthon is javítják.
A vámot nemtudom, szerintem eu-n belül nem hinném hogy lenne...
Ha most venném lehet belevágnék... Majdnem 50K-val olcsóbb mint itthon...Lehet még veszek egyet én is, aztán elpörkölöm drágábban

-
vegyszer
addikt
Szervusztok!
Egy kérdés: a CANON EOS 550D -et árulják CANON EOS KISS X4 név alatt is (vélhetően más célpiacra) A magyar nyelv támogatása azokban is benne maradt, vagy pont ez a legfőbb különbség a szitázáson kívül.
más: ti mernétek EU-s eladótól egy ilyen új készüléket vásárolni?
pl: eBUY (Brighton, Egyesült Királyság, tehát nem kínai eladó, ergó ELVILEG nincs rá sem vám, sem adó, mert EUból jön, vagy rosszul tudom?)
mert az ára eléggé kecsegtető, de nem tudom a KISS X4 vs 550 D között mi lehet még a különbség.
Köszi a választ!
-
Bagaba27
csendes tag
Jól hangzik. Én most FD optikákra vadászok.
Itt egy lista amiket keresek. Hátha

Canon Lens Fisheye 7.5mm f/5.6
Canon Lens Fish-eye FD 15mm f/2.8
Canon Lens FD 17mm f/4
Canon Lens FD 24mm f/1.4
Canon Lens FD 28mm f/2
Canon Lens FD 55mm f/1.2 -
Ren Hoek
veterán
Urak, vettem egy ilyet:
Programozható chipes M42 átalakító. Erre nagyon kíváncsi vagyok mit tud!
"Peremes, a blendebeugrasztót folyamatosan nyomva tartja.
Chippel ellátva, így a fényképezőgép AF visszajelzése működik.A chip programozható a fényképezőgépről:
a maximális rekesz f/1.1 és f/45 közt beírható,
a fókusz 1 és 1000 mm közt beírható,
az élesség 32 lépésben finomhangolható.A beírt értékeket a chip kikapcsolás alatt is tárolja."
Izgalmas
Nemsokára jönnek a tesztfotók 550D + 135 Carl Zeiss Jena MC 3.5 meg sima 50 2.8-ról. Jaj meg végre makrózhatok! Van egy csomó makrogyűrű. Nikon + 135 MC -vel csináltam anno és nagyon pöpec képek születtek 
(Eladtam 55-250-et és most bevásárolok mindenféle szerkezetből...)
-
Tomeewap
tag
Most vettem meg a héten az 550D-t sima 18-55-ös alapkittel, szerintem nagyon jó!
A normál digigépek után egyszerűen lenyűgöző, és végre meg tudom vele állítani az időt
Az időjárás miatt nem volt lehetőségem nagyon kipróbálgatni, de ide töltöttem fel jópár képet: -
Ren Hoek
veterán
Köszi majd írok, ha sikerült eladnom.
Amúgy nekem ugyan ilyen Apacer 16 GB-os kártyám van, és még sohasem akadt meg.
Hosszú videókat csináltam végig vele... Egyetlen egyszer jelent meg a hőmérő. De buffer jelet sem láttam... Mélyformázás sem volt, csak sima. Ezért fura nálad... Ki kéne próbálni egy másik kártyával.Még a 2 GB-os kártyánál sem volt nálam bufferelés.
-
johnjohn
addikt
Itt olvasgass. Viszonylag "objektív" tesztek vannak.
-
Nekem-8
tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Én megválok a 18-55 kit obimtól...ha érdekel (mást esetleg?) akkor írj privit...
A kártya trükköt kipróbálom, majd megírom. Most formáztam, és felraktam az 1.0.9 flasht is. Ma jelezte full HD-ban és IS-el a buffert 1-2x kettes jelig, de nem kapcsolt ki. Pedig 7 videó készült kb. 20 perc összidővel, mind mozgó téma...
-
Ren Hoek
veterán
A 18-55 IS (nem a régi verzió!) az árához képest teljesen jól használható, és rajzolatú objektív. Kezdőknek ez ajánlható... ha már profibb leszel, akkor úgyis lecseréled, alig buksz valamit rajta, mert 20 ezres objektívről van szó.
55-250-et ajánlanám én is utána... Kezdő fotózásnál ez lefed minden tartományt szépen.
Max megtoldod egy 50 1.8-al, ami a legjobb fényerős ilyen kategóriában (azért kell mert kevés fénynél is "lát" konyhanyelven)Nekem van egy 55-250 eladó 49 ezer körül, alig használtam... 2000 expo van benne, meg pár óra videó.. iszonyatosan kellene most a zseton, és helyébe vennék egy 18-55 IS-t vagy 50 1.8 II-őt átvészelős időszakként. Szólj ha érdekel... Minden héten meg akarja valaki venni, aztán visszamondják, "ja bocs még sincs pénzem"

-
Mukk
tag
válasz
johnjohn
üzenetére
Két kérdés csak akkor: mi lenne a 18-55 IS kitobi után a következő ill. - a fontosabb - milyen oldalt ajánlasz, ahol olvasgassak?
Nem magam helyett akarlak dolgoztatni, én is találok oldalakat, de hátha van már jól bevált. Egyébként könyvem is van, csak még sokat kell benne következtetnem

-
johnjohn
addikt
A "kit" objektív rendszerint olcsóbb, egyszerűbb, igénytelenebb kivitelű objektívet szokott jelenteni, általában műanyag bajonettel, műanyag tubussal, stb. A 18-55 IS- változata azért használható valameddig, de hamar " kinövöd", az 55-250 IS viszont egy eléggé jól sikerült darab, főleg az árához képest. Az átfogást ki lehet váltani egy obival is, de jelentős kompromisszumokkal jár, az optikai, és ezzel egyenes arányban a képminőség lehangoló !
Nem véletlen, hogy a jobb objektívek csak a tartomány egy kisebb részét fedik le.
A nagyobb fényerő / kisebb szám a blendeértéknél/ gyorsabb záridőt eredményez, viszont rövidebb mélységélességet. Célszerű volna szakcikkeket olvasnod az alapfogalmakról mielőtt belevágsz ! -
Mukk
tag
Sziasztok!
Tetszik nekem is ez a gép. Fontolgatom a vásárlást pár hónapon belül, de kicsit tájékozódnék...
A kit objektívekről hallani (olvasni) sok rosszat, egy 18-55 IS ill 55-250 IS kitobi "passzol" a váz tudásához? Vagy az áruk miatt ezek a belépők és kész. Mennyire érdemes a két kitobjektívet kiváltani egyel? Nem egyszerűbb? (tudom, h e kezdő kérdés miatt sokan "kiakadtok", de állom és hallgatok a tanító szóra)
Ha nem kitobjektív, akkor mi következő szint ehhez a vázhoz?
Ja és a bónuszkérdésem, ami kicsit általánosabb: nagyon röviden elmagyaráznátok, hogy miért jó a nagyfényerejű objektív (pl f2.8)? Mert azt már tudom, h jó, az ára is mutatja

Köszi!
-
Tin
veterán
nem kellene megszakadnia.
akkor szokott megszakadni a felvétel:
- ha a file mérete eléri a 4GB-ot, ez full hdban általában kb 12 perc
- ha a felvétel hossza eléri a 30 percet (nyilván kisebb felbontásban)
- ha a kamera túlmelegszik (de ezt jeleznie kell a melegedés ikonnak)
- ha a kártya túl lassú, és nem bírja a 6MB/sec írást folyamatosan, STABILAN, azaz "mindig, minden körülmények között
", akár ha sok kis file miatt fragmentált vagy akár ha majdnem tele van és a "végére" írelső körben próbáld ki másik kártyával. a stabinak nem kellene belejátszania, azt az obi intézi.
próbáld meg reprodukálni a hibát, pl formattáld meg, majd másolj fel rá rengeteg képet, töröld le az 1/3-át véletlenszerűen, ne sorban, ekkor szétfragmentálod a kártyát, majd ezután nyomd rá a felvételt. majd ugyanezzel a módszerrel hagyj rajta kevés helyet, és indítsd el úgy.illetve, tedd fel a magic lanternt, és a qscale-t állítsd át, hogy kisebb bitrátával rögzítsen, hátha úgy menni fog akadozásmentesen.
viszont, akármi is volt a probléma, ha kiderül, írd be majd ide légyszi, hadd tudjuk meg mi is.
-
Nekem-8
tag
Korábban írtam hogy a gép HD videó rögzítése közben kiírja "A videó felvétel automatikusan leállt" és megszakítja a felvételt. Ilyenkor előtte már felvillan a buffer jel és 2-3-4 telítettséget jelez. A kártyára gyanakodtam, de időközben arra jöttem rá ha kikapcsolom az IS -t akkor nem fordul elő felvétel közben a leállás. Elképzelhető hogy a géppel van akkor gáz? Jövő héten jön meg az új kártyám egy SanDisk 32 giga Class10, kíváncsi vagyok azt hogy eszi...
Esetleg másnak ilyen probléma?
-
hBR
tag
Sziasztok! Szeretném használni ezt a MagicLattern programot, csak mint kiderült nekem 1.0.6 firmware van a fényképezőn.
Namármost, gondoltam semmi hiba nincs ezzel, frissítem. Azonban az egyetlen dolog amit kiderítettem, hogy frissíteni csak úgy lehet hogy
lépésenként haladva. (1.0.6. -> 1.0.7. ...) Nos.
Igaz ez egyáltalán? Amennyiben igen, akkor szintén kellene segítség, mivel nem találtam meg 8asnál régebbi firmware-t a géphez.
Segítséget előre is köszönöm. -
surami
tag
Magic Lantern telepítési instrukciók: (nagyrészt Vargham fordítása az 550D-sek indexes fórumáról) <-- Kiegészítettem és kicsit átírtam, hogy tisztább legyen a kép. Köszönet érte!
Figyelmeztetés! --> angol forrás: MAGIC LANTERN FIRMWARE WIKI 550D
EZ VESZÉLYES ÉS KÁROSÍTHATJA A FÉNYKÉPEZŐGÉPEDET
NINCS JÓTÁLLÁS! NINCS GARANCIA! NE TEGYÉL GÚNYOS MEGJEGYZÉST!
***************************************************Ha ez nem tetszik, akkor hagyd abba az olvasást. Töröld a szoftvert, mielőtt elcsábulnál, hogy futtasd a fényképezőgépeden.
Ezt a fontos pontot megismételjük:
EZ VESZÉLYES ÉS KÁROSÍTHATJA A FÉNYKÉPEZŐGÉPEDET
NINCS JÓTÁLLÁS! NINCS GARANCIA! NE TEGYÉL GÚNYOS MEGJEGYZÉST!
***************************************************Fontos megjegyzések
- Ismert, hogy az EyeFi kártyák problémát okoznak. Használj inkább normál kártyát.
- Ha boot-olható az SD kártyád és a fényképezőgép DISKBOOT flag-je is be van állítva (amit megtesz a telepítő) és nincs autoexec.bin fájl a kártyán, akkor a fényképezőgép NEM FOG BOOTOLNI. Lefagy és addig nem is tér magához, amíg az akkumulátort ki nem veszed.
- Ha lefagyna a fényképezőgéped, akkor gyorsan vedd ki az akkumulátort, különben az ARM processzor végtelen ciklusba kerül, gyorsan felforrósodik és lemeríti az akkumulátort. A fényképezőgép kikapcsolása nem elegendő, ez ugyanis nem áramtalanítja.
- Ha kétségeid vannak, inkább vedd ki az akkumulátort és indítsd újra a fényképezőgépet.
- És jegyezd meg, hogy ez károsíthatja, vagy akár tönkre is teheti a fényképezőgépedet.Bevezetés
Két mód van felhasználói kód futtatására az 550D/T2i/Kiss X4 fényképezőgépen:
1. A fényképezőgép szoftverfrissítő módjával, amihez egy digitálisan aláírt .fir fájlra van szükség.
2. A bootdisk process használatával. Ilyenkor az autoexec.bin fájl betöltődik és végrehajtja az utasításokat. Ennek a fájlnak nem kell digitálisan aláírtnak lennie, de a bootdisk flag-et engedélyezni kell a fényképezőgépen.A Magic Lantern telepítése 1.0.9 firmware verziójú 550D-re
Bizonyosodj meg róla, hogy a Canon 1.0.9-es firmware fut a fényképezőgépen. Nem megfelelő firmware esetén a Magic Lantern futtatása tönkreteheti a fényképezőgépet.Ha nem 1.0.9-es verziójú firmware fut a fényképezőgépeden, akkor azt töltsd le a Canon hivatalos weboldaláról és frissítsd a gépedet.
Ha már egyszer telepítetted a ML-t, akkor elég a frissített fájlokat letöltened, kicsomagolnod és azt felmásolnod az SD kártyára, nyilván úgy, hogy a korábbi fájlokat felül kell írni. Ennyi.
0. Letöltés
A legújabb ML-t mindig ezen az oldalon találod a videó alatt (a dátummal ellátott linkekre gondolok), a legfrissebb most a: [06 jan 2011] movie logs with lens metadata; some fixes.A dátummal ellátott linkeken keresztül a fejlesztők által használt levelezési lista archívumába jutsz. A link mindig arra a levélre mutat, melynek a csatolmánya a tartalmazza a viszonylag stabil ML változatot. Mást nem érdemes onnan letölteni. Rendszeresen küldenek tesztelésre olyan verziókat is, amikben semmi más nem működik, csak egy-egy új funkció.
Jobb felső sarokban tudsz lapozni az "Újabb"-ra kattintva, ha érdekelnek a bejegyzések és olvasni szeretnél.
Innen tudod letölteni a felhasználók által készített cropmark-okat (képhatár jelölők).
Angol nyelvű videó arról, hogy hogyan kell telepíteni a ML-t, hogyan fut a hivatalos firmware és a ML egymás mellett, valamint hogy hogyan távolítsuk el a ML-t az SD kártyáról, nekem teljesen érthető volt.
1. A bootflag bekapcsolása
- Távolíts el minden kiegészítőt a fényképezőgépről! (pl. portrémarkolat, vaku, stb.)
- Formázd meg a memóriakártyát a fényképezőgépben (alacsony szintű)!
- A letöltött ML zip fájlból másold a magiclantern.fir fájlt az SD kártyára! A fájlnak az SD kártya gyökérkönyvtárában kell lennie!
- Indítsd el a fényképezőgépet, az üzemmódtárcsát tekerd M módra. Lépj be a gép firmware update programjának a menüjébe és indítsd el (8/4es menüpont).
- A telepítő (magiclantern.fir) engedélyezi a bootdisk flag-et a fényképezőgép NVRAM-jában azzal, hogy meghívja a Canon firmware bootdisk_enable() funkcióját.
Ez az egyetlen maradandó változás a fényképezőgépedben, de ez is visszavonható.
- Mikor a kártyaírást jelző LED kialszik, hagyd a gépet néhány másodpercig pihenni (10-20 mondjuk), majd ezután vedd ki az akkumulátort.2. Az SD kártya bootolhatóvá tétele
Az autoexec.bin fájl akkor indítható el, ha a bootdisk flag engedélyezve van és az SD kártya elő van készítve néhány a boot szektorába írt speciális értékekkel:
* FAT16: EOS_DEVELOP @ offset 43 and BOOTDISK @ offset 64
* FAT32: EOS_DEVELOP @ offset 71 and BOOTDISK @ offset 92
* ExFat: EOS_DEVELOP @ offset 130 and BOOTDISK @ offset 122Soha ne tegyél olyan bootolható SD kártyát a gépbe, amin nincs autoexec.bin fájl! Nem fog bootolni és ki kell venned az akkumulátort.
Windows alatt használd ezt a programot: EOScard (kösz Pel!)
Az EOScard használata:
Válaszd ki az SD kártyát, jelöld ki az EOS_DEVELOP és a BOOTDISK
elölőnégyzeteket, majd klikkelj a Save, azaz mentésre!
A művelet végrehajtásához adminisztrátori jogosultság szükséges!
Visszajelzést nem kapsz, hogy kész van és ha a tűzfalad jelezne valamit, akkor engedélyezd a program futását.3. Törlés, másolás
- Töröld a magiclantern.fir fájlt a kártyáról.
- Másold rá az autoexec.bin, a magic.cfg és a bmp fájlokat (cropmark-ok)!
(valahol olvastam, hogy egyszerre 3db lehet rajta, de ugye a feljebb lévő cropmark.zip-ben van egy rakás, így válassz abból 3at)
- Tedd a kártyát a fényképezőgépbe!
- Kapcsold be a fényképezőgépet, és a Magic Lantern betöltődik.
Az információs képernyőn vagy LiveView módban nyomd meg a törlés gombot! A Magic Lantern menüje megjelenik.
Nézzetek körbe a Magic Lantern 550D-s oldalán rengeteg infót magatokba szívhattok, plusz tele van külső oldalakra mutató fórumokkal, videókkal, stb..
ENNYI!

-
Bagaba27
csendes tag
válasz
angleratti
üzenetére
Ha csak sima alap optikát keress szerintem a kiinduló alap, hogy ne legyen háromszorosnál nagyobb átfogása és fixfényerős legyen. A sigmák ált. back vagy frontfókuszosak a tamron és a tokina nekem személy szerint nem szívem csücske de konkrét hibáról nem tudok nagy általánosságban. Én canon párti vagyok. Attól függ mennyit szánsz rá. Érdemes esetleg valami régebbi modellt keresni használtan. Én 100-ért vettem egy Canon 20-35 2.8 L-t. Nagyon szép rajza van és nagyfényerős. De ha annyira nem számít a fény akkor én ajánlom a 17-40 L-t. Az egy igazán kitűnő nagylátó croppos vázon.
-
angleratti
csendes tag
Köszi a tippeket!
Lényegében azért dobtam fel a kérdést, mivel a 18-55-ről megoszló vélemények nem adtak támpontot arról, hogy a régi obikhoz képest milyen, avagy mennyire jó/rossz.
Ha szórakozok a 2 régivel és a „sima váz – KIT” árának különbözetéből meg veszek egy fix 50-est, akkor megspóroltam azt, hogy legyen egy 18-55-ösöm, amit nem használok abban az esetben, mikor később beruházok valami normális objektívekre.
/és akkor nem 3 darab (2 régi meg Kites 18-55) áll a szekrényben, hanem csak a 2 régi és van egy használható fixem is pluszban, tehát jövőbe tekintve gondolkodom, mert tisztában vagyok azzal, hogy ha normális minőséget szeretnék, ahhoz normális obi kell/És itt most gyorsan meg is ragadom a kérdést, hogy mi az amire megéri többet kiadni (ésszerű kertek között) Canonok és Tamronok(, esetleg Sigmák) közül?
Pl.: a Canon 15-85 f/3,5-5,6 obiról jó szakvéleményeket olvastam és a cikkekben bemutatottak alapján tényleg szép képeket is lő, de idehaza 185e pénztől fosztogatják, ami sztem kicsit húzós…
Üdv.: a. -
k1csi
senior tag
válasz
angleratti
üzenetére
Egy fontos szempont lehet, hogy a 28-90-es obi 45-144mm lesz crop-os digit vázon.
Ha ez neked (és ezt csak te tudod eldönteni) nem gond, akkor OK. Viszont érdemes a fix obit is megfontolni. Vsz. racionálisabb lenne egy kicsit többet szánni obikra. Hiába a jó érzékelő meg a videó mód, ha nem tudod majd kihasználni. -
Bagaba27
csendes tag
válasz
angleratti
üzenetére
Én akkor mindenképp megtartanám a mostani obikat és vennék egy 50-est. Az világbajnok. Amik neked vannak mondjuk bohóckodásra alkalmasak de elvben mennie kell mindkettőnek rendesen a vázzal. Az biztos, hogy jóval fakóbb és kontrasztszegény képet fogsz velük kapni mint az 50-es obival vagy akár egy 18-55el.
-
atyuska
tag
válasz
angleratti
üzenetére
Amennyiért kit-ben kínálják a 18-55 obit, jobbat keresve sem találhatsz.
-
angleratti
csendes tag
Sziasztok!
A topic névadóját néztem ki én is, jó pár éves hobbifotós vágyam teljesítése céljából, ám a vélemények egybehangzósága alapján a jó obi alap
)))) amit a canon idehaza igen borsos árakon tart a piacon (szerintem).
Lényeg, csak vázat vennék, mivel a "régi" analóg EOS 300-as-ból van két KIT obim, mégpedig:Canon EF 75-300 f/4-5.6 III
Canon EF 28-90 f/4-5.6Az utóbbival nem voltak túl nagy gondjaim az obival szemben akkor támasztott elvárásaimhoz mérten. A 75-300-as meg nem egy világbajnok szerintem, annyira nem voltam megelégedve vele...
Ha ezeket szeretném egyelőre használni az 550-hez? (azt leszámítva, hogy képstabilizátor nincs bennük) milyen meglepetés érhet?
(Mire szeretnéd használni kérdésre válaszolok
amatőr hobbi fényképezés egyelőre)A 18-55-ös 550-es KIT obiról megoszló véleményeket olvastam, míg a 18-135-ről inkább negatívakat.
Szóval a kérdés, hogy elvetemült ötlet-e a két régi obimmal próbálkozni és mire számítsak, vagy vegyem meg 18-55-ös KIT-ben.
a kérdés mondjuk annyiból érdekes még, hogy a váz és KIT közti rés kb pont egy EF 50mm f/1.8 II obi árát teszi ki, amiről azonban elég sok jó olvastam.üdv.: A.
-
Bagaba27
csendes tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Nem hiszem. Az a lényeg, hogy azt a verziót indítsd a gépeden amelyik a firmwaredhez jó. Egyébként semmi extrát nem kell csinálnod csak felrakod a kártyádra a cuccokat és firmware frissítést kérsz. Ekkor elindul a progi a kártyáról de következő indításnál ha ezt a lépést kihagyod akkor eredetiben fog menni. Az a macerásabb picivel amikor bootolhatóva teszed a kártyát és automatikusan indul a cucc a kártyáról. De ha formázod akkor is eredeti állapotban indul el.
-
Cancer
senior tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Teljes holdfogyatkozás, némi szépséghibával
December 21-én teljes holdfogyatkozás lesz, melynek első részét láthatjuk hazánkból, ám Budapestről nézve pont akkor nyugszik le égi kísérőnk, amikor elkezd belemerülni a teljes árnyékba, így a lényeges és látványos eseményekről lemaradunk. A Dunántúlon lakók tiszta égbolt esetén a nyugvó holdkorongon megfigyelhetik a teljes árnyék megjelenését. A jelenség napkeltekor kezdődik és délben ér véget. A fogyatkozást teljes egészében Észak-Amerikából és a Csendes-óceán középső és keleti részéről figyelhetik meg. Az év negyedik és egyben utolsó fogyatkozása lesz ez a téli napforduló napján.
Rob Kaufman (Ausztrália) számára a 2008. augusztus 16-ai holdfogyatkozást vágta ketté a pirkadat.
A félárnyék 6:29:21-kor érinti meg a holdfelszínt, a teljes árnyékra 7:32:38-ig kell várni. 8:40:48-kor nyeli el az umbra égi kísérőnket, onnan csak 9:53:09-kor bukkan ki. Bő egy óra kell az teljes árnyék levonulására, ez 11:01:19-kor következik be. A félárnyék 12:04:28-kor hagyja el a Hold felszínét. A totalitás 1 óra 12 perc 21 másodperces. Az umbra 3 óra 28 perc 41 másodpercig tartózkodik a holdfelszínen, a félárnyékos fogyatkozás hossza pedig 5 óra 35 perc 7 másodperc. A holdfogyatkozás idején a Hold a Bika-Orion-Ikrek hármas határán tartózkodik.
A fogyatkozás maximuma 9:18:04-kor van, ekkor a fogyatkozás nagysága 1,2561 magnitúdó. A holdkorong déli pereme 2,85'-re van az árnyék közepétől, míg az északi perem és az umbra széle közötti távolság 8,13'. Vagyis azon szerencsések, akik megfigyelhetik ezt a fogyatkozást, a Hold déli részeit jóval sötétebbnek láthatják, mint az északit. A penumbrális magnitúdó 2,2807. Az umbra átmérője 1,4236°, míg a penumbráé 2,5076°. A félárnyék gyűrűje 32,52' vastag, így a 31,74' látszó átmérőjű holdkorong teljes terjedelmében elfér benne; ez nem minden holdfogyatkozásnál törvényszerű. Ez a holdfogyatkozás a 125-ös Szárosz-sorozat 48. fogyatkozása a 72-ből.
-
Bagaba27
csendes tag
Nahh.
Kipróbáltam az új ML-t és azt kell, hogy mondjam lassan tényleg a gép minden tudását amit szoftveresen a Canon letiltott megoldják. Az új komplett verzióba nem került még bele az iso köztes értékek állításának lehetősége de már egy külön verzióban ezt is meglehet tekinteni. Annyit tudok csak leírni, hogy ami fent van az oldalukon videó az teljesen korrekt. Minden működik benne, 1-2 finomhangolásra még nem jöttem rá de ami késik nem múlik. Pl. a time-lapse fotózásnál, hogy kell beállítani hány képet lőjön vagy, hogy állítom le az exponálást. Ez egyébként teljesen részletkérdés. A cropmarks meg az agc kikapcsolása működik. A kontroll hangot holnap tudom csak kipróbálni mert kell hozzá egy átalakító. Amit én hiányolok összesen az, hogy ha a hdmi vagy av kábelt bedugom akkor az lcd ne kapcsoljon ki.
Mindenkinek ajánlom. A telepítése kb 3 perc mindennel együtt.
-
Ren Hoek
veterán
Ha már Holdologizálunk, akkor:
Ezt érdemes lenne megörökíteni...
2011. június 15. teljes
Bár kicsit odébb lesz

-
-
Bagaba27
csendes tag
A cropnak nem sok értelme van szerintem, de ha ennyire szereted ezt a dolgot akkor miért nem veszel egy csillagvizsgáló távcsövet? Azoknak a legtöbb esetben T2 a csatlakozásuk és így a géped egy sima átalakítóval rátudod tenni és lényegesen jobb képeket tudsz készíteni!
Ezt meg ha még nem olvastad akkor ajánlom: http://fotozz.hu/cikket_megmutat?cikk_ID=53
http://www.fotohaz.hu/fotoarena/showphoto.php?photo=322624&password=&sort=1&cat=500&page=16
Ezt annó én lőttem 500mm-es obival +1.6 ugye

-
Cancer
senior tag
ITT a videó. Nos, nem egy Hubble felvétel, mondhatnám elég silány. Érdemes lenne manuális videó beállításokkal is megcsinálni, valamivel besötétíteni...
-
Cancer
senior tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Sima 55-250-nel. 250-re állítva ugye erre jön még az 1,6x crop + 640x480-as crop, ami ~7x-es szórzónak felel meg. Ez nagyjából 2800 mm-es gyujtótáv.

Viszont elszúrtam, mert az állvány "nyakát" teljesen kihúztam, és így elég instabil lett ekkora nagyításnál. Úgyhogy egy pici érintésre is hosszasan remeg a kép..
-
Cancer
senior tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Csak humor volt a -9°C-os zajmentesség.Amúgy lőttem már croppot. Azóta sikerült átkovertálnom, úgyhogy hamarosan megy fel youtube-ra. Ja, a téma a Jupiter+3 holdja.

Csak legyen tiszta idő, amikor ráérek, mert már 3,4 hónapja az állványt nem sikerült kitennem a kertbe se.. -
Ren Hoek
veterán
válasz
Tomeewap
üzenetére
Szerintem korrekt. Az obi jó hozzá! Érdemes még árukeresőn utánanézni a bolt értékeléseinek... és ha tudod személyesen átvenni.
(#614) Cancer-nek válasz:
Sajnos ez nem így működik. Ez csak a szenzor erősítése, minél nagyobb ISO-t állítasz be. A melegedés erre csak rátesz. Attól még alapból zajos lesz hidegben is. Amúgy énsem próbáltam még ki, de azt tudom, hogy 550D videós zajszűrése olyan, hogy ha nincs részlet a feketében, akkor ott teljesen feketét jelenít meg 0% zajjal. Így ha filmezed, (gondolom ha fotózod akkor is) a Holdat, attól még nem lesz zajos az ég, mint régebben kameráknál pl. Viszont a Hold is szép lesz.
Próbáld ki a crop módot telével, nagyon közel tudja hozni a Hódat
Ja és várjuk a felvételeket 
Minél nagyobb a szenzor, minél nagyobbak a pixelek annál több fényt tud befogadni, és annál kevésbé kell erősíteni. Ezért lenne jó egy 5DMII
Koncerten mellettem a srác 5DMII-vel, meg 1.4-el fotózott, és á... kegyetlen jó képeket lehet ilyen kombóval lőni low lightban 
-
Tomeewap
tag
Hali!
Találtam 199.000-ért elég korrekt példányt. Abban kérném a segítségeteket hogy érdemes e megvenni ennyiért, valamint a hozzá írt objektív a legújabb típus?
Köszönöm -
Cancer
senior tag
Tegnap éjjel rettenet riszta volt az ég, ráadásul a friss hideg levegőt szinte harapni lehetett... Akartam csinálni fotót a Holdról..mármint a Földről a Holdról, nem a Holdról a Földről.

Ma ki is fogom próbálni. Azt mondják a zajosodáshoz nagyban hozzájárul, hogy melekszik a CMOS. Lehet, hogy -9°C-ban az ISO 12.500-zal is zajmentes, tűéles képek születnek...
-
Ren Hoek
veterán
válasz
HarapósKutya
üzenetére
Na, akkor megvetted végül

Nyugottan kérdezz, ha nem vágsz valamit. Megpróbálunk segíteni. -
HarapósKutya
tag
Szevasztok!
Most vettem 550D-t, 18-55-ös és 55-250-es kitobival és egy 50mm-es fixel. Eddig nagyon tetszik, bár ez az első DSLR-em, szóval kicsit el vagyok veszve a sok beállítási lehetőség között, de majd kitapasztalom a dolgokat...

-
Tomeewap
tag
válasz
access_denied
üzenetére
Köszönöm!
-
Cancer
senior tag
maxika2004
Youtube-on milliót találni. Illetve a dpreview-is csinált tesztvideót. InnenA WD TV LIVE-ot nem tudom mijaz, de ha lejátszik H.264-es kódolásu .mov fájlokat, akkor ezt is fogja.
Tomeewap
Amit belinkeltél kártya, az tökéletes a videózáshoz. Amúgy elvileg elég a Class 6-os is, de annak a Kingstonnak ára van.
-
Tomeewap
tag
válasz
maxika2004
üzenetére
Sziasztok!
Én is tervezem egy 550D vásárlását, valszeg jövő héten sort kerítek rá a 220voltban, ott most 203.000 ft csak 2 év garival.
Azt szeretném kérdezni hogy a videófelvétel révén milyen SD kártyát ajánlotok bele?
Class 10-est néztem ki eddig, kisebb esetleg jó, mondjuk 6-os? -
Bagaba27
csendes tag
Egyenlőre ott tart a dolog, hogy leszedtem az rc1-et de ez szerintem nem jó vagy én nem is tudom mivel tökéletesen elindul a gép vele de a menüjébe nem tudok belépni. Youtube-n találtam egy videót, ott a delete gombot nyomta a srác de arra se reagál semmit, ill. a csomagolás dátuma augusztus tehát elképzelhető, hogy én töltöttem le rosszat de akkor melyik a jó vagy, hogy van ez?

-
maxika2004
őstag
Üdv a mestereknek !
Nem tudja esetleg valaki honnan tudnék letölteni 550d vel készült videót ?
(milyen formátumu videót készít ? )
Illetve nem tudja valaki véletlenül, hogy a WD TV LIVE lejétsza e az ezzel készült videót ?Köszike előre is !
-
surami
tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Még nekem is zavaros a kép, hogy mit hogyan merre meddig... szerintem legyünk türelmesek, várjuk ki míg egy biztonságos használható szoftver kerekedik és kövessük a folyamatot...
Egyébként ha jól tudom, a ML nem módosítja a kamera flash rom-ját (itt van az eredeti firmware), ahogy itt az egyik (arm_indy; ha jól tudom ő kezdte el az 550D-nél) ML-550D fejlesztő írja a #18-as hozzászólásban. <- ez olyan mint a számítógépek bios-a kb.. ezek szerint a garancia sem veszik el, mert magán a gépen semmi változás nem történik, legalábbis így logikus.
Gondolom úgy működik, hogy ha a bootolható SD-re fel van tolva az ML, akkor az autoexec.bin belepakolja a kártyán lévő ML-el bővített firmware-t a kamera RAM-jába és (így elvileg az eredeti firmware-hez köze nincs az egésznek, mert a RAM-ban fut a firmware) a kártyán lévő configból olvassa ki az adatokat?? Valami ilyesmi lehet szerintem...Egy emberke tegnap azt írta, hogy sikerült félhalottá tennie a gépét, hogy az ő hibája vagy a MLé-e azt nem tudom.
Itt követem az eseményeket:
ML-wiki (kattintsatok a sorok után lévő linkekre, ha még többet szeretnétek olvasni az adott témáról)
felvetődések
cinema5d
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3747
- ÚJÉVI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Honor X6a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 2026.11.13-ig Garanciális! Xbox Series S 1 TB + kontroller
- Samsung Galaxy A13 64GB /Független/Hibátlan/Új állapot/Számlával!/
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

köszi, megnézem!